Upute za upotrebu taurina za vlasnike mačaka i pasa

Jedini je točan odgovor na pitanje "da li mačka hrana može biti pas" kategorički je formulirana - ne. Zabrana je zbog razlike u njihovim probavnim sustavima.

Sadržaj članka:

Značajke prehrane pasa i mačaka

Zoologisti znaju da psi pripadaju zvijeri, a mačke pripadaju zvijeri, unatoč zajedničkom pripadanju grabežljivcima. Razlike se promatraju iu fiziologiji iu vrsti metabolizma: mačka (zbog visokog udjela glukoze u krvi) jede malo i često, a pas - dva puta dnevno (pa čak i jednom dnevno).

U mačju hranu mora biti prisutan taurin - aminokiselina koja pomaže probaviti masti u tankom crijevu. Taurin se nalazi u govedini i ribi (puno toga u bakalarstvu), ali ne u biljkama. Tijelo psa sintetizira taurin iz par aminokiselina (cistein i metionin) koji se nalazi u životinjskim bjelančevinama.

Pasivno ponašanje pasa

Dijeta od mačke tijekom evolucije sastojala se uglavnom od životinjskih masti i proteina. Mačka (u smislu svojih navika hranjenja i ponašanja) je apsolutni grabežljivac s nekim nutritivnim obilježjima:

 • Ovisnost arginina - Ova aminokiselina prisutna je isključivo u životinjskim bjelančevinama;
 • potreba za taurinom - nedostatak aminokiselina dovodi do pogoršanja vida, kvarova kardiovaskularnih, reproduktivnih i živčanih sustava;
 • potreba arahidonske kiseline - ona se nalazi samo u životinjskim mastima.

Mačka je u mogućnosti uživati ​​u procesu prehrane, kao što su njegovi preci ubili igru ​​sami, jeli su, polako i dugo vremena. Zato je mačju prikazana frakcijska hrana - odlučit će kada se približiti čaši. Feline (s izuzetkom kastriranih osoba) imaju "kočnice za hranu": hrana u zdjelici mora biti slobodno dostupna. Pas u ovoj situaciji će rasti masnoća, zdrava mačka - ne.

Važno je! Mačke, za razliku od pasa, preziru bijes. Mačka će zanemariti hranu koja je stajala nekoliko sati, dok ga vlasnik ne zamijeni svježim.

Mačka je suptilnija od psa, osjeća tijelo, i često sama organizira postove. Ako post traje više od 2 dana, to je razlog za odlazak na veterinara.

Ponašanje pasa psa

Psi se nekontrolirano privlače pasu, što se ne može smatrati anomalijom: u divljini, grabežljivci se često vraćaju na trupove koji su imali vremena da se potpuno uklone. Istina, pasa, koju pas pomaže u gradu, često postaje uzrok gastrointestinalnih bolesti. Još jedna čudna prehrana pasa jede izmet, što se smatra prihvatljivim za životinje do godinu dana, kao i za žene koje njeguju stoke (s neprobavljenim ostacima hrane) za svoje štence.

U drugim slučajevima, signalizira kršenja gastrointestinalnog trakta, uključujući probleme s gušteračom, i prijeti zaraznim / parazitskim bolestima (ako je izmet ostavio zaražena životinja). Osim toga, vrlo je važno za domaćeg psa gnječiti veliki "šećer" šljam (ne cijevni kosti!). Mosles sadrže kalcij, a također treniraju / ojačavaju zube i desni.

Razlika hrane za mačke i pse

Industrijske linije pasa pasa i pasa razlikuju se u odabiru glavnih prehrambenih sastojaka i vitamina i minerala.

Prehrambene komponente

Visokokvalitetni proizvodi za kućne ljubimce uključuju optimalnu količinu masti, ugljikohidrata i bjelančevina, uzimajući u obzir različite potrebe pasa i mačaka.

Važno je! Postotak masti u pasu i mačjoj hrani je otprilike isti, ali mačke (imajući u vidu njihovu iznimnu mesojedost) proizvode više životinjskih bjelančevina.

Proizvodi za pse sadrže oko 15-25% životinjskih bjelančevina, a mačja hrana sadrži najmanje 40-70%. Također, mačka hrana je nešto kalorijska (ima više ugljikohidrata u njoj), što je objašnjeno intenzivnim metabolizmom mačaka.

Vitamini i minerali

Taurin, jod i fosfor zasigurno će se dodati visokokvalitetnoj mačjoj hrani, a malo više kalcija i magnezija za hranu za pse. Granule za pse sadrže povećani postotak vitamina A, D3 i C, dok je gotova prehrana mačaka obogaćena vitaminima PP i E.

Proizvođači osiguravaju da se vitamin H nalazi u mačjoj hrani, a hrana za pse je vitamin K. U svakoj tvornici hrane za pse i mačke postoje sintezni vitamini skupina A, B, C i E.

Zašto psa jede mačju hranu

Razlozi koji doprinose tom odstupanju mogu biti mnogi, ali jedan od glavnih razloga je gladovanje proteina, koje vaš pas doživljava. Najvjerojatnije, gubi životinjske vjeverice sa svojom hranom, zbog onoga što pokušava popuniti njihov nedostatak, gledajući u mačju zdjelu. Pasji zanimanje za mačje hrane također je uzrokovan atraktivnim mirisom potonjeg. U pravilu, olfaktorni receptori životinje su pogođeni granulama u gospodarstvu, velikodušno okusom s okusima i okusima okusa.

Važno je! Ne zaboravite da je jeftina mačka hrana tvori ovisnost ne samo kod mačaka, već i kod pasa. Životinje zahtijevaju određenu hranu i odbijaju drugu hranu.

Nemoguće je izuzeti pohlepu, često (ako nije zaustavljeno u vremenu) pretvarajući se u agresivnost hrane. Instruktor napadača pokazao je psi koji su lišeni majčinske pažnje u djetinjstvu ili dominantnim životinjama. Postoji nekoliko drugih čimbenika koji objašnjavaju želju psa da jedu mačka hranu:

 • neplaniranih i štetnih zalogaja;
 • hrana je slobodno dostupna;
 • loša hrana za pse;
 • slabo kuhana hrana (hladna / vruća, neukusna, tvrda ili nezrela);
 • promjene u preferencijama hrane zbog nedostatka potrebnih tereta.

Štenci i mladi psi periodički kradu mačka hranu, jednostavno zato što vrlo brzo se bave njihovim dijelovima. Ponekad je prirodna znatiželja ili samopouzdanje da susjed ima guranje hrane za istraživanje drugih nečijih zdjela. Za sigurnost preporučuje se posjećivati ​​liječnika koji razjašnjava motive interesa psa u mačjoj hrani.

Je li mačka hrana štetna za psa?

Negativne posljedice za organizam mogu se pojaviti i zbog nedostatka i zbog pretjeranosti nekih hranjivih tvari namijenjenih energetskim rashodima mačaka. Industrijski proizvodi za mačke kaloričnu hranu za pse, što dovodi (sa sustavnom uporabom) na skup dodatnih kilograma. Pored toga, tijelo psa (sam proizvodni taurin) ne treba izvoz izvana.

Višak taurina koji se apsorbira s mačjom hranom izaziva otkazivanje srca, kao što je kardiomiopatija.

Važno je! Opasnost vreba u kiselosti mačje hrane, koja je korisna za mačke, ali štetna za pse. Njihova gušterača prolazi, a kućni ljubimci imaju žgaravicu, gastritis, pa čak i ulkus.

