Prerano rođenje psa - vrijeme, uzroci i vaše postupke

Uobičajena nošenje štenaca traje 65-72 dana, ovisno o veličini buduće mame i broju beba. Preranog rada kod psa podrazumijeva nazočnost rada prije 65. dana trudnoće. Samopravni pobačaj potomaka uvijek ima razlog, no teško je utvrditi nakon činjenice. Psi forumi "cuduju" sa pitanjem: "Zašto psi imaju preranog rada?", Pokušat ćemo sve izvući u redu.

Osobitosti trudnoće kod pasa

Uspješna trudnoća prvenstveno je temeljita priprema za parenje i potpuna skrb za budućnu mamu. Prije nego što je viskozna, oba roditelja moraju proći opći pregled, postupke za sprječavanje crva i parazita.

Važno je! Budući mama se ne preporučuje cijepljenje tijekom trudnoće, rizik je neusporedivo velik u odnosu na prednosti, lakše je pretjerati u karanteni nego ugroziti buduće bebe.

Gestacijska dob varira ovisno o veličini, dobi i stanju zdravlja mame, do 72 dana, samo veliki psi nose svoje potomstvo, a ne uvijek. Mali i maleni kućni ljubimci rađaju i 61-62 dana, statistički se smatra da je leglo preuranjeno, no štenci su zapravo zdravi i održivi. Drugi čimbenik koji utječe na razdoblje trudnoće je broj beba i njihovih dimenzija. Rizik od neuspjeha trudnoće povećava se ako leglo ima više od 10 štenaca.

Uzroci prijevremene dostave u pasa

Često postoje ljuti izjave od uzgajivača do veterinara koji nisu prestali rađati ili spašene bebe. Zapravo, proces porođaja, koji ide "u punom zamahu", nerealno je zaustaviti, priroda se ne može zavarati. Također je relevantno pitanje, je li potrebno / je li moguće zaustaviti porođaj ako je već počelo. Razumijevanje bez emocija, vlasnik razumije da je glavna stvar život i zdravlje pasa.

 • Nepostojivost ili smrt stelje - patologija razvoja ploda daleko je od neuobičajenog, a ako trudnoća ne ide prema planu, tijelo samog psa oslobađa se beznadnih potomaka.
 • Intruzijska infekcija, koja je nastala tijekom parenja ili estrusa, također prijeti smrću majke, pa se tijelo, štitići sebe, oslobađa štenaca, kao s dodatnog tereta.
 • Skrivene patologije su bolesti bubrega, jetre, srca i drugih organa koji nisu bili dijagnosticirani prije trudnoće.
 • Bruceloza je ozbiljna, nepovjerljiva bolest, čiji očiti simptom, pobačaj nepodobnih potomaka za razdoblje od 7-8 tjedana.
 • Herpes i stafilokok - obje bolesti uzrokuju mutaciju plodova i izazivaju pobačaja. Patogeni se mogu otkriti prije trudnoće prolazeći krvne pretrage.
 • Toksoplazmoza - bolest zbog koje trudnoća ne uspijeva u kasnijim fazama. Čak i ako pas pomiče bebe, neće biti održiv.
 • Hormonalni poremećaji - tijelo ne proizvodi dovoljno hormona odgovornog za razvoj štenci.

Zaustavljanje porođaja u svim gore navedenim slučajevima znači rizik životu psa! Jedina mogućnost kada je medicinska intervencija stvarno važna i nužna je prerano rođenje zbog straha ili pretjerane vježbe.

Važno je! Postupci vode, uključujući pranje, trebaju se provoditi samo s toplom vodom. Kontrast temperature uzrokuje grč uterusa koji može potaknuti rad.

Što učiniti ako psa započne prijevremeno rođenje

Prije svega, odlučite hoćete li pokušati spasiti štence. Zapravo, većina preranih beba umire u prvih 5 dana nakon rođenja, čak i ako su provedeni svi potrebni postupci i otvori pluća.

Važno je! Šanse za preživljavanje legla izravno ovise o trajanju trudnoće, ako ste odlučni pokušati spasiti prerane štence - odmah se obratite veterinaru. Liječnik će provoditi carski rez i reanimacijske postupke - injekcije za otvaranje pluća.

Što učiniti ako su kontrakcije počele na pozadini stresa, zastrašivanja ili skoka s visine? Skupite snagu i pokušajte spriječiti tragične posljedice.

 • Pas se treba uvjeriti, pružiti utjehu i piti.
 • Nazovite veterinar i držite telefonsku liniju dok se alarm ne isključi.
 • Nemojte paničariti i jasno pratiti situaciju.
 • Kolitis antispasmodic lijekovi (No-shpa, Drotaverin). Doza se računa po težini životinje.
 • Papaverine injekcije ili tablete pomoći će ukloniti ton maternice. Čak i ako se kontrakcije privremeno zaustave, štenci se suočavaju s hipoksijom (gušenja), dok su peritonealni mišići tonirani.
 • Travmatin (veterinarski) i Traumel C (humani) kompleksni lijekovi koji mobiliziraju tijelo i smanjuju rizik za zdravlje žene.
 • Uz brzu isporuku, bilo koji lijek koji uklanja pokušaje i kontrakcije (Partusisten, Ginipral, Fenoterol). Smatrajte da je uporaba takvih lijekova vrlo veliki rizik, što je relevantno samo u beznadnoj situaciji.

Trudnoća u psu

Bez obzira na to jeste li parenja vašu kuju ili je li riječ o spontanoj romantičnoj ulici, poznavanje znakova trudnoće psa i pomaganje u porođaju, sveta je dužnost svakog vlasnika.

Dijagnoza, znakovi trudnoće

Oni su daleko od toga da su karakteristični za sve one koji postanu trudni. Činjenica da je uparivanje bila uspješna, reći će takve fenomene (vidljive već 1-2 tjedna), kao što su:

 • toksikoza je obično privremena. Pružite vašem psu čistu vodu i, ako je potrebno, sorbente.
 • slab apetit - zbog fluktuacije hormonalnih razina;
 • apatija i povećana pospanost;
 • napuštanje igara i povećana želja za privlačenjem;
 • ranije oticanje mliječnih žlijezda (zabilježeno kod žena koje su rodile kuju);
 • stezanje kože blizu bradavica (tijekom prve trudnoće);
 • mijenjaju boju u vruću rozu (kod pasa svijetle boje).

S početkom drugog mjeseca trudnoće, toksikoza obično nestaje. Ako se prateće simptome (mučnina, slabost, povraćanje) i dalje javljaju, trudnica se mora pokazati veterinarskoj osobi: toksikoza glatko teče u opijenost.

Trećeg tjedna možete izvesti test krvi za prisutnost relaxina u njemu, čija će visoka koncentracija govoriti o zanimljivom položaju životinje.

Trajanje trudnoće, razdoblja

Nosivost traje od 53 do 71 dan, za velike pasmine - 63 dana, za minijaturne - 60. Pojam je individualan i određuje anatomija, kao i nijanse određene pasmine. Vjeruje se da štence koje su se pojavile prije 53. dana često imaju poteškoća s otvaranjem pluća, a odgođene osobe pate od trovanja i hipoksije. Promjene u zdravstvenom stanju majki i razvoj embrija mogu se pratiti tjedno po tjedan.

prvo

Samo se formiraju embriji, a kuja postaje pospan i apatičan, kako u odnosu na muškarce, tako i na ponuđene hrane.

Drugi

Zametci dolaze do maternice i pridaju se djetetu. Pas može pokazati letargija i umjerenu apetit. Kod onih koji rađaju oteklina mliječnih žlijezda, u primiparama stječu svjetliju sjenu.

treći

Voće (u kojoj su organi postavljeni) već se može otkriti na ultrazvuku, razina relaksacije u krvi je povišena, placenta se zgusnula. Pas ima smanjenu aktivnost, povraćanje je moguće (ujutro).

četvrta

Kod štenaca, odvija se forma kostiju, a poriluk i čičak rastu. Voće se može naći uz opreznu palpaciju. Toksikoza ostavlja psa, apetit normalizira, pojavljuje se energija.

Peti sedma

Zbog dojenčadi koja raste u maternici, apetita njihove majke počinje rasti. Kod štenci u ovom trenutku nastaje orgulje, kaput i kostur, a kuja brzo dobiva kilograme. Bliže porodu, pokušava se brinuti za trbuh, oprezna i smanjuje tjelesnu aktivnost.

Osmi (konačni)

Već možete vidjeti kako uzgojene štenad guraju u trbuhu. Pripremaju se za izlazak, glavu dolje. U mliječnim žlijezdama pasa dolazi kolostrum, uterus spušta, trbuh vise.

Buduće majke dobivaju teške pokrete, uključujući jednostavnu podizanje na njihove šape iz sklona položaja. Potpuno traži kut za "krevete", teško je na poslu kopati pod, često "privatizira" čarape i meke igračke.

Održavanje i briga za trudni pas

Ako je vlasnik uvjeren da je parenje produktivno, potrebno je, bez odlaganja, prilagoditi psa prehranu i režim.

Što hraniti trudni pas

Noge iz prve trudnoće (posebno male pasmine) primaju kalcij i potrebne dodatke, uključujući vitamin C, od dana planiranog začeća, a nakon 30 dana prenose se na poboljšanu prehranu. Pasmine s "mješovitom" krvlju ili bolestima zglobova (na primjer, York, Spitz, Kaukazanski pastir) moraju se hraniti kalcijem, vitaminom D i fosforom. Ne zaboravite na točnu dozu.

Ako je vaš ljubimac sklon svim alergijama, hrana se odabire na savjetu veterinara. Psi koji se koriste za industrijsku hranu treba vidjeti "sušenje" za trudne i dojilje u svojim zdjelama. Imajte na umu da višak suhih granula može uzrokovati probavne smetnje, konstipaciju ili torziju crijeva.

