Obiteljski forum o Chihuahua

Pojava chihuahua u djetetovoj kući uvijek je velika radost. Iako je pas vrlo mali, nema posebnih problema s njom. Ali kako vrijeme prolazi, štene će odrastati, a poteškoće vezane uz odrastanje su blizu. Vlasnik u tom razdoblju morat će donijeti tešku odluku o tome hoće li kastrirati svog ljubimca. Castration of a Chihuahua pas je stvar koja treba biti pregledan iz različitih kutova.

Što je kastracija i koje su njegove prednosti?

Ako vlasnici ne žele da njihovi psi imaju potomke, najčešće se takva metoda pribjegavaju kastraciji. Metoda kastracije karakterizira uklanjanje organa odgovornog za reprodukciju. Kod pasa dječaci su testisi, a kod pasa, djevojaka - jajnika i maternice. Nakon operacije, psi više ne doživljavaju seksualnu atrakciju i gube sposobnost da imaju potomstvo.

Neosporna prednost takve operacije jest da, primjerice, djevojka od chihuahua nikada neće pobjeći od kuće u potrazi za "ljubavnikom", njezina estrusa će prestati, a ona neće dati vlasniku iznenadno iznenađenje u obliku budućeg nadopunjavanja u obitelji. Chihuahua dječak će zaustaviti obilježavanje teritorija, prestat će sudjelovati u borbama s "rivalima" i stajati svaku djevojku, osjetivši joj vrućinu.

Vlasnici dekorativnih pasa bit će osobito zadovoljni nedostatkom seksualnog uzbuđenja kod kućnih ljubimaca. Chihuahuas vole ne samo lizati svoje genitalije, nego i penjati se na razne predmete ili čak na nečiju nogu kako bi ublažili napetost.

Još jedna pozitivna strana ove intervencije je da će nakon operacije razvoj nekih bolesti u chihuahuas biti jednostavno nemoguć. Kod muškaraca više se ne događa:

 • rak prostate;
 • tumori testisa;
 • upala prostate;
 • inguinalna kila.

Kod kuja nakon kastracije nije moguće razviti sljedeće bolesti:

 • tumori maternice i jajnika;
 • rak dojke;
 • infekcija i upala maternice.

U većini slučajeva, operacija ima pozitivan učinak na Chihuahua, ali kastracija ima neke nedostatke.

Nedostaci u operaciji

Nakon kastracije, chihuahuas se može dramatično oporaviti, jer neće potrošiti toliko energije. Kako bi pas ne bi se bolje, potrebno ga je osigurati pravilnom prehranom i uzeti ga za šetnju češće. Možete kupiti posebnu hranu za pse koji su kastrirani, nakon savjetovanja s specijalistom.

Također, nakon intervencije chihuahua raste rizik od razvoja sljedećih patologija:

 • rak kostiju;
 • poremećaji urinarnog trakta;
 • kardiovaskularne bolesti;
 • razine hormona štitnjače

Ako je dugotrajna Chihuahua kastrirana, može početi ubrzati usta dlačica na stranama i šapama, a ta se činjenica može pripisati negativnim stranama.

Ako takvi nedostaci ne plaše vlasnika, onda bi trebao razmisliti o tome koliko je stari chihuahua prikladniji za postupak.

Kada kastrirati?

Preporuča se upravljati Chihuahua muškarcima na 7-8 mjeseci (u dobi kada se javlja pubertet). Prikladna godina kuge za operaciju je 4-6 mjeseci (prije prve topline). Ako imate operaciju tijekom ovih razdoblja, rizik od razvoja raka bit će sveden na minimum.

Ne samo da je dob psa važan za kastraciju, već i nedostatak bilo kakve bolesti.

Priprema i napredak operacije

Kirurgija se može izvoditi samo na apsolutno zdravih pasa koji nemaju kontraindikacije za to. Dijagnoza uključuje pregled, kao i krvne i urinske testove. Pored toga, psa treba unaprijed provjeriti zbog prisutnosti bolesti srca i bubrežnih bolesti.

12 sati prije postupka chihuahua morate prestati s hranjenjem.

Kod muškaraca, operacija (ovariektomija) obavlja se pomoću lokalnih anestetika i sedativa. U ženki, intervencija je složenija (hemiovariogysterectomy) i izvodi se pod općom anestezijom.

Razdoblje oporavka

Nakon operacije, ne biste trebali žuriti da se Chihuahua kući - za neko vrijeme liječnik treba promatrati kako pas osjeća. Chihuahua djevojka ne može reagirati na sve 30 sati nakon intervencije. Osim toga, ona može imati prisilno uriniranje i povraćanje. Možda značajan pad temperature.

Kod pražnjenja, pas treba staviti u koš s zagrijanim dnom i tek nakon toga treba uzeti iz klinike.

Dva dana nakon intervencije, pas chihuahua može doživjeti gubitak apetita. Zabranjeno je prisiliti psa da jede, samo da čista voda uvijek mora biti blizu nje.

Djevojka treba još pažljiviju brigu. Nakon što je kod kuće, trebala bi biti stavljena na meku podlogu s pelenama, pokrivena i lijevo pokraj grijaćeg jastuka. Također u blizini trebate staviti toplu vodu. Drugi dan, pas se može početi hraniti u malim količinama lako probavljive hrane. Nakon 4 dana možete se vratiti na prethodnu prehranu.

Psi trebaju obraditi postoperativne šavove svaki dan. Chihuahua djevojčici će dobiti antibiotike kako bi se spriječio rizik od razvoja zaraznih bolesti i upala.

Tako da četveronožan prijatelj ne ogrebne svoje rane, mora nositi poseban medicinski ogrtač.

Ako u postoperativnom razdoblju postoje poteškoće, odmah se obratite stručnjaku.

Što znači sterilizirati psa?

Mnogi ljudi pogrešno vjeruju da kastracija je operacija isključivo za muškarce, a sterilizacija je samo za kučke. Zapravo, ta se dva postupka mogu primijeniti i za dječake i za pse. Metoda sterilizacije je preklapanje sjemenskih tokova (u muškaraca) i jajovoda (u ženki). Genitalije ostaju na mjestu, očuva se zanimanje za suprotni spol, ali štenci pasa više ne mogu biti. Sterilizacija pasa Chihuahua može dovesti do sljedećih problema:

 • agresija;
 • gubitak apetita;
 • anksioznost;
 • poremećaj urogenitalnog sustava;
 • nervoza;
 • razvoj tumora;
 • upala jajnika.

