Zašto pas odbija jesti

Pozdrav, dragi čitatelji!

Psi imaju vrlo delikatnu psihičku organizaciju. Neiskusni vlasnik često ne može razumjeti sve nijanse ponašanja svog ljubimca. Mokar i hladan nos psa nije uvijek točan pokazatelj dobrog zdravlja, a nevoljkost jesti je simptom gotovo svih bolesti kod pasa.

Uzroci psa koji odbija hranu

Pasji "štrajk glađu" može biti uzrokovan psihološkim, hormonskim i fiziološkim razlozima.

Najcjelovitije objašnjenje za to je da pas nije gladan. Najvjerojatnije je malo trčao na ulici i nije gubio kalorije. Životinje također jedu malo u toplom vremenu, jer tijelo ne mora trošiti puno energije da bi održalo toplinu.

Životinja možda ne voli hranu. Možda je bio umoran od svakodnevne hrane ili nije volio naglu promjenu hrane. Na primjer, ako je pas uvijek jela prirodne hrane i, odjednom, dobio je suhu hranu. Pas može ići na "štrajk glađu" ako smatra da štetni aditivi u hrani.

Psi mogu odbiti jesti ako su psihički neugodni, na primjer, kada se presele u drugi stan ili se pojavljuju u kući druge životinje. Jednom riječju, kada se pojavi neka situacija koja krši uobičajeni način života pasa i uzrokuje stres. Ako je stupanj psihičke nelagode je nizak, onda anksioznost uskoro prolazi i psa apetit je obnovljena. U suprotnom, potrebna je pomoć stručnjaka.

Pojačavanje seksualnog nagona. To se događa u kuja tijekom vrućine ili u prvim danima nakon parenja, kod muškaraca tijekom rute. Ti su procesi prirodni i povezani simptomi, koji uključuju, uključujući gubitak apetita, nestaju s krajem razdoblja pogoršanja seksualnih instinkata. U slučaju žestokih čestica, parenja ili rutiranja, kontaktirajte veterinara ili rukovatelja pasa.

Pas ima loše raspoloženje ili stanje zdravlja. Pas se može pregrijati na suncu, jesti uoči, dobiti ozljedu usta. Obično nakon nekoliko dana vratila se normalno i željno počinje jesti.

Pas je bolestan. Bolest može biti uzrokovana trovanjem, bakterijama, virusima, gljivama, ozljedama, crvima. Na primjer:

 1. Intestinalni enteritis. Karakterizira ga visoka temperatura, proljev, mučnina.
 2. U tijelu stranog objekta. Situaciju karakterizira proljev ili zatvor, povraćanje sirove hrane.
 3. Inverzija crijeva s nadimanjem.
 4. Invaginacija (opstrukcija) crijeva. Uz proljev ili zatvor, povraćanje s krvi.
 5. Bolesti želuca, jetre, bubrega.
 6. Ozljede, bolni zubi ili strani predmeti u ustima, poput kostiju.

U tim situacijama potrebna je hitna veterinarska skrb.

Što učiniti ako pas ne želi jesti

Ako je nevoljkost jesti povezana s oštrom promjenom hrane, na primjer, prijelazom iz prirodne hrane na suhu hranu, tada je u ovom slučaju prvi put trebao biti suha hrana pomiješana s komadićima prirodne hrane - svježi sir, kuhano meso, sir, mliječni proizvodi. Ako životinja ne voli hranu, potrebno je pronaći kompromis - barem na sličan način, dodati komadiće omiljene poslastice u jelo koje vam se nije svidjelo.

Kao što je gore spomenuto, ako je štrajk glađu psa uzrokovan prirodnim procesima, tada će sama proći po završetku. U slučajevima teških egzacerbacija seksualnih instinkata, veterinari propisuju prirodne umirujuće lijekove za pse, napravljene bez upotrebe soli. Ako nemaju odgovarajuću akciju, profesionalni rukovoditelj pasa dolazi u spašavanje. Na primjer, ako pas intenzivno pada iz kaputa tijekom trese, postoji nekontroliranost u ponašanju i postoji snažan gubitak tjelesne težine, a zatim da se razina razine hormona potrebno podvrgnuti kastraciji. Sa zdravih životinja ova se operacija tolerira bez ozbiljnih posljedica i ne utječe na njihove profesionalne kvalitete - čuvanje, sport i lov. Međutim, zbog mogućnosti kastracije postoji jedan uvjet - pas ne bi trebao biti uzgoj.

Prejedanje se tretira s prekidom u prehrani. Dvodnevni štrajk glađu neće štetiti zdravlju životinje. U prirodnim uvjetima, psi bez šutnje ne rade bez hrane od nekoliko dana do 2-3 tjedna. Ako pas ne jede zbog promjene zuba, tada bi krutu hranu trebalo zamijeniti mekom, vlažnom hranom.

Ako je životinja bolesna, onda nije važno što je uzrokovalo bolest - što prije pregleda životinja od strane stručnjaka, to je veća vjerojatnost da će se brzo oporaviti. Inače, pas može umrijeti ili biti onesposobljen. Na primjer, kada zmija ugrize životinju, potrebno ga je dostaviti veterinaru za nekoliko sati - kašnjenje je prepuna smrtonosne opijenosti tijela.

Pas ne jede ništa i povraća žuči

Određivanje prisutnosti žuči u vomitusu je jednostavno - imaju zelenkasto-žutu boju. Bile je tajna endokrine žlijezde i služi olakšavanju probave masti. Formira se u jetri. Akumulira se u žučnjaku. Nakon jela, žuč prolazi kroz kanale u tanku regiju gastrointestinalnog trakta. Bile je agresivan. Kada žučni ulazi u trbuh, to iritira njegove zidove, što izaziva povraćanje. Povraćanje sprečava zidove želuca od ulceracije i perforacije.

Psi imaju vrlo dobro razvijeni gag refleks. Objašnjenje za njih je njihova prehrambena navika - psi često konzumiraju pas. Sposobnost da se brzo oslobodimo junk food je zaštitni fiziološki refleks tijela od trovanja. Povraćanje u pasa nije znak ozbiljne bolesti. Ali kada životinja podigne žuč, ona odbija jesti, a kao rezultat toga se opaža iscrpljenost, bljedilo sluznice, "povlačenje" očiju, stanjivanje i krhka kosa - to je simptom koji signalizira ozbiljne zdravstvene probleme.

U ovom slučaju, to bi moglo biti:

 • Crv infestation, u kojem crvi emitiraju ogromnu količinu otrovnih tvari koje otrovaju tijelo životinje.
 • Gastritis ili intestinalna upala.
 • Otrovanje hranom ili kemikalija za kućanstvo.
 • Onkologija tankog crijeva.

U pravilu, povraćanje se događa rano ujutro ili kasno navečer. U potonjem slučaju, povraćanje se javlja u velikim razmacima pri usvajanju hrane. Većina suza žuči starih pasa, ali se to događa kod štenaca. Svi psi su podložni to bez iznimke. Da bi stručnjak mogao lakše utvrditi uzrok povraćanja, vlasnik psa mora obratiti pozornost na kronologiju i stabilnost napetog povraćanja, apetita i ponašanja (zavijajući, zavijajući, zavijajući) i proljev.

Pas je trom i odbija jesti i vodu

Životinja ne smije piti ili jesti ako ne voli hranu ili je loše kvalitete. Voda može biti ustajala. Razlog za odbijanje vode i pića može biti zdjela, premještena na drugo mjesto ili zato što pas uopće ne sviđa jela u načelu. Pas može imati stres ili jednostavno ne biti u dobrom raspoloženju. Pas ne smije piti vodu ako stalno jede tek tekuću hranu. Također može odbiti vodu u hladnoj sezoni. To će proći sama po sebi, jer su uzroci odbijanja vode i pića uklonjeni.

No, ako se u pozadini ovih "ćudnji" nalazi lažljivost, a pas cijelo vrijeme leži, tada signalizira moguće bolesti:

 • Bakterijske ili virusne infekcije.
 • Bolesti ušiju.
 • Bolesti zuba, usne šupljine.
 • Strani objekt u ustima.
 • Pas je pretrpio ozljedu, operaciju ili kemoterapiju.

