Značajke hrane za hranu suhu hranu

Aktivni gradski život čini mnogim vlasnicima kućnih ljubimaca razmišljanje o pronalaženju jednostavnih načina prehrane kućnog ljubimca. Teško je napraviti izbor između suhe hrane, konzervirane hrane i prirodne hrane, ali oni koji još vole prvu opciju trebaju znati koliko suhe hrane koju pas treba konzumirati dnevno. O ovom i mnogim drugim stvarima govorimo u našem članku.

Je li moguće hraniti psa samo suhu hranu?

Prije svega, shvatimo kakve su sheme hrane za kućne ljubimce. Postoje tri glavna područja: konzervirana hrana, suha hrana, prirodna hrana. Svaki od njih ima svoje prednosti i nedostatke. Na primjer, prehrana prirodnih proizvoda je teško uravnotežiti, što može dovesti do nedostatka određenih vitamina i minerala. Suha hrana zahtijeva korištenje velikih količina vlage potrebne za asimilaciju cijelog bogatstva elemenata u tragovima.

Međutim, važno je razumjeti da hranjenje psa samo suhom hranom nije samo moguće, već nužno. Miješano hranjenje je moguće ako se različitim vrstama hrane daju pasu u različito vrijeme. Ako volite suhu hranu, ne biste trebali dati sir, kašu ili dodatne vitamine bez konzultacija s liječnikom. Inače, riskirate izazvati višak fosfora ili nedostatak kalcija u vašem kućnom ljubimcu, što podrazumijeva značajne zdravstvene probleme.

Od videa "Kako hraniti suhu hranu za kućne ljubimce" dobit ćete nekoliko važnih preporuka.

Drugi razlog zašto ne možete zamijeniti vrste hranjenja jest da za probavu prirodnih proizvoda tijelo proizvodi razrijeđeni slabo želučan sok. Kada se hrani sa suhim proizvodom, potrebno je samo koncentrirani sok od želuca. Uz česte promjene u prehrambenim uzorcima, gastrointestinalni trakt može biti ozbiljno pogođen zbog stresa, što u konačnici dovodi do upale.

Veterinarima je ipak dopušteno dati kućne ljubimce malu količinu mješovite hrane, ali u ovom slučaju udio hrane u punoj hrani ne smije prelaziti 10% mase svih dijelova. Zatim ćemo govoriti o tome kako pravilno hraniti vašeg ljubimca suhom hranom.

Pravila za hranjenje suhe hrane

Ako ste se odlučili za suhu hranu, trebali biste razmotriti nekoliko ispravnih načela. Prije svega, morate shvatiti da vam je potrebna dobra prehrana za vaše zdravlje. To znači da je davanje kućnih ljubimaca samo holistički feed i super premium klasa. Pravilna prehrana samo ovih grupa nastaje od prirodnog mesa i ne uključuje bojila i pojačivače okusa.

Osim toga, hrana se može i treba kupiti u specijaliziranim prodavaonicama. Hrana mora biti u pakiranju, nije potrebno odabrati vaganu hranu, jer ne možete odrediti jesu li uvjeti za njihovu pohranu. Vjerujte mi, bolje je preplatiti za pravilnu pohranu, nego tretirati ljubimca od posljedica na tijelo spora plijesni ili lažne hrane. Zatim ćemo razgovarati o svakodnevnim potrebama pasa psa.

Dozirni dijelovi

Određivanje veličine ispravne doze hrane za pse ovisi samo o nekoliko važnih faktora, kao što su: težina, dob, životni stil (pokretni ili flegmatski), kao i razred hrane. Može se primijetiti da bilo koja hrana ispod premium klase zahtijeva dvostruku dozu prehrane. To jest, 100 grama holistički hrane (s povećanim sadržajem proteina) otprilike će, u njihovoj punini, odgovarati na 200-300 grama hrane ekonomske klase dnevno.

Osim toga, svaki proizvođač pasa ima točnu količinu hrane prikazanu na pakiranjima. Možete ga pronaći samo na stražnjoj strani paketa. Razgovarajmo malo o dnevnoj prehrambenoj stopi psa. Tablica pokazuje koliko se super-premium hrana može dati kućnim ljubimcima različitih kategorija težine.

Kako hraniti pseću suhu hranu

Ako se pas pojavljuje u kući, vi ste odgovorni za njegov život i zdravlje. I ovo zdravlje uvelike ovisi o prehrani. Izrada odgovarajuće prehrane za životinju ključ je za njegovo normalno funkcioniranje, dug život i nedostatak problema s tijelom. Uostalom, pas treba uzeti s hranom cijeli kompleks minerala i vitamina koji mu treba.

Suha hrana pravi je trag za vlasnike. Uz to, osoba više ne treba brinuti o pravilnoj prehrani psa. Mnogi suhi hrani imaju natpis "puni ration". To znači da takva hrana može potpuno zamijeniti druge vrste hrane, ne dovodeći u pitanje zdravlje psa. Ali kako hraniti životinju ispravno, tako da se osjeća dobro?

Prednosti suhe hrane

Zašto je suha hrana čvrsto ušla u naše živote i živote naših kućnih ljubimaca? Zašto je suha hrana postala toliko popularna da se danas kupuje za gotovo svaki domaći pas?

Suha hrana ima mnoge prednosti. Prvo, to je uravnotežena prehrana koja može zadovoljiti potrebu psa za svim potrebnim vitaminima i elementima u tragovima. Vlasnik ne treba brinuti o tome što bi drugo trebalo životinju - sve je u jednom paketu. Drugo, suha hrana prikladna je vlasniku - izlivena u zdjelu i nema problema. Nema potrebe gubiti vrijeme kuhanja, zagrijavanja, hlađenja. Suha hrana ne zahtijeva posebne uvjete skladištenja. Ova pogodnost olakšava proces čuvanja psa u obitelji, što daje određeni plus.