Ispada da je jedini plus takve intervencije očuvanje seksualne privlačnosti suprotnog spola prema psu. Ali ovo je stvarno plus - svatko odluči za sebe. Većina vlasnika Chihuahuas donosi odluku o kastraciji, a ne sterilizira psa. Na primjer, razvoj tumora dovest će do činjenice da će pas djelovati po drugi put, a niti jedan vlasnik ljubavi nije zadovoljan prekomjernom kirurškom intervencijom. Zato sterilizirajte svog psa tek nakon pažljivo razmotrene odluke.

U pitanju hoćete li kastrirati ljubimac ili ne, vlasnik uvijek ima posljednju riječ. Prije operacije psa, važno je shvatiti da neće biti zaostajanja. Konačnu odluku treba donijeti tek nakon što se uzmu u obzir pro i kontra ove procedure.

Je li potrebno sterilizirati chihuahua?

Ako vlasnik chihuahua ne planira izložiti životinju na izložbama, a nema potrebne kvalitete za uzgoj, to je bolje sterilizirati. Ovo je prilično jednostavna i brza operacija, nakon čega psa neće moći imati potomke.

I to nije jedini plus ove operacije. Najvažnija stvar za vlasnike pasa je da sterilizacija izbjegava mnoge probleme u ponašanju. Mužjaci prestanu trčati u potrazi za ljubavlju, a mužjaka više nema pozornosti. Ali postoje i druge prednosti ove operacije.

Pas bilo kojeg seksa dobiva priliku živjeti duži i zdraviji život. Chihuahua sterilizacija izvrsna je prevencija prostatisa i onkologije kod muškaraca i problema s urinarnim sustavom kod žena.

U kojoj je dobi sterilizirana chihuahua? U Chihuahuasu, ova operacija je najbolja prije prve topline, ali odmah nakon puberteta. Za kučke je oko 4-6 mjeseci. Pas se može sterilizirati kasnije, u dobi od 7 do 10 mjeseci. U ovom je slučaju vjerojatnost razvoja raka u reproduktivnom sustavu postala minimalna.

Međutim, to nije strog pravilo i moguće je sterilizirati psa u bilo kojoj dobi.

Chihuahua postupak sterilizacije i naknadne njege

 1. Prije sterilizacije Chihuahua primjenjuje se opća anestezija. Ovo je najteže u postupku jer lijek može izazvati alergijsku reakciju.
 2. Nakon akcije anestezije, štene štene uklanjaju jajnike laparoskopijom.
 3. Psičinju rez na skrotum i izvadi oba testila.

Operacija je brza i oporavak neće dugo trajati. Tri dana kasnije, pas živi aktivan život. Šavovi se obično uklanjaju nakon tjedan dana. Morat će se liječiti antiseptičkim sredstvima koje propisuje veterinar. Kako bi kućni ljubimac da ne lizne rane, vrijedno je unaprijed kupiti postoperativni pokrivač ili posebni ovratnik.

Tijekom prvog dana chihuahua bolje je hraniti ih mekom hranom, na primjer, posebnim punjenjem kašama ili patom. Prvi obrok u maloj količini može biti unutar nekoliko sati nakon operacije. Psa možda treba liječenje antibioticima.

Recenzije

Dugo smo sumnjali hoće li pas učiniti takvu operaciju. Uostalom, chihuahua je takav mali pas, a ovdje je opća anestezija. Uvijek je opasno. No, liječnik nas je uvjerio da su doze izračunate što je točnije moguće. Prvi rezultat je nedostatak problema s "lovom". Naša djevojka je potpuno mirna već dvije godine. I ne dobiva masti, toliko su uplašeni i vrlo razigrani.

Bila sam zabrinuta zbog pitanja sterilizacije, kao da urinarna inkontinencija nije nastala nakon toga kod psa, što se ponekad događa. Ali sve je prošlo dobro, a petu godinu naš ljubimac je u savršenom redu. Ali znatno smo smanjili rizik od razvoja raka prostate. Pas postao poslušan, ne pobjegne nigdje, prestao je označavati stan.

Castration i sterilizacija chihuahuas

Kada počnete malo psa chihuahua, trebate jasno razumjeti zašto to uzimate. Postoje dva načina - uzgoj i uobičajeni ljubimac. Odabirom prvog puta trebate tražiti najbolje i najzdravije pse, pripremiti određene uvjete za parenje chihuahua. Pored svega ovoga, održat će se i porod, na koji se također trebate pripremiti. Ali ako trebate samo jednog kućnog ljubimca, uvijek postoji pitanje u vezi kastracije Chihuahua. Nemojte se bojati riječi. Zapravo, kastracija je isti standardni postupak, često čak i obavezan kao cijepljenje.

Postoji i drugi, sličan postupak - sterilizacija chihuahuas. Postoji mit o tome da se samo ženke moraju sterilizirati, a mužjaci moraju biti samo sterilizirani. No, u stvari, obje se mogu primijeniti na svaki seks. Obje su usmjerene na jednu stvar - prestanak reproduktivnih funkcija životinje. Postoje i razlike. I svaki ima svoje kontra i pro.

Razlike su kastracija i sterilizacija chihuahuas

Sterilizacija uključuje operaciju koja remeti kanale između organa. To jest, svi ostaju na mjestu. A to znači da će se hormoni nastaviti formirati. Uzgojni instinkt će ostati, ali Chihuahua ne može zatrudnjeti. Ovo je glavni nedostatak sterilizacije - hormoni se i dalje proizvode. Osim toga, rizik od bolesti ostaje na istoj razini.

Castriranje u tom pogledu ima više prednosti. Tijekom ove operacije odmah se uklanjaju svi organi, u ženki maternica i jajnici, u muškaraca, testisi. To odmah sprječava proizvodnju hormona, što znači da životinja nema potrebu za reprodukcijom. Chihuahuas više neće biti tražen da zadovolje svoje instinkte, oni daju svu ljubav svome gospodaru. Najveći plus je smanjen rizik od kroničnih bolesti, tumora i raka. Pozitivni aspekti također uključuju smanjenje agresije u Chihuahuas. Više se ne trude za pse, ljude drugih ljudi. Najugodnije je za vlasnike pasa da prestanu označavati u stanu.