Mačka hrana kontraindicirana je kod štenaca koji imaju formiranje mišićno-koštanog sustava: neuravnotežena prehrana odgađa i iskrivljuje razvoj. Možda je glavna prijetnja povećana koncentracija proteina, što dovodi do čitavog spektra pasnih oboljenja, kao što su:

 • konjunktivitis;
 • srednji otitis;
 • dermatitis, uključujući alergijske;
 • seboreje;
 • zatajenje bubrega;
 • bolesti jetre;
 • urolitijaza (osobito kod malih ili steriliziranih životinja).

Osim toga, kod mnogih pasa, često ukrasnih pasmina, postoji alergijska reakcija na životinjske bjelančevine, često prepunjavajući u iznimno teškom stanju, nazvanu alergijski šok. Ali, nažalost, svaki vlasnik ne može povezati neugodu o životinjama (ozbiljno ili ne) sa svojom strastvenom pažnjom za mačjom hranom.

Kako odmažiti psa da jede mačka hranu

Prekinite ideju o tome da imate četiri razgovore o bezuvjetnim opasnostima mačje hrane i prednostima psa. Gledanje neposlušnosti za vrijeme obroka također je neuspješan pothvat, i previše uznemirujuće (vjerujte mi, pas će potrajati minutu da dobije drugu čašu). Popis mjera koje će pomoći u iskorjenjivanju nepoželjne navike:

 • životinje za hranjenje u različitim dijelovima stana (jedna u hodniku, druga u kuhinji);
 • organizirati obrok dva puta dnevno, zatvarajući vrata tako da se kućni ljubimci ne preklapaju;
 • ukloni mačka hranu iz slobodnog pristupa ili ga postavite tako visoko da pas ne može doseći;
 • pratiti čistoću šalice mačaka, uklanjati ostatke hrane;
 • neka životinje znaju da je večera gotova - pokupite prazne zdjele;
 • ako je pas ipak uspio ukrasti mačka hranu, kazni je.

Prilikom dobrog ponašanja psa, uopće nije potrebno pribjeći se svim navedenim točkama - odabrati one koji su vam najprikladniji. Glavna stvar je da su učinkoviti. Razvijanje pravilnog ponašanja jedenja, ne zaboravite na jednostavna pravila za rješavanje psa.

Važno je! Nemojte hraniti psa (posebno velike / divne pasmine) oko sat vremena nakon aktivne tjelesne aktivnosti. Često imaju inverziju ili akutno povećanje želuca, što zahtijeva intervenciju liječnika.

Nemojte se miješati u osobni prostor ljubimca kada jede - nema potrebe za glačanjem ili ga zovete za sebe. Kao i svaki grabežljivac, u ovom trenutku čuva svoj plijen, zbog čega se ljutito susreće s ljudima oko sebe, uključujući i svog domaćina.

Također će biti zanimljivo:

Grmljavina je normalna reakcija zvijeri (iako ukrašena): samo neka mirno završi svoj dio. Kako bi se osiguralo da se hrana potpuno probavlja i apsorbira, pustite psa, osobito mladog, s popodnevnim odmakom od 1-2 sata. Hranite svog ljubimca 1 sat prije normalnog hoda i 2 sata prije hodanja uz intenzivnu tjelovježbu.

Odabir optimalne prehrane za pse

Tvornica uzgajivača obično pomaže uzgajivaču od kojeg ste uzeli štene. Ako s vremenom nestane povjerenja, podignite novu gotovu hranu s veterinarom.

Izračunajte količinu hrane

Ako prestanete s prirodnim hranjenjem, nemojte biti lijeni za izračunavanje dnevne količine hrane, na temelju težine životinje.

Važno je! Prije pola godine, pas trebao jesti 6-8% svoje težine (isključujući tijelo mast), nakon pola godine - oko 3-4% tjelesne težine.

Formula se ne smatra konačnim. Količina rezerviranja i režim hranjenja ovise o različitim objektivnim čimbenicima kao što su:

 • fiziološko stanje (trudnoća, hormonalne abnormalnosti, tendencija pasmine do pretilosti i druge);
 • potrošnja energije (trajanje šetnje, razredi na mjestu, servis);
 • dobi (stariji kućni ljubimci dobivaju približno 2,5-3% vlastite težine);
 • sezone (zimi se hrane sve više i više hranjivo, ljeti - manje);
 • mjesto prebivališta psa (vanjska ograda ili stan);
 • druge pojedinačne značajke.

Ako pas pati od nekih ozbiljnih bolesti (bubrega, jetre ili gastrointestinalnog sustava), liječnik će promatrati kako će odrediti dnevnu dozu hrane.

Prirodni proizvodi za hranjenje

Strogi pristaše prirodnog tipa hrane kažu da je kod kuhanja isključena toplinska obrada hrane.

 • meso i iznutrice (govedina / niska masnoća, bubreg, vimena, srce);
 • piletina, puretina (meso i ostalo);
 • sirove juneće kosti;
 • svježa morska riba (mršavost i bez kostiju), osim pollocka i morskog basa;
 • sirovo jaje - 3-4 str. tjedno (pola ili cjelina ovisno o veličini psa);
 • povrće i povrće - kupus, krastavac, mrkva, kopra / peršin, salata, parenčana kopriva (svježa i isjeckana, uz dodatak 1-5 tsp. nerafiniranog biljnog ulja);
 • mliječni proizvodi - mlijeko (uz prenosivost), jogurt, sirovi sir s malo masnoće, kefir (bez sladila i voća).

U dnevnoj količini, oko 40-60% dolazi od proteinske hrane (meso, riba i iznutrice): unutar ove skupine hrana treba izmjenjivati. Preostali volumen su biljne komponente i mliječni proizvodi.

Ovo je zanimljivo! Bilo hoće li psa ostaviti - svaki vlasnik samostalno odlučuje, na temelju njegovog fizičkog stanja, prisutnosti bolesti i savjeta veterinara.

Razvijatelji prirodnih dijeta pozivaju uzgajivače psa da u potpunosti napuste komercijalnu hranu (mokro i suho), slatke plodove i sve ugljikohidrate proizvode, uključujući kruh i žitarice.

Kontraindikacije prirodnom hranjenju

Čudno, ali proizvodi proizvedeni prirodom (za sve organske i prirodne) ne donose uvijek apsolutne prednosti. Postoji nekoliko ograničenja koja su uvjetovana prisutnošću bolesti unutarnjih organa: primjerice, uključivanje sirovog mesa u izbornik moguće je samo s zdravim gastrointestinalnim traktom. Zato se ne preporuča davati potonje kada postoji bolesni crijeva i / ili želudac koji se ne mogu nositi s prirodnim proizvodima. Inače, kronična bolest će otići u akutnu fazu ili (još gore) biti kobna.

Važno je! Najznačajnija i najčešća pogreška koju vlasnici pasa čine je preopterećenje životinja.

Oslabljeni, stari i bolesni psi trebaju se držati na industrijskim feeds: oni su tehnološki obrađeni i ne zahtijevaju napore za probavu. A proizvodi odabrani za dob i određenu bolest mogu ublažiti bolne manifestacije i čak produžiti život psa.

Može li pas imati mačju hranu?

Pas može okusiti mačju hranu, a mačka može postati ovisna o zavirivanju u zdjelu psa. U pravilu, to se događa i kao rezultat toga neki vlasnici počnu hraniti mačku i psu istom hranom.

A ako je izbor pao na mačka hrane, pas će platiti za takav majstorski propust sa svojim zdravlje. Zato, mačka je apsolutno kontraindicirana mačka hrana. I obrnuto.

