Chihuahua: foto Chihuahua

Chihuahua je pasmina najmanjih pasa koji je značajan doprinos razvoju drevnog i modernog uzgoja pasa. Ime pasmine odgovara meksičkoj državi Chihuahua gdje su pronađeni psi.

Različite vrste pasa pasmine Chihuahua.

Porijeklo pasa

Predak Chihuahua smatra se psa techichi - svetom životinjom drevnih Maya, Toltec i Aztec, razlikuje se po svojoj maloj veličini i dugoj kosi, čiji prvi spominjanje potječe još iz 1500. godine prije Krista. e. Kao rezultat križanja s kineskim crestom, u 1500. godini. e. pojavile su se kratke kose, koje su Španjolci posve uništili nakon pada Azteckog carstva. Spominjanje posljednjih primjeraka pripada krajem 18. stoljeća.

Minijaturni potomci bili su najčešće u blizini Chihuahua, meksičke države (španjolski Chihuahua), pa su lokalni trgovci prodali pse za turiste iz Europe pod imenom "Chihuahua pas" (španjolski, slovo h nije moguće čitati).

Neobični, minijaturni psi s poslušnim temperamentom brzo su stekli popularnost, a 1904. godine glatko plava žena nazvana Midget predstavljena je na sajmu psa u Philadelphiji.

Godine 1923. osnovan je Nacionalni Chihuahua klub i odobren je prvi službeni standard pasmine, priznajući samo glatka chihuahuas. Godine 1949. nastao je britanski klub Chihuahua, gdje je, nakon pet godina, zajednički standard pasmine, koji prepoznaje glatke i duge kose pasa, odobren zajedničkim naporima britanskih i američkih.

Opis pasa

Chihuahua je kompaktan pas s proporcionalnom tjelesnom strukturom, mužjaci se razlikuju po kvadratnom formatu, kuja imaju malo izduženo tijelo. Trenutačni standard pasmine osigurava dopuštenu težinu odraslih oba spola u rasponu od 0,5 do 3 kg.

Izgradnja tijela

Unutar pasmine postoje 2 vrste pasa:

 • cobi-tip - gusti, zdepasti, dobro povezani pojedinci;
 • jelena - svjetlo, elegantne uzorke s jelom jelena.

Chihuahua tijelo je mršavo i skladno, s ravnom vrhom linije i gracioznim zavojem mišićavog trbuha. Leđa je kratka, snažna, krupica je snažna i široka.

Thorax je razvijen i dubok, s zaobljenim rebrima, umjereno opsežan, vidljiv sa strane - sveden na laktove.

Ramena su malo suha, prednje noge ravne, duge, koljena čvrsto tijelom. Stražnje noge su dobro razvijene, mišićave, s uspravnim položajem i izraženim zglobovima, skladno u kombinaciji s kutovima prednjih nogu.

Šape su ovalnog oblika, vrlo male, s razvedenim, ali ne i labavim prstima koji završavaju u istaknutim kandžama. Zupčasti jastučići su elastični i osjetljivi. Twisted udovi i upleteni spojevi smatraju se ozbiljnim nedostatkom.

Rep je umjerene duljine, širok u podnožju, nježno se sužava prema kraju. U mirovanju, rep je spušten i razlikuje se od lagane zavoja, kada je uzbuđen, drži vrlo visoko, uvijanje u polu prsten u smjeru struka.

Vrata mužjaka su deblja s izraženom gornjom linijom. Dužina vrata - prosjek, za pojedince oba spola. Prednji dio dugogodišnjeg chihuahua vrat bi trebao imati "dugačku" dulju kosu.

glava

Značajka chihuahua je lubanje u obliku jabuke. Njuška je kratka, na bočnoj strani izgleda ravno, široka u podnožju, nježno sužavajući prema nosu. Čisti nokti se lagano spuštaju.

Obrazi su blage, usne su suhe, uske na čeljusti sa škarama ili ravnim zagrizom.

Oči su velike, zaobljene, vrlo izražajne, postavljene plitko, ali ne izbočene, tamne.

Uši su velike, stojeći, široke u podnožju, vrlo udaljene, s lagano zaobljenim vrhovima. Kut nagiba u odnosu na horizont je 45 stupnjeva.

Lijepe pahuljaste chihuahuas.

Vuna i boja

Chihuahuas s glatkom kosom prekriveni su kratkim, mekanim premazom kože, tijesno po tijelu. Rep, vrat i poddlaka mogu imati dulju kosu, grlo i trbuh su rijetki.

Dugih kose Chihuahuas razlikuju se od svoje duge, svilene kose, ravne ili blago valovite. Standard pasmine omogućuje dulju kosu na ušima, vratu, repu i leđima udova.

Chihuahuas su jedinstveni u različitim bojama dopuštenim u bilo kojoj kombinaciji. Najpopularniji je crvena boja, crvena s crnom i bijelom masom i sable. Plava, crna i bijela boja, kao i čokoladne i tiranske boje smatraju se najrjeđom.

Znak Chihuahua

Rast chihuahua završava u dobi od 6-7 mjeseci, a istodobno se njihov lik konačno formira, pa se psi počnu baviti odgojem i socijalizacijom što je prije moguće.

Chihuahuas su lojalni prijatelji, ljubomorno vezani za svog gospodara, pametni i umišljeni ljudi. Zahvaljujući izdržljivosti i prirodnoj radoznalosti, mogu se satima provoditi u vrtu, ali ako je vlasnik zauzet, rado će ga učiniti šutnjom tvrtkom, a ne pokušavajući privući pažnju posredstvom ili agresivnošću.

Prema stručnjacima, dugokosi Chihuahuas su poslušni i mirni, glatki - više aktivni i temperamentni. Među predstavnicima patuljastih pasmina, chihuahuas razlikuju se od najstabilnije psihe, emocionalne su, ali uopće nisu histerične i mirno podnose promjenu krajolika. Ekstremni stres može uzrokovati prisilno uriniranje u psu.

Chihuahua životni vijek je od 13 do 18 godina.

Mini Chihuahua - fotografije i opis pasmine

Chihuahua je jedna od najmanjih pasmina pasa na svijetu, nazvana po meksičkoj državi Chihuahua. Ovi psi imaju dvije vrste: glatka kratka kosa i longhair. Postoji još jedna klasifikacija pasmine - oblik glave. Postoji pas s lubanjom u obliku jabuke (jabuka) i psa s lubanjom tipa "jelena" (jelena u obliku jelena). Jabučne glave su popularnije jer su dominantne i češće.

Mali mini chihuahuas lako se izaziva, tako da nisu pogodni za malu djecu. Chi voli deke, jastuke i odjeću, često ulaze u njih, pretvaraju ih u špilju. Ovi psi više vole biti pod "nešto": ispod kreveta, ispod stola, pokrivača, u hladu. S vremena na vrijeme oni također uživaju svoj boravak na suncu.

Mini chihuahuas imaju širok raspon boja. Najčešći su crni i tan, smeđi i tan, bijeli, crni, bijeli i crni, i čokolada.

Kakav pas je taj mini chihuahua?

Mini Chihuahuas (i super mini) su obični Chihuahuas, ali manji od izvornog psa. Tu je i američki izraz "tikap", koji opisuje malu veličinu psa. Tikapova inačica Chihuahua tako je nazvana jer se mogu uvjetno uklopiti u šalicu čaja. Neki uzgajivači i vlasnici također nazivaju ovim minijaturnim psima Chihuahua.

Štenci novorođenih mini chihuahua su vrlo mali čak iu usporedbi s običnim Chi, ali s vremenom će rasti do svoje odrasle, veće veličine. Zbog njihove male veličine, ti psi često su meta drugih pasa i životinja pa im je potrebna velika pažnja kad su na otvorenom.

Priča mini chihuahua

Točno podrijetlo mini chihuahua nije poznato. Međutim, arheološki nalazi pokazuju da je pasmina također uzgojena u Meksiku.

Poznati pobjednik Hernan Cortes, koji je došao u Meksiko 1520. godine, vidio je i opisao te pse. U svom pismu kralju Španjolske spominje da Azteci koriste pse kao hranu. Vjerojatno su uzgajali uzgajivači i prodavali na tržištima.