Posljedice Chihuahua Castration

Glavno pitanje koje zabrinjava sve vlasnike pasa i da li postoje negativne posljedice? Definitivno su tu, ali rizik od nekih kobnih posljedica je minimalan. Najčešće se može nazvati povećanim apetitom i kao posljedica - skup mase. Ali to se jednostavno riješi uvođenjem prehrane i povećanjem aktivnosti njegove Chihuahua. Provjerite sa svojim veterinarom kako bi vam mogao dati najbolje rješenje za ovaj problem.

Opća anestezija, pod kojom je khuvaua kastrirana, također postavlja mnoga pitanja. Ne biste se trebali bojati, jer suvremenom medicinskom tehnologijom moguće je s velikom preciznošću izračunati sve proporcije. Svi rizici komplikacija nakon anestezije smanjuju se na nulu.

Uz to, urinarna inkontinencija je vrlo rijetka. Ali ta se bolest brzo liječi lijekovima visoke kvalitete. Ali opet, ovo je vrlo rijetko.

Ukratko, želim napomenuti da je sterilizacija i kastracija jedne chihuahua osobni izbor svakog vlasnika. Koju željenu radnju ovisi isključivo o vama. Pokazali smo sve prednosti i nedostatke. Vodite psa za operaciju samo kada je štene postalo odraslog psa. Zapamtite da izrada kastracije smanjuje rizik od bolesti i čak produžuje život bebe. Možete se posavjetovati s veterinarkom, ali konačna odluka još uvijek je tvoja.

Razlike kastracije iz chihuahua sterilizacije i što odabrati?

Danas ćemo vam reći kako sterilizirati, i kada je to potrebno, ako ne želite štence, a također saznajte kada chihuahua treba kastraciju i koja je njegova prednost. Chihuahua je slatka i smiješni pas, može biti zauvijek najbliži prijatelj i pratilac. Kada je riječ o pubertetu kod pasa, neki vlasnici imaju poteškoće u brizi, ne znaju mnogo, pretvaraju život Chihuahua u pakao, i njihovo.

Da biste unaprijed znali da vaša kihanja neće imati problema s pubertetom, morate se pobrinuti za operaciju. Za muškarce - to je uklanjanje testisa, za ženke - sterilizaciju. Jesu li ove operacije tako štetne i koja je složenost njihove provedbe?

Koncepti dekodiranja

Da biste shvatili što znače dvije operacije sterilizacije i kastracije, morate ih pažljivo proučavati. Mnogi vjeruju da je sterilizacija postupak za kučke, a kastracija je za pse. Ovo nije sasvim točno.

Chihuahua sterilizacija utječe na genitalije kuge, a interakcija genitalija - maternica i jajnika je uznemirena. U tom slučaju, pas može i dalje htjeti intimnost s psom, tražeći sastanke s njim. Kuja također može imati toplinu i lažne trudnoće. Ali dati pas potom ne može.

Što manipulira žena? Naravno, hormoni, i pod djelovanjem njihove Chihuahua postaju neupravljivi, nemirni i tako dalje. Instinkti dobivaju gornju ruku, a vlasnik će morati trpjeti, podižući kuću za chihuahua, za koju je operacija provedena - sterilizaciju.

Ako želite da pas ne pate, živjeli ste mirno, upozoravali na razne bolesti i tumore unutarnjih organa psa, bolje je kastrirati.

Što to znači? Za razliku od prihvaćenog mišljenja, također je moguće da se kuja kastrira, to je prilično složena operacija, ali se ne može bez nje. Tijekom operacije, jajnici su potpuno uklonjeni i, u osnovi, uterus previše.


To jest, djevojka prestaje biti djevojka, ona više nije zainteresirana za muškarce. Ne biste trebali brinuti o kastraciji, samo trebate biti pažljiviji prema njegovom zdravlju i prehrani. I to još znači ljubav!

Što se tiče kastracije dječaka, samo vi odlučite hoćete li to učiniti. Castration of a dog - uklanjanje testisa, nakon operacije, Chihuahua više nije spreman gledati kuje i njegova seksualna želja nestaje. To je zbog prestanka oslobađanja hormona, pas ostaje zadovoljan ljubavlju vlasnika i pliva u njemu, tako da platite dovoljno vremena i ljubavi prema svom ljubimcu.

Pro i kontra

Mnogi vlasnici su zabrinuti zbog zdravlja pasa nakon operacije, također su zabrinuti da je operacija pod anestezijom koja može biti opasna.

Ako ste u nedoumici, pronađite dobru kliniku, gdje su povratne informacije od ljudi koji su operirali pse, samo pozitivni. Uz točan izračun opojne supstance na tjelesnoj težini i u odnosu na čimbenike rizika za zdravlje, liječnik uspješno izvodi kastraciju, a neuterirani pas ili kuja lakše se udaljava od anestezije.

Ako uzmemo u obzir da mnoge operacije s anestezijom provode ljudi, mnogi od njih su vrlo uspješni, ne biste trebali brinuti o tome. Uostalom, postoje dobri razlozi za izvršenje operacije, evo koliko je prednosti kastracija:

 • Smanjena seksualna želja i potpuno odbijanje parenja
 • Prevencija bolesti unutarnjih organa - rak, upala;
 • Sprječavanje gnojnih i kongestivnih pojava u maternici;
 • Smirenost psa, a ovo je vrlo dobro za chihuahua, njegovo zdravlje će samo dobiti jači od toga;
 • Pas ima manje problema s bubrezima ili jetrom;
 • Pas postaje poslušan, prestaje označavati teritorij.

Na primjer, postoje neki nedostaci, da pas može postati bolji. Ali to se događa ako je chihuahua prepun, a da ne daje fizički napor. Pješačenje s neutered chihuahua zahtijeva najmanje 3 sata dnevno, uključujući igranje igara i izvršavanje timova, a ne samo jogging s vlasnikom.


U rijetkim slučajevima u pasa je zabilježena spontana mokrenja, takav je slučaj jedan od 100, a tretiran je biljnim pripravcima. Svaki veterinar koji obavlja operaciju izračunava točnu dozu lijeka za anesteziju, tako da ne morate brinuti da ništa ispravno radite, tako da se smirite i trijezno gledate na situaciju.

Samo oni slučajevi kada je pas kronično bolestan, s bilo čim se može završiti smrtonosno, a tijekom operacije može uzrokovati upalu u organu koji je blizu područja na kojemu se radi. Najčešće, bolesti unutarnjih organa su otkrivene kirurškim intervencijama, vlasnik nema pojma da pas ima bolest.

