Prijelom u psu: vrste, simptomi, liječenje

S obzirom na mobilnost i aktivnost naših četveronožnih prijatelja, ne čudi da se često ozljeđuju. Osim toga, često to doprinosi nepažljivosti vlasnika i neodgovarajućoj skrbi, što dovodi do brojnih bolesti. U svakom slučaju, prijelom u psu je prilično složena patologija, au nekim slučajevima kritična, koja zahtijeva poseban pristup i medicinsku njegu.

Koje vrste prijeloma imaju psi?

Prije svega, takve ozljede dijele se na dvije vrste, temeljene na njihovu podrijetlu:

 • Traumatske frakture - razlozi za njihovo pojavljivanje povezani su s utjecajem vanjskih čimbenika.
 • Patološke frakture - pojavljuju se zbog patologija životinja, a vanjski čimbenici imaju mali učinak - primjerice, pas s osteoporozom može dobiti prijelom, bezuspješno skakanje s čak kauča.

Postoje i nekoliko vrsta lomova, koje se razlikuju po težini i drugim čimbenicima:

 • Prijelom kosti je najblaži oblik frakture koji se ne može identificirati bez posebne dijagnostike. Ponašanje životinje se ne mijenja, samo se pas počinje pomicati pažljivo ako je kost šapice oštećena. Ako je pukotina na rubu ili kralježnici, onda kućni ljubimac pokušava izbjeći kontakt, a pokušavajući ga udariti dodiruje na stranu. Unatoč jednostavnosti ove patologije, uvijek postoji rizik od komplikacija. Na primjer, ako se zavičajni ljubimac počne trenirati, tada, s neugodnim pokretom, kost na području pukotina ne može podnijeti opterećenje, a zatim se kućni ljubimac suočava s ozbiljnijim prijelomom. Čim je pas počeo šepati, potrebno je odvesti je u veterinarsku kliniku i uzeti X-zrak. To je jedini način da saznate je li u kostima nastala normalna modrica životinje ili pukotina.
 • Udaran prijelom je ozbiljnije patološko stanje od prethodnog tipa, što zahtijeva obveznu pažnju i terapiju. Vrlo često, ova oštećenja zahtijevaju operaciju. U ovom slučaju, ne govorimo o ozbiljnim oštećenjem unutrašnjih tkiva, dolazi do nezavisne fiksacije kostiju, ali životinja treba pravovremeno pomoći, jer se pas može pogoršati u prvim satima nakon primitka ozljede. Najčešći uzrok pogođenog prijeloma je psa koji skače s visine, kada se, prilikom slijetanja, cijela tjelesna masa prenosi na prednje šape. Najčešće se javljaju kod predstavnika velikih i divovskih pasmina, kao i štenaca, čije kosti još nisu u potpunosti formirane i nisu ojačane.
 • Zatvoreni prijelom, koji nije opterećen pomicanjem kosti - u ovom slučaju, oštećena kost ostaje na mjestu bez pomicanja. Ova vrsta ozljede se smatra ozbiljnim, jer često postaje uzrok povećane tjelesne temperature, oteklina i hiperemija na mjestu ozljede. S ovom oštećenjem postoje očiti simptomi koji vam omogućuju hitno zatražiti medicinsku pomoć, bez čekanja mogućih komplikacija.
 • Zatvoreni tip, praćen pomicanjem - simptomi slični prethodnom slučaju, ali u ovom slučaju kost ostavlja svoje normalno mjesto. Taj fenomen je lako detektirati, jer se kost oslanja na kožu. Ova vrsta ozljeda je opasna jer može dovesti do unutarnjeg krvarenja i drugih komplikacija.
 • Vanjska je složena patologija, što rezultira značajnim oštećenjem u unutarnjim i vanjskim tkivima. Otkrivanje ozljede nije teško, jer ulomci kostiju prolaze kroz kožu i izbacuju.

Pored gore navedenih vrsta prijeloma kod pasa, postoje i druge ozljede. Jedan od najtežih je fraktura kralježnice, popraćena ozbiljnim patološkim stanjima. Najčešće se lezija odnosi na torakalnu ili lumbalnu regiju. Također, često se dijagnosticira prijelom kuka kod pasa, čiji simptomi su slični zatvorenom prijelome i životinja doživljava teške boli.

Simptomi Pas Fractures

Prirodno, znakovi prijeloma u pasa ovise o vrsti ozljede, ali češće utječu šape. U tom slučaju mogući su sljedeći simptomi:

 • ljubimac se kreće bez naslonjača na jedan od njegovih šapa;
 • kao što pas osjeća bol u ozlijeđenim udovima, kada pokušava ispitati ili osjetiti šapu, pas može odmotati, vrištati, osmjehnuti i čak ugristi ruku;
 • često na mjestu oštećenja nastaje jaka pufadija i pojavljuje se hematoma;
 • šapa s lomom gubi simetriju s obzirom na drugi, zdravi dio;
 • vidljivo kroz kožu je komad kosti (s zatvorenim prijelomom s pomakom).

Krvarnjaci imaju svoje ozbiljne simptome - pas više ne osjeća stražnje udove, ne može se dići na njih (osim oštećenja sakralnog dijela, ovdje se pas može ustajati i kretati), fiziološki procesi su uznemireni - pas nije u stanju pravilno isprazniti, mokrenje može biti teško ili prisilno i drugima

Ako je pas razbio vilicu, onda kućni ljubimac ne može jesti, bol se osjeća tijekom bilo kojeg kretanja čeljusti, možda asimetriju njuške.

Prva pomoć

Kao što znate, ponekad puno ovisi o prvu pomoć, uključujući i život životinje, pa je izuzetno važno pravilno držati događaj:

 • Učvršćivanje čeljusti. To se može učiniti uz pomoć njuške ili omatanjem lica pasa običnim zavojem. To bi trebalo biti učinjeno čak iu situaciji kada ljubimac ne pokazuje agresiju i ponaša se tiho. Uostalom, za svaki dodir koji je neizbježan u budućnosti, pas može nenamjerno, pod utjecajem bolnog šoka, ugristi ljude koji mu pomažu.
 • Učvršćivanje ozlijeđenog područja. Ovaj događaj se održava po potrebi. Ako postoje znakovi frakture, ne biste trebali osjetiti oštećenu površinu. Kada su rebra ozlijeđena, uz pomoć širokog zavoja ili trake tkiva, prsa životinje se vraćaju. Zavoj treba biti čvrst, ali stisnuti kost i ne ometati disanje. Ako dođe do ozljede ekstremiteta, guma koja je izrađena od otpadnog materijala je postavljena na nju. Fraktura čeljusti je opasna, jer postoji mogućnost zabijanja jezika ili poteškoća s disanjem zbog nakupljanja krvi u grlu. U tom slučaju potrebno je očistiti dišne ​​putove, ali to treba učiniti vrlo pažljivo kako bi se izbjeglo premještanje slomljene kosti. Preporučuje se fiksiranje čeljusti s okvirom - može se koristiti žica i obični zavoj. No, ako možete doći do medicinske ustanove za 5-10 minuta, ne biste trebali trošiti dragocjeno vrijeme na izgradnju posebnih uređaja za učvršćivanje. Veterinari upozoravaju da ne biste trebali pokušati sami ispraviti situaciju, pokušavajući ispraviti kost na mjestu!
 • Uredan prijevoz. Potrebno je prevoziti kućnog ljubimca blagom položaju, koji se odabire na temelju prirode oštećenja. Pas bi trebao biti postavljen ili postavljen na takav način da bi se smanjio opterećenje od slomljenog dijela kosti. Šteneta ili malog psa (za udobniji prijevoz) može se postaviti u tvrdi nosač. Za simptome koji ukazuju na frakturu kralježnice, trebali biste biti što oprezniji. Ako je moguće, nazovite veterinarsku kuću ili ambulantu, koja postoji u mnogim veterinarskim klinikama. Njihovi automobili imaju svu potrebnu opremu za prijevoz ozbiljno ozlijeđene životinje. Prije dolaska liječnika, vrijedno je pokušati da se pas ne pomakne i zadrži svoj izvorni položaj. Ako to ne uspije, možete staviti svoje ljubimce na tvrdu površinu, na primjer, šperploča i popraviti ga zavojima. Isti uređaj prikladan je za prijevoz ranjene životinje u kliniku, ako druge opcije nisu dostupne.

