Koliko hrane dati psa dan

Količina hrane za psa ovisi o kriterijima kao što su fiziološko stanje životinje, razina aktivnosti, uzgoj, dob i životni uvjeti.

Na primjer, količina posluživanja hrane povećava se ili smanjuje, ovisno o tome hoće li kućni ljubimac živjeti u toplini ili na ulici, bolesna ili zdrava, kao i od trudnoće, starosti.

Količina hrane za štene varira ovisno o veličini, aktivnosti, metabolizmu. Overfeeding štenci mogu dovesti do deformacija kostiju i drugih zdravstvenih problema.

Energetske potrebe aktivnih pasa su veće, pa im je potrebna hranjiva hrana, hranjiva. Međutim, ne smijemo zaboraviti da povećanje hranjive vrijednosti hrane ne znači povećanje količine hrane. Usput, nemoguće je hraniti aktivne kućne ljubimce neposredno prije i neposredno nakon treninga. Da bi se zadovoljila glad, ljubimac se može davati delikatesama u procesu obuke i ne ograničava pristup pitkoj vodi.

Stariji kućni ljubimci imaju smanjenu aktivnost, stoga trebaju smanjiti kalorijski sadržaj hrane, ali volumen dnevnog dijela može ostati nepromijenjen.

Pas može promijeniti apetit, i to nije razlog za smanjenje ili povećanje dijela svaki put. Međutim, gubitak apetita, koji se promatra nekoliko dana i prati simptome bolesti, trebao bi biti razlog da posjetite veterinar.

Koliko puta dnevno hrani psa

Broj hranjenja ovisi o dobi životinje, kao io ukupnoj količini hrane. Norma se izračunava pojedinačno za svaki pas, postoje samo opće preporuke na koje možete kretati, ali da kažete točno koliko hrane treba pas, nitko osim vlasnika ne može reći. Životinja ne bi trebala sam odlučiti o tome kada i koliko hrane treba konzumirati. Slobodno hranjenje neprihvatljivo je jer prijeti pretilost, briga.

Bolje je hraniti prema rasporedu, na primjer, 2/3 dnevne norme treba dati ujutro, a ostatak u večernjim satima. Usput, psi imaju tendenciju da spavaju nakon jela i, znajući ovu značajku, možete ga koristiti. Ako kućni ljubimac ostaje sama kod kuće, a vlasnik je na poslu, a nakon što ujutro jede veliki dio, životinja će vjerojatno posvetiti većinu dana na spavanje.

Broj hranjenja, ovisno o dobi psa

* Psi za odrasle su dovoljno za hranjenje 1-2 puta dnevno. Na primjer, veliki pas za pasminu treba do 1 kilograma hrane dnevno, no poželjno je podijeliti taj volumen na dva dijela i hraniti kućnog ljubimca dvaput dnevno. Psi srednje veličine može se hraniti jednom dnevno.

Ako je obrok propušten, iz bilo kojeg razloga, onda ne možete povećati sljedeći dio. Kućni ljubimac neće umrijeti od gladi, ali lako će moći previše jesti.

Koliko prirodna hrana dati psu

Količina prirodne hrane ovisi o tjelesnoj težini životinje. Dakle, do 6 mjeseci, štene treba dati hranu (prirodno hranjenje) u iznosu od 5-7% težine štene. Na primjer, štene su 10 kg, a 7% njezine težine iznosi 700 grama. Izračunata dnevna stopa trebala bi se podijeliti na dva jednaka dijela od kojih će polovica prehrane biti meso s internim žitaricama, a ostali polutvrti mliječni proizvodi (10%), kao što su sir, jogurt niskog masnog tkiva, žitarice (30%) i povrće (10%). Da biste izračunali točan dio mesa, potrebno je umnožiti 1 kg težine pasa za 30-40 grama mesa. Nakon 6 mjeseci volumen hrane je prepolovljen i dnevna se stopa već izračunava na sljedeći način: 3,5% težine životinje.

Velike pasmine štenaca treba hraniti u malim dijelovima, jer brzo dobivanje težine uzrokuje različite probleme s mišićno-kožnim sustavom.

Koliko suhe hrane dati pas

Poteškoće s definicijom dnevnog volumena suhe hrane ne bi trebale nastati, jer paket obično ima tablicu koja pokazuje norme hranjenja, ovisno o težini i dobi životinje. Međutim, neki psi trebaju više ili manje hrane, ovisno o načinu života, primjerice, nisko aktivni psi smanjuju udio i povećavaju sport. Smanjite potrebnu količinu hrane i starije pse, kao i životinje sklone pretilosti. No, za početak hranjenja sa suhom hranom trebalo bi biti točno s propisanim normama, a zatim, promatranje kućnog ljubimca, odrediti željenu količinu dnevnog obroka.

Količina suhe hrane ovisi o svojoj klasi. Poznato je da je superprijenos klasične hrane više koncentriran i treba manje zasićiti i dobiti potrebne hranjive tvari za psa, dok hrana za ekonomiju klase zahtijeva još 100-200 grama.

Suha hrana za male, ali zdepaste pasmine, kao što su pugs, je niska u bjelančevinama i masti. Prilikom odabira hrane i određivanja dijela, razmotrite sadržaj:

 • životinjskog proteina, koji bi trebao biti najmanje 18% za odrasle pse i 22% za štence;
 • masti, koja u dnevnoj prehrani odraslih pasa treba biti najmanje 5%.

Svakako imate slobodnu količinu slatke vode, najmanje 1 litre na 500 grama suhe hrane.

Kako razumjeti da pas ima dovoljno hrane

Preopterećenje, kao i nedovoljno opuštanje, opasni su za zdravlje životinje. Stoga je važno biti u mogućnosti odrediti dnevni volumen hrane, a za to morate promatrati životinje. Njegovo ponašanje će vam reći hoće li povećati ili smanjiti dnevni dio.

Smanjenje količine hrane treba biti u slučajevima kada ljubimac odabere hranu iz zdjelice, a ne jede određenu hranu, a nakon hranjenja odbacuje dodatne delicije. Pas bi trebao jesti svu ponuđenu hranu, bez traženja dodataka. Ako zdjelica ostaje dio hrane, tada je poželjno smanjiti njegovu količinu.

Postoje situacije u kojima ljubimac jede sve do posljednje mrvice, ali istodobno ima i debljanje. U takvim situacijama trebate smanjiti i dio.

Ako pas jede sve i uzme ono što se daje kao dodatni tretman, a zatim šetnje oko sebe i snižava hranu, onda je najvjerojatnije pothranjeno i dio se treba povećati.

Nakon jela, životinja treba ostati gladna, zasićenje dolazi kasnije, i ako uzmemo u obzir da životinje brzo apsorbiraju hranu, mogu jesti još nekoliko porcija prije zasićenja. Stoga ne biste trebali nastojati hraniti svog ljubimca do trenutka kad on sam odbija jesti.

Normalna težina kućnog ljubimca provjerava se prema izgledu, kao i prema težinskim vrijednostima u standardu pasmine na koju se možete kretati. Pas s normalnom težinom osjeća rebara, ali ne bi smjeli biti vidljivi u oku; trbuh je uvučen, ali u isto vrijeme pas ne smije izgledati mršavo; kada se gleda odozgo, abdomen se već uspoređuje s prsima (počevši od posljednjih rebara).

Koliko puta dnevno trebate hraniti psa: način i stopu hrane po dobi i težini

Zdravlje kućnih ljubimaca uglavnom ovisi o njihovoj hrani. Preopterećenje je prepuno prekomjerne težine, pretilosti i povezanih bolesti. Nedovoljna količina hrane nepovoljno će utjecati na razvoj i zdravlje psa. Dnevna prehrana treba prilagoditi kad se pas odrasta.