Pored izvora hrane, Azteci su imali zanimljive običaj glede mini i običnih Chihuahuas: kad je Aztec umro, bilo je uobičajeno kremirati tijelo njegovog psa s njim. Vjerovalo se da pas prati dušu pokojnika i pomaže mu ući u drugi svijet.

Visina i težina mini chihuahua

Nema standardiziranih mjerenja visine i težine za mini chihuahuas. Visina odraslih standardnih chihuis je od 15 do 23 cm, a težina - od 1,5 do 3 kg. Međutim, težina odrasle mini chihuahua obično u prosjeku od 1 do 1,5 kg. Postoji i dodatna sorta - "super mini", težina tih pasa varira od 500g do 1kg.

srednji ljudski vijek

U prosjeku, životni vijek mini i običnih chihuahuas kreće se od 15 do 20 godina, što je mnogo dulje od većine drugih pasmina pasa. Glavni čimbenici koji utječu na Chiov životni vijek su: pravilna prehrana, zdrava tjelesna težina, redovito praćenje zdravlja i dobra genetika - čimbenik koji je različit za svaki pas.

Bolesti i zdravlje

Mini chihuahuas, kao male pasmine, skloni su za nekoliko bolesti koje su karakteristične za male pse. Osim toga, statistike pokazuju da je manji pas, više zdravstvenih problema ima, kao što svaki veterinar će potvrditi. Međutim, većina problema s kojima se suočavaju Chi nije kritična ili smrtonosna.

Mini Chihuahuas su skloni sljedećim bolestima:

 • hidrocefalus
 • Hipoglikemija i pretilost
 • Plućna stenoza (bolest srca)
 • trahealnog kolapsa
 • Kronični bronhitis

Mnogi zdravstveni problemi Chihuahua mogu se spriječiti ili ublažiti, a neki od njih mogu se riješiti uz pomoć jednostavnih sredstava i metoda.

Cijena štene

Cijena mini i super mini chihuahua štenci značajno varira, štenci iz vrtića mogu koštati od 15 do 90 tisuća rubalja i više. Troškovi štenaca bez pedigree mogu biti od 10 tisuća rubalja. Ako su štenad još niži, to je razlog za pažljivije upoznavanje uzgajivača i uvjete prodaje.

Uz uobičajene probleme s kojima se suočavaju vlasnici malih pasa i briga za kućne ljubimce, mini chihuahua može biti jako zanimljiva i zabavna! Sa svojim sitnim veličinom i smiješnim smiješnim karakterom, ove male kišice su jedna od najboljih vrsta pasa i kućnih ljubimaca!

Foto mini chihuahua

foto chihuahua mini glatka kaputa

foto chihuahua mini longhair

Moj stražar

Pas Blog - Moj Watchdog

chihuahua

U drevnim vremenima, ovi su psi živjeli među Mayanskim i Azeškim narodima. Chihuahua je bio dirigent mrtvih Indijanaca u svijetu mrtvih. Unatoč svojoj skromnoj veličini, ovi kućni ljubimci su hrabri, temperamentni i vjerni prijatelji.

Karakteristike pasa

Obiteljski privitak

Stav prema djeci

Odnos prema strancima

Sklonost treningu

Povijest podrijetla

Predstavnici ove pasmine smatraju se najmanjim psima na svijetu. Ovo dijete duguje svoje ime u svojoj domovini - državi Chihuahua, koja se nalazi u Meksiku. Predaka pasmine su "techichi" psi koji su živjeli s meksičkim Indijancima 1500. godine prije Krista.

Početkom 16. stoljeća, španjolski kolonijalci sletjeli su na obale Meksika, koji su kasnije prešli "pijavicu" s kineskim (ćelavim) crested pasom.

Godine 1904. stvoren je National Chihuahua Fans Club u Philadelphiji. Prvi standard pasmine usvojen je 1923. godine. Pojavom patuljastog psa u Rusiji zabilježen je 1959. godine.

Opis pasmine Chihuahua

U opisu pasmine nalazi se sljedeća klasifikacija:

 • ovisno o težini - mini, super mini i standard;
 • prema tipu - tipu cobi, vrsti dir;
 • na kaput - gladak, dugokosi;
 • po kvaliteti - pokazati razred, klasa pasmine, klasa ljubimca.

Pasmine karakterizira pokretljivost, neustrašivost i domišljatost.

 1. Težina odraslog psa je od 0,5 do 3,5 kg. Visina u grebenu - 15-23 cm.
 2. Tijelo psa je kvadrat, kuja je izdužena.
 3. Glava je okrugla, oblika poput jabuke.
 4. Nosa je mala, prsa su široka, vrat je srednje dužine, gornja crta ravna, leđa je kratka i jaka.
 5. Oči su okrugle, ne izbočene, tamne boje.
 6. Uši su velike i uspravne.
 7. Šape kratke, tanke ravno.
 8. Rep je srednje duljine, ravne.

Nedostaci pasmine uključuju krhkost ove djece. Oni su skloni ozljedama zbog tankih kostiju i minijaturnih veličina.

Vidi također:

boje

Standard pasmine omogućuje različite kombinacije i vrste boja.

 1. Crna - Chihuahua ove boje je potpuno crna. Moguće je crno-bijelo bojanje.
 2. Crna i Tan - prisutnost jasno definiranih plamenika u kombinaciji s glavnom crnom bojom. Ova boja je tipična za patuljaste pincere, tako da su bebe često zbunjene s predstavnicima ove pasmine.
 3. Čokolada - karakterizira tamnosmeđa sjena. Postoje dvije varijacije boja čokolade - čokolada i tan i čokoladna trobojnica.
 4. Brindle - tigrasta boja daje promjenu crvene boje s bijelom, crnom i čokoladnom bojom.
 5. Sable - svjetlo smeđa ili bež boja prevladava u sable boje. Postoje i bijele točke na prsima i na vrhovima šapa.

Pasmina također ima plavu, ljubičastu i crvenu boju. Različite opcije boja su dopuštene samo ako je to elitni pas, a ne poluproizvod.

karakter

Chihuahua - uravnotežen i smiren. Oni mogu sjediti cijeli dan u posebno dizajniranoj torbi i putovati s njihovim gospodarom, nikada ne stvarajući nelagodu.

 1. Ovi kućni ljubimci su ljubomorni, ali se mogu družiti s drugim životinjama.
 2. Ozbiljni psi, njihova hrabra priroda će zavidjeti bilo koji borbeni pas.
 3. Samoća je izvanzemaljac djeci, nemojte dugo ostavljati kućne ljubimce.
 4. Ne vole kad podignu svoj glas.
 5. Vole se uživati ​​u suncu.
 6. S članovima obitelji su nježne i prijateljske.
 7. Znatiželjni, hot-tempered, sposobni da se uključe u borbu s velikim psima, što može dovesti do loših posljedica za djecu.
 8. Oni nisu upoznati sa kukavičljem, ako osjećaju opasnost za gospodara, postat će obrambeni.
 9. Vrlo tihi psi i ne vrijeđaju, za razliku od ostalih ukrasnih pasmina.

Ako govorimo o prednostima i nedostacima tih kućnih ljubimaca, oni nemaju negativne kvalitete. Ovaj pas je obitelj, poslušan, okretan. Pasmina je karakteristična isključivo pozitivno.

trening

Chihuahuas je lako trenirati, a obrazovanje psa može se povjeriti bilo kojem članu obitelji.

VAŽNO! Treba imati na umu da je riječ o prevelikom psu, brzo se umori. Svakodnevno morate provesti malo vremena za trening. Štenci ove pasmine su vrlo pametni, brzo se nauče koristiti zahod.

Ako ne znate kako podići štenad pasmine, obratite pozornost na sljedeće savjete:

 • Ne kupujte štence mlađe od tri mjeseca. Oni trebaju bliski kontakt s rođakima u ranoj dobi, ako je to ograničeno, pas će se razviti sebični i neposlušni;
 • biti dosljedan, dobiti psa izvršiti naredbe;
 • Nemoj dopustiti gostima i strancima da ih hrane i zapovijedaju;
 • pohvaliti svog ljubimca za izvođenje zapovijedi i tretirati ga s poslastica;
 • nikada ne tuku vašeg ljubimca niti podići svoj glas;
 • biti strpljiv s djetetom;
 • ispraviti ponašanje psa;
 • Pustite da pas zna da ste gospodar kuće.