Ako ozljeda dovodi do krvarenja, zaustavlja se, primjenjujući zatik ili tijesno vezanje malo iznad oštećenja.

Liječenje prijeloma kod pasa od strane stručnjaka

Terapija pukotina i zatvorenih prijeloma bez zamjene provodi se konzervativnim metodama. Ovo je ako šapa, rep ili rebara oštećuju. U tom slučaju, pas je opremljen miru, gume ili podupirajuće zavoje.

Ako je potreban spoj otpadaka ili dijelova kosti, izvedena je operacija nazvana osteosinteza. Za njegovu primjenu mogu se koristiti različiti uređaji (Elizarov, Kirchner), polimeri, igle za pletenje itd., Ovisno o oštećenju, veličini kućnog ljubimca i drugim čimbenicima. Pomoću ove kirurške intervencije provodi se pouzdana fiksacija, a tkivo kostiju brzo i ispravno utisne.

Situacija izgleda složenija ako se dijagnosticira fraktura kralježnice, zdjelice ili lubanje. U ovom slučaju, težina patologije i rezultati dijagnoze odlučuju sve. Stručnjaci se trude povezati i popraviti oštećenu kost, a vlasnici psa imaju jednako važnu misiju - osigurati sve uvjete za najbržu adheziju koštanog tkiva. Pet ne bi trebao primiti opterećenje i većinu vremena za odmor.

Prijelom u psu: vrste, simptomi i liječenje

Nesreća, pad s visine, neuspješni skok, prekomjerno opterećenje - malo je vjerojatno da će uspjeti potpuno zaštititi psa od svih rizika. Ali čak i ako je kost vrlo fragmentiran, danas je tehnički lako izliječiti gotovo bilo kakav prijelom u psu. Naravno, ako idete na veterinar na vrijeme. Ali kako pomoći vašem ljubimcu prije dolaska u kliniku?

Vrste i znakovi prijeloma

Pukotina je najsigurniji prijelom, kost nije potpuno slomljena, a okolno tkivo nije oštećeno. Često zbunjena s kontu, jer ljubimac kao cjelina osjeća se dobro, samo se kreće s pažnjom. Ako vrijeme ne pruži pomoć, situacija se može pogoršati. Na primjer, nekomplicirani prijelomi šapa u pasu bez liječenja postaju otvoreni prijelom nakon skakanja preko visoke prepreke (djelomično oštećena kosti ne podnosi uobičajena opterećenja).

Vizualno odrediti pukotinu u kosti je nemoguće. Stoga, u svim slučajevima, kada bez ikakvog razloga psa ne dopušta dodirivanje bilo kojeg dijela tijela, nježno se kreće, limps (noge, kralježnica), polagano žvače (čeljusti), itd., Potrebno je snimiti rendgensku snimku.

2. Utisnuta prijelom - dijelovi kosti na oštećenom mjestu unesite jedan drugoga. To se događa kada je udarac usmjeren prema duljini kosti, a ne preko. Na primjer, kada štene (elastične kosti), mali ili vrlo veliki pas skače s visine, naginjući se na prednjim šapama. Simptomi pogođenih pukotina štakora u psu kao i pukotina (šepajući, bolovi), opasnost je ista - dijelovi kosti mogu se pomaknuti, ako ne pomognu u vremenu. Tkiva nisu oštećena ili malo oštećena, lomljena kost djelomično se popravlja.

3. Zatvoreni prijelomi bez zamjene - krajevi slomljene kosti su u prirodnom položaju jedan prema drugome. Ozbiljna bol, crvenilo i / ili oteklina, kućni ljubimac ne dopušta dodirivanje mjesta ozljede i pokušava ne opteretiti bolno područje (ne naslanja se na šape, ne žvače - čeljusti, spava na jednoj strani - rebra).

4. Zatvoreni prijelom s pomakom - krajevi razbijenog kosti se razilaze, oštećujući krvne žile i mišiće. Bol je jača, više edema, kod svijetlih pasa hematoma je jasno vidljiva, može se primjetiti izbočina (ako se pomaknuto rub lomljene kosti počiva na koži iznutra).

Zatvoreni prijelomi u pasa su izuzetno opasni - vrsta kao što izvana ok, ali pod tkiva kože može biti teško oštećen: velika posuda - gubitak krvi, živaca - djelomične paralize, kraj slomljenog rebra može probušiti unutarnji organ.

5. Otvoreni prijelom - rub kosti izbacuje, lomlja mišiće i kožu. Sam kost ne mora biti vidljiv (osobito kod mišićnih ili pretilih pasa), ali rana je uvijek vidljiva. Najopasniji prijelom (tkiva su jako oštećena, vjerojatnost gubitka krvi), ali postoji plus - znakovi su toliko očiti da vlasnik odmah žuri u kliniku.

Pored lomljenja kao posljedica ozljeda, postoje i patološke prijelome - kost ne podnosi uobičajena opterećenja, a ponekad čak i pod tjelesnom težinom pauza tijekom hodanja. Uzroci: nedostatak kalcija, rak kostiju, cistične formacije, sve bolesti koje uzrokuju krhke kosti, starost. Takvi prijelomi kod pasa zahtijevaju liječenje na dva načina - vraćanje integriteta kosti i uklanjanje (ako je moguće) uzroka.

Prva pomoć

1. Učvrstite čeljusti (njuška, zavoj). To je nužno u svakom slučaju, čak i ako pas nije agresivan i izgleda mirno. Kućni ljubimac može ugristi kada ga vlasnik bezbrižno boli (pokušat će povezati ranu, staviti kopču ili staviti psa u kutiju). Čak iu blagim slučajevima, na primjer, kod repnog prijeloma, pas možda neće imati dovoljno strpljenja i delikatesa. Ugrižene ruke pomoći vašem ljubimcu puno teže!

2. Po potrebi popravite mjesto ozljede. Ako postoji samo jedna sumnja na prijelom (nema vidljive štete, pas je oprezan, ali pomiče ozlijeđeni dio tijela), nije potrebno dodirnuti mjesto ozljede.

Ako su rebra razbijene, premjestite prsa u prsa širokim zavojima ili platnenim trakama. Prilično čvrsto, ali kako ne bi stisnuo rebra i ne ometati disanje.

Stavili smo gumu na slomljenu šapu - s bilo koje prikladne tračnice, komad plastične boce itd.

Na prijelazu iz čeljusti psa može zaliha jezik ili imaju poteškoća s disanjem zbog nagomilanih krvi grla - čišćenje dišnih puteva vrlo pažljivo, nastojeći ne pomak slomljena čeljust. Preporučljivo je popraviti vilicu podizanjem kostura žice i zavoja, ali ovo je dosta vremena (ako idete 10 minuta prije klinike, nema potrebe gubiti vrijeme).

Ne možete pokušati vratiti slomljenu kost na svoj prirodni položaj! Svrha pričvršćivanja je spriječiti psa da još više pogoršava dok idete u kliniku. Stoga, u svim slučajevima gdje je moguće uzeti psa veterinaru, a što je manje moguće ometati ozlijeđeno područje, nije potrebno ponovno dodirnuti bolnu točku.