U svakodnevnom izborniku očekivane majke treba biti prisutna:

 • kuhano meso (govedina, teletina);
 • filet morske ribe (povremeno);
 • svijetle žitarice (riža, heljda, valjane zobi);
 • jaja (može biti prepelica);
 • mliječni proizvodi bez voća i drugih punila;
 • povrće i (opcionalno pas) voće.

Nakon mjesec dana trudnoće ili dodajte kap Vitamin E u hranu malo ranije.

Važno je! Do četrdesetog dana, štenci koji su odrasli u maternici počinju stavljati pritisak na unutarnje organe, uključujući trbuh, koji zahtijeva prijenos majke na frakcijsko hranjenje - pola posluživanja 4-5 puta dnevno. Kako bi se olakšao prolazak kroz rodni kanal prvog štenca, u 53 dana trudnoće, meso, dodatak i kalcij su isključeni iz prehrane.

Nemojte zaboraviti pratiti težinu psa: mali sloj debelog crijeva smatra se normalnim, sloj viška masti - anomalija koja dovodi do komplikacija tijekom porođaja.

Aktivnost i ostatak trudnog psa

Zaštitite ju od dosadnih klinaca, smiješne igre s rodbinom, kontrolu pokreta, isključujući skakanje, udaranje, trčanje po stepenicama i pada. Nemojte dopustiti da životinja leži na vlažnoj travi, zemlji i svim hladnim površinama. Nemojte ga valjati satima u automobilu, kako ne biste izazvali napad morske bolesti.

Ali vježba treba biti dnevno, pogotovo ako je kućni ljubimac u dobrom fizičkom stanju. Izvadi je za šetnju pola sata nakon jela. Jake sisice teških pasmina hodaju malo intenzivnije od ostalih, ali, naravno, bez fanatizma: blage umora. Hodanje - to su i sunčeve zrake, bez kojih će se metabolizam u majčinom tijelu razgraditi, a sinteza vitamina / elemenata u tragovima će prestati.

Moguće je da vaš pas (poput svih trudnica) povremeno bude nestašan, odbijajući poslušati vaše zapovijedi. Ako ona ne želi ići, prikazuje slabost i legne na tlo, uzmi je u svoje ruke. Samo to mora biti ispravno:

 • Pobrinite se da nema kratkog daha i da je svjesna.
 • Nemojte puknuti trbuh psa: jednu ruku, pričvrstite ga pod dojku, a drugu - ispod zdjelice.
 • Kod kuće stavite "glumicu" na četiri šape odmah.
 • Ne uklanjajte ruke sve dok ne shvatite da je pas u ravnoteži i da je sam.

U kasnijim razdobljima, morat će se odmoriti, ali bolje je prenijeti krevet unaprijed, istodobno čineći ga udobnijim i prostranijima, jer trudna majka jedva da pronađe udobnu poziciju za odmor.

Psi za cijepljenje tijekom trudnoće

U ovom trenutku ženke se ne cijepljuju, kako ne bi štetile potomstvu. Optimalno vrijeme za cijepljenje je 1-2 dana prije parenja: na taj način štenadima je zajamčena maksimalna količina antitijela koja će primiti kroz placentu i kolostrum. Ako niste posadili kučku prije estrusa, morat ćete to učiniti kada prestane hraniti svoje mlade (oko 2-2,5 mjeseci nakon rođenja).

Tijekom trudnoće i laktacije dopušteno je liječenje buha i krpelja, ali uz uporabu agensa koji ne sadrže organofosfate i piretroide. Frontline®, Fiprist®, Fiprex® i Stronghold® prikladni su za kontrolu vanjskih parazita.

Ne možemo dopustiti štenci zaraženim crvima, često ih prolazeći od majke kroz posteljicu. Za sigurno i učinkovito uključivanje droga s fenbendazolom: kod visokog rizika od infekcije se koriste svaki dan (od 40. dana gestacije).

Herpesvirus, koji dovodi do poroda, pobačaja i smrtnosti dojenčeta, opasno je zbog umora simptoma. Kako bi se izbjegla infekcija, zaštitite kucu od komuniciranja s kongenijeri 3 tjedna prije i 3 tjedna nakon poroda. Trebao bih vam podsjetiti da je uporaba bilo kojeg lijeka tijekom trudnoće moguće samo na savjet liječnika.

Lažna i smrznuta trudnoća

Znakovi srama mogu se pojaviti 1,5-2 mjeseca nakon estrusa. Izvana se čini da se kuja priprema postati majka, pogotovo jer se promjene u njezinim navikama i fiziologiji rječito dokazuju:

 • ona često lizuje omču, mijenjajući boju;
 • oteklina mliječnih žlijezda;
 • trbuh raste i temperatura se povisi (povremeno);
 • bitch nipples (za dojenje), colostrum pojavljuje;
 • pas jede i pije mnogo;
 • u jutro su emetski poticaji;
 • postoji povećana nervoza, ili, obrnuto, ravnodušnost i letargija;
 • nestalo je zanimanje za zabavu pasa (umjerenost u pokretu zamjenjuje skokove).

"Majka" može pozornici rađanja povlačenjem nekoliko mekih igračaka na ležaljku. Imaginarna trudnoća može se lako zamijeniti za pravi ili zbunjena hormonskim i drugim odstupanjima.

Važno je! Lažne zastrašujuće strašne posljedice, uključujući mastitis (ponekad gnusav); neoplazme maternice, mliječnih žlijezda i jajnika; pyometra i endometritis; vaginitis i spolno prenosivih infekcija, kao i mentalnih poremećaja.

Prije nego što se pribjegavate teškim artiljerijima (hormoni i operacije), pokušajte razgovarati s psom i mijenjati uobičajeni ritam svog života:

 • ukloniti s vidnog polja stvari koje vas mogu podsjećati na štence (igračke, čarape, papuče i šalove);
 • smanjiti udio uklanjanjem mliječnih proizvoda i smanjenjem udjela mesa;
 • simulator hrane jednom dnevno (na ručku);
 • ne kuhajte juhe i tekuće žitarice;
 • dajte vodu tri puta dnevno u malim obrocima, uklanjajući trajnu posudu za pijenje;
 • ne potiču kuje da smanje svoju motornu aktivnost;
 • hoda puno i igraj s njom (bolje u prirodi).

Nakon 2-3 dana, pretvornikova svijest (u većini slučajeva) se briše, a ona zaboravi da će vas učiniti unučadima sretnim novim smećem. Kada se simptomi prikazuju, trebat će vam pomoć veterinaru koji će propisati hormonske lijekove ili operaciju.

Zamrzavanje trudnoće (nastalo zbog hormonalnih poremećaja, abnormalnosti fetusa, infekcija i drugih uzroka) određuje se ultrazvukom, što će pokazati da li postoje živi embriji u maternici. Ako su svi umrli, čekajući pobačaj, ako samo dio zametaka nije održiv - trudnoća se čuva (tijekom porođaja, mrtvi će izaći s živim mladunčadi).

Majka se ispituje za ostatke embrija koji nisu ostavili maternicu. Ako se počnu raspadati, potiču trudove u kuji da egzorciraju mrtve plodove, ili ih steriliziraju.

Rođenje psa, preporuke

Točan datum porođaja čak i ne zna veterinar, koji je povezan s dugim očuvanjem (5-7 dana) muškarca u tijelu oplodene kuje. Zato se u istom smeću djeca iz različitih očeva ponekad sužavaju. Pogreška u proračunu nije dulja od 10 dana, nakon čega prelaze u carski rez.

Rođenja su podijeljena u 3 faze. Prvi je kontrakcija, s napadom od kojih dodatni ljudi napuštaju sobu, ostavljajući samo vlasnika pored psa. Vrijeme pripreme traje od 6 do 30 sati. Kada izbacuju voće, krv je zasićena adrenalinom, uzrokujući ženama u naporima skakanje i skakanje. Uloga vlasnika je da je smiri i pomaže joj da se udobno za nadolazeći rad.

Kontrakcije se pretvaraju u pokušaje na kojima peritonej aktivno djeluje. Prema promatranjima, prvo se pojavljuje najveći dječak. Preostali štenci izašle su s intervalom od 10-30 minuta. Ako isporuka traje manje od 3 sata, oni se nazivaju brzi. Primjerno porođaj traje onoliko sati koliko se rodi mladi. Pet štenci - 5 sati.

Važno je! Udariti ženu u radu na leđima i trbuhu kako bi smirila njezine bolne senzacije. Također možete napraviti nježnu masu za točenje lijevo / desno duž kralježnice.

U sitnim psima s brojnim potomstvom, rad može biti odgođen pola dana. Ali to vam ne daje razlog za ubrzanje procesa, povlačenjem štenaca i njihovih pupčastih užeta. Odrastanje ostavlja odmah ili na kraju rođenja (za jedan sat). Nakon izlaska svih dječjih mjesta, krv i sluz mogu proći iz genitalnog trakta. Ovo je normalno.

Isporuke su dovršene ako su svi odrasli izostali, a nema borbi i pokušaja više od 2 sata. Psu dobiva vodu i dopušta jesti 3-4 porodno: veća količina će dovesti do proljeva.

Ako rođenje nije opterećeno patologijom, vaš će se kućni ljubimac sam nositi s njima. Vaš je zadatak biti bliski, poticati i podržati.

Djeca faune

VETERINARIA Sadržaj za njegu hrane Zanimljivo je

Pas rođenja, znakovi i faze. Savjeti za Vet

Pozdrav prijatelji! Danas ćemo govoriti o porodu u pasa, uzeti u obzir glavne simptome (prekursore), kako se roditi (pozornica), kao i pomoć kod normalnog porođaja.

