Zašto pas odbija jesti

Pozdrav, dragi čitatelji!

Psi imaju vrlo delikatnu psihičku organizaciju. Neiskusni vlasnik često ne može razumjeti sve nijanse ponašanja svog ljubimca. Mokar i hladan nos psa nije uvijek točan pokazatelj dobrog zdravlja, a nevoljkost jesti je simptom gotovo svih bolesti kod pasa.

Uzroci psa koji odbija hranu

Pasji "štrajk glađu" može biti uzrokovan psihološkim, hormonskim i fiziološkim razlozima.

Najcjelovitije objašnjenje za to je da pas nije gladan. Najvjerojatnije je malo trčao na ulici i nije gubio kalorije. Životinje također jedu malo u toplom vremenu, jer tijelo ne mora trošiti puno energije da bi održalo toplinu.

Životinja možda ne voli hranu. Možda je bio umoran od svakodnevne hrane ili nije volio naglu promjenu hrane. Na primjer, ako je pas uvijek jela prirodne hrane i, odjednom, dobio je suhu hranu. Pas može ići na "štrajk glađu" ako smatra da štetni aditivi u hrani.

Psi mogu odbiti jesti ako su psihički neugodni, na primjer, kada se presele u drugi stan ili se pojavljuju u kući druge životinje. Jednom riječju, kada se pojavi neka situacija koja krši uobičajeni način života pasa i uzrokuje stres. Ako je stupanj psihičke nelagode je nizak, onda anksioznost uskoro prolazi i psa apetit je obnovljena. U suprotnom, potrebna je pomoć stručnjaka.

Pojačavanje seksualnog nagona. To se događa u kuja tijekom vrućine ili u prvim danima nakon parenja, kod muškaraca tijekom rute. Ti su procesi prirodni i povezani simptomi, koji uključuju, uključujući gubitak apetita, nestaju s krajem razdoblja pogoršanja seksualnih instinkata. U slučaju žestokih čestica, parenja ili rutiranja, kontaktirajte veterinara ili rukovatelja pasa.

Pas ima loše raspoloženje ili stanje zdravlja. Pas se može pregrijati na suncu, jesti uoči, dobiti ozljedu usta. Obično nakon nekoliko dana vratila se normalno i željno počinje jesti.

Pas je bolestan. Bolest može biti uzrokovana trovanjem, bakterijama, virusima, gljivama, ozljedama, crvima. Na primjer:

 1. Intestinalni enteritis. Karakterizira ga visoka temperatura, proljev, mučnina.
 2. U tijelu stranog objekta. Situaciju karakterizira proljev ili zatvor, povraćanje sirove hrane.
 3. Inverzija crijeva s nadimanjem.
 4. Invaginacija (opstrukcija) crijeva. Uz proljev ili zatvor, povraćanje s krvi.
 5. Bolesti želuca, jetre, bubrega.
 6. Ozljede, bolni zubi ili strani predmeti u ustima, poput kostiju.

U tim situacijama potrebna je hitna veterinarska skrb.

Što učiniti ako pas ne želi jesti

Ako je nevoljkost jesti povezana s oštrom promjenom hrane, na primjer, prijelazom iz prirodne hrane na suhu hranu, tada je u ovom slučaju prvi put trebao biti suha hrana pomiješana s komadićima prirodne hrane - svježi sir, kuhano meso, sir, mliječni proizvodi. Ako životinja ne voli hranu, potrebno je pronaći kompromis - barem na sličan način, dodati komadiće omiljene poslastice u jelo koje vam se nije svidjelo.

Kao što je gore spomenuto, ako je štrajk glađu psa uzrokovan prirodnim procesima, tada će sama proći po završetku. U slučajevima teških egzacerbacija seksualnih instinkata, veterinari propisuju prirodne umirujuće lijekove za pse, napravljene bez upotrebe soli. Ako nemaju odgovarajuću akciju, profesionalni rukovoditelj pasa dolazi u spašavanje. Na primjer, ako pas intenzivno pada iz kaputa tijekom trese, postoji nekontroliranost u ponašanju i postoji snažan gubitak tjelesne težine, a zatim da se razina razine hormona potrebno podvrgnuti kastraciji. Sa zdravih životinja ova se operacija tolerira bez ozbiljnih posljedica i ne utječe na njihove profesionalne kvalitete - čuvanje, sport i lov. Međutim, zbog mogućnosti kastracije postoji jedan uvjet - pas ne bi trebao biti uzgoj.

Prejedanje se tretira s prekidom u prehrani. Dvodnevni štrajk glađu neće štetiti zdravlju životinje. U prirodnim uvjetima, psi bez šutnje ne rade bez hrane od nekoliko dana do 2-3 tjedna. Ako pas ne jede zbog promjene zuba, tada bi krutu hranu trebalo zamijeniti mekom, vlažnom hranom.

Ako je životinja bolesna, onda nije važno što je uzrokovalo bolest - što prije pregleda životinja od strane stručnjaka, to je veća vjerojatnost da će se brzo oporaviti. Inače, pas može umrijeti ili biti onesposobljen. Na primjer, kada zmija ugrize životinju, potrebno ga je dostaviti veterinaru za nekoliko sati - kašnjenje je prepuna smrtonosne opijenosti tijela.

Pas ne jede ništa i povraća žuči

Određivanje prisutnosti žuči u vomitusu je jednostavno - imaju zelenkasto-žutu boju. Bile je tajna endokrine žlijezde i služi olakšavanju probave masti. Formira se u jetri. Akumulira se u žučnjaku. Nakon jela, žuč prolazi kroz kanale u tanku regiju gastrointestinalnog trakta. Bile je agresivan. Kada žučni ulazi u trbuh, to iritira njegove zidove, što izaziva povraćanje. Povraćanje sprečava zidove želuca od ulceracije i perforacije.

Psi imaju vrlo dobro razvijeni gag refleks. Objašnjenje za njih je njihova prehrambena navika - psi često konzumiraju pas. Sposobnost da se brzo oslobodimo junk food je zaštitni fiziološki refleks tijela od trovanja. Povraćanje u pasa nije znak ozbiljne bolesti. Ali kada životinja podigne žuč, ona odbija jesti, a kao rezultat toga se opaža iscrpljenost, bljedilo sluznice, "povlačenje" očiju, stanjivanje i krhka kosa - to je simptom koji signalizira ozbiljne zdravstvene probleme.

U ovom slučaju, to bi moglo biti:

 • Crv infestation, u kojem crvi emitiraju ogromnu količinu otrovnih tvari koje otrovaju tijelo životinje.
 • Gastritis ili intestinalna upala.
 • Otrovanje hranom ili kemikalija za kućanstvo.
 • Onkologija tankog crijeva.

U pravilu, povraćanje se događa rano ujutro ili kasno navečer. U potonjem slučaju, povraćanje se javlja u velikim razmacima pri usvajanju hrane. Većina suza žuči starih pasa, ali se to događa kod štenaca. Svi psi su podložni to bez iznimke. Da bi stručnjak mogao lakše utvrditi uzrok povraćanja, vlasnik psa mora obratiti pozornost na kronologiju i stabilnost napetog povraćanja, apetita i ponašanja (zavijajući, zavijajući, zavijajući) i proljev.

Pas je trom i odbija jesti i vodu

Životinja ne smije piti ili jesti ako ne voli hranu ili je loše kvalitete. Voda može biti ustajala. Razlog za odbijanje vode i pića može biti zdjela, premještena na drugo mjesto ili zato što pas uopće ne sviđa jela u načelu. Pas može imati stres ili jednostavno ne biti u dobrom raspoloženju. Pas ne smije piti vodu ako stalno jede tek tekuću hranu. Također može odbiti vodu u hladnoj sezoni. To će proći sama po sebi, jer su uzroci odbijanja vode i pića uklonjeni.