3. Pas se prevozi u benignom položaju, što ovisi o mjestu ozljede. Potrebno je sjediti / položiti kućnog ljubimca kako ne bi opterećivao slomljenu kost. U kutiju se može staviti štene ili mali pas. Ako se sumnja na kralježnicu kod psa, preporučljivo je nazvati liječnika kod kuće (ako liječnik može odmah doći). Dok liječnik ne stigne, pas se drži na mjestu na kojem se nalazi. Ako to nije moguće, psa se povuče (zajedno) na listu šperploče i fiksira (vezan za šperploču s zavojima) u položaju u kojem pas leži. Ne možete pokušati izravnati ili savijati ljubimca!

Kada krvarenje postavlja zatvarač iznad mjesta ozljede ili uske gaze zavoj. Ako put do klinike traje duže od 20 minuta, obratite se veterinaru telefonom. Liječnik će vam reći kako smanjiti bol i kako izbjeći komplikacije povezane s produljenim prijevozom. Telefonski broj klinike koji vam je najbliži možete pronaći putem interneta ili službe za upit grada.

Liječenje prijeloma

Prije svega, liječnik će eliminirati bol i anksioznost (sedativi), liječiti ranu (ako su vanjska tkiva oštećena). Budući da nije uvijek moguće odrediti prijelom u psu samo pomoću vanjskih znakova, snimanje će biti sigurno. X-zrake će vam pomoći procijeniti situaciju: ponekad montirati dovoljno gips, a ponekad je potrebna operacija - stražnji rub slomljena kost u njegovom prirodnom položaju, izvadite manjih ostataka, obnoviti integritet krvnih žila i mišića.

Ponekad je potrebno zategnuti / pričvrstiti kosti vijcima, pločama, metalnim iglama - nakit je skup, ali rezultati su impresivni. U nekim slučajevima potrebno je zamijeniti oštećenu površinu kosti protezom. Na primjer, fraktura kuka u psu puno je vjerojatnije da će se potpuno oporaviti ako se zglob odmah zamijeni. Osobito kada je u pitanju stariji, mišićavi ili pretili psi.

Kost učvršćena na jedan ili drugi način će rasti za nekoliko tjedana (pojedinačno, ovisno o ozbiljnosti ozljede, dobi, vrsti frakture i drugim čimbenicima). Obitelj za oporavak mora biti pružena miru. Zbog smanjenja aktivnosti, moguće je povećanje težine, stoga je dijeta samo prehrana. Veterinar će propisati lijekove koji će psa pomoći da lakše oporavi razdoblje oporavka - sedativi, lijekovi protiv bolova, laksativi (ako se zbog slabe mobilnosti pojavljuju problemi s defekacijom). Budite sigurni da propisujete regenerativne lijekove koji ubrzavaju fuziju i liječenje susjednih tkiva.

U slučaju prijeloma zdjelice kod psa, tretman je dulji i složeniji, budući da je motorička funkcija jako ograničena. Isto vrijedi i za prijelome kralježnice. Zbog velike vjerojatnosti komplikacija, liječnik mora pratiti napredak liječenja dok se pacijentov caudat ne oporavi.

Prijelom šape pasa: znakovi, učinci i njege

Fraktura se naziva povreda cjelovitosti kosti. Ako su istodobno oštećeni mišići i koža, tada se prijelom naziva otvoren. Dok se održava integritet frakture kože je zatvoren. Također je moguća i pukotina štakora u pasu (s zamaskom krhotina) i nepotpuno (bez pomaka, pukotina).

Struktura kostiju udova

Anatomija stražnjih i prstiju vrlo je različita pa ih treba razmotriti odvojeno.

Struktura prednjih udova

Škapula je kost u obliku izdužene trokutaste ploče koja pričvršćuje prednji udovi na tijelo uz pomoć mišića. Široka baza usmjerena je prema gore. Uski dio škapule usmjeren je prema dolje, na njemu postoji zglobna šupljina, gdje se humerus spaja pomoću tetiva.

Važan element je kralježnica škapule - uska, ali strma visina koja ide od vrha prema dnu duž cijele duljine škapule. Uz to su mišići koji su odgovorni za kretanje naprijed.

Humerus je cijevasta, jedan je od najmasivnijih i najčvršćih u kosturu. Ona ima dva kraja (epiphysis):

 • gornja glava je zaobljena, odgovara višesmjernom ramenu i skapularnom zglobu, pored njega je veliki bočni tuber - mjesto vezanja snažnih mišića;
 • donja glava je u obliku dviju brežuljaka, koja tvore šupljinu nalik sedlu.

Baza podlaktice je ulna i polumjer. Na ulnaru kosti može se naći veliki izljev lakta - mjesto pričvršćivanja snažnih ekstenzora koljenastog zgloba. Kao i duboka rupa u obliku polumjeseca, koja uključuje donju glavu humerusa.

Radijus je tanji, zajedno s ulnarskom kostom omogućuje da se prednji dio malo zakreće oko uzdužne osi. To je nužno zbog činjenice da je zglob koljena uniaksični blok-oblik, omogućava njegovu strukturu da pokreće s širokom amplituda, ali ne dopušta.

Zglob pasa predstavlja broj pojedinačnih asimetričnih kostiju. Na ove kosti su pričvršćene pet prstiju, četiri velike one čine metakarpus, a peti kratki prst je rudimentaran, a nalazi se kod pasa iza metakarpusa. Kosti koje se pridružuju zglobu nazivaju se metakarpalom, a oblikovni prsti zovu se phalanges:

 • najgornji falanx je fetus;
 • srednji drugi koronarni;
 • donja treća je pandža (kugla sama).

Struktura stražnjih udova

Prsni koš je zdjelica - složen, simetričan dizajn. Svaka polovica zove se bezimena kost, koja se sastoji od tri ugrađene kosti:

Ileum je najveći, smješten na vrhu i sprijeda, leži na zdjelici i povezuje se kroz ravni sacroilijski zglob. Isijska kost u psima je kratka, smještena na leđima. Svaka polovica zdjelice raste sljedećom polovinom kroz stidnu kost. Na mjestima sagorijevanja stidne, ilijalne i ischialne kosti postoji duboka zglobna šupljina, koja uključuje glavu femura.

Cjevasti masivni bedreni kost je jedna od najsnažnijih kostiju u tijelu. Na svom gornjem kraju nalazi se sferična glava koja ulazi u zdjelicu zdjelice zdjelice. Takav spoj daje najveću slobodu kretanja, na primjer, mužjaci kada uriniranje može gurnuti nogu daleko na stranu.

Donji kraj femura je glatko, formiran je iz dva polukružna tuberkula, između kojih se nalazi sedlo fossa. Zajedno s glavama tibije i fibule oblikuje blok-poput zgloba. Zglob također sadrži patelu, kljun u kugli koja ima bazu i vrh. Kneecap ne dopušta koljeno spajanje naprijed.

Fibula kod pasa znatno je manja od tibije. Potonji je posebno masivan na gornjem kraju, ali se u njemu jako savijati. Vlakana s donjim krajem često raste zajedno s tibijem. Struktura metatarsusa i tarsusa stražnjih udova je ista kao i prednja strana.

Uzroci ozljede

Prema etiološkom faktoru, sve frakture mogu se podijeliti u dvije velike skupine: traumatski i patološki.

Traumatske frakture. Njihovi uzroci su različiti tipovi mehaničkih utjecaja. Na primjer, udaranje automobila na nogu ljubimca, skakanje s previsoke visine, borba s većim psom.

Patološka fraktura. S njim je situacija mnogo opasnija, jer pravi uzrok je kršenje snage kostiju, tj. Druge bolesti. Često one postaju osteosarkom ili kršenje apsorpcije kalcija i fosfora, kao i starost, u kombinaciji s nepravilnim hranjenjem.