U prosjeku, pas trudnoće traje 63 dana (56-72 dana), rezultat je od prve oplodnje. Pretpostavlja se da trajanje može ovisiti o pasmini, broju plodova, dobi žene, hranjenju i uvjetima stanovanja, ali još uvijek nema pouzdane studije o tim pitanjima.

Obično, male pasmine u leglu od 1-5 štenaca, dok velike mogu doseći do 15 ili više. Također, broj štenci ovisi o dobi, manji su u mladim i starijim bikovima. Primjećeno je da što više voća, to je lakše porođaj, a naprotiv, s malim brojem ima slabu radnu aktivnost. To je zbog neadekvatne stimulacije maternice i relativno velikih plodova. Taj fenomen se zove "sindrom jednog štene".

Simptomi približavanja porođaja kod pasa

Vrijeme trudnoće može se pretpostaviti datumom oplodnje, povećanjem trbuha, pojavom kolostruma, povećanjem mliječnih žlijezda, oticanjem petlje, ispuštanjem iz genitalija, pripremom stranice, promjenama u ponašanju.

Trbuh je znatno povećan, što se jasno vidi 9-14 dana prije rođenja, možeš reći da se spušta, propada. Vuna će pasti oko mliječnih vrećica, a pas priprema "gnijezdo", obično za to, odabire osamljeno mjesto: ormar, unutar sofe, iza stolice, velika kutija ili slično. Može stalno otići vlasniku ili, naprotiv, izbjegavati kontakte s ljudima.

Nekoliko dana (1-2) pas je zabrinut, može mučiti, ogrebati pod ili zidove, često lizati genitalije, ponaša se neobično. Disanje, puls, mokrenje postaju česti.

Često postoji odbijanje hrane i tu je i žeđ. Trenutak pojavljivanja mlijeka je vrlo različit, u nekim se promatra dva tjedna prije rođenja, a drugima nekoliko sati nakon pojave prvog štenca.

Promjena rektalne temperature je najpouzdaniji pokazatelj. Tjedan dana prije rođenja, temperatura počinje mijenjati, a dan (12-36 sati) naglo padne. Stupanj smanjenja ovisi o veličini životinje, za male pasmine termometar doseže 35, a za velike pasmine ona doseže 37 stupnjeva.

Prijatelji, sjetite se da gore navedeni simptomi ne daju 100% jamstvo da je vaš pas trudna i počinje rađati. Na primjer, u lažnoj trudnoći, trbuh će biti povećan, izlučivanje mlijeka, pad temperature je prihvatljiv. Životinja s žlicom može se ponašati upravo kao trudnica.

Potrebno je uzeti u obzir podatke u kompleksu dobivenu tijekom inspekcije, osjećaj životinje, ako je potrebno, rendgenski snimci, ultrazvuk i druge posebne metode istraživanja.

Faze rada

Prva faza. Pripremni, traje oko 12 sati, u nekim slučajevima više od jednog dana (u životinjama živaca). U ovom trenutku, maternica opušta i širi, možete gledati sluz izlazi iz vagine.

Pas je zabrinut, često mijenja položaj, gleda u trbuhu, češće disanje, dopušteno je povraćanje. U ovoj fazi pojavljuju se samo kontrakcije maternice, bez abdominalnih mišića, tj. Samo kontrakcija bez pokušaja. Važno je da temperatura u ovom trenutku ostaje niska.

Druga faza. Ovo razdoblje počinje ispuštanjem amnionske tekućine i završava s štencem koji izlazi iz rodnog kanala. Uz kontrakcije (kontrakcije maternice), promatramo pokušaje (kontrakcije trbušnih mišića).

Dok napreduje duž rodnog kanala, fetus djeluje na vaginalne zidove, uzrokujući time refleksne kontrakcije trbušnih mišića (Fergusonov refleks).

Važno je razlikovati početak druge faze, kako ne bi bilo problema. Često, neiskusni ljudi koji rađaju kod pasa počne se nervozni, primjenjuju stimulanse, čime nanose štetu životinji.

Reći ću vam priču o temi koja se dogodila prije više od deset godina, ali se dobro sjećam. Ja, kao mladi specijalist, prošao nešto više od godinu dana nakon diplome, morao sam roditi psa, točnije, kako bi svjedočio smrti neke životinje.

Rodila je mladog psa, Spaniel, sve, prema vlasniku, bilo je dobro, hodalo 61 dan nakon oplodnje. Kao što se ispostavilo, rođenje zapravo nije započelo, ali vlasnik, iz vlastitih razloga, pomislio je da je vrijeme da pas rodi. Možda je negdje pročitao ili mu je netko predložio, ali je počeo uvelike uvesti ženu u radnu količinu oksitocina u velikim dozama, nije poznato točno koliko je jedinica pas dobio. Vlasnik je bio zbunjen, odgovarao na pitanja na različite načine, ali kako sumnjam, količina bi bila dovoljna za kravu. U sobi u kojoj je bio pas, ugledao sam paket droge i pokraj četiri otvorene ampule, možda to nije sve oksitocin.

Ujutro je počeo stimulirati porođaj, a kada se bliže večeri pas razbolio, došao je k meni. Uzimajući neophodno za takav slučaj, odmah smo otišli spasiti ženu u radu, ali nakon dolaska pokazalo se da nitko ne može spasiti. Pas je umro.

Ono što je uzrok smrti teško je reći sada, a nisu izvršene autopsije. Pretpostavljam da je došlo do puknuća maternice ili iznenadne promjene tlaka. No, jasno je da je prerana stimulacija rada imala negativan učinak.

Nakon tužne napomene, vratimo se kako razumjeti da je započeo drugu fazu rada. Postoje tri karakteristična znaka:

 1. Rektalna temperatura se vratila u normalu.
 2. Odbaci vodu.
 3. Trbušne zidove su napete, pokušaji su uočeni.

Ako postoji jedan ili sve navedene simptome, tada je počela druga faza.

Normalno, od početka druge faze do rođenja prvog štene, može trajati 2-4 sata. Štenci se rade u intervalima od pet minuta do dva sata, općenito, porođaj traje oko 6-8 sati, ponekad do 12. Postoje slučajevi kada se rođenje zdravih štenaca dogodilo dva dana nakon pojave potonjeg.

Treća faza. Izlaz posteljice ili placente mjesta ili djeteta. Obično, nakon rođenja štene, nakon 10-15 minuta izlazi posljednji. Ponekad postoji nekoliko, nakon 2-3 štenad. Ako posteljica nema neugodnog mirisa, možete dopustiti psu da ga pojede, ali ne više od dva, inače će doći do proljeva ili povraćanja.

Postpartum razdoblje. Počinje nakon protjerivanja cijelog slijeda i traje do potpune obnove maternice i drugih genitalija žene. U normalnom pasu vaginalni iscjedak se nastavlja kroz tri tjedna, ponekad i do pet. Tijekom tog razdoblja ne bi trebalo biti otrovnih iscrpljenosti, povećanja temperature i depresivnog stanja.

Nešto je pošlo po zlu, trebate liječnika

Prijatelji, sada mali popis znakova koji bi vas trebali upozoriti tijekom porođaja.

 1. Nakon rođenja posljednjeg štene, prošlo je više od 4 sata, ali sljedeće plodove ne izlaze, iako postoje sumnje da nisu izašli svi plodovi.
 2. Slabiji i nepravilni pokušaji (kontrakcije trbušnih mišića) nastavljaju bez rezultata za 4 sata.
 3. Promatrate snažne, redovite, ali uzaludne pokušaje pola sata.
 4. Ako postoji izbor zelenkasto-smeđe boje, ali ne postoji štene za 4 sata.

Mislim da ćemo se zaustaviti na tome da se ne preopterimo s informacijama, jer je tema važna, zanimljiva, ali kako bi olakšala percepciju, bolje je da ga razvrnem na nekoliko dijelova. U jednom od sljedećih tema govorimo o porodu, kad je članak spreman, ovdje će se pojaviti veza, dok se ne susretnemo i nastavimo...

Trudnoća kod pasa: vrijeme, znakovi, skrb

Koliko dugo traje trudnoća kod pasa?

Trudnoća kod pasa traje 58-62 dana, ali mogu se roditi rođene do 72 dana. Ako je prošlo 72 dana, a proces rođenja nije započeo, potrebna je pomoć veterinara.

Mnogi vlasnici nakon prve parenja vode psa da ponovno povećaju šanse za rođenje beba. Važno je zapamtiti da je samo zdravi pas između dobi od 1 do 1,5 godina spreman za trudnoću, u ranijoj dobi postoji veliki rizik da životinja neće podnijeti porod ili će potomstvo biti rođeno neraspoloživom. Do 3 tjedna, problematično je primijetiti bilo kakve simptome trudnoće, osim što kućni ljubimac postaje pospan i lijen. U 25-30 dana možete vidjeti promjene u mliječnim žlijezdama: one postaju ružičaste, postaju vidljive, koža se nadvija oko njih, može se opaziti povećanje trbuha.

Dane 21-24 možete dijagnosticirati trudnoću s ultrazvukom, nakon 29. dana, mliječne žlijezde uvelike se povećavaju, od 33. dana, psa počne pojačati značajnu težinu. Kod 38-45 dana u maternici već možete osjetiti plodove (osjeća se kosti lubanje i rebra embrija), to je bolje povjeriti veterinarki, jer neiskusni domaćin može slučajno ozlijediti buduće potomke. Nedavno su veterinari preporučili korištenje rendgenskog zračenja kako bi odredili broj budućih štenaca, pogotovo ako je prva trudnoća. Na 45-50 dan trudnoće, mlijeko se može početi izdvajati iz bradavica. Dan ili manje prije porođaja, temperatura kod pasa se smanjuje (u malim pasminama - do 36 stupnja, za velike pasmine - do 37 stupnjeva). Nakon završetka procesa rođenja, indikatori će se vratiti na normalu.