Pas ne jede ništa, ali puno pije

To se može opaziti nakon trpljenja stresa - straha, boravka s strancima, prelaska u novi dom. Proći će. Ali ako je sve ostalo što je životinja promijenila stolicu i boju urina, možda su crijeva vašeg kućnog ljubimca pod utjecajem crva. Ako je tako, doći će do proljeva i povraćanja. Ostali razlozi za odbijanje hrane i prekomjerna žeđ su: zatajenje bubrega, upala maternice, dijabetes, itd. U svakom slučaju, životinja treba pokazati specijalistu.

Pas ne jede ništa, ali aktivan

Pregledajte usnu šupljinu i grkljan životinje zbog ozljeda, bolesti zuba, zubnog mesa i zalijepljenih predmeta. Ako je sve u redu, obratite pozornost na prehranu i tjelesnu aktivnost. Možda vaš ljubimac preživa i ne konzumira kalorije. U ovoj situaciji morate povećati opterećenje i šetati češće. Hranite psa s niskom kalorijskom hranom i povremeno ga stavite na dijetu. Pobrinite se da prehrana za kućne ljubimce bude potpuna i raznovrsna.

Stari pas odbija jesti

U starijoj dobi psi imaju zdravstvene probleme. Da bi se poboljšala kvaliteta života starog psa, njezin vlasnik bi trebao biti briga i pažljiv prema njemu.

Ako vaš stari prijatelj odbija jesti, možda ima pretilost. U tom slučaju, trebate prilagoditi prehranu. Mora biti raznolik i sastoji se od niskokaloričnih visokokvalitetnih proizvoda. Minimizirajte potrošnju ugljikohidrata (žitarice). Neka namirnice koje sadrže vlakna (povrće) prevladavaju u prehrani pasa. Ako je moguće, prijeđite s psa. Čak i ako ona neće igrati i skočiti - tihi šetnje su također vrlo korisne.

Pažljivo pregledajte usta životinje, problem može biti u bolnom zubu, desni ili ranu u ustima. Ako osim odbijanja jesti i druge znakove upozorenja, pas nema, onda ti savjeti pomažu vašem ljubimcu. Inače, trebate ga pokazati veterinaru za potpuni pregled.

Tijekom estrusa pas ne jede ništa

Tijekom estrusa, ponašanje psa i sklonost okusu se mijenjaju. Često ona, s velikim apetitom, u ovom trenutku može odbiti jesti. To ne bi trebalo uzrokovati poseban alarm za vlasnika, ali treba posebno pažljivo pratiti svog kućnog ljubimca kako bi izbjegao probleme s njegovim zdravljem. Tijekom tog razdoblja, hormonska razina životinje oštro raste, što, između ostalog, utječe i na apetit. Obično s krajem estrusa sve funkcije organizma čvorovi se vrate u normalu.

Ako je razdoblje odbijanja jesti dugo odgođeno, a pojavljuju se i drugi atipični simptomi:

 • Pije puno vode, ili ga odbije;
 • Životinja je trom ili, obrnuto, neumorno stalno trči oko kuće;
 • Previše nježan ili pretjerano agresivan;
 • Kuja ima krivulju;
 • Tremor i teško disanje;
 • Brzo se umori i želi cijelo vrijeme spavati;
 • Čine li se čvorovi vrlo izdašni ili premali iscjedak.

U tom slučaju, trebate zvoniti alarm i odmah pokazati psa veterinaru.

Pas ima proljev i ne jede ništa

Ako pas ne jede dulje od dva dana i ima proljev, onda je vjerojatno da ima:

 1. Akutna upala (enteritis) crijeva. Ima virusnu / zaraznu prirodu. Karakterističan za štenad i psi od adolescencije. Teško je prepoznat i tretiran u roku od nekoliko dana.
 2. Inverzija crijeva - torzija bilo kojeg dijela probavnog trakta. Obilježeno nadutostima.
 3. Invaginacija (opstrukcija) crijeva - jedan dio crijeva ulazi u donji ili gornji lumen drugog segmenta crijeva.
 4. Renalne, jetrene, insuficijencije gušterače. To podrazumijeva snažnu opijenost u tijelu psa, prisiljavajući ju da odbija jesti.
 5. Postoje bolni zubi, desni ili postoji trauma u ustima.
 6. U grlu je strani predmet.

Zašto pas ne želi jesti?

Pas može odbiti jesti iz raznih razloga, a ne svi su alarmantni znak bolesti. Na primjer, oko jednom tjedno ili deset dana, mnogi psi dogovoriti dan posta za sebe i ne jesti ni svoju omiljenu hranu.

Život i želja za kretanjem aktivno nestaju kod životinja u toplini, nakon vrlo teškog tjelesnog napora. Neki psi su previše izbirljivi oko hrane i spremni su na gladu za nekoliko dana, tražeći vlasničke omiljene čaše. I za mnoge kuje, apetit se smanjuje tijekom estrusa.

Fizički uzroci odbijanja hrane i letargije pasa

Gotovo svaka bolest povezana je s psom s gubitkom apetita. Životinja se osjeća bolesnom, letargičnom, može imati bol, mučninu, depresiju.

 • Neki proizvodi ili njihov oblik mogu izazvati nelagodu.
 • Na primjer, kada pas ima osip na sluznici usta, bol je za psa da jede suhu hranu.
 • Interferira s konzumom hrane i boli u abdomenu, koju pas može povezati s hranom koja je posljednji put jeli.
 • Određeni lijekovi ili tretmani, poput kemoterapije, uzrokuju mučninu. U ovom slučaju, odbijanje hrane nije simptom bolesti, već posljedica liječenja.
 • Neki lijekovi, poput antibiotika, mogu uzrokovati nelagodu jetre i nadraženost u abdomenu. Neupadljivost da pas ima pas može uzrokovati bilo koju vrstu boli: od rane, u zglobovima, psa nakon operacije. U takvoj situaciji, pas je uvijek letargičan.

Ako ljeti hodate sa svojim kućnim ljubimcem i odjednom postane letargičan, leži na travi, pas teško disanja, a kod kuće odbije svoj uobičajeni obrok, možda je doživio toplotni udar.

Što ako pas odbija jesti?

Letargija i odbijanje psa da jede ne može značiti ništa strašno, što znači znak ozbiljnih bolesti i opasnih stanja. Na primjer, ako je nedavno na psu pronađen krilatica, promjena u ponašanju može ukazivati ​​na infekciju piroplasmosom. To zahtijeva hitnu žalbu za pomoć liječnika.

Isti se simptomi opažaju u ranoj fazi bolesti. Potrebno je ispitati sluznicu usta na čireve ili crvene mrlje koje mogu ukazivati ​​na stomatitis i druge infekcije gume. Da, i slomljeni ili bolesni zubi uzrokuju nelagodu i odbijanje jesti. U tom slučaju morate se obratiti svom zubaru.

Ispuštanje i neugodan miris iz ušiju mogu ukazivati ​​na prisutnost infekcije uha, koja je često povezana s alergijama u psu. Životinja mora biti prebačena u hipoalergensku hranu i odvedena u veterinar. Ako je pas već podvrgnut nekom tretmanu i nakon uzimanja lijekova ili manipulacija, ona je postala trom i izgubila apetit, možete se obratiti svom liječniku ako možete zamijeniti bilo koji lijek.

Ako pas ne pronađe mjesto za sebe, očito je bolno sjesti, ustaje i zaklanja leđima, što upućuje na bol u trbuhu. To može ukazivati ​​na bolesti želuca, jetre, crijeva ili bubrega. Također, da nešto pogađa psa, pokazat će:

 • letargija,
 • teško disanje
 • drhtanje,
 • pospanost,
 • razdražljivost.

Svi ovi uvjeti zahtijevaju neposrednu konzultaciju s veterinarkom, jer postoje situacije u kojima vam je potrebna operacija i hitni poziv veterinu kod kuće, na primjer, kada se preokrene crijeva.

