Temperatura prije porođaja u pasa i nakon

Ako imate psa i brinete se za štenad, ne plaši se, morat ćete se suočiti s problemima trudnoće i poroda vašeg kućnog ljubimca.

Temperatura kod pasa prije i poslije poroda je najvažniji pokazatelj zdravstvenog i normalnog protoka rada. Stoga, kada se vrijeme štenci približi, morate dvaput svakodnevno izmjeriti rektalnu temperaturu kuge i zabilježiti je. Izvijestite ove podatke veterinarskom liječniku koji će biti prisutan tijekom rođenja.

Smanjuje se temperatura prije porođaja kod pasa. Ako je normalno - 38,4-38,6 stupnjeva, onda oko dan prije početka rada padne i može biti 37,4-36,6ê i čak 35ê za predstavnike malih pasmina.

Bliže do 60. dana trudnoće, ne biste trebali napustiti, i ostaviti svoje dušu dugo na miru.

Prva faza rodnog procesa karakterizira prisutnost kontrakcija. U ovom trenutku, majka može imati kratak dah i zapanjujući prilikom hodanja. Često se otvara povraćanje. Pas odbija jesti. Ova faza rada može trajati do 12 sati. U primiparusu, razdoblje kontrakcija može biti odgođeno do 35 sati.

Obavezno mjerite temperaturu. Ako u ovom trenutku ostaje niska, to znači da je rođenje normalno.

Pas u razdoblju rada počinje pokazivati ​​veliku anksioznost. Može ogrebotati leglo i biti vrlo uzbuđen. Postoji kratkoća daha i povraćanje.

Tijekom kontrakcija, vagina opušta, grlić maternice rasteže. Sam uterus povremeno se smanjuje, a do kraja prve faze rada, te kontrakcije postaju češće i sve intenzivnije.

Kada druga faza počne, rektalna temperatura diže se u normalu. Amnionska tekućina se ispušta. Druga faza također se može razlikovati od prve vidljive napetosti u trbušnim mišićima. Cervix se otvara u potpunosti, a fetus ulazi u porodni kanal. Napeti abdominalni mišići snažno i često ugovaraju, pokuša se pojaviti, a štene napokon guraju.

U mjehuriću se pojavljuje novorođenče. Često majka razbija sam fetalni kaput.

Ali neke vrste stijenja ne mogu to učiniti. U tom slučaju, morate pomiriti mjehurić, inače će novorođenče biti umrlo.

Nakon rođenja svih štenaca u roku od 4-6 sati, sve odraslih treba odstupiti. Pažljivo pratite njihov broj, kako ih ženka obično jede. Ako poslije poroda nije sve nestalo, svakako se obratite veterinaru.

U postpartumnom razdoblju ne bi trebalo dugotrajno krvarenje, iscjedak mora imati normalni miris i ne bi trebalo biti gnoj. Temperatura rektuma ne smije prijeći 39,5 ° C. U svim slučajevima odstupanja od norme, kao i pogoršanje zdravlja pasa ili štene, potrebno je hitno savjetovanje s liječnikom.

Temperatura pasa nakon porođaja često se mijenja. Ako je puno mlijeka, može doseći do 39,5 stupnjeva. Provjerite da temperatura ne diže na 40 ° C i više - u kombinaciji s tamnom bojom s neugodnim mirisom, ovaj simptom može ukazivati ​​na upalu maternice. Brtva blizu bradavica može dovesti do mastitisa.

Često se brtve pojavljuju u prednjim bradavicama. Kada se štenci malo rađaju, sisaju se od udobnijih bradavica, au ostatku mlijeko počinje stagnirati. Pokušajte dekantirati mlijeko od otvrdnute ili najbliže brtvljenu brtvu. Ako se ne riješi, možete dati vašem ljubimcu ne-shpu. Nakon pola sata, ubrizgajte oksitocin (0,5 ml) i pokušajte odmah izraziti mlijeko.

Ako temperatura ne padne, a brtve ostaju i čak se povećavaju, posavjetujte se s liječnikom.

Znakovi približavanja porođaju kod pasa

Znakovi približavanja porođaju kod pasa

 1. Prered roditi će biti nervozna i napraviti "gnijezdo"

 • pas će se pokušati držati bliže ljudima, neće se udaljiti od osobe, loviti će se pomilovati, a onda će otići 1-2 dana, roditi, a onda se vratiti!

 • Nakon pojave mlijeka, razdoblje od oko 5 sati do 2 dana. Evo kako početi trčati, tražiti mjesto i pričekati sljedeća dva do tri sata.

 • Normalna trudnoća u pasa traje 58-70 dana, ovisno o broju štenci. Što više štenci u maternici, to je kraće razdoblje.
  Potrebno je računati od prvog dana parenja 58 dana i početi mjeriti TEMPERATURE (termometar u magarcu 5 minuta, norma je od 38 do 39 grama).
  Prvo, mjerimo svake 4-5 sata, sljedeći dan, svaka 3-4 sata, zatim svakih 2 sata i RECORD! !
  Čim se temperatura počne smanjivati, za neke kujeće doseže 37,5, za druge je dostigla 37. I zaustavlja se. znači štenci na putu. Trbuh bi trebao otići i pas počinje lutati po stanu u potrazi za mjestom. Kopa, odgovara.. Morate pripremiti - puno čistih krpe, obrišite štenad, škare, borni alkohol, zelenu, simptomatsku emulziju. Bez silosa, oksitocina, sulfokamfocaina (srca), kalcijevog glukonat -BC u ampulama. Pranje ili kutija s toplim posteljama, stolnom svjetiljkom - toplim štencima.
  Kada temperatura u kuja s 37 gr. će početi rasti, a očekuje se porođaj u regiji od 6-12 sati. Kuja će teško disati - s otvorenim ustima, može se početi tresti poput hladnoće, a čim počne gurati i val prolazi preko trbuha, počinje rođenje.
  Neka bude mjesto u kutu, pokriva novine, ima puno prljavštine, nemojte gnjaviti cijelu obitelj, neka samo jedan preuzme isporuku, a ostatak se ne smije miješati. Štenci su rođeni u amnionskoj vrećici i potomstvu. Pas će ih pokušati pojesti, nemojte davati više od 1-2, inače će doći do teških proljeva. Lagano prskajte mjehur s rukama i škarama tretiranima alkoholom, izrežite pupkovinu 5-6 cm od trbuha i gustano razmazite sjajnim zelenim. Stavite štene svojoj mami, pustite je da stoji, stavljajte bradavicu u usta i pritisnite ga tako da mlijeko ide. Ali tijekom kontrakcija štenci u kutiji.
  AKO JE PITANJA - napišite na mail.

 • Temperatura pada na 37 dana prije isporuke. Pas počinje graditi gnijezdo. Ponekad postaje nemirna i nadražena, ili obrnuto se okreće oko vas. Pojavljuje se kratkoća daha (reakcija na kontrakcije).
  Poput dan prije rođenja još uvijek stoji sluznica...
  Ne znam sigurno, mogu samo poželjeti sreću))

  PS: Čekamo nadopunjavanje.