No, ako se u pozadini ovih "ćudnji" nalazi lažljivost, a pas cijelo vrijeme leži, tada signalizira moguće bolesti:

 • Bakterijske ili virusne infekcije.
 • Bolesti ušiju.
 • Bolesti zuba, usne šupljine.
 • Strani objekt u ustima.
 • Pas je pretrpio ozljedu, operaciju ili kemoterapiju.

Pas ne jede ništa, ali puno pije

To se može opaziti nakon trpljenja stresa - straha, boravka s strancima, prelaska u novi dom. Proći će. Ali ako je sve ostalo što je životinja promijenila stolicu i boju urina, možda su crijeva vašeg kućnog ljubimca pod utjecajem crva. Ako je tako, doći će do proljeva i povraćanja. Ostali razlozi za odbijanje hrane i prekomjerna žeđ su: zatajenje bubrega, upala maternice, dijabetes, itd. U svakom slučaju, životinja treba pokazati specijalistu.

Pas ne jede ništa, ali aktivan

Pregledajte usnu šupljinu i grkljan životinje zbog ozljeda, bolesti zuba, zubnog mesa i zalijepljenih predmeta. Ako je sve u redu, obratite pozornost na prehranu i tjelesnu aktivnost. Možda vaš ljubimac preživa i ne konzumira kalorije. U ovoj situaciji morate povećati opterećenje i šetati češće. Hranite psa s niskom kalorijskom hranom i povremeno ga stavite na dijetu. Pobrinite se da prehrana za kućne ljubimce bude potpuna i raznovrsna.

Stari pas odbija jesti

U starijoj dobi psi imaju zdravstvene probleme. Da bi se poboljšala kvaliteta života starog psa, njezin vlasnik bi trebao biti briga i pažljiv prema njemu.

Ako vaš stari prijatelj odbija jesti, možda ima pretilost. U tom slučaju, trebate prilagoditi prehranu. Mora biti raznolik i sastoji se od niskokaloričnih visokokvalitetnih proizvoda. Minimizirajte potrošnju ugljikohidrata (žitarice). Neka namirnice koje sadrže vlakna (povrće) prevladavaju u prehrani pasa. Ako je moguće, prijeđite s psa. Čak i ako ona neće igrati i skočiti - tihi šetnje su također vrlo korisne.

Pažljivo pregledajte usta životinje, problem može biti u bolnom zubu, desni ili ranu u ustima. Ako osim odbijanja jesti i druge znakove upozorenja, pas nema, onda ti savjeti pomažu vašem ljubimcu. Inače, trebate ga pokazati veterinaru za potpuni pregled.

Tijekom estrusa pas ne jede ništa

Tijekom estrusa, ponašanje psa i sklonost okusu se mijenjaju. Često ona, s velikim apetitom, u ovom trenutku može odbiti jesti. To ne bi trebalo uzrokovati poseban alarm za vlasnika, ali treba posebno pažljivo pratiti svog kućnog ljubimca kako bi izbjegao probleme s njegovim zdravljem. Tijekom tog razdoblja, hormonska razina životinje oštro raste, što, između ostalog, utječe i na apetit. Obično s krajem estrusa sve funkcije organizma čvorovi se vrate u normalu.

Ako je razdoblje odbijanja jesti dugo odgođeno, a pojavljuju se i drugi atipični simptomi:

 • Pije puno vode, ili ga odbije;
 • Životinja je trom ili, obrnuto, neumorno stalno trči oko kuće;
 • Previše nježan ili pretjerano agresivan;
 • Kuja ima krivulju;
 • Tremor i teško disanje;
 • Brzo se umori i želi cijelo vrijeme spavati;
 • Čine li se čvorovi vrlo izdašni ili premali iscjedak.

U tom slučaju, trebate zvoniti alarm i odmah pokazati psa veterinaru.

Pas ima proljev i ne jede ništa

Ako pas ne jede dulje od dva dana i ima proljev, onda je vjerojatno da ima:

 1. Akutna upala (enteritis) crijeva. Ima virusnu / zaraznu prirodu. Karakterističan za štenad i psi od adolescencije. Teško je prepoznat i tretiran u roku od nekoliko dana.
 2. Inverzija crijeva - torzija bilo kojeg dijela probavnog trakta. Obilježeno nadutostima.
 3. Invaginacija (opstrukcija) crijeva - jedan dio crijeva ulazi u donji ili gornji lumen drugog segmenta crijeva.
 4. Renalne, jetrene, insuficijencije gušterače. To podrazumijeva snažnu opijenost u tijelu psa, prisiljavajući ju da odbija jesti.
 5. Postoje bolni zubi, desni ili postoji trauma u ustima.
 6. U grlu je strani predmet.

Zašto pas ne želi jesti?

Pas može odbiti jesti iz raznih razloga, a ne svi su alarmantni znak bolesti. Na primjer, oko jednom tjedno ili deset dana, mnogi psi dogovoriti dan posta za sebe i ne jesti ni svoju omiljenu hranu.

Život i želja za kretanjem aktivno nestaju kod životinja u toplini, nakon vrlo teškog tjelesnog napora. Neki psi su previše izbirljivi oko hrane i spremni su na gladu za nekoliko dana, tražeći vlasničke omiljene čaše. I za mnoge kuje, apetit se smanjuje tijekom estrusa.

Fizički uzroci odbijanja hrane i letargije pasa

Gotovo svaka bolest povezana je s psom s gubitkom apetita. Životinja se osjeća bolesnom, letargičnom, može imati bol, mučninu, depresiju.

 • Neki proizvodi ili njihov oblik mogu izazvati nelagodu.
 • Na primjer, kada pas ima osip na sluznici usta, bol je za psa da jede suhu hranu.
 • Interferira s konzumom hrane i boli u abdomenu, koju pas može povezati s hranom koja je posljednji put jeli.
 • Određeni lijekovi ili tretmani, poput kemoterapije, uzrokuju mučninu. U ovom slučaju, odbijanje hrane nije simptom bolesti, već posljedica liječenja.
 • Neki lijekovi, poput antibiotika, mogu uzrokovati nelagodu jetre i nadraženost u abdomenu. Neupadljivost da pas ima pas može uzrokovati bilo koju vrstu boli: od rane, u zglobovima, psa nakon operacije. U takvoj situaciji, pas je uvijek letargičan.

Ako ljeti hodate sa svojim kućnim ljubimcem i odjednom postane letargičan, leži na travi, pas teško disanja, a kod kuće odbije svoj uobičajeni obrok, možda je doživio toplotni udar.

Što ako pas odbija jesti?

Letargija i odbijanje psa da jede ne može značiti ništa strašno, što znači znak ozbiljnih bolesti i opasnih stanja. Na primjer, ako je nedavno na psu pronađen krilatica, promjena u ponašanju može ukazivati ​​na infekciju piroplasmosom. To zahtijeva hitnu žalbu za pomoć liječnika.

Isti se simptomi opažaju u ranoj fazi bolesti. Potrebno je ispitati sluznicu usta na čireve ili crvene mrlje koje mogu ukazivati ​​na stomatitis i druge infekcije gume. Da, i slomljeni ili bolesni zubi uzrokuju nelagodu i odbijanje jesti. U tom slučaju morate se obratiti svom zubaru.

