Obuka psa → Osnovna → Kako poučiti psa da hoda u blizini bez uzice

Pas koji se neprestano pokorava svakom timu svog vlasnika, ne reagira na poticaje na šetnji, nije samo kućni ljubimac, nego i pravi prijatelj - san svake osobe koja započinje štene. Istodobno, vrlo je jednostavno podučiti vašeg ljubimca da hoda pored bez uzice, ali prije toga je potrebno stvoriti stabilan refleks u psu na zapovijed "U blizini!", Što se prakticira na remen.

Ova naredba odnosi se na osnovne vještine uključene u opći tečaj obuke. Zanemarujući učenje šteneta kako bi se kretalo uz sebe, vlasnik ne samo da stavlja u opasnost svog ljubimca (reagirajući na mačku, pas ili prolazeći automobile, može pobjeći iz vlasničkih ruku, nestati iz vidokruga ili ozbiljno ozlijediti), ali i rizik od svakog hoda ozbiljan test za vaše živce. Pas koji nije obučen u naredbu "U blizini!" Praktički je nekontroliran. Takav ljubimac će stalno povući remen iz ruku i hodati vlasnikom, a ne obrnuto. Osim toga, obuka tima "Blizu!" Čak i na uzici doprinosi razvoju poslušnosti općenito.

Upozorenje!

Treba napomenuti da se obuka tima "u blizini", sa i bez uzice, treba provoditi na mjestima gdje se obično prakticira sa svojim štencem. Situacija treba biti poznata psu, a broj podražaja - minimalan.

Treba imati na umu da se klase treba potpuno zaustaviti kad se štene umori: izrada zapovijedi treba biti radost i vlasniku i kućnom ljubimcu: bez osjećaja sklonosti da se uključi, vaš četveronožni prijatelj jednostavno neće apsorbirati potrebni materijal.

Faze učenja

Početni trener bi trebao znati da stalno ponavljanje naredbe "Blizu!" Neće donijeti odgovarajući uspjeh. Glasovna naredba se daje samo u sljedećim slučajevima:

 • prije vožnje;
 • prije zaustavljanja;
 • prije promjene smjera;
 • prije promjene brzine kretanja.

U svim drugim slučajevima ponašanje psa ispravljeno je uzicom. Trening za ekipu "U blizini!" Bez vodstva organizira se na sljedeći način:

 • Dajte zapovijed "Blizu!" I počnite se kretati. Ako pas slijedi upute, otpustite remen i položite ga na leđa. Nakon 10 sekundi, navedite naredbu "Sjedi!", Zaustavi i hvali ljubimca.
 • Nakon što je zadobio 10 sekundi u sjedećem položaju, nastavite kretati. Ponovite naredbu "Blizu!", Ali ne podignite remen. Nakon 5-10 metara zaustavljanja, sjednite psa i ponovite postupak opisan u prethodnom odlomku. Nije potrebno poticati poslasticu štenaca; zamijenite ga emocionalnim pohvamima.
 • Tijekom rada tima "Blizu!" Bez vode, ne zaboravite promijeniti putanju i brzinu kretanja. Glavna stvar je to dosljedno, bez zaborava poticati uspjeh kućnog ljubimca.

Nakon nekoliko lekcija o ovoj shemi primijetit ćete uspjeh četveronožnog prijatelja. Ne zaboravite da tijekom vožnje možete privući pažnju psa udaranjem bedra. Uskoro, takav zvuk čvrsto će biti povezan s potrebom da se preselite u majstorovu nogu, ne zaostajući ni iza nje.

Svaka vježba ne bi trebala trajati više od 7-10 minuta: nakon toga, pozornost štene treba prebaciti na aktivne igre ili vježbati druge timove.

Čim psa uči da vas prati bez uzica u uobičajenim uvjetima vježbanja, upotrijebite nadražujuće tvari: pozovite drugog uzgajivača psa u vaš trening sa svojim kućnim ljubimcem ili promijenite mjesto treninga. Komplikiranje uvjeta zapovijedanja pomoći će vašem štencu da podučava izdržljivost i nauče neupitnu poslušnost.

Kako poučiti psa da hoda bez remena

Svaki vlasnik želi da njegov pas bude poslušan, smiren, sposoban samostalno pješačiti, bez uznemiravanja svoje braće i drugih ljudi. Kako možemo podići psa kako bi ga mogao biti odmaknuti od mirisa i istodobno ne brinuti da se neće vratiti, ozlijediti i uzrokovati štetu?

O važnosti slobode za kućnog ljubimca i ovlasti vlasnika

Pas svakog uzgoja trebao bi svakodnevno vježbati. On treba trčati, igrati, skočiti, komunicirati s drugim životinjama. Ovo je važno za zdrav razvoj pasa, stvaranje opterećenja na šape, izgradnju mišića. Također su potrebni opterećenja za oslobađanje energije. Ako pas ne dobije priliku za aktivno kretanje, i cijelo vrijeme voziti na remen, onda će viška energije izbaciti kod kuće. To će se očitovati u pogoršanju namještaja, kućanskih posuda, zavijača, nerazumne lajanje.

Prilikom otpuštanja životinje iz uzice, vlasnici često susreću činjenicu da pas bježi, prestaje reagirati na vlasnika, njegov tretman. I još gore, kada psa počinje "razvrstati stvari" s drugim životinjama, to ih napada.

Kako bi se to spriječilo, od prvog dana izgleda štene u kući, vlasnik ga mora obavijestiti da je on odgovoran. Vlasnik koji bi trebao dominirati, a ne odmah se pretvoriti u službu osoblja za psa i stalno joj molim.

Podsjetimo da su predaka pasa - vukovi. To su zdravije životinje koje su uvijek imale vođu. Instinkt podnošenja i danas genetski položen u pasa. Stoga vlasnik bi trebao postati vođa, autoritet i autoritet za svog ljubimca. Inače, neće biti lako trenirati i trenirati psa. Mnogi neiskusni uzgajivači ne razumiju zašto njihovi učenici vole trenera-instruktora više od svog učitelja. I cijela stvar je u vlasti, količinu vremena i pažnje koju posvećuje psu. Ove životinje ne vole hodati, poput mačaka, sami. Važno je za njih da budu u društvu, a vlasnik treba psa da se ponaša s dostojanstvom tamo.

Poučavamo se hodati bez uzice

Dakle, izađeš sa svojim kućnim ljubimcem na ulicu i uzmeš svoju najdražu igračku, poslasticu. Pješice na dugom uzicu, pustite psa da se odmakne i odmakne od tebe. Zatim reci ime mirno i ljubazno. Pas mora odgovoriti, gledati te. Ako pas ne čuje, morate privući njegovu pažnju poslom ili igračkom. Kad se pas pojavi - hvali ga i postupajte s njim. Nakon takvih vježbi, pas stvara vezu između adrese domaćina i njegovog ohrabrenja. Kad sljedeći put čujete njegov nadimak, on će reagirati i izići. Sada, izdavanje psa s remena, pored imena, reci naredbu "meni". Bez streljiva ponašanje životinje može se kontrolirati samo glasovnim naredbama. Bez straha životinja se može izvaditi samo ako ste sigurni da će vam se vratiti u pravo vrijeme na prvoj naredbi "meni". Potrebno je zatražiti bespomoćno izvršenje tima na bilo kojem mjestu, a ne poticati učenicu delikatnošću. Dovoljno je samo usmeno pohvale. Zatim morate komplicirati izvršenje naredbe. Preporuča se, na primjer, upoznati poznate uzgajivače pasa kako ne bi prošli daleko od vas i odvratiti psa. Vi u ovom trenutku kažete zapovijed "za mene" koju pas mora ispuniti u novoj situaciji. Možete se sakriti od psa i dati zapovijed kad te ne vidi.