Slabost u psima, pas trom

Psi se, u pravilu, ponašaju vrlo aktivno. Međutim, vlasnik kućnog ljubimca nije imun na činjenicu da će jednog dana njegov ljubimac odbiti jesti, hodati ili čak igrati s drugim životinjama. Postoji mnogo razloga za takvo ponašanje: od jednostavne dosade ili stresa do ozbiljnih bolesti srca ili raka. Pokušat ćemo opisati najpopularnije razloge, a klikom na vezu možete točno odrediti uzrok.

Što može uzrokovati letargije kod pasa?

 • Hipoglikemija. Ovu bolest karakterizira značajno smanjenje razine glukoze u krvi. Prema tome, životinja je jednostavno fizički nesposobna za vođenje bivšeg, aktivnog načina života. Osim letargije, hipoglikemija je popraćena sljedećim kliničkim znakovima: teškim blanširanjem zubnog mesa, potpunim ili djelomičnim odbijanjem hrane, gubitkom težine i neugodnim mirisom životinjskih usta. Ako je bolest u kasnoj fazi, to može uzrokovati teške konvulzije i zamjetne oštećenja koordinacije.
 • Bolesti gastrointestinalnog trakta, među kojima želučani ulkus i gastritis također izazivaju letargiju i apatiju. Uz ovaj simptom, životinja obično razvija povraćanje i apetit je uvelike smanjen.
 • Otrovanje uzrokovano raznim medicinskim uređajima, toksičnim elementima, biljkama, otrovima i razmaženim proizvodima. U takvim slučajevima pas pati od letargije, povraćanja, probavne smetnje i plitkog disanja. Postoji i snažan blanširanje zubnog mesa.
 • Pothranjenost. Nedostatak proteina, masnoća i ugljikohidrata, kao i bitnih vitamina i elemenata u tragovima može uzrokovati ozbiljan nedostatak energije. Kako bi se riješili takvi problemi, potrebno je saznati što točno životinja gubi i ispunjava nedostatak proizvoda.
 • Dosada. Takav mali uzrok može uzrokovati i letariju psa. Pokušajte igrati više sa svojim kućnim ljubimcem, potaknuti ga da komunicira s drugim životinjama. Također možete kupiti posebne igračke u trgovinama za kućne ljubimce. Glavni zadatak vlasnika u ovom slučaju je spriječiti dosadu da ide u depresiju, čije liječenje će biti puno teže.
 • Promjene dobi. Tijekom godina, psi postaju puno manje aktivni, preferiraju spavanje fizičkom naporu. Istovremeno, životinje se jednostavno ne mogu kretati jednako brzo kao prije. Naravno, u takvoj situaciji vlasnici se nalaze u teškoj situaciji, jer ne mogu promijeniti prirodu starenja. Međutim, postoji zaseban niz vježbi i igara namijenjenih posebno za starije pse.
 • Hipotermija. Ova bolest karakterizira hipotermija, u kojoj tjelesna temperatura varira ispod oznake od 37 stupnjeva. Hipotermiju može potaknuti različiti čimbenici: učinci hladnoće, razne ozljede, bolesti središnjeg živčanog sustava, bolesti kardiovaskularnog sustava, kao i endokrine bolesti.
 • Ozbiljne ozljede također mogu uzrokovati letargije u kućanstvu. Ako sumnjate da je mehanička oštećenja koja su prouzročila zdravstvene probleme, pregledajte psa - životinja može imati krvarenje, može se pojaviti i povraćanje. U nekim slučajevima, kada su ozlijeđeni u životinji, učenici se rastu.
 • Piroplasmosis. Ova bolest je posebno aktivna u toplom razdoblju od početka proljeća do kraja ljeta. Uzročnici piroplasmosis su mali krpelji. Posljedice takve parazitske invazije mogu biti iznimno žalosne: nakon dugog boravka krpelja u tijelu, jetra psa počinje propasti. Klinički znakovi piroplasmosize su: gubitak apetita, groznica iznad 40 stupnjeva, tamni urin i, naravno, letargija i opća apatija.
 • Kuga. Uz ovu bolest, letargija se manifestira u prvim danima. To je uglavnom zbog činjenice da postoji značajan porast tjelesne temperature. Kuga je izuzetno opasna bolest koja može potkopati živčani sustav životinje, kao i poremetiti gastrointestinalni trakt. Pored topline i letargije, s poremećajem kućne ljubimke, postoje i povremeni grčevi i ispuštanje tekućine iz nosa.
 • Bolesti infektivnih guma, kao što je stomatitis. Uz ovu bolest, pas se pojavljuje male čireve, čireve i mrlje tamnocrvene boje u ustima.
 • Infekcije uha. Takve bolesti obično prate pražnjenje iz ušiju. U pravilu, tvari imaju jak odbojni miris i jako iritiraju životinju. Pas koji pate od infekcija uha obično jako trese glavu ili povremeno zakreće u jednom ili drugom smjeru.
 • Bolesti kože koje su jasno vidljive promjenama kože i kose. Dakle, u tim slučajevima, pas ima kapu kose, može stalno svrbež, a na koži se mogu pojaviti razni oblici ili crvene boje.
 • Rak. Kada se na unutarnjim organima pojavljuju onkološke bolesti, gotovo je nemoguće otkriti rak u ranoj fazi. Vrlo često, vlasnici razmišljaju o ovoj bolesti kada je pas već jako loš, postaje apatičan, letargičan, pa čak i bjesni od boli.
 • Hepatitis uzrokovan adenovirusom tipa I. Ova bolest nema nikakve veze s ljudima, ali je izuzetno opasna za kućnog ljubimca.
 • Kronične bolesti. U mnogim slučajevima, ozbiljna bolest dovodi do letargije životinje. U najmanju sumnju, psa bi trebao biti odveden na veterinara koji ga može ispitati kako bi se identificirale različite infekcije, srčane bolesti, helmintijaza, leptospiroza, enteritis, anemija, žutica i niz drugih bolesti.

Budući da je letargija u većini slučajeva samo simptom, nema smisla postupati s njom. Glavna zadaća vlasnika u ovoj situaciji je dijagnosticiranje osnovne bolesti. Međutim, to je nemoguće učiniti kod kuće. Ako se životinja odbija hodati i igrati, odmah se obratite specijalistu. Samo u veterinarskoj klinici, liječnici će moći provesti skup testova potrebnih za otkrivanje bolesti. Međutim, postoji određena vjerojatnost da je životinja dosadno, međutim, pregled bi trebao biti barem kao preventivna mjera.

DOG NE JEDITE. ODBOJKA OD HRANE. ŠTO UČINITI? UZROCI

Promocija - besplatna frizura!
Neoplazme kože i njegovih derivata kod mačaka i pasa. Učinkovitost njihovog uklanjanja.
O kardiovaskularnom sustavu pasa

Naša adresa u središtu Moskve

Svakodnevno pomažemo od 9:00 do 23:00

 st. Školska kuća 19

Prijavite se za naš newsletter

DOG NE JEDITE. ODBOJKA OD HRANE. ŠTO UČINITI? UZROCI

Odbijanje jesti u pasa - hirovima ili simptom bolesti? Ovo je pitanje koje bi se svaki vlasnik trebao pitati kada vidi hranjive probleme s kućnim ljubimcem. Ako je životinja oštro izgubila interes za hranom, a prethodno je imala dobar apetit - razlog da se obratite veterinarskom stručnjaku.

Okolnosti zbog kojih pas može odbiti jesti - puno. Da biste utvrdili koji od njih dovode do odbijanja da jedu vašeg kućnog ljubimca, morate pažljivo analizirati situaciju odgovarajući na sljedeća pitanja:

1. Jeste li primijetili neobičan ponašanje kućnog ljubimca, osim što odbijaš jesti? Ako ste primijetili da pas nedostaje dah, letargija, drhtanje, bol, proljev, povraćanje, općenito, nešto atipično za psa - radije, odnesite svog ljubimca u veterinarsku kliniku

2. Možda je došlo do promjene u životu vašeg ljubimca? Pokušaj se sjetiti. Na primjer, počeli ste uložiti hranu za dodatke ili zamijeniti hranu. Ako je "da", onda je potrebno vratiti se pasu uobičajenu prehranu, jer psi savršeno podnose monotonu hranu (za razliku od ljudi).