Ispuštanje i neugodan miris iz ušiju mogu ukazivati ​​na prisutnost infekcije uha, koja je često povezana s alergijama u psu. Životinja mora biti prebačena u hipoalergensku hranu i odvedena u veterinar. Ako je pas već podvrgnut nekom tretmanu i nakon uzimanja lijekova ili manipulacija, ona je postala trom i izgubila apetit, možete se obratiti svom liječniku ako možete zamijeniti bilo koji lijek.

Ako pas ne pronađe mjesto za sebe, očito je bolno sjesti, ustaje i zaklanja leđima, što upućuje na bol u trbuhu. To može ukazivati ​​na bolesti želuca, jetre, crijeva ili bubrega. Također, da nešto pogađa psa, pokazat će:

 • letargija,
 • teško disanje
 • drhtanje,
 • pospanost,
 • razdražljivost.

Svi ovi uvjeti zahtijevaju neposrednu konzultaciju s veterinarkom, jer postoje situacije u kojima vam je potrebna operacija i hitni poziv veterinu kod kuće, na primjer, kada se preokrene crijeva.

Zašto pas odbija jesti

Apetit je jedan od važnih oznaka zdravlja pasa. A ako vam je pas odjednom počeo odbijati jesti - to je razlog za rad s dragim istraživanjima i saznajte što je pogrešno. Ako odbijanje jesti više od jednog dana - možete početi malo paničariti. Objasnite zašto.

Zdravi pas ima pravo dogovoriti dan dolaska, preskakajući jedan ili čak dva hranjenja. Ako pas ne jede više od jednog dana, to je, barem, izgovor da se pridržavate i prisustvujete njoj. Ako se, doduše, čini da je letargično, apatično, voli leći (spavati ili zaliti u njezino mjesto s odsutnim pogledom) ili se jednostavno ne ponaša kao obično, bilo bi bolje ako vidite liječnika. Odbijanje hrane više od jednog dana može značiti ozbiljne probleme. Ali čak i ako to nije slučaj, neka vam bude bolje da budete sigurni nego da izgubite svoje vrijeme i izgubite psa.

Dakle, pas ne jede dan, drugi... Izgubiti težinu i tužan pred očima. U nekom trenutku (ili odmah) počinje suzavati bijelu ili žutu pjenu. Može nastaviti šetnju velikim ili sjesti pokušavajući to učiniti. Ili odjednom ima proljev, ali ne nužno jak. Može imati temperaturu, ali možda neće biti, ili će, naprotiv, biti spušteno. Pa što se događa? Vaš pas može imati jedan od sljedećih problema:

1. Enteritis

To je akutna upala u crijevima. Najčešće virusna ili zarazna priroda. Najčešći kod mladih pasa i štenaca. Za ovo je vrlo opasno, jer Tijelo djeteta nije stabilno kao kod odraslih, i često je potrebno nekoliko dana da prepoznaju i liječe enteritis. Najčešće, vlasnici sami donose situaciju do krajnosti, pokušavajući simptomatično liječiti probleme, tj. Uz pomoć lijekova za proljev i povraćanje, a zloglasna trijada (analgin-difenhidramin-no-shpa), ako, među ostalim, štene groznica. Dan prolazi, dva ili više, sve dok vlasnici konačno ne shvate da pas treba pomoć stručnjaka. Ali postoje i situacije kada i pravovremeni posjet liječniku ne daje rezultate...

Tako je započeo priču o štencu na forumu Shar Pei Online koji je, srećom, spašen. Dolly je imala enteritis u nerazvrstanom obliku - tri dana nije htjela jesti, ali je gotovo u početku nije povraćala, a nije bilo proljeva. Očito je, stoga, prvi liječnik, kojemu se obratila domaćica Dolly, nije mogla napraviti dijagnozu. Usput, neki liječnici vjeruju da ako štene imaju crijevu u crijevu (uključeno u sva složena cjepiva), štene se jednostavno ne mogu razboljeti. Ovo je pogrešno shvaćanje, jer nikakvo cijepljenje jamči 100% zaštitu od virusa. A uzroci akutne upale u crijevima nisu ograničeni na popis cijepljenja. Stoga, enteritis je jedna od prvih bolesti koje biste trebali razmisliti o tome je li vaš pas mlad, odbija jesti, zaplijeniti, ponaša se bezbrižno, voli leći i tako dalje. Istovremeno, mnogi psi i dalje ostaju budni na ulici, što dalje zbunjuje vlasnike. "Ako se na ulici dobro ponaša, to znači da nije sve tako loše", mislite vrlo snažno, jako ste pogriješili... U slučaju odbijanja da jedete, što je popraćeno povraćanjem i proljevom, prva je stvar koja se razmišlja.

2. Strano tijelo

Kakav grijeh priznati, čiji pas nikada u životu nije progutao nešto posve nerastivo? No, za neke takve gastronomske perverzije prolaze nekažnjeno, dok za druge mogu biti uzrok smrti.

"Jučer, naš Bonechka otišao je na Rainbow Bridge. Liječili smo se 3 mjeseca, a djevojka je sušena i sušena, ništa nije jesti, povraćala žutu pjenu. Ono što su učinili samo vlasnici, konzultirao je s mnogim liječnicima. Svi su tvrdili da je imala pankreatitis. Siromašni sobachulya suše od 25 kg do 11. Jučer domaćini nisu donijeli jednostavnu odluku. A što mislite? Na obdukciji se ispostavilo da je progutala mali gumeni džemper, a ona je zapečena u nekom kanalu s njom, ne sjećam se kako su ga zvali. To je zbog ovog psa i osušio se. Ali sada nitko nije kriv - Boni nije. "

Ako vaš pas ne jede ili jede ništa, a nakon toga povraća nekuhanu hranu, ako doživi nelagodu, ima zatvor ili rijetke i labave stolice, neophodno je provjeriti je li progutalo nešto što ne mogu probaviti, bičevati ili povraćati. Uobičajeno je da strano tijelo, ako se ne zaglavi u jednom od dijelova gastrointestinalnog trakta zbog svojeg oblika ili veličine, izlazi iz feces ili s vomitusom tijekom tjedna (naravno, što prije, bolje). Psihologija psa osmišljena je tako da ono što životinja ne može probaviti, tijelo odbacuje bilo kroz refleks gag, ili "pushes" zajedno s potrošenim "materijalima" u rektum, a zatim van. Ali postoje slučajevi kada se iz nekog razloga to ne dogodi, ili se objekt iznutra odgađa. To dovodi do djelomične ili potpune opstrukcije gastrointestinalnog trakta i kao posljedica toga uzrokuje mnogo povezanih problema: odbijanje hrane, nemir u želucu, konstipacija ili probavne smetnje, zahtijevaju povraćanje ili povraćanje ne pretjerane hrane (ako je pas još uvijek gladan jer pokušava nešto pojesti zatim) ili žuči. Što je dulji subjekt u gastrointestinalnom traktu, to su ozbiljnije posljedice, uključujući i smrt. Stoga, ako vam veterinar ne ponudi da provjerite psa zbog prisustva stranog tijela u probavnom traktu, inzistirate da se takav test provede. Važno je zapamtiti da mnogi predmeti nisu vidljivi ni na ultrazvuku niti na konvencionalnim rendgenskim zrakama (iako je iskusan kirurg u stanju vidjeti čak i male odstupanja od norme u slikama). Jedini način da se otkrije da li je strani tvar u probavnom traktu radiografski je pregled pomoću kontrastnog agensa. Kontrastni agent, barij, izgleda potpuno neproziran na slici i daje jasnu sliku probavnog trakta. Prema tome, da li se tvar kretala po gastrointestinalnom traktu i kako, ona se ocjenjuje zbog prisustva ili odsutnosti unutarnjih "prepreka" (osim stranog tijela, to može biti torzija nekih crijevnih dijelova ili invaginacije). Barij je neko vrijeme isparen životinji, nakon čega se snimaju slike gastrointestinalnog trakta. Porazgovarajte sa svojim liječnikom. To je upravo slučaj kad vaša ustrajnost može spasiti život jednog psa. Slučajevi opstrukcije (potpuni ili djelomični) nisu rijetki.