Ako je potrebno, možete kupiti suhu hranu za psa, koji je u određenom trenutku života. Ako je kuja trudna ili hrani štence s mlijekom, ona treba više hranjivih tvari, koja uzima u obzir poseban niz suhe hrane za trudnice i dojenje. Tu je i linija hrane za bolne, pokretne i alergijske ili pretile pse. To vam omogućuje prilagodbu prehrane životinje u različitim razdobljima svog života.

Postoji još jedna prednost suhe hrane - financijske strane izdavanja. Da, mnogi se ne gnjaviti i hranili psa sa stola - ne troše mnogo novca. Međutim, na takav način prehrane neće dugo trajati. Za normalan život potrebno je svakodnevno vitamini, proteini, masti, ugljikohidrati, meso, riba. Suha hrana je mnogo isplativija od dnevne pripreme prirodnog punog obroka za psa.

Kako hraniti pseću suhu hranu

Suha hrana je mali komad hrane, koji se razlikuju po kalorijskom sadržaju, kvaliteti i okusu. Odabir marke suhe hrane, obratite pažnju na svoju klasu. Suhe hrane s premijom premium obično sadrže apsolutno sve minerale i vitamine koje životinja treba. Međutim, kako bi ih pas mogao naučiti sve, potrebno je hraniti životinju suhom hranom prema pravilima.

 1. Najprije morate odabrati feed. Ako stalno hranite psa istom hranom, nemojte mijenjati izgled. Postoji pogrešno mišljenje, što upućuje na činjenicu da morate napraviti raznolikost u prehrani i mijenjati brand hrane. Nije. Ako vam hrana za vašeg ljubimca sasvim odgovara, njegov kaput je svilen i osjeća se dobro, ne mijenjajte vrstu hrane.
 2. Možete kupiti hranu "po težini" samo u velikim veterinarskim dućanima gdje postoji veliki promet. Ako je veliki paket hrane bio otvoren duže od tjedan dana, ne biste trebali uzimati takav tretman.
 3. Ne kupujte previše jeftinu hranu za kućne ljubimce. Često ne sadrže deklarirane vitamine i elemente u tragovima. Osim toga, oni moraju biti nadopunjeni mamacom - drugim potrebnim mineralima. Jeftina hrana je često više zla nego dobra.
 4. Ako pas jede samo suhu hranu, uvijek mora biti zdjela slatke vode u njegovoj vidljivosti. Budući da hrana bubre u trbuhu životinje, to može uzrokovati žeđ, u kojem slučaju pas pije višak vode.
 5. Za hranjenje psa sa suhom hranom morate biti strogo prema rasporedu. Dajte hranu kućnom ljubimcu u isto vrijeme, po mogućnosti dva puta dnevno. Volumen za posluživanje također mora biti isti.
 6. Neki psi sa zadovoljstvom škripaju suhu hranu, a zatim ga isprati vodom. Ovo je ispravno, jer čvrste hrane osloboditi životinje od tartara. Ako vaš pas ne vole gnjaviti krekere, hrana se može natopiti - savršeno se nabubri, postaje mekana i ukusna. Neki gurmani vole jesti hranu samo kada su vlažni. Za namakanje, možete koristiti ne samo vodu, već kefir, jogurt itd.
 7. Suhu hranu treba čuvati u kutiji, u dobro zatvorenom pakiranju. Budite pažljivi i čvrsto zatvorite ambalažu tako da se žohari i druge životinje ne uvuku. Također, ako se paket ostavi otvoren, sadržaj se brzo pogoršava, postaje rancidan i gubi korisna svojstva. Često vlasnik ne sumnja da kućni ljubimac i dalje jede razmaženi proizvod.

Ovo su osnovna pravila koja se moraju slijediti kod hranjenja suhe hrane životinjskog podrijetla.

Je li moguće hraniti psa isključivo suhom hranom

Ne samo moguće nego i neophodno! Razvijanje sastava za budućnost suhe hrane, proizvođači očekuju da će pas ovo cijelo vrijeme jesti ovaj proizvod. Ali mnogi vlasnici to rade - oni hrane pas s običnom hranom, a hrana se daje samo kao liječenje ili ohrabrenje. To je u osnovi pogrešno. Ako ćete hraniti suhu hranu za kućne ljubimce - sve ostalo od njegove prehrane treba ukloniti.

Ako hranite psa hranom i hranite ga mesom, može doći do viška proteina u tijelu, što dovodi do različitih problema u funkcioniranju bubrega. Ako psa osušite i nadopunite ribom, to dovodi do suvišnog fosfora. Ako ima puno fosfora u tijelu, pas će patiti od urolitijaze, kosti će postati labav i krhke, a pojavit će se anemija. Prilikom hranjenja kaše bit će višak ugljikohidrata, što dovodi do suvišne težine i srodnih problema.

Osim toga, želudac pasa s mješovitom hranom mora se stalno obnavljati bilo za suhu hranu, ili za običnu ljudsku hranu. Često podešavanje može dovesti do gastritisa.

Izuzetak od pravila su male komadiće tretira koje se mogu koristiti kao nagradu tijekom treninga. Možete mu pamtiti komadići sira, sušenog voća, krekera ili kuhanog mesa.

Svi ovi argumenti upućuju na to da je moguće hraniti psa samo sa suhom hranom i neće trebati dodatnu prehranu. Ali koliko hrane pas treba tako da ne prejeda i osjeća se dobro?

Koliko suhe hrane dati pas

Štenci se obično jedu češće, ali u malim količinama. Ako prvi put dajte male suhe hrane za štene, trebate ga postepeno uvesti, počevši od čajne žličice dnevno. Ako pas nema alergiju (što se očituje crvenim kožom, svrbežom, tjeskobom), možete povećati dozu suhe hrane postupno prema dobnoj normi. Dajte psu samo hranu koja odgovara njegovoj dobi. Uostalom, bebe trebaju druge vitamine i minerale od odraslih pasa.