Zašto pas ne može jesti mačju hranu?

Evolucijski, psi i mačke potpuno su različite vrste, unatoč činjenici da su obje od njih grabežljivci i možda se čine sličnima. Ali to je daleko od slučaja i metabolizam tih životinja potpuno je drugačiji. Prije svega, razina glukoze u krvi značajno se razlikuje.

U mačkama, to je mnogo veće i kao rezultat toga, mačka jede često i polako i treba takvu prehranu. Psa je dovoljno jedan servirani dnevno. Čak i ako pas jede svaka dva do tri dana, to će se osjećati izvrsno. Druga značajka je da mačka ima vitalnu potrebu za aminokiselinom - taurinom. A ta je aminokiselina sigurno prisutna u svim mačjoj hrani.

Pomaže u tankom crijevu da probavlja masti i štiti od kardiovaskularnih bolesti. Na primjer, nedostatna za koncentraciju taurina mačaka u prehrani dovodi do razvoja kobne bolesti srca - kardiomiopatije. Predstavnici pasjih vrsta neovisno sintetiziraju taurin iz drugih aminokiselina, cisteina i metionina, koji se zauzvrat dobivaju iz animalnih proteina.

Dakle, dodatni taurin iz mačke hrane za psa bi bio izuzetno štetan. Činjenica je da, kako bi mačić trebao taurin, proizvođači čine vrlo visok postotak proteina u mačjoj hrani. Pomaže mačkama da povećaju kiselost u želucu, koje trebaju probaviti hranu i sintetizirati taurin.

Zbog ovog višak proteina, pas može započeti ozbiljne zdravstvene probleme. Uši (otitis mediji se razvijaju), oči i koža (pojavljivanje osipa) su prvi koji pate, a zatajenje bubrega razvija se u kratkom vremenu. Pored toga, među malim pasminama pasa (naime, oni su češće pokušavali hraniti mačku hranu), ima dosta alergija na proteine.

I za takvog psa, mačka hrana odmah postaje smrtonosna. Stoga, ako u kući postoji mačka i pas, onda je potrebno staviti mačku u zdjelu hrane na razinu koju pas ne može doseći. Na primjer, hranite kućnog ljubimca na hladnjaku ili na prozorčićima.

Taurin za pse i mačke *

Poput drugih beta - aminokiselina, taurin se ne uključuje u sastav proteina u tijelu, i ne podliježe degradaciji tkiva sisavaca. Međutim, taurin ima važne funkcije u gotovo svim sustavima tijela. Uz važnost u normalnoj razmjeni žučnih soli, taurin je neophodan za normalno funkcioniranje mrežnice, srca, živčanih, reproduktivnih, imunih i trombocitnih funkcija. Taurin je također potreban za normalan razvoj embrija i može djelovati kao antioksidans, osmolitički i neuromodulator. Većina životinjskih tkiva, posebno mišićnog tkiva, unutarnjih organa i mozga, sadrže visoke razine taurina; dok biljke ne sadrže. Taurin je potreban u mačkama za dva razloga:

 1. mačka jetre ima ograničenu sposobnost sintetiziranja taurina. Ograničena količina enzima koji doprinose pretvorbi metionina i cisteina u taurin, pored toga, imaju minimalnu aktivnost.
 2. mačke imaju obvezni gubitak taurina kroz enterohepatsku cirkulaciju žučnih kiselina. Taurin je potreban za konjugaciju i izlučivanje žučnih kiselina. Mnoge životinje zadržavaju taurin, prebacujući se na konjugaciju glicina kada prehrambeni taurin postane nedovoljan. Feline jetreni enzimi ne koriste glicin, a žučne kiseline su konjugirane uglavnom sa taurinom. Većina žučnih soli izlučenih u crijevnom lumenu vraća se u jetru nakon intestinalne apsorpcije. Međutim, nakon dekonjugiranja, taurin je dostupan i za crijevnu destrukciju, fekalnu ekskreciju ili degradaciju crijevnih mikroorganizama. Mikrobiološka degradacija objašnjava dekonjugaciju i značajan gubitak slobodnog taurina. Ovaj proces također utječe na obaveznu taurinsku potrebu.

Utjecaj mačaka u taurin utječe od prehrambenih čimbenika i metaboličkih potreba. Komercijalno prerađeni izvor proteina, prisutnost aminokiselina koje sadrže sive boje i dijetalna vlakna mijenjaju potrebe taurina. Općenito, taurin se nalazi u velikim količinama u životinjskim tkivima i odsutan je u biljkama; Stoga se zna da domaća vegetarijanska prehrana i pasna hrana temeljena na žitaricama, kada ih hrani mačka, uzrokuju nedostatak taurina. Adekvatnost taurina je najbolje utvrđena testovima hrane.

Budući da se taurinske funkcije distribuiraju u cijelom tijelu, znakovi nedostatka se manifestiraju u gotovo svim njegovim organskim sustavima. U mačkama je jasno utvrđeno tri sindroma nedostatka taurina: 1) degeneracija središnjeg dijela mrežnice (DCPS), 2) reproduktivno zatajivanje i patologija embrijskog razvoja, i 3) proširena kardiomiopatija (DCMP). Gubitak sluha, hiperagregiranje (povećano zalijevanje) trombocita i oštećenje imunološke funkcije također su se očitovali, iako se neki klinički poremećaji nisu prepoznali.

KLINIČKI ZNAKOVI

Klinički znakovi nedostatka taurina javljaju se tek nakon dugog razdoblja neadekvatnog unosa (tj. Od pet mjeseci do dvije godine). Tipično, kod neproizvednih odraslih mačaka, nedostatak taurina može se očitovati kao degeneracija središnjeg dijela mrežnice i / ili proširene kardiomiopatije, ali samo oko 40% hipotohranih mačaka pokazuje kliničke znakove nedostatka.

Klinički znakovi DCPS-a su nevidljivi sve dok se ne pojavi značajna oštećenja vida. Zatim, vlasnici mogu primijetiti da njihove mačke posrću na objektima ili "pogrešno izračunavaju" svoje skokove.

Rana manifestacija bolesti može se otkriti tijekom pregleda oka. Promjene u retinalnoj funkciji oka mogu se otkriti elektroretinogramom prije nego što nastupi oštećenje mrežnice. Razvoj DSPS-a očito zahtijeva tri ili više mjeseci taurinske iscrpljenosti. U početku se oštećenja pojavljuju kao tamni zrnati defekti u središnjem dijelu mrežnice, malo vremenski (prema hramu) prema optičkom disku. S progresijom degeneracije, šteta postaje hiperrefleksivna i proteže se u traku preko tapeta. Kompletna sljepoća slijedi potpunu degeneraciju mrežnice i atrofiju vaskularne retine. Strukturne promjene unutar mrežnice su nepovratne. Dijagnoza DSPS-a ne odražava trenutni taurinski status mačke, ali ukazuje na to da je došlo do razdoblja produljenog nedostatka taurina.

Mačke s DCM mogu biti klinički normalne ili pokazati akutne znakove zatajivanja srca. Klinički znakovi mogu uključivati ​​letargiju, anoreksiju i kratkoću daha. Fizički rezultati mogu uključivati ​​pleuralni izljev, plućni edem, srčani galop ritam, sistolički mumije i ventrikularne aritmije. Mačke s teškim zatajivanjem srca jesu hipotermne, imaju blijede sluznice, lošu kvalitetu pulsa i često su preslabe da bi se sami stajale. Približno samo jedna trećina mačaka s DCM ima paralelni DCPS. DKMP potvrđuje ehokardiografija, čiji rezultati najčešće uključuju širenje lijevog atrija i ventrikula i smanjenu kontraktilnost lijeve klijetke.