Mnogi vlasnici čine mnogo pogrešaka, poučavajući učenik da hoda sama bez uzice. Ne mogu postići poslušnost. Neki se u početnoj fazi treniranja približavaju psu i pružaju poslasticu, čineći neoprostivu pogrešku. Tako ljubimac neće naučiti ništa. Trebao bi biti zainteresiran, na primjer, nakon izgovora zapovijedanja za čučanj, možete pljeskati ruke. Psi smatraju taj zvuk kao pozivnicu za igru.

Ne preporučuje se trčati nakon psa, ako pobjegne, jer ga smatra da je igra utrke. Bolje je pobjeći od psa. Onda će vas sigurno slijediti.

A tipična pogreška vlasnika je ponavljanje ponavljanja zapovijedi. Ako ponoviš "meni!" 4-5 puta, pas će biti u pravu nakon ponavljanih ponavljanja. Također se ne preporuča odmah pričvrstiti remen nakon što je pas potrčao do vas. Dajte mu još malo veselja, nemojte odmah odnijeti kući.

Hodati s učenikom bili su sigurni i udobni, naučiti ga i ekipu "sljedeći".

Kako podučavati psa da hoda u blizini

Kod naredbe "Blizu", pas se treba smjestiti na vašu lijevu stranu, tako da je njegovo rame u ravnini s nogom, i krenite na taj položaj sve dok ne pustite šetnju. Pas mora izvršiti zapovijed i na remen, i bez njega. Unatoč činjenici da ova vježba izgleda lako za nas, za kućnog ljubimca smatra se jednim od najtežih.

Počevši učiti štene timu "Blizu" trebao bi biti samo kada već zna kako hodati na remen i zna da je nemoguće odmarati se ili povući. Najbolje je započeti trening u dobi od 6 mjeseci, jer se tim "Near" ponekad temelji na napornoj prisili, što nije moguće u odnosu na male štenad. Dakle, razmislimo o tome kako poučiti psa na zapovijed "blizu".

Kako trenirati psa da hoda u blizini na uzici

Uzmi psa na remen i krene naprijed. Dajte naredbu "Blizu" i napetost uzice poveže psa da preuzme željeni položaj. Provedite ga na ovom mjestu nekoliko koraka, a zatim otpustite remen. Ako vaš ljubimac i dalje hoda u blizini, aktivno ga hvali. Dok ste u pokretu, bolje je ne pružiti poslasticu, jer to može srušiti psa i prestat će. Ako se kućni ljubimac ne pokorava (ide na stranu ili naprijed), ponovite naredbu i povucite ga uzicom. Lagano povucite, bez ljutnje i oštrih trzaja. Na početku treninga pomaknite se ravno i istom brzinom.

Moguće je završiti ovu fazu treninga za ekipu "Blizu" samo kada se pas kreće prema naredbi. Čak i ako vaš ljubimac hoda samo 5 koraka, to ne smeta. Otpustite vijak još više, podignite korak prema strani i recite "Walk". Upravo sada možete dati vašem ljubimcu poslasticu. Ne završavajte lekciju i ne potiču psa ako povuče remen, odstupi od strane ili napusti položaj "blizu" prije nego što zapovijedate "Walk".

Kada je pas shvatio što se od nje traži, počnite je voziti "blizu" na potpuno naborani remen. U tom slučaju, pas vjerojatno će razbiti momčad, i morat ćete ga ispraviti. Sada, kao kazna, upotrijebite remen za uzgoj (za štence, to bi trebalo biti svjetlo). Prije nego što napravite proboj, obavezno reći naredbu "blizu".

Kada se možete kretati ravno, pokušajte poučiti psa da hodaju rame uz rame u različitom ritmu i promjenom smjera. To bi trebalo učiniti kako slijedi: naređite psa da hoda pored nje i poduzme nekoliko koraka u ravnoj liniji, a zatim glatko promijeni brzinu (ili smjer). Ako je pas otišao na stranu ili prema naprijed, ponovite "blizu" i uz pomoć uzice pomoći psu da preuzme ispravan položaj. Kad je pas učinio sve dobro, hvali je.

Imajte na umu da ponovljena naredba "Blizu" kod promjene tempusa nije signal za djelovanje, već prisilno. Ako verbalni tim nije pomogao, povucite psa uz zid. Morate naučiti psa da samostalno prati promjene u smjeru i smjeru kretanja. Međutim, ne zaboravite da pas neće biti u mogućnosti pratiti prebrzo promjene brzine i smjera, tako da nema smisla tražiti od nje.

Kako poučiti psa da se približi bez uzice

Kako bi se pas pomagao ekipi "Blizu" bez uzice, ne smije biti stariji od 6 mjeseci, dok bi se ljubimac trebao "dobro" pomaknuti na remen.

Uzmite uzicu vjerodostojniju i prvo postupajte isto kao u prvoj fazi - dajte naredbu kada je pas na potpuno labav remen. Međutim, postupno povećajte naredbu dajući vam udaljenost (ako je pas udaljen više od 5 metara od vas, prvo morate izdati naredbu "Za mene", a tek onda "Blizu").

Kada je pas naučio izvršiti naredbu s udaljenosti od 4-5 metara, pokušajte zapovijedati i kad hoda bez uzice. Zapamtite: kako bi kućni ljubimac savršeno izvršio naredbu bez uzice, mora redovito "hodati" jedan uz drugi na remen. Ako ste lijeni i prisilite psa da hoda "blizu" samo bez uzice, a zatim će za tjedan dana prestati poslušati.

Kako poučiti psa da hoda bez remena?

Radi li vaš ljubimac samo za šetnje na remen, jer se ne može pohvaliti savršenom poslušnošću? www.dogsecrets.ru će vam reći kako podići psa pravilno, tako da ga možete odmaknuti od remena miru i ne bojte se da će pas pobjeći i neće se vratiti, ozlijediti ili nanijeti štetu nekome.

Zašto ne na uzici?

Naravno, znate da pas od bilo koje pasmine i dobi treba dobiti određeno fizičko opterećenje. Da biste to učinili, treba pokrenuti, igrati s vlasnikom i rođacima.

U šetnjama, ljubimcu treba dati slobodu i pustiti ga od remena na posebno označenim područjima, u šumi ili parku, gdje pas ne ozlijedi nikoga: Inače će pas izlijevanja akumulirane energije kod kuće: razmažit će namještaj, žamor i kore bez razloga.

Nakon što je pustio ljubimca iz remena, mnogi vlasnici često susreću takav problem: pas, nakon što je osjetio slobodu, prestaje slušati naredbe i prolazi tako daleko da vlasnik jednostavno ne može slijediti njegovu sigurnost.

Često sam vidio kako je umorni i bijesni vlasnik uzalud pokušavao uhvatiti kućnog ljubimca više od sat vremena, ali on, dok ne uspijeva, ne dopušta da se pričvrsti na remen. Ako vaše šetnje ne mogu raditi bez takvih nadoknade, morate početi podizati psa sada, sve dok se ne dogodi nevolja.

Uspostavljamo kontakt

Prvi korak je osigurati da vas pas čuje. Ako niste autoritet za nju, ali samo "polaznici" koji se hrane i hodaju, tada će biti vrlo teško postići poslušnost.

Morate postati prijatelji i drugovi jedni za druge. Da biste bili za psa, a ne "prazno mjesto", ali zaista dominantni vlasnik, dajte mu više vremena, hodajte s njim češće i duže, zapitajte se.

Ponekad ljudi ne mogu razumjeti zašto neki ljubimci vole trener-trenera koji ih više trenira od svog učitelja. Činjenica je da često nije dovoljno pružiti psu hranu i krov nad glavom. Važno je za životinju da osoba provede dosta vremena s njim: igrao je, poučavao se, zajedno s njim bio sretan hodati i dobiti dojmove.