Ako pogledate iz ove točke gledišta, bolje je unaprijed pregledati sve organe, obaviti ultrazvučni pregled i druge provjere. Tako štitite život psa i moći ćete kastrirati bez brige za bilo što.

Vjeruje se da psi ne mogu biti lišeni radosti seksa, a također da kuja mora biti rođena barem jednom. Ali sve su to mitovi i tako govoriti iz kategorije bakinih vijeća. Zapravo, kronične bolesti, naprotiv nakon porođaja, mogu se pogoršati i porođaj ne rješava probleme zdravlja. I radosti seksa su izgrađene na instinktima, potiskuju, što uopće ne boli, ali čak i poboljšavaju zdravlje vašeg ljubimca.

Kada je bolje raditi?

Optimalna dob za kastraciju psa je postizanje spolne zrelosti, približno 8-10 mjeseci. Nemojte se bojati, misleći da je još uvijek prilično mali, u stvari, pas, sigurno, zuri u granu. Ne postoji vremenski rok za operaciju, tako da nakon isteka 8 mjeseci psa može biti u bilo kojem trenutku.

Za kučku, sve je posve drukčije: bolje je obavljati sterilizaciju ili kastraciju (laparoskopiju) u dobi kada još nije u stanju roditi, ali pubertet je već počelo. Optimalno - u dobi od 4-6 mjeseci. Opet, to možete učiniti s godinom, ali ovo je najbolje od svega.

Činjenica je da djevojka razvija, a time i sve funkcije tijela, mnogo ovisi o hormonima, ako se u tijelo unese dovoljno hormona, tada se u budućnosti mogu razviti kronične bolesti, razne upale, rak i zagušenja.

Sve se to može spriječiti i, kao što je već spomenuto, imati operaciju. Za kuje, najbolje je ne sterilizirati, nego kastriranje. Ali neki još uvijek za sterilizaciju, kako ne bi prekršili hormone i opet se pridržavaju mitova.

Činjenica da pas neće moći roditi, takvi ljudi smatraju veliki plus, pogotovo ako ne trebate prisustvovati izložbi. Na izložbi, međutim, dopušteni su samo psi s genitalijama, tako da je sve na mjestu i hormonska proizvodnja previše.

Prije operacije, liječnik može testirati alergije, a zatim savjetovati da umrijeti malo. Nakon kastracije, pas ne treba posebnu brigu. Jedino što treba učiniti je pratiti šavove tako da se ne raspršuju i brinu za njih. To mora biti učinjeno u roku od 2 tjedna.

Oni također mogu propisati antibiotike, odmor, štedljivu prehranu. Obratite pozornost na nježnu i čistu posteljinu i, u pravilu, ostanite blizu vašeg kućnog ljubimca kako biste spriječili nuspojave (povraćanje i proljev, prisilno uriniranje) i odmah pokazajte Chihuahua svom liječniku.

Castration i sterilizacija chihuahuas

Neiskusni vlasnici zanemaruju važnost sterilizacije i kastracije Chihuahua. Ako profesionalni uzgajivači namjerno ne obavljaju operaciju jer obavljaju uzgojni rad na proizvodnji potomaka s najboljim nasljednim rodovnim osobinama, početnici uzgajivača ponekad donose smiješne i užasne argumente. Na primjer, kastracija i sterilizacija chihuahua nije ljudski postupak za oduzimanje psa od svoje reproduktivne funkcije svojom inherentnom prirodom, što je povezano s ogromnim rizicima za zdravlje životinje. Zapravo, prednosti kirurškog zahvata značajno prevladavaju nad nedostacima. Ono što ćemo dalje raspravljati.

Ljudi su stvorili mišljenje da se kastracijska operacija izvodi isključivo na mužjaka, i na kuracima na sterilizaciji. Uopće ne! Razmotrimo pojmove kako bismo izbjegli zabunu:

 • Sterilizacija je kirurška deprivacija sposobnosti psa da reproducira potomstvo povezivanjem muškog spermatozoida u muškarca; vezanje ženske tube. U ovom slučaju, sačuvani su seksualni instinkti steriliziranog psa, kao i produkcija spolnih hormona.
 • Kastracija - kirurško uklanjanje reproduktivnih organa: testisi (testisi) kod muškog psa; jajnici i maternici (ovariogisterectomija), ili samo jajnici (ovariektomija), u kurvi.

U oba slučaja, operacija se obavlja pod lokalnom ili općom anestezijom, u veterinarskoj klinici od strane ovlaštenog stručnjaka. Operacije su potpuno sigurne za zdravu životinju koja traje od 20 do 40 minuta. Istoga dana životinja se vraća kući.

Izvažite sve "FOR" i "PROTIV" kako biste ispravnu i namjernu odluku donijeli. Posavjetujte se s veterinarom, obavite potrebne testove i testove, raspravite o mogućim rizicima i komplikacijama.

Ako je potrebno, veterinar će napraviti ultrazvuk srca, uzeti krvni test, uključujući koagulogram (sposobnost zgrušavanja krvi), na kompoziciju plina i elektrolita u krvi. Rezultati ispitivanja omogućit će stručnjaku objektivno procjenu anestetskih rizika.

Ako nema želje za povremenim traženjem seksualnog partnera, za uzgajanje potomaka, onda preporučujem sterilizaciju ili kastracije Chihuahua. Postupak ne samo da produljuje život psa već i pozitivan učinak na njeno zdravlje u budućnosti.

Zapamtite da životinje nemaju seks zbog užitka, kao što to čini čovjek, već samo zbog prirode u pasmini instinkta - reprodukcije vlastite vrste, tj. reprodukcija.

Castration stala

Kirurški postupak uklanjanja iz skrotuma obaju testisa (testisa) - uparenih muških gonada.