REPRODUKCIJA I EMBRIONALNI RAZVOJ

Nedostatak taurina kod majki mačaka značajno smanjuje reprodukciju i razvoj fetusa. Gnojidba i implantacija izgledaju normalno; međutim, fetalna smrt često se opaža tijekom 25. dana trudnoće, nakon čega slijedi abortus ili fetalna resorpcija. U skupini mačaka s nedostatkom taurina, samo 38% 33 parenja završilo je porođaj s prosječnim brojem živih plodova 2.1.

Odstupanja u razvoju mica rođenih mačke s deficitom taurina uključuju slabu preživljavanje, razvojnih poremećaja malog mozga, nenormalan razvoj stražnjim udovima i torakalne kifoze, što se manifestira kao dorsoventrally izglađivanje prsnog koša, teške hidrocefalus i anencefalija (kongenitalne odsustvo mozga), koji je također pronađen i pobačeni embriji. Preživjeli mačići često su mali i slabi. Izravno u postnatalnom razdoblju, rast se smanjuje na 40%.

DIJAGNOZA

Dijagnoza nedostatka taurina temelji se na kliničkim znakovima i niskim koncentracijama taurina u plazmi ili u cijeloj krvi. Treba koristiti oprez pri procjeni koncentracije taurina u plazmi jer razina može biti izmijenjena tipičnim pogreškama zbog nepravilnog rukovanja uzorcima krvi i / ili hranjenja. Post može smanjiti koncentraciju taurina u plazmi, dok loša obrada može dovesti do oslobađanja taurina iz trombocita i bijelih krvnih stanica. Iako koncentracije taurina u plazmi odražavaju labilni (nestabilni) taurinski skladištenje, koncentracije taurina u krvi potpuno odražavaju bolju tkivnu taurinu. Normalne razine u plazmi mačaka mogu varirati pet puta (50 - 250 nmol / ml). Vrijednosti taurina u plazmi manjoj od 40 nmol / ml mogu ukazivati ​​na nedostatak taurina. Mačke s kliničkim znakovima nedostatka obično imaju vrijednosti taurina u plazmi manjoj od 10 nmol / ml. Stoga, nedostatak taurin najbolje se procjenjuje u cijeloj krvi. Uzorci se prikupljaju i dostavljaju u skladu s protokolima preporučenim posebnom kliničkom laboratorijskom tehnikom. Pogrešno povišene vrijednosti taurina u plazmi mogu nastati iz čak malog stupnja koagulacije, hemolize, ili uključivanja trombocita i leukocita u uzorak plazme.

Patofiziologija

Središnji univerzalni mehanizam taurinske akcije nije definiran, i možda uopće ne postoji. DTSCHS je uništavanje i gubitak fotoreceptora vanjskog režnja. Unutar retine, taurin može stabilizirati stanične membrane, eventualno djelujući kao antioksidans. U DCM, vjeruje se da taurin regulira miokardijalni tok kalcija kroz ionske kanale, čime regulira kontraktilnost miokarda i / ili proizvodnju mitohondrijske energije. Taurin može djelovati kao neuromodulator ili neurotransmiter u embrionalnom razvoju. Konačno, taurin utječe na reprodukciju, djelujući na maternicu i placente nepoznatim mehanizmima.

TRETMAN

Taurine deficitarne mačke treba dopuniti s 250-500 mg taurina dva puta dnevno kako bi se brzo napunila rezerve tkiva. Mačke s DCMP mogu pokazati kliničko poboljšanje u roku od jednog do tri tjedna, dok DCPS i defekti u embriogenezi su nepovratni.

PREVENCIJA

Taurinske mačke trebaju ovisi o sastavu prehrane. Niska kvaliteta bjelančevina, reakcije na usjeve (reakcije povezane s industrijskim pripremom hrane) ili drugi čimbenici koji povećavaju pretjerano brz rast bakterija u gastrointestinalnom traktu mogu povećati potrebu od dva do šest puta. Mačke zahtijevaju otprilike 50 mg dostupnih taurina dnevno, što može biti osigurano ulaskom visokokvalitetnih životinjskih proizvoda ili dodataka kristaliničnog taurina. Komercijalni proizvodi se obično nadopunjuju sa taurinom uz dodatak taurina s prirodnim sastojcima. Ispitivanja hrane za takve proizvode imaju značajan utjecaj na zajamčeni sadržaj taurina.

Sastav hrane za mačke i pse: opasni sastojci

Flaširana hidroanizola

BHA (BHA, butilirani hidroksianisol) je kemijski konzervans i antioksidans koji se koristi u mnogim hranilicama. Može izazvati alergijske reakcije i oštetiti funkciju jetre i bubrega.

Prije nego što nastavimo popisivanje opasnih sastojaka, želimo vas podsjetiti da životinje, poput ljudi, trebaju konzumirati vitamine kako bi održali svoje zdravlje. Vitamini za pse vetww.com tvrtke Bradner Deword GmbH, to je upravo ono što vam je potrebno za zdravlje vašeg ljubimca. Sastav hrane za mačke i pse treba sadržavati sve potrebne vitamine i korisne tvari.

Vitamini su važna komponenta prevencije raznih bolesti. Nažalost, neki proizvođači hrane za životinje, unatoč postojećim znanstvenim studijama koje potvrđuju toksičnost određenih sastojaka, i dalje ih dodaju u hranu. Da biste smanjili toksične učinke takvih tvari, nemojte zaboraviti provesti vitamički tečaj za svoje pse.

Bocni hidroksitoluen

BHT (BHT, butilirani hidroksitolun) je konzervans i antioksidans. Može uzrokovati probleme jetre i bubrega.

probaviti

(probavni postupak) - arome za životinje. Pripremljena hidrolizom kose, rogova, zuba, kopita, pera itd. Ovaj sastojak može se dobiti od bilo koje životinje, od kojih se svaka može uključiti u kategoriju tzv. "4-D životinje" (mrtve, bolesne, onesposobljene ili umiru prije klanja / mrtve, bolesne, prigušene ili mrtve prije klanja).

Masnoće životinja ili ptica

(šal) kvaliteta ovog sastojka nije provjerena. Sastojak se može dobiti od bilo koje životinje, od kojih se svaka može uključiti u kategoriju tzv. "4-D životinje" (mrtve, bolesne, onesposobljene ili umiru prije klanja / mrtve, bolesne, prigušene ili mrtve prije klanja).

palentom

aminokiseline su slabo uravnotežene u ovom brašnu. Životinje nisu dobro probavljene. Bolje je koristiti za stoku, ali ne i za mačke i pse.

Natrij metabisulfit
(metabisulfit natrij) kemijski konzervans. Ova kemikalija može uzrokovati slabost, gubitak svijesti, poteškoće s gutanjem i oštećenja mozga.

Natrij monoglutamat
(MGN) (MSG) se koristi kao pojačivač okusa. Ljudi koji su osjetljivi na tu tvar mogu imati glavobolju, trnce vršaka prstiju (opće stanje opisano je kao "slabost").

Natrijev monofosfat
(mononatrijev fosfat). Dodatak prehrani u hrani E339. Može uzrokovati proljev.

Propilen glikol
(propilen glikol) se dodaje polu-tekućim proizvodima. Može uzrokovati anemiju kod mačaka. Treba izbjegavati ako životinja ima dijabetes.