3. Preklapanje

Tako su u običnim ljudima nazvali inverziju - okretanje, zakretanje dijela gastrointestinalnog trakta duž ili preko osi. Torzija uzrokuje potpunu ili djelomičnu opstrukciju psa, a ako ne postoji klasičan simptom - nadutost, često se ne dijagnosticira torzija.

"Sinoć smo proveli proljev s vodom, a noću, od 4 do jutra, povraćala, povraćanje je bilo pjenasto, bijelo. Proljev se nastavlja, voda izlije ravno, svakih 20-30 minuta. Po mom mišljenju, posljednji put bio je čak i malo krvi, nešto ružičasto. Već je dobio 2 puta Smektu - do sada bez uspjeha, plus je dao aktivni ugljen - previše. Sad smo otišli u veterinarsku kliniku, uzeli krv od nas za kliničku analizu i biokemiju, i napravili IV. Rekao je da nastavi dati Smektu do 5 doza dnevno i aktivno 10 tableta u isto vrijeme. Rekli su da se kaplje daju 2 puta dnevno dok se proloma ne zaustave. Pas leži u krevetu, jedva u WC-u vozim ga na ulicu, gotovo ne pijem... ".

Pas o kojem je bio govor, gotovo je umro od mezentarske torzije. Već nekoliko dana, veterinari su je liječili zbog uplašenog trbuha, predložili su virusnu ili bakterijsku bolest, a tek nakon ustrajnih zahtjeva vlasnika psa je konačno podvrgnut kontrastnoj rendgenskoj snimci. Rezultat: barij "stoji" u tankom crijevu i ne ide dalje. Unatoč činjenici da se u tom trenutku pas već osjećao loše, liječnici i vlasnik odlučili su ga upravljati. Tijekom operacije otkriveno je da se došlo do torzije mezenterija i kao posljedica akutne upale tankog crijeva, teške disfunkcije jetre i žučnog mjehura. Pas je preživio nakon operacije, ali da bi je vratio, još uvijek je preuzeo transfuziju krvi, dugotrajnu njegu i njegu.

4. Invaginacija

Invaginacija je jedna od vrsta crijevne opstrukcije u kojoj je jedan dio crijeva umetnut u lumen ispod ili iznad lociranog dijela crijeva. U ovom članku nemam namjeru detaljno opisati bolest, samo želim istaknuti da se prema različitim veterinarskim izvorima invaginacija javlja u 8-14% slučajeva akutne crijevne opstrukcije. Nažalost, kao i gore spomenuti problemi (strano tijelo, torziju), invaginacija se često previdi. Ako je vaš pas prestao jesti, ona ima povredu stolice, želju za povraćanjem, itd. (Što sam već napisao gore), uzrok tih problema može biti invaginacija.

Pored odbijanja hrane, bolest se manifestira u sljedećim simptomima:
Povraćanje, i s enteričkim invaginacijama u povraćanju, zabilježena je mješavina krvi. Također, tijekom invaginacije može doći do potpunog prestanka ispuštanja plina i izmeta ili, naprotiv, porast stolice s mukozom, au nekim slučajevima krvlju. U izluci krvi ne može biti, a nakon digitalnog pregleda rektuma na vrhu prstiju krvi može dovesti do ideje invaginacije. Na palpaciji abdomena određuje se mobilna formacija izduženog oblika. Kontrastna radiografija pokazuje nedostatak punjenja s glatkim rubovima, ponekad postoji fiksiranje tankog mlaza koji prolazi uskim otvorom na mjestu invaginiranja s nepotpunom opstrukcijom.

Ja ću dati živopisan primjer onoga što se događa ako se takvi simptomi pripisuju infektivnoj bolesti, umjesto temeljitoj dijagnozi. Slučaj koji opisuju praktičari Centra za pomoć pri veterinarskoj intervenciji. (Moskva):

"Tri godine starog pilića s dijagnozom rektalnog prolapsa doveden je u kirurški odjel Centra za medicinske i epidemiološke bolesti. Prema vlasnicima, psa se razbolio prije dva tjedna: slabost, odbijanje hrane, povraćanje pojavio. Liječili su se s različitim terapeutima koji su dijagnosticirali: gastritis, bolesti jetre i pankreasa, crijeva. Dnevne intravenske tekućine i lijekovi koji potiču rađaju život životinje. Četiri dana prije ulaska u našu jedinicu, životinja je dobila dnevno injekcije prozerina. Objektivni pregled pokazao je da je životinja u teškom stanju, želuca je napeta, oštro bolna na palpiranju, crijeva su natečena. Pali rektum oštro edematous, plavkasta boja. Malo je šanse za spasenje. Na zahtjev vlasnika psa odlučili smo se podvrgnuti kirurškom tretmanu i našli: cijeli crijeva su crni, smrdljivi mirisi, blatki izljev u trbušnoj šupljini, trostruka invaginacija - tanka i tanka u debelom crijevu s rektalnim prolapsom. Invaginacije su bile toliko duboke da su uzrokovale mezenteričnu trombozu i ukupnu nekrozu cijelog crijeva. Smrt je zakoračila na operacijski stol. Ozljede crijeva bile su nespojive s životom. Analizirajući ovaj slučaj, došli smo do zaključka da je invaginacija tankog crijeva u debelo crijevo došla prije dva tjedna i uzrokovala djelomičnu opstrukciju, ali nikoga nije dijagnosticirala, a predoziranje prozerina posljednjih dana dovelo je do trostruke invaginacije i prolapsa rektuma s mezenteričnom trombozom i ukupnim nekroza crijeva. "
Mislim, nakon takvog primjera, očita je potreba za pravovremenim ispitivanjem invaginacije psa s sličnim simptomima.

5. Neuspjeh organa

Kada se vaš pas osjeća loš i odbija jesti, krvne pretrage (opće i biokemijske), kao i testovi urina i izmeta - to je prvi minimum koji morate učiniti kako biste utvrdili je li indisposition ne simptom zatajenja organa, na primjer jetre, bubrega ili gušterače. Jednostavno rečeno, provjerite psa zbog prisutnosti ili odsutnosti zatajenja bubrega ili jetre i pankreatitisa. Opijenost koja prati ove bolesti uzrokuje da pas odbije jesti, jer jelo uzrokuje njezinu tjelesnu nelagodu, mučninu i bol. Drugi mogući uzrok je gastritis ili peptički ulkus. Nažalost, teško ih je vidjeti krvnim testovima, ali ih neizravno možete vidjeti u pasu (kao i prateći simptome koje iskusni veterinar zna).

Treba imati na umu da invazijom i stranim tijelom (osobito u naprednim slučajevima) krvni testovi mogu ukazivati ​​na prisutnost akutnog neuspjeha multiorgana, naime: bubrega, jetre, zatajenja srca, pankreatitisa. Ako vaš pas nije provjeren kontrastnom radiografijom, liječnici će biti u iskušenju da dijagnosticiraju pankreatitis ili akutni zatajenje bubrega, i to je način ubijanja psa jer će se početi liječiti od posljedica bez uklanjanja izvornog izvora.