Jednostavno roditeljstvo učinit će vašeg ljubimca prijateljem dobrodošlice djeteta, kao i ugodnim suputnikom u šetnji u parku.

Njega i održavanje

Znate li koliko žive chihuahuas? Očekivano trajanje života beba s poštivanjem pravila skrbi je 14-18 godina. Ovi psi nisu zahtjevni, ali nekoliko pravila kako se brinuti i kako oprati psa svaki vlasnik bi trebao znati.

higijena

 1. Kratkoročni psi skoro nisu skloni mužnji, dugotrajnih - prolivenih 2 puta godišnje. Vuna je potrebno četkati 3-4 puta tjedno, koristeći posebne četke. Ako Chihuahua ima dugu, pahuljastu vunu, preporuča se kupiti specijalni češalj za to zaobljenim zubima.
 2. Potrebno je kupati bebu 3-4 puta godišnje s nježnim šamponom. Tijekom plivanja, pobrinite se da voda ne pada u uši, oči.
 3. Na kandžama za šišanje dodijeliti vrijeme 2-3 puta mjesečno.
 4. Oči svakodnevno obrišu iz mukoznih sekreta čistim, vlažnim obrisom.
 5. Postoje slučajevi kad ne postoji nezavisna promjena zuba. Kao posljedica - pogrešan zalogaj, rani gubitak zuba. Za pomoć je najbolje kontaktirajte veterinara. Zubi treba čistiti jednom mjesečno s praškom za zube i četkom kupljenim u trgovini za kućne ljubimce ili kućnom ljubimcu.
 6. Ne sviđa mi se hladnoća. Zimi, trebate kupiti posebnu odjeću. Neki vlasnici žude zbog svojih kućnih ljubimaca i vole da čekaju sezonsku hladnoću u stanu.
 7. Parenje mora biti dopušteno u određenoj dobi. Za muškarce - ne kraće od dvije godine, za kučke - ne kraće od 1,5 godina. Ako se parenje pojavi ranije, to će negativno utjecati na daljnji fizički razvoj žene i mladunčadi i zdravlje novorođenčadi.

sadržaj

Uzmite si vremena da se brinete o sadržaju Chihuahua.

 1. Čuvajte svoje ljubimce na sigurnom, zatvorite sve utičnice i žice koje se nalaze na visini psa.
 2. Kupite psa dva zdjela - za hranu i vodu.
 3. Odaberite sobu u kojoj će se kućni ljubimac nalaziti. Trebao bi biti topao i udoban. Pazite da nema skica. Često, mališani stavljaju posebne kuće koje kupuju u trgovini za kućne ljubimce.
 4. Upoznajte čistoću od prvih dana nastupa u kući.
 5. Uzmite ovratnik i remen, ako volite nositi dijete s vama, vodite računa o prikladnoj torbi.
 6. Obavezno kupujte higijenske proizvode (četke, šampone, kogterez), komplet prve pomoći s lijekovima za prvu pomoć.
 7. Izbjegavajte razne igračke - loptice, kosti bjelančevina.

zdravlje

Cijepljenje se sastoji od dva cijepljenja, prva u dobi od 9 tjedana, druga u dobi od 12 tjedana. Za održavanje imuniteta u budućnosti cijepljenje se obavlja jednom godišnje. Ne preporučuje se ubrizgavanje cjepiva. Za cijepljenje štene kod kuće, pozovite veterinara.

Najopasnije zarazne bolesti pasmine su:

Također su naišli na takve bolesti:

 • konjunktivitis;
 • reumatizam;
 • rahitis;
 • gipoavitaminoz;
 • alergije;
 • dermatitisa.

VAŽNO! Ako ne znate kako prepoznati znakove bolesti ili sumnjate u bilo kakve promjene u zdravlju svog ljubimca, odmah se obratite veterinaru.

Što hraniti

Mlađi štene od Chihuahua, to je češće potrebno hraniti. U dobi od 7 mjeseci, broj hranjenja je 3-4 puta dnevno, u budućnosti postupno prelazi na dva obroka.

Važnije je od hranjenja štene koje pas odraslih ima potpuno formiranu kost, zdravu kosu i zube. Dijeta treba sadržavati proteine. Prilikom odabira načina na koji hranite odraslog psa, zaustavite se na takvim proizvodima:

 • kuhana teletina, govedina, perad;
 • žitarice (riža, heljde, kukuruz);
 • kuhani, neliječeni krumpir;
 • fermentirani mliječni proizvodi (kefir, jogurt, sir);
 • kokošja jaja;
 • kuhano i svježe povrće;
 • razni voće;
 • morske ribe.

Težina jednog posluživanja trebala bi biti 60 grama. Ne dajte bebu slatku i prženu hranu. Ako razmažite hranu psa, pobrinite se da je niska kalorija i sadrži korisne vitamine i minerale.

video

Chihuahua fotografije

Koliko je štene

Cijena štenaca Chihuahua varira od 15.000 do 100.000 rubalja. Trošak ovisi o težini, boji, tipu, klasi pasa. "U rukama" možete kupiti po cijeni od 7.000 rubalja.

Preporučujemo čitanje: Jeste li spremni kupiti štene?

rasadnici

Prije nego što odlučite gdje kupiti chihuahuas, pročitajte recenzije o uzgajivačnici, o uzgajivačima. Saznajte kako roditelji izgledaju i kako su bili bolesni, kakvu hranu pružaju štenci, što vole i što jedu, i kakva je to legla.

Kupnjom štene dobivate lojalnog prijatelja, dobrog partnera i izvora pozitivne energije.

Chihuahua štenci

U albumu 205 fotografija pasa

U ovom odjeljku možete vidjeti slike malih pasa vrlo popularne, ukrasne pasmine Chihuahua, koja preuzima svoje korijene u predkolumbijanskoj Americi. Fotografije ovih lijepih pasa iz moskovskih uzgajivača bit će zanimljiva i za istinske ljubitelje pasmine i za ljude koji žele znati više o tome. Kao i svi ludi roditelji koji ljube svoje male članove obitelji, uvijek smo sretni kad vidimo kada naši Chihuahua štenad u Moskvi izazivaju naklonost i divljenje gostiju kluba i posjetitelja Mini-Psi ostavljajući svoje dojmove u svojim komentarima na smiješne i slikovite fotografije Chihuahuas. Nadamo se da će naši psi vas obratiti pažnju na ovu drevnu meksičku pasminu! :-)

Chihuahua štenci za prodaju:

oglas

Mi ne samo da kažemo da volimo pse, već im dajemo svu našu ljubav!

Chihuahua - povijest pasmine, opis, temperament, stav prema ljudima i životinjama, briga + 92 fotografija

Chihuahua - najpoznatiji pas na planeti. Bila je pasmina iz Chihuahua (Meksiko). Zatvorite oči prema vanjskim značajkama Chihuahua, i vidjet ćete punopravnog psa s vlastitim osobinama.

Pro i kontra

Dugogodišnji pas: život do dvadeset godina - rezultat pravilnog liječenja vlasnika.

Strah, mraz ili uzbuđenje čine psu drhtanje. S obzirom na to, pohranite toplu odjeću za hladnu sezonu. U zimskim mjesecima, hodajte brzo, izbjegavajući snijega nanosa.

Ako nisu navikli (a ne socijalizirani) od djetinjstva, otkrivaju neprijateljstvo prema strancima.

Samo hodajte na remen. Lovni instinkt će omogućiti psu kore na drugima, ali veličine neće dopustiti da budu potpuno zaštićeni.

U kući s djecom mlađoj od osam godina takav je pas bolji da ne započne.

Pridržavajte se posebno razvijenih pravila i ostanite u vlasniku kuće, ne dopuštajući vašem mjestu da odvede dom Chihuahuas.

Kupite štenad samo u dokazanu uzgajivačnicu, kako biste izbjegli "lažne" u osobi s odstupanjima. Politika cijena varira od trideset pet do pedeset tisuća rubalja.