Riba i riblji obrok
Prema propisima SAD-a, sve ribe koje nisu namijenjene prehrani ljudi trebaju biti pohranjene uporabom konzervansa Ethoxyquin (ethoxyquin). Ovaj konzervans je zabranjen u hrani namijenjenoj ljudskoj prehrani. Ako oznake ne pokazuju da je riba tzv. "Ljudska raznolikost", možete biti sigurni da je etoksikin prisutan u proizvodu.

saharoza
ugljikohidrata. Životinje ne trebaju šećer, a prekomjerni sadržaj saharoze može uzrokovati proljev. Visoka šećerna hrana može uzrokovati dijabetes kod životinja. Što je manje ugljikohidrata u hrani, to je bolja hrana koju životinja digesti i apsorbira.

Pulpa, kolač, itd.
Ne treba se zbuniti s vrtnim repe. Ovaj sastojak se dobiva iz šećerne repe, a ne od uobičajene crvene.

Soja i njegovi derivati
sastojak koji se koristi u hrani kao izvor proteina (proteina). U sastavu hrane, soja se također koristi kako bi se životinja osjećala "puna". Sojine su loše probavljene od pasa i mačaka. Hrana bogata soje može uzrokovati nakupljanje plina (nadutost).

Nusproizvodi od mesa

(meso, piletina, riba, itd. brašno, brašno od žira, brašno od mesa i kostiju, jetra, bubrezi itd.) mogu sadržavati onečišćenja koja su opasna za životinje. Kada su zaklane krave, kokoši, ovnovi i sl., Najbolji su dijelovi namijenjeni ljudskoj prehrani. Ono što ostaje u trupu (oko 50%) - kosti, krv, crijeva, pluća, ligamenti, itd. - su nusproizvodi. Često se koriste u hrani za životinje. Toksične tvari mogu ostati u žgaravama. Hranjenje životinja s otpadom iz klaonica povećava rizik od raka i drugih smrtonosnih bolesti, budući da proizvodnja nekih nusproizvoda ne potpuno uništava hormone koji se koriste za tov stoke, kao i lijekove kao što su antibiotici ili barbiturati za spavanje na životinjama.

Biljni proizvodi
(brašno od žitarica, gluten, škrob, itd.) - koriste se u hrani kao izvoru proteina. Za njihovo dobivanje mogu se koristiti biljke zaražene gljivicama ili mikotoksinima. Zaražene hrane mogu izazvati povraćanje, proljev, gubitak težine kod životinja, a još gore, dovesti do šepanja, oštećenja jetre, pa čak i smrti.

bikovski
(Taurin) je esencijalna aminokiselina za mačke (ali ne i za pse). Kod pasa u tijelu se sintetizira dovoljna količina taurina. A mačke bi trebale dobiti taurin s hranom. Kod mačaka, s porastom vlakana u prehrani, gubitak taurin se povećava. Nedostatak taurin smanjuje reproduktivnu sposobnost mačaka. Mačići rođeni mačkama s taurinskim nedostatkom obično imaju neurološke poremećaje. Nedostatak taune javlja se najčešće kod hranjenja mačaka hranom za pse.

Kalij klorid
(Kalij klorid). Dodatak prehrani E 508. Ima vrlo gorak okus i neugodan miris. Koristi se s pravilnom solom za popravak okusa. Može uzrokovati proljev.

Etilen glikol
(Etilen glikol) ima drugačiji naziv "antifriza". U velikoj dozi može biti smrtonosna za životinju. Šećer, sorbitol, etilen glikol i propilen glikol se koriste kao konzervansi i umjetni zaslađivači. Oni se mogu karakterizirati kao izvori praznih kalorija, koji vode životinju do dijabetesa i pretilosti.

ethoxyquin
(Ethoxyquin) je konzervans koji se koristi za liječenje gume, kao i insekticid i pesticid. Mogući karcinogen. Zabranjeno je u hrani, uključujući životinje.

Provjerite sastav hrane za mačke ili pse za njegovu prehrambenu vrijednost ovdje.

Taurin za pse šteti i koristi

Pored podataka o odabiru pravilne prehrane, vlasniku je potrebno obavijestiti o davanje slatkiša i hrane iz tablice. U nekim slučajevima, pas može dobiti savršeno uskladiti dijeta, ali istovremeno, na štetu delicija, konzumirati ogromnu količinu soli. U provedenim istraživanjima otkriveno je da je više od 90% pasa s srčanim bolestima dodatno primilo tretira s kojima su konzumirali više od 100% natrija.

Štoviše, važno je ne samo odabrati prikladnu prehranu koja zadovoljava prehrambene potrebe i uzimajući u obzir preferencije okusa životinje, već i razviti sveobuhvatan plan prehrane uzimajući u obzir propisanu terapiju. To uključuje, posebno, razvoj optimalne metode za davanje lijekova. Većina vlasnika koristi različite proizvode koje psi vole za to. U pravilu, oni sadrže visoke koncentracije natrija, a važno je upoznavanje nositelja sa svim alternativnim metodama. Stoga, kako bi se postigla maksimalna učinkovitost terapije prehranom, potreban je integrirani pristup i razmatranje svih detalja u okviru općeg plana.

Uz pomoć pravilne dijetologije pasa u nekim slučajevima moguće je organizirati odgovarajuću prehranu koja omogućuje zadovoljavanje potreba životinja u hranjivim tvarima. Međutim, postoji potreba za dodatnom primjenom određenih tvari koje su sadržane u manjim količinama ili uopće nisu u prehrani. Glavno načelo korištenja dodataka prehrani uklanja ukidanje esencijalnih lijekova. Psi s progresivnim oblikom CHF mogu trajati do 10-20 tableta dnevno; Dopunski dodatak ponekad uzrokuje vlasnike tih životinja da otkazuju neke od lijekova. Stoga, trebate zatražiti od vlasnika koje dodatke koristi. Informacije će vam pomoći utvrditi je li bilo koji neželjeni dodatak korišten ili samo pogrešna doza. U situacijama preopterećenja prehrambenih dodataka veterinar mora utvrditi koja je od aditiva u ovom slučaju najmanje učinkovita i odlučiti hoće li ih prestati upotrebljavati.

Konačno, vlasnici bi trebali biti svjesni da prehrambene dodatke ne podliježu takvim strogim kontrolama poput lijekova. Za prodaju ne zahtijeva certifikat o sigurnosti, učinkovitosti ili kvaliteti. Stoga, kako bi se izbjegavali štetni učinci, potrebno je pažljivo odabrati lijek, njegovu dozu i proizvođača.

Danas prehrana pasa nudi široku paletu gotovih smjesa namijenjenih posebno za pse s bolestima kardiovaskularnog sustava. Svi proizvodi se razlikuju u sastavu, ali zajedničko im je ograničen, a sadržaj natrija visokom sadržaju vitamina grupe B. Row dijeta uključuju povišene razine taurina, karnitinom, antioksidansi ili omega-3 masne kiseline u hranu na atraktivan okus, često se hrane malim obrocima i poticanja životinju - To su mjere koje ne treba zanemariti u složenoj terapiji bolesti kardiovaskularnog sustava.

Stope hranjenja dizajnirane su tako da odgovaraju tjelesnoj težini zdrave životinje. U pretilosti dijeta je u skladu s optimalnom, ali ne i stvarnom tjelesnom težinom psa.