6. Ostali razlozi za ne jedenje

Jedan od razloga za odbijanje hrane ili iznenadni gubitak apetita može biti rana, strano tijelo u ustima psa ili loši zubi.

"Mashka nije jeli ili pio nekoliko dana. Dođite do zdjela hrane i vode, i stoji iznad njih, poput bika, uzdaha i tužnih vraća na mjesto. S obzirom na njezinu užurbanu prirodu u hrani, odmah nisam počela panika. Isprva je pokušavala diverzificirati svoju prehranu. Ali kad je odbila uvijek jesti s velikim apetitom, bio sam zabrinut. Došlo je do osjećaja da nešto želi, ali iz nekog razloga nije mogla. Pozvali su uzgajivača, inzistirala je na temeljitom pregledu usta, zubnog mesa i nepca. Kad sam se popeo na mačku u usta, imao sam šok - duboko u ustima, desno u zubima koji su držali gustu iglu. Odmah sam se sjetio da je prije samo nekoliko dana moj Skoda razbio kutiju s priborom za šivanje i pletenje, ali mi se nikad nije dogodilo da bi mogla pokušati žvakati nešto iz nje. Igla je krenula uz gornji nebo i drugi je kraj bio odmarao se u desni na suprotnoj strani. S bolom na pola, uspio sam dobiti iglu iz zubnog mesa. Upaljeno područje tretirano je klorheksidinom i širilo se s Metrogil pastom. Masha je oživio pred očima, prije svega pila je cijelu zdjelu vode i zatražila hranu. I gotovo sam je odveo na veterinara za testove... "

Među predmetima koji se obično zaglavi u ustima i ometaju psa uzrokujući tjelesnu bol i nelagodu: ulomke kostiju, skliznuće od drvenih predmeta (od namještaja do "bezazlenih" žvakaćih štapića i igara s opremom), tvrdih i oštrih komada igračaka i još mnogo toga. koji se može zaglaviti između zuba ili mekih tkiva. Zato prvo preporučujem temeljitu inspekciju usne šupljine ako pas ne jede (često u takvim slučajevima "uživa" hranu nesretno za budućnost, jer osjeća glad).

Pored stranih tijela, pazite da pregledate psa u ustima za bolan zub, upalu desni, rezanje zubi (do godinu dana u pasu), apscesi na obrazima (nakon ugriza, ozljeda itd.). Sve to može uzrokovati probleme. Gotovo svi od njih (osim trulih zuba) mogu se riješiti kod kuće.

Zadnja stvar koju želim podsjetiti: pas može odbiti hranu kao rezultat stresa. Na primjer, s dramatičnim promjenama u situaciji, gubitkom vlasnika, ili u odsutnosti voljenog vlasnika (Shar-Pei najčešće ima jednog vlasnika, kojemu je vezan sa svim srcem svojim očima).

Pažljiva analiza situacije pomoći će vam razumjeti razloge štrajka glađu vašeg psa i odabrati odgovarajuće mjere za rješavanje ovog problema. Glavna stvar nije očekivati ​​da će se sve "riješiti".

Autor članka je Elena Ivaschenko.

Nasljedna groznica Shar-Pei ili tzv. NLS

Prijevod članka američkog veterinara Jeffa Widta, koji se nekoliko desetljeća bavio problemima nasljedne groznice Shar Pei.

Poremećaj bubrega (CRF) u Sharpeiu

Oštećenje bubrega Shar-pei ostaje jedan od najpopularnijih uzroka smrti za pse ove pasmine između dobi od 3 i 8 godina. Ovaj članak sistematizira sva znanja i iskustva u liječenju i održavanju kvalitete života pasa s kroničnom bolesti bubrega.

Kako dati psu pilulu

Pas, kao čovjek, mora povremeno uzimati lijekove. Ali većina pasa ne proguta pilule sami. Ispod je testirana tehnika koju je predložio poznati veterinar Dr. Jon.

Kako se nositi s shar-pei alergijama

U ovom članku naći ćete korisne informacije o tome kako prepoznati alergen i riješiti alergije na hranu u Shar Pei kroz isključivu prehranu. Ova metoda je pogodna za oba pasa koji jedu naturalku i one koji jedu suhu hranu.

Pas je napisan u vašoj nazočnosti: što učiniti

Vaš pas je duboko ljubio i petted stvorenje, punopravni član vaše obitelji. Ona prima vašu ljubaznost i toplinu, a vi ju redovito odveli na ulicu, tako da treba dobro prošetati i popraviti njezinu potrebu. Pa zašto svaku večer, sastajalište s posla, ona sjedi ispred vas i čini lokvama pravo u hodniku?

Štenac je prestao jesti: što bi trebao učiniti vlasnik? Uzroci odbijanja jesti jednog psića: moguće dijagnoze, kako razumjeti tu normu ili bolest

Ponekad se problemi s ljubimcima mogu očitovati vrlo neočekivano, na primjer, štene mogu odjednom prestati jesti. Ako to ne traje već prvi dan, vlasnici bi svakako trebali brinuti i naći određeni razlog zašto štene prestanu jesti.

Dobar apetit jedan je od pokazatelja zdravlja životinja, pa je važno pratiti prehranu vašeg ljubimca. Gubitak apetita može govoriti o ozbiljnim zdravstvenim problemima. Naravno, nekoliko dana odbijanja da jedu nije razlog za istraživanje uzroka i traženje bolesti. Ali ipak, situacija je tipa: štene koje vole jesti puno odjednom gube apetit dugo - to je dobar razlog za razmišljanje.

Prvi koraci u dijagnosticiranju uzroka

Prije svega, gubitak apetita obično prati dodatne simptome: opća apatija, nedostatak reakcije na vanjske podražaje. Uzmite četiri prijatelja za šetnju i svakako ga pokušajte osvojiti aktivnim igrama. Ako štene još uvijek ne pokazuju reakciju ili se počnu pojavljivati:

1) može doći do crvenila ili upale u očima i ušima, iscjedak i sluz

2) neugodan miris i boja usta, blijeda desni

Obratite se veterinaru ili unaprijed odredite uzrok.

Uzroci nestanka struje

Ako štene prestanu jesti, mogući su sljedeći razlozi. Pažljivo pogledajte uvjete posljednjih dana.

1) Reakcija na preneseni stres. Na primjer, to je moguće ako ste ga dulje vrijeme ostavili, putovali s njim na nepoznata mjesta ili posjetili liječnika, došli nepoznati gosti i tako dalje. Nažalost, čak i beznačajni naizgled šokovi mogu šokirati psa neko vrijeme, što dovodi do odbijanja da jede.

2) Kućni ljubimac jednostavno ne voli hranu. Ako ste promijenili dijetu ili ste ga samo odveli od prošlih vlasnika, vjerojatno je da štene jednostavno ne vole novu hranu.

3) Hladnoća i neodlučnost. Provjerite temperaturu vašeg ljubimca i provjerite nos za hladnoću. Ako štene nisu dobro, može biti samo žedan i privremeno odbiti jesti.

4) Tijekom estrusa, psi također rijetko pokazuju zdrav apetit. Također je važno imati na umu da tijekom trudnoće i prvog postpartumnog vremena pas neće pokazivati ​​veliki apetit, to je apsolutno normalno. Pokušajte liječiti psa tretira, privlačeći hranu, ali nemojte inzistirati. Hormonalni skokovi obično ne dovode do teških gubitaka težine pa nemojte biti zabrinuti.