Pros:

 • Ona blokira seksualnu želju za muškarcem, sprječava sukobe s potencijalnim seksualnim partnerima zbog žene.
 • smanjuje rizik razvoja malignih tumora prostate (prostate) zbog prestanka proizvodnje testosterona;
 • nedostatak interesa ženskim ženama, pa pas prestaje trčati za njima;
 • uravnoteženo i mirno ponašanje;
 • neutered mužjak chihuahua je lakše družiti i obrazovati, instinkt dominacije je potisnut, koncentracija pažnje je povećana;
 • prestane osloboditi hormonalni stres na seksualno atraktivnim, prema njegovu mišljenju, predmete i stvari;
 • agresija, u pravilu, zamjenjuje prijateljstvo, životinja postaje nježna i savitljiva.

kontra:

 • opća anestezija uzrokuje veću štetu tijelu od same operacije;
 • proces oporavka je sporiji nego nakon sterilizacije;
 • moguće povećanje apetita, što rezultira skupom neželjenog višak težine. Morat ćemo ponovno razmotriti prehranu za malu prehranu, ali ovo je pitanje mudro raspravljati s veterinarkom.

Kastracijska kuja

Postoje 3 vrste ženke chihuahua kastracije:

 1. ovariektomija - uključuje uklanjanje oba jajnika;
 2. histerektomija - uklanjanje uterusa samo;
 3. ovariohysterectomy - uklanjanje jajnika i maternice.

Treća je mogućnost najpoželjnija, a izgovori bi veterinarima ne bi rekli da su prva dva navodno manje trauma od treće. Nemojte vjerovati, inzistirati na uklanjanju jajnika i maternice kako bi izbjegli teške postoperativne komplikacije kao što je pyometra!

Pros:

 • zaustavlja proizvodnju ženskih spolnih hormona, spolni ciklus nestaje, rezultirajući estrusom;
 • uklanja rak dojke, ako se kastracija provodi prije početka prve topline i malignih tumora reproduktivnih organa;
 • ponašanje se mijenja na bolje, životinja postaje poslušna, nježna i mirna, agresija nestaje;
 • nema potrebe obilježiti teritorij kojim stan stoji, što je tipično za ne sterilizirane ženke tijekom ruta;
 • Neplanirana trudnoća, uključujući lažno, isključena je.

kontra:

 • Slično kastriranim muškarcima (vidi gore).

Sterilizacija psa

Manje invazivna kirurška metoda od kastracije. Sastoji se od vezivanja ili podcjenjivanja vas deferensa, veze između testisa i penisa, što dovodi do potpune sterilnosti i nesposobnosti mužjaka na oplodnju. U medicinskoj praksi postupak se naziva vazektomija.

Pros:

 • minimalno invazivni postupak u usporedbi s kastracijom;
 • operaciju izvodi kirurg pod lokalnom anestezijom, zajedno sa sedacijom koja ima blagi učinak na životinjsko tijelo u usporedbi s općom anestezijom;
 • smanjuje rizik od bolesti prostate.

kontra:

 • i dalje se proizvode muški hormoni, posebno testosteron;
 • seksualna želja ostaje, muškarac i dalje obraća pozornost na ženke;
 • i dalje ostaju rizici od kanceroznih tumora reproduktivnih organa;
 • ponašanje ostaje isto.

! Invazivnošću se misli na duboku intervenciju u integritet unutarnjih organa biološkog sustava tijela.

Sterilizacija kuja

Operacija je složenija nego kod muškaraca koju izvodi kirurg unutar trbušne šupljine, kao što je zapravo kastracija. Sastoji se od ligacije jajovoda, mjesta gdje se oplodnja jaja od spermatozoida javlja nakon što napusti folikul. Preklapanjem ovidu, postiže se kompletna sterilnost ženki chihuahuas.

Pros:

 • postupak je manje traumatski, ne krši integritet unutarnjih organa tijela;
 • oporavak tijela nakon operacije je brži;
 • smanjuje vjerojatnost raka maternice i jajnika, raka dojke, ali ne isključuje.

kontra:

 • održava se seksualni ciklus, estrus tijekom razdoblja ruta, životinja može nastaviti ostavljati tragove urina, privlači mužjake;
 • seksualna želja ne nestane;
 • ponašanje ne omekšava, ostaje ista;
 • rijetko, ali postoje slučajevi formiranja pupkovine kao posljedica šavova koje je nepravilno primijenio kirurg, uključujući i one koji vode do njihova razilaženja;
 • u 5-10% slučajeva postoji prisilna inkontinencija urina ubrzo nakon sterilizacije, ili u odrasloj dobi;
 • manifestacija lažne trudnoće na pozadini hormonalnih promjena.

Kastrirati ili sterilizirati?

Ako još niste odlučili što je najbolje u vašem slučaju, kastraciju ili sterilizaciju, tada ću izraziti svoje mišljenje. Pas je sklon pokazati agresiju, koja zauzima dominantnu poziciju u vezi je bolje kastracije, i djevojčice i dječaci.

Nije čudno, takvo ljudsko rješenje pomaže ublažavanju prirode i ponašanja životinje, koncentracije zbog nepostojanja feromonskih podražaja. Ima pozitivan učinak na zdravlje Chihuahua, jer Rizici razvoja malignih tumora reproduktivnih organa zbog njihove odsutnosti isključeni su.

Nemir, mentalno i emocionalno stanje povezano sa seksualnom želje, ostavit će Chihuahua sama zauvijek. Uklanja vjerojatnost lažne trudnoće u kvalitativno izvedenoj operaciji za uklanjanje jajnika i maternice kod žena, postoperativnih komplikacija.

Sterilizacija će biti dobro rješenje za mirne i neagresivne pojedince, kada vlasnik ne želi radikalno intervenirati u seksualnom sustavu kućnog ljubimca. U svakom slučaju, izbor za vlasnika!

Znajte da pribjegavajući kirurškom lišavanju mogućnosti reprodukcije, smanjujete demografiju lutalica, najrelevantniji za mužjake koji se paraju s siročadi.

Neplanirano, istinito, kako je planirano, parenje žena pojedinaca je isključeno. Vlasnik nije uznemiren "glavoboljama" uz dodavanje nepredviđenih potomaka, koji se često jednostavno utopiti u vodi ili bacaju na ulicu. Nema potrebe povremeno tražiti seksualnog partnera za parenje.

U kojem razdoblju sterilizirati / kastrirati?

Operacija se može provesti u gotovo svakoj dobi, čak i prilično zreo (6 godina i stariji). Međutim, profesionalni uzgajivači i veterinari preporučuju da se pridržavaju optimalnog dobnog razdoblja kada su rizici od raka i komplikacija minimalni.

Optimalno je da se ženka sterilizira ili sterilizira neposredno prije pojave prve topline, tj. u 5-6 mjeseci. Postupak nakon isporuke obavlja se po prestanku dojenja.