 • Dan prije rođenja, temperatura će pasti za jedan stupanj, pas će početi disati, kao da je trčanje više kilometara. bez zaustavljanja (nije započela kontrakcija). Ovaj zastrašujući dah mnogih neiskusnih vlasnika trajat će oko jednog dana. Trudnoća kod kurva traje prosječno 62-64 (57-66) dana.

 • Moja je temperatura bila 37,5 dana na dan, dva dana već 37 i nema plana da rodi...

 • Moj pas je već dva puta bio štene, sad smo se preselili, ne želi roditi u kući, ona tvrdoglavo pita za vrt. Ne dopuštam joj tamo, hladno je, vjetar je jak. Problem. Nadam se da ću roditi gdje sam se pripremio za nju

 • Vi ste dobro napisali mnogi, dobro, ja ću dodati
  7-0 dana prije isporuke, pojavljuje se mlijeko (u primiparas, uvijek kasnije)
  u roku od 2 dana - petlja se snažno proguta
  1 dan - smanjuje razinu progesterona u krvi
  za jedan dan - tu je kapa sluzi
  u 24 sata - spušta se time. do 37s
  u trajanju od 6-12 sati - pripremna faza: nervoza, kidanje legla, teško disanje, kontrakcije.

 • Naš pas ima temperaturu od 37,5, ali ne izgleda kao da će roditi.

 • Moji psi (različitih pasmina) odbili su jesti prije rođenja, 12 sati su rodili, ponekad jeli, ali odmah su povraćali. Isto tako, ako psa po prvi put rodi, tijekom pokušaja psa često pita da izađe van, da ga jednom spusti, ali već s pelenama (tako da, ako išta, uzme štene na ulici), a zatim odnesu u rodilište. Ponekad psa ne voli rodno mjesto, pusti ga tamo gdje mu se sviđa (samo da ima pristup štencu), a zatim uzme štene i stavi ga na pravo mjesto, rađati ostatak gdje je to potrebno. Pokušaji psa mogu se promatrati kao val kroz tijelo, od glave do repa (ne treba biti zbunjen s kontrakcijama, oni se manifestiraju kao drhtanje, ali nakon kontrakcije mogu se pokušati istodobno).

 • Moje jede cijelo vrijeme. čak i tijekom poroda)))
 • obično psi štenad 62-64 dana nakon parenja, pogledajte kalendar ako znate dan parenja. Ali, zapravo, svi psi se drže drugačije, pa je moj rottweiler, kada je došlo vrijeme da pukne, samo ode u drugu sobu, a Kavkazni Pastir nije doslovno preskočio zidove sam! Da, čak i kad kuja ima mlijeko, to može biti takozvana lažna trudnoća. češće razgovarajte s njom i ne pustite se, ako je ovo vaš prvi doživljaj, onda je bolje neko vrijeme nazvati veterinar!

  Kakva je temperatura pasa prije porođaja, za vrijeme kukanja i poslije. Očisti graf za promjenu

  Trudnoća voljenog psa je uzbudljivo razdoblje života za vlasnika. Malo više, au kući će biti nove djece, malo neugodno, ali vrlo slatko. Kako bi se razdoblje vođenja voća i porođaja bilo lako, morate se pripremiti za njih unaprijed. U prosjeku, trudnoća traje od 58 do 72 dana, a planiranje počinje s izletom na veterinara. Prije parenja, i pas i kuja su testirani na spolno prenosive bolesti. Da biste izračunali optimalni dan za psa, provjerite razinu progesterona i uzmite swabove. Ako je vrijeme pravilno odabrano i životinje nemaju patologije, nakon 2 mjeseca pojavljuju se štenad.

  Kako mjeriti temperaturu psa

  Kućni ljubimci rektalno se mjere pomoću termometra. Termometar može biti bilo koji, ali elektronički je mnogo praktičniji od žive.

  1. Nanesite vrh termometra u bezmasnu, bezmirisnu kremu ili ulje vazelina.
  2. Stavite ljubimac na mjesto i sigurno ga učvrstite.
  3. Ako je životinja nervozna, onda ga smirite.
  4. Umetnite vrh termometra u anus psa na dubinu od oko 1 cm.
  5. Nakon što uzmete mjerenja, hvali ljubimca i otpustite ga.

  Pažljivo pratite temperaturu psa, obično je od 38 do 39 stupnjeva. Dopuštena su manja odstupanja, kako u plusu, tako iu minusu.

  Ako je isporuka još uvijek daleko, a čitanja su pale, onda je to uzrok zabrinutosti. Pet je bolje pokazati veterinara. Ako je temperatura previsoka, to može ukazivati ​​na upalni proces ili smrt fetusa.

  Temperatura psa tijekom estrusa

  Najčešće, kuge u estrusu pojavljuju se 2 puta godišnje, ali to se može dogoditi i manje često i češće. Većina kuja podnosi razdoblje seksualne želje, ali neki pojedinci mogu biti letargični ili, naprotiv, previše razigrani. U većini pasa temperatura ostaje normalna tijekom toplote. U ovom trenutku, kuja imunološki sustav je najranjiviji, pa ako se osjećate dobro, najbolje je pokazati životinju liječniku.

  Simptomi koje treba obratiti pozornost

  • depresivno stanje;
  • mučnina, povraćanje;
  • oštar rast temperature;
  • gnojno iscjedak iz genitalnog trakta.

  Ako pas ima jedan ili više od ovih znakova, onda je mora odmah biti odveden u kliniku. Možda u životinjskoj pyometra - purulentnoj upali maternice. Ova bolest prijeti životu psa, bez pomoći, umrijet će.

  Normalna temperatura pri rođenju

  Veterini preporučuju rektalna mjerenja na životinji nekoliko puta dnevno prije isporuke. To je učinjeno kako ne biste propustili trenutak kada počinje jesen. Ako je temperatura pala na 36,9 - 36,5 stupnjeva, porođaj će se dogoditi u roku od 24 sata. Tako ostaje do početka razdoblja, a izgled posljednjeg šteneta se vraća u normalu.

  Prije porođaja

  U većini pasa, 12-24 sata prije rođenja, temperatura padne ispod 36,9 stupnjeva. U nekim životinjama to se ne događa, također je normalno. Često, nekoliko dana prije rođenja, svjedočanstvo počinje galopirati: pada na 37-37,5, a potom se ponovno podigne na uobičajenu oznaku.

  Ako bi životinja trebala početi rađati drugi dan, a termometar pokazuje vrijednosti iznad 39,5, onda je hitna potreba da ide u kliniku. Visoka temperatura ukazuje na upalni proces u tijelu, možda je jedan ili više fetusa umrlo. Ako je temperatura pala na 36-36,5 stupnjeva, i još uvijek je daleko od rađanja, tada je najvjerojatnije prijetnja pobačaju.