5) Dobivanje ozljeda, liječenje. Ako vam se liječe zbog bilo kakvih ozljeda ili bolesti, moguće je smanjenje apetita, lijekovi i injekcije mogu biti vrlo stresni i potisnuti apetit.

Navedeni razlozi su ono što se može odrediti vanjskim znakovima i analizom ponašanja životinje tijekom prošlog tjedna. Ako ništa od toga nije prikladno, a štene prestanu jesti bez ikakvog razloga, mogući su sljedeći ozbiljniji razlozi:

1) Poremećaji u probavnom sustavu. Bol u abdomenu može smanjiti ili čak spriječiti da potpuno jede. Oni se mogu identificirati promjenom izmeta ili povraćanja, teškim disanjem i neaktivnošću psa.

2) Paraziti. Razni oblici parazita, kao što su buhe ili crvi, mogu ozbiljno ugroziti zdravlje životinje i dovesti do iscrpljenosti. Ponekad paraziti utječu ne samo na kožu i kaput nego i na unutarnje organe, tako da štene prestanu jesti.

3) Upala, na primjer, u ušima ili, osobito, bolesti desni. Uz snažnu bol na šapama ili licu, kućni ljubimac može jesti manje, a ako boli nešto u ustima, onda potpuno odbiti jesti.

U otkrivanju sličnih razloga odmah se obratite liječniku! Trebali biste uzeti svoje ljubimce u najbližu veterinarsku kliniku za testiranje i preciznu dijagnozu i početi s liječenjem što je prije moguće. Što prije ustanovite uzrok, prije ćete vratiti apetit!

Liječenje smanjenog apetita

Dakle, što učiniti ako štene prestanu jesti. Liječenje će naravno ovisiti o razlozima odbijanja da jede. Razmotrite osnovne opcije za pomoć vašem ljubimcu:

1) Ako je štene pretrpjela stresnu ili šokantnu situaciju, važno je smiriti psa što je prije moguće. Da biste vratili apetit, trebate obratiti pažnju na kućnog ljubimca - da ga milovati, pokušajte pružiti poslasticu.

2) Ako ste samo doveli psa kući, onda pitajte bivšeg vlasnika što točno štene štene. Najbolje je da se postupno premjestite u novu hranu, dodavajući staroj novoj hrani u malim obrocima. Isto vrijedi i za situaciju kada ste upravo kupili drugu hranu za uzorak i niste joj se svidjeli - postupno vraćajte svoju omiljenu hranu.

3) Ako pas nije aktivan, teško diše i odbije svu zabavu, najbolje je otići liječniku što je prije moguće! Moguće je da je pas mučen nekom vrstom infekcije ili upale. Provjerite kod svog liječnika za testove i ultrazvuk po potrebi.

Ako je štene samo izbirljiva

U situaciji u kojoj ste provjerili zdravlje pasa i isprobali nekoliko vrsta hrane, ali pas pokazuje "loš temperament", možete upotrijebiti nekoliko savjeta:

1) Za disciplinu je potrebno hraniti strogo u isto vrijeme prema rasporedu, a ako štene pojavi nos i lišće - odmah uklonite zdjelu prije sljedećeg obroka. Ne brinite, neće imati puno vremena za glad. Istodobno, ona nema priliku doći kasnije i pokazati lik s vama. Nakon nekoliko prolaza, pas će shvatiti da joj daju jesti određenu hranu i neće biti zamijenjena. Također će vam pomoći u određivanju vremena hranjenja, a štene neće odvratiti vas u krivo vrijeme.

2) Provedite vrijeme na ulici s aktivnim igrama. Ako je ljubimac jako umoran, vjerojatnije je da će jesti. Moguće je da je njegovo loše ponašanje samo način privlačenja pažnje, jer puno toga nedostaje. Provedite vrijeme zajedno, primjerice, trenirajte neku ekipu, potičući uspjeh u dobrim igrama. Dakle, dužna pozornost + aktivnost tijekom dana pomoći će vam da normalizirate apetit.

Pas ne jede, jede loše, nema apetita, ili je loš

Odbijanje psa iz hrane jedan je od prvih signala vlasniku da nešto nije u redu s njom. Međutim, to može biti diktirana i po želji psa da organizira "iscjedak", i niz prirodnih uzroka. Da bismo razumjeli točno koje okolnosti treba brinuti o psu, vlasnici se trebaju upoznati sa mogućim uzrocima i karakteristikama ovog kliničkog simptoma.

Bolesti zbog kojih pas prestaje jesti.

Gubitak apetita kod životinje može uzrokovati gotovo sve različite bolesti i čimbenike, uključujući:

 • Bol koja se javlja tijekom obroka. Ovaj simptom se očituje ako pas pati od raznih stomatoloških bolesti, na primjer, tartara, slomljenih zubi ili bakterijskih infekcija desni.
 • Razne infekcije uha također mogu izazvati uskraćivanje hrane. U većini slučajeva bolesti uha izravno su povezane s alergijskom reakcijom na proizvode ili komponente okoliša. Treba također napomenuti da ove bolesti također prate snažne boli, koje vlasnici trebaju biti u stanju identificirati.
 • Bolesti gastrointestinalnog trakta, uključujući želučani ulkus, gastritis.
 • Bolest bubrega, izazivajući pojavu gagginga i povećane kiselosti.
 • Prihvaćanje moćnih lijekova koji mogu uzrokovati takvu nuspojavu kao gubitak ili gubitak apetita.
 • Rak i kemoterapija.
 • Piroplasmosis, načelo bolesti je kako slijedi: piroplasmi - paraziti koji uzrokuju bolest, ulaze u krv životinje i počinju napad na crvene krvne stanice, izazivajući tako visoku proizvodnju hemoglobina. Kao rezultat ovog postupka, u krvi se pojavljuje velika količina bilirubina (proizvod hemoglobina), koji je karakteriziran visokom toksičnošću.
 • Loša kvalitetna hrana.
 • Otrovanje pasa s kemikalijama ili doghanterami.
 • Pyometra ili upala maternice kod žena.
 • Kuga.
 • Žutica.

Svi gore navedeni razlozi upućuju na to da je jedan od sustava oštećen u tijelu psa ili je hranjen lošom kvalitetom. Međutim, postoji i niz razloga koji također doprinose smanjenju apetita, ali su prirodni i ne bi trebali izazvati zabrinutost vlasniku kućnog ljubimca. Popis takvih čimbenika uključuje:

 • Osjećam se kod žena. Slično razdoblje u životinji uvijek prati zamjetno smanjenje interesa za hranu. Ali ako pas još uvijek odbije jesti na kraju tog razdoblja, trebali biste se posavjetovati s veterinarom.
 • Rezanje zubi u štenadi. U takvim slučajevima pas treba dati mekšu hranu, kao i hladnu hranu. Treba također napomenuti da štene ponekad odbijaju jesti, čak i ako nema zube. Ovo je posve normalni fenomen za mlade psa.
 • Visoke temperature.
 • Navika na određenu rutinu. U tom slučaju, pas ne jede u neobičnom vremenu za to.
 • Dodavanje vitamina i mineralnih dodataka hrani.
 • Dodavanje povrća u jelo koje životinja kategorizirano odbija jesti.

Kako razumjeti da pas ne jede zbog boli?