Općenito, svaki paket označava količinu suhe hrane koju pas treba dnevno. Štenad do dva mjeseca života jede 5-6 puta dnevno. U tri mjeseca broj hranjenja je smanjen na 4 puta. U šest mjeseci, pas jede 3 puta dnevno, a nakon godinu dana prenosi se na dva obroka. Hraniti psa istodobno, to je bolje u redovitim intervalima, tj. U 8 i 20 sati. Količina suhe hrane dnevno izračunava se prema težini kućnog ljubimca. Ako pas težak manje od 2 kilograma, količina njezine hrane ne smije prelaziti 60 grama hrane dnevno. 5 kilograma pas stavio je 90 grama hrane, 10 kilograma - 160 grama. Ako pas težak 20 kilograma, treba 300 grama suhe hrane dnevno, a ako div težak 40 kg, to je gotovo funta hrane.

To je norma za aktivne pse koji igraju, skoče i trče više od jednog sata u danu. Za kauč kavane, količina hrane trebala bi se smanjiti za 20-30%, inače će početi dobivati ​​na težini. Također, prehranu pasa treba smanjiti za jednu trećinu, ako je stariji. Ali ako pas radi, hranjenja s mlijekom ili trudna, njegova prehrana, naprotiv, povećava za jednu trećinu.

Vrste feeda

Kao i hrana za osobu može biti visoke kvalitete ili ne, pas hrana je također podijeljena u klase.

 1. Gospodarska klasa Takvi feedovi nisu vrlo visoki u kalorijama, oni zahtijevaju veću količinu kako bi pas dobio dovoljno hrane. Feedovi klase gospodarstva izrađeni su od niskokvalitetnih proizvoda, zapravo - otpada. Ako psa dobivate sličnu hranu, pobrinite se za dodatne komplekse vitamina i minerala, budući da hrana u gospodarstvu ne ispunjava svakodnevnu nutricijsku potrebu psa.
 2. Premium klasa. Kalorijski sadržaj takvog proizvoda je 300-350 kalorija na 100 grama proizvoda. Napravio je takav hranjivi dio svojega žira, sadrži dovoljnu količinu minerala i vitamina i ne treba dodatno obogaćivanje.
 3. Super premija. Ovo je visokokvalitetan proizvod koji u svom sastavu sadrži sve vitamine potrebne za tijelo psa. Ovo je uravnotežena dijeta, koja može biti cjelovita dijeta za stalno hranjenje.
 4. Holistička klasa. Ova hrana za pse proizvodi od visokokvalitetnih proizvoda, hrana ima veliku nutritivnu vrijednost. Dizajniran za pse izlaganja, kućne ljubimce koji su u razdoblju rehabilitacije nakon bolesti, kao i za trudne i dojilje.

Ako želite hraniti vašeg psa samo suhu hranu, odaberite marku koja nije niža od premije. Inače, pas može konačno razviti zdravstvene probleme.

U odvojeno, želim reći o svježem hranom, koji je također na prodaju. Većina proizvođača ima u svojoj liniji vlažne hrane u obliku konzervirane hrane s komadićima prirodnog mesa. Psi se može dati kao dodatni izvor proteina, u obliku liječenja. Suprotno popularnom uvjerenju, vlažna hrana nije zamjena za suhu hranu, ona ne sadrži cijelu paletu korisnih sastojaka. Međutim, ova hrana je super za starije pse s lošim zubima ili problemima u gastrointestinalnom traktu.

Suha pasna hrana pravi je proboj u veterini. Prisutnost suhe hrane uvelike olakšava život pasa i vlasnika. Ako hranite psa sa stalnom suhom hranom, to je manje bolesno, njegovi zubi i dalje snažni dugi niz godina, a kosa sja. Ako odlučite pokrenuti kućnog ljubimca u kući, pobrinite se za prehranu i ne računajte na svoju snagu. Da biste pronašli uravnoteženu prehranu od prirodnih proizvoda, vrlo je teško - to se može učiniti samo uz pomoć liječnika, uzimajući u obzir pojedinačne karakteristike psa. Pazite na zdravlje vašeg ljubimca, hranite ga suhom hranom!

Koliko hrane dati psa dan

Količina hrane za psa ovisi o kriterijima kao što su fiziološko stanje životinje, razina aktivnosti, uzgoj, dob i životni uvjeti.

Na primjer, količina posluživanja hrane povećava se ili smanjuje, ovisno o tome hoće li kućni ljubimac živjeti u toplini ili na ulici, bolesna ili zdrava, kao i od trudnoće, starosti.

Količina hrane za štene varira ovisno o veličini, aktivnosti, metabolizmu. Overfeeding štenci mogu dovesti do deformacija kostiju i drugih zdravstvenih problema.

Energetske potrebe aktivnih pasa su veće, pa im je potrebna hranjiva hrana, hranjiva. Međutim, ne smijemo zaboraviti da povećanje hranjive vrijednosti hrane ne znači povećanje količine hrane. Usput, nemoguće je hraniti aktivne kućne ljubimce neposredno prije i neposredno nakon treninga. Da bi se zadovoljila glad, ljubimac se može davati delikatesama u procesu obuke i ne ograničava pristup pitkoj vodi.

Stariji kućni ljubimci imaju smanjenu aktivnost, stoga trebaju smanjiti kalorijski sadržaj hrane, ali volumen dnevnog dijela može ostati nepromijenjen.

Pas može promijeniti apetit, i to nije razlog za smanjenje ili povećanje dijela svaki put. Međutim, gubitak apetita, koji se promatra nekoliko dana i prati simptome bolesti, trebao bi biti razlog da posjetite veterinar.

Koliko puta dnevno hrani psa

Broj hranjenja ovisi o dobi životinje, kao io ukupnoj količini hrane. Norma se izračunava pojedinačno za svaki pas, postoje samo opće preporuke na koje možete kretati, ali da kažete točno koliko hrane treba pas, nitko osim vlasnika ne može reći. Životinja ne bi trebala sam odlučiti o tome kada i koliko hrane treba konzumirati. Slobodno hranjenje neprihvatljivo je jer prijeti pretilost, briga.