Pas ne voli hodati sam po sebi, kao i mačka. Za psa je važno biti u društvu osobe i zadovoljiti ga. Osim toga, da biste uspostavili pravi odnos s psom i postigli poslušnost, morate ga podučavati cijelo vrijeme kako biste slušali i čuli vlasnika i odmah odgovorili na naredbe.

Krenite u šetnju, spremite se na poslasticu i omiljenu igračku ljubimca. Šetnja sa svojim psom na dugom uzicu, neka se odmori, primjerice, da istraži područje, a zatim izgovoriti kućni ljubimac nadimak s mirnom i dobrohotnom intonacijom.

U ovom trenutku, pas bi trebao gledati na vas. Ako se pretvara da ne čuje, morate pokušati privući njegovu pažnju igračem ili poslasticu. Kad vas kućni ljubim pogleda - hvali ga, tretirajte ga s malim komadom i igrajte se s njim.

Nakon nekoliko sličnih vježbi u psu, stvara se veza: vlasnik me zvao - to znači da me želi dati igračku ili hranu. Dakle, sljedeći put kada čujete svoje ime, ljubimac će vas odmah pogledati u očekivanju ukusne poslastice ili igre. Sada možete dati psu bilo kakvu naredbu.

Učijemo tim "Za mene!"

Pomoću remena možete kontrolirati psa: nemojte dopustiti da prođe daleko i odveze se kući u bilo kojem trenutku. I bez streljiva, samo je potrebno kontrolirati ponašanje životinje uz pomoć glasovnih naredbi ili gesta.

Moći ćete sigurno spustiti psa od remena samo kada budete sigurni da će vam pravi trenutak doći po prvoj naredbi "Dođite k meni!"

Kako bi životinja razvila tu vještinu, dok je hodala na dugom uzicu nazovite psa po imenu. I nakon što je spremna slušati vas pozorno, zapovijedajući: "Za mene!"

Čim psa dođe k vama, hvali ga, potaknite ga s poslastom ili igračkom i pustite ga ponovo da uživate u slobodi dajući vam zapovijed "Šetnja".

Učinite tu vježbu tijekom šetnje još 5-7 puta i ponovite svakodnevno dok ne postignete nesmetano izvršenje tima.

Zatim morate postupno povećavati udaljenost od koje ćete pozvati psa, ukloniti poslasticu i igračku, a sada potaknuti ispravno ponašanje kućnog ljubimca samo s riječima "Dobro", "Dobro za vas".

Nakon što psa uči izvesti naredbu na remen, trebate dovesti svog ljubimca na prostrano mjesto s prilično ravnim krajolikom (na primjer, u parku) gdje ljudi i životinje neće ometati vaš trening.

Izvucite psa iz remena i napravite istu vježbu.

Ako je momčad uspješna, postupno zamagljujte situaciju: vježbajte na prepunim mjestima, zamolite strance da vas s četveronožnim prijateljem hodaju u blizini, skrivaju se iza stabala i zgrada i daju naredbu od tamo kada vas pas ne vidi.

Ako pas ne odgovara timu...

Kao što ste primijetili, proces proučavanja tima "Ko Me!" Je jednostavan, međutim, ljudi često suočavaju s određenim poteškoćama.

Na primjer, tzv. "Neprehrambeni psi" ne trude se trčati nakon tretmana, pa vlasnik, bez rezultata, ponavlja naredbu mnogo puta ili samo kao rezultat pristupa samom ljubimcu.

Ali ovo je pogrešno: pa pas neće ništa naučiti. Potrebno vam je na bilo koji način da ga zainteresiramo i potaknemo kretanje u vašem smjeru.

Nakon davanja zapovijedi, pokušajte čučati. Na taj način probudit ćete zanimanje za psa, a iz znatiželje ili želje za igranjem, ipak će vam pomoći.

Osim toga, još uvijek možete pljeskati ruke. Neki psi smatraju da se plače kao pozivnicu za igru. Gledajte svog ljubimca i naučite njegove navike - lako možete shvatiti što se može nositi s njima.

Ni u kojem slučaju nemojte pristupiti psu sami i nemojte ga potjerati ako je bježi. Pas ponaša ovo ponašanje kao ulovnu igru, tako da će pobjeći još veću brzinu. Bolje je trčati od psa - i ona će vas slijediti, kao što se životinja boji se izgubiti.

Zajedničke pogreške domaćina

Ako ne možete naučiti svog psa da dođe k vama u prvu naredbu, provjerite jeste li napravili te popularne pogreške.

Ponovite naredbu

Ako ste pet puta rekli "Pet puta pet puta", a onda hvalio psa zbog činjenice da se ipak približavao, psa će se naviknuti na obavljanje zapovijedi. On će vas poslušati svaki put nakon pet godina "Za mene!"

Nemojte uzeti psa na remen odmah nakon završetka naredbe, ali dopustite da se izvodi malo više vani. I još više, nemojte je odvesti kući odmah. Inače, kućni ljubimac će imati takav logički lanac: vlasnik me nazvao - prišao sam - i odmah me odveo kući. Sljedeći put, pas neće doći k vama, jer još nije igrao dovoljno i ne želi kući.

Da biste izbjegli ovu neželjenu vezu, ne naučite naredbu "Za mene!" Na samom kraju hoda, tako da možete dati vašem ljubimcu vrijeme za pokretanje i igru.

Naredba je izražena jasno, dovoljno glasno, s nalogom, ali ne i prijetećim tonom. Životinja se ne bi trebala bojati. Da bi pas ponašao, ne treba se zastrašiti. Trebate izgraditi odnose na temelju povjerenja i poštovanja.

Kazna nakon izvršenja naredbe

Ako pas nije došao na vas na zahtjev, ali nakon nekog vremena, nemojte ga mučiti. Inače će misliti da je kažnjavaš upravo zato što je došla. Životinja ne može pogoditi da si ljut na njega zbog neposlušnosti nakon prve zapovijedi.

Nemojte napraviti te greške - i moći ćete brzo pomagati psu na glatku bez uzice.

Kako bi hodio udobnije, pas bi također trebao biti podučavan timu "Near!".

Trenirajte psa pored bez uzica

Nakon što je obučio psa da hoda na remen, vlasnik mora nastaviti na sljedeći zadatak, naime, podučiti životinju da hoda u blizini i hoda bez uzice. Ako je prva stavka završena, lako se nositi s drugom i podučiti štene. Ako to nije učinjeno, prerano je nastaviti učiti sljedeće trikove.

U idealnom slučaju, vlasnik će moći kontrolirati ljubimac bez uzice, jednako učinkovito kao kod kućnih ljubimaca. Kako poučiti psa da hoda u blizini bez uzice - glavne točke, pogreške i savjeti bit će dalje razmotreni.

Osnovna pravila

Pitate li se kako poučiti psa da hoda bez remena, vlasnik mora prvo odabrati pravo mjesto. To bi trebalo biti udaljeno područje - gdje ljubimac neće biti omesti ništa. Dajte mu vremena da se udobnije - pas će hodati po terenu, naviknuti se na mirise. Nemojte zaboraviti također da mora "raditi svoj posao". Tek nakon toga, kada ništa ne ometa, počnite učiti.

Možete čak i početi učiti kod kuće. A ovo je dobar izbor ako prostor dopušta. Teritorij je poznat ljubimcu, a nema opasnosti ni iskušenja. Osim toga, možete koristiti improvizirane načine za privlačenje njegove pažnje - na primjer, igračaka ili hrane.