Većina pasa s srčanim bolestima pate od sistoličke insuficijencije uslijed stečene kronične bolesti valova ili proširene kardiomiopatije. Endokardija je češća kod pasa malih pasmina. DKM je uobičajen kod velikih pasmina pasa.

Vrijednost hranjenja u kardiovaskularnim bolestima

Jedan od glavnih ciljeva u prehrambenoj strategiji za bolesti kardiovaskularnog sustava kod pasa je postizanje optimalne tjelesne težine, bez obzira na početno stanje, tj. Pretilost ili iscrpljenost. Anoreksija je čest pojava kod pasa s bolestima srca zbog čega se često donose odluke o eutanaziji. Gubitak apetita može se direktno povezati s respiratornim komplikacija, apatija pripadajućim zatajenje srca, mučninu zbog uporabe lijekova, ili konačno koristi feed s niskim okusa i smanjenim sadržajem natrija i proteina.

Psi s bolestima srca nedostaju u EPA i DHA, dugotrajnim omega-3 masnim kiselinama. Hrana koja sadrži povećanu razinu EPA-DHA povećava učinkovitost liječenja srčane kaheksije.

Snažna ograničenja natrija za bolesnike sa srčanim bolestima, propisane sve do nedavno, pokazala su se neutemeljenima. To je naročito nepoželjno kod pasa s blagim stupnjem zatajenja srca, jer povećava rizik od progresije bolesti zbog aktivacije renin-angiotenzin sustava, osobito kada istodobno uzimaju ACE blokatore.

Preporuča se umjereno natrijev restrikcija kod bolesnika s I i II stupnjeva zatajivanja srca. Samo slučajevi teškog progresivnog oblika CH opravdavaju smanjenje natrija na 50 mg / 100 kcal.

Dijeta kod pasa s srčanim bolestima treba uključivati ​​normalnu razinu visoko kvalitetnih bjelančevina potrebnih za učinkovito suzbijanje kaheksije. Ograničenje takvih pacijenata na bjelančevinama nije opravdano, osim u slučajevima istodobne hepatičke encefalopatije i teškog zatajenja bubrega.

 • Taurin se preporučuje kao aditiv, jer je pokazano da ova aminokiselina koja sadrži sumpor ima pozitivan učinak u prevenciji i liječenju proširene kardiomiopatije.
 • Arginin je preteča dušikovog oksida, neophodan za održavanje normalnog tonusa vaskularnog zida. Arginin u obliku dodatke hrani omogućuje vam posredno rješavanje hipertenzije.
 • L-karnitin je koncentriran u strijalnim i srčanim mišićima, igrajući ključnu ulogu u opskrbi energijom stanice. Utvrđena je povezanost između nedostatka L-karnitina i dilatirane kardiomiopatije. Nakon korištenja njegovih dodataka primijetili su klinička poboljšanja. Međutim, pozitivne promjene u ehokardiografskom uzorku trebale bi se očekivati ​​nakon nekoliko mjeseci liječenja.

Slobodni radikali odgovorni za oksidaciju membranskih fosfolipida pogoršavaju tijek kardiovaskularnih bolesti. Oksidativni stres je uzročni faktor u razvoju dilatirane kardiomiopatije. Dnevni unos antioksidansa s hranom jedan je od ključnih metoda za sprečavanje progresije zatajenja srca.

Taurin za pse

Taurin se nalazi u velikim koncentracijama u srčanom mišiću, što čini 40% svih slobodnih aminokiselina. Kod pasa, taurin se sintetizira iz metionina i cistina. Nedostajalo stanje može se pojaviti na pozadini niske proteinske prehrane, kao i neodgovarajuće proizvodnje taurina, što se nalazi kod pasa određenih pasmina i linija. Intenzitet taurinske sinteze kod velikih pasa znatno je manji od, na primjer, u beaglesu.

Da bi se otkrilo nedostatak taurina u tijelu psa, potrebno je provesti krvni test. U ovom slučaju pregledava se cjelovita krv jer je taurin lokaliziran uglavnom u krvnim stanicama. Koncentracije u plazmi ne odražavaju stvarne razine taurina u koštanim i kardijalnim mišićima.

Taurin je potreban da bi psi završili rad miokarda. Pomaže u očuvanju integriteta kardiomiokita, taurin sprječava razvoj angiotenzin P-inducirane miokitne hipertrofije.

Što je štetni taurinski psi

Već je poznato da nedostatak taurina izaziva distrofijske procese u mrežnici i usporavanje rasta. I relativno nedavno, otkriven je odnos između nedostatka taurina u plazmi i DKM u pasa.

Najzanimljiviji primjer takve povezanosti pokazao se u Newfoundlandu u Engleskoj. Pozitivan terapeutski učinak od uvođenja dodataka taurina u dijetu zabilježen je u boksačima DKM. Stoga, kako bi se spriječio razvoj nedostatka, preporučuje se korištenje diurete obogaćene taurinima ili prehrambenim dodatcima.

Istraživanje je provedeno kako bi se potvrdila hipoteza o odnosu nedostatka taurina i proširene kardiomiopatije kod pasa, osobito velikih pasmina.

U većini pasa koncentracija taurina u krvi bila je niska. Općenito, u ispitivanoj populaciji Newfoundlanda, razina taurina je sklona snižavanju vrijednosti u usporedbi s onima kod pasa s DKM.

Drugi cilj ove studije bio je proučiti učinak aditiva na bazi taurina ili metionina na korekciju otkrivenog deficijentnog stanja. Od stotinu četiriju pasa u četrdeset osam, koncentracija taurina bila je ispod 200 nmol / ml. Prema rezultatima ehokardiografije formirane su tri skupine: zdravi psi, psi s promjenama u echokardiografskoj slici bez kliničkih simptoma, te psi s kliničkim oblikom DCM.

Psi s kliničkim oblikom DCM počeli su primati 1000 mg taurina dva puta dnevno oralno. Preostale životinje su bile disperzirane u paru prema dobi i spolu, nakon čega je propisano 250 mg taurina 2 puta dnevno oralno, a drugi 750 mg metionina 2 puta dnevno oralno. I konačno, za četiri životinje, posebna prehrana je osigurana za pse vrlo velikih pasmina.

Nakon 3 i 6 mjeseci nadopunjavanja, životinje su mjerile koncentraciju taurina u krvi i urinu, kao i razinu kreatinina u mokraći. Dobiveni rezultati uspoređeni su s izvornim podacima.

Istraživanje je pokazalo da se koncentracija taurina u krvi povećava kod svih pasa. Na početku ispitivanja prosječna razina taurina bila je 144 ± 8 nmol / ml, nakon 3 mjeseca - 324 ± 14 nmol / ml, nakon 6 mjeseci - 275 ± 10 nmol / ml.

Na početku ispitivanja omjer koncentracije taurina / kreatinina u mokraći bio je minimalan, zatim se počeo povećavati, dostižući maksimalne vrijednosti kod onih pasa koji su primili najveće doze taurina.

Dakle, rezultati su pokazali da za Newfoundlanda ispunjava deficit taurina i normalizira njenu razinu krvi, 250 mg taurina ili 750 mg metionina je dovoljno 2 puta dnevno, kao i dijeta koja uključuje taurin u dozi od 1000 mg / kg. Kod pasa koji su sudjelovali u ovom pokusu, isključeni su uzroci pomanjkanja taurin, osobito prekomjerni gubici taurina ili nemogućnost korištenja metionina.

Taurin za mačke

Što je taurin?