3. Gubitak člana obitelji ili kućnog ljubimca također može izazvati psa da odbije jesti.

Vrlo važan savjet: životinje se uvijek pokušavaju sakriti od vlasnika da su bolesne. Stoga, posebno pazite na njihovo ponašanje. Logika "pričekajte nekoliko dana i vidjeti što će se dogoditi" je pogrešna, pogotovo u slučaju pasa.

Bolesti koje mogu uzrokovati odbijanje jesti:

1. Dentalne bolesti koje uzrokuju bol kod psa tijekom jela: bolesti desni, slomljeni zubi itd.

2. Infekcije uha:
Treba imati na umu da se kronične infekcije uha javljaju zbog alergija. To ne mora nužno biti alergija na hranu, moguće je da je alergija uzrokovana nečim drugim. Stoga, osim simptomatskog liječenja, važno je ukloniti kontakt psa s alergenom.

3. Jedna od najvjerojatnijih pretpostavki kada pas odbija jesti - pas je u boli. Prisutnost boli kod kućnog ljubimca može ukazivati ​​na: predugo san, smanjenje aktivnosti, nagib leđa, razdražljivost, poteškoće s disanjem, groznica. Ako nije moguće uzeti psa veterinaru u bliskoj budućnosti, provjerite je li bol u psu dajući mu anestetički lijek. Ako je vaš ljubimac znatno bolji, obratite se stručnjaku. Pogoršanje apetita uzrokuje ozbiljne bolesti kao što su rak (kemoterapija) i ulkus želuca.

Kada je manjak apetita normalan?

Smanjena apetit može uzrokovati vruće vrijeme ili kvar u prehrani ako se pas koristi za jelo u isto vrijeme. Capricious psi mogu odbiti jesti ako u njoj postoje vitamini ili povrće. Pokušajte dati sve odvojeno.

Savjet: odbijanje jesti može prouzročiti prejedanje. Pokušajte smanjiti dnevnu količinu hrane za 10%.

Tijekom estrusa psi mogu dobrovoljno odbiti hranu. Ako pas ne počne jesti nakon estrusa, odvedite ga na veterinara.

Kod štenci, odbijanje jesti može biti uzrokovano mijenjanjem zuba. U ovom slučaju, neka je mekša hrana.
Promjene apetita često su kod odraslih štenaca, osobito velikih pasmina. Razdoblja povećane gladi mogu biti zamijenjena smanjenim apetitom.

Pas odbija jesti

Razlozi za odbijanje psa da jedu mogu biti jako puno. Umor, strašilo, blaga slabost ili ozbiljna bolest. Ne možete prisiliti psa da jede sili. Moramo prvo saznati razlog za ovo ponašanje.

Pas odbija jesti i vodu tromo, puno pije, treperi, uzrokuje suhi nos i što treba učiniti i što može biti

Kada pas ima bol, često odbija jesti. Morate pažljivo pogledati životinju da razumijete razlog. Ako nema očitih znakova bolesti, trebate otići na veterinarsku kliniku na pregled.

Odbijanje jesti, suho nos i drhtanje je početak bolesti, što je uvijek lakše liječiti u ranim fazama. Velika žeđ u pasa s gastritisom ili čira na želucu.

Zašto pas odbija jesti i vrlo je tanak, skrivao se, ali veselo, aktivan

Pas ponekad može dogovoriti dan posta, ako je zabavan i aktivan, a štrajk glađu ne traje dugo, nema razloga za zabrinutost.

Dugi odbijanje hrane, jaka iscrpljenost jasno ukazuje na bolest kod psa. Razlog može biti i živčani stres, koji također zahtijeva veterinarsku njegu i liječenje.

Pas odbija jesti, povraća žuči, pjenu, jede samo sirovo meso

Ako pas odbija jesti i povraćati, mogla bi se otrovati. Također, uzrok povraćanja može biti potres mozga ako pogađa tvrdu glavu. Uzrok može biti gastritis ili bolest unutarnjih organa. U nekim zaraznim bolestima uočena je i groznica i povraćanje.

Da bi se utvrdio pravi uzrok bolesti samo veterinar može pregledati životinju. Sklonost sirovom mesu može uzrokovati crve, što zauzvrat uzrokuje odbacivanje hrane, emacije i loše zdravlje kućnog ljubimca.

Pas odbija jesti tijekom estrusa, trudnoće, spava cijelo vrijeme, nakon poroda, operacije

Kada pas odbija jesti tijekom trudnoće, može imati toksikozu. Ne možete prisiliti psa da jede, može izazvati povraćanje. Dugi odbijanje jesti ugrožava ne samo životinju, već i potomke. Stoga se pas mora pokazati veterinaru. On će propisati sorbente koji smanjuju toksikozu.

Ako pas nakon operacije, porođaja ili tijekom estrusa cijelo vrijeme spava, moguće je da jednostavno vraća snagu. Ako liječnik, nakon što je pregledao psa, ne nalazi nikakvu bolest u njoj, ne tjerajte životinju da jede sili. Nakon što je stekao snagu, psa će početi jesti. Pokušajte promijeniti hranu, možda će pas cijeniti ukusniju delikatesu i brzo će zaustaviti štrajk glađu.

Pas odbija jesti od novih vlasnika, ima gastritis, kako izbjeći iscrpljenost i hranu

Kada pas odbijaju jesti od novih vlasnika - to je normalni privremeni fenomen. Uz dobar stav, pas će uskoro početi jesti i prihvatiti njegov položaj.

Ako pas ima gastritis, treba ga liječiti. Gastritis se vrlo lako pretvara u ulkus - smrtonosna bolest. Uz dugo odbijanje hrane, životinjama se moraju dati kapaljke u veterinarskoj ordinaciji. Smanjenje je nemoguće.

Pas odbija jesti više od tjedan dana nego hraniti, tamni urin krvlju, proljev

Krv u urinu psa ukazuje na upalni proces u mokraćnom sustavu. Bolest može biti popraćena groznicom i proljevom. Uzrok može biti unutarnja trauma, neoplazma, bubrežni kamen, bolest reproduktivnog sustava, infekcija, paraziti itd.

Ako pas ne jede više od tjedan dana, to može biti kobno. Ona hitno treba veterinarsku njegu, imenovanje pravilnog liječenja, kapljice.

Psa odbija jesti ujutro, tutnjava u trbuhu, proširena trbuh, temperatura je normalna

Ako pas ima nabreklani trbuh, može imati crve. Otrovanje tijela zbog prisutnosti parazita uzrokuje odbacivanje hrane. A trbuh također može biti natečen zbog neke druge bolesti: kapi, otekline, crijevna opstrukcija. U nekim slučajevima, koliko brzo pokazujete životinju veterinara ovisi o njegovu životu.

Slabost pasa

Slabost je simptom koji može pratiti mnoge bolesti. Slabost se ne javlja kod zdravih životinja. Izuzetak može biti slaba slabost kod starijih pasa nakon dugotrajnog fizičkog napora. U zdravom mladom psu, pojava slabosti treba upozoriti vlasnika.

Pas koji ima ovaj simptom može naglo odbiti hodati, odbija aktivno kretati. Također se može odbiti i jesti i piti. Životinja izgleda tužno, letargično, može se pojaviti tremor (drhtanje), apatija. Ako, u slučaju slabosti, životinja ima i povraćanje, proljev i temperaturu, onda je to već razlog za neposrednu privlačnost veterinaru.

Uzroci slabosti kod pasa

Mnogo se bolesti javljaju s ovim simptomom. Gotovo svaka bolest može biti popraćena slabost u psu. Ali najvjerojatniji uzroci.

1. Temperatura. Temperatura je također simptom, a ne bolest. Prisutnost temperature samo kaže da nam je potreban veterinarski stručnjak za prijem. Stoga, ako primijetite slabost psa, prije svega, izmjerite njegovu temperaturu. Mjerenje se provodi rektalno pomoću elektronskog termometra. Granice normalne temperature kod životinja su 37,5-39,0.

2. Hipoglikemija. Niska glukoza (osobito kod malih pasmina i štenci) je čest uzrok slabosti kod psa. Samo veterinarski stručnjak može mjeriti glukozu s glukometrom. Hipoglikemija je opasna za život životinje, pa ako je vaš pas u vrlo slabom stanju, nemojte odgoditi posjetu veterinarskoj klinici.