Postoje i lažne trudnoće, koje su prema fiziološkim svojstvima vrlo slične onima normalnim, ovaj sindrom je uzrokovan odstupanjem u funkcijama seksualnih žlijezda. Želuca počinje rasti, mliječne žlijezde bubre, može se pojaviti kolostrum. Jedini znak kojim možete razlikovati lažnu trudnoću od stvarnog je nedostatak kretanja voća, u tom slučaju trebate kontaktirati veterinar. Mliječni proizvodi su isključeni iz prehrane pasa, daju sedativi, hodaju s njim više.

Što hraniti psa tijekom trudnoće?

Dijeta treba biti uravnotežena, inače nedostatak važnih elemenata u tragovima ili vitamina može utjecati na održivost potomaka. Istodobno, nije potrebno povećati dijelove dvaput i trostruko, budući da pretilost psa ne samo da čini proces porođaja dugotrajan, već također može uzrokovati pobačaj. U pripremi prehrane treba uzeti u obzir stanje, starost psa, njegove fiziološke osobine i pasmine.

U prvom mjesecu, kuje ne mijenjaju prehranu, jer ljubimac nema posebne prehrambene potrebe. Počevši od četvrtog tjedna trudnoće, količina krmne smjese može se povećati, naglasak treba staviti na hranu bogatu životinjskim bjelančevinama. Dio se povećava za 10-15% svakih nekoliko tjedana, do rođenja, stopa u ukupnom porastu za 50%. Važno je zapamtiti da u prvim tjednima trudnoće kuja može promijeniti želje okusa, a apetit se ne smije povećavati. Pas prvog mjeseca, pas se već značajno oporavlja, tjeskobni maternica usporava procese probave, pa se dnevni porcija dijeli na male dijelove: oni hrane psa 2-5 puta dnevno, to ovisi o apetitu i količini legla.

Ako je pas sklona pretilosti, količina brašna i proizvoda od žitarica se smanjuje, ali mršavo meso i povrće savršeni su za kućne ljubimce prekomjerno hranjene. Nemoguće je uvesti hranu, pogotovo ako pas jede hranu - u ovom slučaju jednostavno promijenite vrstu hrane "za trudnice", već ima potrebne hranjive tvari. Za pse koji se hrane prirodnim proizvodima, hranjenje se provodi nakon pregleda veterinara - preporučuje potrebne pripreme.

Tijekom trudnoće, psi dobivaju meso (osim ovčetine i svinjetine), uginu, jaja, jetru, povrće i voće, pivski kvasac, žitarice. Svakako dodajte 2-3 žumanjka tjedno tjedno - poboljšavaju stanje kaputa i izvrsni su izvor proteina. Pored nježne hrane, mrkve, potrebne su jabuke, meso koje treba jesti s velikom kosti - to je prevencija tartara. Također, u prehranu se dodaje riba, sir, mlijeko, pšenična mekinja, pšenično zrno pšenice, psa uvijek treba imati pristup čistoj pitkoj vodi. Pažljivo pratiti stanje životinje, ispravno dozirajte proizvode u prehrani.

Briga za trudni pas

U prvoj polovici trudnoće nema značajnih ograničenja kod hodanja i skrbi od 35. dana kada se pas počinje sporije kretati, koordinacija može biti poremećena, stoga je poželjno odmaknuti od drugih rođaka, a ne dopustiti ljubimcu da pliva, skoči i popne se na visinu. Miran duga šetnja vam omogućuje da zadržite dobru fizičku formu, a jednostavno zaključavanje kućnog ljubimca u kući znači propustiti ga pretilosti - takvi kućni ljubimci često ne mogu roditi sebe, njihova radna aktivnost je uznemirena ili se može dogoditi i pobačaj. Proteklih je tjedana bolje da se ne odmaknete od kuće, u slučaju da iznenada započne radna aktivnost.

Što se tiče higijene skrbi, kućni ljubimac treba svakodnevno pregledavati, čistiti vunu, pratiti stanje kože. U drugoj polovici trudnoće može početi iscjedak - mogu se prati čistom vodom, međutim, dva tjedna prije rođenja, postupak se treba zaustaviti. Tijekom trudnoće, psa se ne smije davati nikakvim lijekovima bez liječničkog recepta i da se spriječi crva ili buha. Bliže rođenju je napraviti gnijezdo za psa, stavljajući košaru ili kutija na toplo osamljeno mjesto bez skica.

Harbingeri rođenja u pasa i sam proces

Oko dan prije rođenja djeteta, temperatura pada u psa, u 3-4 dana možete primijetiti abdominalni prolaps: gornji dio postaje šuplji, a donji dio postaje zaobljeniji. Također se u ponašanju pasa javljaju promjene: počinje tražiti gnijezdo, pokazuju anksioznost, odbijaju jesti. Može doći do povraćanja, mokrenje postaje sve češće.

Preporučljivo je obavijestiti veterinara prije rođenja u slučaju nepredviđenih okolnosti. Područje oko vulve je obrubljeno (ako ljubimac ima dugu kosu). Još jednom pas ne bi trebao biti uznemiren, često ovaj proces u kuracima nastavlja normalno i bez ljudske pomoći. Kada počinju kontrakcije, vrijedi pratiti njihov interval: ako je 10-15 minuta, onda se približava faza rada. Nakon otpadne vode, prvo štene bi se trebalo roditi unutar 6 sati ili u roku od sat vremena nakon pokušaja - ako je radna aktivnost slaba, nazovite veterinara!

Štenac se rađa naprijed sa svojim šapama ili glavom - oba mjesta su norma, može se pojaviti u amnionski mjehur - bolje je da ga odmah razbistrite, obrišite štene usta i nos s sluzom. Umbilikalna moždina može gnjaviti kroz kuja, a vi ga možete sami izrezati (2-3 cm od trbuha bebe, nakon što je čvrsto vezu s nitom).

Tijekom poroda, psa se može malo davati vodu, intervalima između izlaska ptića u rasponu od pola sata do dva, ako pokušaji ne uspiju, trebate se posavjetovati s liječnikom. Nemoguće je samostalno stimulirati porođaj, jer rezultat takve aktivnosti može biti ruptura maternice ili grčeva. Prosječno, proces porođaja traje do 15 sati, nakon čega se psa mora dati odmor, potrebno je dati malo vode, hranu se ne smije davati 6-8 sati, inače može izazvati povraćanje. Preporučljivo je pozvati veterinar sljedećeg dana da pregleda vašeg ljubimca (postoje skriveni problemi koji se mogu otkriti nakon rođenja).

Trudnoća i porođaj u pasa

Trudnoća kod pasa traje prosječno dva mjeseca. Razdoblje je iznimno važno, životinja treba pravilnu njegu i prehranu. Vlasnik nije veterinar, nije dužan znati suptilnosti psa tijela, ali neke informacije smatraju se obaveznim za studij. Razvodchika cilj uključuje zadatak dobivanja zdravog potomstva. Generički čin je fiziološki proces, a fetus i fetalne membrane uklanjaju se iz tijela žene zbog ritmičkih kontrakcija mišića maternice i trbuha.

Trudni pas - radost i nevolja

Trudnoća i porođaj u pasa, trajanje i karakteristike ovise o pasmini i veličini psa. Veliki psi često donose manje štenaca, au malim psima štenci su više. Količina stelje varira od jednog do petnaest štenaca. Štenci su velike - komplicira generički proces. Radnja će zahtijevati veću snagu od majke i budnu pažnju vlasnika.

Vlasnik ili uzgajivač dužan je biti prisutan pri porodu i pomoći u uzimanju štenaca, zadržavajući sposobnost pozitivnog utjecaja na tijek događaja. Čak i slabi štenci prežive ako je rođenje uspješno, a bebe i majke bile su aktivno podržane i pružene odgovarajućom skrbi. U nepovoljnim uvjetima, ako je vlasnik nepažljiv, zanemaruje se, majka i potomci vjerojatno umiru.

Vrijeme ovisi o veličini

Od dana prve parenja do isporuke izravno prolazi 56 - 72 dana. Preporučljivo je napomenuti dan parenja, praćenje trudnoće pasa. Prekomoran i prekasno porođaj često dovodi do smrti legla, u oba slučaja potrebno je kontaktirati kvalificiranog veterinara. Razdoblje trudnoće kod pasa mogu skratiti zbog malog broja potomaka.

Mlade kuje donose manje štenci. Broj stelja povećava se kada pas stigne do 3-4 godine, a zatim se smanjuje. Trajanje trudnoće kod pasa nije previše dugo, kako bi se utvrdilo da je pas trudna nije lako. Kada se tijekom trudnoće pojavi intrauterinska smrt fetusa kod pasa, trudnoća se spontano prekida, vlasnik ne primjećuje uvijek što se dogodilo.

Uzroci ove nesreće su nepoznati, incidenti se ne mogu dijagnosticirati. Pas koji jede, jede pas. Resorpcija preminulog fetusa ne utječe na stanje psa do 45 dana trudnoće. Vjerojatnost smrti štenaca tijekom trudnoće i porođaja je visoka, a mnogo manje štenci umiru u dobi od 3 tjedna.

Vanjski znakovi u kasnim fazama

Očevi znakovi trudnoće kod pasa pojavljuju se u kasnijim fazama. Ni probing niti izgled mačke u ranoj fazi trudnoće reći će vlasniku da li je vezana kuja čeka potomstvo. Prvi znakovi se odnose na izgled, ali mnogo jači - mentalno stanje, ponašanje trudne kuje. Pas postaje mirniji, često pokazuje privrženost i zahtijeva ljubav prema drugima. Čini se da životinja ponekad nije posve zdrava.

