Ruski lovni španski

Seksualna aktivnost kuja se manifestira ciklički - 2 puta godišnje. Kontroliran je neuro-humoralnim. Stoga, čimbenici okoline kao i unutarnji čimbenici (ozljede, živčani šokovi i ostale teške patologije) mogu poremetiti cikličku seksualnu funkciju kuja.

Normalno sazrijevanje zametnih stanica popraćeno je morfološkim reorganizacijama cijelog reproduktivnog sustava kuje, a iznad svega maternice.

Oko 7 dana prije pojave ovulacije, kuje počinju estrusom, to jest odljevom sluzi pomiješanim s krvlju iz genitalnog trakta. Ove sekrete sadrže atraktante, tvari koje uzbuđuju mužjake. Međutim, tijekom prvog tjedna, u pravilu, kuja ne dopušta da se klinac udara.

Proces ovulacije kod žena odvija se 2. tjedna nakon početka estrusa i traje do 10 dana. Stoga je produktivno vezanje moguće od 7. do 17. dana. Međutim, ima kuja čija ovulacija nadilazi ove uvjete. Ali postoji nekoliko takvih pasa.

Nakon 3 tjedna od početka estrusa, kuja još uvijek privlači mužjake, ali parenje više nije moguće u tom razdoblju.

Pristup estrusu može se vidjeti i činjenicom da hodanje kuge počinje mokriti češće, postaje razigrano i neposlušno. Instinkt ga potiče da proširi živopisno područje kako bi se uklonili miris "žalbi" potencijalnim suputnicima.

Nakon što je primijetio ove znakove, brižan vlasnik počinje voditi psa samo na remen.

Uzgoj pornića prati povećanje vanjskog organa genitalija, "petlja", ona se nakuplja i na prvi pogled postaje vidljiva, dok je u razdoblju odmora skrivena u krznu. Početak estrusa određuje se krvavim iscjetkom, čiji se kapci mogu vidjeti na podu ako pas živi u stanu. Od početka pustovki, kuja mora biti izolirana od uličnih "tražitelja zaposlenja". I bez obzira koliko je vaš ljubimac poslušan, možete ga odnijeti na šetnju (dok se pustovka ne završi) samo na remen, a ostatak vremena treba zatvoriti.

U prvoj fazi pustice, kuja ne dopušta mužama da se mate, odskakanje i snapping. Nakon tjedan dana pokrivenost je već moguća. Pravodobno pokrivanje obično se događa na 12-14. Danu estrusu. Do tog vremena, iscjedak iz "petlje" više nije svijetlo crvena, već ružičasta ili čak bezbojna.

Ovog se trenutka ponašanje kuje se mijenja; ona se proteže prema muškarcima, koketira s njima, kad se približava, zauzima karakterističnu državu, umire u stalak i prebacuje rep prema strani. Isto to čini kad je potisne donji dio leđa i trbuha.

Prva estrusa ruskog spaniela dolazi u dobi od 7-10 mjeseci. Kuja se može suprotstaviti. Ali ne možete pletiti psa u prvoj vrućini. Takvo ranjeno pokrivanje je nepoželjno, što loše utječe na kuje, jer se njihov rast i razvoj usporavaju, a da ne spominjemo slabljenje potomaka od ranih parenja.

Ženke se mogu koristiti u uzgoju dok ne dosegnu fiziološku zrelost, ne prije 2. estrusa, od 15-18 mjeseci.

Važno je za vrijeme vrućine zaštititi kucu od skakanja i hipotermije. U vjetrovitim, vlažnim ili hladnim vremenskim šetnjama ne bi trebalo dugo.

Izvor: V. Gusev, E. Guseva "Priručnik za stručnjake i vlasnike plemenskih pasa"

Spaniele kada počinje

N.A.Valova knjiga "Na lovu s špansom"

SADRŽAJ PASA ODRASLIH

Vaše štene dugo je odraslog psa; i sada samo da razgovaramo o svom sadržaju.
Prije svega, zapamtite: potrebno je godišnje registrirati spaniel u društvu lovaca, kao i uvesti cjepivo protiv bjesnoće. Samo i tek tada će biti bez mogućnosti da sudjeluje u svim aktivnostima koje provodi lovačko društvo.
Pa, sad o skrbi o psu. Samo pravilna briga osigurava njeno zdravlje i štiti od raznih bolesti. Spanieli se obično čuvaju u stanu i trebate inventar kako biste ih brinuli. Trebat će vam: metal s čestim i rijetkim zubima (dobro tupim) češlima, tvrdom kistom i najlonskim četkama, groomerom (samo za četke za čišćenje), čavlima za nokte s kojima (ali ne škare) ponekad skraćuju prevelike pandže, ovratnik, njušku, remen, plosnati remen, kabel, list i platno kako biste obrisali pas nakon kupanja i njezinih šapa - nakon šetnje po lošem vremenu. Često možete čuti od stranca da u stanu gdje pas živi, ​​to miris psa. Ali ne svi. vjerojatno zna da je vlasnik psa, koji ne brine za nju, krivim za to. umjesto sebe. Psi proizvode sebum, koji će s vremenom, kao i bilo koji drugi, onesvijestiti i proizvesti neugodan miris. Da biste to izbjegli, svakodnevno morate četkati vašeg psa i četkati svoju vunu. Kombinacija s četkom i četkanja pomaže spanielu da se riješi višak kose, a masaža normalizira hranu kože. Često pranje psa je štetno, jer uzrokuje odmašćivanje kože i kao posljedica gubitka kose. perut, svrbež. Dovoljno je prati spaniel ne više od jednom svaka 3-4 mjeseca. Dobro pomaže riješiti miris mesa pasa u kući brišući vunu
pamučna vuna umočena u otopinu stolnog octa na pola s votkom.
Obavezno pratite stanje ušiju psa, jer se sumpor koji se nakuplja u njima vrlo uznemiruje životinji i može na kraju uzrokovati početnu gluhoću. Pregledajte i obrišite listove tjedno. Ako podučavate spaniel ovom postupku iz štene, neće mu dati nevolje. Obrišite uši vrećicom, umotanom ili u otopini bornog alkohola ili u slabom otopinu vodikovog peroksida. Nakon ovog tretmana, uši se obrisaju suhim vatom.
Ponekad, ujutro (i poslije lovu, a posebno u livadama, uvijek), sekcije se pojavljuju u kutovima očiju psa, a pelud trave pojavljuje se ispod kapaka. Oči se trebaju prati slabom otopinom bornog alkohola. Ako postanu začepljeni, kapci mogu postati crvene i mogu se pojaviti suze.
Nakon što lovite ili hodite u grmlje, nemojte zaboraviti provjeriti ima li pas krpelja, koje trebate izlegnuti češnim češljem. Ako na koži spaniela već nalazite parazite koji su zaglavili, nemojte ih skinuti, već ih uklonite premazivanjem s tekućim uljem.
Pas koji se nalazi u stanu, naravno, se kreće vrlo malo, pa je stoga potrebno dva ili tri puta dnevno (i poželjno duže) s njom. I vrlo je dobro ako tijekom šetnje pas može trčati u obilju.

O hranjenju. Spanielima treba dati različite polu-tekuće juhe i mahune (ali ne i grašak), koji su bolje upareni u mesu i povremeno juhu od povrća. Kaša se može razrijediti u stanje guste kreme s mlijekom. Ne možete često dati kruh, zbog toga, pas postaje prepun i labav. Nemojte davati špiljice i goveda, ako ne želite da se zaraze s tapeworms, koji, usput, također mogu ući u psa crijeva kada se hrani slatkovodna riba. Bolje je kuhati ribu, a zatim hraniti svoje ljubimce. Bio sam ovdje nakon dugog zamrzavanja i slatkovodne ribe. i morski bezopasni. Neću govoriti o korisnosti sirovog mesa - već znate o tome. Dajte konzerviranu hranu samo u iznimnim slučajevima, primjerice na putu, kada nema druge hrane. Ako dajete kosti, onda samo sirovo.
Ne privikavajte psa u slastice (šećer, slatkiši, keksi, itd.), Jer je metabolizam ugljikohidrata često poremećen od njih, pas može razviti svrab kože, početi će rasti ćelavost i tov. Bolje u obliku nakita da se male kruhove krutine osuše u pećnici. Spanieli se obično hrane dva puta dnevno - ujutro i navečer. Istina, neki "pametni" psi odbijaju hraniti ujutro, znajući da moraju cijeli dan podnijeti. Dobar je za takve pse da daju hranu nakon ručka i noću.