Bolje je hraniti prema rasporedu, na primjer, 2/3 dnevne norme treba dati ujutro, a ostatak u večernjim satima. Usput, psi imaju tendenciju da spavaju nakon jela i, znajući ovu značajku, možete ga koristiti. Ako kućni ljubimac ostaje sama kod kuće, a vlasnik je na poslu, a nakon što ujutro jede veliki dio, životinja će vjerojatno posvetiti većinu dana na spavanje.

Broj hranjenja, ovisno o dobi psa

* Psi za odrasle su dovoljno za hranjenje 1-2 puta dnevno. Na primjer, veliki pas za pasminu treba do 1 kilograma hrane dnevno, no poželjno je podijeliti taj volumen na dva dijela i hraniti kućnog ljubimca dvaput dnevno. Psi srednje veličine može se hraniti jednom dnevno.

Ako je obrok propušten, iz bilo kojeg razloga, onda ne možete povećati sljedeći dio. Kućni ljubimac neće umrijeti od gladi, ali lako će moći previše jesti.

Koliko prirodna hrana dati psu

Količina prirodne hrane ovisi o tjelesnoj težini životinje. Dakle, do 6 mjeseci, štene treba dati hranu (prirodno hranjenje) u iznosu od 5-7% težine štene. Na primjer, štene su 10 kg, a 7% njezine težine iznosi 700 grama. Izračunata dnevna stopa trebala bi se podijeliti na dva jednaka dijela od kojih će polovica prehrane biti meso s internim žitaricama, a ostali polutvrti mliječni proizvodi (10%), kao što su sir, jogurt niskog masnog tkiva, žitarice (30%) i povrće (10%). Da biste izračunali točan dio mesa, potrebno je umnožiti 1 kg težine pasa za 30-40 grama mesa. Nakon 6 mjeseci volumen hrane je prepolovljen i dnevna se stopa već izračunava na sljedeći način: 3,5% težine životinje.

Velike pasmine štenaca treba hraniti u malim dijelovima, jer brzo dobivanje težine uzrokuje različite probleme s mišićno-kožnim sustavom.

Koliko suhe hrane dati pas

Poteškoće s definicijom dnevnog volumena suhe hrane ne bi trebale nastati, jer paket obično ima tablicu koja pokazuje norme hranjenja, ovisno o težini i dobi životinje. Međutim, neki psi trebaju više ili manje hrane, ovisno o načinu života, primjerice, nisko aktivni psi smanjuju udio i povećavaju sport. Smanjite potrebnu količinu hrane i starije pse, kao i životinje sklone pretilosti. No, za početak hranjenja sa suhom hranom trebalo bi biti točno s propisanim normama, a zatim, promatranje kućnog ljubimca, odrediti željenu količinu dnevnog obroka.

Količina suhe hrane ovisi o svojoj klasi. Poznato je da je superprijenos klasične hrane više koncentriran i treba manje zasićiti i dobiti potrebne hranjive tvari za psa, dok hrana za ekonomiju klase zahtijeva još 100-200 grama.

Suha hrana za male, ali zdepaste pasmine, kao što su pugs, je niska u bjelančevinama i masti. Prilikom odabira hrane i određivanja dijela, razmotrite sadržaj:

 • životinjskog proteina, koji bi trebao biti najmanje 18% za odrasle pse i 22% za štence;
 • masti, koja u dnevnoj prehrani odraslih pasa treba biti najmanje 5%.

Svakako imate slobodnu količinu slatke vode, najmanje 1 litre na 500 grama suhe hrane.

Kako razumjeti da pas ima dovoljno hrane

Preopterećenje, kao i nedovoljno opuštanje, opasni su za zdravlje životinje. Stoga je važno biti u mogućnosti odrediti dnevni volumen hrane, a za to morate promatrati životinje. Njegovo ponašanje će vam reći hoće li povećati ili smanjiti dnevni dio.

Smanjenje količine hrane treba biti u slučajevima kada ljubimac odabere hranu iz zdjelice, a ne jede određenu hranu, a nakon hranjenja odbacuje dodatne delicije. Pas bi trebao jesti svu ponuđenu hranu, bez traženja dodataka. Ako zdjelica ostaje dio hrane, tada je poželjno smanjiti njegovu količinu.

Postoje situacije u kojima ljubimac jede sve do posljednje mrvice, ali istodobno ima i debljanje. U takvim situacijama trebate smanjiti i dio.

Ako pas jede sve i uzme ono što se daje kao dodatni tretman, a zatim šetnje oko sebe i snižava hranu, onda je najvjerojatnije pothranjeno i dio se treba povećati.

Nakon jela, životinja treba ostati gladna, zasićenje dolazi kasnije, i ako uzmemo u obzir da životinje brzo apsorbiraju hranu, mogu jesti još nekoliko porcija prije zasićenja. Stoga ne biste trebali nastojati hraniti svog ljubimca do trenutka kad on sam odbija jesti.

Normalna težina kućnog ljubimca provjerava se prema izgledu, kao i prema težinskim vrijednostima u standardu pasmine na koju se možete kretati. Pas s normalnom težinom osjeća rebara, ali ne bi smjeli biti vidljivi u oku; trbuh je uvučen, ali u isto vrijeme pas ne smije izgledati mršavo; kada se gleda odozgo, abdomen se već uspoređuje s prsima (počevši od posljednjih rebara).

Koliko suhe hrane treba dati pas?

Kako bi se izračunao brzinu potrošnje suhe hrane od strane psa, potrebno je znati točnu težinu psa, kao i uzeti u obzir njegovu dob, veličinu, aktivnost, pa čak i pasminu.

Osim toga, potrebno je uzeti u obzir činjenicu da hrana za različite klase ima različite energetske vrijednosti, a to također čini prilagodbe izračunima. Na primjer, premium i super premium hrana imaju energetsku vrijednost od 300-350 kcal na 100 grama proizvoda. Feedovi klase gospodarstva imaju nižu energetsku vrijednost na 100 grama od 250-300 kcal.

Na svakom pakiranju suhe hrane daje se izračun potrošnje, ovisno o dobi i težini psa. No, to su prosječne norme koje treba pojedinačno prilagoditi.