Ako trudnoća trpi normalno, liječnik će uspostaviti trudnoću dok se sondira u trećem tjednu. Krajem mjeseca ptičje abdomen se značajno povećava, u petom tjednu mliječne žlijezde otvrdnu i postaju lakše. Neposredno prije rođenja, kuja trbuh padne. Karakterističan znak približavanja rada je obilno iscjedak iz petlje, žućkasto ili zelenkaste.

Gestacijski period kod pasa, broj štenci u stelju, tijek porodanja varira ovisno o veličini, pasmini, individualnim karakteristikama životinje. Tijekom trudnoće pas mora biti poštovan. Pas ne bi trebao biti pokupljen, uznemiren, pokušavajući često osjetiti plodove, trebali biste ograničiti aktivne šetnje, vožnje i skokove.

Bez obzira na trajanje trudnoće, pas je dužan primati uravnoteženu ishranu, uz dodatak vitamina i mineralnih dodataka. Veterinari preporučuju smanjenje količine proteinske hrane 10 dana prije očekivanog rođenja, u posljednjem tjednu kako bi odbacili protein. Veterinar koji promatra psa odabire prikladnu prehranu za trudnicu - izbor prehrane uzima u obzir opće fiziološko stanje životinje.

Tribalna aktivnost i lažna trudnoća

Lažna trudnoća je fiziološko stanje nepovezanih kurva, pokazujući vanjske znakove završene trudnoće.

Lažne trudnoće su osjetljivije na pse s epizodnim uzgojnim aktivnostima. Uzgoj ženki, u kojima je opterećenje zbog trudnoće i porođaja redovito i ravnomjerno raspoređeno, ne pate od lažne trudnoće.

Znakovi lažne trudnoće svode se na dramatičnu promjenu ponašanja psa:

 1. Kuja čini jezer za buduće leglo.
 2. Njega s mekanim igračkama, polaganjem ispod trbuha, lizanjem.
 3. Pokazuje apatiju i letargiju u odnosu na različite sfere života (šetnje, igre).
 4. Postaje nervozan i uzbuđen.
 5. Pokazuje agresivnost na "pokušaj" u laži koju je postavila.

Specifičan hormon, koji se u svom normalnom stanju proizvodi izravno tijekom parenja, izaziva stanje zvane lažna trudnoća. Simptomi sindroma:

 1. Postoji stanje koje izgleda kao bol rada.
 2. Oticanje i promjena pigmentacije mliječnih žlijezda.
 3. Izlučivanje mlijeka.
 4. Gubitak apetita


Lažna trudnoća ne utječe na buduće zdravlje i mentalno stanje psa. Često se slabost odlazi samostalno, nakon 14 dana. U rijetkim slučajevima, kuja sklona lažnom sindromu trudnoće zahtijeva pomoć liječnika. Neke bolesti (metritis ili piometr, tijekom kojih se guma nakuplja u maternici) izazivaju razvoj lažne trudnoće. U psu, liječenje sindroma ovisi o razlozima koji ga izazivaju. Oslanja se na:

 1. Izuzeti od prehrane pasnih mliječnih proizvoda.
 2. Ograničite unos tekućine (prebacite psa u prirodnu hranu).
 3. Pomakni se psa.
 4. Uklonite pogled s igračaka koje je uzimao pas za štence.
 5. Kontaktirajte veterinara (možda će kućni ljubimac trebati hormonske i homeopatske pripravke).
 6. Ako je životinje teško tolerirala lažnu trudnoću, valja razmatrati sterilizaciju životinje.

Može li psa rano roditi

Preranog rada kod pasa razumijemo proces isključenja fetusa do 56 dana zatrpavanja kao rezultat pobačaja koji se javlja spontano ili pod utjecajem patoloških čimbenika na majčinom tijelu.

Prerani rad kod pasa uvijek je rezultat pobačaja. Pobačaj je pobačaj. Spontani pobačaji praktički nisu pronađeni kod pasa.

Pojavljuju se kada je kuja zaražena virusnim ili bakterijskim infekcijama (hepatitis, herpes, kuga, bruceloza, salmoneloza), s infekcijama helminthom (toksoplazmoza). Ozbiljno trovanja lijekovima, talijem, dikumarinom uzrokuje fetusnu smrt i pobačaj. Pobačaji se mogu pojaviti uz lošu njegu i održavanje psa, kao i hormonalne poremećaje.

Pobačaj kod pasa

Nakon smrti fetusa počinju prijevremeni rad. Zglob trbuha i mišići ugovora maternice, koji je popraćen protjerivanjem fetusa iz majčinog tijela. U tom slučaju, prijevremeno rođenje ne razlikuje se od normalnog.

Ako je pobačaj kod pasa uzrokovan patogenima bruceloze, tada nema kliničkih znakova bolesti, osim pobačaja u 7-8 tjedana trudnoće.

Herpes infekcija uzrokuje smrt i mumificiranje voća u ranoj fazi. Ova infekcija može uzrokovati prerano rođenje u drugoj polovici trudnoće, a ako se štene rodi na vrijeme, oni i dalje umiru ubrzo nakon rođenja.

Toksoplazmoza uzrokuje prerano rođenje, ili je leglo umrlo.

Pobačaji su povezani s hormonskim poremećajima. Ako postoji sumnja da je pas imao i abortus iz tog razloga, tada je prije sljedeće trudnoće moguće ispraviti aktivnost jajnika, koja uglavnom pati od folikularnih cista. Da biste to učinili, koristite metodu simulacije ovulacije i implantacije, što je korištenje hormonske terapije (gonadotropin, progesteron i tetravit). Ako je hormonalna insuficijencija komplicirana gnojnim upalnim bolestima genitalne sfere, tada se viskozni pas tretira sa stazom antibiotika.

U područjima nedostatka joda čest uzrok neplodnosti i pobačaja nedovoljna je funkcija štitnjače. Stoga, ako se sumnja na hipotireozu, pas se ispituje za razinu hormona štitnjače i, ako je nedostatan, daje se tijek hormonske terapije s levotiroksinom.

Sva nastojanja liječnika na početku pobačaja usmjerena su protiv bolesti koja ga je uzrokovala.

Prognoza za pobačaje uzrokovana infektivnom bolesti ili trovanja povezana je s prognozom bolesti. U drugim slučajevima, prognoza je oprezna.

Mjere opreza prilikom brige za trudni pas:

cijepljenje se ne smije izvoditi u prvoj polovici trudnoće;

nemojte davati nikakve druge lijekove osim bitne;

ne dopustiti životinji na mjesta gdje se može boriti ili ozlijediti;

da ne daju bilo koje bilje osim za svjesno sigurno;

kada se crvi pojavljuju, koristite samo one lijekove koji se mogu koristiti tijekom trudnoće;

ne dopuštaju fizičko naprezanje, čak i ako je predugačak šetnja;

Komplikacije porođaja

Koliko god bismo željeli, ali ne i sve isporuke nastavljaju bez komplikacija. Čak i ako su prvih nekoliko porođaja bez teškoća prošli za kurvom, mogu nastati komplikacije tijekom sljedećih. Patologije porođaja mogu biti različite prirode: neke se mogu povezati s individualnim karakteristikama fiziološke strukture psa, a druge - s neprihvatljivim položajem štenaca u maternici, s njihovom smrću itd.

Sve patologije Spitz genera mogu se podijeliti u dvije vrste:

 • one koje proizlaze iz razloga ovisno o psu - majci, i
 • one koje se javljaju zbog motiva koji ovisi o štencu.

Također možete podijeliti patologiju prema načelu pomoći:

 • one komplikacije koje mogu pomoći vlasniku psa;
 • one komplikacije koje zahtijevaju intervenciju veterinara (opasnije za životne i zdravstvene komplikacije).

Nemoguće je predvidjeti kako će se događaji razvijati: tijekom rada mogu se pojaviti razne nenormalne situacije, kao i one koje nisu jako zastrašujuće i zahtijevaju kvalificiranu pomoć od veterinara.

Zato je poželjno prisustvo liječnika tijekom porođaja, posebno ako se pas po prvi put ponaša ako je izvan stanja (pretjerano hranjen, pretjerano mršav) ili "stariji". Najbolje je pozvati stručnjaka u kuću: ovdje će se pas osjećati ugodno i sigurno, neće doživjeti nepotreban stres, ali je moguće (naravno, unaprijed) odrediti štih do veterinarske bolnice.

Ako niste pozvali veterinar da rađate, a komplikacije su se pojavile tijekom zujanja, obavezno nazovite liječnika što je prije moguće! Budući da je prijevoz pasa rođenja u veterinarsku kliniku krajnje opasno događaj za život psa i za svoje potomstvo.

Kada nije moguće nazvati veterinara

Moguće je da postoje situacije u kojima se apsolutno nema načina nazvati veterinara kod kuće. U tom slučaju, vlasniku psa može se zahtijevati pružanje takve medicinske pomoći, za koju se u drugim okolnostima ne smije dodijeliti odgovornost. Ali vrijedno je obratiti pozornost na činjenicu, bez obzira na okolnosti, vlasnik pasa ne bi smio koristiti nikakve alate. Medicinski instrumenti u rukama neiskusne osobe mogu se pretvoriti u najgori neprijatelj za psa koji daje rođenje i njegovo potomstvo! Bilo bi vrlo korisno ako biste imali popis prvih veterinarskih telefonskih brojeva i telefonskog broja veterana - oni će vas moći savjetovati u ovoj situaciji.