A sada o jednoj od najvažnijih stadija u životu pasa - o pustovki, uzgoju, brkanju i prvim danima života beba.
Prva estrusa (pustovka) većina kuja s njihovim pravilnim tjelesnim razvojem najčešće se javlja u sedmom ili osmom mjesecu života, ali ih ne možete pletiti u ovom dobu, jer rani parenje može negativno utjecati na daljnji opći razvoj pasa (prestanak rasta, leđa i m. p.). Spaniel estrus se događa prilično redovito - svakih 6 mjeseci. Parenje bi trebalo biti dopušteno kao kuja. pa psi nisu stariji od dvije godine.
Promatrajući kučku, vidjet ćete da već nekoliko dana prije početka pustule promijeni svoje ponašanje: gubi apetit, pokazuje tjeskobu, a zatim se pojavljuje vidljivi znak - estrus - vaginalni iscjedak, postepeno povećavajući se u prvim danima, a 8-10 dan prelaska u krv ili potpuno prestanak. Petlja se po ovom vremenu snažno nabubri, ili, kako kažu uzgajivači pasa, pada.
U ovom trenutku, kuja i pustiti pas za uzgoj. Istina, postoje odstupanja u vremenu
a neki će se psi naknadno nadoknaditi, no ipak bi trebali biti dozvoljeni da idu muškarcu 11. do 12. dana, a ako parenje ne uspije, mužjak treba dati svakodnevno sve dok se ne dobije željeni rezultat.
Trajanje pustovke s malim odstupanjima u prosjeku je oko 25 dana. U ovom trenutku morate biti posebno pažljivi prema vašoj mačari, zatvorite vrata i nikada ne odšepavajte vijak za minutu dok hodate. Prije nego što viskozni vlasnik psa treba povećati količinu sirovog mesa u prehrani pasa i dodati sirovo jaje u hranu u dan ili dva.
Najbolje je dopustiti pasima za uzgoj ujutro, nakon što hodaju, ne smijete hraniti psa prije uzgoja. Zimi, španići bolje pletu u stanu. sjetivši se da se nakon parenja može izlaziti s psom trideset do četrdeset minuta kasnije, jer se grijani pas koji je uzgajao na mraz može lako uhvatiti hladnoću.
Ako je kuja dovedena na vrijeme, ona pomaže psu sa svim svojim ponašanjem i nakon kratke igre, uparivanje se javlja, tijekom kojeg se šivanje obično događa. Slučajevi su poznati kada se oplodnja jaja dogodila bez lijepljenja. U jednom danu, a još bolje, 36 sati nakon prvog parenja, možete ponoviti takozvani nadzor. Preporuča se pletenku kuja za svoj život tri ili četiri puta (od 2 do 8 godina) jer će češći lopatice brzo utjecati na njezin izgled i radne osobine.
Tijekom parenja, kuji ne smije biti dopušteno ugristi psa, jer se pas koji se često ujeda, može se kasnije pokazati neprikladnim za uzgoj. Kako bi se spriječilo da se to dogodi, vlasnik ubodne kuje mora stati ispred nje i držati okovrat objema rukama, sprečavajući mu da okreće glavu. Ako sramežljiva kurva pritisne rep i sjedne. ovdje vlasnik psa već treba intervenirati, koji uzima ruku s jedne strane, a drugi ispod trbuha
podiže psa.
Rijetko, ali postoje neaktivni muškarci, ali ih možete pokušati probuditi vodeći praznu kuju ispred njih.
Nažalost, neki vlasnici muškaraca koji nisu uključeni u planove parenja traže slučajne susrete za kućne ljubimce. Osim činjenice da takvi parenja mogu završiti u psa bolesti, vlasnik je vrlo brzo postao uvjeren da je učinio štetu svom spanielu, budući da je pas, vezan barem jednom, ne smiruje, nego naprotiv, počinje aktivnije tražiti prazne kuje, bježeći od vlasnika. Mnogo je bolje i lakše sudjelovati u svim događajima koji se nalaze u odjelu pravodobno i time postići uključivanje psa u plan, tako da kažem legalno.
Ako se dogodi da se vaša kuja, iz bilo kojeg razloga, uključi u slučajni pas, nemojte koristiti sredstva za umjetno prekidanje zalizaka, pustiti ih da se zgnječe, a zatim se riješiti legla. Nakon parenja, kuja se opet mora zaštititi od povremenih susreta tijekom šetnje oko 15-20 dana.