Koliko treba dati suhu hranu odraslog psa: izračun hranjenja

Veliki psa težak od 35 do 65 kg po hranjenju treba 400 do 600 grama suhe hrane vrhunske klase ili 600-800 grama hrane za životnu klasu. Psi srednje pasmine težine od 15 do 35 kg trebaju od 300 do 400 grama suhe hrane visoke kvalitete ili 400-600 grama štedljivih namirnica. Mali odrasli psi čija masa ne prelazi 15 kg, dnevna stopa premium hrane je 150-300 grama, a klasa gospodarstva hrani - 300-400 grama. Istodobno, bolje je hraniti pse malih pasmina dvaput dnevno, dijelivši taj dio na pola.

Posebni izračun hrane je potreban za vrlo aktivne pse koji sudjeluju u sportskim natjecanjima, bave se uslugom ili u teškom radu, kao i za dojenje ili trudne kuje.

Za njih se izračunava dnevna norma na temelju podataka, a zatim se dodaje trećina posluživanja (za radne pse) ili četvrtinu (za trudnice ili dojenje).

Stariji i sjedeći psi skloni pretilosti, potrebno je smanjiti uobičajenu dozu za 20-25%.

Koliko dati suhu hranu štene: izračun hranjenja

Štenci aktivno rastu i zbog toga zahtijevaju poseban izračun dijela suhe hrane. Dnevna stopa štene, do 7 mjeseci života, trebala bi premašiti stopu hranjenja odraslog psa za 50%.

Dakle, velika pasmina štene će trebati od 600 do 900 grama vrhunske hrane dnevno ili 900-1200 grama hrane za životinje. Štenad prosječne pasmine treba 450-600 grama hrane visoke kvalitete ili 600-900 grama hrane u gospodarskoj klasi.

Štenci beba pasa trebaju 200-450 grama vrhunske hrane ili 450-600 grama ekonomične hrane.

Ti brojevi izgledaju prekomjerno za štene, ali mora se imati na umu da se štenci hranju mnogo češće od odraslih pasa. Na primjer, ako jedan odrasli Labrador dobije jedan dio od 500 grama visokokvalitetne hrane jednom dnevno, Labrador štene u dobi od tri mjeseca će distribuirati stopu od 750 grama u pet primanja od 150 grama.

Istodobno, štenci trebaju biti hranjeni posebnom hranom posebno dizajniranom za njihovu dob.

Stopa suhe hrane za pse po danu

U našem dobu nedostatka vremena vlasnici kućnih ljubimaca vole ih hraniti gotovim proizvodima, koji se prodaju u širokom rasponu u kućnim ljubimcima i veterinarskim ljekarnama. Prikladan je i jednostavan. Samo takva hrana mora biti dano kućnim ljubimcima u pravilnom doziranju.

O vrstama feeda

Prehrana pas je pokazatelj koji utječe na zdravlje kućnog ljubimca, njegovu razinu aktivnosti. Sva gotova hrana je podijeljena u 4 klase prema razini njihove energetske vrijednosti. Ovdje su:

 1. Gospodarska klasa. To je najniža vrijednost, tako da svojem ljubimcu trebate dati hranu veće količine. Za proizvodnju takvih proizvoda koriste se žitarice, iznutrice. No u toj se prehrani gotovo da nema prirodnog mesa. Stotinu grama klase gospodarstva suhe hrane sadrži 250-300 Kcal.
 2. Premium klasa. Sadrži malu količinu mesa. Hranjiva vrijednost takvih sirovina je oko 300-350 Kcal.

Naravno, svaki vlasnik je vođen u izboru prehrane za svoje ljubimce o financijskim mogućnostima. Tako se događa da se hraniti psa konstantno s kvalitetnim proizvodom ne radi. Zato je potrebno upoznati se s informacijama o pakiranju i dati životinju koliko hrane koju je preporučio njegov proizvođač.

O prehrani pasa

Mnoštvo hranjenja ovisi o dobi psa i njegovom fizičkom stanju. Štenci, poput male djece, uvijek bi trebali biti hranjeni češće. Dakle, za najviše 2 mjeseca, stručnjaci savjetuju davati hranu za kućne ljubimce 6-7 puta dnevno. Do tri mjeseca štene se hrane 4-5 puta dnevno, do pola godine - 3-4 puta, do jedne godine - tri puta. I nakon ove dobi, pas mora jesti kao odrasla osoba, tj. Ujutro i navečer, u određenim satima koje je odredio vlasnik.

O količini obroka

Dakle, jednokratna količina gotove hrane za pse izračunava se na temelju njegove težine, na temelju energetske vrijednosti proizvoda. Na primjer, predstavnici velikih pasmina, čija se težina kreće od 35 kg, treba ponuditi 400-600 grama hrane vrhunske klase ili 600-800 grama klase gospodarstva dnevno. Ako pas pripada prosječnoj težinskoj kategoriji, to jest od 15 do 35 kg, onda dnevno treba 300-400 grama vrhunske hrane ili 400-600 grama gospodarske klase. Ali za male pse čija masa ne prelazi 12-15 kg, dovoljno je 250-300 grama premije ili 400 grama ekonomske varijante. Norme će biti manje za prehranu vrste holističke. Ovi dijelovi za odrasle pse trebaju biti podijeljeni u dvije doze. Moraju biti jednaki.

Obično u pakiranjima s kvalitetnim proizvodom uvijek postoje mjerljive žlice, uz pomoć kojih je vrlo prikladno staviti proizvod u zdjelu psa u pravoj količini. No, u jeftinijim takvim žlicama nisu, stoga, preporučljivo je imati u kući kuhinjske ljuske. Moraju biti točni za jednostavnost hranjenja psa. Ako u kući nema takvog ure aja, morat e se mjeriti otprilike okom. Dakle, 100 grama suhe hrane pasa je 3 žlice ili ½ šalice.

Iskusni uzgajivači psa uvijek čine izmjenu u izračunu normi hranjenja za sezonu. Dakle, u vrućoj sezoni, dijelovi za predstavnike svih pasmina trebaju se smanjiti za oko 10-15%, a na hladnom vremenu za isti iznos.