Znakovi prijeloma

Ovisno o težini frakture, simptomi se razlikuju:

 • Pukotina je kada je cjelovitost u križnom dijelu kosti samo djelomično prekinuta. Ova vrsta prijeloma lako se zamrzava jer kućni ljubimac ostaje aktivan, ali pomiče s oprezom. Važna je razlika u tome što se, kada se oštećuje, mekano tkivo, može se otkriti edem. S pukotinom u kosti, okolna tkiva su netaknuta.

Važno je! Pukotina je opasna ozljeda, jer se u svakom trenutku može pretvoriti u pravi prijelom.

 • Udaran prijelom je kada ulomci kostiju ulaze jedan u drugi. To se događa ako mehanički udar nije usmjeren ni preko kosti, već zajedno. Na primjer, prijelom prednje šape pri skakanju s velike visine. Šum u pasu postaje vrlo jak, dok okolna tkiva nisu oštećena, nema edema, ali se može ustanoviti da je ozlijeđeni ud je nešto kraći od zdravih.

Sjeti se! Ako ne izliječite kućnog ljubimca, lom može postati složeniji, postati višestruko, inače će kosti zajedno rasti nepravilno, što je još gore jer će pas postati onesposobljen.

 • Zatvoreni prijelom bez zamjene je kada su dijelovi kosti u prirodnom položaju jedan prema drugom, okolna tkiva su blago oštećena. Životinja odbija stajati na šapama, ne dopušta dodirivanje mjesta prijeloma (ponaša se agresivno). Crvenilo ili oteklina mogu se otkriti na mjestu ozljede.
 • Zatvoreni prijelom s pomakom je kada su dijelovi kosti pomaknuti jedan u odnosu na drugi i prirodni položaj. U ovom slučaju, okolno tkivo je više oštećeno. Bolna reakcija je jaka, pas zamišlja, lizanje mjesta prijeloma. Velika pufnost je vidljiva ispod kože, često se nalaze hematomi. Gotovo uvijek postoji asimetrija udova. Ponekad možete naći izbočinu - komad kosti koja se odmara na drugu stranu kože. Važno je! Ovo je najopasnija vrsta ozljede, jer vlasnici ne žele vidjeti liječnika (vidljivi znakovi ne uzrokuju zabrinutost), dok pas ima snažnu unutarnju krvarenje.
 • Otvoreni prijelomi zamorca su kada se kosti izbacuju. Najstrašnija od svih prijeloma, budući da sama činjenica da se kost izbaci iz nogu može ugušiti i kućnog ljubimca i domaćina u šok. Istina, mišićne stijene nisu uvijek vidljive, ali uvijek se nalaze rane i krvarenje. To je također opasna vrsta prijeloma, ali samo u slučaju oštećenja krvnih žila, u ovom slučaju, potrebno je zaustaviti krv prije nego što se kućni ljubimac isporučuje u bolnicu.

Osim toga, potrebno je spomenuti i prijelome prstiju. Ozljeda se često pojavljuje ako se veliki predmet odbaci na petinu nogu ili ako je automobil pomiče (psi vole trčati za njima). Kao rezultat takvog utjecaja, jedan prst često ne pada, ali nekoliko ili sve odjednom. Obično su takvi prijelomi zatvoreni i pomaknuti, ali istovremeno oteklina je mala. Za dijagnosticiranje takvog fraktura bez rendgenskih zraka vrlo je teško.

Sjeti se! Ako je pas hrom, a ne možeš odrediti prijelom šape, moraš odmah otići u veterinarsku kliniku.

Prva pomoć

Potrebno je samo za otvorene prijelome. Glavni zadatak je zaustaviti krvarenje. Obično oklop nije pri ruci (ali ako postoji, onda ga koristite), tako da morate koristiti materijale pri ruci. Da biste to učinili, trebate omotati mjesto iznad rane komadom tkanine, rupčićem, gazeći slatkiši, nakon čega je dovoljno čvrsto zavijati zavojem ili jednostavnim užetom.

Obratite pozornost na dvije važne točke:

 • Za zaustavljanje krvi, vezanje nije potrebno samo za samu ranu, već mjesto iznad nje.
 • Ne možete staviti kabel izravno na kožu, možete ga oštetiti, svakako priložite komad tkanine, zavoj, salvete.

Također se preporučuje popraviti ud, ali ovdje vlasnici zaboravljaju da "popravljanje" ne znači rezanje ostataka.

Sjeti se! Nikada ne pokušavajte popraviti slomljenu kost, to nevjerojatno boli.

Osim toga, možete oštetiti udove još više, sve do rupture krvnih žila. Samo ga popravite, vezan za štap, šperploču, druge udove. Pri transportu kućnog ljubimca pazite da je ozlijeđeni dio na vrhu i da se ne učita.

Ako niste sigurni koja bi prva pomoć trebala biti, nemojte ništa učiniti, samo otpustite kućnog ljubimca što je prije moguće u veterinarskoj klinici.

Prognoza je obično povoljna. Kosti se slažu u roku od nekoliko tjedana, ako je osteosinteza ispravna, tada neće biti nikakvih posljedica u obliku hromosti. Oprezna prognoza u nazočnosti osteosarkoma.

Liječenje pukotina

Za početak, liječnik će napraviti kvalitativnu anesteziju, bez toga, pas neće dopustiti da se pregleda. Zatim se provodi ispitivanje udova i kućnog ljubimca, propisan je rendgenski sloj slomljenih šapa, kao i ultrazvučni pregled, rendgenski snimak i drugi testovi za sumnju na oštećenje unutarnjih organa. Na primjer, kada pada s velike visine ili kada udarate automobil, štene šake pukotina gotovo je uvijek u kombinaciji s ozljedom trbuha ili prsima.

Potreba za operacijom

S puškama štakora u pasu, gotovo je nemoguće učiniti s nametanjem gipsa, pa je u 99% slučajeva potrebno operiranje. Kirurška intervencija naznačena je iz više razloga:

 • Gotovo je nemoguće prisiliti psa da održi nogu i žbuku. Prijelom stražnje šape još uvijek može dopustiti, pa čak i onda ne uvijek. Kućni ljubimci pokušavaju ukloniti žbuku što je prije moguće, čak i ako ne uspiju, još uvijek mogu uzrokovati dodatne traume.
 • Budući da kućni ljubimci nikada ne slomi noge zbog nepažnje, oni su češće otvoreni, višestruko različitim komplikacijama. Stoga je potrebna operacija za povezivanje svih ulomaka i šivanja oštećenog tkiva.
 • Istraživanja su pokazala da kosti najbrže rastu zajedno s pažljivom usporedbom fragmenata i njihovom pouzdanom fiksacijom, a rana podrška ekstremiteta ima pozitivan učinak. Sve je to moguće samo s operacijom.

Vrste operacije

Lijepljenje se naziva osteosinteza. Postoji nekoliko vrsta operacija:

 • Uređaj Elezarova. Vrt je fiksiran uz pomoć žbica na metalnim prstenovima. Ova je metoda primjenjiva za velike i srednje pasmine. Prsten se ne može ukloniti i sigurno popraviti kosti.
 • Kishnerov aparat je konstrukcija izrađena od samoreznih šipki pričvršćenih za metalni boravak. Obično se upotrebljava za intraartikularne frakture i kada nije moguće instalirati aparaturu Elizarov. Nedavno su korišteni posebni razrjeđivi vijci za samorezu i plastične šipke, ali osnovni princip Kishnerovog aparata ostaje nepromijenjen.
 • Unutarnja fiksacija se koristi kada nije moguće instalirati bilo koji od uređaja. U tom slučaju klinovi se umetnu u cijevnu kost. Kasnije se oni ne uklanjaju, već ostaju za život. Ova vrsta operacije je najteža, a ne svaki kirurg je sposoban kvalitetno provoditi.