  Temperaturni grafikon psa neposredno prije porođaja

  Pri rođenju

  U prvoj polovici generičkog razdoblja, većina životinja zadržava nešto nižu temperaturu, koja počinje rasti s početkom pokušaja. Do kraja procesa vraća se u normalu. Nadalje, temperatura tijela postupno se mijenja prema gore.

  Ako su porasli, onda morate kontaktirati svog veterinara.

  Nakon poroda

  Temperatura pasa nakon poroda normalno je od 38,5 do 39,5 stupnjeva. Može doći do manjih fluktuacija, manjih i velikih načina.

  Ako se termometar očitava nakon poroda porastao na 40 stupnjeva ili više, odmah se javite veterinaru. Možda je unutra bio mrtav fetus. Visoka vrućica također se javlja kod eklampsije, opasne bolesti koja se može razviti u prvim satima, pa čak i tjednima nakon porođaja. Bez pomoći liječnika, životinja može umrijeti za nekoliko sati. Mali psi su osobito osjetljivi na ovu bolest.

  zaključak

  Trudnoća kućnog ljubimca vrijeme je uzbudljivih očekivanja i radosti pojavljivanja dugo očekivanih štenaca. Ali, kako bi se porođalo dobro, ne treba se nadati prirodi, već potpuno kontrolirati taj proces. Morate imati na raspolaganju telefon kvalificiranog liječnika koji može brzo i pravilno pomoći ako nešto pođe krivo.

  Temperatura pasa prije rođenja

  U pasa, prije porođaja, ponašanje i neki fiziološki pokazatelji dramatično se mijenjaju, na primjer, temperatura prije porođaja kod pasa smanjuje, stoga, znajući ovo, ne propustite početak rada.

  Pas prije rođenja. Znakovi nadolazećeg porođaja

  Pas prije rođenja, obično počinje odbijati hranu ili jedu samo tretira. Nakon jela može doći do povraćanja. Bliže porodu u pasa, česte su mokrenje, brzo disanje s otvorenim ustima i trbuh. Kolostrum počinje oslobađati iz mliječnih žlijezda. Temperatura pada na 36,5 ° C, ali nije potrebno često izmjeriti i time poremetiti psa. Prozirna sluz se pojavljuje iz genitalnih organa.

  Ako pas ima dugu kosu, onda ga mora biti rezano škarama u "hlačama" iu podnožju repa.

  Ponašanje prije nadolazećeg rođenja

  Trudnoća kod pasa je oko 63 dana. Tijekom trudnoće ponašanje većine pasa ostaje nepromijenjeno. Promjena ponašanja počinje se pojavljivati ​​prošlog tjedna. Glavna promjena je želja da se dogodi "gnijezdo". Životinja leži na podu, počinje ga ogrebati i preokreće stelje. Neki psi grade gnijezdo na ulici, ali se ne skrivaju od osobe.

  Životinje počinju sakriti čašice, koje su prethodno odmah pojele. Oni postaju nevjerni i razdražljivi. Oni pokazuju agresiju čak i poznatim ljudima, ograničavaju njihov društveni krug. Nastojte zaštititi svoj teritorij. Oni postaju emocionalno nestabilni pa je tijekom tog razdoblja poželjno isključiti njihovu komunikaciju s djecom. Neki psi počnu pokazivati ​​zanimanje za meke igračke koje izgledaju poput malih štenaca. Reagirajte se, plakajte malu djecu.

  Značajne promjene u ponašanju pasa javljaju se neposredno prije poroda - dan ili dva. Prije svega, psa, prije samog rođenja, gotovo nikada ne ostaje na svom uobičajenom mjestu, u kojem se manifestiraju atavistička svojstva naslijeđena od vuka. Osim toga, povezano je s podjelom staništa u zone - mjesto gdje se jede, mjesto se osjeća, "gnijezdo".

  Kao što je vrijeme porođaja pristupima, pas počinje pokazivati ​​anksioznost. Stalno se diže s kreveta, šetnje naprijed-natrag, leži dolje, diže se i pita da izađe. Pas je nervozan, zabrinut, izgleda ispod repa. Cijelo vrijeme mijenja svoju lokaciju. Psić njuška tijekom kontrakcija stječe prilično neobičan izraz: psa pogled je fiksiran i koncentriran na obližnjem objektu. Rep je čudan: pojedinci s ravnim i dugim repom povlače ga ravno natrag, a vrh objesi dolje na neobičan način.

  Kada se pojave znakovi uskog rođenja, životinja mora biti smještena na mjesto gdje će se rođenje dogoditi, a ne ostaviti ga na miru.

  Rođenje u pasa - znakovi

  Vaš pas je trudna i trebate se ozbiljno pripremiti za porođaj, koji može trajati od 3 do 24 sata. Prvo, potrebno je unaprijed pripremiti mjesto za pse i štence. To bi mogao biti kutija ili nešto drugo. No, jedan odbor bi trebao dopustiti da mama skoči, ali to ne dopušta za štence. Trebao bi se zagrijavati, kao prvih 10-12 dana temperatura mora biti održavana na 28 stupnjeva Celzijusa. Trebamo i mjesto gdje će štenci očekivati ​​braću i sestre koje će neka žena rađati za neko vrijeme. Trebao bi biti topao. Pa, ako uzmete psa, moći ćete pomoći veterinarku, s kojim smo unaprijed dogovorili. Drugo, morate pripremiti osnovne elemente koji su potrebni i lijekovi, ukoliko kuja počne davati rađanje prije dolaska veterinara.

  Harbingeri rođenja u pasa

  Ako nemate iskustva, trebali biste se barem teoretski pripremiti za ponašanje porođaja i naučiti sve o prekursorima porođaja kod pasa. Usko promatrate buduću mamu kako ne biste propustili znakove približavanja rođenja vašeg voljenog psa. 4-5 dana prije rođenja, trbuh se spušta, zbog prolapsa maternice i grebena kao što su bili odvojeni. Pas će izgledati tanji. To se osobito može vidjeti u kratkovidnim pasminama. Tijekom trudnoće, bradavice psa povećale su se, a mliječne žlijezde poprimile su se. Ovo je nedvojbeno primjetno u kasnijim razdobljima. 5 dana prije dostave kolostrum se može osloboditi. Uoči rođenja, u tijeku 1-2 dana, može se razumjeti da je kolostrum gusta bijela žuta tekućina. Jedan od harbingera porođaja kod pasa je povećanje i omekšavanje petlje. To se događa 48 sati prije isporuke. Otpuštanje iz nje će postati obilato. Uoči rođenja, morate brijati trbuh psa, oko petlje i anusa. Ako je vuna duga, onda je potrebno popraviti papilotkamijem.