Taurin je aminokiselina koja je dio životinjskih bjelančevina. To je ključ za normalnu viziju, probavu, funkcioniranje srčanog mišića, održavanje trudnoće i razvoja fetusa, kao i održavanje zdravog imunološkog sustava. Taurin je esencijalna aminokiselina za mačke.

Što je esencijalna aminokiselina?

Kada osoba ili životinja koriste proteine, oni se razgrađuju u posebne aminokiseline prije nego što se apsorbiraju. Od dvadeset normalnih aminokiselina, samo se neki mogu sintetizirati u tijelu, drugi bi trebali biti uključeni u prehranu. Različite vrste životinja imaju različite aminokiseline koje su nezamjenjive za njih.

Većina sisavaca može proizvesti dovoljno taurina iz drugih aminokiselina. Međutim, mačke ga ne mogu proizvesti, pa je taurin klasificiran kao esencijalna aminokiselina za mačke. Srećom za mačku, taurin se lako može dobiti iz prehrane ako sadrži dovoljnu količinu životinjskog proteina. Nažalost, mačke ne mogu pohraniti taurin, pa ih redovito trebaju jesti.

Što uzrokuje manjak taurina?

Klinički simptomi nedostatka taurija polako se razvijaju. Ovisno o dobi mačke, mogu napredovati od pet mjeseci do dvije godine prije nego što postanu vidljive.

S nedostatkom taurina, mrežnica će postupno degenerirati, čime će oštetiti viziju mačke. Ovo se stanje naziva atrofija retine. Nedostatak taurin također dovodi do slabljenja srčanog mišića, uzrokujući proširenu kardiomiopatiju. Taurin je dio soli žučnih kiselina, pa njegov nedostatak može izazvati probavne smetnje.

Uz pravovremenu dijagnozu, proširena kardiomiopatija može biti reverzibilna s dodatkom hrane. Lijevo netretirano, atrofija retine na kraju će dovesti do potpunog sljepoće, dok će proširena kardiomiopatija napredovati do zatajenja srca i smrti.

Tijekom trudnoće, mačka bi trebala primiti veću količinu taurina, održavati svoje zdravlje i osigurati normalan rast i razvoj mačića. Niske razine taurina vode do rođenja slabih i preranih mačića. Uzgoj mačih manjkavih taurina može imati rast i razvoj retardacije.

Zašto se taurin preporučuje za domaće mačke?

Domaća hrana može sadržavati nisku razinu taurina, a dodavanje velike količine vlakana u prehranu mačke može smanjiti njegovu apsorpciju. Mačka hrana koja sadrži visoko kvalitetni protein daje mačiću potrebnu količinu taurina za svoj normalni i zdrav život. Pas hrana ne sadrži potrebnu količinu taurina za mačke.

Dodavanje taurina može se dodati nekoj mačjoj hrani, osobito u slučajevima kada mačka raste ili ima srčane bolesti. Vaš veterinar bi trebao preporučiti dopunu taurina pogodnom za vašu mačku ako je bolesna ili ima glavni zdravstveni problem. Takvi aditivi su relativno sigurni i ne uzrokuju nuspojave čak ni sa značajnim viškom potrebne količine taurina.

Kakva su istraživanja učinjena sa taurinskim dodatkom?

Taurina je prvi put prepoznata kao neophodna za mačke krajem osamdesetih godina. Od tada, sva hrana razvijena za mačke sadrži dovoljnu razinu taurina kako bi udovoljila svim potrebama mačaka. Taurinske dodatke se koriste za liječenje dilatirane kardiomiopatije.

Koje vrste životinja mogu redovito uzimati taurinske dodatke?

Rijetko, ali postoje slučajevi proširene kardiomiopatije kod pasa povezanih s nedostatkom taurina. Vjeruje se da neke pasmine imaju genetsku predispoziciju za ovaj problem, uključujući Cocker Spaniels i Golden Retrievers. Kod liječenja, ti psi mogu se preporučiti za dopunu taurina.

Sve mačke trebaju taurin u prehrani. Zdrava mačka koja se hrani visoko kvalitetnom hranom pogodnom za svoju dob, ne zahtijeva dodavanje taurina. Dodatak svibanj biti potrebno za mačke s zdravstvenim problemima, ili mačke čija se prehrana uglavnom sastoji od kućanskih proizvoda.

Koliko su uspješni taurinski dodatci?

Doplate koje sadrže taurin pokazale su svoju učinkovitost u liječenju proširene kardiomiopatije u ranoj fazi. Ti dodaci mogu usporiti ili zaustaviti atrofiju retine, ali se obično ne mogu preokrenuti.

Taurin za mačke

Saznajte kada vam mačka nedostaje taurina i kako to prijeti. Kako provjeriti je li sve u redu i povećati razinu taurina u mačiću.

Taurin je aminokiselina koja sadrži sumpor, prisutna u žuči i drugim tkivima živih organizama. Taurin za mačke neophodan je element, bez kojeg životinja ne može živjeti i potpuno se razvijati. U većini sisavaca, taurin se sintetizira u tijelu - priroda nije davala mačkama ovu priliku. Njihovo je tijelo u vitalnoj potrebi taurina, ali ne zna kako je "proizvesti".

Zašto je priroda tako rasprostranjena, kakva je važnost taurina za mačke, gdje ga uzimaju u divljini i kod kuće - ovo i druga pitanja će biti odgovorena u ovom članku.

Zašto trebate taurine za mačke

Ljudi su naučili o prednostima taurina ne tako davno - u tridesetim godinama 19. stoljeća, kada su njemački znanstvenici izolirali ovu komponentu od goveđe žuči. Kad se pojavila prva suha gotova hrana, a dogodilo se 1860., vlasnici mačaka zazvučali su alarm. Obiteljski kućni ljubimci izgubili su pogled, patili od srčanih patologija i izgledali su loše. Zatim se ispostavilo da mačke nemaju dovoljno taurina.

Ova aminokiselina je jedan od izvora energije, tvar koja je neophodna za izgradnju proteina. Najveća koncentracija aminokiseline koja se nalazi u mrežnici mačjih očiju - viziju grabežljivca prvenstveno pati od nedostatka.

Kardiovaskularni sustav također ne može normalno funkcionirati bez ove supstance. Tjelesne obrane su oslabljene, reproduktivna funkcija potkopana, pogoršava se aktivnost središnjeg živčanog sustava.

Što uzrokuje manjak taurina

Kisela kiselina koja sadrži sumpor je odgovorna za mnoge procese u mačjem tijelu.

Nedostatak taurina dovodi do sljedećih negativnih učinaka:

 1. Retina degenerira, stanice degeneriraju, mačka slijepa.
 2. Srčani mišić slabi, razvija se proširena kardiomiopatija. Moguća smrt.
 3. Probava je oštećena zbog nedostatka taurina u žučnim solima.
 4. Trudne mačke imaju problema s podlogom potomstva, abnormalnim razvojem fetusa, pobačajima i nedodirljivim potomstvom.
 5. Kod mačića postoji kašnjenje u razvoju i rastu, poremećaji u radu srca, sljepilo.
 6. Opći imunitet mačke se smanjuje.
 7. Djelovanje središnjeg živčanog sustava je pogoršano.

S pravodobnim otkrivanjem nedostatka aminokiselina, ti se patološki uvjeti liječe uvođenjem dodataka prehrani s taurinom u prehranu.