Kakva vrsta kirurškog zahvata treba izabrati i što treba učiniti, odlučuje liječnik. Izbor ovisi o vrsti i karakteristikama prijeloma, io iskustvu i sklonostima veterinara.

Postoperativno razdoblje

Daljnje liječenje kod kuće može se odvijati u odsustvu postoperativnih komplikacija (krvni ugrušci, kirurška infekcija). Obično pas, nakon što se pobrine da je sve u redu, ispušta se u roku od 6 do 24 sata. Zadatak vlasnika je pružiti ljubimcu odmor, a kako bi pas ne bi stekao težinu (zbog neaktivnosti), treba propisati dijetu. Posebna pažnja je pružiti lijekove protiv bolova, dodatke kalcijima, dnevno liječenje šavova.

Kućni ljubimac počinje se oslanjati na udove nakon 3-5 dana, a prijelom potpuno raste 2-3 tjedna, a nakon toga ovaj pas počinje trčati i igrati. Međutim, jakost kosti u ovom trenutku može biti mala, pa se preporuča zaštiti ljubimca od prekomjerne mobilnosti i traumatskih situacija još 2-3 tjedna. Ukupno, rehabilitacija je 4-6 tjedana, za treći ili četvrti tjedan poželjno je uzeti rendgensku snimku i pobrinuti se da se kost dobro razvije.

Prijelomi kod pasa

Prijelomi kod pasa

Psi su vrlo aktivni kućni ljubimci, osobito u mladoj dobi, kada je malo štene spremno za vas srušiti, veseli se susretu s vama (naučite odmažiti psa da skače na prsa), a tijekom šetnje se pretvara da je prvak u brzini i spretnosti. Međutim, postoje situacije koje mogu ograničiti takvu fizičku aktivnost pasa, a većina ih je povezana s lomom nogu, kralježnice.

Kako saznati što pas ima prijelom, kakve su vrste prijeloma, kako prvu pomoć psa ostaviti za prijelom i kako pomoći ljubimcu oporaviti se brže - o svemu tome ćemo vam reći na stranicama naše publikacije. Sigurno, ovaj će članak biti koristan za sve uzgajivače psa, jer život je pun iznenađenja, ugodnih i ne baš dobrih, ali da to zna da je vaša četveročlana prijateljica i kako da mu pomogne vrlo važna.

Značajke frakture kod pasa

Zato se sjećamo što je prijelom.

Fraktura je patološko ili traumatsko kršenje integriteta koštanog tkiva. Prijelomi su otvoreni (kada koštica oštećuje mekano tkivo i postaje vidljiva), i zatvorena (vizualno, nešto nije u redu s udovima, samo mu je edem na mjestu frakture i boli).

Koji su prijelomi opasniji? Zapravo, reći da su samo otvoreni prijelomi opasni za život psa, a zatvoreni mogu se zanemariti, tvrdeći da je "i tako rastu zajedno" pogrešno. Uostalom, kao posljedica deformacije integriteta kosti, može doći do pomaka i kost će zajedno rasti u takvom nepravilnom položaju, što će kasnije uzrokovati da se pas luta, teško će se kretati. Stoga ne bismo klasificirali frakture u opasne, a ne toliko. Bilo kakvo kršenje integriteta koštanog tkiva zahtijeva intervenciju veterinara, jer samo on može procijeniti opseg i prirodu oštećenja i pomoći psu. Mi, s vama, možemo samo pružiti prvu dobrobitnu njegu, iako zdravlje našeg kućnog ljubimca ovisi o točnosti i pravodobnosti njezine odredbe.
natrag na sadržaj ↑

Uzroci pasa frakcija

Na mjesto prijeloma treba primijeniti žbuku ili usku fiksiranu zavojnicu.

Naravno, želite znati što može dovesti do situacije u kojoj je pas ozlijeđen i ima prijelom. To je neophodno kako bi se zaštitila kućna ljubimca od takvih potencijalno opasnih situacija. Ali, ne možete u potpunosti štititi svog psa od svega. Prema tome, prema veterinarima, upravo kao rezultat sudara s automobilom psi najčešće imaju prijelome. Štoviše, to može biti ne samo fraktura limbova, već i kosti, kralješnica, rebra, baza lubanje također može biti slomljena... U posljednjim slučajevima, nažalost, ne postoji nada štednje kućnog ljubimca, jer veterinarska medicina klasificira takve ozljede kao neugodan tretman, pa čak i ako je životinja još uvijek živa, preporučljivo je da vlasnici provode eutanaziju kako bi ga spavali, a ne produžili užasnu muku. Sada nećemo uzeti u obzir sve aspekte čovječanstva takvog čina - samo kažemo da ponekad pomoć je zaustavljanje patnje životinje koju volite.

Uzrok frakture može biti i jaka ozljeda ili udar, pad s visine, neuspješno slijetanje na tvrdim površinama. Neke pasmine pasa, zbog osobitosti njihove anatomske strukture tijela, posebno su izložene riziku - na primjer, kratka noga kravata je prilično neuspješna pri skakanju s kauča jer može slomiti šapu ili čak oštetiti kralježnicu. Dakle, vlasnici takvih pasa, koji su u opasnosti od primanja domaćih prijeloma zbog njihovih karakteristika pasmine, trebaju biti pažljiviji prema kućnim ljubimcima. Pročitajte više o pasmini bolesti u pasa.

Kao rezultat naglog kočenja tijekom trčanja ili promjena u kretanju, pas može doživjeti i dislokaciju zglobova i frakturu udova, posebno za one životinje čija prehrana ne sadrži dovoljno vitamina i minerala. Saznajte najbolji način za hranjenje psa.
natrag na sadržaj ↑

Simptomi frakture kod pasa

Simptomi prijeloma su oteklina na mjestu prijeloma, izražen bol, kršenje integriteta mekih tkiva, gubitak osjetljivosti, ograničena tjelesna aktivnost... Ako primijetite da je vaš pas iznenada prestao biti aktivan i ima gore navedene simptome - najvjerojatnije ima prijelom. Preciznije, veterinari će moći reći nakon rendgenske snimke i pregleda životinje, ali za sada trebate prvu pomoć svom ljubimcu.
natrag na sadržaj ↑

Kako pomoći psu s prijelomom

Držite pas smirenim

Ako sumnjate da pas ima prijelom - bez obzira na to, što je najvažnije, udovi, zdjelica, kralježnica, ne gube smetenost u ovoj situaciji, jer će vam nervoza biti prenesena vašem ljubimcu. Pokušajte smiriti psa i smiriti se, a također, svakako ograničite kretanje vašeg kućnog ljubimca - čime se smanjuje vjerojatnost raseljene kosti rascijepljene i smanjuje rizik da slomljena kost može oštetiti kožu ili unutarnje organe.

Ako pas krvari - to je često slučaj s otvorenim prijelomom - potrebno je liječiti ranu i nanijeti zavoj da se zaustavi krv.

Ako životinja ima izražen bolni sindrom, prikladno je dati psu anestetički lijek. Međutim, po dolasku u veterinarsku kliniku, ne zaboravite reći veterinaru što i u kojoj dozi ste dali psa. Saznajte ovdje koje se lijekove ne bi trebalo davati psima.

Naravno, trebate isporučiti životinju što je prije moguće u veterinarskoj ordinaciji gdje će ga stručnjak moći vidjeti.
natrag na sadržaj ↑

Liječenje fraktura kod pasa

Liječenje prijeloma treba provoditi samo u veterinarskoj ordinaciji i odgovarajućim stručnjacima. Stoga ne vrijedi pokušavati samostalno postaviti raseljenu kost na kućnog ljubimca, kako bi se primijenila žbuka. S vašim neponovnim akcijama (ako ste naravno ne veterinar) samo ćete pogoršati stanje životinje, što će dodatno dovesti do ozbiljnih komplikacija.