U procesu brige za životinje treba pratiti svoju težinu. Ako brojevi na vagi prelaze normalne vrijednosti, trebali biste smanjiti volumen obroka ili povećati trajanje šetnji i aktivnih igara.

Od prvog dana pojave štene u kući, morate ga odmah podučiti da živi u novim uvjetima. To će vam pomoći razviti potrebne navike i vještine kućnog ljubimca, kako bi oblikovali svoj karakter.

Prilikom hranjenja psa preporučljivo je pridržavati se sljedećih pravila:

 1. 1. Izračunajte volumen obroka i broj obroka ovisno o dobi kućnog ljubimca.
 2. 2. Rasporedite hranjenje po satu i, ako je moguće, ne kršite ga.
 3. 3. dnevni volumen hrane podijeljen na jednake dijelove.
 4. 4. Ostavite zdjelu hranom za hranjenje 15-20 minuta, a zatim uklonite, bez obzira na to je li nešto ostalo u sebi ili ne.
 5. 5. Nemojte hraniti psa neposredno prije hodanja ili odmah nakon povratka s hoda. Održavajte interval između fizičkog napora i unosa hrane 1-1,5 sati.
 6. 6. Osigurati životinjama stalni pristup čistoj vodi. Ako pas jede suhu hranu, sipati tekućinu u zdjelu brzinom od 1 l po 0,5 kg hrane.

Količina dnevnog volumena hrane izračunava se pojedinačno u svakom slučaju i ovisi o dobi i težini životinje. Kada pas dobije suhu hranu, obično se ne pojavljuju problemi: na svim pakiranjima proizvođači postavljaju tablice koje označavaju normu prema težini i dobi kućnog ljubimca. Dovoljno je pronaći slike koje odgovaraju parametrima psa i podijeliti naznačenu dnevnu stopu u željeni broj prijema.

Situacija je malo složenija kada pas jede prirodnu hranu. U ovom slučaju, mogu se dati samo prosječni standardi kao preporuke, koje čine 4 do 7% težine ljubimca. Dakle, svaki kilogram tjelesne težine psa bi trebao primiti 40-70 grama prirodne hrane dnevno.

Prilagodite dnevnu količinu potrebne hrane ovisno o dobi, zdravlju i životnim uvjetima kućnog ljubimca. Taj se pokazatelj treba povećati za vrijeme:

 • intenzivan rast, koji se u različitim pasminama pasa javlja u različito vrijeme;
 • trudnoće, počevši od drugog mjeseca;
 • veliki fizički napor;
 • oporavak od bolesti;
 • zimski sadržaj na ulici.

Ako pas svaki put jede dio svaki put i pažljivo leti zdjelu, vrijedi povećati količinu hrane. Ali kada dio hrane ostane od dijela ili psa vodi sjedilački način života, preporučljivo je smanjiti količinu pojedinačnog hranjenja.

S ove slike možete odrediti kako zdravi pas treba izgledati. Ona ima vidljivi struk, a njezina rebra se ne guraju, ali se lako osjećaju rukom.

Prirodno hranjenje pasa

Dijeta prirodne prehrane pasa

Predstavnici obitelji pasa, uključujući i vašeg kućnog ljubimca, pripadaju obitelji predatora, stoga birajući kako hraniti štene ili odraslog psa, odmah je vrijedno napomenuti da mesni proizvodi trebaju činiti osnovu prehrane životinja. Nema jedinstvene prehrane za sve pse, no razmotrit ćemo ono što mora biti uključeno u "izbornik" vašeg ljubimca. Kao što je već napomenuto u prethodnim odjeljcima, prehrana, broj hranjenja ovisi o pasmini, općem fiziološkom stanju psa, razini aktivnosti. Glavno pravilo, prehrana pasa treba odgovarati troškovima energije, jer inače kršenje metaboličkih procesa, neispravnosti u funkcioniranju organa endokrinog, kardiovaskularnog sustava (pretilost, šećerna bolest) nisu isključeni.

Meso za pse

Meso i mesni proizvodi glavni su izvor unosa proteina kod životinja, pa se 70-80% dnevne prehrane sastoji od mesnih proizvoda. Meso za pse dobiva se konjsko meso, govedina, teletina, meso peradi (piletina, puretina), nusproizvodi od mesa (jetra, piletina, ožiljak, slezena, jetra). Preporučuje se nusproizvod davati najviše dva do tri puta tjedno. Budući da je prehrambena vrijednost nusproizvoda od mesa niža, njihovu količinu treba dati dva puta više nego u jednom dijelu mesa. Meso je poželjno dati sirovo, izrezati u dijelove. Prije hranjenja morate meso staviti kipućom vodom. Također možete dati kuhano meso i mljeveno meso, ali samo u manjim količinama.

Vrlo koristan proizvod u prehrani štenaca i odraslih pasa je svježa krv klanja životinja, jer sadrži oko 22% lako probavljivih bjelančevina. Osim toga, krv sadrži veliki broj esencijalnih aminokiselina. krv dobivenu u roku od nekoliko sati nakon klanja životinja dopušteno je dati svježi, ako nakon 6-10 sati, krv mora biti kuhana prije nego što se daje psu. Važno je održavati strogu dozu krvi i dati ga ne više od dva puta mjesečno, kako ne bi dovelo do trovanja bjelančevinama. Svinjama, svinjskim ili cijevnim kostima ni u kojem slučaju ne smiju se davati psima.

Mogu li psi ribati?

Ribe daju pse od četiri do pet mjeseci, samo kuhane, po mogućnosti masne sorte, nakon čišćenja sjemena. Odaberite za hranjenje samo oceanskih ili morskih riba. Ni u kojem slučaju ne dajte svoje ljubimce ribe s kostima, sirovim ribljim proizvodima, dimljenom ribom i, još više, sirove riječne ribe koje mogu biti zaražene opasnim helminthima. Možete hraniti psa halibut, pelengas, pastrve, sauté, morska bas, kolač, pollock, šikarka, škampi mesa. Morske su biljke vrlo korisne jer sadrže veliku količinu žlijezda, natrija, kalija i fosfora.

Preporuča se da ribe daju psima najviše dvaput tjedno. U rijetkim slučajevima, također možete dati kuhane riječne ribe, ali samo ako ste potpuno sigurni u njegovu kvalitetu. Riječna riba je "srednje" domaćin mnogih opasnih endoparazita, a može sadržavati ličinke ličinke koje, nakon što ih uzme pas, mogu izazvati opasne crijevne infekcije.

Savjet: nemojte miješati ribu s mesom u jednom dijelu. Najbolje je pravilno kombinirati ove proizvode u prehrani. Prečesto konzumiranje ribe može dovesti do razgradnje vitamina B u tijelu psa, što zauzvrat negativno utječe na zdravlje životinje.

Mliječni proizvodi i mliječni proizvodi

Budite sigurni da u prehrani psa trebate uključiti mlijeko i mliječne proizvode - kiselo vrhnje, kefir, sirutku, obrnuti, prirodni jogurti, jogurt, sir. Mlijeko se uglavnom daje štencima i samo ako ne uzrokuje uznemirenost želuca kod djece. Kako se pas sazrijeva, broj enzima koji su odgovorni za slom i asimilaciju proteina mlijeka smanjuje se. Jogurti daju prirodno, bez sadržaja voća ili drugih punila.

Biljke masti u prehrani pasa

Izvori masti su biljna ulja, maslac i taljevina od rastopljenog govedine, koji se također povremeno dodaje prehrani životinja. Maslac sadrži vitamin A i E, veliku količinu polinezasićenih masti, potrebnih za životinjsku kosu i kardiovaskularni sustav. Unos masti iz hrane mora biti strogo kontroliran, jer njihov višak može dovesti do pretilosti i poremećaja probavnih procesa.