Povijest pasmine

Domovinu izgleda smatra Meksiko, Chihuahua, vrijeme - početak šesnaestog stoljeća (orijentir - 1519g.)

Psi pasmine pasmine Chihuahua dužni su svojim psima uvezenim psima iz Europe.

Ljubljeni su zbog svoje mirne prirode. Pocket psi su imali nadimak da su bili poznati po svojim slavnim osobama da ih nose svugdje.

Budući da su prvi rangirani po želji, postalo je široko popularno komercijalno uzgoj.

opis

Uzgojni standard navodi masu do 3 kilograma, a iza nje pasa doseže petnaest do dvadeset tri centimetra, iako ima i trideset i osam centimetara.

Chihuahuas nisu atletski, ali mali i nježni. Rep je srednelinny, nije zaustavljen.

Ideal (vidi fotografiju pasa Chihuahua) je pojedinac s glavom sličnom jabučici, kratku crtu s oštrim prijelazom glave prema njušci ("stop"). Imaju "molitve" oči, ali ne i na putu.

Uši smiješne veličine (duljina i širina), malo nalikuju na uši šišmiša. Boje - sve vrste: od bijele, plave do crvene i crne boje.

Temperatment

Iako je ukrasna pasmina, ona je i dalje pribor. Malo je pasa tako privezano vlasnicima.

Priroda odgovora na stranca u potpunosti ovisi o temperamentu određenog psa, većina, naravno, susrest će ga s bučnim laje.

Kod djeteta pas ima tešku vezu. Što god da je, nemojte početi ovu pasminu, ako kuća ima djecu do osam godina.

psi

Glavna masa obično percipira poznate pse, ali neprijateljski nepoznate.

Vrlo su rijetko ugrizli, ali kora često, što izaziva refleks reakcije životinja. A ovo je već opasno za nasilnike. Nema problema, možete zadržati kod kuće nije 1 pas, bolji od iste pasmine.

Odnos sa životinjama

S drugim životinjama postoji više mirno, za razliku od ostalih pasmina. Lovački refleks je minimalan.

Ali mačka (uzimanje Chihuahua za glodavca) može biti prijetnja, budući da su veliki grabežljivci od pasa i oni se stalno lovi.

trening

Temperament (koji pokriva cijeli niz pasmina) određenog psa utječe na njegovu tendenciju treniranja. No opća presuda je ovo: teško će učiti štene glavnoj zapovjednoj bazi.

Ali za razinu poput graničnog kolja, ova pasmina nije namijenjena. Teškoća za pasminu stvara proučavanje načina. U svakom slučaju, vlasnici moraju biti strpljivi.

Postoje tri razloga za poteškoće u izobrazbi:

 • zbog malog mjehura;
 • kroz malu veličinu psa može bilo gdje krenuti, bez ikakve primjećenosti. Nakon toga, neprilagođena navika ostaje;
 • oni imaju primitivno ponašanje kao rezultat karaktera.

Tjelesna aktivnost

Mala fizička aktivnost i veličina najvažniji su razlozi za kupnju ove pasmine. Vaš pas će trebati svakodnevne svečanosti i to je to, ali bez ikakvog opterećenja, uopće ne postoji način.

Ako ne želite pomoći životinji da zadovolji svoje prirodne potrebe, budite spremni za agresivno ponašanje vašeg ljubimca (lajanje, gnječeni namještaj).

Loše ponašanje

Nemojte dopustiti rođenje sindroma malog psa, koji proizlazi iz pogrešnog ponašanja vlasnika koji oprašta njezinu "slabost" (i pogrešno ponašanje) i to učvršćuje takve akcije.

Takvi psi dopuštaju da dominiraju, ponašaju se agresivno i potpuno su nekontrolirani.

Većina pasa se boji dječaka, ali voli djevojke. Obratite pažnju! Omiljeni, poput bilo kojeg psa, osjeća vaš stav.

Iskusni vodič za pse će prisiliti pasmina pasmine Chihuahua da se smanji, ali činjenica neće biti smanjena.

Duge kose Chihuahua. briga

Trebaju više njege nego glatke kose, ali manje od predstavnika drugih pasmina. Trajno češljanje pomoću ne-kruta četka. Nije potrebna kvalificirana njegu.

Škripljivo, tako da u vašim ušima nema tekućine. Psi nisu hypoallergenic i molt.

Chihuahua glatka kaputa. briga

To je prilično jednostavno, ne predviđa golemu količinu vremena i truda. Potrebno je stalno četkanje vune s kratkim zubima. Na pranje su savjeti isti. I nakon kupanja, brzo osušite psa.

Prisutan je proces moltinga - to je izraženiji nego kod dugotrajnih muškaraca, ali manje nego kod ostalih pasmina.

zdravlje

Loše vrijeme utječe na zdravlje. Odjednom su hladne i trebaju odjeću kako bi se zaštitile od smrzavanja.

Pješačenje u našoj zemlji uglavnom nije u žurbi tijekom zimskih mjeseci, ali se ne pokazuje dobro na psu koji će biti dosadno. Za zagrijavanje, pas traži muškarca koljena, radijator, drugi pas, i tako dalje.

Chihuahua štenci rođeni su s nerazvijenom lubinom (prisutnost izvora, koji će biti odgođen za šest mjeseci). Ovo stanje je stvaranje glave u obliku jabuke.

Postoje psi koji imaju proljeće ne prerano, stoga ih morate uzeti u obzir. Dogodilo se da veterinari koji nisu zaređeni za tu značajku, razmotriti fontanelinski edem mozga.

Kako hraniti Chihuahua

Da biste izbjegli nisku razinu šećera u krvi, trebate redovito hraniti pse. Vlasnici će biti dovoljno da imaju šećer ili med za psa.

Ako je potrebno, trljajte ih protiv nepca i zubnog mesa za najbrže usisavanje. Simptomi: pospanost, pojava neusklađenih pokreta, odsutan pogled, trzanje vrata.

Pasmina pasmine Chihuahua

Chihuahua pasmina: Poznanstvo i podrijetlo

Ti su mali psi došli iz drevnih sjevernoameričkih zemalja. Tvrdio je da se ova pasmina prvi put pojavila na američkom poluotoku Yucatanu, točnije drevnih Maya plemena. Iz tih plemena, Chihuahuas je pao na Aztec i Toltec (također američka plemena). Indijski narodi vjeruju da su chihuahuas svete životinje. Ova mala smiješna stvorenja igraju ulogu talismana tijekom čarobnih rituala. Indijci su vjerovali da su psi Chihuahua posjedovali doista divne sposobnosti, pa se stoga svaki član ove pasmine oslanjao na osobnu službu. Ta je osoba morala voditi brigu o životinji, kao i stalno hraniti i brinuti se za to.

Važno je napomenuti da čak i danas stav prema Chihuahua pasmini ostaje nešto posebno. Prvo, ova pasmina minijaturnih pasa smatra se jednim od najpopularnijih na svijetu. Drugo, mnogi poštovani pas uzgajivači tvrde da je predstavnik ove pasmine pravi "amulet sreće" za svoje vlasnike. Postoji čak i takva legenda koja kaže da su drevni Indijci pročitali određeni čarobni nad Chihuahua koji bi ih zaštitio od svih životnih nedaća i nevolja. Stoga mnogi ljubitelji takvih ukrasnih pasa vjeruju da je vitalna svrha Chihuahua raditi ljudima, živjeti u ljubavi i brinuti se.

Ime pasmine također se pojavilo slučajno. Tako su 1850. godine američki arheolozi pronašli slike uklesane u kamene blokove uz sudjelovanje ovih pasa. Ovaj poznati nalaz napravljen je u meksičkoj državi Chihuahua. Riječ je o toj španjolskoj riječi koja je postala osnova za ime pasmine ovih "starih" pasa. Izraz je na ruskom jeziku lagano izmijenjen.

Chihuahua značajke pasmine

Po pravu, pasmina pasmine Chihuahua smatra se najmanjim u cijelom svijetu. Težina prosječnog predstavnika chihuahua iznosi samo 1-3 kg. Rast tih stvorenja je također mali. Kod grebena rast je samo 15-23 cm (međutim, uzgajivači pasa vjeruju da danas ne postoji stroga granica na donjoj i gornjoj granici).