  Temperatura pasa prije rođenja

  Jedan od znakova približavanja porodu je promjena temperature kod pasa 12-24 sata prije porođaja. Pada za 1-2 stupnjeva, padne ispod 37 stupnjeva Celzijusa. Stoga je nužno mjeriti 2 puta dnevno: ujutro i navečer, kada je pas u mirovanju. Tijekom rada temperatura će porasti. Štenci prije poroda smirite se, prestanite se kretati. Ako pomno pratite stanje buduće žene u porođaju, nemojte se bojati propustiti znakove početka rada u psu. Ne brinite se i nemojte se smetati. Obratite pažnju na njezino ponašanje. Ponašanje psa prije porođaja varira. Počela se brinuti, cvileći. Možda čak i ostrugati šape metala. Njeno se disanje ubrzava. Kontrakcije će početi, a doći će vrijeme rođenja

  Kako prepoznati prve znakove približavanja porođaja kod pasa

  Ponašanje promjene

  Pristup radu je uzbudljiv trenutak. Moguće je utvrditi koliko će se uskoro roditi štenad pomoću karakterističnih znakova. Poznavajući harbingere borbi, izgled štenci neće biti iznenađenje i omogućit će vam da se temeljito pripremite za njihov izgled.

  Pristup rođenju štenaca se očituje ne samo na fiziološkoj razini, već i na ponašanju kućnog ljubimca. Za one koji su pažljivi na promjene u karakteru psa, lakše će se odrediti približne kontrakcije i koliko vremena ostaje prije rođenja.

  Nekoliko sati prije pocetka psa ponašanje psa mijenja:

  • životinja se počinje ponašati nemirno, može cviliti, ogrebati i ogrebati poda;
  • mlade osobe organiziraju "gnijezdo" u glavnom krevetu, tamo vuku vruće veste i veste;
  • promjena ponašanja u hrani - životinja u potpunosti odbija hraniti, počinje puno piti;
  • pas često počinje lizati genitalije.

  Zadatak vlasnika je da smiri životinju. Ako osoba postaje nervozna i zabrinuta, životinja to osjeća. U tom slučaju, anksioznost i strah mogu se povećati. Stoga je važno imati potpunu informaciju, nabaviti podršku veterinaru i pomoći ženi u radu.

  Promjene u ponašanju povezane su s boli i nelagodom koju psa pati prilikom kontrakcije maternice i povećanjem intra-abdominalnog tlaka.

  3-5 sati prije početka rada pas postaje lakši. To zahtijeva kontinuirano milovanje, trzanje, pogled u oči, učenici se znatno rastu. Djelovanje hormonskih stimulirajućih hormona započinje, pod njihovim djelovanjem, mišići unutarnjih organa opuštaju se i tonuju maternicu i rodni kanal.

  Video "Psi na psu"

  U ovom videu, veterinar će govoriti o znakovima i prekursorima porođaja kod pasa.

  Fiziološki simptomi

  Generička aktivnost kod pasa podijeljena je u dva razdoblja:

  1. Pripremna. Mačka počinje pokazivati ​​tjeskobu, šetnje oko stana, traži šetnju. Ne možete ostaviti psa sam u ovom trenutku.
  2. Genera. Puppies izađu iz maternice. Životinje rađaju ležeći, izravnaju ih, nakon čega se štenci rađaju jedan za drugim.

  U posljednjih nekoliko tjedana morate pratiti promjene u tijelu, budući da postoje psićni poremećaji porođaja kod pasa.

  Moguće je odrediti vrijeme kada će se dugo očekivani psići roditi, prema fiziološkim znakovima. U pravilu, ove su promjene povezane sa sazrijevanjem posteljice, promjenama hormonalnih razina.

  Prvi znakovi porođaja kod pasa:

  • abdominalni prolaps 1-1.5 tjedna prije događaja;
  • bijelo polu-tekuće iscjedak iz genitalnog trakta u 3-5 dana;
  • ispuštanje sluznice u 2-3 dana;
  • oticanje bradavica za 1-2 dana;
  • pad rektalne temperature u 12-24 sata;
  • ispuštanje amnionske tekućine u 12-24 sata;
  • česte mokrenje, natrag i česti čučanj - 30 minuta / 1 sat.

  2 sata prije kontrakcija počinje zimice i otežano disanje. Životinja se lagano trese, čini se da je žena u djeteta hladna. Onda treperi, postaje vruća, periodično otvara usta i često diše i često diše. Heartbeat se ubrzava. To su pouzdani znak početka početka rođenja.

  Ako ste se složili s veterinarom, vrijeme je da ga nazovete. U različitim životinjama simptomi se izražavaju u različitim stupnjevima intenziteta - neki su jači, drugi su tajnoviti. Stoga, budite posebno oprezni.

  Kako razumjeti da je pas rođenja moguće je činjenica da čim ljubimac počne gurati. Vizualno vrlo zamjetljivi kontrakcije trbušnih mišića. Vrijeme više nije moguće. Ostalo je nekoliko sati prije dolaska štenci (3-5 sati).

  Trbuh mijenja oblik

  7-10 dana prije rođenja, štenad se spuštaju dolje - bliže rođenom kanalu. Ovaj proces je praćen abdominalnom distenzijom. Na stranama između rebara vidljive su šupljine. Bočne površine nisu tako voluminozne i konveksne, kao prije par dana. Postoji osjećaj da je životinja postala znatno mlađa, pogotovo ako pogledate potopljeni natrag odozgo. Te promjene znače da štenci spadaju u zdjelicu.

  Bradavice nabubre

  Kada ostaju 1-2 dana prije kontrakcija, mliječne žlijezde povećavaju se i bubre. Površina trbuha znatno postaje ćelav i postaje glatka. Kada pritisnete na bradavicama teče žuti kolostrum. Takvim prvim kriterijem možemo shvatiti da trudnoća završava i treba čekati isporuku.

  Pad temperature

  U posljednjem tjednu trudnoće, temperatura varira u malom rasponu. 24 sata prije početka kontrakcija dolazi do smanjenja rektalne temperature. Ovo je najpouzdaniji znak. Normalno očitanje iznosi 38,5 ° C.

  Temperature se smanjuju ovisno o pasmini i veličini psa:

  • u velikim pasminama (pastirski psi, boksači, mastiffs, huskies, Dobermans) može doći do smanjenja do 37 ° C;
  • za male (pugs, kineski crested, terijeri igračaka) - do 36 ° C.

  Temperature dolaze do normalnih vrijednosti za nekoliko dana.

  Iscjedak sluzi

  Bjelkasti sluz počinje izlaziti iz genitalnog trakta 3-5 dana prije rođenja. Otvori se maternica, petlja se opušta. Cervikalna sluz je prozirna, ponekad žućkasta. Ispuštanja obično se opažaju nakon spavanja ili urinacije, a povezani su s odvajanjem čepa za sluz, koji je zatvorio cervikalni kanal tijekom trudnoće. Ova značajka pomaže u saznanju da još uvijek ima najmanje 36 sati prije kontrakcija.

  Amnionska tekućina

  Kada ostane prije nekoliko sati (12-20 sati), amnionska tekućina teče dalje. Obično su žućkasto-prozirni i bez nečistoća. Prisutnost zelenkaste boje, mješavina krvi ili tamnih ugrušaka - alarmantan signal. Poželjno je da u procesu rođenja nužno sudjeluje veterinar.