Također u prehrani pasa bilo koje dobi treba uključivati ​​jaja (kuhana i sirova). Daju se kao dodatak mliječnim proizvodima, mesnim proizvodima ili dodatku u kašu. Za tjedan dana je moguće da odrasli psi daju jedno sirovo ili dva kuhana jaja. Najbolje je dati pse samo žumance, jer je protein gušći apsorbira tijelo životinja i može utjecati na prirodni proces moltinga. Možete uživati ​​u kućnim ljubimcima omletom kuhanim u mlijeku ili vodi.

Biljna hrana

Na obveznoj osnovi u prehrani vašeg ljubimca mora biti prisutan u biljnoj hrani, koja je izvor energije, vitamina i vlakana. Psi za odrasle trebaju 40-45 g vlakana dnevno za normalno funkcioniranje probavnog sustava. Psi dobivaju povrće, voće, bobice, orašasti plodovi, sjemenke. Povrće se hrani sirovom, fino usitnjenom i naslaganom, kuhanom ili zagrijanom. povrće se može pirjati u vodi ili slaboj mesnoj bujici. Sirovo povrće za bolju probavu hranjivih tvari može se dati u obliku salata od povrća, iskusan malom količinom biljnog ulja.

Kuhano povrće se dodaje žitaricama ili mesnim proizvodima. Također u hrani trebate dodati svježe bilje - celer, salatu, peršin, kopar, lišće mladog kopriva i maslačak. Zimi je vrlo korisno dodati nasjeckani češnjak u hranu. Ovaj dodatak pomaže ojačati imunološki sustav i djelotvoran je antihelmintičan. Korisno je hraniti oguljene sjemenke bundeve i dodati bundevu pulpu na žitarice. Mnogi psi vole plodove i bobice (jagode, trešnje, trešnje, šljive, jabuke, kruške, lubenice, grožđe, dinje), tako da ne biste li oduzeli kućne ljubimce od tih ukusnih i zdravih delicija, ali tek nakon 2 mjeseca.

Prirodna hrana: osnovna pravila, zabrane, pro i kontra

Za razliku od gotovih hranjenja, prirodno hranjenje je radno intenzivan način. Vlasnik životinje morat će provesti vrijeme na kuhanje i pažljivo razmišljati kroz prehranu. Prije odabira takve metode, potrebno je proučiti sve nijanse kako pravilno hraniti psa prirodnom hranom.

Opća načela

Na naturalku pridržavajte se sljedećih pravila:

 • komponente se pripremaju odvojeno i miješaju u zdjelu prije hranjenja;
 • pas bi trebao jesti jedan dio "podliza": ako hrana ostane, to znači da pas prejeda, s vremenom će razviti pretilost;
 • osigurati konstantan pristup čistoj vodi;
 • Vitaminski kompleksi uvode se u prehranu - gotovo je nemoguće izračunati količinu hranjivih tvari u dnevnom izborniku;
 • fermentirano mlijeko i mesni proizvodi moraju se dati u različitim prijemima;
 • dati sirovo meso i ostatke, zamrzavanje u zamrzivaču 2 do 3 dana;
 • povrće ili rešetka;
 • žitarice su kuhane, možete bujati;
 • Meso se izrezati na komade raznih veličina, uzimajući u obzir veličinu kućnog ljubimca, tako da će ih slomiti;
 • proizvodi ne sol i papar;
 • Nemojte miješati prirodnu i suhu hranu - to će dovesti do problema s probavnim traktom.

Sva hrana mora biti svježa. Pohranjuje se u hladnjak ne dulje od dva dana.

Prebacite pas od suhe hrane do prirode postupno, preko 2 tjedna. Dodatno dajte probiotike, inače možete potkopati rad probavnog sustava.

Prednosti i nedostaci "prirodne" hrane

Vjeruje se da je prirodna jeftinija suha hrana. To je samo djelomično istina. Za velike pasmine, hranjenje prirodnom hranom doista će biti jeftinije. Oni jedu puno hrane, a najveći dio svakodnevnog "prirodnog" jelovnika su žitarice, povrće, iznutrice.

Mali kućni ljubimci jedu malo i vrlo su izbirljivi. Oko njih će morati doslovno "plesati" kako bi ih uvjerili da jedu zdravo jelo.


Međutim, prirodno hranjenje, u usporedbi sa suhom hranom, ima važne prednosti:

 • neovisna kontrola kvalitete proizvoda;
 • naturalka - što je moguće bliže prirodnoj, "divljoj" prehrani životinja;
 • raznolikost - izbornik se može mijenjati svakodnevno, što je osobito važno za male pasmine.

Ova vrsta hrane pogodna je za pse sklone alergijama. Često imaju negativne reakcije na komponente industrijske hrane. Samo-kuhanje, možete ukloniti alergen.

U naturalki postoji nekoliko nedostataka:

 • visoke cijene - u većini slučajeva, hrana za životinje s industrijskim hranom je jeftinija;
 • veliko vrijeme i troškovi rada - svaki dan ćete se morati pripremiti ne samo za sebe, nego i za kućne ljubimce;
 • lako odstupaju od pravila hranjenja - vlasnici mogu pogriješiti prilikom izračuna potrebnog iznosa i omjera proizvoda.

No, glavni nedostatak se nalazi kada morate napustiti i privremeno ostaviti psa s prijateljima ili u hotelu. Odvjetnik vjerojatno ne želi kuhati. Stoga se životinja postupno prenosi na industrijsku hranu, a zatim se vraća staroj prehrani.

Još gore kada je putovanje neplanirano. Stanodavac nema drugog izbora, već da žurno pruži "dadilju" vrećicu gotove hrane i nadaju se da će probavni sustav kućnog ljubimca ne trpjeti mnogo.

Što možete i ne možete dati kućnog ljubimca

- Fermentirani mliječni proizvodi. Dajte kefir, ryazhenku, masnoće sira od 2% do 9%. Obrano mlijeko u izborniku nije uneseno, jer je slabo probavljeno.
- Meso. Govedina, teletina, puretina, kunić. Bolje je davati meso, ali sinewy meso. Pileće se dodaje pažljivo - kod nekih je pasa alergična.
- Oboje. Jetra i pluća (nerijetko izazivaju proljev), vimenu, ožiljak, srce, želuce.
- Žitarice. Heljda, riža, zobeno brašno, ječam.
- Povrće i povrće. Bilo koja, osim krumpira, graha, kupusa. Oni izazivaju stvaranje plina.
- voće i bobice. Sve ukusne sorte. Rijetko je dodao, kao liječenje.
- Jaja. Pileća ili prepelica, sirovo, 1-2 puta tjedno.
- morska ili oceanska riba. Unesite jednom tjedno. Prethodno kuhajte, očistite oštre kosti.
- Odbacite. Dodajte gotovoj tekućoj hrani, najboljem kefiru.
- Krekeri ili kekse. Samo kao poslastica.
- Biljno ulje. Masline, suncokreta, bundeve, flaxseed. Oni su aromatizirani dio. Za male pasmine - nekoliko kapi, za velike - 1 tbsp.

Riba nije hranjiva kao meso. Ima pola proteina. Stoga se daje 2 puta više.

Što se tiče kosti, mišljenja uzgajivača i veterinara su različita. Neki preporučuju davati sirovo spužvasto kosti i maslaki. To će pomoći u treniranju čeljusti i očistiti zube od plaka. Drugi vole samo umjetne kosti, prodane u trgovinama za kućne ljubimce.

