Sterilizacija pasa

Sterilizacija pasa ima i navijače i protivnike. Vlasnici pasa mogu se podijeliti u dva kampa u odnosu na sterilizaciju. Neki oštro "protiv", drugi - "za".

No, ovo je pitanje prilično praktično, a ne moralno, pa stoga svaki uzgajivač treba što prije razmišljati o tome.

Ranjivi psi se steriliziraju da kontroliraju svoje brojeve. Dom - prvenstveno za prevenciju vrlo opasnih bolesti, kao što su: pyometra, transmissibilni sarkom, tumori dojke i druge onkološke bolesti.

Osim toga, ne sterilizirani i nisu korišteni za uzgoj životinja često imaju hormonske poremećaje. Oni dovode do poremećaja u ponašanju: tendencija agresivnosti, "odbacivanja" i kao posljedica traume, veneralnih i zaraznih bolesti. Da, i od slučajnog sparivanja, nitko nije imun, a prije vlasnika psa postavlja se pitanje: što učiniti s neželjenim štencima.

Pas sterilizacija: Pros i Cons

Sterilizirani pas postaje poslušniji i stoga, ako ga ne namjeravate koristiti za uzgoj, bolje je imati operaciju.

Najprikladnija dob za sterilizaciju je 4-5 mjeseci za male pasmine pasa i 6 mjeseci za velike, tj. Prije prve topline. U ovom je dobu sterilizacija može smanjiti rizik od raka genitalija dvjesto puta!

Već je dokazano da je mit nekih vlasnika mit o tome da psa mora zdravlje imati barem jedno leglo štenaca. Zapravo, nema potrebe za tim. S kasnijom sterilizacijom ovaj rizik se smanjuje za samo četiri puta. Iako starenje životinja ima smisla sterilizirati. Ovo je dobra prevencija pyometra i drugih bolesti.

Također iz polja mitologije, gledište da sterilizirani psi žive manje, postaje letargično i debelo. Zapravo, ova operacija produžuje život za 20%, a životinje dobivaju prekomjernu tjelesnu težinu, koji su pretjerano hranjeni i fizički opterećeni malim brojem.

Osim toga, sterilizirani psi su bez stresa, a apetit se poboljšava, ali ih ne preporuča. Danas možete sterilizirati psa ne samo u klinici, već kod kuće. Ovo nije komplicirana operacija abdomena, u kojoj se uklanjaju jajnici i maternica. Ali postoperativno razdoblje zahtijeva pažljivu brigu.

Psi za sterilizaciju

Nedostatci psa sterilizacije uključuju činjenicu da je operacija izvedena pod općom anestezijom, i to je u svakom slučaju zdravstveni rizik, posebno za štene. Moguće komplikacije operacije također su opasne, stoga pacijent treba pažljivo odabrati kirurg. Glavna stvar je da je prije operacije životinja zdrava i onda će izdržati sterilizaciju dobro.

Mnogi ljudi imaju moralnu odbojnost prema samoj ideji sterilizacije psa, "humanizirajući" životinjske osjećaje. No, zapravo, pas ne sanja o tome da postane majka - to je samo instinkt. I neće se sramiti ispred svojih prijatelja zbog činjenice da je ona "stara" sluškinja. U ovom slučaju, pas uzgajivač je bolje ne brinuti o svojim osjećajima, nego o udobnosti i zdravlju ljubimca.

Optimalna dob psa za sterilizaciju

Svi veterini preporučuju sterilizaciju pasa u dobi od 5-6 mjeseci. U tom slučaju, negativni učinci na zdravlje psa bit će svedeni na minimum.

Sterilizacija psa: posljedice

Bilo koja kirurška operacija ima svoje posljedice i sterilizacija pasa nije iznimka. Posljedice pas sterilizacije mogu biti kako slijedi: tendencija pretilosti, urinarna inkontinencija. Da bi se izbjegao takav problem, veterinari često preporučuju uklanjanje jajnika i, ako je povoljan, maternicu.

Pas prije i poslije sterilizacije

Unatoč činjenici da je operacija vrlo jednostavna, to je sigurno u klinici. Ako zdravstveno stanje pasa izaziva zabrinutost, bolje je odgoditi operaciju. Poželjno je koristiti opću anesteziju. 12 sati prije operacije, pas je zaustavljen za hranjenje.

Općenito, psa je dobro podnila kastraciju, a bolnička njega nije potrebna. Mužjaci se već dobro osjećaju drugi dan, a uklanjanje šavova standardnom kastracijom nije potrebno.

Sukam 1-2 sata nakon operacije, možete ponuditi vodu. Feed prva dva dana treba biti frakcijska, u malim obrocima. Već prvog dana nakon operacije, pas se može uzeti za šetnju. Nemoguće je dopustiti labavljenje i kontaminaciju kirurške šavne kosti, za koju je zatvorena kožom. Prvih dana nakon operacije morate pažljivo pratiti stanje psa. U slučaju letargije, vrućice, krvarenja ili pritisnih šavova odmah se obratite veterinaru. Šavovi se uklanjaju nakon 7-10 dana nakon operacije

Cijena steriliziranja pasa ovisi o veličini životinje i nalazi se u sljedećem rasponu:

Sterilizacija pasa - ćud ili potreba?

Sterilizacija pasa je kirurška operacija koja sprječava da životinja ima potomke. Ovaj postupak uzrokuje mnogo kontroverzi oko toga hoće li to učiniti.

Neki ljubitelji pasa vjeruju da operacija nema nikakvog smisla, štoviše, možete staviti svoje ljubimce u opasnost u obliku komplikacija nakon operacije. Razmotrite zašto trebate sterilizirati, pro i kontra procedure i kakvu izgleda briga o psu nakon sterilizacije.

Koje vrste postupaka?

Prvo, pogledajmo razliku između kastracije i sterilizacije.

Dostupne su sljedeće metode sterilizacije:

Abdominalna operacija

Ova metoda je najčešća i znači otvoreni pristup trbušnoj šupljini. Operacija se izvodi pod općom anestezijom i traje prosječno sat i pol.

U izboru psa sterilizacije na taj način, sljedeće je važno:

 • pravilnu pripremu za postupak;
 • izbor dobrih stručnjaka;
 • pravilnu njegu ljubimca nakon operacije.

Laparoskopska sterilizacija

Laparoskopska sterilizacija pasa smatra se manje traumatskim načinom u odnosu na trbušne bolesti. U tom slučaju napravljena je jedna ili više minijatura, što olakšava postoperativno razdoblje.

Operacija se odvija pod općom anestezijom, ali obično traje do pola sata. Pored ovih prednosti, sterilizacija pasa s laparoskopskim postupkom također ima značajan nedostatak - preporučuje se za životinje težine do 10 kg.

kemijski

Kemijska sterilizacija pasa provodi se s injekcijama, što pridonosi nedostatku želje i prestanku estrusa do godine dana.

Ova metoda je nepoželjna jer u većini slučajeva ima posljedice u obliku neoplazmi i raznih bolesti. Bolje je odabrati gore navedene vrste.