Vanjski znakovi chihuahua:

   • kompaktnost;
   • skladna tjelesna građa;
   • jabučnog oblika glave, koji je karakteriziran izraženim prijelazom od čela do njuške.

Pozitivna kvaliteta ove pasmine je činjenica da je njihovo održavanje moguće čak iu najmanjem stanu. Za one vlasnike koji ne mogu priuštiti hodanje njihovom ljubimcu svaki sat, chihuahuas ima još jednu prednost: mogu čak ići na toalet na pladanj, to jest kao mačke. Također, kompaktna veličina ove pasmine omogućuje vam da se vaš ljubimac na gotovo bilo koji putovanje.

Ovi mali psi mogu imati širok raspon boja. Međutim, najodaniji je danas srebrno-siva boja, koja ima plavkasto nijansu. Takva boja chihuahuas je iznimno rijetka, budući da uzgajivači ove pasmine i dalje uzalud pokušavaju unijeti gen ove boje. To je zato što taj gen često dovodi do razvoja ozbiljnih bolesti kod pasa. Zanimljivo je da je cijena Chihuahua ove boje 10 tisuća dolara i više.

Osim male veličine, Chihuahuas ima sljedeće značajke:

   • velika (u odnosu na tijelo) glavu;
   • kratki nos;
   • prilično velike uši sa stajanjem;
   • izražajne i duboke oči koje su široko razmaknute (međutim, ne smiju biti previše konveksne).

Ovi slatki psi imaju relativno kratke i vitke udove, a male noge imaju tvrdokorne prste.

Chihuahuas imaju prilično dugi rep. Najčešće je slatka uvučena u prsten, a također prekrivena gustom glatkom kosom.

Chihuahua je kaput dug i kratak. Kaput ovih pasa je gusta i sjajna.

Najčešće boje su:

   • smeđa ili fawn;
   • čokolada;
   • smeđa tigrasta;
   • bijelo i vrhnje;
   • crne boje i druge.

Priroda Chihuahua pasmina pasa, na prvi pogled, pas ima izvrstan čuvar instinkt, kao i odličan odgovor. Osim toga, chihuahuas su gotovo neustrašivi.

Postoji mišljenje da su dugodlaki predstavnici pasmine Chihuahua imaju ljubazniji karakter od svojih kratkovidnih rođaka. Međutim, vlasnici kratkovidnih predstavnika ove pasmine imaju radikalno drugačiju točku gledišta. Kažu da su kratkovidni chihuahuas ljepši od dugih pasa, jer često vole uživati ​​u rukama svoga gospodara. Naravno, sve to je zabavna pretpostavka, ali postoji neka istina u tim mišljenjima.
Teško je zamisliti da tako krhko i slatko biće može imati zli karakter. Međutim, priroda Chihuahua je zaista vrlo teško. Njihov oprezni ponašanje i prekomjerna pažnja prema svijetu oko nas preneseni su na pse iz njihovih predaka koji su živjeli u američkoj džungli.

Također se događa da chihuahua može početi naglucati, i da je smiri, postaje težak zadatak za domaćina. Ovi minijaturni psi čuvaju nagle goste, nemirnu djecu i nove ljude. Zbog iznenadnog užasa, mrvica se može spontano mokri. Na prvi pogled teško je pozvati ovu ljubav prema pasmini.

Međutim, u društvu poznatih ljudi, mali pas može postati nježni i energični poticatelj, što je vrlo zanimljivo gledati. Hrabri pipsqueak će se prevrtati kroz stan, stvarajući smiješne zvukove gruntinga.

Predstavnik ove pasmine pasa bit će za svog vlasnika najvjerniji prijatelj, jer imaju vrlo prijateljski i ljubazan karakter. Ovi temperamentni psi savršeno osjećaju raspoloženje svog vlasnika. Chihuahuas se nikada neće miješati i okrenuti na noge, ako vlasnici su zauzeti. U tom slučaju, mrvica će radije mirno leći udobnije negdje u kutu, uvijena u kuglu.

Treba također napomenuti da je Chihuahua sasvim inteligentan i brzog psa. Zato se sa pravim i upornim pristupom može naučiti dobre manire, kao i mnoge timove.

Uz navedene kvalitete, psi Chihuahua imaju sljedeće osobine:

   1. imati stabilnu psihu;
   2. psi su vrlo posvećeni svom vlasniku (ponekad čak i ljubomorni na njega);
   3. malo tvrdoglav, ali istodobno vrlo poslušan.

Mini Chihuahua pas

Mini kategorija uključuje pse čija težina ne prelazi 1,3-1,6 kg u odrasloj dobi. Preostale značajke mini-Chihuahua nemaju značajne razlike od onih standardnih uzoraka. Važno je napomenuti da vlasnici ozbiljnih uzgajivača ne prepoznaju podjelu pasa pasmine Chihuahua u različite kategorije. Naravno, često je smanjenje predstavnika ove pasmine koja se smatra glavnim kriterijem za prestiž. Stoga su cijene malih predstavnika puno veće nego kod pasa standardnih veličina. Međutim, ne postoji službena podjela chihuahuas u veličini.

Priroda mini-chihuahua uključuje kvalitete koje su svojstvene standardnim predstavnicima pasmine. Naime, ove mrvice imaju sljedeće značajke:

   1. privitak vlasniku;
   2. sposobnost treniranja;
   3. aktivnost i mobilnost;
   4. veselost.

Međutim, pri kupnji mini pasa, posebnu pažnju treba posvetiti zdravlju. Ponekad se dogodi da premalena veličina Chihuahua može ukazivati ​​na loš zdravlje i razvoj tih pasa, a ne na njihovu jedinstvenost. U drugim slučajevima, kao minijaturni chihuahua, jednostavno mogu prodati štene, koje će nužno rastu u odraslu osobu obične veličine. Najbolje je kupiti kućne ljubimce u specijaliziranoj školjki koja može pružiti jamstva za uzgoj Chihuahua.

Cijene za štenad Chihuahua

Prosječna cijena za "kvalitetne" štence može iznositi od 500 do 1000 eura. Politika cijena ovisi o karakteristikama pasmine. Prilikom kupnje budućeg ljubimca ne biste trebali obratiti pozornost na oglase s cijenom od 200 do 300 dolara. Po ovoj cijeni, možete kupiti štene s različitim defektima ili štene mestizo (koji neće biti od čistokrvnog podrijetla), a ponekad čak i čistokrvne životinje.
Za trenutke koji su odgovorni za određivanje cijene pasmine pasmine pasmine uključuju:

   1. trošak hrane štene i njegove majke u vrtiću;
   2. trošak parenja;
   3. izdavanje isprava i rodovnica;
   4. cjepiva i stvari.

Chihuahua odjeća

Ovi mali psi također trebaju toplu odjeću, a to je osobito vrijedno za hladno vrijeme. Odjeća ne služi samo kao ukrasni element (smiješni, čak i poznati dizajneri šivaju odjeću za chihuahuas), ali je neophodno kako bi se spriječilo hipotermija koja može uzrokovati razvoj mnogih bolesti. U specijaliziranim prodavaonicama danas možete naći veliki izbor veste, jakne, kaputa i kombinezona, kao i smiješne cipele koje će vam pomoći u zaštiti vaših kućnih ljubimaca od snijega, kiše i hladnoće.

Raspon odjeće za chihuahua danas je toliko velika da vlasnici mogu odabrati za svoje ljubimce, ne samo odjeću za ulicu, nego i za kuću. Dakle, u smiješnim kućnim papučama i pidžama, mrvica će dodirnuti sve članove obitelji. Osim toga, za gotovo svaku prigodu, ako želite, možete kupiti zanimljivu karnevalsku nošnju zahvaljujući kojoj će Chihuahua postati pravi zvijezda večeri.

Chihuahua kennele

Iz gore navedenog slijedi da vodeći uzgajivači pasa svijeta preporučuju da se budući kućni ljubimac cijele obitelji pribavi samo u specijaliziranim rasadnicima koji imaju službenu prijavu. Osim toga, stjecanje štene u vrtiću, vlasnik potpisuje ugovor koji jamči prisutnost svih karakteristika pasmine. Također, ovaj dokument će jamčiti štence zdravlje.