U svakom slučaju, možete dati kosti psima s punim žvakanjem aparata i bez bolesti gastrointestinalnog trakta.

Također, ponekad možete mažirati vašeg kućnog ljubimca bezalkoholni tvrdi sir, orasi, posebne poslastice za životinje. Korisno je povremeno predstaviti malo plodova mora, mora i kiseli kupus.

Važno je! Pas je strogo zabranjen hraniti sljedeće proizvode:

 • slatkiši;
 • pekara i tjestenina;
 • luk i češnjak;
 • grožđe i grožđice;
 • dimljeni meso;
 • svinjski;
 • pržene, začinjene, marinirane, slane, slane hrane;
 • kukuruz, griz, soja, ječam;
 • cjevaste kosti;
 • riječne ribe.

Pripremite pravilnu prehranu: važne savjete i savjete

Životinja se ne može nadvladati - to će dovesti do pretilosti. Pet bi trebao jesti dijelove odjednom. Ako hrana ostane u zdjelu, njezina se količina smanjuje.

Otprilike potrebna dnevna količina proizvoda računa se na sljedeći način: 6-7% tjelesne težine za štenad i 3-4% za odrasle.

Izračun za odraslog psa težine 15 kg: 15 * 0.4 = 600 g hrane. Za štence 15 kg: 15 * 0,7 = 1050 g

Prilikom izbora izbornika promatrajte sljedeće omjere:

 • Meso - 30%;
 • Obroci - 20%;
 • Žitarice i povrće - 35%;
 • Mliječni proizvodi - 10%;
 • Ostatak je 5%.

To su prosječne vrijednosti. Za kućni i stariji pas, sadržaj kalorija dnevnog izbornika se smanjuje. Za mladog, aktivnog, trudnog ili radnog psa povećava se količina hrane.

Formulirajte pravila hranjenja naturalka samo u općim uvjetima. Svaka pasmina ima svoje osobine, koje se uzimaju u obzir pri pripremi prehrane.

Prirodna prehrana se smatra što bliže prirodnoj prehrani psa. Njegovi glavni sastojci su meso, žitarice, povrće, proizvodi od bjelančevina i mliječni proizvodi. Iako vam ova metoda omogućuje kontrolu kvalitete hrane, potrebno je puno vremena i truda.

Hranjenje psa

Objavio Rock Lady · Objavljeno 03/28/2017 · Ažurirano 30. ožujka 2017. godine

Hrana je najvažnija za život bilo kojeg živog stvorenja na kojem ovisi njezin život. Kao što kaže izreka: "Mi smo ono što jedemo." Važno je zapamtiti ovo kada odlučite pokrenuti psa, jer je njegov život i zdravlje izravno povezani s načinom na koji ga hranite.

Hranjenje štence do odsutnosti

Kao i svi sisavci, po prvi put nakon rođenja, štene jedu samo majčino mlijeko, a to se nastavlja dok ne napusti ovo mjesto (mnogi psi nakon napuštanja kuće više ne apsorbiraju mlijeko, važno je zapamtiti).

Ali ponekad i dalje morate hraniti štene sami zbog nekih okolnosti. Naravno, malo štene još nema ništa osim mlijeka, ali pitanje je kako zamijeniti majčino mlijeko, jer se pas mlijeko razlikuje od kravljeg mlijeka u masti.

Ni u kojem slučaju ne bi trebalo dati jednostavnu kravlje ili kozje mlijeko i mliječnu formulu, jer ih psa ne apsorbira. Možete kupiti gotovu mješavinu pas mlijeka ili kuhati kod kuće.

Recept je vrlo jednostavan: morate uzeti 800 ml sirovog kravljeg mlijeka, dodati 200 ml teških vrhnja, žumanjka i 2 kapi multivitamina. Spremite ovu smjesu treba biti u hladnjaku. Prije hranjenja morate zagrijati smjesu u vodenoj kupelji na tjelesnu temperaturu.

Dajte ovu smjesu svaka dva sata u prvom tjednu nakon rođenja, ako ne dobijete majčino mlijeko, a poslije posta. Troškovi hrane od boce s bradavicom koja odgovara veličini; pipeta se ne smije koristiti jer u njega ulazi velika količina zraka.

Prirodno hranjenje pasa nakon odsutnosti do godinu dana

VAŽNO! Štenci bi uvijek trebali imati pristup vodi! Nemojte zaboraviti češće mijenjati vodu i pazite da operite zdjelu vodom!

Nakon što je štene ostavila majčino mlijeko, on ne može probaviti tvrdu hranu pa stoga, u dobi od 3,5 tjedna (kada se odsjaj najčešće događa), štene treba hraniti žitaricama s komplementarnom hranom.

Takve prasine mogu biti od riže, tjestenine, zobene pahuljice, kao i jednostavne bebe kaše, kuhane u vodi (kašu od tjestenine se može kuhati u kravljem mlijeku, ali treba napomenuti da štene ne mogu naučiti), a od 3 mjeseca možete daju i pire od povrća, također kuhano u vodi (potrebno je povrće navedeno u nastavku). Meso treba dodati žitaricama i pire krumpir da biste dobili protein za pse.

VAŽNO! Psi su zabranjeni pržene hrane! Također, proizvodi se ne mogu slati, sve bi trebalo biti lijepo!

U početku je poželjno kuhati meso, ali postupno možete ga preraditi. Popis mesa koji se može dati psu (u zagradama navodi u kojem obliku se može dati, a također iz koje dobi):

 • govedina (sirovo i kuhano, od 4 tjedna)
 • janje (i sirovo i kuhano, od 3 mjeseca)
 • kunić (samo kuhani, od 4 tjedna)
 • piletina (samo kuhana, od 4 tjedna)
 • puretina (samo kuhana, od 4 tjedna)

VAŽNO! Psi ne smiju jesti svinjetinu u bilo kojem obliku ili u bilo kojoj dobi, može uzrokovati teške alergije ili zdravstvene probleme!

Svi psi također obožavaju ostatke, kao što su:

 • tripe (od 4 tjedna)
 • srce (od 4 tjedna)
 • pluća, slezena, bubrezi (od 4 tjedna)
 • jetra (od 6 mjeseci)
 • hrskavica (nikako kost) (od 6 mjeseci)
 • vrata (od 4 tjedna)

Svi oni moraju biti ili kuhani ili sirovi (dobro oprani i sitno sjeckani).

U žitaricama također treba dodati:

 • tvrdi sirevi (od 3,5 tjedna)
 • kuhana jaja (od 3,5 tjedna)
 • sir (od 3,5 tjedna)
 • Kuhano isključivo bijelom ribom bez kostiju (haringa, sardina, sprat)
 • konzervirana hrana za pse (pogled prema dobi) (od 8 tjedana)
 • kuhani krumpir (od 3 mjeseca)
 • mrkve, kupus (od 6 mjeseci)
 • usrani kruh (od 3,5 tjedna)

Dijeta također treba razrijediti s ovim proizvodima:

 • kefir ili jogurt (od 3,5 tjedna)
 • čaj s mlijekom (od 5 tjedana)
 • pas peciva (od 3 mjeseca)
 • voće i povrće (isključivo zeleno) (od 4 mjeseca)

VAŽNO! Pas ne može biti hranjen slatkim, kobasicama i dimljenim mesom!

Pas može sve to jesti ili za ostatak svog života, ili prije uvođenja suhe hrane u prehranu (preporučljivo je ubrizgavati iz godine u godinu, ali može biti nešto ranije).