3. Bol. Bol u trbuhu, leđima, nogama može uzrokovati slabost u psu i nedostatak želje za hodanjem i kretanjem. Pas može ustati ili leći s grčevima, dok je s bolovima u trbuhu želudac može biti naporan i naporan. Bolovi u trbuhu mogu biti uzrokovani gastrointestinalnim poremećajima, stranim tijelima u crijevima, tumorskim procesom, pitomom, cistitisom. Bolest mišićno-koštanog sustava često je povezana s frakturama, modricama, ozljedama šapa, kamežima intervertebralnih diskova ili tumorima kralježnične moždine.

Da bi se utvrdilo da li pas ima bol, prirodu i uzroke boli, veterinarski stručnjak mora biti pregledan.

4. Zarazne bolesti. Kuga, leptospiroza, parvovirus enteritis, virusni hepatitis u početnoj fazi bolesti može uzrokovati samo simptom slabosti kod psa. Povraćanje, proljev, gubitak apetita i drugi ozbiljniji simptomi mogu se pojaviti samo nekoliko sati ili dana nakon početka bolesti.

5. Hormonske bolesti. Bolesti kao što su Cushingov sindrom, hipotireoza i drugi mogu uzrokovati letargiju, slabost i apatiju kod psa. Za dijagnozu takvih bolesti treba testirati hormone krvi.

6. Trudnoća i laktacija. Nedostatak minerala (posebno kalcija) i uravnotežena prehrana tijekom trudnoće i laktacije mogu uzrokovati slabost, pa čak i konvulzije kod psa. U životinji, noge mogu postati labav, pas se zaustavlja, postaje vrlo letargičan i slab. Uzmi psa u veterinarsku kliniku što je prije moguće: ovo stanje životinje ugrožava život majke i potomke.

7. Kronične bolesti. Kronično zatajenje bubrega, kronično zatajenje srca, kronično zatajenje jetre mogu dovesti do slabosti kod starijih životinja. Stoga se preporučuje da svaki pas stariji od 8 godina prolazi profilaktički liječnički pregled radi procjene funkcioniranja unutarnjih organa i traženja kroničnih problema s godinama. Poznavajući kronične bolesti kućnog ljubimca, možete ih pratiti i kontrolirati uz pomoć liječenja koja, naravno, produžuje život životinje.

8. Otrovanje. Izonijazidni trovanja ili narkotičke tvari uzrokuju apatiju, letariju i slabost kod pasa. Stoga, ako sumnjate da vaš kućni ljubimac nešto pojede na ulici, a kod kuće nakon šetnje odmah je postao loš - pokazati psa veterinaru ili pozvati stručnjaka u kuću što je prije moguće.

Prije nego što posjetite liječnika ako sumnjate u trovanja, možete unositi psa enterosorbents (aktivni ugljen, polysorb, enterosgel) - najkasnije 2 sata nakon pojave sumnjivih tvari. U svakom slučaju, potrebna je veterinarska inspekcija.

Dijagnoza slabosti kod psa

Ako pas izgleda slab, morate ga pokazati veterinaru. Prema rezultatima pregleda, veterinarski stručnjak će propisati opće i kliničke krvne pretrage, urinarnu analizu, ultrazvuk unutarnjih organa, x-zrake, a ponekad MRI ili CT. Možda ćete morati pregledati kardiolog, kirurg ili endokrinolog. Ako sumnjate na virusnu infekciju - virološke studije.

Liječenje slabosti kod pasa

Liječenje slabosti kod psa uvijek je usmjereno na otklanjanje uzroka slabosti. U nekim slučajevima potrebno je promatranje bolnice, ponekad kirurško liječenje. Ako se uzrok bolesti ne može ukloniti, propisana je potporna terapija, što omogućuje značajno poboljšanje kvalitete života pasa i produljenje životnog vijeka.

Letargija kod pasa. Što učiniti

Za vlasnike pasa, glavni izvori informacija o zdravstvenom stanju kućnih ljubimaca su apetit i obrasci ponašanja. Jedan od tipičnih znakova problema koji se pojavio je letargija kod pasa. I često ga prati samo gubitak interesa za hranu. Kada se to dogodi, svaki vlasnik želi saznati: koliko je ozbiljan problem, hoće li nazvati veterinar kod kuće? Jasan odgovor na spomenutu situaciju (letargija i pas odbija jesti ) ne može se dati. Ali valja raspravljati o mogućim mogućnostima.

Gubitak apetita je simptom koji se kod pasa, kao kod ljudi, manifestira u gotovo svim bolestima. Možete gledati životinju i primijetiti druge znakove bolesti: apatija, mučnina, bol, itd. Koji je razlog?

Zašto je pas letargičan?

Netolerancija krmne smjese

Jedan od najčešćih uzroka je netolerancija neke hrane ili odbijanje suhe hrane niske kvalitete. Potonje često prati osip na sluznici usta. Također, pas može pogrešno protumačiti bol u trbuhu kao rezultat siromašne hrane koju je pojela posljednji put.

provedeno liječenje

Gubitak apetita može biti povezan s liječenjem - posebice s kemoterapijom ili antibioticima koji su izazvali odbacivanje u njenom tijelu.

Bol nakon ozljede, kirurgija

Bilo koja vrsta boli, rane nakon traume i operacije također može dovesti do činjenice da pas ne želi jesti. U takvim situacijama, pas postaje letargičan gotovo uvijek.

Toplotni udar

Ako se tijekom ljeta pješaštvo počinje naglo pasti na travu, teško disati, tada je u ovom slučaju najčešće letargija i gubitak apetita posljedica toplotnog udara.

- Je li moguće da se ništa ozbiljno ne dogodi? Da.

Na primjer, ako je pas hodao dugo tijekom ljetne vrućine, letargija se također može očitovati. Također, ženke postaju tromnije i manje jedu tijekom estrusa.

- Je li moguće da je pas ozbiljno bolestan? Također, da.

U proljeće (kao i na kraju ljeta - početkom jeseni), krpeljima ugrožavaju ozbiljnu prijetnju. Vaš ljubimac može dobiti piroplasmosis, koji brzo uništava jetru. Ovdje je potrebno djelovati odmah, inače je vjerojatno prerano smrt. Jedan od znakova je porast temperature do 40 stupnjeva i više. Moguće je i zamračivanje boje urina.

Razmotrite još nekoliko bolesti u kojima je letargija glavni i odmah zamjetljiv simptom.

Kuga - jedna od najopasnijih bolesti pasa - također je popraćena letargijom. U ovom slučaju, temperatura može također premašiti 40 stupnjeva. Živčani sustav ili alternativno gastrointestinalni trakt utječu brzim stopama. Simptomi - napadaji, ispuštanje tekućine iz nosa zbog katara gornjeg dišnog trakta. Pas osjeća da nešto nije u redu i stalno pokušava ogrebotati nos svojim šapama.

Stomatitis i druge infekcije gume. U takvoj situaciji pojavljuju se čirevi, crvenilo, čireve - kako u ustima tako i na zubima.

Infekcije uha. Oni su popraćeni fetidnim sekretima, a životinjska cviljenja, pokušavajući naginjati glavu u jednom ili drugom smjeru, trese je. Neodlučnost igranja i veselja je logična posljedica ove države. Također u ovom slučaju, vlasnici moraju biti oprezni: ako ga uhvatiti za lošeg uha, možete izazvati agresivnu reakciju. Stručnjaci također identificiraju infekcije uha uzrokovane alergijama kod pasa, osjetljivost na hranu ili dermatitis.

Trebate li veterinara u tim slučajevima, odlučite. Dobar liječnik može predložiti rješenje situacije koja se pokazuje jedino ispravnim: prevođenje na prikladniju hranu ili čak odabrati zdravu prehranu prema situaciji. Samo-liječenje može dovesti do najugodnijih posljedica.

Pospanost i nedostatak apetita u vašem voljenom psu: što učiniti?