  Svi gore navedeni simptomi su najkarakterističniji znakovi nadolazeće radne aktivnosti. Ali oni nisu posve pouzdani. Uvijek je važno uzeti u obzir promjene u kompleksu. Da biste potvrdili, kontaktirajte svog veterinara za pomoć. Ako je potrebno, provest će pregled, palpaciju, obavlja ultrazvuk i rendgensku snimku.

  Rođenje kućnog ljubimca poseban je događaj, no pokušajte se ne brinuti, a ne paničariti, jer uspjeh u pjevanju u velikoj mjeri ovisi o smirenosti i pomoći vlasnika, na povjerenju da će sve biti u redu.

  Znakovi početka rada u psu

  Rodjenje kod pasa je složen i odgovoran proces. Vlasnici trebaju znati kako se u psu očituju znakovi porođaja i kako se taj proces odvija. To će pomoći kućnom ljubimcu ili, ako je kućni ljubimac pod nadzorom veterinara, pomoći liječniku.

  Osobitosti rođenja u pasa

  Vjeruje se da psi mogu sami roditi, bez pomoći čovjeka. Životinje imaju genetsku memoriju i intuitivno znaju što učiniti. Međutim, treba imati na umu da kućni ljubimci djelomično "gube" urođene vještine kao rezultat pripitomljavanja. Oni su ljudi orijentirani i trebaju podršku.

  Također, problemi tijekom porođaja mogu se pojaviti zbog fizioloških karakteristika životinja, bolesti i neiskusnih kuja.

  Stoga vlasnici trudnog psa trebaju naučiti o obilježjima tijeka trudnoće i rada.

  U prosjeku, kuja traje 59-63 dana. Trajanje tjedna prije rođenja može varirati ovisno o veličini životinje i broju embrija. Dakle, ako ima mnogo štenaca, pojavit će se par dana ranije. S obzirom na pasminu, kongenitalne osobine i broj stoke u stelju, normu se smatra stopom gestacije od 56 do 72 dana.

  Koliko će štenci biti u stelju nemoguće je predvidjeti. Ovaj parametar ne ovisi o pasmini. Najviše od svega utječe na vrijeme parenja: trebate pogoditi pojam kada broj jaja bude maksimalan. Također, njihovu ulogu imaju hormoni, zdravlje i kvaliteta sadržaja i kuje i stale. Pas može roditi 1 do 15 beba. Ali postoje prvaci.

  Prenatalni i fiziološki znak početka rada

  U porodu u pasa, postoje tri razdoblja:

  1. Pripremni: otvaranje rodnog kanala, tijelo kuge pripremljeno je za rođenje štenaca.
  2. Prenatalni: trudovi počinju.
  3. Odmah roditi: izgled štenci i izlaz placente.

  Uobičajeno, prvi znakovi porođaja kod pasa mogu se podijeliti na fiziološke i ponašanje. Potonje se pojavljuju na sljedeći način:

  1. Kuja postaje nemirna, ne može pronaći mjesto za sebe, skriva, kopa, grickaju posteljinu i podove.
  2. Pas može postati vrlo nježan, ne odstupiti od vlasnika, gledati u oči očekujući.
  3. Gotovo svi kućni ljubimci imaju apetit. Ali ponekad mogu početi jesti više nego obično.
  4. Favorite stalno pita na ulici, ali se odmah vraća.

  Promjena ponašanja je posljedica činjenice da su počele prve kontrakcije maternice i povećava se tlak intraabdominalnog tkiva. Vizualno, to se ne može zamijetiti, ali kuja već boluje od nelagode.

  Fiziološki znakovi rada kod pasa su sljedeći:

  1. Trbušni progib. To se događa otprilike tjedan dana prije isporuke. Ako pogledaš kuju odozgo, čini se da je izgubila težinu.
  2. Štenci, koji su prethodno bili gurnuti u trbuh, se povuku.
  3. 8-24 sata prije rođenja, psa temperatura tijela pada na 37-37,5 ° C, dok je normalno je 38-39 ° C. Neki pojedinci imaju niže stope.
  4. Viskozna bijela ili sivkasta tekućina počinje teći iz genitalija. Izlazi "pluto".
  5. Disanje i lupanje srca rastu.
  6. Bradavice nabrekle, što čini čini se kao vuna oko njih je razrijedio.
  7. Vuna pada na trbuh.
  8. Neposredno prije poroda početi isprati vodu. Izvana izgleda kao da je pas pio.

  Gore navedeni znakovi pokazuju da će štence početi za 2 do 24 sata. Ako se to ne dogodi, trebate kontaktirati veterinara kako biste utvrdili uzrok odstupanja i po potrebi potaknuti rad.

  S početkom kontrakcije, znakovi porođaja u psu postaju vidljivi. Možete vidjeti smanjenje trbuha tijekom pokušaja. Ako stavite ruku na trbuh životinje, osjetit ćete kako se maternica učvršćuje i opušta nakon svake kontrakcije.

  Pas leži na desnoj strani. Ako je mjesto porođaja bilo ograničeno na kutiju ili staklenku, kuja će početi nalijevati šape na prednjem zidu, a lopatica - na leđima. Kada borbe može glasno uzdahnuti ili čak vrištati.

  Kako se pripremiti za nadolazeće rođenje u vrtiću?

  Za pripremu izgleda štenaca treba 1-2 tjedna prije očekivanog datuma rođenja. Predostrožnost je neophodna, jer proces može započeti nekoliko dana ranije.

  Za kuja i budućih štenaca pripremite posebno mjesto. To može biti velika kutija, dječja igraonica ili posebno mjesto. Neki vlasnici vole psa da rađa na kauču ili krevetu. Ova metoda je pogodna za velike pasmine. Površina je prethodno prekrivena filmom i starim plahtama.

  Mjesto rođenja trebalo bi biti zaštićeno, tako da kuja može lako ići i otići, a novorođenčad nije mogla izaći. Nakon rođenja, štenci s majkom prenesu se na drugo mjesto, zaštićeno od skica. Također organizirati sigurno grijanje. Temperatura zraka u prva dva tjedna bi trebala biti 28 ° C, zatim se postupno smanjuje na 20 ° C.

  Pripremite i stan. Rođenje je vrlo "prljav" proces. Stoga, oni očistiti sve tepiha, uzeti stare plahte i pelene, što nije šteta baciti. Odjeća je također bolje nositi istrošen.

  Uoči rođenja psa može gnječiti sve što dobiva "ispod zuba". Stoga su sve vrijedne stvari skrivene.

  Domaćini moraju voditi brigu o sterilnosti. Soba je pažljivo očišćena i dezinficirana. Ako je moguće, infracrvena svjetiljka je instalirana iznad mjesta isporuke. Trbuh, bradavice i genitalije psa su oprani, vuna je obrijana. Ako kuja ima dugu kosu - možete pokupiti vješalice s gumenim vrpcama. Ruke vlasnika moraju biti čiste i kratke nokte.