Nekoliko riječi o disciplini samih uzgajivača. Istog dana, kada se dogodilo parenje, mora se ispuniti čin oko nje, u kojem se moraju navesti uvjeti pod kojima se obavlja, naznačeno je da će vlasnik psa imati povoljan ishod parenja (trošak štene ili samog štene, kojeg vlasnik psa bira od druga legla nakon vlasnika kuge). Nakon toga, u roku od idućih 3 dana, čin parenja mora biti registriran u društvu lovaca u mjestu prebivališta vlasnika kuje. Ako postoji samo jedan štene u stelju, vlasnik psa nema pravo na bilo što, ako je dva - moraju se ispuniti uvjeti parenja. Ne kasnije od 18 dana nakon rođenja štenaca, stručni suradnik lovačkog društva, koji sastavlja inspekcijski izvještaj, pregledava ga, a na temelju ovog dokumenta izdaju se rodni listovi štenaca (rodova). Dužnost svakog vlasnika kuje nakon raspodjele štenaca je podnijeti u njihovu sekciju popis koga i gdje se prenose, što uvelike olakšava rad uzgojnih sektora koji uzimaju u obzir potražnju i distribuciju štenci.
Ponekad se postavlja pitanje: tko će nositi psa za parenje - vlasnika psa ili vlasnika kuge? Ovdje puno ovisi o sposobnostima vlasnika, ali uobičajeno je donijeti kurvicu na parenje.
Trajanje zrcaljenja kod pasa je u prosjeku 63 dana. U prvoj polovici, kuja se još uvijek može koristiti za lov, ali do kraja tog razdoblja - bez velikog opterećenja. U drugoj polovici pas mora ostati sam.
Deset dana prije nošenja, odnesite svoje ljubimce na određeno mjesto gdje će ljudi i svjetlost biti manje uznemireni - najbolja stvar je u kutu iza zaslona.
Za otprilike jedan dan možete odrediti da se pas priprema za pomicanje: odlazi u svoje mjesto, odbija čak i ukusne siromašne. Nemoguće ju je smetati za vrijeme buđenja, ali biste je trebali paziti.
Smanjenje dobro razvijenih, snažnih i zdravih kuja koje se hrane vitaminiziranom hranom u vrijeme shchnoshnosti, prolazi uglavnom bez ikakvih komplikacija, a samo povremeno treba pomoć vlasnika, a ponekad i veterinara. Ako pas ne ugriz i ne ugrize (to se događa čak i kod vrlo nježnih životinja u normalnim uvjetima), pokušajte ga postaviti tako da se ne odmiče na zid, a zatim pazite da se štenci rodi iz filma, koji razbija i jede majku. Ponekad iz nekog razloga to ne učini, a vlasnik je sam trebao slomiti i ukloniti film. Nakon rođenja svakog štene, postoji takozvano mjesto ili odraslo dijete koje jede, što ne utječe na kučku jer sadrži tvari koje potiču oslobađanje mlijeka i poslije kontrakcije maternice.
Dogodilo se da neiskusni pas ne gnječi pupčane kabele u novorođenčadi. Izrežite ih sami (nakon što ste se prethodno vezali s bijelom nitom), ali ne ubrzo, ali ostavljajući oko 4-5 cm. Ako je odsječen kraći, može se dogoditi da se nagon probudio od kuče će joj nanijeti gnječiti pupčanu vrpcu koju će učiniti, pupčana vrpca je vrlo kratka, pas će ga ugristi u potpunosti i to je loše.
Ponekad se dogodi da rođen rođak izgleda mrtav. Oslobađajući ga iz filma i sline u ustima, neka kurva lizne dijete, a ako zijevne nekoliko puta širom otvorenih usta, stavlja novorođenče bliže bradavicama - nema razloga za zabrinutost. Ako nakon lizanja štene ne pokazuju znakove života, uzeti ga šapama i tresti, umjetno disanje, masažu - to može oživjeti navodno mrtvu bebu. Čim počne udisati (barem grčevito) zrak, staviti ga majci. Štenac, ovisno o broju štenci, traje do 5 sati, a samo u iscrpljenoj, pretiloj ili staroj kuji, porod može trajati do jednog dana.
Čim kuja traži ulicu, neka je netko odvede, a sada ćete zamijeniti prljavo smeće novim, čistim i pregledati štenad, odbaciti ružno leglo i ukloniti ih iz gnijezda. Obično, sama mlada kuja stavlja u red loser kosu u leđa. Ali ako to ne učini, nije nimalo štetno za isprati toplom vodom, bacajući u njega nekoliko kristala kalijevog permanganata kako bi dobili otopinu blijedo ružičaste boje. Nakon vode, kosa treba biti dobro češljana i sušena čistom krpom.
Zatim počnete brinuti o štencima, osim što nije tako lako kao što se čini na prvi pogled.
Postoje kuja, osobito mlade, koje su neiskustvom, čuvajući svoje potomstvo, toliko pokrivaju da čak i šikare. Jedan od razloga za takvo ponašanje psa je njegov boravak u prevelikom mjestu. Ako, usprkos mjerama koje se poduzimaju kako bi se uklonili vanjski uzroci, pas nastavlja slomiti bebe, morate intervenirati i pokušati ih spasiti od previše vruće ljubavi svoje majke. Da biste to učinili, uzmite kutiju ove veličine, tako da štenci čitavog legla mogu slobodno smjestiti u nju i postaviti prilično meku meku i toplu posteljinu na dno, recimo komad stare deke (slame i sijeno ne mogu se položiti - štenci će se zapetljati u njih i mogu umrijeti). Nije loše postaviti zidove kutije s nečim toplim, ali tako da ove strane ne padaju na dno i štenci se također ne bi mogli zbuniti u njih. Sada, čim majka pod vašim nadzorom hrani bebe i počinju zaspati na bradavicama, uzmite štenad i stavite ih u pripremljenu kutiju. Štenci, nakon što malo pojede, brzo će se skupiti u gomilu i zaspati. Odozgo za toplinu, ako je soba hladna, kutiju se može prekriti gustim materijalom, ostavljajući rupu zraka u kutu. Sate dvije ili tri djeca dobro spavaju, i možete raditi svoj posao ili se opustiti. Čim u kutiji čujete krik ili cvrčanje, izvadite bebe i stavite kuću, a nakon sljedećeg hranjenja
ponovno u kutiji. S takvim održavanjem štene, mora se ispuniti jedan uvjet: kutiju se postavlja na mjesto gdje se kuja ne može penjati i iz koje ne izvlači štenad jedan po jedan. Takav način držanja štenaca vjerojatno je jedini koji daje nade tijekom prvih 10 dana svog života da će svi biti sigurno podignuti.
Vi, naravno, nećete zaboraviti zaustaviti štence iz repova, kada će imati 3-5 dana. U pasa pasa je od jednog do dvanaest, a rijetko više štenci (u prosjeku šest). Na rođenje velikog potomka, vlasnik kuje postavlja pitanje: želite li odbiti sve ili dio njih? U rješavanju ove dileme valja uzeti u obzir dob starateljske žene i njezino fizičko stanje, kao i korisnost same bebe. Najpovoljnija razdoblja u životu pasa za uzgoj štenaca dobi su od 3 (druga stoka) do 7 (5. stočara) godina. Ako ostavite štence pod kurvom više od bradavica, onda morate pratiti hranjenje beba, oduzimamo već isisano mlijeko iz bradavica i stavljajući one koji još nisu primili bradavicu.
Moram reći da uspješno uzgoj štenaca koji su fizički jaki i zdravi uvelike ovisi o vama - vlasniku kuje. Dok hranite bebe, dajte joj hranu najmanje četiri ili pet puta dnevno i odvojite je za isti broj puta.
Nakon odbića štenaca, bradavice psa postaju grube i čak se mogu upaliti. Da biste to spriječili, masirajte ih podmazujućim kamfornim uljem. Kada se hranite i neko vrijeme poslije, dok se ne podignu bradavice, nemoguće je loviti kuja: ona će ih rezati na oštrim lišćem trave.
To se događa da, iz nekog razloga, mlada kuja ne može hraniti štenad rođen. Tada biste trebali pokušati pronaći uzgajivače pasa bilo koje pasmine ili mongrel, pod kojim možete staviti djecu. Bolje je to raditi noću, nakon što je izražavao mlijeko mamurne sestre i pomazao ih sa štenadima. Ako ih netko lizne - to znači da nema potrebe brinuti o daljnjoj sudbini štenaca. Ako se takva mokra sestra ne može pronaći, možete podići štenad i umjetnu hranu. Evo kako veterinar G. Zotov preporučuje da to učinite: "Do 25 dana starosti, štenci bi trebali biti hranjeni mješavinom jedne šalice kravljeg mlijeka, svježeg žumanjka, dvije žličice granuliranog šećera i jedne kapi vitamina A i Da (anti-preživača). Prva tri dana štenci trebaju biti hranjena (od bradavica) deset do dvanaest puta dnevno, 5 g smjese u svakoj kućici. Zatim postepeno povećavajte količinu smjese i smanjite broj hranjivih sastojaka šest puta dnevno, dajući vitaminima (s hranom) jednom dnevno. Od 25. dana trebalo bi se dati laka tekuća pulpa, kuhana u istoj mješavini, i kap vitamina - jednom dnevno kod obroka. Istodobno, možete početi uvoditi sirovo (planirano, sitno nasjeckano) govedo u prehranu - prvo malo, s graškom, postupno povećavajući dagu. " Naravno, umjetno uzgojene štence obično su slabije od onih koje hranjenje majčinim mlijekom, a tu metodu treba pribjeći u izuzetnim slučajevima kada je potrebno očuvati vrlo vrijedno leglo.

Nakon što smo završili naš razgovor o sadržaju španskog, to je pravi trenutak da idemo s njim loviti.

Spaniele kada počinje

Pubertet pasa i parenje

Seksualna zrelost spanielima se događa u dobi od 8-9 mjeseci, ali se može dopustiti parenje samo kada je pasovo tijelo potpuno zrelo.

Categorically, ne biste trebali pletu kuja do ove točke, jer do trenutka prvog curenja još nije formirana i trudnoća će biti preuranjeno i nepodnošljivo opterećenje za mlade pojedince. Kao rezultat toga, carski rez, često uklanjanje maternice i neplodnost.

Dozvoljene su samo zdrave životinje.

Kod muškaraca, formiranje sperme također započinje s početkom puberteta. Ovo razdoblje je individualno i za pojedince i za različite pasmine. Normalno, mala količina sperme izlučuje se urinom čak i prije početka puberteta.

Ali pravi ejakulacija javlja se po prvi put u razdoblju od 8-10 mjeseci. Tijekom tog perioda, seminalna tekućina je još uvijek slaba u spermi i, štoviše, ima puno nezrelih zametnih stanica koje nisu sposobne za oplodnju. Stoga, najispravniji i učinkovitiji početak otklanjanja muškog špijuna ne smije biti najdulje 12 mjeseci. Redovita uporaba psa počinje puno kasnije.

Kloniranje, klinički zdrave životinje koje su dostigle dob, spolnu i fizičku zrelost imaju normalnu masnoću (psi moraju biti maklaki i posljednja dva para rebra).

Mužjaci su spremni za parenje tijekom cijele godine. Kod kuja seksualna aktivnost je ciklička i ograničena je na toplinu. Intervali između zalizaka kuja različitih pasmina mogu se razlikovati: neke kuje djeluju dvaput godišnje, druge jednom mjesečno, a neke jednom godišnje. Periodicnost propuštanja može varirati s dobi, čak i za istu kuju. Ovo je potpuno normalan fenomen i ne bi trebao izazvati zabrinutost domaćinu.

Tijekom estrusa, kuja ne smije biti izložena hipotermiji i skicama kako bi se izbjegla prehlada i upala maternice. Ženke spaniela ne uzrokuju mnogo problema u kući jer njihovo pražnjenje nije u izobilju, a sami psi su vrlo čisti. Slučajne mrlje lako se obezbode običnom otopinom vodikovog peroksida ili ispiru hladnom vodom.

Kućica se obično prenosi na prvo parenje 11.-13. Dana estrusa, ali različite kuje mogu imati različite dane: neki uspješno se slažu na 15-17. Dan, a drugi su spremni na 5-8. Dan. Do tog vremena iscjedak postaje gotovo bezbojan, a kad se lagano pritisne na krilu, kuja povlači rep prema strani i trzanje petlje prema gore. Psi plesa kuću na svom teritoriju, gdje se osjeća sigurnijim. Preporučuje se dan testiranja. Ne zaboravite uvijek provoditi preventivno de-worming.

Mladi psa oslobodio se iskusne, uravnotežene i aktivne kuje. Ponekad njegova plemenska karijera ovisi o ovom prvom trenutku. Potrebno je pokupiti dugu kosu špansera i unaprijed odrežiti kosu oko petlje, jer tijekom spolnog odnosa može se zamotati članom psa i dovesti do negativnih posljedica.

Početni uzgajivači i vlasnici mladih neiskusnih mužjaka potiču se da pozovu pouzdane instruktore koji će vam reći kako pravilno pripremiti životinje, a ako je potrebno, piliće će pomoći pasima.