Sterilizacija će pomoći životinji da se bolje osjeća.

Što je za sterilizaciju?

Sterilizacija se provodi kod pasa kako bi se uklonila mogućnost da budu potomci Ovaj postupak je od velike koristi u odnosu na zalutale životinje, jer vam omogućuje da kontrolirate njihov broj.

Operacija također ima velike prednosti u odnosu na kućne ljubimce kojima je slobodno hodati. Vlasnici se ne moraju brinuti o tome što učiniti štence.

Kada je najbolja operacija?

Postoje suhi brojevi.

Ovo je jedno od najčešćih pitanja. Let's otkriti u kojoj dobi sterilizirati pas i kada možete obaviti postupak. Sterilizacija kuje ili psa može se obaviti u bilo kojoj dobi i bez obzira koliko dugo.

Treba se samo zapamtiti da je nakon 7 godina životinje teže tolerirati anesteziju i oporaviti se duže. Postoji mišljenje da je bolje sterilizirati psa prije puberteta - do 6 mjeseci za male pasmine i do 8-10 za one velike.

Ako niste u mogućnosti provesti postupak u ranoj dobi ili se već ispostavilo da ste odraslog kuja, trebate razjasniti sljedeće točke:

 • je li moguće sterilizirati trudnicu;
 • je li operacija izvedena tijekom estrusa.

Sterilizacija tijekom trudnoće

Sterilizacija trudnog psa je moguća, ali treba uzeti u obzir moguće posljedice. Tijekom trudnoće maternica se povećava, tako da postoji rizik od krvarenja. Osim toga, djevojka će se oporaviti duže.

Neki inzistiraju da ako je kuja već zatrudnjela, bolje je dati joj priliku da rađaju prije nego što se steriliziraju. Ako odlučite, trebali biste znati da se postupak smatra sigurnijim u ranoj trudnoći.

Sterilizacija i estrus

Sterilizacija ili kastracija kuge je nepoželjna tijekom estrusa.

Teoretski, postupak je moguć u tom razdoblju, ali postoji visok rizik od krvarenja. Stoga je bolje raditi prije ili poslije estrusa.

Kako pripremiti psa za operaciju?

Jednako je važno znati pripremiti psa za sterilizaciju.

Zašto se preporuča sterilizirati životinju ako ne želite uzgajati?

Prije svega, ljubimac mora biti zdrav, morate:

 • provesti pregled kod liječnika;
 • prolazni testovi;
 • napraviti ultrazvuk abdomena;
 • provjeriti bubrege;
 • provjerite srce.

Prije postupka, pas ne smije jesti 12 sati i piti 6 sati. Također nije potrebno teretiti četveročlanu osobu s fizičkim opterećenjem, već kratkom šetnjom.

Što je postoperativno razdoblje?

Nakon sterilizacije vrlo je važno pažljivo brinuti za vašeg ljubimca dok traje rehabilitacija. Najteže je prvi dan nakon postupka, kada se pas odmakne od anestezije.

U ovom trenutku morate pažljivo pratiti ponašanje psa nakon sterilizacije i izvršiti sljedeće točke:

 1. Postavite quad na ravnu i nisku površinu od nacrta. Pas može imati oštećenu koordinaciju kretanja dok odstupa od anestezije nakon sterilizacije. Tijekom tog razdoblja potrebno je izbjegavati visoke površine iz kojih možete pasti, na primjer, iz kauča ili kreveta.
 2. Čim se kućni ljubimac probudi, možete dati vodu ako nema napada povraćanja. Prvi dan potrebno je pratiti prehranu gladi, a hranjenje može izazvati povraćanje. Hranu treba dati u malim količinama.
 3. Vodite računa o šavovima, liječite antiseptički i osigurajte da pas ne lizne. Da biste to učinili, nosite posebni ovratnik. Ponekad je moguće krvarenje iz šavova, u maloj količini se smatra normalnim.
 4. Njega nakon operacije može uključiti antibiotsku terapiju, kako to propisuje liječnik.

Obnova steriliziranog ili kastriranog psa traje oko dva tjedna, obično je ovaj put dovoljno da se ozdravi rana. Aktivnost se treba vratiti na kućnog ljubimca trećeg dana.

Kada trebam otići do veterinara?

Psi mogu imati komplikacije nakon sterilizacije.

Ako primijetite najmanje jednu od sljedećih stavki, obratite se veterinaru:

 • gnojno ispuštanje iz rane;
 • prisutnost krvi u urinu ili bez mokrenja;
 • visoka ili niska temperatura;
 • pas ne jede dan nakon operacije ili povraćanja.

Prednosti sterilizacije

Potrebno je savjetovanje s Vetom!

Kako bismo odredili operaciju, bilježimo prednosti i nedostatke.

Sterilizacija ima sljedeće prednosti:

 1. Ne morate brinuti o neželjenoj trudnoći psa i što učiniti s potomstvom nakon poroda.
 2. Sterilizacija lutalica omogućuje vam kontroliranje njihovih brojeva.
 3. Pas neće moći oploditi ženu neplaniranu.

Ako govorimo o uklanjanju svih organa reproduktivnog sustava, odnosno o potpunom kastracijom, ova operacija ima više prednosti:

 1. Pomaže u održavanju zdravih ljudi i smanjuje rizik od raznih bolesti, uključujući rak. Pogotovo ako je kastrirana u ranoj dobi prije puberteta.
 2. Uklanja ženku zbog hormonskih poremećaja zbog estrusa.
 3. Utječe na karakter i čini ga mirnijim i poslušnijim. Pas neće imati problema s apetitom zbog kuje i želje da pobjegne.
 4. Životni vijek žene se povećava za prosječno dvije godine, zbog nedostatka stresa tijekom estrusa ili porođaja i smanjenjem rizika od bolesti.
 5. Nestaje neugodnost tijekom izbijanja estrusa, što plijeni stan i emitira miris. Osim toga, ne morate odvojiti mužjake tijekom šetnje.
 6. Rizik od ugovaranja spolno prenosivih bolesti nestaje.

Zaštita od sterilizacije

Od minusa dvaju postupaka, potrebno je napomenuti sljedeće:

 1. Postoje slučajevi kada je nepoželjno sterilizirati psa ili se zahtijeva posebna briga: starost od 7 godina, bolesti kardiovaskularnog sustava, pasmine s tendencijom na bolesti dišnog sustava, na primjer, buldoga ili pugs.
 2. Tijekom vremena, inkontinencija se može razviti nakon sterilizacije, a to je zbog disfunkcije sfinktera uretre, što može biti uzrokovano promjenom hormonskog stanja. Najčešće je taj problem podložan velikim pasminama pasa.
 3. Bilo koja kirurška intervencija može imati komplikacije. Četverostruko mora biti zdravo, nemati problema s disanjem, bubrega ili srca. Osim toga, nakon postupka, šavovi mogu biti raspršeni, postoji opasnost od infekcije ili gubljenja. Stoga je vrlo važno voditi brigu o pravilnoj njezi za kućnog ljubimca.
 4. Često, nakon što se ljubimac sterilizira ili kastrira, opaža se debljanje. To se može izbjeći, ako ne pretjerati, kako bi se osigurala pravilna prehrana i vježbanje.

zaključak

Predmet sterilizacije uzrokuje mnoge kontroverze među ljubiteljima životinja. Postupak ima veliku prednost - uklanja mogućnost neželjenih trudnoća i uklanja gnjavažu povezanu s potomstvom. Često je teško distribuirati štenad, posebno ako je pas bez pasmine.