Prvo morate naučiti štene kako pravilno hodati na remen - životinja mora hodati pokraj nogu, ne povući se i držati korak, imati vremena za promjenu ritma i sjesti ako se vlasnik zaustavi. Kada je spremna, možete poništiti psa od remena i naučiti pješačiti uz bez uzice.

Posebnost je da životinja mora poslušati i provesti sve iste narudžbe, ali bez uzice, morat će ih zapovijedati isključivo njihovim glasom.

Prije nego što poučite psa da hoda bez remena, idealno biste trebali raditi "sljedeći". Ova se narudžba dostavlja prije početka kretanja, prije zaustavljanja, prije promjene smjera ili brzine kretanja. Kada vlasnik prestane, mora izgovoriti dvije naredbe: "idući" i "sjediti".

Slijed djelovanja vlasnika, koji želi učiti svog ljubimca da hoda bez remena, je sljedeći:

 1. Držite štene na remen. Kada on krene pored njega, stavi mu remen na leđa i krene dalje. Zaustavite, naručite četiri stopa "Zatvori i sjedni". Čim životinja ispuni nalog, trebala bi dobiti poslasticu.
 2. Potrebno je nekoliko puta ponoviti radnje opisane u prvom stavku, ali dati deliciju samo jednom. Pas se mora naučiti slijediti zapovijed i bez ohrabrenja.
 3. U trećem koraku potrebno je mijenjati putanju kretanja. Potrebno je ponoviti naredbu, zatim promijeniti smjer, malo otići i zaustaviti, dajući kućnim ljubimcima zapovijed da sjedne. Ponovite nekoliko puta.
 4. Kada životinja uči da hoda u blizini, zaustavite se i okrenete bez uzice, trebali biste nastaviti usporavati ili ubrzavati ritam hodanja. To se radi na isti način kao u prethodnim odlomcima. Želeći ubrzati ili usporiti, prije toga vlasnik bi trebao naručiti ljubimca "blizu".

Sve narudžbe treba dati jasno i pouzdano. Nema potrebe vrištati ili psovati štene.

U idealnom slučaju, kućni ljubimac bi trebao hodati u blizini vlasnika, zaustaviti i nastaviti pratiti domaćina bez uzice. Glavna stvar s ovim - prvi naučiti psa sve mudrosti na remen.

Šetnja bez uzice

Da bi se štene odvuklo od remena na ulici, najprije se mora naučiti timu "meni". Pet treba znati svoj nadimak i odgovoriti na njega. Također bi trebao biti podučavan glavnim timovima.

U početku, životinja mora biti oslobođena na mjestu udaljenom od zauzetih područja. Kućni ljubimac treba biti upoznat s ovim teritorijem.

Da biste privukli pozornost psa, možete koristiti svoje omiljene igračke ili štap. Pozivanje psa za sebe, uvijek biste je trebali pohvaliti za poslušnošću, možete dati dobre stvari. Ako kućni ljubimac ne ode na poziv, vlasnik može ići na trikove i, na primjer, malo se udaljiti od životinje. To će prisiliti psa da smanji udaljenost između njega i vlasnika.

Glavni problemi i njihovo rješavanje

Najvažniji problem vlasnika koji se pitao kako poučiti psa da hoda pored remenice, i obučiti ga - je štene zaostajanja. Što učiniti u ovom slučaju? Uostalom, kontrolirajte s remen više. Pas se mora privlačiti. Na primjer, pljeskajte kuku i razveselite se. Tim bi trebao biti jasno, bez potrebe da vrišti - životinja vas može čuti, ako ga ne prekidaju drugi zvukovi. Na samom početku treninga možete upotrijebiti poslastice koje liječe životinju s pravilnim izvršavanjem naredbi.

Važno: timovi se poslužuju samo jednom. Ako ne možete dobiti šteneta da to učini prvi put, bolje je privremeno se prebaciti na nešto drugo. U takvom slučaju, vjerojatno je da trener čini nešto pogrešno. Trebali biste se vratiti na trening i vježbati momčad koristeći remen. Ako se životinja navikne izvršiti nalog s treće, pete ili desete, bit će ga teško ponovno obraditi.

Postoji također i niz razloga zašto je teško poučiti psa da hoda u blizini vlasnika ili da se pridržava svojih zapovijedi. Razmotrite glavne:

 • prijetnja intonacije. Psi su vrlo osjetljivi na raspoloženje vlasnika, pa čak i prijeteće ili nezadovoljne bilješke u glasu mogu uplašiti životinju, i neće se poslušati i neće hodati u blizini ili neće stati naredbu "meni". Stoga vlasnik životinje mora slijediti svoje raspoloženje, a njegov glas pri komunikaciji s kućnim ljubimcem mora biti prijateljski i optimističan.
 • kazna. Ako se ljubimac ne približi vlasniku nakon reda i vlasnik ga kažnjava - ubuduće će ova naredba povezati psa s negativnim. Nije ni čudo da to ne želi. Stoga, nema kazni, osobito fizički.
 • kratkom šetnjom Kako bi ispunila nalog vlasnika, životinja mora ispuniti sve svoje potrebe. Kućni ljubimac bi trebao otići na zahod, možda trčati, igrati. Nakon toga će mu biti lakše izvršiti zapovijedi i hodati u blizini vlasnika, a da pritom ne bi ometali neobične potrebe.
 • strah. Pas koji se boji vlasnika, bit će teško podučavati ništa. Stoga, nikad ne smijete biti okrutni prema kućnom ljubimcu ili koristiti fizičke kazne za neposlušnost. Ako je pas već odrasli, a prethodno je bio kažnjen i nepravilno obučen od strane prethodnih vlasnika, treba promijeniti taktiku treninga, pa čak, primjerice, prijatelje tima trebaju biti preimenovani. Umjesto "do mene" - "do nogu", umjesto "blizu" - "sa mnom". Te riječi možete koristiti na nekom drugom jeziku.
 • predanost životinja. Mladi ili loše obučeni ljubimci također mogu poslušati vlasnika i odbiti se pješice krenuti pored njega, vidjevši nešto što će privući njegovu pozornost. Ovo također treba razmotriti. Stoga se trening treba provoditi na mirnom i poznatom životinjskom mjestu. Prije treninga, neka vaš štenac trči, njuškanje i istraživanje područja.

U podizanju životinje, glavna stvar je strpljenje i dosljednost. Poučavanje psa da hoda u blizini i hoda bez remena, poštivanje vlasnika je izvediv zadatak. Glavna stvar je odabrati pravu taktiku. I zapamtite: ako se ljubimac ne pokorava, vjerojatno najčešće radiš nešto pogrešno. U takvim situacijama treba razmotriti svoj pristup obrazovanju i početi trenirati psa na nov način.

Nakon što je učio životinju da hoda bez uzice, vlasnik ne bi trebao zaboraviti na rizike koji čekaju ljubimca na ulici. Kućni ljubimac treba uvijek biti pod nadzorom vlasnika. I mora biti korak ispred psa i prestati pokušavati pobjeći, trčati preko puta, progoniti nakon druge životinje i tako dalje.

Pas bez remena: trening, kako podučavati

Radi li vaš ljubimac samo za šetnje na remen, jer se ne može pohvaliti savršenom poslušnošću? www.dogsecrets.ru će vam reći kako podići psa pravilno, tako da ga možete odmaknuti od remena miru i ne bojte se da će pas pobjeći i neće se vratiti, ozlijediti ili nanijeti štetu nekome.

Zašto ne na uzici?

Naravno, znate da pas od bilo koje pasmine i dobi treba dobiti određeno fizičko opterećenje. Da biste to učinili, treba pokrenuti, igrati s vlasnikom i rođacima.