Poremećaji cirkulacije u trudnom psu

U slučaju višestrukih trudnoća, pas može doživjeti potpunu slom ili tzv. Kolaps već tjedan dana prije rođenja. U tom stanju, pas je neaktivan, većinu vremena leži sa stražnjim nogama ispruženim unatrag, teško disanje. To se događa zato što golemo uterus istiskuje ne samo susjedne unutarnje organe (jetru, slezenu, pluća) već i velike krvne žile, zbog čega pada tlaka pa je poremećena opskrba krvlju unutarnjim organima.

Ako ponašanje vašeg psa odgovara opisu simptoma ove komplikacije bez gubitka vremena, nazovite veterinara. Ako ne bude preostalo više od 7 dana do procijenjenog datuma zamračenja, onda je carski rez najbolje od svega u ovoj situaciji.

Ovdje su neke od najčešćih komplikacija koje se javljaju kod Spitza tijekom rada.

Veliki štene, štene bez znakova života, pogrešno predstavljanje štene

Ako je od početka borbe prošlo 2-3 sata, kuja naporno pokušava, ali štene se ne pojavljuju, razlozi zbog kojih je gore navedeno mogu biti razlog.

U takvoj situaciji morate shvatiti da jedan kasniti štene može uzrokovati smrt preostalih štenaca u maternici. Najčešće se događa da se nakon teškog rođenja prvog štenca, ostali rade bez poteškoća, pod uvjetom da je kurva bila pomagana, a ona nije trošila snage na neučinkovite pokušaje guranja štene.

Ako tijekom poroda primijetite znakove koji na neki način pokazuju da je štene odgođeno, odmah pozovite liječnika.

Budući da su znakovi u svim tim slučajevima vrlo slični, samo stručnjak može razumjeti što se točno dogodilo. Nakon pronalaženja uzroka komplikacije, liječnik će prvo napraviti potrebnu injekciju i izgledat će: ako se štene ne pojavi nakon pružene pomoći, odlučit će je li potrebno imati carski rez. I prije će se kuja pomoći, veća je vjerojatnost da će kasniji štenci preživjeti.

Vrlo je važno pravovremeno pružiti prvu pomoć, jer je odgođeni fetus, ako je već mrtva tijekom dana, ogroman izvor infekcije koji prijeti zdravlju kuje. Što više vremena provede u tijelu psa, to će još više pogoršati njezino stanje, što će dovesti do činjenice da kuja uopće neće moći hraniti svoje mladunče ili će umrijeti - u najgorem slučaju.

Ako se kontrakcije i pokušaji nastave 2 sata, trebate provjeriti je li štene došla do izlaza do zdjelice kuge i hoće li se dalje kretati duž rođendana.

Da biste shvatili je li dijete u zdjelici, možete osjetiti trbuh psa. Da biste to učinili, stavite ruku pod njezin trbuh tako da je palac na jednoj strani trbuha, a ostatak s druge strane. Pokušajte nježno pipati kroz kožu štene i odrediti njegov položaj. Također morate probiti psa's prepone sa slobodnom rukom: da li vi osjećate nešto čvrsto ispod njega, a također razumjeti je li štene glava prošao kroz prsni otvor.

Tada biste trebali biti sigurni da dijete ne kreće duž rodnog kanala prema vagini. Morate kositi i noktati noktima, dobro oprati ruke i tretirati ih antiseptičkim, kao što je npr. Emulzija sintomicina. Zatim lagano umetnite prst (mali prst) u petlju kuge dok ne osjetite štene. Odmorite se 20 minuta i ponovite postupak. Zaključite je li se promijenila položaj fetusa ili ne. Ako štene ostanu na istom mjestu, odmah nazovite veterinara ili, ako to nije moguće, nazovite hitnu veterinarsku pomoć.

Veliko štene

Ako je štene prilično velika u odnosu na veličinu rodnog kanala, tijekom porođaja nastaju problemi s kretanjem takvog štene kroz rođendanski kanal. Postoje komplikacije povezane s velikom veličinom štene, u kojem se štene mogu pojaviti samo malo iz petlje i više se ne kreću prema van. U takvim slučajevima psa se može pomoi ruku. Mora se poduzeti sve mjere predostrožnosti: odrežite nokte i proces noktima, temeljito operite ruke i podmazujte ih antiseptikom (pripremljenim s emulzijom sinteze). Zatim prijeđite izravno na pomoć: stavite prst u petlju psa kako biste mogli pričvrstiti štene. Tijekom početka vala pokušaj je što je moguće čistiji, ali istodobno povucite štene čvrsto uz luk: prema sebi i prema dolje.

Mrtvo štene

Ako se tijekom pokušaja štene počelo pojavljivati, a vi ste apsolutno sigurni da ne pokazuje znakove života, tijekom sljedećeg niza pokušaja trebali biste pokušati izvaditi štene. Ovo je važno, tako da se ostali štenadi rađaju živi, ​​a ne ugušeni u rodnom kanalu, zatočeni mrtvi.

Abnormalni fetalni položaj

Kada se penis, samo se dva fetusa smatraju normalnim - to je glava i zdjelica. Kada štenac glave prolazi kroz glavu ramenog kanala naprijed, a sa zdjelicom, respektivno, zdjelicu.

Jedan od abnormalnih hlača šteneta je cervikalna prezentacija. To znači da je glava štenaca umotana unutra, a dolazi do prsnog otvora kurve. Ovaj položaj štene sprječava glatki izlazak iz vagine.

Što prije veterinar razumije razlog kašnjenja u porođaju, to je veća mogućnost štednje psa i njegovih štenaca.

Zarobljeni štene

Komplikacije s pjegavanjem mogu se pojaviti čak i kod prikladnog štene prezentacije. Jedna od ovih komplikacija je zaglavi štene. Može se dogoditi da se tijekom poroda štene preplavljuje rodbinskoj vagini... i zaustavlja se, kao da se zaglavi: kuja je imala grč u vaginalnim mišićima i uhvatili su štene u mrtvom zahvatu.

U ovoj situaciji, ne možete povući štene! Tako da ga možete oštetiti. Trebate kucati injekciju nekog antispazmodoma: 0,5 ml ne-dušika u tuberculi, neposredno iznad petlje pasa, ili 1 ml - intramuskularno. Nekoliko minuta nakon injekcije, grč će nestati, mišići će se opustiti. Ako u sljedećem nizu pokušaja štene ne počnu napredovati, morat ćete pomoći ptičarstvu. Da biste to učinili, odvojite noge (ako to već niste učinili), operite ruke, obradite ih emulzijom sintomicina i pokušajte umetati prst što je moguće blaže ili ispod štene ili na stranu. Pokušajte mu pomoći, lagano povlačeći štene u luku. Nemojte povući štene!

Uska zdjelica

Uska porodnog kanala psa također može uzrokovati komplikacije. Uzrok uske zdjelice ili je odstupanje u anatomskoj strukturi psa kostura, ili racije koje se prenose u dječjoj dobi ili ozljedama zdjelice. Iako je rakovi vrlo rijetki, budući da postoji ogroman broj posebnih priprema za zaštitu štene od ove bolesti, vrijedi imati na umu da se to odstupanje odvija.

Ako imate razloga misliti da pas može imati približnost rođendanskog kanala - provesti odgovarajuća istraživanja, a ako je dijagnoza potvrđena, pravu odluku bi bila odbiti uvijek držati.

Ako pas rodi s sličnom patologijom, u procesu štenci koje je napravila kuja, školjke štenaca pokušavaju se neko vrijeme pokazati iz petlje i nestati čim se završi niz pokušaja. Ako pas ne rodi, treba napraviti carski rez. Neuspješni pokušaji i kontrakcije guma ne samo da pas, već i iznimno negativno utječu na mišiće ramenog kanala: oni se guma i nabubre, što može dovesti do puknuća i gubitka vagine. Nemojte iskušavati sudbinu: u najmanjoj sumnji na tu patologiju, nazovite liječnika, potrebna mu je pomoć!

Slaba generička aktivnost pasa / nedostatak generičke aktivnosti

To znači da nakon dugih i neuspješnih pokušaja maternica iscrpljuje, kontrakcije i prateći pokušaji mogu postati vrlo slabi ili potpuno prestati. To se može vidjeti i od samog početka rada i nakon rođenja nekoliko štenci.

Postoje desetine razloga za ovaj problem: oni nisu standardi, starost, nedostatak vježbanja i razne prošle bolesti, nedostatak vitamina, kile i drugih. Ako znate da vaš pas ima kernu, a vi ćete vezati psa, pazite ukloniti kernu najkasnije šest mjeseci prije planiranog parenja. Drugi razlog za oslabljenu radnu aktivnost može biti poremećaj hormonske ravnoteže kučke, što se može pripisati lošoj nasljednosti. Kod pasa s sličnim abnormalnostima uočena je češća kršenja ciklusa propuštanja u odnosu na druge pse.

Ako primijetite da pas nema nikakvih kontrakcija i pokušaja (ili su vrlo slabi) 12 sati, potrebno je ojačati generičku aktivnost umjetnim sredstvima bez korištenja raznih stimulansa.

Uvod u psa takvih hormonskih stimulansa, na primjer, oksitocina, bit će velika pogreška vlasnika psa. Ubrizgavanje lijeka do potpunog otkrivanja cerviksa ili prekomjerne količine (pročitati predoziranje) može dovesti do ozbiljnih, čak i smrtonosnih posljedica za psa i štenad. Hormonalni stimulansi su iznimno snažni lijekovi koji mogu uzrokovati rupturu stijenke maternice ili preokret uterusa.

Samo veterinar može odlučiti hoće li ga koristiti nakon što utvrdi da je majčinski kanal kuge u potpunosti uvećan, tj. Da je cerviks dobro izložen, da zubna krila nije uska, da je fetus normalne veličine, nalazi se bez anomalija, psa sam izgleda i osjeća U redu. Prije davanja injekcije hormonskog stimulansa, veterinar donosi odluku o potrebi uvođenja otopine kalcijevih soli za stimulaciju kontrakcija. Približno 10-20 min počinje kontrakcije, štenci se prilično brzo i lako pojavljuju.