  Potrebni materijali za porođaj

  Prije isporuke, morate kupiti nekoliko stvari. "Obstetric" set za pse uključuje:

  • voštano;
  • list;
  • podno grijanje;
  • mala kutija u kojoj će se novorođenčad uklopiti;
  • bazen ili kantu za prljave krpe;
  • termometar: sobna i veterinarska;
  • sterilne pincete, škare, pipete;
  • štrcaljke;
  • pamučna vuna, gaza ili zavoj;
  • pelene i pelene;
  • dezinficirane svilene niti: bit će korisne za rezanje pupčane vrpce;
  • škare;
  • ljuske;
  • višenamjenske vunene niti za označavanje štenaca;
  • blok i olovka - za snimanje podataka o porodu i štenci: temperatura tijela, intenzitet i trajanje kontrakcija, težina, vrijeme nastanka i boje beba.

  Također trebate zalihe lijekova:

  • alkohola ili votke;
  • glukoza u ampulama;
  • sintomicin mast;
  • vodikov peroksid;
  • zelena boja;
  • kalcijev glukonat;
  • "Ali-Shpoy";
  • dimedrolom;
  • oksitocin;
  • vitamin B12 u ampulama;
  • Analgin.

  Kako bi podigla snagu "majke", može se dobiti male komadiće čokolade između pauze.

  Radnje tijekom porođaja

  Odmah nakon poroda, pas napušta vodu. Mjehurić vode je razbijen, a tekućina koja izlazi iz njega ispire rodni kanal. Raspadne ili sam ili kuja ga ugrize. Nemoguće je samostalno razbiti mjehur.

  Nakon što se kućni ljubimac neko vrijeme odmara. Pokušaji tijekom porođaja postaju intenzivni, vrijeme kontrakcija se smanjuje. Prvo štene nakon ispuštanja vode trebalo bi se pojaviti nakon najviše 3 sata. Ako se to ne dogodi, trebate nazvati veterinara, jer ovaj simptom ukazuje na složenu radnu aktivnost i postoji rizik od smrti majke ili štenaca.

  Štenci su rođeni naprijed ili po glavi ili po repu. Obje se pozicije smatraju normalnim. Novorođenčad se pojavljuje u amnionskoj membrani. Ponekad se razbija prilikom prolaska kroz rodni kanal. Ali najviše od svega treba kurva. Ako ne, morate odmah razbiti ljusku.

  Zdravo štene bi odmah trebale cviliti. Ako je šutio, dišući kroz usta, čuju se ili ne pojavljuju se zujanje u amnionskoj membrani, ali ispunjene krvlju ili zelenim izlučevinama, potrebno je očistiti nos i usta. U nekim slučajevima potrebno je sisati tekućinu iz pluća.

  Zatim morate rezati pupčanu vrpcu. Pas to obično radi sam po sebi. Ali ako ne, potrebno je stisnuti pupčanu vrpcu jednom rukom na udaljenosti od 3 do 4 cm od trbuha štenaca i naprezanje krvi prema djetetu. Druga ruka prekida pupčanu vrpcu malo veću, čvrsto se pričvršćuje, a prva ruka nježno se proteže prema novorođenčadi. Treba se lako razdvojiti. Ako se to ne dogodi, rezati se škarama i vezati svilenim niti navlaženim alkoholom.

  Nakon rođenja svake štene i pas odlazi u potragu - placentu. Mora se poduzeti nježnost kako bi se izbacilo sva ostalo. Ostaci mogu izazvati metritis - upalu maternice. Također morate odmah mijenjati leglo, kao novorođenče i premjestiti posteljicu.

  Nakon što se beba rodila, majka ga je pažljivo lizala i grubo ga gura nosom. Nema potrebe za miješanjem: ove aktivnosti potiču disanje, opskrbu krvlju i oslobađanje prvog izmeta.

  Kada treba nazvati veterinara?

  Pažljiva priprema za rođenje djeteta u pasu još nije jamstvo da će sve ići dobro. Tijekom procesa može doći do komplikacija kao posljedica nepredviđenih okolnosti ili postojećih zdravstvenih problema.

  Veterinar se poziva kada:

  1. 2 sata nakon početka rada, prvo štene nije se pojavilo.
  2. Grimizna krv protječe iz genitalija.
  3. Nakon rođenja štene nije napustio posljednji.
  4. Ako je razlika između rođenja bebe veća od 1 sata.
  5. Učini displasia kipa, probleme s kardiovaskularnim sustavom.
  6. Ranije je napravljen carski rez.

  Vet pomoć neće biti suvišno kada se očekuje više od 6 golova u stelju, vlasnik nikada nije rođen prije ili pas pripada malim pasminama.

  Postpartum razdoblje

  Prvih nekoliko sati psa je dopušteno da se odmor i pobrinite se da ne slučajno slomiti štenci. Nekoliko tjedana u kurvi ima iscjedak sluzi iz krvi, koja postupno nestaje. Ako je previše iscjedak, zelenkasti ili postoji neugodan miris, trebali biste nazvati veterinara.

  Nakon rođenja, kućnog ljubimca dobiva se toplinski čaj, dodavajući mu neki šećer i glukozu. Može biti proljev. U ovom slučaju, kuji daje aktivni ugljen. Za tri dana hranjenje je ograničeno na fermentirane mliječne proizvode i polutekuće žitarice u mlijeku. Postupno se uvode jela od mesa: juha, kuhano mršavo meso. Ne smiju biti hrane sirovom piletinom ili govedinom, jer mogu dovesti do višak mlijeka i upale mliječnih žlijezda.

  Psa nevoljko ostavlja štence prvih nekoliko tjedana, pa je vrijeme hoda smanjeno na 15-20 minuta. Ali ljubimac mora ići, jer potiče oslobađanje mlijeka. Nakon ulice, šape, trbuh i bradavice temeljito su oprali, tako da štenci ne postanu zaraženi.

  Kako se trudna temperatura psa mijenja prije rođenja? Kao i tijekom i poslije

  Trudnoća u psu je radostan i istodobno uzbudljiv događaj za vlasnika. Alarm može biti povećanje ili smanjenje temperature u životinji. Koja je norma za trudnu kuju, a zbog onoga što bi trebalo vidjeti liječnika, reći ćemo u našem članku.

  Norma tjelesne temperature za trudni pas

  Kao iu ljudima, povećanje ili smanjenje tjelesne topline kod pasa najčešće ukazuje na neke bolesti ili poremećaje u tijelu.

  Za kratko vrijeme, temperatura može uslijediti u vrućem vremenu, nakon teške tjelesne napore, stresa (posjete liječniku). Međutim, u tom se slučaju brzo vraća na normalu.

  U slučaju dugotrajne hipertermije kod pasa, potrebno je obratiti pozornost na to, jer to može biti znak strašnih bolesti - rasipanje, piroplasmosisa, endometritisa, alergija, apscesa, upala zglobova.

  Smanjenje se opaža kod hipnotičke invazije, parvovirusnog enteritisa kod štenaca, kao i prije isporuke u kučkama. Mi ćemo se posvetiti posljednjem razlogu detaljnije u sljedećim odjeljcima.