Od minusa, zabilježimo najosnovnije - pas nakon sterilizacije može imati komplikacije, u druge aspekte, kao i nakon bilo kakve kirurške intervencije. Stoga je vrlo važno odabrati dobrog stručnjaka i osigurati pravilnu njegu nakon postupka.

Osim toga, važno je prvo provesti cjelokupni pregled kućnog ljubimca i znati u kojem razdoblju je sterilizirana. Prema mnogim stručnjacima, najbolje vrijeme za postupak - prije početka puberteta. Možete sterilizirati, a kasnije, glavno je izbjeći razdoblja estrusa ili trudnoće.

Također je valjalo uzeti u obzir da sterilizacija neće pomoći smanjiti rizik od bolesti reproduktivnih organa, u kojem slučaju se preporučuje potpuna kastracija. Postupak će biti od velike koristi ako je učinjeno u ranoj dobi.

Sterilizacija pasa: pro i kontra

Postoje mnogi mitovi i gledišta oba navijača i protivnika kirurške intervencije o sterilizaciji psa, pro i kontra ove procedure, kao i moguće posljedice - promjene u ponašanju ili pogoršanja zdravlja. Potonji smatraju da je otuđenje gole kurve radosti majčinstva blasfemično i štetno za njeno zdravlje, dok bivši ne može prihvatiti nevolje koje im toplina donosi.

Fotografija sa stranice: guard-dog.ru

Je li vrijedno za stranu onih koji tvrde da takva odluka ne može dovesti do bilo čega dobro? Prvo se morate baviti najčešćim mišljenjima o važnom postupku i saznati gdje je istina i gdje je laž.

Mitovi sterilizacije

 • Rodjenje je neophodno da životinja održava zdravlje

Ovaj pogled podržava većina protivnika operacije. Oni inzistiraju da to može dovesti do nepopravljivih posljedica i stresnu situaciju za tijelo. Je li to istinska izjava? Samo dijelom, od rođenja i razdoblja trudnoće kod kuja, štenadi ne mogu biti manje opasni za buduće zdravlje majke. Osim toga, proces rođenja malih životinja može nastaviti vrlo teško i biti bolan za psa. I domaćin bi trebao provesti puno vremena i truda da je priprema za ovaj važan događaj, a da ne spominjem novac koji će se potrošiti na vitamine, promatranje veterinaru itd.

 • Sterilizacija je opasna. To može zahtijevati dugotrajnu rehabilitaciju.

Ovo mišljenje postoji samo među onima koji nikada nisu gledali rad liječnika i ne znaju kako provesti postupak. Naravno, prije nego što postane uzrok ožiljaka, to bi moglo dovesti do pogoršanja stanja zdravlja životinja, međutim, moderna veterinarska kirurgija djeluje s najnovijim metodama kako bi se smanjio rizik od negativnih posljedica. Dostupno je sterilizacija laparoskopijom, čije će se značajke kasnije obraditi. Nakon operacije, pas treba vremena da se odmakne od anestezije, ali nakon jednog dana može hodati, a njegovo ponašanje ostaje nepromijenjeno. Sve što će ostati podsjećanjem na vrijeme provedeno u klinici su dva mala ožiljka koja će nakon nekog vremena biti potpuno nevidljiva.

Fotografija s web mjesta: bigpon.ru

 • Sterilizacija će uzrokovati letargiju, apatiju i značajnu debljanje.

Mnogi vlasnici se boje takvih mogućih posljedica postupka, ali to su samo glasine koje raširuju ljudi daleko od veterinarske medicine. Životinje koje su bile razigrane i vesele, i dalje ostaju nakon operacije i punine kućnog ljubimca - rad vlasnika, koji ne slijede prehranu kućnog ljubimca i previše joj dopuštaju. Također, neki su zabrinuti da uklanjanje jajnika će dovesti do promjene hormonalnih razina. Važno je podsjetiti da su takvi strahovi neutemeljeni jer proizvodnja hormona nakon sterilizacije ne prestaje i ne treba očekivati ​​značajan neuspjeh.

 • Pas će se osjećati lišenima

Neki suosjećajni vlasnici, navikli humanizirati svoje kućne ljubimce, vjeruju da će propustiti, ne roditi štenad i osjetiti potrebu za seksualnim aktivnostima. Nije potrebno pripisati životinjama one osjećaje koji nisu neobični za njih. Kuja ne shvaća da je lišena nečega i ne smatra to katastrofom, jer ne vidi razliku između dvaju razdoblja njezina života. Osjećat će se puno bolje nego tijekom vrućine, kada u doslovnom smislu riječi njezini instinkti vladaju.

 • Želja za parenje i porođaj su prirodni procesi, a sve što je prirodno definitivno je potrebno za psa.

Teško je održavati tu točku gledišta, budući da životinja, koju uzgajaju uzgajivači, vjerojatno nije prepoznata prvenstveno kao ženska osoba čiji je cilj života seks i nošenje štenaca. Osim toga, problemi s kojima se suočavaju životinje i njihovi vlasnici tijekom estrusa i trudnoće su brojni, a njihove posljedice su nepredvidive. Oni mogu ozbiljno ugroziti zdravlje nekog kućnog ljubimca pa čak i dovesti do njezine smrti (kao što je slučaj s neuspjelim porođajem).

Zato smo to u ovom teškom izdanju, sada nećete postavljati takva pitanja kada odlučite sterilizirati psa. Vrijeme je da saznate što je operacija i može olakšati život i za psa i njegove vlasnike.

Što je sterilizacija?

Ova operacija se izvodi kao kućni ljubimac i skitnice. Pomaže u izbjegavanju mnogih ozbiljnih bolesti, prije svega - onkologije (sarkomi, tumori dojke, itd.).

Fotografija s web mjesta: Dogway.ru

Postoje sljedeće vrste postupaka:

 • Ovariektomija je opcija koja podrazumijeva sterilnost sa očuvanjem reproduktivnih organa. Ostaje i vrućina - ta intervencija ne utječe na to. Međutim, takva odluka može izazvati lažnu trudnoću, što je ispunjeno pogoršanjem stanja kuge do kobnog ishoda.
 • Ovariogisterectomija je najčešća operacija tijekom kojega se uklanjaju reproduktivni organi psa (jajnici i maternica). To u potpunosti eliminira mogućnost vraćanja estrousnog ciklusa i pojave lažne trudnoće. Trajanje boravka kućnog ljubimca na kirurškom stolu je oko 1 sat.