Ako pas ima prijelom udova bez pomaka, oni će nametnuti gume ili žbuku na njemu, kako bi sigurno učvrstili mjesto loma. Ako je prijelom otvoren, tada će biti potrebna kirurška intervencija radi uklanjanja ostataka koštanog tkiva i povezivanja fragmenata ili slomljenih dijelova kostiju pomoću različitih posebnih nacrta.

Ozbiljnije vrste prijeloma - fraktura lubanje ili kralježnice zahtijevaju složene mjere liječenja ili, ako je slučaj beznadan, veterinar može preporučiti da ugušite životinju.
natrag na sadržaj ↑

Rehabilitacija pasa nakon prijeloma

Ako prijelom nije kompliciran, prvu pomoć pružena je psu pravodobno i ispravno, kao i slijedite sva pravila uspješne rehabilitacije i poduzmite sve mjere da vratite svoj dio nakon prijeloma - u kratkom vremenu vaš će ljubimac moći vratiti se u normalan život i čak idite na šetnju s fiksiranim zavojem na mjestu prijeloma. Ako je prijelom složeniji, vrijeme oporavka traje duže. Međutim, u ovom iu drugom slučaju, trebali biste shvatiti da je veterinarska skrb početak procesa oporavka. I evo kako će se proces oporavka nastaviti - sve ovisi o vašoj skrbi o psu, prehrani koju pružate i o mjerama rehabilitacije koje poduzmete. Predlažemo da razgovaramo o potonjem redoslijedu.
natrag na sadržaj ↑

mir

Kako bi slomljene kosti psa rasti zajedno što je brže moguće, mora biti na miru. I, pričvršćivanje zavoja ili žbuke - nemojte ga potpuno osigurati. Morat ćete paziti da zaštitite psa od trčanja, skakanja, oštrih pokreta, kao i slobodnog kretanja. To se može postići... uz pomoć stanica. Možete kupiti najnoviji prema veličini vašeg ljubimca u trgovini za kućne ljubimce. Kavez mora biti takve veličine da životinja može stajati u njemu u punom rastu i poduzeti nekoliko koraka, ali ne više. Oštrenje ljubimca u kavezu će ga spasiti od prekomjerne ozljede.

Nemojte zaboraviti na udobnost pacijenta, kao i osigurati da vaš pas ne misli da je boravak u kavezu nova vrsta kažnjavanja, staviti u nju tople i meke posteljine koje će ravnomjerno podijeliti pritisak pod težinom psa. Ako bolesni ljubimac ne može ustati u WC-u - ima smisla staviti staja koja apsorbira vlagu koja će dopustiti vlagu i urinu da teče kroz leglo i ne mokri kožu životinje.

Stavite kavez s psom u sobu u kojoj provodite dosta vremena, ako vaš ljubimac voli gledati TV (postoje!) - uključite ga za njega.

Ako je kavez u hladnoj sobi, noću se može prekriti posteljinom i pokrivačima tako da se zagrijavaju u njoj, također bi bilo prikladno pokriti kućnog ljubimca s drugom posteljicom.
natrag na sadržaj ↑

ograda za konje

Unatoč činjenici da pas mora biti na miru, to ne znači da se mora nositi s potrebom. Ako joj kralježnica nije ozlijeđena i veterinar ne zabranjuje joj da se kreće, možete nositi ljubimac u vašem ruku van da ode u WC. Ako je pas srednje do velike veličine, pomoću nosača možete poduprijeti tijelo kućnog ljubimca s dna i ukloniti dio opterećenja sa svojih ranjenih udova uz pomoć. Usput, možete napraviti takav remen iz velike ručnike koji propustite pod trbuščićem psa ili ispod dojke, ovisno o mjestu frakture. Morat ćete držati krajeve ručnika čvrsto preko leđa i podržati ga.

Ni u kojem slučaju ne dopustite vašem ljubimcu tijekom takvih šetnje, skrenite oštro.

Alternativa takvim šetnjama može biti pladanj u kući, ali za to ćete najprije morati naučiti svog psa da ode u WC na takvom ladicu. Kako to učiniti - pročitajte ovdje.
natrag na sadržaj ↑

Vrijeme oporavka

U prosjeku (to, dakako, ovisi o težini i mjestu prijeloma), razdoblje rehabilitacije traje do 8 tjedana. Tijekom tog vremena kosti psa rastu, iako dob psa i dijeta također mogu utjecati na stopu izlječenja kostiju. Tako, na primjer, u štene s dobrom prehranom, kosti mogu rasti zajedno tijekom 4 tjedna, dok u starom pasu razdoblje rehabilitacije može biti odgođeno do 12 tjedana. U svakom slučaju, važno je cijelo ovo vrijeme sjetiti se naših preporuka i zaštititi zdravlje vašeg psa. Sada je za vas to poput krhke vaze.

Obavezno se posavjetujte s veterinarkom o točki u kojoj možete postupno povećati slobodu kretanja psa i vrijeme hodanja. U pravilu, ako lom bude zajedno bez komplikacija, a nakon 2 tjedna nakon ozljede, ljubimac se može hodati 5-10 minuta, postupno povećavajući vrijeme za hodanje i stupanj stresa (više informacija o hodanju psima). Međutim, treba vas voditi država i ponašanje vašeg ljubimca. Ako mu je teško i on je u boli, treba smanjiti opterećenje.
natrag na sadržaj ↑

Postoperativna njega rane

Video Posebni zaštitni ovratnik

Ako je pas bio povezan, morate osigurati da ne lizati ranu, jer ima mnogo bakterija i klica u životinjskim ustima i može nositi zarazu na ranu tijekom lizanja. Da biste to učinili, koristite zaštitni ovratnik, može se kupiti u veterinarskoj ljekarnici, vratu maternice, koji će podržati psa vrat. Lagano zavoj također može zaštititi ranu od lizanja, ali samo ako vaš ljubimac ne trpi od sklonosti gnuđu sve, inače će lako ispucati zavoj i doći do rane. Neki su vlasnici stavili jakne i uniforme za pse, ali ovdje je potrebno voditi okolnosti i ozbiljnost ozljede. U svakom slučaju, ako nanesete zavoj - ne smije biti previše zbijeno kako ne bi poremetio cirkulaciju krvi u udovima. Činjenica da je cirkulacija krvi razbijena, prstima na čeljusti će vas potaknuti - ako su natečeni, krv cirkulira loše.

Pojava edema treba vas upozoriti i postati razlog za odlazak na veterinara i razrješavanje preljevnice.

Pazite da prljavština ne ulazi u ranu tijekom šetnje, da se to učini, stavite zavoj iznad rane, a na vrhu - polietilen i sve to popravite ljepljivom trakom. Po povratku kući, uklonite takav zaštitni zavoj, dopuštajući koži da diše.
natrag na sadržaj ↑

Oslobađanje boli

Čak i ako je pomoć pravilno i pravodobno izvedena, tijekom prvih 10 dana pas često pati od boli i treba lijek protiv bolova. U pravilu, kućni ljubimci s četiri šapa su propisani protuupalni lijekovi, kao i sintetički analgetici iz kategorije opioida. Imenovanje lijekova, kao i izbor doza i učestalost prijema, treba obaviti veterinar.
natrag na sadržaj ↑

Hranjenje psa s prijelomom

Tijekom razdoblja rehabilitacije, s obzirom na ograničenu sposobnost premještanja, pas neće izgorjeti onoliko kalorija koliko je gorjelo prije, stoga, ako ga hranite starom hranom i prijašnjim dijelovima, to je najsigurniji način pretilosti i debljanja. Štoviše, dodatna težina u njezinoj situaciji bit će dodatni teret za ozlijeđeni ud, pa bi bilo prikladnije za ovo vrijeme prebaciti ljubimac na posebnu prehranu čije se značajke mogu raspravljati s veterinarkom. Kao jedna od mogućnosti za takvu prehranu - to može biti prehrambena hrana od proizvođača gotove hrane. Ako odaberete ovu opciju, prije nego što odlučite o veličini dijela za psa, izmjerite je, pročitajte upute na pakiranju i pridržavajte se učestalosti hranjenja i preporučenim količinama dijelova.