U šetnjama, ljubimcu treba dati slobodu i pustiti ga od remena na posebno označenim područjima, u šumi ili parku, gdje pas ne ozlijedi nikoga: Inače će pas izlijevanja akumulirane energije kod kuće: razmažit će namještaj, žamor i kore bez razloga.

Nakon što je pustio ljubimca iz remena, mnogi vlasnici često susreću takav problem: pas, nakon što je osjetio slobodu, prestaje slušati naredbe i prolazi tako daleko da vlasnik jednostavno ne može slijediti njegovu sigurnost.

Često sam vidio kako je umorni i bijesni vlasnik uzalud pokušavao uhvatiti kućnog ljubimca više od sat vremena, ali on, dok ne uspijeva, ne dopušta da se pričvrsti na remen. Ako vaše šetnje ne mogu raditi bez takvih nadoknade, morate početi podizati psa sada, sve dok se ne dogodi nevolja.

Uspostavljamo kontakt

Prvi korak je osigurati da vas pas čuje. Ako niste autoritet za nju, ali samo "polaznici" koji se hrane i hodaju, tada će biti vrlo teško postići poslušnost.

Morate postati prijatelji i drugovi jedni za druge. Da biste bili za psa, a ne "prazno mjesto", ali zaista dominantni vlasnik, dajte mu više vremena, hodajte s njim češće i duže, zapitajte se.

Ponekad ljudi ne mogu razumjeti zašto neki ljubimci vole trener-trenera koji ih više trenira od svog učitelja. Činjenica je da često nije dovoljno pružiti psu hranu i krov nad glavom. Važno je za životinju da osoba provede dosta vremena s njim: igrao je, poučavao se, zajedno s njim bio sretan hodati i dobiti dojmove.

Pas ne voli hodati sam po sebi, kao i mačka. Za psa je važno biti u društvu osobe i zadovoljiti ga. Osim toga, da biste uspostavili pravi odnos s psom i postigli poslušnost, morate ga podučavati cijelo vrijeme kako biste slušali i čuli vlasnika i odmah odgovorili na naredbe.

Krenite u šetnju, spremite se na poslasticu i omiljenu igračku ljubimca. Šetnja sa svojim psom na dugom uzicu, neka se odmori, primjerice, da istraži područje, a zatim izgovoriti kućni ljubimac nadimak s mirnom i dobrohotnom intonacijom.

U ovom trenutku, pas bi trebao gledati na vas. Ako se pretvara da ne čuje, morate pokušati privući njegovu pažnju igračem ili poslasticu. Kad vas kućni ljubim pogleda - hvali ga, tretirajte ga s malim komadom i igrajte se s njim.

Nakon nekoliko sličnih vježbi u psu, stvara se veza: vlasnik me zvao - to znači da me želi dati igračku ili hranu. Dakle, sljedeći put kada čujete svoje ime, ljubimac će vas odmah pogledati u očekivanju ukusne poslastice ili igre. Sada možete dati psu bilo kakvu naredbu.

Učijemo tim "Za mene!"

Pomoću remena možete kontrolirati psa: nemojte dopustiti da prođe daleko i odveze se kući u bilo kojem trenutku. I bez streljiva, samo je potrebno kontrolirati ponašanje životinje uz pomoć glasovnih naredbi ili gesta.

Moći ćete sigurno spustiti psa od remena samo kada budete sigurni da će vam pravi trenutak doći po prvoj naredbi "Dođite k meni!"

Kako bi životinja razvila tu vještinu, dok je hodala na dugom uzicu nazovite psa po imenu. I nakon što je spremna slušati vas pozorno, zapovijedajući: "Za mene!"

Čim psa dođe k vama, hvali ga, potaknite ga s poslastom ili igračkom i pustite ga ponovo da uživate u slobodi dajući vam zapovijed "Šetnja".

Učinite tu vježbu tijekom šetnje još 5-7 puta i ponovite svakodnevno dok ne postignete nesmetano izvršenje tima.

Zatim morate postupno povećavati udaljenost od koje ćete pozvati psa, ukloniti poslasticu i igračku, a sada potaknuti ispravno ponašanje kućnog ljubimca samo s riječima "Dobro", "Dobro za vas".

Nakon što psa uči izvesti naredbu na remen, trebate dovesti svog ljubimca na prostrano mjesto s prilično ravnim krajolikom (npr. U parku), gdje ljudi i životinje neće ometati vaš trening.

Izvucite psa iz remena i napravite istu vježbu.

Ako je momčad uspješna, postupno zamagljujte situaciju: vježbajte na prepunim mjestima, zamolite strance da vas s četveronožnim prijateljem hodaju u blizini, skrivaju se iza stabala i zgrada i daju naredbu od tamo kada vas pas ne vidi.

Ako pas ne odgovara timu...

Kao što ste primijetili, proces proučavanja tima "Ko Me!" Je jednostavan, međutim, ljudi često suočavaju s određenim poteškoćama.

Na primjer, tzv. "Neprehrambeni psi" ne trude se trčati nakon tretmana, pa vlasnik, bez rezultata, ponavlja naredbu mnogo puta ili samo kao rezultat pristupa samom ljubimcu.

Ali ovo je pogrešno: pa pas neće ništa naučiti. Potrebno vam je na bilo koji način da ga zainteresiramo i potaknemo kretanje u vašem smjeru.

Nakon davanja zapovijedi, pokušajte čučati. Na taj način probudit ćete zanimanje za psa, a iz znatiželje ili želje za igranjem, ipak će vam pomoći.

Osim toga, još uvijek možete pljeskati ruke. Neki psi smatraju da se plače kao pozivnicu za igru. Gledajte svog ljubimca i naučite njegove navike - lako možete shvatiti što se može nositi s njima.

Ni u kojem slučaju nemojte pristupiti psu sami i nemojte ga potjerati ako je bježi. Pas ponaša ovo ponašanje kao ulovnu igru, tako da će pobjeći još veću brzinu. Bolje je trčati od psa - i ona će vas slijediti, kao što se životinja boji se izgubiti.

Zajedničke pogreške domaćina

Ako ne možete naučiti svog psa da dođe k vama u prvu naredbu, provjerite jeste li napravili te popularne pogreške.

Ponovite naredbu

Ako ste pet puta rekli "Pet puta pet puta", a onda hvalio psa zbog činjenice da se ipak približavao, psa će se naviknuti na obavljanje zapovijedi. On će vas poslušati svaki put nakon pet godina "Za mene!"

Nemojte uzeti psa na remen odmah nakon završetka naredbe, ali dopustite da se izvodi malo više vani. I još više, nemojte je odvesti kući odmah. Inače, kućni ljubimac će imati takav logički lanac: vlasnik me nazvao - prišao sam - i odmah me odveo kući. Sljedeći put, pas neće doći k vama, jer još nije igrao dovoljno i ne želi kući.

Da biste izbjegli ovu neželjenu vezu, ne naučite naredbu "Za mene!" Na samom kraju hoda, tako da možete dati vašem ljubimcu vrijeme za pokretanje i igru.

Naredba je izražena jasno, dovoljno glasno, s nalogom, ali ne i prijetećim tonom. Životinja se ne bi trebala bojati. Da bi pas ponašao, ne treba se zastrašiti. Trebate izgraditi odnose na temelju povjerenja i poštovanja.

Kazna nakon izvršenja naredbe

Ako pas nije došao na vas na zahtjev, ali nakon nekog vremena, nemojte ga mučiti. Inače će misliti da je kažnjavaš upravo zato što je došla. Životinja ne može pogoditi da si ljut na njega zbog neposlušnosti nakon prve zapovijedi.

Nemojte napraviti te greške - i moći ćete brzo pomagati psu na glatku bez uzice.

Kako bi hodio udobnije, pas bi također trebao biti podučavan timu "Near!".