Ove metode steriliziranja pasa omogućuju izbjegavanje poteškoća koje nastaju tijekom estrusa, ali to ne prestaje. Mnogi vlasnici smatraju da je takav postupak barbarski, ali činjenice govore nešto drugo: sve češće, medicinski razlozi postaju izgovor za takvu operaciju. Životinje se šalju veterinarskom kirurgu s cistima, onkologijom, upalnim procesima u maternici - u jednoj riječi, svim onim problemima koji su se mogli izbjeći odlučujući o pravom koraku u vremenu.

Sterilizacija pasa laparoskopijom: što je to

Treba odmah reći da postoje dvije mogućnosti za operaciju:

 • Laparotomija - tijekom postupka, trbušni zid se disektira i reproduktivni organi se uklone. Cons - duži period rehabilitacije, rizik od kontakta s okolinom tijekom operacije, postoji potreba za uklanjanjem šavova.

Fotografija s stranice: VashiPitomcy.ru

 • Laparoskopska sterilizacija pasa - u ovom slučaju liječnik donosi dva minimalna rezanja pomoću kojih se ulažu posebni sterilni instrumenti i uređaji opremljeni optikom - omogućuje vidljivost strukturnih značajki abdominalne šupljine na zaslonu i brzo poduzimanje potrebnih radnji. Također, veterinar može izvesti analizu uzimanjem uzoraka tkiva od četveronožnog pacijenta. Prednosti ove metode su njena novost i funkcionalnost, visok stupanj sigurnosti, nema potrebe za uklanjanjem šavova, kratki period oporavka. Životinja ne mora nositi postoperativne deke (zavoj) i iskusiti neugodnosti koje proizlaze iz toga.

Fotografija s web mjesta: bmaster.com.ua

Sterilizacija pasa: pro i kontra

Pros:

 • Postupak koji se obavlja u vremenu omogućuje povećanje životnog vijeka vrtića i poboljšanje njegove kvalitete.
 • Rizik od hormonskog stresa tijekom estrusa se smanjuje, a rizik od ozbiljnih bolesti reproduktivnih organa nestaje.
 • Vlasnik neće morati razmišljati o tome što će se dogoditi ako pas donese štenad u kuću.
 • Sve te nevolje koje čekaju tijekom estrusa su eliminirane: kuja sruši remen, psi su ga potjeru za šetnjom, ne moraju očistiti cijelu kuću gdje je životinja "naslijedila" itd.
 • Susjedi više neće slušati nacrt zavijati.

Posebno su važne prve točke. Tijekom trudnoće, prirodni procesi pojavljuju se u tijelu psa (oticanje mliječnih žlijezda, hormonalne promjene), što kasnije može dovesti do formiranja tumora. Osim toga, većina starijih kuja pate od manifestacija bolesti urogenitalnog sustava, čiji razvoj pomaže u sprječavanju kirurškog zahvata na vrijeme.

Cons:

 • Rizik od komplikacija je moguć samo ako postupak obavljaju nesposobni liječnici. Zato biste trebali dati jedan i najvažniji savjet svim ljubiteljima pasa - uzmite svoje darove do dokazanih klinika do iskusnih veterinara, a zatim slijedite sve propise vezane uz skrb o životinjama.
 • Moguća pojava osteosarkoma (u slučaju operacije, ako mačka nije još jedna godina), urinarna inkontinencija (javlja se kod predstavnika velikih pasmina) su rijetka, a rizik razvoja onkologije znatno je veći, pa nema izbora.

Sterilizacija trudnog psa: je li moguće?

Fotografija s stranice: JVet.ru

Možda je istina da će naknada za takvu operaciju biti veća. Najčešće takvi veterinarski servisi koriste vlasnike koji su priznali neželjeno parenje. Vjeruje se da je manje vremena od prestanka koncepcije manja vjerojatnost razvoja komplikacija i pojave negativnih posljedica. Takav postupak jednak je pobačaju.

Nemojte zaboraviti da dugo šaljete životinju specijalistu, riskirate život i zdravlje vašeg vjernog četveronožnog prijatelja. Operacija treba provesti kada maternica bude manja, samo u ranim fazama.

Kada napraviti sterilizaciju psa: odaberite odgovarajuću dob kuje

Savjetujemo veterinare da ne odgađaju ovaj važan postupak - što prije uzmete životinju u liječničku službu, to je bolje za njega i za vas. Preporuča se brigu o dječjem vrtiću već za 5-10 mjeseci - ne čekajući prvi ciklus estrusa (estrus). Neznatne ženke gube samo jajnike - ne uklanjaju maternicu. U tom slučaju, vrijeme trajanja operacije se smanjuje na 15-25 minuta.

Ako govorimo o odraslih kuja, poželjno je da je prošlo određeno vrijeme od posljednjeg toplog - u pravilu, liječnici zovu razdoblje od 2,5-3 mjeseca.

Stručnjaci ne savjetuju starije životinje da provedu takvu operaciju (nakon 6 godina), jer s godinama naša manja braća sve više izdržavaju anesteziju - neizostavni dio operacije.


Kako je sterilizacija lutalica?

Fotografija iz-village.ru

Ova metoda kontrole stanovništva omogućuje ljudski način rješavanja problema pojavljivanja na ulicama grada novih i novih "lutalica". Takva pomoć onima koji su ostali beskućnici osigurava se u većini civiliziranih zemalja. Životinje su uhvaćene, a zatim dovedene u veterinarske klinike.

U nekim gradovima Rusije, sterilizirane ženke stavljaju posebnu oznaku. Ništa ne ugrožava zdravlje životinje nakon takve operacije (u slučaju da je to bila odgovornost stručnjaka, a ne lokalni dobrotvorci koji su odlučili smanjiti broj paketa).

Tko bi trebao uzeti vašeg psa liječniku?

Fotografije sa stranice: vetpraktika.ru

Ako se nađete na ovom popisu, vrijeme je da se odlučite za sterilizaciju mačke:

 • Doveli ste neku čistu kučku / mestizu i ne idite da rađate štene od dvorišta, što ih dovode do smrti.
 • Vaš ljubimac ne sudjeluje na izložbama, ne pasmini pse.
 • Razumijete da ne možete zadržati drugog ljubimca (ili više).
 • Želite li produžiti život svoje obitelji dragi ili eliminirati probleme koji su nastali kao rezultat prerane posjete liječniku (upalni procesi u reproduktivnim organima, cista itd.)

Ponašanje pasa nakon sterilizacije se ne mijenja, a kvaliteta njegova života se uvelike poboljšava. Osim toga, ne morate čekati u strahu da svaki estrus štiti vašeg ljubimca od pasa, da brine o tome tijekom trudnoće ili da odluči gdje staviti štene, ako ih ima, već su rođeni. Pronađite dobru kliniku i dajte svoje zdravlje i prijatelje sa četveronožnim prijateljima - mir uma za onoga kojeg ste se pitali.