Kao što je ranije spomenuto, u velikoj većini slučajeva, odbijanje jesti diktirano snažnom boli u ustima, ušima ili trbuhu. Budući da životinja ne može reći što i gdje to boli, vlasnici kućnih ljubimaca morat će naučiti kako sami dijagnosticirati bol. Popis znakova koji prate bol može im pomoći u ovom:

 • Životinja je snažno pogrbljena i neprekidno savija leđima;
 • Postoji zamjetljiva drhtavica;
 • Pas ne pokazuje zanimanje za aktivne igre koje su ga prethodno zanimale;
 • Kućni ljubimac preferira spavanje više nego obično, postaje letargičan i apatičan;
 • Pojavljuje se pretjerana razdražljivost i agresija;
 • Značajne poteškoće s disanjem.

Dijagnoza bolesti koje uzrokuju gubitak apetita

Ako pas ne jede, veterinar ima težak zadatak, kako bi utvrdio što točno uzrokuje taj simptom. Ovaj stručnjak obično zahtijeva niz studija, uključujući:

 1. Ultrazvuk, koji se provodi radi procjene stanja najznačajnijih unutarnjih organa psa;
 2. Potpuna količina krvi;
 3. X-zraka, koja omogućuje otkrivanje tumora, povećanje srca i drugih poremećaja;
 4. Test ACTH stimulacije, koji će pomoći u potvrđivanju ili opovrgavanju tzv. Addisonove bolesti.

Ako gore navedene mjere nisu pomogle razjasniti sliku moguće bolesti, liječnik može inzistirati na provođenju dodatnih testova.

Što ako pas ne jede.

Dakle, iz gore navedenih činjenica možemo zaključiti da pas ne može jesti iz sljedećih razloga:

 • ako je ozbiljno bolesna ili je pod utjecajem određenih lijekova;
 • zbog prirodnih uzroka, čija je akcija kratkotrajna;
 • ako je pas razmažen, nestašan ili bez fizičkog napora.

U prvom slučaju, vlasnik životinje, na žalost, ne može ništa učiniti sam. Ako sumnjate da je smanjen apetit simptom bolesti, uskoro biste trebali uzeti životinju na sastanak s specijalistom.

Smanjeni apetit zbog estrusnih ili reznih zuba ne bi trebao biti popraćen aktivnim radnjama vlasnika. Tijekom vremena, svi se procesi trebaju normalizirati, što će pridonijeti obnovi normalnog apetita u psu.

Ako pas ne želi jesti, iz bilo kojeg razloga ili zbog neprilika, vlasnici životinje su:

 • Provjerite jesu li hrana koju daju psu razmažena. Ako kućni ljubimac odbija jesti određenu hranu, bolje je odbiti;
 • Pokušajte preskočiti jedno hranjenje. Često se ova metoda pokazuje kao najučinkovitiji. Međutim, vlasnici pasa trebaju znati da je sljedećeg dana ljubimac bolje dati istu hranu - to će isključiti daljnje vagare iz životinje;
 • Ako je životinja počela jesti, ali je ostala otprilike netaknuta, sljedeći put biste trebali pokušati staviti manje hrane;
 • Provjerite proizvode za sve potrebne vitamine i minerale. Ako su manjkavi, neki bi proizvodi trebali biti zamijenjeni s korisnijim;
 • Pazite da pas potroši potrebnu količinu energije tijekom hodanja i igranja. Ova mjera je savršena za poticanje apetita;
 • Dajte životinji neku slanu ribu nekoliko minuta prije jela. Sprat, na primjer, pomoći će stimulirati apetit.
 • Ako je veliki dio prehrane životinje kašu, pokušajte zamijeniti uobičajene žitarice s nekim drugim ili miješati nekoliko vrsta žitarica;
 • Pratite raznolikost prehrane koja treba sadržavati različite namirnice koje sadrže vitamine i elemente u tragovima koji su potrebni tijelu.

Važni i bezopasni razlozi zašto pas ne jede

Zdravi četveronožni prijatelj, u pravilu, ima dobar apetit, tako da najmanja promjena uzrokuje vlasniku razumnu zabrinutost. Dobrovoljni štrajk glađu nije uvijek povezan s bolesti ljubimca. Često je razlog za takvo ponašanje fiziološko stanje psa, stresa, depresije ili nespremnosti da se prebaci na novu prehranu. Važno je da vlasnik prepozna kada je postao siguran i kad treba zvoniti alarm.

Pročitajte u ovom članku.

Razlozi zbog kojih pas odbija jesti

Odbijanje kućnog ljubimca iz sljedećeg dijela hrane može biti uzrokovano sljedećim razlozima koji nisu povezani s razvojem bolesti:

 • Oštra promjena prehrane. Neki pojedinci po prirodi su konzervativni i naviknuti se na samo jednu vrstu hrane. Dodavanje nove komponente u prirodnu prehranu također može uzrokovati da pas odbije jesti cijelu seriju.
 • Overfeeding. Elementarni neuspjeh u skladu s normama hranjenja, velikim dijelovima dovodi do činjenice da pas nema vremena za gladovanje za sljedeću hranjenja.
 • Dopunski obroci između glavnih jela. U nedostatku vlasnika, suosjećajna kućanstva često hrane krupni ljubimac ili ih liječe delikatesom iz stola. Takav pristup može obeshrabriti životinju od apetita, a vlasnik će negativno percipirati odbijanje dijela, sumnjajući u bolest.
 • Razlog odbijanja hrane može biti kvaliteta ponude hrane. Slani, kiseli, gorki, pa čak i više pokvareni proizvodi ne uzrokuju apetit u psu. Posjedujući nježni miris mirisa, četveronožna prijateljica može čak odbiti dio hrane koja izgleda svježa vlasniku.

Dobrovoljni štrajk glađu psa može biti uvjetovan nekim fiziološkim čimbenicima:

 • Štenci često gube apetit kad mijenjaju zube. Izbijanje pretkutnjaka često prati bolna senzacija koja utječe na smanjenje interesa životinja u hrani.
 • Vruća sezona. Ljeti, u toplini, mnogi psi značajno smanjuju količinu hrane koju jedu ili čak napuste uobičajenu hranu. Takav fenomen posve je bezopasan i pomaže skliznuti štagljivi kućni ljubimci s iscrpljujućom ljetnom vrućinom.
 • Lov na seks Techka je često popraćena odbijanjem čak i vaše omiljene hrane. Loši apetit povezan je s hormonskim promjenama u tijelu, kada su gotovo svi sustavi postavljeni da nastave utrku. Ne samo ženke, već muškaraca također imaju problema s apetitom tijekom perioda seksualnog lovstva.
 • Toksikoza tijekom trudnoće čest je uzrok neuspjeha hrane za trudnice. Pritisak maternice s voćem na želucu i crijevima uzrokuje mučninu, probavne smetnje, što utječe na apetit trudne kuje.
 • Nakon porođaja, pas ne može dugo dugo osjetiti glad, ako je pojela posljedice za novorođenčad. Proteinska priroda posteljice dugo vremena daje majci hranjivim tvarima.
 • Postoperativno stanje ili razdoblje nakon ozbiljne bolesti. Djelovanje opojnih tvari ima depresivno djelovanje na središnji živčani sustav, što je popraćeno odbijanjem hrane nakon operacije. Međutim, ako pas ne jede više od 3 dana nakon operacije, vlasnik treba kontaktirati veterinarski stručnjak.