Kako poučiti psa na remen, koliko godina može biti bez uzice

Pješačka streljiva psa mora biti na svakom od svojih vlasnika. Sposobnost ljubimca da hoda na remen je temelj ponašanja pasa. Ovo je glavni pokazatelj uzgoja životinja.

Vlasnik mora znati kako poučiti psa na remen. Ova vještina će osigurati sigurnost psa tijekom šetnje, spasiti će osobu od neželjenih problema zbog ponašanja kućnog ljubimca.

Obuka za štene

Škola za bebu za rekreacijske dodatke trebala bi se održati u nekoliko faza:

 • Adaptacija. Prije početka treninga vlasnik se mora pripremiti odabirom odgovarajuće vrste streljiva. Štenac bi je trebala "upoznati", njušući je pažljivo. Ne smije se dopustiti da igra s priborom. Ova navika odvratit će štene tijekom treninga.
 • Pripremni stupanj. Prvo, dijete je treniralo na ovratnik. Da biste to učinili, zovu se štene, stavljaju im ovratnik i pokušavaju odvratiti psa od njega (s novom igračkom ili liječenjem). Nije dopušteno uklanjanje streljiva kad se pokušava riješiti svog ljubimca. Kada štene zaboravi na svoj pribor, pažljivo ga uklonite. Ako ovratnik prestane brinuti o psu, možete nastaviti na sljedeći korak.

Ovratnik se ne bi trebao čvrsto stegnuti. Besplatni pribor također nosi opasnost. Između njega i kućnog ljubimca treba staviti dva prsta vlasnika.

 • Početna obuka. Prije odlaska van, štene moraju naučiti hodati na remen u poznatom okruženju (unutar kuće). Možete početi tako da privezete kratki konopac na ovratnik koji će slijediti vašeg ljubimca. Kada se nauči ova lekcija, konopac treba zamijeniti uzicom (ne više od 2 metra). U vrijeme treninga ne može ostaviti štene bez nadzora kako bi se izbjegle ozljede. Vlasnik mora pokazati ljubimcu za to što je ova stavka. Da biste to učinili, pokupite i idite za štene oko kuće. Ako se kućni ljubimac ne odupre, potrebno ga je ohrabriti uz omiljenu poslasticu. To će motivirati daljnje učenje.
 • Trening na ulici. Možete uzeti bebu na ulicu nakon svladavanja prethodnih faza. Zadatak vlasnika je brusiti vještine kućnog ljubimca da hoda s njim u blizini. Štenac bi trebao ići iza čovjeka. Ako bježi ili povuče gospodara sa strane, trener bi trebao odmah zaustaviti i pozvati životinju. Možete nastaviti kretati kada je štene prikladno. Nema potrebe povući remen! Ova akcija samo potiče i demotivira bebu.

Ako je pravo učiti štene da hoda pored uzice, mjesec dana kasnije vlasnik će postati vlasnik poslušnog i dobro uzgojenog psa.

Obuka za odrasle životinje

Stadije treninga odraslog psa na remen ne razlikuju se od treninga štene. Važno je promatrati svoj slijed u oba slučaja.

Uzica za odrasle kućne ljubimce trebala bi biti duga (7-8 metara). Sloboda životinje nije dramatično ograničena, što blagotvorno djeluje na njegovu obuku. Sustav motivacije uzrokuje pozitivne emocije u kućanstvu. Obuka mora biti održavana na opušteni način, ne više od 30 minuta.

Ako pružite udobno okruženje za učenje i djelujete u fazama, pas će naučiti osnove obuke što je prije moguće.

Kakvo doba za početak

Najbolji rezultati treninga pasa pokazuju štence od 1,5 mjeseci. U ovom dobu preporuča se utopiti osnove odgoja u obliku hodanja na remen. Mali kućni ljubimci lako i brzo uče lekcije. Nakon mjesec dana treninga, obrazovani ljubimac će moći hodati s vlasnikom bez uzice.

Odrasle životinje također se mogu trenirati, no rezultati se neće vidjeti jednako brzo kao kod jednog i pol štene.

Osnovna pravila

Postoje osnovna pravila, nakon čega će vlasnik moći olakšati postupak treninga psa:

 1. Poznavanje i pribor za šetnju treba obaviti na svom teritoriju (unutar životinjskog mjesta stanovanja).
 2. U vrijeme obuke pored obitelji ne bi trebalo biti i neznanac. To smanjuje koncentraciju ljubimca pažnje.
 3. Bolje je provesti nastavu 2 sata nakon obroka (po mogućnosti nakon šetnje), što će povećati interes psa za poslasticu, povećati svoju motivaciju.
 4. Osposobljavanje treba biti redovito, faze treninga - dosljedne.
 5. Streljivo treba odabrati pravilno. Neprihvatljivo je kupiti proizvod s pijanim mirisom, neprikladne veličine.
 1. Pokažite agresiju i koristite fizičku silu kako biste kaznili ljubimca. To će ga samo zbuniti, pas će se početi oduprijeti.
 2. Skoči u procesu obuke od pozornice do pozornice. Životinja neće razumjeti što se od njega traži.

Testiranje tima "u blizini"

Ova naredba je najvažnija. Uz pomoć, vlasnik može zaštititi ljubimca od automobila, bori se sa beskućnicima.

 • Trening se provodi tijekom šetnje, kada ljubimac nije zauzet i ne ometa strane objekte.
 • Vlasnik govori mirnim glasom "u blizini" i tiho vuče remen. Ako je ljubimac došao gore, to bi trebao biti nagrađeni s ljubaznim riječima i omiljenim yummy.
 • U slučaju otpora životinja i smjera u suprotnom smjeru, osoba bi naglo (ali ne i snažno) trebala udariti streljivo prema njemu, ostavljajući mu psa. Kada je kućni ljubimac pogodan, mora se liječiti.
 • Za odrasle odrasle osobe koristite "striktni ovratnik". Njegova značajka su šiljci iznutra, koji uzrokuju bol kada se trzaju.

Trening treba provoditi u opuštenoj i opuštenoj atmosferi. Prilikom njihova vođenja treba obratiti pažnju na druge životinje. Niti svaki vlasnik neće moći kontrolirati radnje kućnog ljubimca. Da biste izbjegli borbe, morate biti posebno oprezni.

Šetnja bez uzice

Ova mogućnost hodanja je dostupna samo dobro uzgojenoj životinji koja zna zapovijedi "dolaze k meni", "blizu".

Pješačenje ljubimca bez uzice treba provoditi samo na poznatom području. Neprihvatljivo je proći bez streljiva na krcatom mjestu.

U ovoj fazi, zadatak magistra je da u bilo kojem trenutku uspije pričvrstiti remen na ovratnik psa. Tijekom treninga kućni ljubimac ne smije odvlačiti ništa. Vlasnik mirnog, ali snažnog glasa kaže zapovijed "za mene". Kada dolazi pas, privezan je na ovratnik. Ako se pas ne odupre, čeka liječenje. Tijekom vremena, taj proces neće uzrokovati njezine negativne emocije.

Odabir streljiva

Za kvalitetan i brz trening potrebno je odabrati pravu opremu. Pribor treba biti udoban i prikladan za psa po veličini i namjeni.

okovratnik

Ovratnik bi trebao odgovarati psu veličine, ne uzrokujući nelagodu u obliku stiskanja vrata. Vrste ovratnika:

 • Svakodnevno. Dizajniran za svakodnevne šetnje. Oni su najpopularniji, uglavnom od kože. Njihovi glavni uvjeti su trajnost i pouzdanost. Pozornost treba obratiti na praktičnost pričvršćivanja takvog ovratnika na remen.
 • Izložba. Uređene u obliku lančanog udubljenja, imaju spektakularan pogled. Koristi se za psa.
 • Temperament. Kula u obliku zatezne strane zatege petlju dok pokušava povući remen na životinju, "strogo ovratnik" s udarištima iznutra uzrokuje da pas osjeća nelagodu tijekom otimanja. Električni ovratnici s pogrešnim ponašanjem kućnog ljubimca utječu na njega uz pomoć struje ili ultrazvuka.
 • Dekorativni. Poslužite za ljepotom. Koristi se za pse malih pasmina za kućnu zaštitu.