Nakon završetka parenja morate ukloniti petlju kuge suhom krpom ili pamučnim štapićem i ostaviti ga da ostane na osamljenom mjestu. Kod psa potrebno je provjeriti je li se članica u potpunosti povukla na prepuciju, a rubovi potonjih nisu okrenuti prema unutra. Nakon parenja vodu psi.

Mated kuja mora biti zaštićena od slučajnih parenja s drugim muškarcima, budući da su štenci iz različitih očeva mogući.

Uzgoj životinja mora imati dokumente podrijetla (rodovnica) i ocjene izložbe, omogućujući im da sudjeluju u uzgoju. U svom klubu, vlasnik kuje prima uputnicu - parni akt, koji ukazuje na sve potrebne podatke o oba proizvođača.

Uzgajivanje štene je velika odgovornost.

Vlasnici pasa dogovaraju unaprijed o vremenu i uvjetima uzgoja, koji su također zabilježeni u aktu. Uvjeti parenja moraju biti unaprijed dogovoreni i evidentirani u aktu. Čin moraju biti potpisani od obje stranke. U RKF-u, nakon plaćanja parenja, vlasnik proizvođača izdaje posebnu pečat vlasniku proizvođača svojim potpisom. Ova pečat je zalijepljen na čin parenja. Bez oznake, čin parenja je nevažeći.

Treba svjesno pristupiti pitanju parenja, pažljivo vagati sve prednosti i nedostatke.

Pletenje životinja, dojenje, skrb i podizanje štenaca, podizanje, liječenje i cijepljenje, fotografije i oglašavanje - ovo i još mnogo toga zahtijevaju fizičku i moralnu snagu, nesanice i znatne materijalne troškove. Upotreba psa u uzgoju, osobito pas, prethodi ozbiljnom pripremom.

Mužjaci su često i uspješno izlagali uzgajivačima koji su mu platili pozornost pri odabiru proizvođača.

U divljini, svi pojedinci muškog spola su uključeni u uzgoj. U kanidima, primjerice, u skupini vukova, parenje se događa jednom godišnje - u proljeće i samo vrlo jake, aktivne i zdrave životinje sudjeluju u uzgoju. Ostali su zauzeti lovom, čuvajući paket, itd.

U prirodnom okolišu iu praktičnim aktivnostima čovjeka (poljoprivreda, stočarstvo, uzgoj životinja, uzgoj pasa, itd.) Koriste se samo mali dio muškaraca. U svakom slučaju, izbor proizvođača mužjaka za njih povećava zahtjeve. Važnu ulogu ima kvaliteta prethodno dobivenih potomaka, jer ponekad uzgajivači ne dobivaju izvanredne potomke od veličanstvenog psa.

Sada u mnogim zemljama sterilizacija životinja je široko i uspješno primijenjena, što moderna veterinarska znanost smatra dobrim profilaktijom protiv mnogih bolesti reproduktivnog sustava u oba roda i muškaraca.

Kako prikriti Cocker Spaniel

Pletenje cocker spanielova čine oni koji žele steći potomstvo, brinuti o štencima ili ih davati prijateljima ili poznanicima.

Prvo parenje Cocker Spaniel

Prvo parenje se obavlja nakon punog sazrijevanja psa. Prvi šupak Cocker Spaniel pojavljuje se 1-1,5 godina nakon rođenja, a daljnji estrus se ponavlja svakih 6-8 mjeseci. Kako bi se pairing završio uspješno, potrebno je pravilno izračunati vrijeme kada kuja može zaraziti štenad, obično se to događa 8-10 dana nakon početka estrusa. Izljev više ne postaje krvav crven, ali svijetla boja, kuja počinje flertovati s mužjom za šetnju, reagira na dodirivanje leđa, pomiče rep uz bok. Ovaj put smatra se najboljim za pletenje Cocker Spanielsa. Pustiti stvari ići, a ne najbolji način da plesti Cocker Spaniels, zbog prekomjerne aktivnosti ovih pasa, zahtijeva pažljivu kontrolu nad uzgajivačem. Kada je vrijeme točno kada se Cocker spanieli mogu dogoditi, vlasnik kuje mora je dovesti da posjeti psa.

Prije trenutka parenja, psi se moraju međusobno naviknuti, međusobno se upoznavati i malo prošetati. Slučaj pasa je potrebno ujutro, prije hranjenja, ali nakon hodanja. Tijekom parenja, kuja mora biti držana ušima ili glavi, čvrsto, ali nježno. Kuja ne bi smjela pobjeći. Psa dolazi iza sebe, skače na kučku i zagrli joj torzo prednjim prstima. Nakon nekoliko pokreta koji se guraju, pas se naseli, psi su vezani za zaključavanje. Ovo stanje traje od 15 minuta do jednog sata, a psi u ovom trenutku mogu biti rame uz rame, ili natrag na leđa. Tijekom dvorca je najbolje nastaviti kontrolirati pse, držati ih i ne dopustiti im da se kreću nemirno. Takvi pokreti mogu naštetiti psima. Kada erekcija prolazi, psi se mogu odspajati.

Cocker spaniel trudnoće

Obično je jedan parenje Cocker Spanielova sasvim dovoljan, ali kako bi se osigurali uzgajivači, Cocker Spaniel psi se ponavljaju svaki dan nakon prvog parenja. Nakon završetka parenja, vlasnici gledaju kučku, pokušavaju prepoznati znakove trudnoće. Ponekad se pojava trudnoće ne može odrediti okom. U ovom slučaju, skrb za psa mora biti isti kao da je trudna. Bit će bolje nadjačati malo i pružiti dodatnu brigu za ne-potomstvo kuja nego ne hraniti psa koji nosi štenad. Od vidljivih znakova, za 10-12 dana nakon parenja, bradavice psa mogu malo povećati veličinu, rastu malo ružičaste. Trudnoća Cocker Spaniela traje 9 tjedana, a psa mora uvijek biti topla, ne leći na hladnom tlu i ne hodati kišom. Nemojte dopustiti da kuja padne niz stepenice, skokne s visokim rubnikom ili sofama. Vidljivi znakovi trudnoće su samo 7 tjedana, a zatim u slučaju velikog sloja. Ako pas ima jednog ili dva šteneta, vlasnici ne smiju primijetiti trudnoću. Postoji niz aktivnosti koje se moraju obaviti prije nego li viskozna. Ovo su neka cijepljenja koja trebaju staviti psa i pašne crve. Ako se crvi ne iseljavaju prije parenja, to se može obaviti i nakon tjedan dana. Cocker Spaniel Case - Ovo je odgovoran događaj. Vlasnik, koji je odlučio vezati svog psa, trebao bi mu pružiti dovoljno prehrane, ljubavi i miluje, a zatim pomoći kuči, brinuti se za svoje štenad. Prodaja cocker spaniel ne bi trebala biti glavni razlog parenja, ako niste iskusni uzgajivač. Kako bi se štenci rodili zdravi i sretni, trebaju ljudsku skrb.

Seksualni ciklus

Svi seksualni procesi kod sisavaca, uključujući ljude i pse, regulirani su neuroendokrinim sustavom tijela.

Unatoč činjenici da su u procesu pripitomljavanja psi stekli sposobnost da imaju nekoliko ciklusa godišnje i bez obzira na godišnje doba, najčešće ih smatraju divljim pasom, monocikličkim životinjama. Ovdje je argument da se, prije svega, domaći psi lako križaju s divljim članovima ove obitelji (vuk, šakal, itd.); Drugo, u seksualnom ciklusu pasa postoji karakteristična značajka - estrus se javlja nakon dugog razdoblja odmora.

Spaniels prije viskoznog

U svakom slučaju, seksualni ciklus kuja razlikuje se od laboratorija i životinja. Prvo i najvažnije, u kučkama, početak seksualnog lovca prethodi krvavi iscjedak. Iako nalikuju menstrualnom toku u višim primatima i ženama, u kurijama ovo je protok krvi kroz zidove krvnih žila, a kod viših primata krvarenje uterusa povezano je s odbijanjem obrastao endometrija. Zatim, u kučkama, pojava seksualne aktivnosti podudara se s pojavom ovulacije, a nastanak funkcionalnog aktivnog žutog tijela počinje u vrijeme njegovog prestanka. U većini drugih životinja nastaje korpus luteum nakon završetka seksualnog lovca. Postoje i druge razlike, ali ovo je predmet opisa čisto znanstvenog istraživanja.

Specifične karakteristike spolnog ciklusa pasa dovele su do upotrebe nekih terminoloških razlika u opisu tog postupka. Radi jednostavnosti, možete koristiti sustav prikazan u knjizi francuskog istraživača, doktora veterinarstva A. Fonbone (1996).

Dakle, za većinu kuja seksualni ciklus se javlja dva puta godišnje i sastoji se od četiri faze: proestrus, estrus (ove faze odgovaraju estrusu), diestrusa (tipična za trudnoću) i anestrusa (razdoblje odmora između estrusa).