Kastracija ili sterilizacija mužjaka obavlja se neposredno prije puberteta, tj. u 8-10 mjeseci.

Postoje situacije kada je potrebna kastracija chihuahua. Na primjer, konzervativne metode liječenja bolesti poput orhitisa (upala testisa), perianalnog adenoma, pyometra i brojnih drugih koji se javljaju kao posljedica dugotrajne apstinencije nisu učinkoviti.

No, da bi odbila postupak, veterinari mogu, zbog distrofije (prekomjerni nedostatak težine) pacijenta, operaciju dovesti do smrtonosnog ishoda kastrirane životinje.

Postoperativno razdoblje

Nakon operacije, nemojte žuriti kući, sjediti neko vrijeme u veterinarskoj klinici i slijediti stanje životinje nakon što se povučete iz anestezije. Ako nema vidljivih razloga za zabrinutost, na primjer, bol ili nedostatak reakcije na okolne vizualne i zvučne čimbenike, a zatim idite kući.

Zapamtite da je cirkulacija krvi nakon anestezije spora, tako da ne biste trebali dopustiti tijelu da prekomjeruje hraniteljicu. Zimi koristite izolirani prijevoz, nazovite taksi ako nemate vlastiti automobil. Po dolasku, ponudite životinji da pijete vodu.

Kao rezultat anestezije, životinja može doživjeti nedostatak apetita i blagi porast tjelesne temperature, mučnine, pospanosti i fizičke slabosti. U jednom danu pas će se vratiti u normalu.

Potrajat će od 7 do 10 dana da muški liječi šavove nakon kastracije, kada je ženski spol 10-14 dana. S sterilizacijom, vrijeme oporavka je prepolovljeno. Tijekom određenog vremena treba isključiti aktivnu fizičku aktivnost. Dopuštene su jednostavne šetnje s psom na remen.

Neprihvatljivo je kupati i natapati mjesto rezanja kako bi se izbjegle bakterijske infekcije. Kako biste spriječili čišćenje ili gubljenje šavova, stavite posebnu zavoj (pokrivač).

Vlasnik bi trebao svakodnevno provjeravati šavove i mjesto rezova na svaki dan radi integriteta, čistoće i nedostatka gnusnog upala i edema. Možda će liječnik propisati injekcije antibiotika, poput droga Betamoks, kako bi spriječili upalne procese, dali preporuke za liječenje šavova. U muškaraca se može koristiti kirurška ljepila umjesto šivanja.

Obično se Levomekol mast nanosi na šavove nakon prethodne obrade zelene boje ili klorheksidina. Posavjetujte se s analgeticima (lijekovima protiv bolova) i mastima sa svojim liječnikom. Ne savjetujem samostalno raditi.

Po isteku postoperativnog razdoblja, trebate doći do pregleda i uklanjanja šavova u veterini. Datum posjete imenovat će liječnika.

Mitovi o sterilizaciji i kastraciji

Da bi opravdali njegovu neaktivnost ili nespremnost da steriliziraju ili kastriraju psa pasmine Chihuahua, sljedeći mitovi postaju čvrsto utemeljeni u neznanju društva:

 • Chihuahua barem jednom u životu, ali mora se družiti.
  Životinje se ne upuštaju u "tjelesnu ljubav" radi užitka, nego to rade samo radi očuvanja i povećanja broja stanovnika, u jednoj riječi, u svrhu reprodukcije. Ako je pas jednostavan, onda trudnoću kuge nosi ogromne rizike i stresove za tijelo i zdravlje životinje.
 • Sterilizirani i neuterirani chihuahuas su manje aktivni i izdržljivi.
  Još jedan izmišljeni mit. Muškarac će ostati aktivan i izdržljiv, kao i prije!
 • Nakon operacije, Chihuahuas brzo dobiva težinu.
  Brzo ne dobijete - to je sigurno. Možda lagana manifestacija povećanog apetita, što rezultira težinom. Međutim, pravilno odabrana prehrana i umjerena vježba uspješno sprječavaju zapošljavanje dodatnih grama. Slučajevi nekontrolirane punine nakon operacije praktički nisu zabilježeni u veterinarskoj praksi.
 • Pas se ne može probuditi ili umrijeti od anestezije.
  Profesionalni anesteziolog će odabrati optimalnu dozu anestezije za životinju, na temelju parametara i rezultata provedenih testova. Uz dobro odabranu dozu, rizik od alergijske reakcije na anesteziju je zanemariv, kao i rizik od smrti za zdrav pas. U slučaju lokalne anestezije, rizici su potpuno isključeni. Ali doista takav rijedak fenomen kao maligna hipertermija može biti uzrok smrti.

Trošak rada

Cijena chihuahua sterilizacije / kastracije varira ovisno o složenosti postupka, stanju životinje, regiji prebivališta, pa se približna prosječna cijena daje u informativne svrhe:

 • kastracija psa - 3000; ženke - 4000;
 • sterilizacija stala - 4000; Kućice - 5000.

Cijene su u rublima. Saznajte točan trošak u veterinarskoj klinici u mjestu prebivališta. Objasnite osobno liječniku što se traži od njega, uklanjanju reproduktivnih organa ili samo sterilnosti.

Prije postupka, životinja se izvagati, izmjeriti temperaturu pulsa i stopu disanja i provesti fizički pregled.

Mnoge veterinarske klinike nude kućnu sterilizaciju / kastraciju. Trošak usluge je nešto veći.

Što vidite u kastraciji / sterilizaciji chihuahua su pro i kontra? Koji su argumenti utjecali na vašu odluku? Napišite komentare!

Chihuahua: pro i kontra pasmine, treba li pas imati kastraciju

Stjecanje psa nameće veliku odgovornost za osobu. Kućni ljubimac treba uzgajati, hraniti i liječiti, izvaditi za šetnje. Ali postoje male pasmine, čija briga nije teža nego držanje mačke kod kuće. Imaju svoje pro i kontra. Chihuahuas, jedna od najpopularnijih životinja u posljednje vrijeme, ima puno prednosti, ali može također donijeti probleme, na primjer, započeti obilježavanje teritorija.

Karakteristike pasmine

Chihuahua je najmanji pasmina na svijetu. Smiješni dekorativni psi teže ne više od 3 kg. Pretpostavlja se da su postojale u divljini i da su pripitomljene i ne uzgajale uzgajivači.