Simptomi nedostatka taurina

Znakovi kojima možete odrediti da vaš ljubimac nema taurina:

 • slabo orijentiran u svemiru, naleti na komade namještaja;
 • ponaša se oprezan, uplašen od najmanjih buke;
 • ne može izračunati udaljenost pri skakanju;
 • česti pobačaji, mrtvorođeni potomci, kongenitalne deformacije fetusa;
 • kratkoća daha, poteškoće s disanjem;
 • probavne smetnje, nadutost, labav stolice;
 • loše stanje kože, kose i zuba;
 • apatija;
 • problemi s apetitom, anoreksija.

Simptomi nedostatka taurin se ne pojavljuju odmah, može potrajati godinama prije nego što vlasnici primijetiti taj problem.

Što uzrokuje predoziranje

Tijelo mačke ne može pohraniti taurin za buduću uporabu pa stoga treba stalno primati tu tvar s hranom. Predoziranje je fenomen iznimno rijedak, jer je višak tvari izlučen tijelom. Najčešće se javljaju nuspojave kod životinja s individualnom netolerancijom na aminokiseline.

 • osip kože;
 • povraćanje;
 • labave stolice;
 • urtikarija.

Gdje je taurin

Taurin aminokiselina se nalazi u mesu miševa, štakora i drugih glodavaca - to je osnova prehrane za obitelj mačaka u divljini.

Jedan miš srednje veličine daje dnevnu količinu tvari za odraslu domaću mačku - sadrži 100 mg taurina. Zato je, tijekom evolucije, priroda uklonila beskorisnu funkciju taurina iz tijela mačjeg.

Taurin u prirodnoj hrani

Mačke koje nemaju sposobnost uhvatiti miševe dobiti potrebnu supstancu od drugih vrsta mesa.

Većina aminokiselina u crvenom mesu i ribi i nekim nusproizvodima: pileća srca i jetra, jetra od govedine.

Turska - lider u sadržaju aminokiselina među mesom.

Sirova tuna - vodeća među ribama.

Osim toga, u svježem plodovima mora se nalazi dovoljno velika količina taurina: oštrige, lignje, školjke. Svi ostali proizvodi životinjskog podrijetla sadrže malu količinu taurina.

Maksimalna količina esencijalnih aminokiselina pronađenih u sirovoj hrani. Tijekom toplinske obrade proizvoda, njihovo smrzavanje i naknadno odleđivanje, kao i fine mljevenje, taurin je uništen.

Taurin u gotovoj hrani

Moderni proizvođači hrane za kućne ljubimce tvrde da je taurin za mačke vitalan element. Svi brendovi premium klase i gore sadrže ovu važnu aminokiselinu.

U hrani klase gospodarstva, taurin nije uvijek prisutan. Prije kupnje potrebno je pažljivo proučiti sastav hrane navedene na pakiranju. Tako možete osigurati da vaš ljubimac dobije potrebnu tvar.

Ako u hrani nema taurina, ili hranite kućnog ljubimca prirodnom hranom, dodajte taurinske dodatke prehrani mačke.

Preporučeni sadržaj aminokiselina: suha hrana - 0,1% (1000 mg po 1 kg), mokro -0,2% (2000 mg po 1 kg).

Vrhunski dodatci taurinima

Veterinarski ljekarne i trgovine za kućne ljubimce nude širok izbor delicija, vitamina i dodataka prehrani s ovom aminokiselinom.

Proizvođači ih proizvode u obliku tableta, pasta, utvrđenih otopina, tretira u obliku srca i ribe, dražeja, pudera i krekera.

Vrsta aditiva i njegova doza treba preporučiti od strane veterinara, ovisno o dobi, fiziološkom stanju i zdravlju kućnog ljubimca. Proučili smo ponude trgovina za kućne ljubimce i veterinarske ljekarne i napravili popis najboljih dodataka s taurinom aminokiselina:

 1. Beaphar Top 10 - multivitamski kompleks s taurinom. Obrazac za otpuštanje - pilule. Sastojci: kalcij, fosfor, magnezij, mangan, jod, kalij, natrij, vitamini B1, B2, B6, B12, pantotenska kiselina, nikotinamid, biotin, L-karnitin. Sadržaj taurina je 1150 mg / kg.
 2. Omega NEO - tablete za odrasle mačke s biotinom i taurinom. Sadrži sve potrebne sastojke u tragovima i vitamine, Omega-3, kvasac, orlean ekstrakt stabala.
 3. Canina Taurin je utvrđeni prašak za nadopunu suhe i vlažne hrane. Ima protein sastav, sadrži kvasac i taurin.
 4. GimPet Taurine Paste - tjestenina s kvascem, vitaminima i taurinom. Sastojci: vitamini A, D, E. Sadržaj taurina - 6000 mg.
 5. Ceva je multivitaminska terapija s biotinom i taurinom. Obrazac za otpuštanje - pilule.
 6. GimCat Nutri džepovi Taurine-Beauty Mix - vitamini krekeri. Oslobađanje oblika - proteinski jastučići s punjenjem. Sadržaj taurina - 750 mg.
 7. GimPet Schnurries - taurinska srca. Tretira se na osnovi lososa s vitaminima. Sadržaj taurina je 2000 mg / kg.
 8. Japan Premium Pet Matatabi, Taurine Power - prašak s imunomodulacijskim učinkom. Sastojci: taurin, 100% pročišćeni matatabi.
 9. Taufon - kapi za oči s taurinom. Prodana je u običnoj ljekarni. Dopuštena uporaba za mačke. Ekvivalent proračuna droga Taufon-Taurine kapi kapi.
 10. Gimpet Topinis - Taurin miševi. Tretira se s vitaminima A, B, D, E, C i aminokiselinom taurinom. Dostupan u raznim okusima: riba, sir, mlijeko.

Recenzije vlasnika i veterinara

Timur: "Prije nego što sam uzela mačku iz skloništa, puno sam pročitao o ispravnom hranjenju i brigu za životinje. Mačka je pronađena na ulici vrlo gladna. Tada sam saznao kakvu štetu uzrokuje da taurinski nedostatak uzrokuje mačka. Kota, planirala sam se držati kod kuće u gradskom stanu, gdje je malo šanse uhvatiti miša za večeru. Veterinar mi je savjetovao da odmah kupim hranu "holističke" klase, koja već ima sve potrebne vitamine i minerale. Odabrao sam poznati brand Acana - kanadski proizvođač dodaje taurine svim proizvodima. Moja mačka brzo je postala jača, postala je puna, postala je vesela i aktivna ".

Regina: "Uzeo sam mačkast oglas. Prethodni su se vlasnici preselili i priključili životinju. Kad smo je pokazali veterinaru, pokazalo se da životinja ima problema s očima. Veterinar je sugerirao da je životinja duže vrijeme bila hranjena jeftinom hranom. Za vraćanje zdravlja mačke, bili smo propisani Beaphar Top 10 vitamina s taurinom. Dane su svakodnevno u doziranju navedenoj u uputama. Nakon vitamina, pokupili smo našu prekrasnu kvalitetnu hranu. "

Svetlana Valerievna, veterinar: "Klijenti naše klinike često pitaju:" Kako dati taurina mačkama? Da li sve životinje trebaju ovu aminokiselinu? "Odgovor na ovo pitanje ovisi o vrsti hrane koju vlasnici daju svojim kućnim ljubimcima. Ako je životinja na prirodnom hranjenju, onda se utvrđeni dodatak s taurinima mora nalaziti u prehrani. Ako se hrani visokokvalitetnom industrijskom hranom (premium, super premium, holistički), tada nisu potrebni dodatni aditivi. Feedovi klase gospodarstva imaju jednu plus - nisku cijenu. Ne zadovoljavaju potrebe mačkoga tijela. "