Proestrus - prva faza estrusa, koja traje oko 10 dana; međutim, njegovo trajanje može varirati od 5 do 20 dana. Izvana, estrus se nalazi oticanjem petlje, omekšavanjem i krvavim iscjetkom iz vagine. Međutim, te promjene nisu tipične za sve bitches. Dakle, neki od njih možda nemaju špijunaža, drugi su odgodili iscjedak, dok je zapravo estroški ciklus već počeo. Stoga je teško odrediti prvi dan estrusa. Broj anomalija u razvoju pojedinca može dovesti do kasnog ili potpunog odsutnosti estrusa (amenoreje).

Najčešće je zaostajanje puberteta zbog neuobičajenih poremećaja ili je posljedica nepravilne upotrebe lijekova tijekom puberteta. Stoga, prema francuskim stručnjacima, značajne doze kortikosteroida, koje se koriste, na primjer, za ublažavanje svrbeža, mogu imati vrlo negativnu ulogu. U nekim slučajevima, ti fenomeni uzrokuju antifungalne lijekove (griziofulvin i drugi). Stručnjaci savjetuju prije puberteta životinja da se suzdrže od liječenja pasa hormonskim lijekovima i anaboličkim lijekovima, inače uzgajivači riskiraju buduću karijeru proizvođača, pogotovo jer je neplodnost uzrokovana upotrebom određenih lijekova neizlječiva dalje.

Slabo, prekomjerno, neadekvatno hranjenje (dovoljno od bilo kojeg faktora) ne samo da smanjuje reproduktivne sposobnosti životinja, već često uzrokuje neplodnost.

Osim toga, komunikacija s suprotnim spolom ima značajan utjecaj na regulaciju seksualnih funkcija kod pasa.

Izgled prve topline nije uvijek lako primijetiti, mlada kuja gubi malu krv koja je normalna u ovom slučaju; i petlja u njemu praktički ne može biti povećana. Takva toplina označena je izrazom "tih" ("suha"). Stoga se mnogi vlasnici počnu brinuti zbog kašnjenja u prvoj vrućini i uzeti drugo za to. Takva estrus može se promatrati u prethodno teče, pa čak i rađanje kuja. Vizualno otkrivanje suhog estrusa je nemoguće. Samo iskusan muškarac će svojim ponašanjem jasno naglasiti da je počeo estrus. U većini slučajeva dolazi do suhog estrusa s normalnom hormonskom funkcijom, i stoga dolazi do normalne ovulacije. I uz pravilno vrijeme parenja, pojavit će se oplodnja.

U razdoblju proestrus pod utjecajem sve većeg broja ženskih spolnih hormona estrogena i progesterona, u ženskom reproduktivnom sustavu dolazi do značajnih promjena. Zidovi maternice zgušnjavaju se, povećava se opskrba krvlju; kontraktilna aktivnost njegovih zidova raste, dok je cerviks opuštena i kanal je malo otvoren. U ovom trenutku kučke često muče žeđ, postaju nemirne, kapriciozne, razdražljive, često bježe od vlasnika. U kući rijeke, zajedno s urinom, oslobađaju se posebne tvari - feromoni - s određenim mirisom koji je tako privlačan mužjaka. Nerijetko često urinirati - obilježiti teritorij. Muškarci pokazuju poseban interes za takve kuje, brinu ih i posvuda posvuda. Na kraju proestrus, kuja također počinju koketira s mužjom, ali ne dopuštaju kavez.

Estrus - druga faza estrusa, traje oko 7 dana, ali u rijetkim slučajevima može trajati od 3 do 30 dana. Tijekom tog perioda, vaginalni iscjedak postaje lakši, postaje manje izdašan i mukozniji, manje edematous i krutiji (tvrdi) postaje petlja. Budite oprezni, za neke kuje, ove pojave su različite prirode, a žena izgubi krv kroz toplinu. U svakom slučaju, ženke počinju pokazivati ​​povećani interes za muškarce, njuškati spolove, omogućiti kavezima i uzeti muškarce. A ako je proestrus stadij koji prethodi ovulaciji, onda je estrus faza ovulacije, koja se uglavnom javlja odmah nakon početka parenja s muškim psa.

Trajanje ovulacije kod žena i dalje je malo proučeno, ali vjerojatno se uklapa u 12-24 sata i javlja se u oba jajnika istodobno.

Važno je znati da ženskih zametnih stanica koje se oslobađaju iz grafitnih vezikula još uvijek nisu sposobne za oplodnju. Njihovo konačno sazrijevanje javlja se u roku od 2-7 dana, jer se kreću duž gornjih dijelova genitalnog trakta kuje. Dakle, kuja može zatrudnjeti najmanje 2 dana nakon ovulacije i susreta ženske reproduktivne stanice s muškom. Glavna pogreška početnih uzgajivača je nestrpljivost, prisiljavajući ih da prerano kucaju prerano.

Danas u ovoj oblasti cinologije nema apsolutno univerzalnih i besprijekornih metoda, ali stručnjaci smatraju da je takozvani vaginalni razmaz metoda pouzdani. Ova se tehnika temelji na činjenici da epitelne stanice vagine, koje se izlučuju tijekom estrusa, mijenjaju pod utjecajem hormona i mikroskopska slika proestrus razlikuje se od estrusa itd.

Anestrus - razdoblje seksualnog odmora; u vaginalnom razmaku, opaženo je tek nekoliko kružnih malih stanica s velikom jezgrom epitelnih stanica.

Prost-napad (tijekom tog razdoblja, pojava vaginalnih stanica pod utjecajem hormona počinje se mijenjati):

• stanice postaju veće s manjom jezgrom;

• postoji više;

• crvene krvne stanice su prisutne u smearu.

• vaginalne stanice su keratinizirane i postaju nepravilne, kutne u obliku;

• prisutne su crvene krvne stanice.

• upletene vaginalne stanice (spušteni epitel) podsjećaju na suhe lišće;

• crvene krvne stanice su praktički odsutne.

Diestrusi (metestrusi) (uz ovaj uzorak, razmazivanje estrusa završava nakon 24-48 sati, a kuja se ne može oploditi):

• okrugle vaginalne stanice;

• pojavljuju se stanice s jezgrama;

• Bijele krvne stanice očistiti polje fagocitozom iz svih staničnih "krhotina";

• Od pojave leukocita, kuja se ne može oploditi.

Ponekad se uzgajivači suočavaju s takvim fenomenima kao i podijeljeni toplinski grijači. U tom slučaju kuja ima klasičnu kružnu oteklinu, vaginalni iscjedak, a ona ulazi u seksualni lov, a nakon nekog vremena drugačije za različite kuje (obično 5-6 dana), estrus se zaustavlja i ponovo se može ponoviti nakon nekog vremena, Zapravo, ove žene od samog početka proizvode hormone korpus luteuma. Ovo je lažni izlaz, nakon čega pravi ovulacija dolazi nekoliko tjedana kasnije. Takvi štapići ne signaliziraju neplodnost kuja, ali uvijek zagonetni početnici. Srećom, oni su vrlo rijetki i nisu tipični za svaki ciklus.

U pravilu se opažaju lažne topline u reprezentativcima vrlo velikih pasmina, ali u praksi se nalaze i u Španjolcima.

Postoje i drugi atipični slučajevi. Na primjer, kuja rado prihvaća psa, ali u ovom trenutku ona još nije u stanju zatrudnjeti, jer njezino razdoblje ovulacije pada na drugi put. Ili, naprotiv, kuja ima fazu ovulacije, to jest, najpovoljniji trenutak za osmišljavanje, i kategorizirano odbija uvijek. Očito je da govorimo o hormonalnoj neravnoteži, a samo prevođenje specifičnih hormona na preporuku iskusnog veterinara može ispraviti situaciju. No, postavlja se pitanje: je li potrebno potomstvo od životinje s takvim problemima?

Općenito, ovi primjeri jasno pokazuju da postoji velika varijabilnost, a općenito prihvaćena dogma pri određivanju uvjeta parenja u nekim slučajevima ne funkcionira. Normalno, za vrijeme estrusa, kuja je spremna za parenje i to je voljno demonstrira. Potrebno je dodirnuti ili nježno dodirnuti prst na čeoni, jer se uzima karakteristično držanje - podiže i povuče rep prema strani, trzanje petlje prema gore, tj. Pomaže psu da uđe u penis u vaginu.