Zamislite situaciju: vaš aktivni i entuzijastični kućni ljubimac, koji je, usput rečeno, uvijek imao pohlepan apetit, odjednom prestane jesti. Osim toga, prestaje pokazivati ​​interes za igre ili čak jednostavno leži na njegovo mjesto bez pokreta. Vrlo često, ovi simptomi su prvi pokazatelji ozbiljnog nezdravog ljubimca. Danas ćemo pokušati shvatiti zašto pas ne jede ništa i trom.

Uzroci letargije i posta

Zatim ćemo pokušati razmotriti situacije u kojima morate odmah potražiti liječnika, a one koje se nazivaju "banalna simulacija". Pa, zašto pas ne jede?

trovanje

Prvi mogući razlog ne jedenja je trovanja. Obratite pažnju na to je li pas pijan i nema znakova poteškoća s disanjem. Pokušajte se sjetiti je li pas dotaknuo sve strane stvari na posljednjoj šetnji. Pokušajte pogledati oko stana: često štenci gnječe kroz pakete s kemijskim sredstvima (prašci za pranje, izbjeljivači), a potom trpe dugo vremena. U ovom trenutku štene mogu odbiti jesti. Pokušajte neko vrijeme gledati kućnog ljubimca: utvrdite jesu li njegove stražnje noge umirujuće.

Otrovanje je najopasniji razlog zašto ne jede. Činjenica je da pas može dobiti najjaču toksicnu reakciju, jednostavno uvući u kantu i jede komad starog pileta. To će također dovesti do teškog trovanja bjelančevina, što može koštati život pasa. I ima više strašnih slučajeva kada ljubimac jede otrovani mamac, koji se nalazi na ulici. U tom slučaju nemojte više od 30-40 minuta otići s kućnim ljubimcem na veterinara.

U svakom slučaju, čak i prvi znakovi trovanja, kada se dodaje povraćanje zbog odbijanja hrane i letargije, trebao bi biti razlog da se odmah obratite veterinaru.

Problemi u probavnom traktu

Vrlo slična prethodnoj situaciji, razlog zašto pas odbija jesti. Uzroci njegove pojave mogu biti stari i skrivali se iza sustavnih poremećaja prehrane. Bol u želucu i crijevima može biti toliko jaka da pas jednostavno odbija jesti i piti. Osim toga, ovo ponašanje može biti popraćeno dodatnim simptomima, kao što su proljev ili teška zatvor. Često pas ima problema sa svojim stražnjim nogama.

Osim toga, odbijanje jesti može se pojaviti čak i kada dođe do začepljenja gastrointestinalnog trakta. Vrlo često, zbog nadzora vlasnika, pas jede nešto tako veliko da zaustavlja dišne ​​i gutanje, a kao rezultat toga psa ne jede ili pijete. Psi velikih pasmina obično pate od toga, ali ponekad nisu sretni i mali. Dakle, vrlo često kućni ljubimci mogu jesti šalove, niti, kuglice, kosti, komadi odjeće. Nepotrebno je reći da je u takvoj situaciji neophodno posjetiti liječnika?

Hladna bolest

Često, odbijanje hrane i jasni znakovi slabosti skladno su povezani s odbijanjem jesti. Hodanje na kišni dan ili razgovor s bolesnim psu-susjedom može dovesti do ozbiljnih problema za kućnog ljubimca. Zato ne možete ostaviti mokru životinju u sobi punoj skicama, ili na hladnom vjetru. Često male pasmine pasa, koje nisu navikle na hladne okoline, pate od tih problema. Pas u rijetkim slučajevima odbija vodu u takvim situacijama.

Osim toga, svaka zarazna bolest može se manifestirati na isti način. I samo nakon odbijanja hrane, slabosti ili temperature u ovoj varijanti, smrt kućnog ljubimca često slijedi. Stoga, ako pas ne jede, ne možete odgoditi s posjetom veterinaru.

stres

Još jedno objašnjenje zašto pas ne jede ništa. Zapravo, svaka stresna situacija može uzrokovati da ljubimac ne jede, ne pomiče ili jednostavno ne živi. Dakle, kretanje, dugo dosadno putovanje ili smrt člana obitelji (osobito voljeni vlasnik) dovodi do činjenice da pas jednostavno odbija čak i gledati u smjeru zdjelu. Često, ovo ponašanje je fiksno i u ozbiljnom posttraumatskom stanju, kada slučajna ili tukao životinja odbija jesti, ili pas ne pije vodu. Usput, ako pas puno pije - ovo nije i najbolji znak. Osim toga, stražnje noge mogu se stalno oslabiti.

S videozapisa "Kako razumjeti da je ljubimac bolestan", naučit ćete mnoge korisne stvari.

Bolesti zglobova i leđa

Poput ljudi, psi se razbolijevaju od problema s mišićno-koštanog sustava. Na primjer, ako ljubimac ima bolne stražnje noge, teško će mu hodati i neće se osjećati kao da jede. Takvi problemi često se fiksiraju u životinjama leđnih kralješaka, kod onih koji pate od problema sa stražnjim ili prstima, kada postoje neke bolesti u samim udovima. Njihovo liječenje je potrebno samo nakon pregleda od strane liječnika.

liječenje

Nemoguće je reći kako se liječiti takvim simptomima. Zbog specifičnosti dijagnoze i raznih razloga koji su uzrokovali promijenjeno ponašanje, ovaj trenutak može ostaviti samo za odgovor veterinaru koji se liječi. U svakom slučaju, moguće je davati preporuke samo nakon temeljite dijagnoze. Vrlo često, u takvim situacijama, krv, urin i izmet se uzimaju iz životinje. I pored uobičajenog pregleda, obavljaju se rendgenski pregled i ultrazvučno skeniranje. U svakom slučaju, ako pas ne jede ili pijete ništa, svakako pokažite to liječniku.

Tijekom liječenja liječnik može propisati kućnog ljubimca da pije određene lijekove koji povećavaju apetit, ako se ne pronađu ozbiljni zdravstveni problemi.

prevencija

Najbolja prevencija za vašeg ljubimca bit će vaša pozornost. Gledajte kako se vaš ljubimac ponaša na šetnji, nemojte mu dopustiti da nešto podigne s tla. Obratite pažnju na njegovu sigurnost kod kuće: skrite sve kemikalije, opasne lijekove, tekućine i osigurajte da vam otpad iz hrane nije dostupan. Osim toga, pravodobno cijepljenje je vrlo važno. Omogućit će vam izbjegavanje brojnih izuzetno opasnih zaraznih bolesti.

Posebna pozornost treba posvetiti borbi protiv parazita, jer oni također mogu utjecati na ponašanje psa. Tretirajte buhe, crve i krpelje na vrijeme. Posljednja, ali ne i najmanje važno, pozornost je na psihološko stanje životinje. Vaša ljubav i milovanje uvelike će utjecati na želju psa da jede i živi. 40 minuta igre na večer na otvorenom nije tako skupo cijena za sreću vašeg ljubimca.

Kada se post smatra normalnim

Pa, ili relativna norma, jer je ova situacija neuobičajena za živi organizam.

 • Trudnoća i porod može obeshrabriti apetit psa za kratko vrijeme. Ako primijetite da zdjelica ne prazna više od jednog dana - obratite se liječniku.
 • Loše raspoloženje. Jeste li previše dugo na poslu? Šetali s kućnim ljubimcem 30 minuta, a ne 1.5 sat? Ili možda je susjedov krevet za pse bio prikladniji? Pa, jer i ne želiš uvijek jesti, kad postoji duša u duši, a ti samo želiš leći.
 • Prekomjerne opskrbe. Preopterećenje može uzrokovati odbijanje hrane. Shvativši da je previše jeli za večerom, vaša minijaturna princeza-džabica može neko vrijeme začepiti dugačak nos iz zdjelice s vašim omiljenim delicijama.
 • Sretan život Bez obzira koliko iznenađujuće svibanj zvuk, ali mnogi brižni i pažljiv vlasnici su suočeni s činjenicom da kućni ljubimci jednostavno odbijaju jesti. I razlog je jednostavan: veselje. Nakon što je pokušao ukusnu poslasticu, pas možda misli da jedenje uobičajene hrane nije nimalo neophodno. I to će postići simuliranjem lošeg zdravlja, apatije ili jednostavno odbijanja da jede. Vi još više ojačavate njezino pouzdanje, ako, "sažaljenjem", ponudite željenu želju.
 • Postoje tzv. Mali psi, koji često mogu odbiti jesti. U ovom slučaju, njihova stopa hranjenja treba smanjiti tako da oni doista gladni, ali samo ako postoji povjerenje da ovo nije znak lošeg zdravlja.