Video o pasmama i oporavku pasa nakon operacije

Danas smo razgovarali o prijelomima u pasa, kako pružiti prvu pomoć nekoj životinji, kako liječiti prijelome, kako provesti kompetentnu rehabilitaciju psa nakon prijeloma koji je primio. Nadamo se da će naša publikacija pomoći da se pravilno brinete o zdravlju naše manje braće.

Ako imate bilo kakvih pitanja o ovoj temi, rado ćemo odgovoriti na njih. Ostavite svoje komentare, recenzirajte, podijelite svoje priče, kao i fotografije svojih kućnih ljubimaca na stranicama naše grupe Vkontakte.

Čekamo vaše povratne informacije i komentare, pridružite se našoj grupi VKontakte!

Fraktura šapa, kralježnice, zdjelice u psu

Simptomi i prva pomoć

Frakture kod pasa, čije liječenje ovisi o mjestu njihove lokalizacije, prisustvo pomicanja fragmenata, oštećenja unutarnjih organa, i slično, lako se sumnja, ako znate glavne simptome karakteristične za ovu vrstu oštećenja kostiju.

Na prijelazu udova:

 • pas ne može koračati na ozlijeđenu šapu i stalno ga čuva na težini,
 • edem počinje formirati brzo na mjestu prijeloma,
 • ozlijeđena šapa je dva puta veća kao zdravi udovi,
 • šapa se može slobodno i neprirodno kretati
 • kad pokušavate pregledati i dodirnuti pas je u boli i cviliti

Na prijelazu repa, također i gromada kada pokušavaju dodirnuti. U slučaju lomova rebra, pas zamišlja ozbiljno u ozljedama, ponaša se nemirno, diše brzo i površno.

Najčešći simptom je teška bol. Ne dopušta psu da se nasloni na ud.

Kada pokušavate osjetiti ozlijeđenu nogu, pas se agresivno ponaša, može čak ugristi vlasnika. Na pregledu udova može se vidjeti edem, hematom, te u teškim slučajevima rana, ponekad s fragmentom kosti u njemu.

Često je vidljiva asimetrija stražnjeg dijela, ali ponekad se ti simptomi ne prepoznaju.

Kako odrediti frakturu šapa u psu? Ako je to prijelom zamorca (prednji ili stražnji) - i takvi su prijelomi najčešći kod pasa, moći ćete pratiti sljedeće simptome prijeloma:

 • pas se uopće ne oslanja na jedan od udova
 • životinja štiti jedan od udova, dok pokušava dodirnuti i pregledati, oštra bol se pojavljuje, vaš ljubimac čak može pokušati ugristi vas
 • ozbiljan edem mekog tkiva na mjestu prijeloma - oštećeni ud je dvostruko veći od zdrave, može se vidjeti velika modrica
 • kršenje konfiguracije jednog od udova, izgleda asimetrično u odnosu na zdravu
 • ulomak kosti vidljiv je kroz kožu

Uzroci fraktura

Prije svega, to su različiti mehanički učinci, tj. Različite ozljede kod pasa: modrice, udarci, pada na tvrdu površinu, šokovi, oštri trzaji, pljačkaške rane. Rijetko se uzrokuju patološki učinci na koštanu strukturu tkiva na pozadini bolesti: distrofični, upalni, neoplastični, metabolički poremećaji i trudnoća.

Etiologijom, prijelomi se mogu podijeliti u dvije velike skupine: traumatske i patološke.

Uzroci traumatičnih prijeloma su različiti:

 • pada s visine;
 • Nesreća, udaranje automobilom;
 • boriti se s većim psom;
 • udarac od čovjeka;
 • i drugima.

Nekoliko bolesti uzrokuje patološke prijelome:

 • Perthesova bolest. Kao rezultat toga, fraktura vratnog bedrena obično se opaža kod malih pasmina;
 • onkologija. Često je registriran kod starijih pasa;
 • hranjiv hiperparatiroidizam. Može se naći kod štenaca s hranom proteina.

Što možete učiniti kako biste pomogli svom psu?

Prije svega, provodit će kvalitetnu anesteziju. Nakon toga će provesti puni pregled psa i ozlijeđenog kraja.

To je osobito važno za one koji su primili autotrauma ili padali s visine, jer osim očitih problema za vlasnika - fraktura šapa - pas u takvoj situaciji može imati prsima ili trbušne traume.

Te ozljede možda neće biti vidljive kada vlasnik pregleda površinu psa, ali zahtijeva hitniju i složenu korekciju od prijeloma. Nakon pregleda, liječnik će napraviti rendgenski sloj slomljene kosti kako bi procijenio konfiguraciju prijeloma i planirao liječenje, kao i provesti dodatnu dijagnostiku drugih ozljeda, ako ih ima.

Ponekad je potrebna sedacija za radiografiju.

U veterinarskoj praksi, 99% fraktura šapa u pasa zahtijeva liječenje kao operaciju, a ova operacija naziva se osteosinteza. Takva operacija se provodi na planirani način, obično 3-5 dana nakon ozljede.

To je zbog osobitosti fiziologije. Činjenica je da tijekom ozljede dolazi do masivnog odljeva krvi u zoni loma, a nakon toga ova krv i dijelovi uništenih tkiva koji ulaze u njega postaju tzv. "Osteogeni elementi" - tvari koje stimuliraju kosti da se ujedine.

Ako kirurški intervenirate u zonu prijeloma odmah nakon ozljede, cijeli sadržaj hematoma jednostavno će izići i izgubiti, a spajanje će se odvijati sporije i teže. Dodatna poteškoća kod manipulacije dijelovima kostiju uzrokuje oteklina mekog tkiva, koja se odvija samo 3-5 dana nakon ozljede.

Iznimke su otvoreni prijelomi - zbog otvorenih vrata za infekciju, ove frakture zahtijevaju hitno (unutar jednog dana) operacije.

Prije operacije, liječnik će staviti zavoj na slomljenom ekstremitetu.

Zašto mi treba operacija, zašto ne samo koristiti žbuku?

Bilo koja osteosinteza se provodi uz pomoć metalnih struktura, uz pomoć kojih se frakcije kostiju fiksiraju zajedno. Ove se strukture mogu postaviti unutar kosti (igle, igle za pletenje), prolaze kroz kost (vijci, vijci, žičane šavove) ili se pričvrsti na njegovu površinu (ploču).

Postoje i metode za pričvršćivanje prijeloma, u kojima igle prolaze kroz ulomke kostiju, a glavna struktura, koja osigurava snagu njihove veze, izvan je ekstremiteta (Ilizarov aparat i drugi vanjski fiksatori).

Šteta kolaterala

Prijelom kosti zdjelice uvijek prati gubitak krvi. S graničnim i izoliranim prijelomima, gubitak krvi je relativno mali (200-500 ml). S nestabilnim okomitim prijelomima pacijenti ponekad gube 3 ili više litara krvi.

Teške frakture kostiju zdjelice mogu biti popraćene oštećenjem mokraćnog mjehura i mokraćnog mjehura, a rjeđe do rektuma i vagine. Istodobno, sadržaj unutarnjih organa ulazi u zdjelicu i uzrokuje razvoj zaraznih komplikacija.