Sterilizacija psa jamči zdravlje i puni život.

Bilo koji ljubimac treba brigu i punu njegu. Međutim, neki vlasnici zanemaruju prirodne potrebe njihovih kućnih ljubimaca, osobito, na instinkt procreacije. U međuvremenu, parenje ima ogroman utjecaj na psa tijelo. Njegova odsutnost može uzrokovati različite bolesti, do razvoja malignih tumora. Kako bi se spriječile ozbiljne posljedice, životinja se najbolje sterilizira.

Što je sterilizacija?

Sterilizacija je kirurška intervencija u reproduktivnim organima psa, zbog čega životinja gubi sposobnost da rodi potomstvo. Tijekom operacije, stručnjak uklanja jajnike iz maternice. Sam postupak se smatra vrlo jednostavnim, ali ga treba provesti kvalificirani veterinar u specijaliziranoj ustanovi.

Što se tiče razlike između sterilizacije i kastracije, postoje neki aspekti toga. Sterilizacija je primjenjiva na kuja. Ovo je naziv operacije uklanjanja ženskih reproduktivnih organa. Kastracija je kirurško uklanjanje testisa kod muškaraca.

Proces sterilizacije može se izvesti na dva načina: kirurški i laparoskopski. Prva metoda uključuje sterilizaciju abdominalnim incizijom (abdominalna operacija). Laparoskopija je 2-3 mala punkcija na trbuhu psa. Ovo je suvremena metoda kirurške intervencije, nakon čega se kućni ljubimac brzo razvija. Kemijska sterilizacija pasa danas se ne primjenjuje.

Zašto trebate sterilizaciju?

Instincija rađanja odnosi se na jedan od najjačih. Stoga, tijekom estrusa, životinja pokušava na svaki mogući način pronaći supružnika. Sterilizacija omogućuje ne samo kontrolu uzgoja psa, već i sprječavanje razvoja onkoloških bolesti reproduktivnog sustava i mliječnih žlijezda. Rizik od bolesti poput piometrije i transmisivnog sarkoma se smanjuje nekoliko puta.

Idealno, svaka bi životinja trebala imati ljubaznu i brižljivu vlasnicu. U stvari, tisuće beskorisnih pasa postaju beskućnici, neki od njih idu u skloništa, drugi postaju žrtve klanja. I samo mali dio životinja nađe vlasnika. Mnoge "vrline" negativno se odnose na postupak sterilizacije, s obzirom na to ruganje prirodi pasa, zaboravljajući na "humane" načine da se riješe nepotrebnih potomaka, kao što su spavanje i pokapanje živih. Zato je sterilizacija najbolje rješenje za održavanje zdravih životinja i reguliranje plodnosti.

U koje dobi za obavljanje sterilizacije?

Mnogi vlasnici pasa ne znaju u kojim godinama sterilizirati psa. U pravilu, kod žena, sterilizacija se provodi prije početka prve estru u dobi od 4-6 mjeseci u odsutnosti kontraindikacija. Prema nekim stručnjacima, operacija koja je izvršena prije prve topline prebačena je na životinje mnogo jednostavnijom. Stručnjaci preporučuju izvođenje kastracije najranije u dobi od 6 mjeseci, inače se pas može osjetiti značajno odgađanje rasta i razvoja.

Prije nego što sterilizirajte psa, morate se posavjetovati s veterinarkom, jer postoje bolesti u kojima je takav postupak kontraindiciran. Ako kućni ljubimac ima trudnoću, bolje je odgoditi operaciju tijekom 1,5 mjeseca i dopustiti psu da uživa u majčinstvu. Međutim, postoje neke iznimke. Ako je životinja medicinski nesposobna izdržati štence, sterilizacija se provodi što je prije moguće.

Prednosti i nedostaci sterilizacije

Sterilizacija pasa ima prednosti i nedostatke. Među prednostima istaknutima:

 • prestanak proizvodnje hormona, zbog čega se razvijaju mnoge bolesti;
 • očekivano trajanje života povećava se za 1-2 godine;
 • ponašanje pasa nakon promjene sterilizacije postaje mirnije i posvećeno;
 • proces obuke je pojednostavljen;
 • u određenim upalnim bolestima jajnika i maternice, operacija će spasiti život ljubimca;
 • pas neće pobjeći od kuće u potrazi za seksualnim partnerom;
 • smanjuje vjerojatnost ugovaranja spolno prenosivih bolesti.

Uz prednosti, kirurgija ima svoje nedostatke:

 • operacija uključuje uporabu opće anestezije koja nosi određenu količinu rizika za životinju;
 • kod nekih pasa, nakon sterilizacije, nastaje urinarna inkontinencija koja se može liječiti;
 • povećava vjerojatnost razvoja hipotireoza i ortopedskih poremećaja;
 • sklonost porastu težine i metaboličkih poremećaja;
 • neočekivane situacije tijekom operacije iu postoperativnom razdoblju, na primjer, krvarenje, infekcija, šavovi rupture;
 • skrivene patologije;
 • alergijskih reakcija ili netolerancije na anestetike.

S obzirom na sve nedostatke i prednosti ovog medicinskog postupka, može se dodati da je pojava nuspojava i komplikacija tijekom sterilizacije minimalna.

Važno je! Prije kontaktiranja stručnjaka, vlasnik mora uzeti u obzir sve moguće opcije za razvoj situacije, vrednovati pro i kontra. Istodobno, ne smijemo zaboraviti da je stopa smrtnosti tijekom operacije rijetka, ali smrt životinje iz sarkoma ili drugih malignih tumora nije tako rijetka.

Indikacije za sterilizaciju

Glavne indikacije za sterilizaciju su sljedeće bolesti:

 • patologija maternice i tumori raznih etiologija;
 • lažna praznina;
 • oštećena funkcija jajnika;
 • tumorskih procesa u mliječnim žlijezdama i vanjskim genitalijama.

Osim toga, sterilizacija je indicirana za hormonsku neravnotežu, kada pas pati od produljenog propuštanja.

Preoperativna priprema

Sterilizacija pasa zahtijeva odgovorni pristup. Prije operacije morate osigurati da je ljubimac zdrav. Veterinar mora propisati krvne i urinske testove, provesti peritonealni pregled, dobiti dopuštenje od kardiologa. Ako pas tijekom krvarenja ima kronično stanje, potrebna je suportivna terapija. Prvo morate stabilizirati stanje životinje i tek onda sterilizirati. Kirurg mora biti svjestan zdravstvenih problema njegovog četveronožnog pacijenta.

2-3 dana prije operacije, pas počinje davati laganu hranu jer tijekom postupka crijevni trakt životinje mora biti potpuno prazan. Tijekom dana, ljubimcu se daje lijek s laksativnim učinkom, koji će napisati veterinar. Posljednji put treba jesti psa najkasnije 12 sati prije operacije. Voda je isključena za 6 sati. Neki stručnjaci, kako bi bili sigurni, propisuju moderne antibiotike u preoperativnom razdoblju.

operacija

Operacija traje oko dva sata. U pravilu, to se provodi u jutarnjim satima, jer prema brojnim opažanjima pas osjeća najbolje u ovom trenutku. Kada se sterilizacija provodi prije prve topline, samo jajnici uklanjaju se laparoskopijom. Ako je životinja već imala padobran, stručnjak čisti maternicu. U muškaraca proces je brži. Liječnik na skrotumu izvodi mali rez kroz koji se uklanjaju testisi.