Šteneta treba naučiti jesti strogo iz svoje zdjelice na strogo određenom mjestu, tako da ne kasnije "ukrade" iz stola. Pokušajte da ga ne dajete iz ruke i iz stola, stavite ga u zdjelicu, a pas vas neće zavarati i zlostavljati vas za jelo.

Odrasli pas hranjenja nakon godine

Kao što je gore spomenuto, pas može nastaviti jesti istu dijetu koja je predložena gore. No, mnogi uzgajivači psa, zbog svoje zaposlenosti, prenose pse na gotove mješavine i suhu hranu, što je vrlo lako doći u trgovinu.

Prijenos psa na suhu hranu je, prije svega, stres za samog psa, tako da ne biste trebali to učiniti oštro, sve postupno. Potrebno je uvesti suhu hranu u prehranu.

Ne kupujte mnogo odjednom, pokušajte početi s malim paketom jer morate razumjeti što vaš ljubimac voli više.

Hrana ne smije biti jeftina i sastoji se od velike količine kemije (to može uzrokovati alergije), pokušajte odabrati dokazanu marku (pitajte za druge uzgajivače pasa ili savjetnike trgovine).

Da bi se pravilno prebacio na hranu za suhi pas, smanjite dio prethodne prehrane malo, zamjenjujući suhu hranu. Nemojte očajavati ako pas nije zainteresiran za hranu, nastavite dalje smanjivati ​​dio.

U suhoj hrani možete staviti sve vrste jela koje vaš ljubimac voli. Postupno će pas shvatiti da nema drugog načina izlaska i da će početi jesti hranu, navikavajući se na ovu vrstu hrane.

VAŽNO! Ne zaboravite češće pokapati svoje ljubimce mesom i drugim svježim proizvodima s gore navedene liste. Psa se ne može hraniti samo suhom hranom.

Pravila hranjenja pasa s prirodnom hranom i suhom hranom

Dodirujući ovu temu, trebali biste odmah reći da se pas ne može nadmašiti. Debljina u pasu dovodi do komplikacija u zdravlju i time smanjuje njegov život.

Uvijek razmotrite mobilnost vašeg psa i njegov stil života. Prilikom hranjenja štenaca dnevna stopa ne smije biti veća od 700 grama, potrebno je hraniti u malim količinama 4-5 puta dnevno.

Dnevna stopa prema standardima velikog psa ne smije biti veća od 1 kg dnevno, srednji psi - 600-700 grama, mali - do 500 grama, također kada se hrane sa suhom hranom, pročitajte preporuke o hranjenju proizvođača.

Za veliki i srednji pas, razmak hrane se može podijeliti u dva obroka dnevno.

Važno je znati

Pas uvijek treba vitalne vitamine A, B i D (rijetko u C), u suhoj hrani to se uzima u obzir, ali kada se hranite s redovitom hranom, trebate dodati vitamine koji se mogu kupiti u bilo kojoj ljekarni.

Psi često nemaju, ali se nalaze alergije, tako da je odmah trebate odvesti do veterinara i posavjetovati se s njim o hranjenju. Nemojte pokušavati zaključiti alergen, to može samo štetiti

Tako da je visok pas, kao i bolesni ili stari, udoban za jesti, pokušajte se pobrinuti da se tijekom ove akcije svlada što je manje moguće. Da biste to učinili, možete kupiti poseban ulagač na štandu ili staviti hranu na klupu, itd.

Najviše hrane za pse za pse je kuhana riža i kuhana govedina.

Kod starenja pasa često se javljaju problemi s zubima, što dovodi do gubitka apetita i nemogućnosti jesti. Obavezno posjetite liječnika i pokušajte davati lakšu hranu u malim količinama.

Također, apetit psa nestaje u slučaju stresa ili bolesti. Pas se osjeća dobro, primjerice, ako obitelj ima tugu ili probleme i može odbiti jesti. Pod stresom, pas puno jede ili odbija hranu.

U takvim slučajevima nemojte biti ravnodušni prema vašem psu, često pazite na njega, milovite, razgovarajte s njom, pored standardne prehrane, liječite različite pogodnosti, onda će im biti puno lakše nositi se s njihovim iskustvima.

Ako sumnjate u bolest pasa, odmah se obratite veterinaru.

Uvijek obratite pažnju na psa izmet, jer ukazuju na probavu. Ako su loši, vrijedi zamijeniti nešto u hrani ili se obratiti liječniku.

Psi hranjenja prirodnom hranom

Glavni razlog ljubitelji pasa - suhe hrane ili naturalka? To je usporedivo s raspravom vegetarijanaca i ljubitelja mesa, i najvjerojatnije nikada neće biti riješena.

Veterinarstvo daje pravo odabrati vlasnika kućnog ljubimca. A ako ste jedan od onih koji vole kuhati hranu od prirodnih sastojaka, morate jasno znati što je dopušteno i što je bolje isključiti iz prehrane.

Pas jede prirodnu hranu, kamen temeljac u pitanju kako hraniti psa prirodnom hranom - pravilnom raspodjelom proizvoda i izborom optimalnog volumena.

Prije nego što napravite izbor, imajte na umu da je nepoželjan i teško je prenijeti hranu iz jednog načina u drugi. Prvo, to će morati biti postignuto postupno, a drugo, pas može odbiti "novu" hranu.

Potrebe i prehrana

Kako bi se osiguralo normalni metabolizam, dnevni unos hranjivih tvari zahtijeva proteine, ugljikohidrate, masti i vodu. Odabir količine i volumena pojedinca ovisi o dobi, težini, pasmini, sezoni. U prosjeku, količina proteina i masti bi trebala biti polovica hrane, a ostatak - ugljikohidrati. Ne zaboravite na vitamine i mineralne dodatke.

Temelj u pitanju kako hraniti psa s prirodnom hranom je pravilna distribucija proizvoda i izbor optimalnog volumena. Do šest mjeseci pas treba jesti hranu u iznosu od 7% tjelesne težine, nakon godinu dana volumen bi trebao biti smanjen za pola.

U pravilu, izbornici su monotoni. Samo vrsta hrane i redoslijed izdavanja mijenjaju se. Glavne komponente: mliječni proizvodi s niskim udjelom masti, slabo meso i ostatke, povrće i voće. Proizvodi od žitarica, koji se ne preporučuju previše i često zbog štetnog utjecaja na tijelo, djeluju kao aditivi. Ugljikohidrati sadržani u žitaricama lako se apsorbiraju u tijelu i mogu poremetiti crijevnu mikroflora.

Što hraniti psa naturalka

 • Mala mesna jela od piletine, puretine, govedine. Meso se može dati sirovo ili napaseno kipućom vodom. Nemojte hraniti omiljenu svinjetinu. Preporuča se izmjenjivati ​​s kuhanom morskom ribom. Jetra, srca, pluća treba dati samo jednom tjedno.
 • Žitarice. Preporučujemo heljda, rižu i proso. Izuzmi ostatak.
 • Termalno neprerađeno povrće - kupus, tikvice, mrkve, voće - jabuke. Korisno zelje (peršin, kopar).
 • Kefir, ryazhenka, jogurt, svježi sir koriste se kao zalogaje i ukusni aditivi. Ne možete uliti psa mlijeko - on je slabo apsorbiran i nepovoljno utječe na rad gastrointestinalnog trakta.

Izbornik za taj dan

Dakle, prehrana psa sastoji se od tri skupine proizvoda. Oni moraju biti uključeni u dnevnu prehranu. Izbornik uzorka:

Zatrak. Nakon šetnje, dajte kućni ljubimac komad kukuruznog brašna (alternativno tjedno s drugim vrstama). Može se kuhati u vodi ili bujonu. Nakon što je stavio ribani jabuka, ali ne slatko. Ovaj plod sadrži, osim lako probavljivog željeza, različite korisne kiseline koje sprečavaju razvoj pretilosti, bolesti jetre i žučnog mjehura.