Danas, stjecanje Chihuahua štene u vrtić nije manifestacija snobizma, ali se smatra samo briga za dobrobit i zdravlje budućeg ljubimca.

Treba napomenuti da kod kupnje čistokrvnog štenca pasmine Chihuahua, uzgajivačnica također mora dostaviti dokument koji dokazuje stručnu procjenu Međunarodne organizacije za organizaciju pasa (FCI). Takvi dokumenti jamče da ste stekli čistokrvni štene, jer je organizacija FCI priznata u svim zemljama svijeta.

Chihuahua pasmina pasa (21 fotografije)

Od davnina, najmanja pasmina pasa na svijetu, nazvana Chihuahua, zauzela je časno mjesto u povijesti uzgoja pasa. Oni su primili svoje ime u čast najveće meksičke države Chihuahua, gdje su u drugoj polovici XIX stoljeća otkriveni njihovi prvi predstavnici.

Postoji pretpostavka da je pasmina povezana srodstvom s drevnim psima Ischichi, čije su prve spominjale već u 1500. g. Prije Krista. U nekim drevnim civilizacijama - Maja, Aztec i Toltec - imali su status svetih životinja koje su dobile čarobne sposobnosti i tako se štovale da svaki pas ima svojega slugu koji je hranio i nježio malu "suverenu". Njihove slike tih dana bile su aktivno korištene za dizajn arhitektonskih objekata. Prvi govori imali su izduženu vrstu vune, a oko 1500. godine bilo je kratkotrajne podvrste. Kasnije, u tim dijelovima, često su otkriveni pojedinci koji imaju vrlo mnogo sličnosti s Chihuahuasima, koji su sada poznati cijelom svijetu.

Prvi spomen ove pasmine potječe iz 1880-ih, kada su Meksikanci počeli prodavati male pse s čudnim imenom Chihuahua u graničnim područjima. U to je doba južni dio Sjeverne Amerike bio vrlo popularan među turistima koji su voljno stekli slatke pse koji su privukli pozornost svojim zabavnim izgledom, različitim bojama, mirnim karakterom i hrabrom srcu.

Prvi nastup na izložbi održan je 1904. godine u Philadelphiji, kada je prvi javni predstavnik pasmine Chihuahua, kratkodlakova kuja po imenu Midget, pojavila pred publikom pasmina pasa.
U američkom tisku, 1914. objavljena je prva napomena o tim psima. Već 1923. osnovan je američki Chihuahua klub i razvijen je prvi standard pasmine, koji je uključivao samo one glatke kose. Godine 1949. nastao je britanski klub Chihuahua, čiji su članovi, pet godina kasnije, zajedno s američkim istraživačima razvili novi standard koji je podijelio Chihuahua u dvije podvrste: dugokosi i kratkospojni.

Europske zemlje prepoznale su već formiranu pasminu oko pedesetih godina prošlog stoljeća kada su njezini predstavnici dovedeni u Njemačku i Francusku. U prostranstvima post-sovjetskih teritorija, chihuahuas pojavio se 1959. godine. Dva dugodlaka štenaca, donesena na Kubi, predstavljena su kao poklon obitelji N.S. Hruščov. Oni su postali pretke moskovskih chihuahuas.

Danas je jedna od najpopularnijih ukrasnih pasmina na svijetu široko poznata u gotovo svim zemljama svijeta, no one se najviše vole u domovini, Meksiku, gdje Chihuahuas ima status nacionalne pasmine, kao iu SAD-u, Engleskoj i Kanadi. Mnogi uzgajivači psa, slijedeći primjer drevnih civilizacija, vjeruju u njihovu sposobnost da dovedu sreću i dobrobit u kuću.

Minijaturna pasmina pasa ima kompaktno, graciozno tijelo i lubanju u obliku jabuka s kratkom, lagano nagnutom njuškom. Vanjski, stvara dojam skladne životinje s gotovo kvadratnim tijelom. Idealna težina chihuahua je od 1,5 do 3 kg, ali pojedinci težine od 0,5 do 1,5 kg su sasvim prihvatljivi. Ova pasmina uzima u obzir samo težinu životinje, ali se može primijetiti da je rast u grebenu u prosjeku 15-23 cm.

Prema standardu, zagriz bi trebao biti škare poput, uši bi trebale biti velike, uspravne, široke u podnožju i sužavajući se prema kraju. Oči predstavnika pasmine su velike, okrugle, tamne boje. Udovi ravni, srednje duljine. Kratki rep trebao biti postavljen visok, lagano zakrivljen ili savijen u polukrugu s krajem koji pokazuje dolje.

Prema vrsti vune, postoje dvije vrste Chihuahua - dugih i glatkih kose. Debeli pokrivac za kosu glatko je zastupljen u tijelu tijesno i ima svilenkasto sjaj. Dugotjednih pasa razlikuje se prisutnost podslojnog poda, izražen prsluk oko vrata, remen na ušima i rep potpuno pokriven kose. Njihova vuna je blago valovita i ima glatku površinu.

Boje predstavnika ove pasmine karakteriziraju velika raznolikost - kontinuirana, dvobojna i trobojna, različitih nijansi.
Chihuahua se može opisati kao inteligentan, brz, hrabar i inteligentan pas, za koji je vlasnik središte svemira. S obzirom na snažnu emocionalnu privrženost, on vrlo osjetljivo percipira fluktuacije raspoloženja. Potreban je ljudski kontakt, voli privlačnost i pažnju. Ako ovo potonje nije dovoljno za nju, ona će na svaki način obavijestiti druge o tome. Kućanstva pokazuju svoje najbolje osobine: razigrano, mirno i veselo raspoloženje, ali strancima je krajnje nevjerojatno - sa svim svojim izgledom pokazuje neprijateljstvo. Psi ove pasmine ne prilagođavaju se novim uvjetima i promjenama u okolišu.

Imajući vrlo malu veličinu, chihuahuas uopće nisu obilježeni kukavičlukom, upravo suprotno - oni imaju neustrašivi karakter. Činjenica je da ovi psi nisu svjesni svoje veličine i ponašaju se kao ogromni sveti Bernardi. Oni čine izvrsne čuvare - prekrasni instrumenti zaštite i oštre uši omogućuju vam da čujete čak i najmanju buku koju Chihuahuas odmah reagira. Naravno, takva hrabrost neće uvijek imati pozitivne posljedice i čak može prijetiti malim problemima male, no općenito će njihova budnost biti korisna u kući.

Elegantno i mobilno dijete savršeno je pogodno za sadržaj u apartmanu. Mala veličina pasa omogućuje vam da ga uzmete sa sobom na dugim putovanjima. A činjenica da u nepovoljnim vremenskim uvjetima može lako raditi s redovitom pladnjom - dodaje još jedan plus u prašumicu pozitivnih osobina pasmine.
Treba napomenuti stabilnost psihe, koja ima Chihuahua, koja se vrlo često ne nalazi među patuljastim pasminama.
Posvećeni, popustljivi psi, popratni psi s blagim karakterom, dobrim zdravljem i veselim rasporedom savršeni su za ljude iz bilo kojeg društvenog statusa i dobi. Jedini neugodan trenutak je da nemaju dobar odnos s malom djecom, budući da potonji često percipiraju sitnog psa kao igračku.

Ako govorimo o obrazovanju i osposobljavanju, morat ćemo se truditi jer je, po prirodi, rijetkost poslušna Chihuahua. Većina ih je dominirajuća i bučna, želeći pokoriti sve stanovnike kuće, uključujući i druge kućne ljubimce.

Da bi majstorski štenac odrastao da bude dobro uzgojen i suzdržan pas koji ne uzrokuje nepotrebne nevolje drugima, vlasnik je dužan to zanemariti sasvim ozbiljno. U slučaju neugodnih trenutaka, vrlo je važno čvrsto izjaviti svoju poziciju i zadržati ovu liniju do samog kraja. Zato što učenik sigurno ne pati zbog nedostatka ustrajnosti i odlučnosti, često na granici s običnom tvrdoglavosti. Treba napomenuti da su psi ove pasmine inteligentni i pametni, a uz pravi pristup učenici dobro poznaju dobre načine i vještine.