Nakon operacije, životinja se prenosi na posebnu smeću. Nakon anestezije, kućnog ljubimca ne smije piti, moľete samo navlaľiti jezik i lice vodom. Hrana se daje samo drugi dan. Kao glavna hrana je bolje odabrati pite, mljeveno meso i tekuće žitarice. U prva dva tjedna, kućni ljubimac treba tretirati šavove s antiseptičkim sredstvima.

Važno je! Da biste spriječili psa od lizanja šavova, trebali biste koristiti posebne deke ili ovratnike.

Značajke njege nakon sterilizacije

Sterilizacija pasa zahtijeva rehabilitacijske mjere koje će pomoći vratiti tijelo životinje. Briga za psa nakon sterilizacije je kako slijedi:

 • pažljiva obrada šavova;
 • uporaba antibiotika koji se injektiraju subkutano ili intramuskularno;
 • ako pas ima komorbidno stanje, veterinar će propisati tijek intravenoznih infuzija;
 • posebne recepte po odluci liječnika.

Ako se vlasnik ne može brinuti za sebe, staviti injekcije i izvršiti druge obveze veterinara, onda je pas ostavljen u bolnici 7-10 dana. Nakon uklanjanja šavova, posebna briga više neće biti potrebna.

Hrana steriliziranih pasa

U pravilu, sterilizirani psi imaju visok apetit. Razlog leži u ubrzanju metabolizma. Dakle, psi nakon sterilizacije često dobivaju težinu. Da ne biste naškodili ljubimcu, trebali biste slijediti jednostavna pravila. Prije svega, potrebno je smanjiti kalorijski sadržaj proizvoda, dok u prehrani životinje mora sadržavati sve potrebne sastojke u tragovima i vitamine.

Preporučljivo je prebaciti ljubimac na posebnu suhu hranu za sterilizirane pse. U specijaliziranim prodavaonicama prodaje se svjetlo. Ova hrana sadrži puno vlakana i minimalnu količinu masti. Vlakna pridonose normalizaciji probave i povećanju probavnog trakta psa, uzrokujući brzu zasićenost.

Sve ostalo ostaje nepromijenjeno. Životinjama također treba dati sirovo meso, žitarice s biljnim uljem. Korisni mliječni proizvodi, jaja, sirovo povrće, sjeckani u mlinu za mljevenje ili miješalicu. Ne možete dati četveročlanoj prijateljici slatki i kolač, ne samo da sadrže puno šećera, već također previsoke kalorije.

Općenito, sterilizacija je koristan i važan postupak. Zahvaljujući operaciji, poboljšava se kvaliteta života psa, njegovo trajanje se povećava. Uostalom, mnoge ozbiljne bolesti će zaobići ljubimca.

Sterilizacija pasa: pozitivne i negativne strane

Psi seksualni instinkti pokvariti život za nju, vlasnike, one oko nje. Nije jasno što učiniti s štencima. Čak je teže odušak kuge koja živi u stanu. Ako vlasnik psa ne namjerava koristiti za uzgoj, tada treba razmotriti sterilizaciju. Ova publikacija uvodi vlasnike ženki u pripremu i provođenje operacije kako bi se uklonili ženski seksualni nagon.

Sterilizacija ili kastracija

Mnogi zbunjuju dvije bitno različite operacije. Kastracija je uklanjanje psa testisa ili kurac jajnika. Životinje postaju neplodne, zaustavljaju lučenje hormona, psi se smiruju, ne privlače mužjake za šetnju, ne smrti namještaj i sofe u stanu.

Sterilizacija je način očuvanja seksualnih instinkata bez mogućnosti oplodnje. Nema praktičnog značenja, jer svi znakovi seksualnog ponašanja ostaju, osim začeća. Međutim, u Rusiji je uobičajeno nazvati operativno uklanjanje muškog genitalija kastracijom, a žensko, sterilizacija.

svjedočenje

Pas je steriliziran u potrazi za slijedećim ciljevima:

 1. Spriječite neželjene šećete.
 2. Prevencija raka.
 3. Ispravljanje ponašanja.
 4. Optimizacija radnih funkcija.
 5. Kada neravnoteža hormona.

Starost sterilizacije

Prekomorna kastracija može dovesti do poremećaja razvoja, stoga optimalno vrijeme uklanjanja jajnika smatra se 6-18 mjeseci. Ovisi o karakteristikama pasmine i masu kuje. Poželjno je da ženka bude operirana nekoliko tjedana prije početka prvog estrusa. Za izračunavanje točnog vremena sterilizacije pomoći će rezultatima testova krvi za estrogen. Veterinarski liječnici preporučujemo kastraciju svih kuja koje su navršile 8 tjedana kako bi se izbjegao rak laktalne žlijezde.

Pro i kontra

Pozitivni aspekti sterilizacije uključuju slijedeće:

 1. Ponašanje psa postaje mirno.
 2. Nema potrebe nositi gaćice ili pranje oštećenih tepiha i sofe.
 3. Na šetnji nemojte zlostavljati muškarce, ne treba se bojati neplaniranih parenja.
 4. Nedostatak odnosa sprečava infekciju genitalnim infekcijama.
 5. Nema opasnosti od mrijesta.
 6. Vjerojatnost razvijanja tumora laktacije žlijezda smanjena je.
 7. Kući se lakše trenirati.
 8. Poboljšajte kvalitetu psa kao čuvara.
 9. Sterilizirane kuje se pažljivo ponašaju tijekom lova.
 10. Ženke ne bježe od kuće i ne sudjeluju u vjenčanju pasa.

Negativne posljedice sterilizacije uključuju rizik od bolesti:

 • osteosarkom;
 • hemangiosarkome (karcinom vaskularnih zidova) - zahvaćeni su kanali srčanog i mišićnog kanala;
 • gojaznost i srodni dijabetes;
 • urinarna inkontinencija;
 • hipotireoza.

Metode sterilizacije

Sterilizacija kuje je trbušna kirurgija izvedena pod općom anestezijom. Postoje takve metode njegove provedbe:

 1. Dijesa bijelog trbuha.
 2. Obrezivanje na stranu.
 3. Laparoskopija.
 4. Kemijske metode.

Dijesa bijelog trbuha

Klasičan način koji je moguć u klinici i kod kuće. Ako se sterilizacija provede prije prve topline, izrežite jajnike. Uklanjanje maternice u ovoj dobi je opasno zbog rizika od pojave bolesti, kao što je gore spomenuto. Ako je ženka koja je rodila sterilizirana, veterinari preporučuju rezanje oba jajnika i uretre, to jest izvršavanje ovariohisterectomije. Nedostatak jajnika ne štiti psa od piometra, metritisa i drugih bolesti, stoga se ne isključuje nužna ponovljena sterilizacija.