Diestrus (meestrus) estrus karakterizira izlučivanje progesterona, koji će kontrolirati trudnoću. S početkom diestrusa, omča se postupno smanjuje, a istodobno se smanjuje i seksualna aktivnost. U nekim ženama krvarenje iz petlje može se ponovno pronaći unutar nekoliko dana nakon estrusa. U početku su prilično svijetle boje, ali ubrzo osvijetljeni, kvantitativno se smanjuju i postaju mukusni. To razdoblje odgovara razdoblju menstruacije kod žena. Kod pasa su takvi fenomeni relativno rijetki. Normalno, izlučivanje prestaje 4-5 dan. Ali, ako vas nešto gnjavi ili se vaša ubodnica dalje produžava od navedenog razdoblja, savjetujte se s veterinarom.

Normalno, progesteron hormona se izlučuje zbog rada korpus luteuma, koji se stvara na mjestu folikula tijekom ovulacije. Corpus luteum je privremena endokrinska žlijezda koja hormonalno osigurava normalni tijek trudnoće, porođaja i dojenja.

Izlučivanje progesterona ima specifičan učinak na maternicu, bez obzira na to je li kuja trudna ili ne. Povećanje maternice prvenstveno se javlja zbog rasta endometrijskih žlijezda, koje proizvode ogromnu količinu sluzi.

U nekim bikovima, na kraju 3-4. Tjedna trudnoće, promatra se mali rast trbuha, a bradavice se istodobno povećavaju i otvrdnu. Često se iskrcaj mlijeka od njih. Ali ne brinite previše, ovo nije patologija, već samo hipertrofirana manifestacija prirodnih procesa.

U patološkim slučajevima, kao rezultat hormonske neravnoteže, izlučivanje sluznice endometrija može biti toliko prekomjerno da se javlja abnormalno istezanje rogova maternice. U ovom trenutku, ovdje mogu lako prodrijeti patogeni mikroorganizmi, zbog čega nastaje ozbiljna, život opasna životinjska bolest, pyometra. Takva kurva ne može zatrudnjeti, jer je proces implantacije embrija nemoguć. Ova bolest se uvijek razvija u diestrusi u roku od 1-12 tjedana nakon parenja. Kuja izgleda depresivno, odbija jesti, ali tjelesna temperatura može ostati normalna ili malo slaba. Ako je cerviks otvoren, tada se opaža gnojno ispuštanje iz petlje. S vratom zatvorenim, gnoj se nakuplja u maternici, a zatim se osjeća bolno oticanje donjeg trbuha. Morate odmah kontaktirati kliniku veterinaru. Spasiti maternicu čak i vrlo vrijednu plemensku ženu vrlo rijetko uspijeva. U slučaju zakašnjenja u veterinarskoj njezi, vlasnik rizika gubi životinju. Ako nije došlo do oplodnje, tada će korpus luteum dugo funkcionirati, čak i ako nema parenja, to znači promjene u maternici, slično stanju trudnoće. Kuja raste u trbuhu, mokraćne žlijezde bubre, mlijeko se često opaža, ponekad imitacija boli u trudnoći. Često se štene pretvore u omiljene igračke. Ovo je takozvana lažna trudnoća. Ozbiljnost lažne trudnoće vrlo je različita za različite kuje u različitim vremenima.

Pravovremena skrb od veterinara pomoći će izbjeći različite komplikacije.

Često u vezanim granama, toksično djelovanje trudnoće i apetit oštro se smanjuju nakon 19. i 20. dana. Pas postaje vrlo hirovit i picky o hrani, a ista kuja može imati različite trudnoće na potpuno različite načine.

U normalnim slučajevima, tijekom razdoblja diestrusa kučka postaje vrlo mirna, samo ponekad apetit dramatično raste. Ovisno o tijeku trudnoće, njezino ponašanje može biti vrlo raznolik.

Anestrus je reproduktivna faza odmora, koja odvaja diestrusa od proestrus i traje prosječno 4-5 mjeseci, ali može trajati od 2-10 mjeseci ili više bez utjecaja na plodnost (plodnost). Bez obzira na trajanje, anestrus je važan dio seksualnog ciklusa.

U divljim kanadima, sezona igra važnu ulogu. I iako se vjeruje da sezona također igra određenu ulogu kod kućnih pasa, au većini njih toplina teče krajem zime ili početka jeseni, ali u praksi to je daleko od slučaja.

Istodobno, psihofiziološki čimbenici su od velike važnosti. Uzgajivači su svjesni da psi koji žive u jednoj skupini obično teče gotovo istovremeno ili jedan za drugim. Dakle, dolazi do sinkronizacije škrinja kuge jedne uzgajivačnice.

Prema američkim stručnjacima, sinkroni estrus je manje pogodan za pravu reprodukciju od spontane.

Drugi istraživači vjeruju da je sve upravo suprotno. Vlastito iskustvo sugerira da jednom u isto vrijeme nije potrebno.

Nisu zapažene nikakve vanjske manifestacije u razdoblju reprodukcijskog odmora kod žena. Petlja je malena ili malo povećana u kurvi koja rodi. Mliječne žlijezde su mirne. Maternica, prethodno povećana progesteronom, sada se smanjuje za 2 mjeseca. To je neophodno kako bi ona mogla opet implantirati embrije i nositi punopravne potomke. S estrusom, koji se slijedi jedan za drugim u vrlo kratkim intervalima, često se promatra neplodnost, budući da anestrusi, koji traju manje od 2 mjeseca, prekratki su za vraćanje funkcioniranja maternice. U stanju anestrusa, kuja je mirna, nema seksualnih mirisa i u tom smislu ne privlači pažnju muškaraca.

WebFermer-VebFermer

trajanje estrusa iz spanelova

  • 4986 pogleda

Tijek svih vrsta spanelova pokreće istu količinu vremena! U prosjeku je oko pedeset šest, šezdeset osam dana od datuma parenja kuje s psom

Trajanje estrusa od 18-20 dana. Najpogodniji dan za parenje je 12-15, a sam sabak postaje razigran, ako ga udarite s krilom, postane u pozi, uzme rep od strane. Ovulacija sama traje 3-5 dana.

Toplinska cijev u svim psima traje gotovo jednako. Ovo je dvadesetak dana. Najbolje je imati psa na petnaesti dan estrusa. Volite više šanse od nje taj dan.

Uzgajanje ruskog španskih pasmina

Biologija uzgoja

Dobivanje zdravih i održivih potomaka ruskih španskih jezika zahtijeva određeno znanje o biološkoj osnovi uzgoja i embrionalnog razvoja pasa, prolasku pustula i parenja, osobitosti razdoblja zriobe i uzgoja štenaca pod kurvom. Održavanje tvorničkih pasmina lovačkih pasa moguće je samo uz poštivanje osnovnih zootehničkih pravila, od kojih su glavni odabir čistokrvnih proizvođača stabilnog genetskog potencijala i među njima genetski opravdan izbor parova.

Čisti uzgoj ruskih španskih psa trebao bi se provoditi pod nadzorom iskusnih rukovodilaca pasa i uzgajivača pasa. Selekcija zahtijeva od uzgajivača da budu sposobni identificirati visoke nasljedne kvalitete proizvođača blagim znakovima. U uzgoju pasa pasa, potrebno je široko primijeniti inbreeding, koja, uz dobru nasljednost, omogućava dobivanje održivih potomaka, pridonosi očuvanju nasljednih kvaliteta istaknutih predaka u pasminskoj liniji.

Porijeklo psa tijelo počinje s fuzijom jaja, koja se formira u kuja jajnici, s sperme proizvedene u testisa psa. Jajnici suspendirani na ligamentima u trbušnoj šupljini dio su ženskih genitalnih organa u kojima se nalaze primarne majčinske zametne stanice, oogonije. Pojavljuju se čak iu embrionalnom razdoblju, oni dođu do nekoliko tisuća ljudi u fazi formiranja genitalnih organa. U postembrijskom razdoblju ne nastaju nove oogonije, a kod kuja koje su do puberteta dio primarnih zametnih stanica potrošeno na formiranje zrelih jajašaca.

Proces rasta i sazrijevanja jajnih stanica javlja se ciklički, ukupno trajanje spolnog ciklusa je 5-7 mjeseci. Međutim, može se promijeniti pod utjecajem unutarnjih i vanjskih čimbenika, kao i ovisno o individualnim karakteristikama pojedinih kuja. U divljim predstavnicima pasa i usko povezanih pasmina, trajanje seksualnog ciklusa je duže i traje do godinu dana.

Seksualni ciklus kuge sastoji se od 4 faze. Njegova regulacija, promjena jedne faze drugog, javlja se pod utjecajem hormona koje proizvodi tijelo kuje. Četiri od njih su najvažnije - dva proteina i dva steroida.