Dobro stvorena životinja trebala bi imati okrugliu glavu, malo nagnuti nos, ispravan zagriz, velike oči i uši, široka prsa, trbuh, male šape i visoko podignuti rep. Vuna može biti kratka i duga. Nema zahtjeva za bojom.

Kišica, kako ga vlasnici s ljubavlju zovu, veseli i živahni, vrlo je privržen vlasniku.

Dostojanstvo inherentno psu

Naravno, oni imaju i prednosti i nedostatke. Chihuahuas, kao i bilo koja druga minijaturna pasmina, imaju prednost nad većim psima:

 • oni ne trebaju veliku količinu hrane i stoga ne moraju trošiti mnogo novca na hranu;
 • lako ih je hodati čak i za dijete, jer chihuahua ne može povući remen;
 • kihanje se može naučiti ići u zahod kod kuće - u pladanj ili pelenu, a zatim šetnje mogu biti učinjene ne prema rasporedu, ali što je više moguće;
 • Mali psa je lako nositi u ruci i u vrećici, tako da ga možete ponijeti sa sobom u posjetu ili izletu;
 • njihov životni vijek je duži, neki predstavnici dosežu dob od 20 godina.

Ali kihanje ima prednosti ne samo pred velikim psima, nego iu usporedbi s ostalim malim pasminama:

 • chihuahuas imaju bolje zdravlje;
 • pokazati dobre vještine obuke;
 • ljubav nježnost i vrlo kontakt;
 • imaju manje histerijskog karaktera.

Međutim, pasmina nije lišena nekih nedostataka.

Nedostaci koje je zabilježio chihuahua

Pas ima svoj karakter, koji ponekad može uzrokovati nevolje svom vlasniku. Na primjer, negativne strane chihuahua su:

 • loša življenja s drugim pasminama;
 • predanost samo jednoj osobi, a ne obitelji;
 • dirljivosti;
 • hrabrost u odnosu na druge životinje;
 • ljubomore;
 • želju da zaštiti svoj teritorij.

Osim toga, zbog sitne građe i krhkosti, pas je lako ozlijediti. Stalno se smrzava, au stresnim situacijama, kihanje se može dogoditi nenamjerno mokrenje.

Neke poteškoće s sadržajem

Mnogo je lakše brinuti se za male pasmine nego za velike predstavnike pasa svijeta. Međutim, svaka životinja zahtijeva odgovornost, njegov sadržaj donosi ne samo radost, već uključuje prevladavanje određenih poteškoća. Evo nekih stvari koje buduće vlasnike chihuahua trebaju biti svjesni.

 • Nije potrebno hodati s malim psom svaki dan ako je navikla na kućni WC, no ipak joj treba da se proteže noge, diše zrak i dobije nova pojavljivanja. To znači da će ponekad morati biti odvedeni u šetnju, gdje će biti potreban vrlo pažljiv nadzor, jer svatko može uvrijediti slabu mrvicu. Općenito, pas pratnja zaista treba privući pažnju vlasnika, ako rad ili druge okolnosti ne dopuštaju da provode dovoljno vremena sa životinjom, ljubimac će biti dosadno.
 • Od dosade, kihanje je u stanju početi grickati neke predmete. Naravno, poraz stan od njega ne može se bojati, ali sada slučajno lijevo visoke sjedeće cipele svibanj biti razmažen.
 • Chihuahuas ne zahtijevaju velike troškove za hranu, iako alergični pojedinci mogu biti propisana skupe hrane. No liječenje može biti vrlo potrebno za svakog predstavnika, jer je vrlo lako ozlijediti životinju od tri kilograma. Osim toga, zbog strukture lubanje, oni su skloni poremećajima razvoja mozga i često imaju probleme sa svojim zubima. A za izložbe može biti potrebno i znatna sredstva, ukoliko psa sudjeluje u njima.
 • Nisu svi ljudi vole pse, a neki čak idu u otvoreni sukob s vlasnikom životinje. Nisu svi prijatelji razumjeli osobu koja odbije zakazani sastanak zbog bolesti ljubimca. I neće svatko sretno vidjeti čak i najmanji pas na svijetu. Štoviše, neustrašivost kihanja, koja se očituje u pokušajima napada velikih životinja, može narušiti vlasnike velikih pasmina.
 • Pas koji šeće na ulici uvijek nosi prljavštinu zemlje, jer vrlo malo vlasnika koristi posebne sportske cipele za životinje, a ne za sve pasmine. Čini se da chihuahua ne može izbjeći takve probleme, jer pranje malenih šapa nakon rijetkih šetnje nije teško. Ali od tih životinja može postojati nečistoća druge vrste - oznake.

Moguće je pomoći psu da se ne dosadi ako ga uzmete sa sobom na šetnju. Ako kihanje pokazuje povećan interes za neke objekte, lako ih je sakriti. Neočekivani troškovi liječenja izbjegavaju zbog povećane pažnje na zdravlje kućnog ljubimca. A s ljudima uvijek možete pronaći kompromis. Malo više nijansi ima rješenje problema ako Chihuahua pas označava kod kuće. Što učiniti u ovom slučaju, također trebate znati. I prva misao vlasnika obično je kirurška intervencija.

Pro i kontra kastracije

Vjeruje se da će, ako je pas usmrćen, prestati označavati. A to je točno u 90% slučajeva. Ali operacija je korisna ne samo kao rješenje problema s oznakama. Veterinari primjećuju sljedeće pozitivne učinke kastracije i sterilizacije:

 • pas je manje zainteresiran za suprotni spol, a sterilizirana kuja prima manje pozornosti od drugih pasa;
 • pas postaje poslušniji i poslušan, pokazuje više pažnje tijekom treninga, a tijekom šetnje vodi ga vlasnik, a ne pokušava braniti svoj teritorij pred drugim životinjama;
 • Kućni ljubimci koji rade žive dulje od svojih nepodmirenih kolega, jer je uklanjanje testisa ili jajnika preventivna mjera protiv bolesti genitalnih organa, kao i onkologija i bolesti jetre i bubrega.

Hoće li kastracija psa pomoći iz oznaka ovisit će o tome koliko su brzo poduzete mjere. Ako životinju odvedete na veterinara uskoro nakon prvog klizača, operacija će zaboraviti na problem. Ali ako chihuahua ima naviku označavanja teritorija, intervencija ne smije dovesti do željenog rezultata.