Ako uporaba hormonskog stimulansa nema učinak, veterinar će napraviti carski rez.

Ponekad, na temelju rezultata kušnje kuge, liječnik odmah odlučuje je li potreban carski rez bez upotrebe stimulansa jer to ne pomaže u ovoj situaciji: na primjer, ako veličina štene ne odgovara veličini prsnog otvora.

Ponekad postoji tako teško i teško porođaj, u kojem je za rođenje svako štene potrebno za uvođenje doze stimulansa. U takvoj situaciji, kontrakcije postaju vrlo jake, maternica se brzo iscrpljuje i prestaje reagirati na takve injekcije.

Dakle, promijenite svoje mišljenje o davanju kuje injekcije stimulansa, ipak, ipak, možete pomoći vašem voljenom psu.

Za poticanje rada prije rođenja prvog štenca, dati vašem psu injekcije lijekova:

 • 2-3 ml askorbinske kiseline intramuskularno;
 • 5% -tnu otopinu glukoze potkožno ili intravenozno kaplje (tj. Upotrebom IV kapi) pri brzini od 5-10 ml po kilogramu psa težine;
 • 10% otopine kalcijevog glukonata intramuskularno po brzini od 0,5 ml po 1 kg težine životinje. Temperatura infuzijskih tekućina bi trebala biti oko 40 stupnjeva Celzijusa.

Ne zaboravite temeljito oprati ruke; Koristite samo jednokratne štrcaljke, kao i alkohol, kako biste dezinficirali mjesto ubrizgavanja. Kada se osigura lijek, prijeđite na posebnu masažu psa kako biste povećali generičku aktivnost.

Dakle, masaža povećava kontrakcije:

 • Masirajte trbuh kuge u smjeru od glave do repa s laganim pokretima ruke. Ako osjetite val pokušaja na trbuhu i stranama psa, slijedite ga rukom, kao da ga jačate.
 • Oprite ruke s kremom za bebe / vazelinom / dječjim uljem, mekim kružnim pokretima indeksa i palca masirajte podlogu psa, kao i razmak između petlje psa i njegovog anusa.
 • Pomaže u stimuliranju porođaja masaže ptičjih bradavica, kao i izražavanje male količine mlijeka.
 • Unutarnja vaginalna masaža. Da biste to učinili, morate temeljito oprati ruke, odrezati nokte i temeljito ih slati kako ne biste ogrebali osjetljivu sluznicu, podmažite prst koji sudjeluje u masaži emulzijom sintomicina. U vagini patuljastih pasa, osobito, pomeranski Spitz ne može se injicirati više od jednog prsta! Za obavljanje masaže umetnite mali prst u vaginu u smjeru naprijed i masažite njegove zidove, pomičući prstom u krug. S druge strane (ili uz pomoć svog pomoćnika), istovremeno masaža trbuha psa u smjeru od rebra do prepona u vremenu s pokušajima. U trenutku kada se pojavljuju kontrakcije, uklonite prst iz vagine. Ako se unutar 3 minute ne pojave kontrakcije, zaustavite stimulaciju i ponovite ga za 15-20 minuta.

Ako nakon obavljanja svih opisanih aktivnosti, a bez odsutnosti liječenja lijekovima, kuja ne može roditi, odmah se obratite veterinaru za pomoć! Najvjerojatnije, nemojte bez češkog dijela.

Važno je! Osim toga, postupci za uvođenje prsta u vaginu kuge su vrlo neugodni za psa, oni su prilično opasni jer još uvijek postoji vjerojatnost da se mikroba stavljaju na mukozu kuge. Stoga se pribjegavanje ovoj mjeri samo u najneobičnijim okolnostima.

Također se događa da kontrakcije slabe nakon rođenja jednog ili više štenaca.

Pomoć u ovoj situaciji je identična onoj koja je predložena za poticanje rada i isporuke prije rođenja prvog štenca, osim što u ovoj fazi (tj. Nakon rođenja jednog ili više štenaca) možete dati psu 1 ml oksitocina IM ako vaš veterinar odobri! Obično, nakon ubrizgavanja stimulansa, dolazi do poboljšanja radne aktivnosti pasa, zbog čega se štene rodi nakon 5-10 minuta. Ponoviti uvođenje oksitocina ne može biti prije 2 sata nakon rođenja štene i pod uvjetom da nakon injekcije pas rodi.

No, usprkos upotrebi stimulanske kuje, nije uvijek moguće rađati bez intervencije stručnjaka. Stoga, ako simulator nije pomagao psu (nije rodila), odmah nazovite veterinara, jer kuja treba napraviti carski, a prije, to je bolje za sve!

Nedostatak rada

Ako primijetite da nakon što je kuja povukla vodu, kontrakcije se ne pojavljuju neko vrijeme, tj. Uopće nema radne aktivnosti, što je prije moguće (najkasnije nakon 2, ili u ekstremnim slučajevima, 3 sata) zatražiti pomoć do veterinara! Ne ostavljajte psa sam u ovom trenutku, jer postoji velika mogućnost smrti psa i štenaca.

Razlog nedostatka kontrakcija i pokušaja mogu biti prianjanja nastala nakon prethodnog carskog dijela.

Neelastično mekano tkivo vagine (rodni kanal)

Ovaj problem nije patologija, već je osobit lik porođaja kod pasa koji štenci po prvi put. Vrijedi kucati rađati prvo štene, jer ovaj problem nestaje. Da bi se osigurala besprijekorna isporuka za prvo štene, potrebno je, kao u suhom rođenju, koristiti pred-sterilizirano vazelinovo ulje u tavi s vodom 2 sata. Podmažite unutarnje zidove vagine psa, a zatim pokušajte nježno istegnuti vaginalno tkivo i tako ih učiniti elastičnijim. Vaše ruke bi također trebale biti sterilne (oprate sapunom i tretirane alkoholom), nokti kratki i piljeni.

Ako nakon ovog postupka kuja ne može roditi štene, nježno suzu amnionsku membranu štenca i polako povlači štene prema vama u vrijeme s pokušajima kuje. Takvo porođaj je vrlo bolno za psa - može vrištati. Ali bol prestaje s rođenjem prvog šteneta, ostatak beba rađa se lako i brzo.

Liječnik koji je prisutan u rođenju može napraviti usjek na jednoj od psa za usne kako bi pomogao štene i kuči. Budući da infekcija može doći u otvorenu ranu, treba paziti da se izbjegne kirurška intervencija u procesu rađanja.

Prerano ispuštanje amnionske tekućine ili "suho" porođaj

Ponekad tijekom kukanja kuja ima vodu, ali štene se ne pojavljuju u bliskoj budućnosti. Možda je to tzv. Suhi porođaj. Voda ima ulogu prirodnog maziva za lako kretanje štene kroz rodni kanal, a budući da su se odselili prije nego što se štene rodila, potrebno je nadoknaditi ovaj nedostatak razmazivanjem vagine psa steriliziranim (prirodno hlađenim) vazelinovim uljem.

Odgođeno porođaj (placenta s školjkama)

Praksa uzgoja pasa pokazuje da je često otpuštanje potomstva nakon rođenja posljednjeg štenca kasnilo.

Unutar 2-5 sati nakon rođenja, potomstvo može izaći sami. Vrlo je važno ne propustiti ovaj trenutak! Nemojte ostaviti kuću samu, ali kad hodate, pažljivo provjerite je li odrasli odlazio, jer je vrlo sličan pas izmet.

Ako se potomstvo ne odstrani unutar određenog vremena samostalno, potrebno je prvu prvu pomoć prenijeti. Dajte psu injekciju od 1 ml oksitocina, a zatim ga stavite na stražnje noge u kadi, počnite voditi želučani špinat s toplom vodom iz tuširanja, kombinirajući ga s masažom želuca s mekim pokretima od vrha do dna.

Obično je ovaj postupak dovoljan za rješavanje problema post mortem.

Odrasli preostali u rodnom kanalu mogu dovesti do gnojnih upalnih procesa u maternici (metritis), a to je smrtonosno!

Ako vam se najmanje sumnja da je potomstvo još uvijek nestalo, psa mora biti prikazan specijalistu. Kvalificirana pomoć je da kuja bude poseban hormonski lijek koji uzrokuje kontrakcije maternice, zbog čega će potonji uskoro izaći. Osim toga, veterinar će ubrizgati antibiotik koji sprečava razvoj infekcije.

Prigušeno štene, oživljavanje slabih štenaca

U slučaju složenog i dugotrajnog rada, u kojem se štenci nalaze u majčinim prolazima majke dulje od standarda, postoji komplikacija kao što je "gušen štene". Rođeni, ove štenad izgledaju mrtve: oni se ne kreću, ne grizu, imaju tanko i ravno izduženo tijelo, često zbog manjka kisika, one su plave boje, posebno njuške i noge. Ali, na prvi pogled, čini se da je neodrživo: ako takvom štencu odmah dobije prvu pomoć, može se oživjeti. Zato nema potrebe otpisati štene s računa, a da ga ne pokušavate oživjeti najmanje 10 minuta. Štenci koji su rođeni kao posljedica carske sekcije trebali bi također dobiti umjetno disanje i masažu zagrijavajući toplinu. Činjenica je da mogu imati problema s disanjem zbog anestetika koji je ušao u njihovo tijelo kroz krv majke.

Obnavljanje gušenjem štene

Za početak procesa plućnog disanja kod slabog štenca potrebno je provesti niz postupaka:

1. Čišćenje respiratornog trakta iz sluzi ili tekućine u njima.