  Vjeruje se da se temperatura treba redovito mjeriti kod štenaca, au odraslih u slučaju da je pas bolestan ili trudna, prije i poslije porođaja. U drugim slučajevima, to se može učiniti na zahtjev.

  Kako mjeriti

  Potrebno je mjeriti živinu ili elektronski toplomjer koji je posebno odabran za životinju.

  Postupak nije kompliciran, međutim, zahtijevat će neku vještinu vlasnika. Potrebno je poništiti očitanje termometra, podmazivati ​​vrh s vazelinom, staviti psa na njegovu stranu, smiriti je i nježno umetnuti 1-2 cm u anus životinje.

  Moguće je izmjeriti temperaturu psa dok stoji, ali to će teško biti neiskusan vlasnik. Kada koristite elektronički toplomjer, trebate čekati 1 minutu, ako je živa toplomjer, morate ga držati 3 do 5 minuta.

  UPOZORENJE! Vrlo je važno od prvog mjerenja stvoriti mirnu atmosferu za psa, kako bi se osiguralo da je postupak bezbolan. Možete potaknuti deliciju životinja. Ako je trening za ovaj postupak prošao ispravno, pas se neće bojati, oduprijeti se, ona i vlasnik će biti zadovoljni mjerenjem temperature u budućnosti.

  Inače, pas može početi trzati, tresti, zbog čega će termometar vjerojatno raskinuti i ozlijediti životinju ili osobu, a da ne spominjem činjenicu da temperatura neće biti izmjerena.

  Što se smatra normom? Dakle, uzeti su sljedeći indikatori temperature za štence:

  • male pasmine - 38,6-39,3 ° C
  • srednje pasmine - 38.3-39.1˚ê
  • velike pasmine - 38.2-39.0˚ê

  i za odrasle:

  • male pasmine - 38,5-39,0˚ê
  • srednje pasmine - 37,5-39,0˚ê
  • velike pasmine - 37,4-38,3 ° C

  Trudnoća kuje sama po sebi ne bi trebala uvesti promjene u vrijednostima izmjerene temperature. Obično ispunjava gore navedene standarde, ovisno o veličini psa. Međutim, moguće je povećati ili smanjiti ako postoje bilo kakvi problemi ili bolesti. Samo ako je pas trudna, a prema vašim izračunima, to je otprilike jedan dan prije rođenja, a njegov oštar pad je fiziološki.

  Promjene prije rođenja

  Nakon parenja ženki, vlasnici se raduju prvim znakovima trudnoće svojih draga. 22. dana već je moguće izvesti ultrazvučnu dijagnostiku i pobrinuti se da je stigao. U prosjeku, trajanje trudnoće kod žena varira od 57 do 69 dana nakon oplodnje.

  Imajući raspored

  Stručnjaci preporučuju profilaksu mjerenja temperature trudne kuje najmanje jednom tjedno, čak i ako vas ništa ne smeta. Nepotrebno je reći, ako vam nešto smeta zbog ponašanja, odmah se posavjetujte s liječnikom.

  To će omogućiti vlasniku da se pripremi za postupak, da se riješi drugih slučajeva kako bi pomogao životinji. Ponekad odmah pozivaju liječnika ili iskusnog uzgajivača pasa za dobivanje porođaja.

  Što se događa tijekom poroda?

  U prvoj fazi rada, pas utroba opušta, a sluz može istjecati iz vagine. Ovo razdoblje traje oko 12 sati. Pas ponekad ima nemirnu državu, povraćanje. Temperatura obično ostaje niska.

  Druga faza karakterizira povlačenje amnionske tekućine i rođenje štenaca. Rektalna temperatura psa trebala bi se vratiti u normalu. Obično, od početka drugog stupnja do rođenja prvog štene, traje oko 2-4 sata.

  A što bi trebalo biti nakon toga?

  Nakon treće faze rada - ispuštanje posteljice dolazi u postpartum razdoblje, koje počinje nakon protjerivanja svih uzastopnih događaja i traje sve do potpunog oporavka maternice i drugih genitalija žene.

  Alarmi tijekom ovog perioda su krvavi iscjedak duže od 3 tjedna, depresija, groznica. To može ukazivati ​​na štenci preostale u maternici ili posteljici i krvarenja koja su počela.

  U prva dva do tri dana temperatura može porasti na 39,9 ° C, što se pripisuje dolasku mlijeka.

  Je li moguće promijeniti ovaj pokazatelj lijekovima?

  U slučaju povećanja ili smanjenja tjelesne topline tijekom porođaja, prije ili poslije njih, nemojte sami liječiti. Odmah se obratite liječniku ili ga pozovite u kuću, možda je pas hladan ili previše vruć, trebao bi biti zamotan, temperatura u sobi trebala bi se smanjiti ili psa trebati obrisati hladnom vodom. Primjena bilo kojeg lijeka u ovom slučaju je moguća samo nakon preporuke liječnika.

  Korisni videozapis

  Preporučujemo da u videozapisu izmjerite tjelesnu temperaturu trudne ženke:

  zaključak

  Redovito mjerite temperaturu vašeg trudnog psa tjedno tijekom trudnoće i dva puta dnevno tjedan dana prije očekivanog poroda. To će vam omogućiti brzu reakciju na probleme s njezinim zdravljem i obavijestiti veterinar na vrijeme. Neka vaše životinje budu zdravije!

  Znakovi porođaja u psu

  Priprema za porođaj je uzbudljiv i važan proces, i za vlasnika psa i za svog kućnog ljubimca. Posebna iskustva uzrokuju buduće rođenje, ako životinja koja je prvo rodila, a vlasnik nema iskustva u praćenju stanja kućnog ljubimca. Možete se pripremiti naučiti znakove porođaja od posebnog psa iz literature, ili se možete posavjetovati s veterinarom. Poželjna je druga metoda dobivanja informacija, budući da je idealni slučaj ili primjer jedne životinje opisan u literaturi. Veterinar će moći dati informacije temeljene na praktičnom iskustvu.

  Faze trudnoće

  Svaka životinja ima generičku memoriju, koja će mu pomoći da samostalno proizvode zdravu potomstvo. Postavlja se pitanje - zašto je potrebno pratiti razvoj trudnoće, ako se pas sam može nositi s ovim procesom? Trudnoća je razdoblje kada se dogodi preraspodjela u tijelu psa, što doprinosi zdravom ležaju, razvoju potomaka i porođaja.

  Te promjene mogu imati različite, uključujući negativne učinke na zdravlje životinje - pogoršanje kroničnih patologija, pojava novih bolesti. Stoga, kako bi se identificirale sve negativne promjene u vremenu, potrebno je poznavati kriterije kojima se stanje životinje i tijek trudnoće procjenjuju tijekom svog razvoja.