Ako govorimo o usluzi psa, koji svakodnevno doživljava povećana opterećenja, tada se stopa naznačena na pakiranju s hranom treba povećati za 25-30%. Tako psi mogu uvesti dodatne, treće hranjenje. 30-40% više suhog proizvoda daje se trudnicama i majkama.

Dio hrane za uzgoj malog ljubimca mlađeg od 7 mjeseci premašuje psa odraslog psa za 50%.

Nemojte zaboraviti na vodu koju psa treba slobodno raspolagati. Mora se mijenjati dva puta dnevno. Stupanj unosa tekućine za pse je 50 grama po 1 kg težine.

Norma hrana za pse

Da biste hranili pse pravilno, morate zadržati normu. Preopterećenje može uzrokovati pretilost životinje, au budućnosti može izazvati ozbiljne komplikacije kod zdravlja psa.

Iz tog razloga, neophodno je znati potrebnu brzinu hranjenja, veličinu obroka hrane i broj hranjenja tijekom dana.

Stope hranjenja pasa

Ako odlučite imati psa po prvi put, vrijedi istražiti pravila i postupke za hranjenje tih životinja. Hranjenje mora biti uravnoteženo, a njezine norme moraju biti u skladu s određenim pravilima.

Jednostavno je nemoguće izvući potrebne norme za hranjenje pasa koji će biti prikladni za sve životinje. Čak i ako psi imaju istu vrstu i veličinu tijela, ne mora uvijek biti potrebno da imaju istu količinu hrane.

Obratite pažnju! Svaka životinja ima pojedinačne karakteristike organizma, njihov metabolizam može biti vrlo različit. Iz tog razloga, ako se dobije istu količinu krmnih smjesa, tada se može doživjeti debljanje, a druga može uvijek biti u savršenom stanju.

Dnevna stopa hrane za suhu pasu ovisi o različitim čimbenicima. Pri izradi prehrane treba uzeti u obzir stanište i stupanj tjelesne aktivnosti životinje. Ako se životinja čuva na otvorenom i cijeli dan traje na otvorenom, noću noću sjedi u štandu, tada je norma pas hrane trebala biti pola onoliko koliko je norma za kućne ljubimce koji žive u stanu.

Stopa hranjenja bila je točna, vrijedno je obratiti pažnju na nekoliko važnih nijansi:

 • ni u kojem slučaju ne može nadvladati psa. Bez obzira na to da li vlasnik hrani svoje ljubimce - suhu hranu ili prirodnu hranu, količina hrane treba biti umjerena. Preopterećenje često dovodi do pretilosti životinje, što podrazumijeva niz zdravstvenih problema;
 • Obavezno uzeti u obzir mobilnost kućnog ljubimca, njegov stil života. Na primjer, aktivno štene u Yorku i životinje drugih pasmina ne smije se hraniti dan;
 • u prosjeku dnevna stopa za odrasle pse ne smije biti veća od 1 kilograma;
 • Količina konzumirane hrane obično ovisi o veličini i težini životinje. Na primjer, velike životinje mogu dobro pojesti do 1 kg hrane dnevno, ali male, kao što je Yorkshire terijer, moći će jesti dva puta manje;
 • količina mješavine suhog ulja također ovisi o klasi hrane za životinje. Mnoge vrste hrane (Akana, Proplan, Royal Canin, sada svježe, Grandorf i drugi) mogu biti ekonomija, premium, holistički. Prema tome, što je veća razina, to je viša hranjiva vrijednost mješavine hrane;
 • Prilikom hranjenja treba posvetiti posebnu pažnju na tjelesnu aktivnost i veličinu prijatelja s krznom. Pas s aktivnom tjelesnom aktivnošću i s prosječnom tjelesnom težinom u isto vrijeme moći će svladati jednu do pola litara potpune mješavine hrane. Ali veliki štitnik za nadgledanje, koji se uzgaja na meki i krumpir, ni jedan kant na vrijeme neće biti dovoljan.

Vrijedi napomenuti! Pas može imati osjećaj gladi po bilo kojoj količini hrane. To može biti zbog nedovoljne količine vitamina, minerala i proteina.

Ako se pas aktivno ponaša, izgleda veselo i veselo, ima zdravu kožu, lijepu, sjajnu vunu, a tjelesna težina je na istoj razini već duže vrijeme, to znači da je brzina hrane ispravno odabrana.

Frekvencija hranjenja

Količina hrane koju konzumira, a broj recepcija ovisi o dobi životinje. Za štene, učestalost hranjenja trebala bi biti česta. To je zbog činjenice da mali kućni ljubimci imaju visoku mobilnost, troše puno energije, a za nadopunjavanje im je potrebna velika količina hranjivih tvari, koji dolaze s hranom.

Da bi hranili pse ispravni, vrijedno je proučiti donju tablicu, gdje se učestalost hranjenja označava ovisno o dobi životinje.

Pravila hrane pasa suhu hranu

Više i više vlasnika četveronožnih prijatelja odaberite suhu hranu za kućne ljubimce. Potrebno je minimalno vrijeme, a suhe doziranje konzumiraju psi s velikim apetitom. Još uvijek ne znate kako hraniti psa sa suhom hranom točno i koliko hrane životinja može jesti dnevno? Mi ćemo vam otkriti sve tajne ove vrste hrane.

Stope hranjenja

Stopa hranjenja dinamičan je pokazatelj koji ovisi o pasmini vašeg ljubimca, njegovom fizičkom stanju, razini aktivnosti i dobi. Također, stopa hranjenja jako utječe na vrstu hrane koju odaberete za svog prijatelja.