Treći sastojak doručka je sir, koji može biti začinjen s ryazhenka. U kiselom mlijeku više proteina nego u mesu. Osim toga, to je brže obrađeno od strane želuca i smanjuje nakupljanje masnoća u jetri.

Večera. Drugi obrok bi trebao biti proširen na četiri komponente: meso, heljde, povrće i mekinje.

Meso ne smije biti izrezano na premale komade. Ako psa nije osobito drago sirovom, preporuča se da kipuću vodu 3 minute. Dakle, vrh sloj će biti kuhano, a srednje sirovo.

Odaberite mrkva od povrća, kupus u tjednu, ciklus nakon nekog vremena, itd. Dodaj ulje kukuruza. Bolje je miješati male dijelove mekinje s kašom. Također dodajte biljke.

Povrće u prehrani za kućne ljubimce Od povrća, odaberite mrkvu, tjedan dana kasnije kupus.

Što hraniti psa kod kuće: prehrana prirodne hrane i izbornik za tjedan dana

Psi hrana je jedan od glavnih čimbenika koji utječu na zdravlje, stanje i eksterijera. Zato je tako važno prilagoditi ga od prvog dana pojave kućnog ljubimca u kući ili stanu.

Hranjenje prirodnim proizvodima uvijek uzrokuje vlasnike pasa puno pitanja, a mi ćemo pokušati odgovoriti.

Unatoč činjenici da postoje mnoge industrijske pasne hrane, mnogi vlasnici radije hrane svoje kućne ljubimce prirodnom hranom. Samo ih ne razumiju kako pravilno formulirati prehranu vašem ljubimcu. Kakve prirodne proizvode trebate hraniti psa tako da uvijek ostane zdrava, vesela i vesela?

Što je bolje kod ravne djevojke kod kuće?

Neki vlasnici odabiru prirodno hranjenje za kućne ljubimce, vjerujući da jednom pas psa je grabežljivac, treba jesti meso s raznim aditivima, kao što su žitarice, povrće i zelje. Ali ako ga sve kombiniraš na zajedničkoj hrpi u zdjelici psa, ne uzimajući u obzir prehrambenu vrijednost proizvoda i prisutnost vitamina i minerala u njima, onda će dobrobiti životinjama iz takve hrane biti malo.

Mnogi koji hrane svoje kućne ljubimce krivo, čak i ne znaju za to. A oni koji pogađaju, možda bi željeli ispraviti situaciju, samo ne znaju kako to učiniti.

Kako

U ovom slučaju, BARF sustav, razvijen 1993. godine, može pomoći vlasnicima pasa, na kojima se osnova prehrane pasa temelji na prehrani mesnih proizvoda. Sagrađena je na načelima hranjenja grabežljivaca u divljini, gdje jedu sirovo meso, kosti, igračke, masti, kao i jaja, trava i korijenje.

Ovdje je tablica glavnih proizvoda prirodne hrane za hranjenje pasa, koji se koriste u prehrani prema BARF-u:

 1. Sirovo meso: govedina, konjsko meso, janjetina, piletina, puretina, meso kunića. U ovom slučaju, myasko bi trebao biti s hrskavicom, prugama i filmovima.
 2. Kosti: ptičja i glava ptica (kljun mora biti očišćen), repovi od goveđeg mesa, veliki komarci. VAŽNO! Meso i kosti trebaju biti u prehrani u približno jednakim količinama i trebali bi ih se hraniti sirovom psu.
 3. Nusproizvodi: sirovi ožiljak, giblet ptica, dušnik, pluća, srce, jetra, obrezivanje govedine.
 4. Riba: vrlo korisna za pse kao izvor omega-3 i fosfora. Ali, unatoč činjenici da je BARF sustav za unos sirove hrane, pasima treba dati samo kuhano. Bolje je hraniti morske ribe, kao što su pollock, hake, bakalar, putasu.
 5. Povrće. Davanje sirovina u bilo kojoj količini: mrkve, tikvice, bundeve, brokule i cvjetače, kao i slatke paprike i krastavce. Dajući sirovo, ali malo: bijeli kupus, rajčica, zeleni grah. Prema BARF sustavu, svako povrće treba odrezati u pire od krumpira, ali ih možete jednostavno izrezati na male komadiće.
 6. Zeleni: salata, peršin, kopriva (prije davanja, kuhati vodu i hladno), lišća maslačaka, alge.
 7. Voće i bobice. Dopušteno: jabuke, kruške, lubenice, borovnice, borovnice, sijede, banane.
 8. Fermentirani mliječni proizvodi. Korisno: svježi sir, prirodni jogurt, kefir, skuhano mlijeko.
 9. Jaja. Ne više od 1-2 puta tjedno. Daju se samo sirovi, dok se pas može jedino jesti žumance.
 10. Masti: maslinovo ulje, laneno ulje ili bojno ulje, riblje ulje za pse.
 11. Dodaci: morski kelj, vitamini B, C i E, kao i mekinje.

Koliko puta dnevno je potrebno

Obično je uobičajeno hraniti psa 2 do 3 puta dnevno, a ne češće. S tim nema razlike, hrane ili prirodne hrane.

Postotak proizvoda za odraslog psa trebao bi biti sljedeći:

 • meso - 60-70%
 • povrće i povrće - 15-20%
 • jaja i kiselo mlijeko - 15-20%

Dnevna stopa hranjenja za BARF trebala bi biti:

 • Odrasli: 2-3% težine životinje.
 • Rast radnih pasa treba povećati za 5%
 • i uzgoj štenaca - za 5-10%.

Nije potrebno pratiti ovaj sustav hrane, ali možete poduzeti neka od njegovih principa kao osnovu prehrane vašeg kućnog ljubimca. Evo nekoliko primjera recepata za BARF, ali na temelju njih možete pronaći svoje hrane za životinje.

 • Mliječni obrazi, sirovi žumance, zelje, laneno ulje.
 • Pileća jetra (oprana kipućom vodom), jogurt, maslinovo ulje, mekinje.
 • Turska, piletina, mrkva, zelje, laneno ulje.
 • Sladokusac s niskim sadržajem masti, svježe ribani mrkva, jogurt ili jogurt, sirovi žumance.
 • Pollock ili putas kuhani, svježi kupus, rajčica, zelje, sirovi žumac ili kuhano jaje (i žumanjak, bijelo), maslinovo ulje.
 • Ukrasi za govedine, sirova ribana bundeva, jaja, obične.
 • Curd pomiješan s kefirom, ribanom jabukom, borovnicom, sirovi žumance.
 • Pileći vratovi, puretina, sirovo govedina, ribani mrkva, biljno ulje.
 • Rezanje govedine, jetre, paprike, biljnog ulja.
 • Pileća leđa ili krila, svježi krastavac, jogurt, biljno ulje.

Izbornik za tjedan

Kada se pas hrani s prirodnom hranom, posebno je važno pravilno unijeti hranu, a ne samo dnevno, već i izbornik tjedna. Treba imati na umu da bi životinja trebala dobiti ne samo zdravo, ali i razne hrane.

Ovdje je uzorak izbornika za srednje veličine pas težak oko 20 kg. Za manje i veće pasmine treba povećati broj proizvoda u skladu s omjerima. Istodobno, potrebno je uzeti u obzir koliko je opterećen psa na poslu ili koliko je aktivan. Za kućne ljubimce s "pretraživanjem i pretraživanjem", ovaj način prehrane trebao bi biti lagano smanjen, a za radne pse povećava se.