  Cjelokupno razdoblje trudnoće od trenutka oplodnje do rođenja štenaca u prosjeku iznosi 63 dana. Promjene u vremenu u jednom ili drugom smjeru ovise o mnogim čimbenicima:

  • u slučaju višestrukih trudnoća ovo razdoblje je skraćeno, au trudnoći s 1-2 rezultata produženo je. To je objašnjeno činjenicom da s velikim brojem plodova intenzivnije potiču generičku aktivnost, aktivno se kreću prema "izlazu";
  • u pasa malih pasmina, razdoblje trudnoće se smanjuje na 59-60 dana, u kučkama velikih i divovskih pasmina, isporuka može biti pravovremena za 56-72 dana;
  • razdoblje trudnoće može ovisiti io dobi psa. S dobi, broj štenci u smeću smanjuje, a time i vrijeme raste.

  Razdoblje trudnoće variraju čak i kod iste osobe, pa je nužno kretanje znakovima koji odgovaraju svakoj od tri faze, koji su uobičajeno podijeljeni u cijelo razdoblje trudnoće:

  • Rano razdoblje (0-3 tjedan) - u ovoj fazi nije promijenjena promjena uobičajenog načina života psa. Njegova aktivnost ostaje ista, ali u nekim slučajevima mogu se primijetiti simptomi toksioze, a vrijeme spavanja može se povećati. Ne ograničavajte psa u šetnju ili igre. Također, uobičajeni režim hranjenja se ne mijenja. U vrućem vremenskom razdoblju, potrebno je osigurati da kuja ne pregrije, a nema dehidracije tijela. U tom razdoblju (15-17 dana) postoji rizik od neuspjeha u formiranju fetusa, stoga pažljivo razmotrite neuobičajeno ponašanje životinje.
  • Srednja (3-6 tjedana) - tijekom tog razdoblja promatrane su promjene u udjelu tijela vidljivo, pojavljuju se fiziološki znak pripreme za porođaj - oticanje i pigmentacija mliječnih žlijezda, želuca je zaobljena. U razdoblju od 22 tjedna, ultrazvuk se već može izvesti. U tijelu, oslobađanje hormona, koje je popraćeno raspoloženjima, pojavljivanje znakova toksioze. Prehrana treba obnoviti - povećati broj hranjenja, a smanjiti veličinu posluživanja. U nekim bikovima, iscjedak od rodnog kanala može se pojaviti čist ili blago bjelkasta. Do 6. tjedna može se vidjeti kretanje štenaca u trbuhu psa. Od sada, vrijedno je ograničiti aktivnu igru ​​žene kako bi se spriječile ozljede fetusa.
  • Posljednje razdoblje (6-8,5 tjedana) - težina psa povećava, leži više nego što se kreće. Životinja traži osamljeno mjesto za porod. Karakterističan znak približavanja rođenja je refleks "kopanja" rupa i naprava od prigušenja krvi u "gnijezdo". U nekim slučajevima postoji poremećaj spavanja, povećana anksioznost. Do 35-36 dana apetita psa povećava, treba prenijeti na dijetu s visokim sadržajem bjelančevina u hrani. Ukupna količina hrane povećana je za 10%. Hrana treba podijeliti u 3 doze kako ne bi prevelika pas. Do kraja pojma pojavljuju se znakovi približavanja rada.

  Na kraju trudnoće, prehrana pasa je važna. Neke životinje odbijaju jesti, druge imaju povećani apetit. U ovom trenutku, ženka treba hraniti u malim dijelovima. Ponašanje životinje također se mijenja - neke trudnice oživljavaju, skrivaju. Drugi imaju želju da miluju. U posljednjoj fazi počinju se pojaviti prvi znakovi spremnosti za porođaj.

  Saznajte više u članku o psima trudnoće.

  Znakovi nadolazećeg porođaja

  Tijelo pasa postupno se priprema za porod - zbog povećanja intra-abdominalnog tlaka, životinja doživljava nelagodu i laganu bol koja dovodi do nemirnog ponašanja. Što je bliže vrijeme rođenja, to su jasniji znakovi:

  • 1-1.5 tjedana prije rođenja, štenad se približava rodnom kanalu. Istodobno, trbuh se spušta i depresije se pojavljuju na stranama ispod rebara. Ako pogledate odozgo životinje odozgo, čini se tanjim - zaobljene strane više nisu vidljive. Kod žena koje su već rodile, tekućina može biti izlučena iz bradavica.
  • 2-3 dana prije rođenja, ligamenti sakralnog zgloba i zdjelice se opuštaju. Pas većinu vremena licks vulva i bradavica. Viskozna sluz ostavlja vaginu.
  • Dan prije rođenja dolazi do smanjenja rektalne temperature (normalno je 38,5 ° C). Kod pasa velikih i divovskih pasmina smanjuje se na 37 ° C, au malim - do 36 ° C. Normalna tjelesna temperatura dolazi nakon poroda.
  • Za 0,5-1 dana prije rođenja, amnionska tekućina od slame-žute boje odlazi. Otvori se maternica, petlja se opušta.
  • Na dan rođenja hormoni se oslobađaju, što dovodi do kontrakcija. Ako kuja štenci u kutiji, onda se tijekom borbe počiva s šapama na prednjem zidu, a leđima počiva na suprotnoj strani.

  Pas ponaša se nemirno prije početka kontrakcija, tako da je vlasnik morao smiriti, razgovarati s njom. U ovom trenutku životinja je potrebna za podršku i sudjelovanje. Često je vlasnik nervozan sa svojim kućnim ljubimcem, i to stanje se prenosi na životinju, otežavajući tjeskobu. Stoga je neophodno posjedovati informacije i mirno se pripremiti za važan događaj.

  Što trebate znati prije isporuke

  Ozbiljna priprema za porođaj u psu trebala bi uključivati ​​ne samo upoznavanje s promjenama ponašanja i fiziologije psa u fazama. Vlasnik mora pripremiti mjesto za rođenje štenaca unaprijed. To može biti čvrsta kartonska kutija s niskim prednjim rubom, tako velika da je udobna za psa da se odmara na zidovima tijekom kontrakcija i pokušaja. Ako je moguće, morate napraviti "gnijezdo" vlastitim rukama od drveta ili šperploče, tako da postoji mogućnost učvršćivanja restriktivne ploče iznutra kako bi se spriječile ozljede štenci.

  Dno kutije treba prekriti prirodnom tkaninom ili staviti uklonjivi tvrdi madrac, koji se zatim može ukloniti i očistiti. Uz kutiju treba razmotriti sustav grijanja, kao što je infracrvena lampa, kako bi psa i njegovo potomstvo imali prvih nekoliko dana temperaturu od 28-30 ° C. Uz glavnu kutiju treba staviti manju veličinu, što će roditi rođendane. Također bi trebalo biti zagrijano. Da biste to učinili, možete staviti podlogu za grijanje ili bocu tople vode ispod pelene.

  2 tjedna prije očekivanog porođaja treba poučiti psa u kutiju u kojoj će se pomagati. Potrebno je pripremiti potrebne predmete i lijekove, telefonske klinike za veterinara, u slučaju da će roditi teškoće. Idealno, prvo rođenje treba poduzeti pod vodstvom iskusnog stručnjaka. S pravilnom pripremom, posao će ići dobro.