Chihuahuas se može trenirati koristeći bilo koji od postojećih metoda, naravno, osim onih koji uključuju korištenje fizičke sile. Konkretno, pojedinci s razvijenim navikama moraju biti bučni da reagiraju na bilo kakve podražaje i pokazuju agresivnost prema strancima.

Kao i kod svih pasa, Chihuahua ima dvije mogućnosti za prehranu: prirodnu hranu i posebnu hranu. Naravno, iz poznatih razloga, prva opcija bit će mnogo korisnija za kućnog ljubimca.
U slučaju hranjenja s prirodnom hranom, važno je zasićiti hranu za kućne ljubimce sa svim potrebnim elementima u tragovima i vitaminima. Temelj dijeta treba biti životinjski protein. Glavni izvori su govedina, teletina, piletina i morska riba. Jednom tjedno dopušteno je hraniti nusproizvode: bubrege, jetru i srce. Upotrijebite ih u hrani samo nakon prethodne opekline kipućom vodom. Za dobru probavu u prehrani chihuahuas morate uključiti mliječne proizvode. Tijekom razdoblja rasta i promjena zubi, sir će biti osobito koristan. Poželjno je imati žitarice u prehrani (heljde, riža, valjani zob, kukuruz). Krumpir je dopušteno samo kuhati u uniformi, bez soli. Ne smijemo zaboraviti na važne sastavnice zdrave prehrane kao što su povrće i voće. Povrće je lako probavljivo nakon toplinske obrade (kuhano ili pirjeno). Ako vlasnik odluči dati im sirovo, onda se u tom slučaju mora rešetkati na finu ribu i pomiješati s kiselim vrhnjem.
Konzervirana i konzervirana hrana sadrži sve potrebne za normalan razvoj elemenata u tragovima i vitamina. Zoološki vrt nudi veliku raznolikost svih vrsta hrane, oboje usmjerene na određenu pasminu i univerzalnu, uzimajući u obzir dob i veličinu životinje. Najbolja opcija će pomoći odabiru veterinara ili uzgajivača.

Njega i održavanje chihuahua neće uzrokovati nikakve posebne poteškoće. Preporuča se kupati ljubimac jednom svaka 3-4 tjedna s posebnim šamponom. Svakog dana trebate provjeriti oči psa i, ako je potrebno, obrišite ih vlažnom vatom. Čišćenje ušiju treba obaviti jednom tjedno. Najmanje jednom mjesečno, kućni ljubimci trebaju rezati kandže, jer ne samo da utječu na šetnju, već također mogu pokvariti noge štene. Poželjno je podučiti podučavanje od ranog doba. Posebne kuke za ovaj postupak mogu se kupiti u bilo kojoj trgovini za kućne ljubimce.

Chihuahuas su divni gradski stanovnici. Osjećaju se dobri u malom stanu, ali samo ako postoji nešto za istraživanje i što igrati. Ne trebaju puno fizičke aktivnosti - igranje s loptom i hodanje bit će dovoljno za mrvice. Chihuahuas samo obožavaju hodanje, stoga je preporučljivo provesti što više vremena sa svojim ljubimcem na svježem zraku, posebno u dobrom vremenu. Ne smijemo zaboraviti da su svi predstavnici ove pasmine, bez obzira na vrstu vune, vrlo osjetljivi na niske temperature i trebaju zaštitu od hladnoće. Stoga, u hladnoj sezoni, psi moraju biti toplo odjeven. Danas gotovo sve prodavaonice kućnih ljubimaca nude širok raspon različitih veste, odijela, jakne, kaputa, cipela i drugih cipela kako bi se osigurala udobnost Chihuahua. Čak i poznati dizajneri šivaju sve vrste odjeće i dodataka najmanjim psima na svijetu.

Uz pravilnu njegu, životni vijek pasa Chihuahua je 11-18 godina.
U svijetu chihuahua nalaze se zapisničari - status najmanjih članova pasmine i cijele pasne obitelji nosi dječak boo pod imenom Boo Boo, koji ima 675 grama težine i visine 10,16 cm.

Troškovi štenaca pasmine Chihuahua mogu varirati od 200 do 2000 dolara.

Chihuahua je pasmina psa

Zbog svoje male veličine, zanimljivog izgleda i vesele prirode, pasmine pasmine Chihuahua danas su postale vrlo popularne. No, i oni ih vole zbog svoje neovisne naravi i nevjerojatne hrabrosti. Pasmina je imenovana u čast meksičke države Chihuahua gdje su otkriveni mali psi.

Prema rukovodilacima pasa, Chihuahua je utjecalo na većinu suvremenih patuljastih pasmina, zadržavajući titulu najmanjeg psa na svijetu.

Podrijetlo pasmine

O podrijetlu Chihuahua, jedne od najstarijih pasmina, gotovo ništa nije poznato. Prema jednoj verziji, pojavile su se na području modernog Meksika, prema drugoj - iznesene su u Kini. I neki vjeruju da je pasmina rodno mjesto Egipta, Japana ili Malte.

Moguće je samo tvrditi da su se pojavili barem tri tisuće godina, au srednjem vijeku bili su na rubu izumiranja. U 19. stoljeću ovi mali psi privukli su pozornost američkih turista koji su, putujući oko Meksika, vidjeli neobična bića u gradu Chiwawa. Odatle su odvedeni u Sjedinjene Države, gdje su počeli aktivno uzgajati. Chihuahuas su prvi put bili izloženi 1884. A distribucija pasmine u Europi bila je tek sredinom pedesetih godina prošlog stoljeća.

izgled

Mali psi s velikom glavom i izražajnim očima razlikuju se kompaktnim, proporcionalnim ustavom. Glava je okrugla. Prijelaz s istaknutog čela prema nosu izražava se. Šišanje. Oči su velike, zaobljene, boja šarenice može biti bilo koja, po mogućnosti tamna. Uši su velike, pokretne, trokutaste, odvojene. Kotač se okrene naprijed. Tijelo je mišićavo. Linija leđa je vodoravna. Šape se suše, postavite paralelno. Rep je podigao visoku, srednju dužinu.

Psi ove pasmine su dugokosi i gladni. Kod životinja s kratkom kosom, kosa je glatka i sjajna i dobro se uklapa u tijelo. Malo više na vratu i repu. Duge kose imaju dugu i meku kosu. Boja je dopuštena.

Obuka i vježba

Važno je početi podizati Chihuahua štene od trenutka kada se pojavljuje u kući. Vjerojatno je da će pas koji izgleda s igračkama biti korisni, dok je potrebna poslušnost i čistoća.

Posebna se pozornost posvećuje socijalizaciji kućnog ljubimca, upoznavanju s drugim ljudima i životinjama, uči poštovanje prema vlasniku. Također je važno poučavati malu djecu da ne kuju preko sitnica, jer vrlo često, lažirajući se kod većih pasa, nađe se u nevolji. Svrha obrazovanja je svedena na stvaranje kućnog karaktera, bez ikakvih neželjenih navika.

Većina osnovnih naredbi, kao što su "sjediti", "ne može," ili "doći k meni", pas mora znati i dobro obavljati. Istina, obuka nezavisnih i tvrdoglavih predstavnika pasmine može biti težak zadatak. Pet je važan ne samo da podučava timove, već i stalno ponavljaju naučene vještine. Za održavanje tjelesne kondicije, pas ima dovoljno šetnje i aktivnih igara na ulici ili u stanu. Za hodanje minijaturni pas je bolje kupiti posebnu remenje.

Priroda pas pasmine Chihuahua

Predstavnici pasmine uvijek su razigrani i energični. Stranci su oprezni. Vrlo ljubomorna i hirovita. Štenci se preporučuju u dobi od najmanje tri mjeseca. Zbog preranog odvikavanja i nedostatka komunikacije sa svojim rođacima, on može postati egoist i vlasnik. Chihuahuas imaju energičan, okretan i vedar temperament. Lako se pričvršćuje na vlasnika i okolne uvjete. Loša usamljenost i nepristojan stav. Oni su karakterizirani nevjerojatnom hrabrošću, čak i ponekad pretjeranim. Uz pravilan odgoj, ljubimac će biti poslušan i nježan. Jedan od rijetkih nedostataka pasmine je ljubomora. Čovjek kojeg su prepoznali kao vlasnika, ti psi neće dijeliti s nikim. Ali ova osobina ne sprječava njihovo mirno življenje s drugim kućnim ljubimcima.