 1. Ponedjeljak, srijeda, četvrtak, subota

piletina ili leđa (možete mljevenje vratova purica) - 300 grama,
bioojogurt (oko četvrtine stakla) - prelijte na vrh,
riblje ulje - 0,5 tsp,
Vitamin E - dati nakon obroka 100 mg.

meso i ostalo - 180 grama,
povrće - 120 grama,
jabučni ocat - 1 žličica,
bioyoghurt,
maslinovo ulje - 2 žličice,
vitamina C i B1 - u tabletama, prema uputama za lijekove.

 • Utorak (dan riba)

  vrat, pileća leđa ili mljeveni tikvica - 300 grama,
  bioojogurt - prelijte na vrh,
  riblje ulje - 0,5 tsp,
  Vitamin E - nakon što jede 100 mg.

  morska riba ili mljevena riba - 250 gr.
  povrće - 120 grama.
  žumanjak - 1 komad, sirovo,
  zalogaj jabuka - 1 žličica,
  bioyoghurt,
  maslinovo ulje - 2 žličice,>
  vitamina C i vitamina B1 - dati prema uputama.

 • Petak (dan sirnog mesa)

  piletina ili leđa (možete mljevenje vratova purica) - 300 grama,
  bioojogurt (oko četvrtine stakla) - prelijte na vrh,
  riblje ulje - 0,5 tsp,
  Vitamin E - dati nakon obroka 100 mg.

  domaći low-fat kravlji sir - 250 gr.
  povrće - 120 grama,
  žumanjka jajeta - 1 komad, dati sirovo,
  jabučni ocat - 1 žličica,
  bioyoghurt,
  maslinovo ulje - 2 žličice,
  vitamina C i B1 - u tabletama, prema uputama za lijekove.

 • Nedjelja (dan mesa)

  piletina ili leđa (možete mljevenje vratova puretina) - 300 gr.
  bioojogurt (oko četvrtine stakla) - prelijte na vrh,
  riblje ulje - 0,5 tsp,
  vitamin E - dati nakon obroka 100 mg,

  govedina pulpa - 180 grama,
  kaša - 120 grama,
  žumanjka (sirovo) - 1 kom.
  jabučni ocat - 1 žličica,
  bioyoghurt,
  maslinovo ulje - 2 žličice,
  vitamina C i B1 - u tabletama, prema uputama za lijekove.

 • Kakvi vitamini dati?

  Dakle, što bi vitamini trebali dati prirodnom hranom? Psi, jedući samo prirodnu hranu, potrebni su. U ovom slučaju, preferiraju se predviđeni gotovi vitamini i minerali, budući da se u njima sve komponente već nalaze u najboljim omjerima.

  Ako je iz nekog razloga nemoguće dobiti ove zavoje, onda biste trebali davati životinjske vitamine zasebno.

  Osnovni vitamini za pse:

  • C - nije proizvedeno u tijelu samo u životinjama, a ako je još uvijek sve drugo i nije dovoljno u hrani, onda je svakako trebate dati u obliku preparata vitamina.
  • E - potrebno za psa kao antioksidans. Obzirom da je, u pravilu, uglavnom sadržano u biljnim masti, koje nisu toliko u prehrani pasa, trebate ga davati u obliku gotovih vitamina.
  • B1 - nužno za pravilno funkcioniranje živčanog sustava. Budući da se uglavnom nalaze u žitaricama, koje u pasu hrane čine neznatan dio prehrane, treba ih dodati u hranu kao vitaminski pripravak.
  • D - trebalo bi dodati u hranu samo zbog medicinskih razloga ili u hladnoj sezoni, jer se sama može savršeno sintetizirati na koži psa pod utjecajem sunčevih zraka. Davanje vitamina D pripreme treba biti učinjeno pažljivo, jer je prebrzo za hypervitaminosis da ga razvije u hrani.

  Koje žitarice mogu

  Pitanje koje vrste kaše može biti hranjeno kućnom ljubimcu i hoće li im se dati uopće, vlasnicima interesira prvenstveno zato što mnogi od njih vjeruju da je najbolje hraniti psa mesnim kašom. Sviđa vam se ili ne, možete naučiti iz članka, u kojem iskusni psi stručnjaci dijele svoje savjete o kuhanju pšenice: Savjeti i recepti iskusnih pasa: pas žitarica

  meso

  Meso je neophodan proizvod u izborniku bilo kojeg psa. Osim što je glavni izvor bjelančevina i aminokiselina, niti jedna grabežljiva životinja, uključujući i psa, ne može bez nje.

  Već mjesec dana, štene velike ili srednje pasmine trebaju imati najmanje 100-200 g. meso po danu. Kako raste, povećava se i količina mesa i mesnih proizvoda u prehrani. Odraslog psa velike pasmine treba ih primiti po danu do 400-500 grama.

  kako

  Pasima se mogu dodati sljedeće vrste mesa:

  • govedina
  • janjetina
  • konjskog mesa
  • pileće meso
  • puretina
  • Također možete hraniti od obroka, uglavnom govedina: obrezivanje, srce, jetra, bubreg, slezena, dušnik, sirovi ožiljak.
  • Od žvakaćih bjelančevina možete dati: vrat, krila i glave pilića, kao i srca, trbuh, jetra, kožu ptica.

  Korisno je dati meso s masnoćom ili dodati masti hrani psu posebno.

  Je li moguće

  sirov

  Ne samo moguće, nego i neophodno - hranjenje sirovim mesom najbolje je što se može zamisliti. Štoviše, to bi trebalo biti osnova za "meso" dio prehrane. Ali u isto vrijeme myasko bi trebao biti visokokvalitetan i svjež. Ako postoje zabrinutosti, mesni proizvodi se mogu isprati kipućom vodom.

  svinjetina

  Zašto ne hraniti životinjsku svinjetinu? Zapravo, suprotno stereotipu, mogu biti porići. Naravno da je racionalnije odbiti svježe kuhano meso divljih svinja, ali mršav dio kvalitativnog mesa koristit će samo psu:

  1. Nemojte davati pse sirove svinje - može biti zaražena parazitima. Isto vrijedi i za žvakanje.
  2. Bolje je davati kuhanu mršavu svinjetinu: kuhana svinjetina srca, svjetlo itd.
  3. Jaka zamrzavanje mesa ne jamči njegovu sigurnost - i to ne samo za svinjetinu. Pokušajte odabrati meso, prošli sanitarni pregled zbog nedostatka parazita.

   kuhan

   Što je bolje: sirovo ili kuhano meso? Sirovo meso se probavlja bolje nego kuhano, zdravije je za pse i, naravno, trebalo bi biti preferirano od kuhane.

   Je li moguće samo meso

   Ne može se jedino meso psa hraniti. Da ne spominjem činjenicu da takvim hranjenjem ljubimca neće dobiti potrebne vitamine, minerale i aminokiseline sadržane u drugim proizvodima, on također mora razviti trovanja bjelančevina prilikom hranjenja jednim mesom.

   Jeftini

   Prilikom razvijanja klase ekonomske klase treba napomenuti da čak iu ovom slučaju, pas mora dobiti hranjive tvari od hrane. U ovom slučaju, ne smijemo zaboraviti da je vaš cilj smanjiti troškove hrane za kućne ljubimce što je više moguće, ali ne prebacivati ​​psa na hranjenje lošom kvalitetom ili neadekvatnom hranom.