Krvarenje i oštećenje unutarnjih organa ozbiljno otežava stanje bolesnika i povećava rizik za njegov život. U nekim frakturama zdjeličnih kostiju moguća je kompresija ili oštećenje korijena i živčanih debla lumbalnog pleksusa, uz neurološke poremećaje.

dijagnostika

Dijagnoza frakture kostiju zdjelice izvodi traumatolog na temelju simptoma i rendgenskih podataka. Ako se sumnja na "akutni abdomen" i pacijent je u zadovoljavajućem stanju, pacijent se prati dinamično.

U ozbiljnom stanju pacijenta s sumnjom na oštećenje unutarnjih organa, taktika čekanja neprihvatljiva je. Obavljamo laparoskopiju, laparocentezu, a ponekad i dijagnostičku laparotomiju.

Nemogućnost samorastanja, čak i ako nema drugih znakova ozljede mokraćnog trakta, znak je ultrazvuka mokraćnog mjehura i pregleda uretre. U sumnjivim slučajevima, provesti uretrografiju.

Koje su značajke različitih vrsta prijeloma?

U našem članku smo uglavnom razmatrali akcije vlasnika i liječnika, kao i mogućnosti liječenja "puknuća šape" u psu - to jest, prijelom dugih cjevastih kostiju prednjih ili stražnjih udova.

Kod pasa i štenci, to su frakture femura - tj. Femur, frakture vratnice bedara, frakture tibije, tibije i fibule, frakture ramena i humera, i frakture podlaktice, radijalne i ulne, sve zahtijevaju hitan tretman.

Ove frakture se najčešće nalaze u praksi veterinarsko-traumatologa. Sada razgovarajmo s nijansama koje su svojstvene ostalim vrstama prijeloma u pasa - nisu svi tretirani na isti način kao i frakture šapa.

Liječenje fraktura

Kućni tretman je nemoguć, jer je uvjet za prijelome preopasan. Prije svega, anestezija i opća anestezija provode se tako da se pas mirno može ispitati. Zatim se uzme rendgenska slika kako bi se odredio položaj koštanih fragmenata. Često, za prijelome, operacija se odmah izvodi.

U slučaju nepotpunih prijeloma (pukotina) ili zatvorenih prijeloma bez premještanja kostiju, gips se nanosi ili se stvara guma. Međutim, ova metoda nije uvijek učinkovita, jer pas može pokušati ukloniti žbuku, čime će opet ozlijediti njegovo udove. U tom pogledu, veterinari radije obavljaju operacije.

Operacija se obavlja pod općom anestezijom, sve metode fiksacije mogu se podijeliti u dvije velike skupine.

Intraozesna osteosinteza s klinom

Prvi rez na mjesto prijeloma. Kroz njega se uklanjaju mali fragmenti kostiju, krvni ugrušci, a s otvorenim prijelomom tretiraju se s antibioticima. Dalje, gornji i donji dijelovi kostiju uklanjaju se u ranu tako da je prikladno manipulirati njima.

Kompleks anti-shock mjera uključuje odgovarajuću anesteziju, kompenzaciju za gubitak krvi i imobilizaciju frakture. Provedena je anestezija mjesta prijeloma, intraosseous ili intrapelvic anesthesia.

Novokain ima hipotenzivni učinak, pa kada se šokira, velike količine lijeka moraju se davati nakon nadoknade gubitka krvi. Za frakture Malgen, bolesniku se daje medicinska anestezija.

Pacijenti s izoliranim frakturama zdjeličnih kostiju dobivaju frakcijsku transfuziju krvi 2-3 dana nakon ozljede. Za ozbiljne ozljede prsnog koša, istodobnu ozljedu i teški šok, kako bi se nadoknadili gubitak krvi, velike količine krvi se prenose unutar prvih sati nakon ozljede.

Vrsta i trajanje imobilizacije ovise o mjestu oštećenja, prisutnosti ili odsutnosti kršenja integriteta prsnog prstena. Za izolirane i granične prijelome, fiksiranje se provodi na štit ili u viseću mrežu, ponekad uz uporabu Belerovih guma ili valjaka u poplitealnom području.

Povreda cjelovitosti prsnog prstena je pokazatelj nametanja skeletne vuče.

Kirurško liječenje fraktura zdjeličnih kosti naznačeno je u slučaju oštećenja zdjelice, značajne divergencije stomatoloških kostiju kada se simfiza razgrađuje, te neučinkovitosti konzervativne restauracije položaja fragmenata sa svojim značajnim pomakom.

Prijelom psa

"Fraktura prstiju" obično nazivaju vlasnici kao frakture svih "malih" kostiju ruku i stopala kod pasa - to jest, ova skupina uključuje frakture zgloba i tarsusa, metakarpa i metatarsusa, kao i male kosti koje čine prste.

Ovi prijelomi pasa obično dolaze u igru ​​ako ne uspiju okrenuti ili skočiti, mogu se dogoditi ako mali psa (ili osoba) korača šapu ili ako se pas nogu zaglavi u rupu u tlu kada se izvodi.

Ponekad se ove frakture javljaju kao posljedica autotrauma.

Simptomi takvih prijeloma obično predstavljaju potpunu nesposobnost za koračenje šape ili vrlo jake šepanje, takvi prijelomi rijetko su otvoreni i rijetko dovode do značajnog edema. No bit će prisutan i značajan odgovor na bol.

Što učiniti u slučaju slomljenog prsta u psu? Potrebno je što prije pokazati veterinaru. Kirurško liječenje (osteosintezu) potreban je u slučaju loma zgloba i Tarza, ponekad se koristi za frakture metakarpalne kosti i metatarsus (češće ako slomljenih kostiju ili pas težine više od 35 kg), a vrlo rijetko koriste u lomova prstiju - obično zahtijeva povez fiksacija i ograničenu mobilnost od 1-1,5 mjeseci.

U svakom slučaju, potrebno je konzultirati liječnika i radiografiju.

Prijelom rebara u psu

Neki vlasnici ne znaju koliko su važni psa rebra. Rebra predstavljaju glavno tijelo prsa, a ako je pas slomljen rebrima, može imati ozbiljne probleme s disanjem.

Također, fragmenti rebara mogu uzrokovati pneumotoraksa (opasno nakupljanje zraka u prsima) ili traume do pluća s krvarenjem. Prijelomi rebra u pasa obično se javljaju tijekom autotrauma ili se bore s velikim psima.

Karakteristični simptomi prijeloma rebra u psu su rane na prsima (ovo područje može ozlijediti), kršenje simetrije prsiju, kratkoća daha i disanje s otvorenim ustima.

Tipično, sve većih promjena - nakupljanje zraka u grudima, krvarenje u prsa - prvi nastavak tiho, tako da ako bilo traume prsnog koša (osobito ako postoje tragovi ugriza između rebara) treba biti što je prije moguće pokazati psa veterinaru.

Pas rep lom

Ovo je jedan od najlakših fraktura u veterini, simptomi takvog fraktura teško je propustiti. Prijelom se obično događa ako se pas ili štenac prikrije repom ili korak dalje.

Osim u vrlo rijetkim slučajevima u kojima prijelom javlja vrlo blizu psa tijelo (u tom slučaju da su fragmenti znatno pomaknuo, i razbija glavnu arteriju ili živaca hranjivu rep), ovi lomovi u pasa i štenaca su vrlo lako liječiti.

Ako je ozljeda repa ozbiljna i poremećena prehrana repa ispod frakture, rep se, nažalost, mora amputirati neposredno iznad mjesta prijeloma. Ako je prijelom bez značajnog pomaka, samo vanjsko fiksacija u trajanju od oko 4 tjedna dovoljna za potpuni oporavak.