Video "Znakovi bolesti kod pasa"

Od videa "Znakovi bolesti kod pasa" naučit ćete mnogo korisnih stvari.

Zašto pas ne jede ili pijete ništa, a što treba učiniti?

Gubitak apetita i letargija kod odraslog psa ili štene može u nekim slučajevima signalizirati životinjsku bolest. Ali prije početka liječenja, važno je razumjeti razloge zašto pas ne jede ili pijete.

Kada je odbijanje hrane i vode norma?

Ako je pas uvijek prazan zdjelu, nestrpljivo čekajući na stol za večeru za svaki dio, vlasnik će biti upozoren iznenadnim odbijanjem da jede. No, u nekim slučajevima, nedostatak apetita je normalna reakcija na životinjama.

Slučajevi u kojima je odbijanje jesti normalno:

 1. Bolest preuzima moć od psa. Iscrpljeni organizam nije spreman za obradu hrane. Pazite da vaš ljubimac ima priliku jesti.
 2. Druga polovica trudnoće može izazvati kratkotrajno odbijanje hrane. Pas može izgubiti težinu ili povećati težinu. Važno je da post nije praćen odbijanjem vode i teškog disanja.
 3. Pretjerano zasićenje hranjivim tvarima. Ponekad tijelo psa dobiva višak hrane, u takvim slučajevima je potrebna pauza za probavu hrane i psa da se osjeća normalno.
 4. Stres ili loše raspoloženje. Odbijanje jesti može biti uzrokovano grubim stavovima, kratkim šetnjama ili strahom. Pas rijetko odbije više od jednog hranjenja.
 5. U slučaju kada psa nije prijetnja, vesela je, nema temperature. Ako pas ima hladan i vlažan nos, nećete morati liječiti ljubimca.

Razlozi za odbijanje zdravog psa za jesti opisani su u videu. Videozapis prikazuje kanal "Ja i moj rep".

Techka, druga polovica trudnoće i porođaja

Hormonalne promjene često utječu na apetit psa. Jedan od razloga zašto ne jede može biti u toplini. Tijekom estrusa oslobađaju se velike količine spolnih hormona, koje mogu uzrokovati smanjenje aktivnosti životinje, uzrokujući loš san. Ponekad kuja s estrusom imaju problema s dobrobiti, kao i bol i nemir. Sobaka ne želi jesti i piti.

Tijekom trudnoće, u vezi s restrukturiranjem tijela, smanjuje se ravnoteža soli i bjelančevina. Odstupanja mogu dovesti do smanjenja apetita ili potpunog odbijanja hrane. U slučajevima kada odbijanje hrane ne prelazi jedan ili dva hranjenja, ne možete se brinuti.

Znakovi koji ukazuju na to da je pas bolestan i morate vidjeti stručnjaka:

 • životinja je slaba;
 • pas nije aktivan;
 • jedva se kreće i izgubi težinu;
 • tužan i ne igra;
 • promatrano povraćanje;
 • Odbijanje jesti traje drugi dan.

Nedostatak apetita je normalan iu situaciji u kojoj je pas rodio. Životinja ne može jesti nakon što doživljava ogroman teret, koji je rođenje.

Višak hranjivih tvari

Često vlasnici, bojeći se da pas nema hranjivih tvari, može pretjerati s vitaminima i mineralnim dodatcima. U tom slučaju često postoji odbijanje jesti, a pas može biti aktivan, ali tanak. Ni u kojem slučaju ne može nadvladati psa ili ga prisiliti da jede, potrebno je da se životinja oporavi.

Tijekom liječenja bolesti

Često pas odbija jesti tijekom bolesti. Odbijanje jesti može se potaknuti različitim simptomima i dijagnozama.

Razlozi zašto pas ne mora biti:

 • novu prehranu koju propisuje veterinar;
 • mučnina;
 • bolovi u trbuhu;
 • zubni problemi;
 • postoperativno razdoblje.

U nekim će situacijama biti dovoljno zamijeniti hranu, zagrijati hranu ili odabrati hranu s jačim mirisom da probudi apetit ljubimca. Ako ove metode ne pomažu, potrebno je pokazati životinju veterinarku.

stres

Psi mogu reagirati na stresne promjene u okolišu. Kućni ljubimci vole imati sve što je u njihovoj kući kako bi odgovarali njihovom vlastitom smislu reda. Neuobičajeno okruženje, pojava novog člana obitelji ili životinje može učiniti pas brinuti, a stres će utjecati na apetit. Tužan ljubimac će jesti ili odbiti jesti loše dok se ne osjeća sigurno i mirno ponovo.

Analizom raznih uzroka i situacija pomoći će odlučiti koji problem uzrokuje promjenu apetita i vraćanje zdrave prehrane. Vlasnik najbolje poznaje svog psa i obratit će pozornost kada vidi bilo kakvu promjenu njegova ponašanja.

istančanost

Ljubitelji pasa, skloni upuštati se u kućne ljubimce, suočeni su s problemom kada životinja počne pokupiti i odabrati. Apsolutno zdravi kućni ljubimac odbija jesti, ne može jesti danima i zahtijevati da promijeni hranu. Posebno osjetljiva na slično ponašanje kod malih pasmina pasa. Često se taj fenomen provociraju od strane vlasnika koji maziti životinju. Kao rezultat toga, kućni ljubimac je stvorio povjerenje da će mu čudovići omogućiti da dobije ukusniji i često junk food.

Treba imati na umu da psi pripadaju mono-dijetetičarima. Znači, hrana treba biti uravnotežena, ali ne i raznovrsna. Štoviše, potrebno je uzeti u obzir činjenicu da je nemoguće stalno mijenjati dijetu ljubimca. Prijelaz iz jedne vrste hrane mora biti spor. Prilikom mijenjanja prehrane treba pažljivo pratiti stanje kućnog ljubimca.

dobivanje zuba

Štene dječji zubi ispadaju u dobi od osam do deset tjedana, s korijenom izbijanja do sedam mjeseci. Tijekom razdoblja aktivnog rasta zuba, životinja može odbiti jesti, što je povezano s boli i nemogućnošću grickanja. Ovo ponašanje je normalno, ako ga ne prati povraćanje i temperatura u životinji.

Vruće vrijeme

Inexperienced ljubitelji pasa plaše situacije kada je pas letargičan i odbija jesti u toplinu. Moguće je da uzrok takvog ponašanja može biti bolest ili krpelj.

Ako je veterinar potvrdio da je životinja zdrava, trebate se pridržavati sljedećih pravila:

 1. Morate osigurati da životinja uvijek ima pristup vodi. U vrućem vremenu dolazi do dehidracije, opasnog za tijelo psa. Potrebno je mijenjati piće dva puta dnevno.
 2. Potrebno je hraniti psa rano ujutro i kasno u večernjim satima kada se toplina smanjuje. U ovom trenutku, kućni ljubimac će moći jesti više hrane.
 3. Smanjite broj feedova.
 4. U slučaju kada se vlasnik boji ili ne želi hraniti životinje rjeđe, vrijedi smanjiti kalorijski sadržaj hrane koju je životinja konzumirala.
 5. Treba izbjegavati pokušaje zavesti kućnog ljubimca ukusnom hranom. Pustite da pas jede onoliko hrane koliko to smatra potrebnim.
 6. Možete zamrznuti voće ili dio hrane. Zbog anatomske strukture pasa nisu skloni anginu, a dio leda će pomoći da se razveseli. Ne dajte psu sladoled, prevelik je kalorija i može naštetiti životinji.

Starost

Situacija je česta kada je stari pas počeo odbiti jesti. Često, gladovanje je povezano s gubitkom mirisa, životinja prestaje shvaćati da je hrana koju ona nudi je jestiva. Rješenje je jednostavno - pokazujte svom ljubimcu da možete jesti hranu - hranite ga iz ruke ili ga ubrizgajte u usta špricom bez igle.