Ovratnik ne smije sjediti previše zbijeno. Između vrata kućnog ljubimca i pribora treba staviti 2 ljudska prsta. Za štenad je preporučljivo kupiti ovratnik s podešavanjem duljine. Olovka se odabire prema veličini štenadove glave, ovratnikom - prema obujmu vrata.

voditi

Predmet šetnje mora odgovarati veličini ljubimca. vrsta:

 • Kratko (do 2 metra). Prikladan za štence i psi malih pasmina.
 • Dugo (5-7 metara). Izrađen za odrasle pse.
 • Rulet. Dizajniran za kućne ljubimce koji su savladali osnove obrazovanja. Nemoguće je trenirati psa sa svojom pomoći.

Prilikom odabira uzice treba paziti na materijal. Mora biti izdržljiv. Optimalna širina pojasa je 2 cm.

Poučavati psa na ovratnik i uzice vlasnik će morati biti strpljiv. Ako slijedite savjete i preporuke, proces obuke bit će udobno održavan i za kućnog ljubimca i za njegovu osobu.

Kako podučavati psa "Blizu!"

Naredba "U blizini!" Vrijedna je vještina koju mora stići pas bilo koje pasmine. Malo je vjerojatno da će bilo koji vlasnik voljeti da će životinja stalno povući remen, pokušavajući pobjeći ili, obrnuto, miješati se pod noge. Ali onda će pas koji će se trenirati od zapovjedništva "U blizini!", Odmah će se pridružiti lijevoj nozi svog vlasnika i kretati se s njim dok ne dođe u šetnju.

Zašto trenirati psa timu "Blizu!"

Tim "U blizini!" Osmišljen je kako bi osigurao lakoću kretanja s psom uz ulicu. Vaš će ljubimac vas pratiti na putu kada odete na posao ili dođete do mjesta gdje želite igrati s njim. Nezapježeni pas neće shvatiti da se, ako se okrenete, ne bi trebao kretati u istom smjeru. Vještica koja će se približiti pomoći će upravljati kućnim ljubimcima u opasnoj situaciji, kako bi se izbjeglo poznanstvo s sumnjivim rođacima. Trening će poboljšati međusobno razumijevanje i biti će koristan i za psa i za vlasnika.

Poznavanje naredbe "Blizu!" Korisno je u sljedećim slučajevima:

 • kada promijenite tempo hodanja, kada trebate ubrzati ili usporiti, kao i prije početka ili zaustavljanja;
 • kako bi se kućni ljubimac orijentirao i prilagodio vama tijekom skretanja u drugom smjeru;
 • za sigurno kretanje u gomili ljudi ili na autocesti s aktivnim prometom;
 • ako se pas koristi kao pas za usluge, pohađa Obrazovnu izobrazbu ili prolazi standardnu ​​IPO-1;
 • kada vaši planovi uključuju sudjelovanje na izložbama, natjecanjima i drugim javnim događajima.

Ovo nije potpuni popis situacija u kojima ćete biti drago da ste poučili psa timu "Blizu!". Osim toga, sposobnost hodanja pored vlasnika bit će osnova za daljnju obuku. Psi će biti lakše svladati skupinu srodnih timova, podrazumijevajući njegovo kretanje i biti na određenom mjestu u odnosu na trenera, na primjer, "Stand!" Ili "Aport!".

Zahtjevi za izvršavanje tima

Pravila za izvršavanje naredbe "U blizini!" Ovise o tome hoće li se primjenjivati ​​u svakodnevnom životu, ili će biti potrebna regulatorna varijanta za pokazne i servisne pse.

Nakon što je čuo naredbu "blizu!", Pas mora stajati blizu ljudske lijeve noge, na udaljenosti jednakoj širini krune. Lopatice za pse trebaju biti na koljenu vlasnika. Dakle, ljubimac će hodati pored bez da se nađe na putu.

Standardna verzija tima "U blizini!" Ima strože zahtjeve i sastoji se od sljedećeg:

 • pas zaobilazi osobu koja je dala naredbu u smjeru kazaljke na satu odostraga i sjedila na lijevoj nozi;
 • kod hodanja, ljubimac je uvijek na lijevoj strani trenera. Ramena životinje trebaju biti paralelna s koljenom osobe. Udaljenost između psa i stopala je minimalna. U početku, razmak može doseći do 50 cm, ali u budućnosti se smanjuje. Pas bi praktički "držao" trenera;
 • glava životinja postavljena ravno. U slučaju da se kućni ljubimac malo podiže kako bi održao trenerovo lice na vidiku, to neće biti pogreška. Za praksu ispravne izjave glave, koristi se pojas;
 • kada se osoba zaustavi, četveronožna prijateljica mora sjesti bez posebne naredbe ili geste;
 • obavljanje naredbe "blizu!" pas je zabranjen promjenu poza bez posebnih uputa;
 • ako se trener okreće oko svoje osi, pas također mora okrenuti i ponovno sjediti. Za vrijeme skretanja, ljubimac zaobilazi trenera s leđa.

Glavni cilj tima "U blizini!" Mora biti siguran da kontrolirate svog ljubimca, hodajući uz ili bez uzice. Ako ne namjeravate sudjelovati s psa na izložbama ili zadovoljavati standarde, nije potrebno zahtijevati 100% izvedbe tima u skladu s propisima.

Napomena: za kućnu uporabu, obucite svog psa na naredbu "U blizini!" Tako da je prikladan za oboje. Na primjer, ako ste ljevorodni, možete postaviti psa s desne strane.

Kako podučavati psa "Blizu!" Na uzici

Za početak izrade tima "Blizu!" Potrebno je nakon što je štenac naučio hodati na remen i prepoznao autoritet vlasnika. Prve klase trebalo bi se održati na mirnom mjestu, bez bučnih skupina ljudi koji prolaze pokraj automobila i drugih stvari koje omamljuju.

Uzmite remen i počnite se krećete naprijed s psom. Naredba "Blizu!" I povucite remen da biste vašeg ljubimca na pravom mjestu u blizini. Na taj način, poduzmite nekoliko koraka, a zatim otpustite napetost. Ako vaš ljubimac će vam se približiti i na ispraznom remenu, hvali ga. Riječi divljenja i odobravanja bit će dovoljne, jer nakon što je vidio poslasticu, pas može zaboraviti na sve i zaustaviti se. Ako pas ode, onda ponovite naredbu "Blizu!" I povucite ga prema vama uz pomoć uzice.

Pas će se brzo sjetiti nelagode povezane s otupljenjem remena, dok će kretanje pokraj njega biti kretanje pored noge. Potrebno je da je proboj primjetan, ali ne bolan za ljubimca, inače može doživjeti depresiju ili agresiju.

Prva faza treninga može se smatrati prošlim ako se kućni ljubimac pomiče paralelno s vama na naredbu, čak i ako je to samo nekoliko koraka.

Važno: dati zapovijed "Blizu!" U mirnom i uvjerljivom glasu, bez plače i ljutnje. Pobrinite se da je napetost remena postupno, bez iznenadnih trzanja, u skladu s dimenzijama psa.