U prvoj fazi spolnog ciklusa kuge, nazvanog diestrusa, uzgoj jaja su okruženi posebnim folikularnim stanicama koje tvore membranu - primarni folikul koji izvodi zaštitne i hranjive funkcije. Kako se jaje raste u drugoj fazi ciklusa - proestrus - dio primarnih folikula raste i pretvara se u mjehure s grafikom ispunjenim posebnom tekućinom, gdje dolazi sazrijevanje jaja. Ti procesi uključuju prolazak zametne stanice dviju uzastopnih podjela, što rezultira smanjenjem broja kromosoma. Kao rezultat toga, jedan odraslih formira se iz svakog primarnog jaja s nesparenim skupom kromosoma i tri vodeća tijela.

U trećoj fazi spolnog ciklusa, estrusa ili estrusa, bakterijske vezikuli razbiju i zreli zreliji jajnici pada u trbušnu šupljinu, pokupljeni lijevkom jajovoda i počinju se preseliti u maternicu. Kod pasa i drugih multiplodnih životinja, za razliku od neplodnosti (konji, krave), nekoliko desetaka jaja za gnojidbu mogu istodobno dozrijeti. U ovoj fazi, uz sazrijevanje jajeta, krvne žile maternice proliferiraju, a ciklus je praćen obilnom izlučivanjem krvotoka. Završetak faze podudara se s početkom "seksualnog lova" kada kurva priznaje joj psa. Tekuće se zamjenjuje fazom mestriranja tijekom kojega se žuti organizam razvija na mjestu pucanja folikula - privremene hormonske žlijezde pod utjecajem kojih se promjene pojavljuju u maternici: njegova sluznica raste i bubri, postajući sposobna za implantaciju embrija. Nakon gnojidbe, korpus luteum zaustavlja protok seksualnog ciklusa do zubnog mesa. Ako ne dođe do gnojidbe, onda se corpus luteum degenerira, pretvarajući se u ožiljak i sluznica maternice vraća se u stanje mirovanja. Aktivno razdoblje seksualnog ciklusa psa naziva se pustinka.

Gnojidba jaja javlja se u gornjem dijelu jajovoda, gdje se spermatozoidi dobivaju nakon kopiranja (parenja), krećući se protiv struje sluzi. Broj spermija u dijelu sperme značajno premašuje broj jajnih stanica spremnih za oplodnju.

Proces oplodnje je prodiranje sperme u jaje i spajanje njihovih jezgri da bi se formirao kompletan skup kromosoma. Oko fuzioniranih stanica pojavljuje se membrana koja sprečava prodiranje drugih spermija. Nakon nekoliko sati nakon oplodnje počinju se podijeliti gnojiva jajašca (zigoti), spuštanjem jajovoda. Proces podjele provodi se mitozom uz reprodukciju u svakoj ćeliji kćeri potpune (diploidne) kromosomske skupine zigota i naziva se drobljenje. Kao rezultat toga, pojavljuje se blastodermalna vezikula, u fazi nastajanja koja embrij napada zid uterusa. U svom razvoju, onda se pojavljuje dijapau, koja traje oko 3 tjedna. Veličina zametaka u ovom razdoblju manja je od milimetara u promjeru i ne utječe na performanse trudne kuje, a ona ne treba nježan režim tijekom prvog mjeseca trudnoće.

Broj štenaca iz ruske špijuninje, koje je uzgajala kuja, ovisi o broju istodobno sazrijevanju jajašca (što je individualna nasljedna značajka kuje) i postotka njihove oplodnje. Nije poznato je li broj ugrađenih i zrelih embrija odgovara broju jaja oplođenih tijekom parenja. Međutim, psi također imaju lažnu trudnoću u kojoj postoje vidljivi znakovi, ali kuja je prazna.

Možda, u nekim slučajevima, ova trudnoća može prvo biti istina, ali onda postoji potpuna resorpcija embrija, na primjer, kao rezultat djelovanja smrtonosnih gena u prisutnosti oba proizvođača. Maternica kod pasa je dva roda, a stanje rogova može biti drukčije.

Blisku povezanost embrija s majčinim tijelom ustanovljuje placenta, zajednički organ kojeg čine epitel i vezivno tkivo maternice i membrane embrija. U ranoj fazi razvoja, embrij prima hranjive tvari kroz posteljicu, budući da su krvne žile maternice odvojene od vlakana vanjske membrane embrija tankim tkivnim tkivom kroz koje te tvari mogu prodrijeti. Takva opskrba primljena je od embrija samo u ranim fazama razvoja. Nakon toga se napaja kroz pupčanu vrpcu, na kojoj se visi u amnionskoj vrećici. Pri rođenju, posteljica se odvoji od maternice i ide zajedno s fetusom.

Nakon prestanka diapause, embrij se razvija uz ubrzanu stopu, a na 58. i 65. dan počinje porođaj. Tijekom ovog kratkog razdoblja (37-45 dana nakon diapause), embrij se pretvara u novorođenče, u procesu razvoja kojeg čine svi glavni unutarnji i vanjski organi i kaputi. Međutim, fetalni razvoj fetusa završava tek prije rođenja, kada se kapke rastu zajedno. To se objašnjava činjenicom da u vrijeme rođenja štenad još nije dovršio razvoj mrežnice oka i svijetla dnevna svjetlost koja ga je uhvatila uzrokuje oštećenje očiju. Postoji još jedno objašnjenje za ovaj fenomen: u jazbinama i jazbinama, divlji predstavnici pasa mogu oštetiti oči mehaničkim sredstvima.

Crijeva novorođenih španskih štenaca također nisu prilagođena za neovisno funkcioniranje i zahtijevaju intervenciju majke za oslobađanje od izmeta. Konačna formacija tih organa javlja se u prvoj polovici razdoblja laktacije.

Pustovki i parenje

Sposobnost da se proizvede potomstvo, tj. Pubertet, javlja se u prilično zdravih, normalno razvijenih mladih ruskih pasa španskih pasa u dobi od 8-9 mjeseci (u kuja malo ranije), ali parenje je moguće samo kada njihova tijela konačno formirana. Rani parenje suspendiraju njegov razvoj i smanjuju kvalitetu potomaka.

U uzgoju lovačkih pasa, mužjaci lovu ruski spaniel dopušteni su parenju od 2 godine. Do 3,5 godine, muškarcu je dopušteno pokriti najviše 2-3 bikova. Postoje slučajevi kad su se opetovano vezani mladići "urušili". Ako je potrebno, rano sparivanje mladog, fizički razvijenog psa provodi se nakon što stari 20 mjeseci. Kao proizvođač, u pravilu se ne koriste 10-godišnji mužjaci ruskih španijela, iako je formiranje muških zametnih stanica u njima neprekidno i može trajati do krajnje starosti. U kasnijoj dobi (još 2-3 godine) koriste se psi koji dosljedno prenose svoj tip i visoku radnu osobinu svojim potomcima.

Postizanje seksualne zrelosti u ruskim španskih kuja podudara se s početkom prve pustovke, no trebalo bi ih pletiti prije 20-24 mjeseci, tj. Nakon što su propustili prva dva pustovka. Trudnoća mlada, a ne fizički jaka kuja može uzrokovati leđa savijanje i nerazvijenost udova, štenci rođeni su slabi i rastu inferiorni. Dugo kašnjenje prvog parenja također je nepoželjno: do dobi od 4 godine, zdjelične kosti nepripremljenih kuja rastu zajedno, što dovodi do raznih komplikacija tijekom pušenja. Kost Ruski španski pletu ne više od jednom godišnje. Češće parenje troši svoje tijelo i negativno utječe na performanse i kvalitetu potomstva.

Sposobnost ženki da uvijek ostaje u prosjeku do 10 godina, ali nakon 8 godina bolje je da ne pletu, jer broj jajnih jajnika smanjuje oštro, štenci u embrionalnom razdoblju dosežu velike veličine. Često ova kuja ne može normalno rađati. Plodnost kuja promatra se u dobi od 4-7 godina.
Pustovka u lovačkim špansicama se javlja 2 puta godišnje - u proljeće i jesen u intervalima od 5-7 mjeseci. Razlike između pukotina su strogo individualne. Ako se kuja nije udružila, vrijeme do sljedećeg Pustovki je smanjeno. Pustovka traje 20-28 dana i uključuje tri razdoblja: početni, seksualni lov i prigušenja.

U početnom razdoblju pustanke (9-12 dana) vanjski genitalni organi kuge znatno se bubre i krvavi iscjedak pojavljuje. Rast i sazrijevanje folikula počinje, a sluznica maternice proguta. Tijekom razdoblja seksualnog lova (5-7 dana) krvarenje zamjenjuje sluznica. Zrelo jaja kretati se od jajnika do jajovoda - kuja je spremna za oplodnju. Tijekom razdoblja propadanja pustovke (6-10 dana) petlja postupno pada na svoju izvornu veličinu - kuja prestane dopustiti psu.