Sva hrana je podijeljena u 4 klase, a energetska vrijednost svakog od njih bit će drugačija:

 1. Ekološka hrana ima najnižu energetsku vrijednost i stopa hranjenja za takve obroke će biti najviša. To je zbog činjenice da se za proizvodnju proizvoda segmenta gospodarstva koriste nusproizvodi i žitarice, u njima nema praktički prirodnog mesa. Energetska vrijednost sirovine - 250-300 Kcal.
 2. Premium obroci. Već sadrže neke sastojke mesa, tako da njihova prehrambena vrijednost je veća, oko 300-350 Kcal na 100 g proizvoda. A to znači da će dio ove prehrane biti manje.
 3. Feed superpremium. Najbolja opcija za dnevno hranjenje pasa svih pasmina. U njima se nalazi cijelo prirodno visoko kvalitetno meso i gotovo bez žitarica. Energetska vrijednost takvih obroka je 350-450 Kcal.
 4. Feed holistički je nova riječ u smjeru psa pasa. Za proizvodnju hrane holistički koristili su samo visoko kvalitetne sirovine, koje se koriste za ljudsku prehranu. Meso u takvim dijetama, u pravilu, je više od 60%, pa su oni najhranjiviji i zdravi. Takva prehrana se smatra profesionalnim, točnim i što je bližim psa prehrani u prirodnim uvjetima. Ima najnižu stopu hranjenja među ostalim hranom, ali i veliku cijenu.

Međutim, bez obzira na hranu koju odaberete: ekonomija ili superpremium, pogledajte paketu feedova i energetsku vrijednost paketa. Različiti proizvođači koriste različite sastojke, pa se prehrambena vrijednost hrane za životinje iz jednog segmenta može razlikovati.

mnoštvo

Bez obzira na opciju hranjenja koju odaberete, broj hranjenja će biti isti, a suha hrana nije iznimka. To ne ovisi samo o dobi vašeg ljubimca, već i o njegovu fizičkom stanju. Štenci se hrane češće, manje odraslih pasa. Tablica u nastavku daje informacije o broju puta potrebnih za hranjenje vašeg ljubimca.

Koliko suhe hrane treba pas po danu?

Pitanje koliko suhe hrane koju pas treba dnevno može se odgovoriti samo u odnosu na određeni ljubimac, s obzirom na njegovu težinu, dob i fiziološku državu. Osim toga, stopa hranjenja je dinamičan pokazatelj koji se mijenja tijekom života ljubimca. Međutim, postoje određena pravila koja su zajednička svim psima. U nastavku ćemo govoriti o njima.

Najlakši način za određivanje količine hrane potrebne dnevno je pažljivo pregledati preporuke o paketu. U pravilu, većina proizvođača stavlja na hranu za hranu tablicu hranjenja normi ovisno o težini životinje.

Drugi način za izračunavanje koliko hrane za suhu pasu dati pas svakodnevno jest posjetiti službenu web stranicu proizvođača. Pored feed stope, stranica obično može dobiti potpunije informacije o sastavu hrane i njegovoj nutritivnoj vrijednosti.

Da li aktivni psi trebaju više hrane?

Često vlasnici pasa vjeruju da su prehrambeni standardi preporučeni od proizvođača preniski ili, naprotiv, previsoki. Ovo je pogrešno ispitivanje, budući da su norme osmišljene tako da u potpunosti pokrivaju troškove energije životinje dnevno. I zato je u tablici hranjenja, u pravilu, dvije opcije naznačene - za pse s visokom i niskom aktivnošću.

Kako odrediti koliko je vaš ljubimac aktivan? Ako šetnje imaju barem 1-1,5 sati dnevno, a pas ima priliku da se pomakne puno, tada se taj način života može smatrati aktivnim. Također je potrebno uzeti u obzir šport, lov ili posjeti platformu za treniranje, tijekom koje životinja troši puno energije.

U pravilu, takvi treninzi ne odvijaju se svaki dan, a možete povećati stopu napunjenosti samo kad vaš ljubimac zaista naporno radi.

Općenito, preporuke proizvođača hrane uvijek su samo smjernice. Najizrazitiji pokazatelj nedostatka ili redundancije u prehrani je stanje ljubimca, dobivanje na težini ili gubitak težine. Na dobrobit životinje vrijedi se osloniti na to, određujući koliko suhe hrane treba pas.

Režim prehrane i voda

Prema stručnjacima za pse, normalno je da zdravi odrasli pas jede dva obroka dnevno. U tom slučaju, dnevni dio je podijeljen približno na pola i dan je životinji u isto vrijeme ujutro i navečer, strogo se pridržavajući odabrane prehrane.

Važna točka: psi se hrane samo nakon šetnje kako bi izbjegli probleme s gastrointestinalnim traktom. Ako psa ne jede dio hrane koja joj je ponuđena, zdjelica s hranom bit će uklonjena prije sljedećeg hranjenja. Hrana ne smije biti slobodno dostupna.

Čista voda za piće, naprotiv, mora biti dostupna ljubimcu u bilo kojem trenutku - neprihvatljivo je izdati u obrocima.

Savjeti za hranjenje navedeni u članku odnose se samo na zdrave pse. U slučaju problema s zdravljem kućnog ljubimca potrebno je slijediti preporuke veterinara.

Koliko grah suhe hrane trebate dati štene?

Psi brzo rastu, pa vlasnici štenaca, posebno velikih pasmina, trebaju pažljivo pratiti količinu hrane koju oni konzumiraju i prilagoditi njihovu prehranu na vrijeme.

Kako biste utvrdili koliko grama suhe hrane da biste dobili štene, trebali biste se obratiti standardima prehrane navedenim na svakoj Acana feed paketi. Budući da je većina linija marke univerzalna, najprije morate pogledati normu za odraslog psa ove pasmine u skladu s njezinom težinom.

Naravno, ako imate čistokrvni štene i ne znate ništa o svojim roditeljima, morat ćete utvrditi težinu odraslog psa približno, usredotočujući se na prosječnu veličinu čistokrvnih pasa u urbanoj populaciji. Raspon je od 40 do 60 cm na grebenu i teži od 20 do 40 kg.

Nakon što je naučila normu za odraslog psa, možete lako izračunati koliko hrane vašeg štene treba prema sljedećim preporukama: od 1,5 do 3 mjeseca, dijete treba dati normu za odrasle, od 3 do 6 mjeseci trebala bi se povećati za pola puta od 6 do 11 mjeseci - 1,25 puta. Na kraju tog razdoblja idite na standarde za odraslog psa.