Često su situacije kada životinja počinje imati probleme s zubima s godinama. Potrebno je napustiti čvrstu hranu, pažljivo pratiti prehranu.

Kanal Djeca faune govorit će o razlozima odbijanja jesti psa.

Mogući zdravstveni problemi ako odbijete hranu

Situacija, ako kućni ljubimac odbija jesti nekoliko dana, može biti signal opasnih bolesti. Post za dva dana ukazuje na potrebu pokazati životinju veterinaru trećeg dana.

Zubni problemi i oralne bolesti

Prema statistikama, problemi s zubima prisutni su u više od šezdeset posto pasa starijih od tri godine. Glavni uzrok bolesti je nedostatak pažnje na oralnu higijenu od strane vlasnika. U tom slučaju pas često odbija jesti zbog boli ili nemogućnosti mljevenja hrane.

Najčešće bolesti usne šupljine kod pasa:

 • periodontalna bolest;
 • parodontna bolest;
 • kamenje od kamenca;
 • gingivitis (ili upala desni);
 • karijesa;
 • stomatitisa;
 • displazija cakline;
 • slomljeni zubi;
 • ozljede usta;
 • sialadenitis;
 • poremećaj ugriza.

Bolesti uha

Uši uši su izuzetno osjetljive na upalu i ozljede. Pažljivo pratite njihovo stanje u kućanstvu, redovito čistite i pregledajte. Bolesti ušiju mogu učiniti životinju tromo, oduzimati apetit.

Najčešći problemi su:

 • otodektoz;
 • srednji otitis;
 • ekcem;
 • krpelj ugriz;
 • aurikularni hematom.

Kemoterapija za rak

Ako se u životinja pojave određeni simptomi, odmah se obratite veterinaru i posavjetujte se s liječnikom o prisutnosti raka kod vašeg kućnog ljubimca. Ako dijagnoza potvrdi da pas ima rak, veterinar može preporučiti kemoterapiju.

Bolesti probavnog trakta

Psi, poput ostalih grabežljivih životinja, pate od bolesti gastrointestinalnog trakta. Bol u želucu može dovesti do smanjenog apetita.

Najčešće bolesti gastrointestinalnog trakta:

 • trovanja;
 • blokada ždrijela i jednjaka;
 • gastritis;
 • peptički ulkus bolest;
 • intestinalna opstrukcija;
 • gastroenteritis;
 • colibacteriosis;
 • abdominalna kapljica.

Vanjsko tijelo

Poznavajući svijet oko sebe, psi često pokušavaju gnječiti sve vrste stvari. Mnoga od tih stranih tijela prolaze kroz crijevni trakt bez incidenata i posljedica za psa, drugi se mogu zaglaviti i izazvati probleme.

Neke od najčešćih stranih tijela koje uzrokuju probleme u probavnom traktu psa su:

 • kukuruzni čajevi;
 • štapići;
 • kosti;
 • navoja;
 • kuglice;
 • riba kuke;
 • kamenje;
 • igračke;
 • čarape / čarape.

Promatrani klinički znakovi jako variraju i ovise o stupnju opstrukcije, kao io mjestu i vrsti stranog tijela. Ako pas ne jede, treperi, često diše teško - odmah se obratite veterinaru, jer je moguće da je strano tijelo ušlo u tijelo.

Sindrom boli

Bol može uzrokovati potpunu ravnodušnost prema hrani. Nažalost, nije uvijek lako utvrditi ponašanje kućnog ljubimca zbog kojeg mu je mukotrpan bol. Simptomi su obično nejasni, posebno ako se pas pokušava sakriti tijekom bolesti.

Ipak, postoji niz znakova kojima se može utvrditi da ljubimac doživljava bol:

 1. Pas često zavija ili zavija. Ako se pas ponaša glasnije nego obično, trebate biti oprezni.
 2. Claudication, kada ljubimac pritisne na neko područje, očiti je znak boli.
 3. Psi u boli stalno lizavaju šape, pokušavaju se smiriti. Kada su životinje povrijeđene, jedan od njihovih prvih instinkata je očistiti ranu lizanjem. Čak i ako nema rana, životinje će i dalje lizati ovo područje, pokušavajući se riješiti boli.
 4. Mnogi psi više će spavati kad su u boli, jer se pokušavaju oporaviti na ovaj način ili imaju poteškoća u kretanju. Gubitak apetita, promjena načina na koji se hrana konzumira i količina vode konzumira.
 5. Promijenjeno disanje signalizira problem. Disanje je plitko i česte. To može biti znak da životinja bolno diše.
 6. Ako pas ima nešto povrijediti, bol može spriječiti da sjedi ili leži dolje. Potrebno je čuvati kada kućni ljubimac sjedi, leži na neobičnom položaju ili ne može ostati na mjestu. Na primjer, s vremena na vrijeme pokušava sjediti ili leći i gotovo odmah ustaje i pomiče se opet.
 7. Agresivno ponašanje je znak boli. Kada su životinje ozlijeđene, mnogi od njih idu u način zaštite i pokušavaju prisiliti vlasnika da ostane udaljen. Pet se podsvjesno boji da će vlasnik ozlijediti. Poslušni pas odjednom počinje urlikati, pritišće uši u glavu, a čak i ugrize ako vlasnik nešto čini što ga muči. Obično agresivni psi ponekad pokazuju suprotno ponašanje.

Zarazne virusne ili bakterijske bolesti

Najčešći su kod pasa infektivne bolesti uzrokovane bakterijama. Većina od njih može ozbiljno utjecati na stanje i apetit psa.

Uobičajene bakterijske bolesti koje utječu na psa uključuju:

 1. Bortadella ili kavezni kašalj. Gornja respiratorna infekcija, obično uzrokovana Bordetella bronchiseptica.
 2. Leptospiroza. Bakterijska bolest uzrokovana spirohetama (tip bakterija) prenosi se kroz kontakt s urinom psa. Simptomi uključuju povraćanje, smanjenje uriniranja, tamni urin i groznicu.
 3. Uočena vrućica - bol koja prolazi kroz krpelja. Bakterije Rickettsia rickettsii šire se krpeljima i prenose se pasu kroz ugriz. To je zarazna bolest. Znakovi i simptomi kod pasa su letargija, depresija, vrućica, gubitak apetita, kašalj, konjunktivitis, otežano disanje, oticanje nogu i bol u zglobovima i mišićima.

Virusne infekcije kod pasa često su lako liječljive, od kojih neke mogu biti smrtonosne.

Ovdje su neke od najčešćih virusnih infekcija kako bi zaštitili vašeg psa od:

 1. Parvo je virusna infekcija koja utječe na pse. Iako bolest utječe na kućne ljubimce svih dobnih skupina, štenci su osjetljiviji na bolest. Zarazna zaraza širi se kroz kontakt s psom slinom, povraćanjem i izmetom.
 2. Kuga - druga virusna infekcija. Virus je povezan s ljudskim ospicama i vrlo je zarazan. Mladi štenadi i stari psi puno su osjetljiviji, ali odraslog psa koji nije pravilno cijepljen može postati zaražen.
 3. Pasji hepatitis je još jedna uobičajena virusna infekcija kod pasa. U osnovi napada jetru. Bolest rijetko utječe na starije životinje. Većina pasa obolijeva prije dobi od jedne godine.

Posttraumatski šok

Budući da psi ne mogu objasniti vlasnicima što misle ili brinuti, potrebno je pokušati pogoditi ove stvari iz njihovog ponašanja.

Ponašanje koje može ukazivati ​​na post traumatski šok:

 • pas ne hoda, dolazi do pokušaja da je dovede negdje;
 • strah i mokrenje tijekom pozdrav;
 • nemotivno agresivno ponašanje;
 • slabe šape, pas trzaja ili treperi;
 • ljubimac ne spava;
 • pas se boji ljudi.

Čimbenici koji utječu na apetit kod pasa opisani su u videu iz UA DOG.

Vjerojatno uzrokuje istodobne simptome

Simptomi koji ukazuju na razlog da pas ne jede, ne pije, već samo laži.