Obrezivanje na stranu

Metoda je dizajnirana da sterilizira lutalice. Od anestezije, kurve se puštaju na ulicu. Metoda je manje trauma, ali ne daje mogućnost procjene stanja drugih organa, pa kirurzi preferiraju rez na bijeloj traci.

laparoskopija

Ovaj napredni postupak zahtijeva složenu skupu opremu, obučeno osoblje, što je daleko od dostupnosti u svim veterinarskim klinikama. Laparoskopija se odnosi na najskuplje metode kastracije pasa.

Kemijske metode

Sterilizacija žene bez operacije je moguća kroz redovite injekcije hormonskog lijeka ili implantiranjem Suprelorina ispod kože. Ove metode dovode do privremenog gubitka seksualne funkcije. Za održavanje neplodnosti kuja treba stalne injekcije. Korištenje hormonskih lijekova obiluje brojnim komplikacijama, pa većina ruskih veterinara ne preporučuje njihovu uporabu.

trening

Sterilizacija pasa provodi se u razdoblju anestrusa kako bi se spriječilo krvarenje velikih razmjera. Stručnjaci preporučuju pregled koji vam omogućuje da odaberete odgovarajuću metodu anestezije. To uključuje:

 1. Anamneza. Vlasnik psa obavještava veterinara o svojoj bolesti, alergijskim reakcijama, vremenu deworminga, cijepljenju.
 2. Laboratorijski krvni testovi.
 3. Instrumentalne studije - ultrazvuk. Posebna pažnja posvećuje se stanju srca psa.
 4. Izbacivanje buha.
 5. Nutarnja prehrana. Anestezija uzrokuje povraćanje, tako da je želudac pasa prazan, nije hranjen. Neki kirurzi preporučuju da se crijeva otpuštaju. Da bi to učinili, dan prije operacije, psu dobiva vazelinu. Nije apsorbirana, ne preopterećuje jetru, za razliku od povrća. 4 sata prije sterilizacije pasa ne piju.
 6. Prije anestezije vrši se premedikcija - primjenjuju se lijekovi koji podržavaju disanje i funkciju miokarda.
 7. Za anesteziju, intramuskularna primjena ksilazina, koristi se intravenozni Propofol. Kada se maska ​​ili endotrahealna inhalacijska anestezija koriste mješavina plinova.

Za svaku vrstu anestezije postoje indikacije i ograničenja koja uzima u obzir veterinarski anesteziolog.

Izvođenje operacije

Najčešće se prakticiraju sljedeći načini sterilizacije ženki:

 1. Tradicionalno, s rezom na bijeloj vrpci abdomena (aponeurosis).
 2. Obrezivanje na stranu.

Tradicionalni način

Pripremite kirurško polje, brijanje krzna na trbuhu psa. Izrežite kožu i aponeurosis, izbjegavajući teška krvarenja. Kirurg odstranjuje rogove maternice iz abdominalne šupljine. Ako se izvodi ovariektomija, jajnici se uklanjaju. Ali najčešće su izrezani zajedno s maternicom. Meka tkiva se drže zajedno s nitima koji se otapaju u roku od 50-70 dana. Šivanje kože izvodi se prema željama vlasnika.

Obrezivanje na stranu

Napravite mali rez duž mišića. S posebnom kukom uklonite rog maternice. Stisnuta mamac se stavlja na mesenteriju jajnika, malo dublje - probušenu ligaciju, i između njih se odreže rez. Također dolaze s različitim rog i jajnika. Šavovi se nanose na kožu.

Postoperativna skrb

Nakon sterilizacije pas se mora staviti na pod na mjestu zaštićenom od pukotina, prekrivenih dekom. Hipotermija može doći neko vrijeme. Tako da kuja ne razbije šav, stavljaju prtljažnik na njega. Poželjno je imati promjenu donjeg rublja, jer prvi put ožiljak može krvariti. Ne najmanje korak predostrožnosti je upotreba elisabetanskog ovratnika, što ograničava pristup pasa na bolnu točku.

Sljedećeg dana, kuji se nudi mali dio suhe ili konzervirane hrane. Bolje je ako je hrana za konvalescentne pse. Veterinar može propisati injekcije antibiotika ili ograničiti uporabu vanjskih antiseptičkih sredstava. Najprikladniji se smatra Aluminijev raspršivač ili Terramycin aerosol, koji se primjenjuje na ožiljke 1-2 puta dnevno. Ako je proces ozdravljenja normalan, veterinar ili rukovoditelj pasa uklanja šavove 10-14 dana.

Postoperativne komplikacije

Sljedeće patologije mogu rezultirati neuspješnom sterilizacijom, neodgovarajućom skrbi ili individualnim karakteristikama psa:

 • unutarnje krvarenje;
 • divergencija ili upala šavova;
 • kirurška infekcija;
 • kila;
 • urinarna inkontinencija (enuresis).

Unutarnje krvarenje

S latentnim krvarenjem pojavljuju se sljedeći simptomi:

 • hipotenzija;
 • povećanje broja otkucaja srca;
 • plitko disanje;
 • pospanost;
 • krvavi vaginalni izljevi.

Razlog je neuspješna sterilizacija ili prekomjerna briga vlasnika koji je postavio psa u blizini grijaćeg radijatora ili postavio grijaće podloške. Patologija zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju.

Rastvaranje ili upala šavova

Upala šavova javlja se zbog nepoštivanja vlasnika ili kirurga s pravilima asepsisa. Divergentnost šavova najčešće je rezultat nadzora peticije. Može gnječiti šavove, napraviti oštar pokret. S pojavom iscjedka iz rane treba se obratiti kirurgu koji je izvršio operaciju.

Kirurška infekcija

Upala se javlja kada nepravilna primjena pravila antiseptika, kao i kronični upalni procesi koji se javljaju u tijelu psa. Bolest se odlikuje sljedećim značajkama:

 1. Depresija.
 2. Hipertermija ili niska temperatura.
 3. Brzo slab puls.
 4. Žeđ.
 5. Nedostatak apetita za psa.
 6. Povraćanje.

Veterinar propisuje antimikrobne lijekove i simptomatske agense.

kila

Pojavljuje se kada se skrivene šavove divergiraju. Nedaleko od vanjskog ožiljka nastaje kvržica u kojoj su ispali unutarnji organi. Liječenje je brz.

Mokraćna inkontinencija

Najčešće se bolest pojavljuje nekoliko godina nakon sterilizacije. Najprikladnija metoda liječenja za vlasnike pasa jest cjeloživotno hranjenje lijeka Propalin ili njegovog analoga, koji je propisao veterinar. Lijek ima nuspojave, stoga ga treba koristiti pod nadzorom stručnjaka.

Posljedice sterilizacije

Najviše neugodan učinak sterilizacije je nastavak estrusa, kao i pretilost.