   1. Možete malo smanjiti količinu mesne hrane, smanjujući je na 30-50%, ali ne biste trebali dati meso manje od ove norme.
   2. Nije potrebno smanjiti količinu kiselog mlijeka u prehrani: mora biti barem 15% dnevne potrebe.
   3. Također, umjesto mesa možete hraniti psa s krilima, vratima, glavama i drugim nusproduktima. Samo trebate zapamtiti da se cjevasti kosti, uključujući i one od piletina, ne mogu dati psi.
   4. Ako je previše skupo za hranjenje psa s cijelim heljda ili riže, možete ga prenijeti na komad od tih žitarica: u pravilu, to košta manje od dva puta, a njegova prehrambena vrijednost je gotovo jednaka onoj običnih, ne zgnječenih žitarica.
   5. Također, ne treba kupiti mesne proizvode sumnjive kvalitete. Bolje je dati pas manje skupim proizvodima, ali kvalitetnije nego hraniti životinju hranom, što kasnije može dovesti do zdravstvenih problema.

   VAŽNO! Ni u kojem slučaju ne smijete hraniti životinju nepotrebnu ili trulo hranu.

   Poput ožiljka

   Govedina ožiljak je dio kravljeg trbuha koji se sastoji od glatkih mišićnih vlakana. Izgleda kao vrećica, prekrivena drijemom. Za čovjeka, sve to izgleda odvratno, i miriše tako da morate stisnuti nos.

   Govedina ožiljak je jedan od nusproizvoda nusproizvoda, osim toga mnogi psi jednostavno ga obožavaju. Najbolje je dati ožiljak u svom sirovom obliku, prije nego što je pravilno blotiran.

   Ali kako biste izbjegli zaraze crvima, možete kuhati mišo.

   Isperite netretiranu masu - ostavite u kipućoj vodi nekoliko minuta, a zatim pecite nožem pod vodenim mlazom, uklanjajući prljavštinu i lint. Miris se uklanja tijekom probave.
   Zatim podijelite ožiljak na komade - izrezati ga, odabrati veličinu s dlana, baciti ga u posudu s vodom i kuhati ne više od 10 minuta, računajući od trenutka kuhanja. Nakon toga, sipati tekućinu, ponovno popuniti nusproizvod i vratiti se u vatru. Kuhajte dok karakteristična aroma ne nestane. Potrebno je oko 5 vrenja!

   A onda se umorimo u loncu dugo i teško - opet, trebamo dovoljno vode i strpljenja. Vatra bi trebala biti umjerena, vrijeme u kojem se pojavljujemo na peći je 3-4 sata. Spremnost se određuje probijanjem komada s vilicom. Ako se lako izvuče, možete se ohladiti i pozvati četveronožne prijatelje na stol.

   Složeni feed

   Krmna smjesa smatra se kompletnom hranom za perad ili goveda, ali se ne smije davati psu. Glavni razlog je razlika u fiziološkim svojstvima biljojeda i grabežljivaca, zbog čega je krmna smjesa, koja je vrlo pogodna za poljoprivredne životinje, potpuno neprikladna za pse.

   Je li moguće

   kruh

   Dajte psu svježi kruh ne smije biti, ali možete dati malo domaće krekere. Jednostavno ne trebate hraniti svoje krekere od slatkih kolača, kao ni slane ili posipane šećerom.

   krumpir

   Vjeruje se da pas ne može hraniti psa, jer to dovodi do problema s trbuščićem. Ali ovo se odnosi na slučajeve kada je pas hranjen krumpir kao glavni biljni aditiv.

   Ako svom ljubimcu dajete kuhani krumpir, ništa strašno neće se dogoditi s njim. I mnogi psi poput sirovog krumpira, pa je sasvim moguće dati kućnog ljubimca i nekoliko kriški sirovog krumpira. "Ja nisam parazit, ja ću razviti svoj dnevni krumpir"

   Optimalna doza krumpira za pse velikih i srednjih pasmina je 100-150 g tjedno (1-2 gomolja), za male pasmine - do 50 g.

   Važno: ispod kože gomolja položenih za skladištenje, solanin se postupno nakuplja. Čak iu kuhanom korjenovom povrću, to je otrovno i opasno za pse. Stoga, počevši od veljače do novog žetve, bolje je da pas ne daje krumpir kuhani ili pečeni u koži. Ako su gomolji zeleni, ne mogu se kuhati ili peći za životinje, čak i bez kože.

   makaroni

   Nisu potrebni proizvodi za pse, ali ih je također nemoguće nazvati previše štetnim. Malo makarone može se dati psu, pogotovo ako se radi jako rijetko. Treba imati na umu da treba biti tjestenina krutih sorti i naravno, može se hraniti samo u kuhanom obliku.

   Pileće glave i šape

   Pileće glave su vrlo korisne za pse, pa čak i ulaze u neophodnu komponentu prehrane koju je sastavio BARF. Neposredno prije nego što ih dadnete svom ljubimcu, morate ukloniti sve ostatke perja i odrežiti njihov kljun.

   No pileće šape ne smiju se davati psima na bilo koji način: neće učiniti ništa dobro, a osim toga, razbijene cjevaste kosti od njih mogu ozlijediti životinjsku usta, grlo, želudac ili crijeva.

   Kostiju

   Od mesnih kosti, pasima se može dati samo velika mamca, koju ne mogu žvakati. Moguće je dati piletine iz kosti ptica, što neće štetiti ljubimcu, a istovremeno ih treba hraniti sirovo.

   piletina

   Pileći mogu dobro oblikovati mesne proizvode u prehrani pasa. Dajte je sirovo, pre-rezano u komade. Nemojte kuhati piletinu kipućom vodom.

   juha

   Juha neće donijeti posebnu korist ni štene, niti odraslog psa. Ali i štetu, usput.

   riba

   Njezin se ljubimac može dati samo u kuhanom obliku i istodobno je bolje davati prednost morskoj ribi.

   jaja

   Jaja se mogu i trebaju davati psima kada ih hrane naturalka. Istodobno ih ne možete hraniti više od 1-2 komada tjedno. Sirovi žumance mogu se dati samo u kuhanom - i žumanjak i proteina u finom nasjeckanom obliku.

   Mlijeko (sir, tvar, mlijeko)

   Mliječni proizvodi su dobri za pse. A o tome što je korištenje mliječnih proizvoda za naše kućne ljubimce i o tome kakvo se mlijeko treba hraniti, možete pročitati ovdje: Test kompatibilnosti: može pas mlijeko i mliječni proizvodi?

   jetra

   Jetra je vrijedan proizvod i mora biti prisutan u prehrani pasa. Svakodnevno ga ne možete dati, no s vremena na vrijeme moguće je i čak je potrebno hraniti. Prije hranjenja, jetru se treba izrezati na komade i kipuće se kipućom vodom.

   keksi

   Kolačići, osobito ako su slatki i slatki, loši su za pse. Ne može se dati kućnim ljubimcima. Iznimka: specijalni psa za pse, kupljen u trgovini ili kuhani kod kuće; oni se mogu sigurno dati ljubimcu.

   video

   Korisni savjeti od veterinara:

   zaključak

   Nije teško prilagoditi prehranu psa prirodnim hranama, bilo bi želja. Važno je napraviti prehranu vašem ljubimcu, a ne zaboraviti da ga možete hraniti isključivo kvalitetnom hranom, čineći izbornik tako da pas dobije sve hranjive tvari potrebne od hrane, kao i vitamina i minerala. Psi odrasli na naturalki obično imaju zavidan zdravlje, veseli su, aktivni i žive dugo vremena.

   A koju hranu hranite kućnim ljubimcima koji su na prirodnom hranjenju? Ili možda čak i imati posebno dizajniran za ljubimac "kruna" jela? Napiši o tome u komentarima ovom članku. Podijelite svoja mišljenja, savjete i priče, kao i fotografije svojih dobro hranjenih i zadovoljnih kućnih ljubimaca koji jedu naturalku.