Da biste to učinili, prvo obrisati nos i usta čistom gazom štene ili x / pamučne tkanine, a zatim sigurno popraviti novorođenče s rukama (jedna - glave i vrata, drugi - kralježnice), lift i protresti ga nekoliko puta od vrha do dna. Tresti pokreti mogu se usporediti s pokretima koji su napravljeni prilikom rezanja drva. Samo budite oprezni: štene mogu izlaziti iz vaših ruku - obrišite ga suhom krpom ili gazom.

Poželjno je obaviti ovaj postupak svim štencima rođenim bez iznimke.

Zatim uzmite štenad za rep uz glavu naopako i, uhvatite štakorsku usta i nos kroz tanku sterilnu pelenu ili gazu, isisajte tekućinu iz štenci usta, nosnica i pljuvačke. Držite štene još nekoliko sekundi u tom položaju, zatim ga smanjite i počnite slijediti preporuke za oporavak.

2. Intenzivno utrljati vrat novorođenčeta protiv rasta vune.

3. Izvucite jezik vašeg štenca i stavite 1 ili 2 kapi valerijana ili rakije na stražnju stranu.

4. Izrada štene disanje u amonijak može: dati štene njuškanje kap amonijaka na komad pamuka.

5. Ako ste uspjeli dobiti da štene počnu disati, ali disanje je neujednačeno, vrijedno je pribjeći umjetnom disanju. Da biste to učinili, uzeti štene s obje ruke, tako da je postavljen po dlanu (glava bi trebala biti u desnoj ruci, a rep - na lijevoj strani), kao da visi noge, početi savijati i ispraviti štene ubačaja do repa. Napravite ove pokrete

20 puta u minuti. Ovaj postupak će normalizirati ritam disanja.

Isto tako stimulirati disanje i srčani mišić će stisnuti grudi: stavite štene natrag dolje, na primjer, na koljenima i početi lagano pritisnite prema dolje na štene prsa sa 1 na 1 sekundu pritiskom, prateći CPR fleksije i proširenje svih noge djeteta.

6. Kako bi oživio štenci, dobro se preporuča energično trljanje štene omotane na vrući, suhi ručnik.

7. Kako biste stimulirali disanje, izvedite sljedeći postupak: uzmite štene u svoje ruke i okrenite je naizmjence, bilo sa glavom prema dolje ili s repom. Tijekom ovog postupka, pluća novorođenčeta će tada biti komprimirana težinom trbušnih organa, a zatim se ispraviti. Ponavljajte ove pokrete za otprilike jednu minutu, jedan zaokret u tri sekunde.

8. Ako sve gore navedene aktivnosti nisu imale željeni učinak, vrijedi pribjeći kontrastnim pladnjama. Pripremite dva spremnika hladne i tople vode i počnite naizmjenično postavljati štene u jedan spremnik ili u drugu tako da glava ostaje iznad površine vode. Ponovite nekoliko puta.

Ako štene ne pokazuju znakove života nakon svih reanimacijskih postupaka, ponovite ponovo. Ne zaustavljajte napore sve dok štene ne dobiju dubok dah. Ali ako u roku od 15 minuta novorođenče nije "došao do njegovih čula", nažalost, nećete ga oživjeti. Također, malo ćete vjerojatno oživjeti slabog štenca, koji ima bijeli jezik, ali ipak vrijedi pokušati.

Svi postupci oživljavanja štene i stimulacije plućnog disanja trebaju se provoditi na dovoljno toplom mjestu.

Često se događa da prvo štene budu gušene, a nakon rođenja roditelji će se roditi bez problema i prilično brzo. U ovom slučaju, možda će biti korisnije darovati prvo štene da pomogne moćnijim živim štencima.

U početku, živo štence ostaje slabo, teško ih je sisati, pa im obratite posebnu pažnju i pomažite dok ne dobiju snagu.

Sažetak: kada je potreban liječnik

Sažetak i bilješka u obliku teza onih trenutaka kada je prisutnost liječnika strogo nužna, jer će pomoći u spašavanju života djeteta koje rodi i njenog potomstva:

 • neučinkovito dugo (više od dva sata) kontrakcije i pokušaji. Budite oprezni i nemojte dopustiti da tvoj pas pati tako dugo;
 • slaba radna snaga / nedostatak rada;
 • veliki štene, nepravilno prikazivanje fetusa, neplodnost;
 • dugotrajna trudnoća štenci, tj. odsutnost radne aktivnosti nakon određenog roka isporuke (trudnoća više od 65-67 dana);
 • prisutnost tijekom trudnoće ili pojava rada krvava, sa smeđim ili zelenim bojom vaginalnog pražnjenja;
 • nisu svi umrli odmakli / tijekom isporuke, mrtvi štenci bili su u isto vrijeme psa temperatura tijela prelazi 39,5 stupnjeva Celzija;
 • niste sigurni da je pas rodio sve štenad;
 • teško disanje, prazan pogled, konvulzije, obiluje svijetlo crvena vrhunac tijekom poroda ili naglo zaustavljanje pokušaja - dokaz o rupture vagine ili maternice - odmah pozvati liječnika!
 • slabost slabosti, bljedilo sluznice (jezik i zubno meso), gubitak svijesti može ukazivati ​​na snažno unutarnje krvarenje - nazovite kliniku odmah!

Carski rez

Cezarianni dio je kirurška operacija za otvaranje zidova maternice i uklanjanje štenaca.

Ako liječnik preporučuje carski rez, ne bojte se, ne razmišljajte i ne privlačite vrijeme: vrijeme operacije daje jamstvo povoljnog ishoda i za ženu u radu i za njezinim potomstvom. Štenci rođeni kroz takvu operaciju često su jači od onih koji su prirodno rođeni.

Ova operacija je prilično sigurna i dobra je alternativa teškom i dugom radu. Naravno, također se događa da pas uđe u stanje šoka ili krvari, što dovodi do smrti. Kako bi izbjegli krvarenje, liječnik može uvesti poseban lijek na psa. Treba imati na umu da je rizik komplikacija veći, to je više pas iscrpljen i iscrpljen do granice od neuspješnih pokušaja rađanja.

Kada bih trebao posegnuti za carskim rezom?

Potreba za carskim rezom uzrokovana je sljedećim razlozima:

 • veliki štene;
 • abnormalno prezentiranje štene u majčinom rođenom kanalu;
 • nedostatke u strukturi zdjelice pasa, približnost rodnog kanala;
 • poremećaji cirkulacije u trudnoj kuji;
 • slaba radna aktivnost ili nedostatak istih;
 • nestandardni (pas je previše masno ili, naprotiv, iscrpljen, fizički slab pas).

Pazite da mjesto na kojem će se šmrkati nakon što je operacija čista i dovoljno topla. Prvi put, sve dok se pas ne odmakne od anestezije, držite se mladunaca, u drugoj kutiji. To je učinjeno zbog sigurnosti štenaca, jer pas koji dolazi u svijest može ih slučajno slomiti.

Nakon operacije, postoje komplikacije poput krvarenja, šoka, sepsa. Ali s velikom vjerojatnošću mogu se izbjeći ako strogo prate sve preporuke veterinara.

Također je vrlo važno pregledati ranu svakodnevno: ranu ne smije biti upaljena, samo je lagano otjecanje rubova šavova dopušteno; ako primijetite suprotno - odmah se obratite veterinarskoj klinici. Ako se zatezanje rane odvija normalno, bez komplikacija, tada se šavovi obično uklanjaju već 9-10 dana.

Po završetku isporuke biti sigurni da spasi jednu posteljicu, kada je pas konačno ode iz anestezije, početi priložiti svoje štence jednog po jednog, nakon brisanja im tu istu posteljicu - tako kuja štene će više voljno, a za uspjeh događaj, možete koristiti poslastice i druge nagrade. Osim toga, kuja neće biti tako nervozna kao da ste stavili sve štenad na njezino još uvijek prilično bolno trbuh. Nakon što prihvati i licks štenaca, premjestiti ih na majčinu bradavicu.

Unatoč činjenici da je rana bolna, psi i dalje žele hraniti svoje potomke. U slučaju velikog smeća, trebate pomoći vašem ljubimcu prvih nekoliko dana i dodatno hraniti štence tako da pas ima vremena da se oporavi.

U postoperativnom periodu, važno je pridržavati jednostavan način ishrane i biti vrlo oprezni dok se za šetnju: Pas ne zna da je imala operaciju, tako da ne dopustite da se naprezati trbušne mišiće različite skokova, dugotrajno hodanje ili penjanje stepenicama. To može uzrokovati raspršivanje šavova i otvaranje krvarenja.

Ako je ovo prvo rođenje u životu psa, može se ponašati malo neadekvatno, jer malo je čudno za njega odakle su te bebe došle. Ponekad se to događa (iako rijetko) da pas može naštetiti svojim štencima. Ako primijetite čudno ponašanje pasa u odnosu na svoje štence, možda će biti prvo dan prenošenja štenaca u zasebnu kutiju s podlogom za grijanje, koja će biti u blizini, ali štenad staviti majci samo za hranjenje.

Ako je moguće, budite stalno s kućnim ljubimcem tijekom prvih nekoliko dana - tako da će biti mirnija.

Ako pas ne pokazuje zanimanje za štenad, moguće je da je bolestan. Nazovite liječnika bez odgode!

Zaključno, treba istaknuti da carski rez nikako ne utječe na nastavak korištenja špijuna u uzgojnom radu, a sljedeći put vašem kućnom ljubimcu ima sve šanse rađanja samog (pod uvjetom da nema anomalija).

Ne preporučuje se više od dva carskog dijela u cijelom životu špice, jer nakon svake kirurške operacije na uterus nastaju adhezije.

Informacije navedene na ovim stranicama služe samo u informativne svrhe. Ne može se smatrati vodičem za akciju - potrebno je savjetovanje veterinara!