Osim toga, kastracija nije bez nedostataka, koji su prvenstveno povezani s mogućim opasnostima za psa:

 • vrlo mala težina životinje zahtijeva vrlo precizan izračun koncentracije anestezije, mala pogreška može biti smrtonosna pa morate vrlo pažljivo odabrati jednog veterinara;
 • nakon operacije, pas može početi dobivati ​​na težini, a težina više od 3 kg ne odgovara standardu pasmine, morat ćete više pažnje posvetiti fizičkom naporu i prebaciti se na posebnu hranu;
 • intervencija u tijelu u rijetkim slučajevima dovodi do urinarne inkontinencije, koja će se morati boriti s drogama;
 • ako je planiranje izložbe za chihuahua, kastracija može biti prepreka, jer u nekim slučajevima odsutnost testisa smatra se diskvalifikacijskim nedostatkom.

Ako se, ipak, odlučilo riješiti životinju misli o nastavku vrste, morate biti spremni brinuti se za kućne ljubimce u postoperativnom razdoblju. U dobrim klinikama, veterinar samo vam omogućuje da se pas kući nakon što je uspješno oslobođen od anestezije. U početku će životinja zamrznuti i jesti malo. Vlasnik se ne mora bojati toga, sve što mora učiniti jest gledati ljubimca i slijediti upute liječnika:

 • obrađivati ​​šavove;
 • ne dopustiti da lizati ranu (možete koristiti zaštitni ovratnik);
 • ako je potrebno, davati protuupalne lijekove.

Ponekad pas može doživjeti povraćanje ili prisilno uriniranje. To se posebno odnosi na kuja, budući da je njihovo djelovanje intrakavitorno i složeno. Tipično, ti simptomi brzo prolaze, ali možete se dodatno savjetovati s veterinarom.

Recenzije vlasnika sadržaja

Gotovo svaki vlasnik suočava se s dilemom da kastrira psa ili ne. Dovoljno je pro i kontra ove operacije. Da biste dobili konačan izbor, možete pročitati recenzije vlasnika Chihuahuas.

Chihuahua se pojavio u mojoj kući u dobi od četiri mjeseca. Ispalo je da je pametno i jako veselo dijete, nisam poznavala probleme s njim! Obično uzgajivači daju štenad čim postanu 45 dana, ali moj Max je ostao duži. Možda je zbog toga odmah počeo pokazivati ​​neovisnost i genijalnost.

Moje štene rodili su se od roditelja koji su okupirali prva mjesta na izložbama, ali genetsko je ispitivanje pokazalo da je on nositelj progresivne atrofije retine. To jest, on se ne razboli, ali njegovo potomstvo s velikom vjerojatnošću može izgubiti iz vida.

Zbog svih tih razloga sigurno sam znao da ću kastrirati psa. Istina, htjela sam ga odvesti u operaciju godinu dana, ali je napravio prvu oznaku, još uvijek osam mjeseci. Naravno, nisam ga mučio, ali sam istoga dana pozvao veterinara, a sljedeća je operacija već bila izvedena. Od tada je prošlo godinu dana, ali više nisam naišla na problem oznaka.

Kad se moja supruga i ja vjenčali, prva stvar koju smo odlučili učiniti je dobiti psa. Nisu čak ni gledali na velike i ozbiljne pasmine, izabrali mini djevojku Chihuahua. Ona je odmah osvojila srce svoje supruge koja je sa sobom ponijela psa i ona joj je odgovorila uzajamnom ljubavlju i predanošću.

Problem je nastao kada je peticija započela prvu zabavu. Ona je beznadno razmašila bijelom kauču od antilopa, ali supružnik nije bio zabrinut zbog namještaja, već zbog sigurnosti svog ljubimca na šetnji. S obzirom da muškarci mogu biti zainteresirani za chihuahuas, ona je prestala uzimati psa van, iako je ranije životinja bila tamo svaki dan.

Kao rezultat toga, kućni ljubimac je bio tužan, a žena zbog toga pretrpjela. Izlaz je bio kastracija psa. Bili smo zabrinuti kako će ona proći operaciju, ali sve je savršeno prošlo.

Budući da je bila kastracija (a ne sterilizacija, koja samo oduzima psa od mogućnosti da ostane trudna), prestala je toplina, a niti jedan pas na ulici nije zainteresiran za našu chihuahua, i sve je ponovno postalo dobro.

Moj je dijete tako dugo pitao psa da ga konačno dadoh. Naravno, prilično je teško držati velike pasmine u stanu pa smo odabrali između špice i Chihuahua. Kao rezultat toga, izbor je napravljen u korist potonjeg, jer je pretpostavljeno da je potrebno manje skrbi. Ali ipak sam se morao suočiti s poteškoćama. Dok je štenad bio mali, trebao je mnogo pažnje. Gotovo kao dijete, jer se ovo čudo probudilo noću i cvililo, ne dopuštajući spavati.

Kad sam kihnula pola godine, nadala sam se da će dolaziti mirni dani, ali je počeo stvarati oznake u stanu! Gotovo u svakom kutku jednostavno sam morao lijepiti pelene na zidovima. Nije moglo nastaviti dugo vremena, a pas je otišao do veterinara, gdje je brzo dobila kastraciju. Bojala sam se komplikacija, ali, srećom, nisu. Iako rezultat nije bio isti, što smo svi računali na cijelu obitelj.

Kihanje je postalo mirnije, tiho, ali ne, ne, i onda će se i uhvatiti njezina šapa na nekom komadu namještaja. Naravno, ne toliko često kao prije, ali još uvijek... Možda je problem da muž i sin jako vole i dopuštaju mu mnogo. Također ga smatramo članom obitelji, ali strpljenje istječe. Nadajući se za operaciju, ali čudo se nije dogodilo. Sada mislim da se savjetujem s kinologom o obrazovnim problemima.

Prije nego što odlučite hoćete li raditi operaciju svom ljubimcu, morate znati mišljenje stručnjaka o tom pitanju. U većini slučajeva, veterinari odobravaju kastraciju i bilježe svoj pozitivni učinak na zdravlje životinje. Ali moramo se sjetiti da je tijelo svakog pojedinca individualno. S odgovornim pristupom zdravlju i obrazovanju psa, mnogi se problemi mogu izbjeći. Tada će samo zadovoljiti njezine karakteristike pasmine, a nedostatci će biti ispravljeni.