Kod drugih životinja u kući, obično se dobro slažu ako ne traže pažnju vlasnika koji je odabrao Chihuahua. S malom djecom bolje je ostaviti psa sam. Vjerojatno je da kućni ljubimac nije previše lojalan prekomjernoj dječjoj odbojnosti. Pored toga, uzimajući psa u svoje ruke, slučajno ga može izgubiti dijete koje je ispunjeno lomom udova.

Održavanje i njegu

Dekorativni psi su idealni čak i za mali stan. Ali vlasnici moraju zapamtiti da su vrlo nježni, ne dopuštaju skice, hladne i previsoke temperature. Chihuahuas vole uživati ​​u suncu, ali ne mogu izračunati vrijeme i dobiti toplotni udar. Kada idete sa svojim kućnim ljubimcem za hodanje na hladnom vremenu, trebate odabrati odgovarajuću odjeću za njega, a na temperaturi ispod nule ne preporučujemo izlazak na sve.

Nema posebnih teškoća u brizi za Chihuahuas. Kožne životinje su izjednute s posebnim četkom jednom tjedno, duge kose životinja - 2-3 puta. Pas se redovito brushed i clawed. Oni okupaju ljubimac jer je zagađen, ali ne više od 2-3 puta mjesečno. Periodički pregledajte i očistite uši. Oči se isperu s posebnim rješenjem ako se pojavi prekomjerno suzenje. Chihuahuas imaju vrlo krhke kosti, stoga im nije dopušteno skočiti od velike visine, čak i loš pad s kreveta može se pretvoriti u lom.

Dijeta i zdravlje

Psi ove pasmine možete hraniti prirodnom hranom ili posebnom hranom za dekorativne pse koji nisu niži od klase premije. Prirodna hrana se apsorbira puno bolje, ali uz prehranu treba uvesti komplekse vitamina i minerala. Vrlo je važno strogo slijediti uobičajeni raspored hranjenja. Čak i kratki post može imati vrlo negativan utjecaj na zdravlje životinje.

Općenito, pasmina je vrlo uspješna. Njegova glavna značajka je da se štenci rađaju s nerazvijenom lubinom, koja se napokon formira samo 3-4 mjeseca, u tom pogledu, skloni su hidrocefalusu. Postoje i problemi s zubima i desnicama, dislokacija kneecaps, bolesti srca, hipoglikemije, epilepsije. Može doći do poteškoća pri rođenju. Očekivano trajanje života do 16 godina.

Koliko je Chihuahua

Minijaturna veličina u kombinaciji s nepretencioznošću učinila je pasminu poželjnu i atraktivnu za mnoge ljubitelje ukrasnih kućnih ljubimaca. Internet je prepuna reklama o prodaji Chihuahua štenaca po različitim cijenama. Trošak životinje ne varira u velikom rasponu. Jasno je da je kupnja jeftinija opasna i odjednom je zavedena, ali obožavatelji pasmine također nisu oduševljeni previsokim cijenama.

Pa kako razumjeti koliko košta štene Chihuahua? A ne jednostavno dijete, ali čistokrvno, s dobrim zdravljem i, naravno, manje - to bolje.

Prvi, dominantni čimbenik koji određuje cijene Chihuahua dokumenata. Mnogo ovisi o njihovoj prisutnosti ili odsutnosti. Na primjer, štene s mjernim podacima već su dokumentirani pokazatelj pasmine, a veterinarska putovnica označava zdravlje kućnog ljubimca. Odsutnost tih čimbenika značajno smanjuje trošak psa. Uostalom, zapravo, kupujete životinju bez dokumenata, morate igrati lutriju. I dobro je ako se štene ispostavi da je to sladak mongrel, mnogo gore ako je dijete prijevoznik opasnih infekcija koje se mogu prenijeti vama, vašim voljenima.

U prosjeku, Chihuahua štene bez reference košta više od 5.000 rubalja.

Cijena chihuahua s dokumentima varira od 6 do 100 tisuća rubalja. Iako, ako tražite, kupite čistokrvni pas stvarno za 15-20 tisuća rubalja.

Koliko je mini chihuahua

Mini predstavnik pasmine mnogo je veći od svojih "velikih" kolega. Ali treba imati na umu da kupnja mini chihuahua može biti uzrokovana samo modnim trendovima. Uzimanje takvog psa za uzgoj nije poželjno, pogotovo kada je u pitanju kuja.

Prosječna cijena mini chihuahua je uobičajena cijena štene, plus 5-10 tisuća rubalja.

Slična se cijena odnosi na boje. Rijetka ili moderna štenad Chihuahua košta više od manje izražajne braće i sestara. No, ne postoji značajna razlika između dugotrajnih i glatkih pasa. U ovom slučaju, glavnu ulogu igra faktor tržišta - uzgajivači razmatraju činjenicu da oni postavljaju odgovarajuću vrijednost u trendu.

Chihuahua: pro i kontra ove pasmine

Vlasnici malih pasa jednodušno govore o udobnosti čuvanja i nepretencioznosti Chihuahua. Međutim, prije kupnje štene, trebate biti svjesni mogućih problema i poteškoća koje mogu nastati u procesu njegovog odgoja u budućnosti.

Prirodne vrline

Mala veličina - prvi, i za mnoge, i definiranje plus Chihuahua. Prednosti male veličine su očite:

 1. Možete uzeti psa sa sobom gdje god želite. Posjetite dućane zajedno, idite na posjetu, ali se barem opustite na moru. Svatko se vjerno tretira chihuahuas, pa čak i ako vidite natpis na vratima - to je nemoguće s psima, za minijaturne kreacije, izuzetak od pravila vjerojatno će uslijediti.
 2. Nema potrebe za stalnim hodanjem. Za zagrijavanje, mali pas pada lagano oko stana i nekoliko tri skoka. Ova vrsta tjelovježbe dovoljna je da se chihuahua osjeti sretnim.
 3. Nemojte tražiti mjesto za držanje životinje. Mali pas treba mali prostor za spavanje i opuštanje, a nećete morati voditi brigu o izgradnji kuće. Naravno, možete dogovoriti skrovit kut za životinju, ali najvjerojatnije ćete vidjeti spavaću chihuahua, smotanu u kuglu, pored vas na kauču.
 4. Nema problema s hranjenjem. Zbog svoje veličine, kućni ljubimac jede malo. To nije samo ušteda, već i prilika za kupnju dobrog hrane za životinje, koja će dugo trajati.
 • izvrsno zdravlje je još jedan plus Chihuahua;
 • minimalna skrb - podizanje ljubimca može se pouzdati čak i na dijete;
 • pristojan način - psi ove pasmine nisu skloni kore od bilo kojeg razloga ili bez njega, a također nemaju sklonost destruktivnom ponašanju.

Što je sa prev

Pro i kontra od chihuahua su poput dvije strane novčića. Na primjer, veličina psa je plus, ali istodobno, minijatura čini kućni ljubimac krhkom. Dakle, morat ćete više paziti na psa da se ne slučajno ozlijedi. Banalno je koračati štene kroz neoprezanost.

Zbog male veličine, chihuahuas često susreće probleme s reprodukcijom, a imaju i probleme s njihovim zubima.

Općenito, ljubitelji minijaturnih pasa trebaju shvatiti da se kućni ljubimac spada u sve vrste rizičnih skupina koje utječu na male životinje i poduzmu odgovarajuće mjere kako bi spriječile moguće prijetnje.

Još jedan Chihuahua dugo nauči tim. To ne znači da su glupi, ovdje glavnu ulogu igraju osobitosti funkcioniranja živčanog sustava ljubimca. Na prvom mjestu, chihuahuas percipira djelovanje osobe na razini emocija i tek tada počinju shvaćati da im je nešto potrebno.

Kao što možete vidjeti, čak i ovaj naizgled bezuspješan pas ima svoje nedostatke. Ali svi iste nedostatke ne mogu blokirati puno očitih prednosti sadržaja tih slatka pasa i komunicirati s njima.