Učite svog psa kako slijedi pravu stazu po istoj brzini. Kada je kućni ljubimac malo udoban, popustite remen, uzmi 1 korak na stranu i kaži "hoda"! Kada ste već otpustili svog ljubimca za šetnju, možete ga tretirati na komad nečeg ukusnog. Ali nemojte dovršiti vježbu i ne potaknuti psa ako ne ispuni naredbu "Blizu!", Povuče remen, pokušava pobjeći prije nego vam bude dopušteno hodati.

Sljedeći korak u osposobljavanju psa tima će biti šetnju uz prolazan remen. Uz veliku vjerojatnost, životinja će osjetiti slabljenje kontrole i razbiti naredbu, tada ćete morati povući remen, podešavajući time ponašanje. Nemojte zaboraviti da uvijek naredite "Blizu!" Prije nego što pustite uzicu.

Nakon što ste fiksirali vještinu kretanja u ravnoj liniji na labavom vodstvu, trenirajte svog psa timu "Blizu!" Promjenom smjera i hodom. Da biste to učinili, dajte naredbu, idite s kućnim ljubimcem nekoliko koraka naprijed, a zatim glatko promijenite smjer. Ako se pas okrene s vama i nastavlja hodati pored nje, nagradite ga s velikodušnim pohvalama. Ako se krzneni kućni ljubimac nije prilagodio vama i ostavio na stranu, ponovite naredbu i povucite ga prema vama pomoću uzice, a zatim hvale. Ista shema radi za mijenjanje hoda. Važno je uvijek tražiti od psa punu izvršenje uputa. "Blizu!" Je li zapovijed prisile, a ne zahtjev? Kada verbalni poredak nije dovoljan, izvucite remen. Kao rezultat toga, ljubimac će naučiti slijediti promjene u brzini i smjeru vašeg kretanja. Ali morate shvatiti da ako pretjerano promijenite uvjete, pas neće moći držati korak s tobom, i beskorisno je zahtijevati reakciju munje.

Kako poučiti psa da se približi bez uzice

Kada je pas dostigao dob od šest mjeseci i naučio je izvršiti naredbu "blizu!" Na remen možete početi naučiti da se preseli pored vlasnika bez uzice.

Koristite dugi vod od 2-3 metra. Zapovjedništvo "Blizu!" I hodite sa svojim kućnim ljubimcem na labavi remen, kao na početku treninga. Postupno povećajte udaljenost na kojoj dajete naredbu. Ako je udaljenost prevelika - više od 5 metara - prvo naredite psu "Za mene!", A tek tada "Blizu!". Kada vas kućni ljubimac posluša, bude na znatnoj udaljenosti, prijeđite na sljedeću fazu treninga.

Dajte zapovijed "Blizu!" U trenutku kada pas hoda bez remena. Ne zaboravite pohvaliti psa za zadatak. Ako se odbija približiti, vratite se na izradu tima na uzici, pokušajte nastaviti kasnije.

Za vaše podatke: kako bi pas uvijek obavio "U blizini!" Naredbu bez uzice, potrebno je redovito vježbati ovu vještinu na remen. Ako se ne držite uzice i dajte naredbu samo bez njega, onda će se kućni ljubimac opustiti i prestati slušati za samo tjedan dana.

Način obuke uz pomoć tretira

Obuka za ekipu "U blizini!" Primjenom metode "hranidbe hrane" primjenjuje se na velike pse koji ne reagiraju na trzaj, kao i za kućne ljubimce koji će morati zaobići trenera u skladu sa standardom. Motivacijska delikatesa je djelovala, ljubimac mora početi trenirati gladne.

Bit tehnike je da vlasnik, koji psa pokazuje i drži ga na dlanu, pomiče ruku u smjeru kretanja kućnog ljubimca. Gladan ljubimac će paziti na snack i slijediti ga, tako da zauzima ispravan položaj u blizini nogu svog mentora. Možemo reći da je pas "usmjeren prema cilju".

Kao nagradu za dobru izvedbu tima "Blizu!" Redovito pustite psu. Za početak, dovoljno je da se vaš suigrač održi u nozi.

Sljedeća faza treninga napreduje. Pas će ići za dragocjeni komad i postupno svladati zajedničko hodanje s vama u ravnoj liniji. Pokušajte povećati jaz između ukusne nagrade. Zatim možete izrezati umjetnost okretanja, mijenjati brzinu kretanja i druge manevre.

Stručni treneri obično počinju poučavati psa u "Near!" Tim uz pomoć hranjenja hrane, a zatim prijeđite na standardne klase s remenom. Nakon toga, tehnike se mogu izmjenjivati, uzimajući u obzir raspoloženje životinje.

Uobičajene pogreške u poučavanju tima "Blizu!"

Upoznajte se s analizom uobičajenih pogrešaka koje mogu obeshrabriti psa od ispunjavanja naredbe "Next!".

 • Važno je kontrolirati vlastite pokrete i ne povlačiti remen prije nego što je zapovijed dana.
 • Vožnja ljubimca na potpuno zategnuti remen jedan je od čestih problema početnih trenera. Kućni ljubimac treba osjećati razliku između trzajem i hoda na remen.
 • Slijedite intonaciju kojom se naredba izgovara. Ako kažete "U blizini!" U zlom ili prijetećim tonovima, krzneni prijatelj će misliti da je kriv i uzeti tim kao kaznu.
 • Previše oštre i česte promjene smjera i tempo hodanja dezorijentiraju psa.
 • Nemojte žuriti da biste izbrisali sljedeći pokret bez uzice. Djelujte dosljedno, osiguravajući svaki stupanj treninga.
 • Počnite proučavati naredbu "Blizu!" Nakon popravljanja prethodnog. Ovo se, prije svega, tiče pasa koji upravljaju kretnjama kaskadama. Velika količina informacija može spriječiti ljubimca da odabere neku od nekoliko novih naredbi i postat će zbunjena.
 • Ne možete zloupotrijebiti tim. Ne biste trebali prisiliti psa da hoda kraj vas stalno i dati zapovijed čim se malo odmakne. Ako se kućni ljubimac malo odstupa od tečaja koji ste odabrali, pažljivo ga ispravite uz pomoć uzice.

Naravno, možda postoji više problema s timom "Bliski". Osim toga, neki su psi jednostavno odsutni i često omesti, što otežava treniranje. U slučaju poteškoća, koristite usluge psa rukovatelja.

Pružatelji pasa savjet

Sposobnost psa da svlada zapovjedništvo "U blizini!" Uvelike ovisi koliko je to koncentrirano. Praksa vještine ne više od 10 minuta dnevno u početnoj fazi. Nakon toga možete povećati ukupno vrijeme nastave, ali u svakom slučaju ne smije biti duže od 20 minuta. Poželjno je da svaki trening traje 2-3 minute. Prema tome, to će raditi 5-6 puta dnevno.

Saznajte značajke prirode i sklonosti vašeg psa. Ponekad bi bilo učinkovitije rješenje zamijeniti poticajnu poslasticu s nagradom u obliku omiljene igračke koja savršeno privlači pažnju ljubimca.

Prije početka treninga pas bi trebao ići prema gore. Započnite razrede s tihim, napuštenim mjestima, postupno se krećući na područja s zbunjujućim čimbenicima.

Za obuku "U blizini!" Naredba velikih odraslih pasa dopušteno je korištenje parfora. Metalni ovratnik s zakrivljenim šiljcima djeluje na principu gušenja. Odabir strogog ovratnika, morate uzeti u obzir vrstu, veličinu i vrstu psa za kosu.

Nemojte zaboraviti pričvrstiti stečenu vještinu psa da se približi. Recite vašem ljubimcu "Blizu!" Kada se približite stazi. Za duge šetnje vježbajte izvršenje tima u različitim varijantama: zaustavlja se, okreće se i mijenja brzinu. Redoviti trening s psom bit će ključ uspjeha!