Tijekom pustovke ponašanje ruske špijunske kuje dramatično se mijenja: ona postaje nemirna i nestašna, pokazuje povećani interes za mužjake, koketira s njima i često urinira. Ponekad se opažaju lažni pustovki, kod kojih se petlja blago popušta i pojavljuje se svjetlosno crveno pražnjenje. Nakon 2-3 dana, ti fenomeni nestaju, a nakon otprilike 1-1,5 mjeseci počinje pravi pustovka. Lažna pustovka - abnormalni fenomen povezan s poremećajem jajnika. Često se nalazi u prvim bikovima.

U početnom razdoblju Pustovki, žena ne dopušta mužjama. Seksualni lov na nju dolazi prije 9. dana i održava se 3-5 dana, a zatim se postupno smanjuje. Stoga je bolje stvoriti prvo parenje na 11. - 13. dan estrusa, kada su zreljene klicne stanice prošle u ovidu i spremne za oplodnju, a sama kuja je u stanju najveće seksualne aktivnosti. Trajanje pustovke i njegovih pojedinačnih razdoblja je individualno i može biti kraće ili dulje od naznačenih razdoblja. Kod nekih kuja, početno razdoblje pustochke raste, početak seksualne želje odgađa se i mora biti pleten 15. ili 17. dana estrusa. Najtočnije vrijeme za parenje određeno je mijenjanjem krvarenja do sluznice.

Tijekom cijelog razdoblja Pustovki, kuja mora biti držana u sobi izvan dosega muškaraca, i mora se pažljivo pratiti tijekom hodanja kako bi se izbjeglo neplanirano uzgoj. Prazna kurva izvadena za šetnju uz uzicu.

Treba planirati viskozne plemenske ruske lovne španje, usklađene s odjelima za uzgoj pasa u regionalnim (kray) ili udruženim lovnim društvima.

Od velike važnosti za dobivanje dobrog potomstva je opće stanje psa i kuge prije viskoznosti. Stoga se mogu vezati samo zdravi psi u stanju tvornice. Pripremajući ih za parenje, neophodno je pridržavati se ispravne prehrane hranjenja, vježbe hodanja, u kombinaciji s poboljšanom tjelovježbom. Ne manje od mjesec dana prije parenja, kuja bi trebala biti cijepljena protiv bjesnoće i kuge, a prije početka pustustki je provedena deworming.

U pripremi, pas treba obogaćenu hranu, ali ga ne pretjerujte.

U pretilih bitches, trudnoća je teže, potomstvo često nije brojno. Štenci su rođene slabe, ponekad mrtve. Kratko trajanje šetnje pogoršava seksualnu aktivnost. U pretilih bitches zbog slabljenja mišića s masnim slojevima, porođaj je teže. Pretili muški letargičan i inertan.

Preporuča se pletenje kuje psu, tako da nepoznato okruženje ne utječe na njegovo stanje i ne ga prestraši od kuge koja je posebno agresivna. Pas nikad nije agresivan za praznu kuju. Kada parenje mora biti u skladu s potrebnim sanitarnim i higijenskim mjerama.

Prije nego li viskozni psi moraju biti dobro prošli. Stavili su ih na ovratnike, na zlu kuja - njušku. Hranite pse najkasnije 7-8 sati prije parenja. Preporučljivo je da se psi ne vide međusobno prije parenja. Dogodilo se da psa i kuja koje je prethodno držao jedan vlasnik ne uspoređuju jedni s drugima.

Psi se pletu u zasebnoj sobi ili hodaju, uvijek u opuštenoj atmosferi, bez neovlaštenih osoba, kako ne bi smanjili seksualnu aktivnost kod pasa. Kova tijekom vlasnika parenja drži ogrlicu, a pas slobodno dopušta. Ne biste trebali dati slobodu oba psa, jer će to samo nepotrebno odgoditi vrijeme parenja.

Otpušten u praznu kuju, pas započinje ritual igre, teško njuškanje i lizanje omče, često stavlja glavu kuge na greben, a zatim postavlja. Čini se da dok kuja, posebno mlada, pokazuje tjeskobu i sjedi. U tom slučaju vlasnik ga smiruje milujući, a druga prisutna tijekom parenja, držeći joj ruku pod njezinim trbuhom, drži je u stojećem položaju. Ako kuja zatvori genitalni prorez tijekom repova psa, onda se rep mora pažljivo pomaknuti na stranu bez dodirivanja psa. Psi koji se drže na prvom ubodu psa uvijek se ne javljaju. U pravilu, pas odvaja nekoliko ribnjaka s nekoliko pauze između njih, tijekom kojih ponavlja ritualne igre.

Nakon što je držao psa, jedna od samih prednjih nogu nosi kuću preko leđa, a ako su psi na tom položaju mirni, vezani su za oko 40-50 cm iza ovratnika. Ako pas pokuša baciti leđa, trebali biste mu pomoći da ga pomakne a zatim vezati pse s remenom dužine od 60-70 cm, tako da oni stoje skoro jedan uz drugoga. Trajanje lijepljenja 10-30 minuta, ponekad više od sat vremena, što ne utječe na vjerojatnost oplodnje i broj štenci u stelju, budući da je psa na početku spolnog odnosa izbacila spermu. U stanju začepljenja, psi bi trebali stajati mirno. Ne mogu se prisilno razdvojiti. Neki uzgajivači pasa, nakon zastarjelih preporuka, ostavljaju pse zajedno nakon lijepljenja, omogućujući muškom psu stvaranje novih kaveza. To ispušta psa, ali ne poboljšava performanse uvijek.

Ponovljeni (kontrolni) parenje provodi se nakon 2 dana. Muški pas koji je pokrio kučku treba dnevni odmor za vraćanje sperme. Kako bi fertilizacijska sposobnost sperme postala visoka, pauza se povećava za još jedan dan. Iskustvo pokazuje da je prvo parenje normalno, a oko 15 dana prije nego što je pas bio pleten s drugom ženom, ponovno mating je opcionalan. Ako pas već dugo nije plesti, tada je poželjno kontrolirati pletenje, jer se gnojidba ne može dogoditi. Sperma tijekom ponovnog udruživanja aktivnije. Ako je došlo do oplodnje, kuja obično nakon 3 dana zaustavlja sav iscjedak i treba ga potkopati. Ako se iscjedak nastavi, možete zadržati još jednu kontrolu. Nakon prestanka sekreta, 7-8 dana nakon parenja, vlasnik mora osigurati da kuja ne bi slučajno ponovo uključila psa, jer ovulacija i seksualna aktivnost u njoj mogu nastaviti.

Vlasnici pasa čine čin obvezivanja, čiji je primjerak predan društvu lovaca za registraciju, dok druga dva čuvaju vlasnici pasa.

neplodnost

Glavni uzrok neplodnosti kod žena ženskog spaniela je upala maternice ili genitalnog trakta. Također spriječiti tumore trudnoće i razne anatomske nedostatke reproduktivnog sustava. Jedan od ozbiljnih problema je vrlo jaka kašnjenja ili potpuno odsutnost propuštanja. Ako kuja ne prijeđe u dobi od jedne i pol godine, treba veterinarsko ispitivanje. Dugotrajni estrus također je opasan, jer se često povezuje s tumorima jajnika. U tom se slučaju pojavljuje prekomjerna proizvodnja estrogena, što rezultira estrusom koji traje tjednima i mjesecima.

Neplodnost je nemogućnost da se živi organizmi reproduciraju i oni se javljaju jednako u oba rosa i muškaraca. Uzroci neplodnosti mogu biti kromosomske i genski abnormalnosti koje je teško dijagnosticirati i teško, a ponekad i nemoguće liječiti. I nema smisla dobivati ​​potomstvo od takvih pojedinaca.

Ponekad blisko povezani međusobni rezultati dovode do praznog uzgoja ili neplodnosti, a budući da su plodnost i neplodnost u velikoj mjeri određeni nasljeđivanjem, u slučaju inbreeding (line breeding) treba koristiti samo vrlo plodne životinje.

Neplodnost može biti trajna ili privremena. Potonji najčešće nastaje zbog nedostatka šetnji, kao i zbog stresa, preopterećenja, i fizičkih i povezanih s reproduktivnom aktivnošću. Posebno treba spomenuti probleme okoliša i neplodnost koja se javlja nakon prošlih zaraznih bolesti. Neuobičajeni uvjeti parenja, loš sadržaj i starost imaju važnu ulogu u tom pitanju. Očito je da siromašna dijeta s nedovoljnim sadržajem životinjskih bjelančevina, vitamina, posebno vitamina plodnosti - E, i elemenata u tragovima u hrani može izazvati neplodnost u psu. Istovremeno, "overfed" životinje "učitane" nisu prikladne za reprodukciju. Meke kuje često ne daju štenad, a mužjaci postaju lijeni i nisu sposobni za uzgoj.