Acana suha hrana za štence

Ako ste odabrali specijalizirane prehrane Acana baštine linije, dizajniran za štence malih i velikih pasmina, a zatim vaš zadatak je pojednostavljeno.

U njihovim preporukama norme su naznačene težinom štence, a vi samo trebate redovito vagati kućnog ljubimca kako biste utvrdili njegovu dnevnu stopu. Pa, najjednostavnija opcija bila bi kontaktirati stranicu, gdje na stranici svakog feeda postoji praktičan kalkulator.

Postavljanjem dobi do najbližeg mjeseca i težinom na najbližu 100 g nećete moći otkriti koliko grama suhe hrane treba vašem štencu, ali i vidjeti koliko ćete hrane trebati mjesečno.

Količina suhe hrane za štene (+ tablica za izračunavanje)

Stope hranjenja uvijek su označene na pakiranjima s hranom. Doziranje ovisi o veličini psa, njegovoj pasmini, tjelesnoj aktivnosti i dobi. Ali sve su životinje pojedinačne, stoga se stope hranjenja mogu smatrati prosjekom za svaku kategoriju.

Oni koji žele sami izračunati količinu suhe hrane za štenad će biti korisni u poznavanju razlika u fiziologiji malih i velikih pasmina pasa, kao i energetske vrijednosti industrijskih obroka različitih vrsta.

Kako izračunati dnevnu stopu suhe hrane štene

Prvo morate shvatiti da svi industrijski obroci imaju različitu energetsku vrijednost, ovisno o klasi i stoga o sastavu. Feedovi klase gospodarstva imaju najnižu nutritivnu vrijednost, a njihove dnevne stope su visoke, dok holistički (hrana koja najbolje odgovara potrebama pasa) dopušta da se štenci hrane u dijelovima malog volumena koji mogu hraniti ljubimca.

Energetska vrijednost hrane je najvažniji pokazatelj prehrane. On je koji određuje kvalitetu proizvoda i njegovu probavljivost, a također vam omogućuje izračunavanje dnevne stope hranjenja psa.

Govoreći o energiji potrebnoj za rast i razvoj, to znači njezinu komponentu razmjene koja ide do rasta, razvoja organa, rođenja i hranjenja potomaka. Na pakiranjima s hranom, kalorijski sadržaj nije uvijek indiciran: u ovom slučaju moguće je izračunati nutritivnu vrijednost, kao i dnevnu stopu za štene samostalno.

Unos kalorija izračunava se na temelju sastava koje osigurava proizvođač. Primjer je prikazan u tablici.

Ukupna količina kalorija u hrani na 100 grama je 349 kcal.

Različite su potrebe štenaca u različitim dobima: brojke su tablične.

Radi lakšeg hranjenja, možete kupiti male elektroničke vage. Nakon što ste izabrali hranu, morate vagati dnevni dio hrane za kućne ljubimce i podijeliti ga na potrebni broj dijelova. Za jedan komad se odabire šalica ili drugi prikladni pribor, koji će biti mjera za hranjenje.

Razmjena energije u štenadi velikih i malih pasmina je individualna: to se mora uzeti u obzir pri stvaranju prehrambenog režima. Važno je ne samo kvalitetu i energetsku vrijednost hrane, već i učestalost hranjenja.

Koliko puta dnevno hrane štene

Broj hranjenja kod pasa ovisi o dobi i svojstvima metabolizma. Postoje opća pravila za hranjenje, prema kojima štenci:

 • U dobi od 1 mjeseca jedu 6 puta dnevno.
 • U dobi od 2 mjeseca - 5 puta dnevno.
 • U dobi od 3-4 mjeseca - 4 puta dnevno.
 • Od 6 do 12 mjeseci - 3 puta dnevno.

Nemoguće je jednoznačno reći koliko grama dnevno suhe hrane možete dati štene, jer je izravno povezan s klasičnom i prehrambenom vrijednosti proizvoda. Što je kvaliteta prehrane veća, to je niža dnevna doza koju će pas imati. Međutim, u svakom slučaju, mnoštvo hranjenja ostaje.

Važno je pridržavati se rasporeda hranjenja štenaca u određenoj dobi. Premještanjem majčinskog mlijeka do "odrasle hrane", bebe još uvijek ne mogu jesti veliku količinu hrane u jednom obroku: ovako su uređeni njihovi trbuh i probavni sustav.

Štenci ispod dobi od mjesec dana sisati će gotovo sat vremena, u malim obrocima. To je fiziološka potreba: oni doživljavaju gubitke energije u obliku hladnoće, gladi i brzog rasta. Zamjenjujući ove gubitke čestim obrokom, oni nadoknađuju vitalnu energiju.

Tijekom vremena, štenci više ne trebaju nadoknaditi svoje gubitke energije tako često: rastu, rastu, organi i sustavi nastavljaju razvijati, njihovo imunitet je ojačano. Međutim, psi raznih pasmina imaju svoje osobine koje vlasnici moraju uzeti u obzir pri izgradnji ponašanja u prehrani.

Značajke hranjenja štenaca malih pasmina

Pogrešno je vjerovati da mali pas ne treba hranu bogatu kalorijama. Izvana, čini se da velike pasmine trebaju mnogo više energije da zadrže svoju vitalnost. Međutim, dokazano je da su mini-pasmine psa dizajnirane tako da moraju konzumirati visoko kaloričnu hranu zbog povećanog metabolizma.

Dovoljno je gledati štenad malih pasmina: često dršću, čine puno oštrih pokreta, vrlo su aktivni i imaju tendenciju da brzo dobiju težinu. Takav metabolizam, naravno, mora se uzeti u obzir prilikom izrade dnevnog izbornika.

Dnevna stopa hrane ovisi o kategoriji hrane, a ona će biti manja, to je veća razina prehrane.

U tablici je prikazana dnevna doza hranjenja superpremija u gramima za štenad male pasmine različitih dobi i težina. Energetska vrijednost takve prehrane je 460 kcal.