Ozbiljniji razlozi odbijanja kućnog ljubimca iz predloženog dijela mogu biti patološko stanje:

 • Inverzije crva. Helmidensi, oslobađanje štetnih otpadnih proizvoda, uzrokuju opijenost tijela, što se očituje u smanjenju apetita psa. Poraziti crva u pratnji nadutosti, povećanu peristaltiku, mučninu, pa čak i povraćanje. Takve manifestacije mogu dovesti do potpuno odbijanja kućnog ljubimca od hrane.
 • Zubni problemi. Karijes, kamenac, parodontitis, upala desni, ozljede usta popraćene su bolnim senzacijama i nepovoljno utječu na apetit četveronožnog prijatelja. Sa zubnim bolestima, pas se približava zdjelici, ali ne može progutati hranu.
 • Otitis i druge patologije uha. Bolesti srednjeg uha, parazitne infekcije (na primjer, otodektoz) prate bol kod žvakanja i može uzrokovati neodlučnost psa da se približi zdjeli sa svojom omiljenom hranom.
 • Strani predmeti u usnoj šupljini, jednjak.
 • Bolesti gastrointestinalnih organa: gastritis, želučani ulkus, volvulus, enteritis su popraćeni odbijanjem psa u hranu.
 • Zarazne bolesti. Počinak virusne ili bakterijske infekcije može se očitovati zbog odbijanja hrane za kućnog ljubimca. Klinički znakovi karakteristični za određenu bolest pojavljuju se kasnije.
 • Patologija, praćena razvojem boli.
 • Razlog odbijanja dijela hrane za životinje može biti kemijski preparat koji se koristi u raku. Dugotrajno korištenje lijekova, poput kortikosteroida ili lijekova koji nepovoljno utječu na funkcioniranje želuca i jetre, također je popraćeno oštećenjem apetita za kućne ljubimce.

Nemojte jesti, neugodno, samo pije

U slučaju da pored odbijanja hrane, vlasnik promatra letargija, depresiju kod kućnog ljubimca, potrebno je obratiti pažnju na druge simptome. Prvi korak je provesti termometar. Ako je temperatura tijela normalna, trebate obratiti pažnju na to je li pas vruć, ili ako psa nije podvrgnut toplinskom šoku.

Razlog odbacivanja hrane i letargije psa može biti strano tijelo u grlu, bol sindrom. Također bi trebalo biti isključeno trovanje i jedenje pasa nejestivih predmeta.

Brzo, ali aktivno

Pronalaženje da je životinja odbio dio svoje omiljene hrane, ali ostaje aktivan, vlasnik treba pažljivo promatrati. U pravilu, razlog za to ponašanje četveronožnog prijatelja nije patološka stanja, već promjene fiziologije: seksualna želja, promjena zubi kod mladog psa.

Odbijte jesti, ali pas može održati svoju vitalnost i tjelesnu aktivnost, čak i ako je nova komponenta uvedena u dijetu životinje ili marku industrijske hrane je promijenjena.

Odbije suhu hranu, meso

Hladite se za liječenje suhe hrane štenaca mlađe od 6 mjeseci. To se, u pravilu, odnosi na činjenicu da kod mladih životinja postoji promjena zuba. Bolni osjećaji otežavaju žvakanje suhe hrane - i pas ga nevoljko jede. Stariji kućni ljubimci također odbijaju zbog stomatoloških razloga povezanih s prirodnim gubitkom zubi s godinama.

Životinja možda ne voli neke od komponenti koje čine industrijsku smjesu, na primjer, soja ili kukuruz. U tom slučaju, postupna promjena hrane pomoći će.

Nakon poroda

Nakon rođenja, mnogi pojedinci jedu potomstvo i dugo ne osjećaju glad. Ako žena ne dodiruje hranu 2 dana nakon rođenja štenaca, vlasnik bi trebao kontaktirati veterinara za pomoć. Razlog za odbijanje hrane može biti razvoj postpartumnih komplikacija (retencija nakon trudnoće, traume maternice, endometritis itd.), Što predstavlja prijetnju zdravlju i životu psa.

Potrebno je razlikovati nevoljnost žene da napusti gnijezdo novorođenčadi za obrok u slučaju prekomjerne skrbi pojedinca o njegovu potomstvu. Ovo ponašanje može se promatrati ako je mjesto za hranjenje odraslog psa daleko od opremljenog gnijezda. Životinja se boji dugo odlaziti i ne stane u zdjelu s hranom.

Zbog razloga odbijanja kućnog ljubimca da jede i što učiniti vlasniku u ovoj situaciji, pogledajte ovaj videozapis:

Kada se brinuti

Vlasnik bi trebao biti upozoren na situaciju u kojoj pas ne samo da odbija svoju omiljenu hranu, već pokazuje i druge znakove neodlučnosti. Povećana tjelesna temperatura, zimica, obezbojenje vidljivih sluznica (bljedilo, crvenilo, cijanoza), probavne smetnje i teško disanje ukazuju na ozbiljnu bolest. U ovom slučaju, odbijanje hrane jedan je od simptoma patologije u razvoju.

Ako postoji barem jedna dodatna klinička manifestacija, vlasnik ne smije oklijevati posjetiti veterinara.

Kako normalizirati apetit

U slučaju da četveronožna prijateljica odbije hranu, vlasnik ne bi trebao učiniti sljedeće:

 • hraniti psa silom;
 • za liječenje više ukusne hrane;
 • propušteno hranjenje nadoknađuje dvostruki dio;
 • dugo ostavite hranu u zdjelici.

U slučaju da uzrok lošeg apetita nije povezan s tom bolesti, pozornost ljubimca možete privući hranom slijedeći preporuke i savjete:

 • Vratite poznate i poznate sastojke psa u prehranu i neko vrijeme uklonite nove proizvode.
 • Prilagodite način rada dana. Hranjenje istodobno doprinosi refleksnom razvoju želučanog soka kod ljubimca i potiče apetit.
 • Smanjite količinu dobrih nagrada i nagrada između glavnih jela.
 • U vrućoj sezoni, pustite psa slobodnim pristupom čistoj vodi, smanjite udio na pola. Veterini preporučuju ljeti za prijenos životinje na laganu i mokru hranu.
 • Ako pas odbija jesti suhu hranu zbog starosti ili problema s zubima, dio bi trebao biti prethodno prenesen u vodu.
 • Ako je potrebno promijeniti prehranu, veterinarski stručnjaci preporučuju postupno uvođenje novog proizvoda u male dijelove. Što se tiče gotovih industrijskih mješavina, tijekom tjedna treba postupno povećavati udio novog hrane, čime je iznos iznosi 100% u 7 dana, pod uvjetom da kućni ljubimac ima dobar apetit.
 • Ponudite vašem ljubimcu svježe i grijane hrane.
 • Aktivna šetnja na svježem zraku prije hranjenja uzbuđuje apetit psa.

Odbijanje jesti se često događa kod četveronožnih kućnih ljubimaca. Često su uzroci dobrovoljnog štrajka glađu bezopasni čimbenici - promjena prehrane, vruća sezona. Nedostatak apetita je također normalno stanje u brojnim fiziološkim uvjetima (seksualna želja, trudnoća).

Ako, pored odbijanja omiljene poslastice, vlasnik promatra dodatne simptome, onda bi takvo ponašanje psa trebalo biti razlog za posjetu veterinarskoj klinici.

Korisni videozapis

Za informacije o tome što učiniti ako pas odbije jesti, pogledajte ovaj videozapis:

Prirodni i patološki razlozi zašto pas osjeća miris. Četverostruki prijatelji imaju svoj prirodni miris, što je rezultat fiziološke strukture kože.

Gastritis kod pasa: simptomi, tipovi - akutni, kronični. Cistitis kod pasa: simptomi, liječenje kod kuće. Kolecistitis kod mačaka: simptomi, zašto stalno povraćanje.

Zašto srčani udar može izazvati psa., Liječenje. Isperite oči jakim čajem, antibioticima, otopinom borne kiseline, odnosno ublažavajte upalu konjunktive oka.