Nastavak estrusa

Ako se estrus pojavljuje kod mladog psa nakon nekoliko tjedana ili mjeseci, to ukazuje na nepravilno uklanjanje jajnika ili razvojnih abnormalnosti, kada tkiva jajnika nisu na mjestu. Ponekad se estrus pojavljuje u pasu u mnogim mjesecima ili godinama. Ako nekoliko stanica ostane nepromijenjeno, postupno se vraćaju. Začeće je nemoguće. No, ako vlasnik kuje nije zadovoljan svojim ponašanjem, provodi se ponovna sterilizacija. Glavni uzrok estrusa u odraslih kuja je tumor koji je metastazirao.

gojaznost

Životinje koje žive u visokim zgradama pate. Problem je u tome što pretilost uzrokuje druge, teže bolesti psa - dijabetes, itd. Spriječiti patološko stanje može biti razumna vježba i organizacija uravnotežene prehrane. Potrebno je češće hodati, provoditi aktivne igre. Ponekad je potrebna pomoć veterinara ili iskusnog vodiča pasa.

Organizacija racionalnog hranjenja je dužnost uzgajivača pasa. Glavna stvar je ograničiti brošure. Pas je kontraindicirana čokolada, slatkiši, kolači, svježi kruh, kobasice, mesni proizvodi sa začinima. Cjevaste kosti odrasle ptice ne mogu se davati uzgajivačnice, s uzdužnim cijepanjem one čine oštre čestice koje mogu probušiti crijevni zid. Najbolja opcija je hraniti gotovu suhu hranu, ako je moguće - premium klase.

Trošak rada

Sterilizacijske stope variraju ovisno o klinici, masa kuje, kvaliteti života pasa, dodatnim uslugama. Trošak sterilizacije prikazan je u tablici.

STERILIZACIJA suku. ZA I PROTIV

Sterilizirajte ili ne sterilizirajte svog psa - takvo pitanje prije ili kasnije ustaje prije svakog vlasnika. Trenutno je ova operacija vrlo popularna.

Postoji mnogo stajališta o ovoj operaciji. Neću razgovarati o moralnoj strani ovog pitanja, kažem samo jednu stvar - pas neće osjetiti osjećaje inferiornosti i patiti od nemogućnosti majčinstva, kako misle neki vlasnici. S veterinarskog gledišta, moguće je istaknuti argumente "za" i "protiv".

POSITIVE MOMENTS
Dakle, pas sterilizacija može donijeti vam i vaš dragi sljedeće pozitivne točke:
- prije svega, zbog uklanjanja jajnika, prestaje produkcija ženskih spolnih hormona, što doprinosi pojavi brojnih bolesti karakterističnih za ženke: tumor mliječne žlijezde (ne čekajte dok psa nema karcinom dojke 4), endometritis, lažno zujanje, pyometra itd.;
- odsutnost maternice u potpunosti eliminira mogućnost upale (za ne sterilizirane pse, dijagnoza pyometra nije neuobičajena i u većini slučajeva ima jedan ishod - ovariohisterectomija, u biti istu sterilizaciju, ali kasnije u životu i komplicirana gnojno upalnim procesom)
- odsutnost neželjenog zujanja, što može postati velika "glavobolja" za vlasnike pretjerano ljubljenih ženki;
- za određeni postotak žena koje su sklone pobjeći od kuće u potrazi za seksualnim partnerom, ta potreba nestaje;
- više se nećete morati sakriti u grmlju za vrijeme šetnje i raspitati se o seksu njihovih kućnih ljubimaca od pješačkih hodalica koji prolaze, kao što ste učinili tijekom vrućine vašeg psa;
- i, naravno, medicinske indikacije za sterilizaciju su čimbenik koji nadilazi bilo kakve nedostatke, jer ponekad operacija može spasiti vaš voljeni život. Glavne medicinske indikacije su upalne bolesti maternice, cistične promjene u tkivima jajnika, tumora maternice i jajnika.

PORTABNI UREĐAJI

Postoje, međutim, vrlo težak argumente protiv sterilizacije:
- Pas je kupljen za uzgoj (iako nakon kraja "karijere" preporučujemo rad);
- iz zdravstvenih razloga, psa ima apsolutne i relativne kontraindikacije za operaciju, na primjer, kardiovaskularni neuspjeh, zatajenje bubrega itd. Međutim, mnoge su kontraindikacije još uvijek relativne, a uz dobar radni tim i pravilnu pripremu životinje, sterilizacija se može provesti ako je dostupna;
- staru životinju (ako nema naznaka za operaciju, psi stariji od 10 godina ne moraju biti sterilizirani);
- nakon sterilizacije, pas može promijeniti njezin vanjski izgled, izgleda prekomjernu težinu. Taj se problem može ispraviti praćenjem prehrane životinje i uvođenjem potrebne količine tjelesne aktivnosti.
- nenamjerno mokrenje kod pasa. Ova komplikacija je relativno rijetka. Predisponirajući čimbenici mogu biti samo operacija i promjena hormonskog stanja životinje nakon operacije.

KADA STERILIZIRATI?
Ako odlučite sterilizirati vašeg psa, najbolje je to učiniti prije prve ili druge topline. To će smanjiti rizik od raznih bolesti reproduktivnog sustava na minimum. Kada se životinja sterilizira prije prve topline, rizik od razvoja raka dojke smanjuje se deseterostruko. Međutim, to nije apsolutni zahtjev i operacija neće donijeti štetu, već će suprotno smanjiti rizik od onkoloških i drugih bolesti čak i ako se radi u zrelijoj dobi.
PROJEKTIRAJUĆI MITI

Također bih želio odstraniti još jedan mit o sterilizaciji koji navodno "treba dati psu da rodi prvo leglo" - ta izjava ne nosi nikakvu medicinsku opravdanost. U svjetskoj praksi životinje se steriliziraju u trajanju od 5-6 mjeseci i ranije, preporučujemo da se ova operacija provede od 8-9 mjeseci.
Operacija tijekom estrusa, trudnoće, hranjenja štene, bolesti, 14 dana prije i poslije cijepljenja treba provesti samo ako postoji ozbiljna medicinska indikacija.

ZAPOŠLJAVANJE RIZIKOVA RAČUNA
Svatko, pa čak i planirana operacija, ima određene rizike koji se ne mogu zanemariti:
- individualna netolerancija na anestetici;
- alergijska reakcija na materijal za šivanje;
- popratne latentne patologije koje se ne manifestiraju tijekom pripreme za operaciju.
Međutim, ako sve ide kako je planirano, tj. životinja je zdrava, obavljeno je sve potrebno istraživanje, operacija se izvodi u klinici s opremljenom radnom sobom i osposobljenim osobljem, sve to omogućuje smanjenje mogućih rizika na minimum.

ČUVANJE ZA PASA NAKON OPERACIJE

fotografija: Dreamstock.ru

Dopuštena je uporaba na stranicama i forumima ako postoji aktivna veza na materijal.