Što, koliko i kako hraniti psa? Približna količina hrane

Pas pripada grabežljivoj životinji. To nikad ne bi trebalo zaboraviti. Grabežljivci, ubijajući druge životinje, ne jedu samo meso i kosti, već i unutrašnjosti i sadržaj želuca.

Često se klanju do povraćanja, a zatim ponovno proždiru erupciju. Oni se vraćaju u svoj nejestivi plijen čak i kada postane bijesni pas. Ako vaš pas radi isto ili je još gore, to nije loša navika, već samo očigledni instinkt grabežljive zvijeri.

Mnogi grabežljivci jedu ne samo meso. Jaja, lisice, medvjedi i drugi rado jedu travu, bobice, voće. Takva mješovita dijeta je neobična za psa. To se mora uzeti u obzir kada ga hranite. Sirova hrana je za psa zdravija nego kuhana, jer se najbolje apsorbira njegovo tijelo. Međutim, ako se psu daje previše sirove hrane, onda ima neobičan miris.

U tom slučaju, treba ga hraniti na podu s kuhanim mesom. Pas nema profinjenog okusa. Ona se, kao i mnoge druge životinje, svakodnevno može zadovoljiti istom hranom. Ali ako ste je privikli na razne namirnice, postat će izbirljiva i briga.

Pravilno hranjenje pasa

Hrana za pse trebala bi se sastojati od 2/3 mesa i 1/3 biljnih proizvoda. Pas se može hraniti s unutrašnjim, kao što su:

Također se uklapa u konjsko meso, govedinu, janjetinu, kozu i sisavce. Psi vole, postoje različite vene i sve što je odrezano i uklonjeno pri kuhanju večere za ljude.

Zatim morske ribe, ali ne slane. Velike riblje kosti treba ukloniti. Laganje, malo ustajale meso, lakše je probaviti pas. Biljni proizvodi uključuju raž, zob, griz, proso, kao i voće i povrće. Pasna hrana mora biti pripremljena kako slijedi:

 1. meso izrezano u male komadiće ili preskočiti grubo mljeveno meso,
 2. kosti izrezane u komadiće takve veličine da se pas lako mogao nositi s njima.
 3. Meso sumnjivog porijekla treba kuhati barem jedan sat.
 4. Dobivena juha daje se psu uz meso.
 5. Proizvodi od brašna - žitarice, zobene pahuljice ili ječmenog pahuljica, mekinje - moraju se natopiti nekoliko sati u vodi i potom kruži.
 6. Riža treba kuhati ili lebdjeti.
 7. Povrće treba dati obrisano ili sitno sjeckano sirovo, s mlijekom životinjskog podrijetla.

Što ne može hraniti psa: važna pravila prehrane

 • Ni u kojem slučaju ne trebate hraniti lišćem ili kupusom.
 • Voće treba, ako je potrebno, izrezati i kamenovati.
 • Hrana za psa mora biti topla i imati grickajući izgled. Termometar - može poslužiti kao prst. Pjenušavo stanje hrane dobiva se sam po sebi uz dobro miješanje.

Riba za pse vrlo korisna hrana. U pravilu, glave i kosti ne stvaraju poteškoće za psa i ne stvaraju nikakvu opasnost. Međutim, kod velikih riba preporuča se prethodno uklanjanje gornje peraje i jake i oštre donje prednje i stražnje peraje.

Pas biskviti - kompletna hrana za pse. One sadrže bitne hranjive tvari potrebne za jačanje i održavanje tijela, vapna i ribljeg ulja. Međutim, kekse trebaju biti samo dodatak hrani za pse i ne čine njegovu prehranu. Kosti sadrže vapnu, proteine ​​i druge tvari potrebne za tijelo. Pored toga, kosti gnječenja su dobre za zube i desni.

Ne možete samo dati kosti štenad u dobi od 4 do 6 mjeseci. Kosti mladih životinja s velikom količinom hrskavice i ostacima mesa, kao što su rebra, najkorisnije su. Kuhane kosti nisu pogodne za hranjenje, opasne su jer su krhke, daju ulomke koji mogu ozlijediti grlo i jednjak toliko da će zahtijevati neposrednu intervenciju od strane veterinara.

Sirove i oštre kosti ptica trebaju biti spaljene, ali nikako ne bi trebale biti bačene u kompost. Kada je pas 4-5 godina, potrebno je smanjiti dnevnu prehranu kostiju. Kosti hranjenja pridonose stvaranju "jakog trbuha", tj. Stvaranju suhog izmeta, što dovodi do zatvora.

Gledanje izmeta, možete odrediti želite li promijeniti sastav hrane psa. Krumpir, mahunasto povrće i kukuruz nisu prikladni za hranjenje pasa. Pods i kukuruz često uzrokuju mučninu. Tijelo psa beskorisno odbacuje krumpir.

Kolače, kolačiće i čokoladu, kao i druge poslastice ne smiju se davati u velikim količinama. Svi ovi psi vole, ali njihovo suvišno sprečava nas da kontroliramo količinu hrane. Pas postaje pretjerano masnoće. Apsolutno je potrebno s vremena na vrijeme dodati riblje ulje i vitamine u hranu.

Međutim, to treba učiniti tek nakon savjetovanja s veterinarom. Riblje ulje je uvijek korisno za štenad i mlade pse. Ostatak večere, čak i malo začinjen začinskim ili soured, razmažena hrana, itd., Ne može se dati za psa.

Sve što psa ne smije jesti ili se ne usuđuje jesti, nemojte ga bacati u gomilu komposta u vrtu. Psi koji slobodno trče u vrtu, iz znatiželje, mogu početi pucati, u ovom hrpu i jesti nešto što nije prikladno za to. U isto vrijeme gubimo kontrolu snage.

Koliko puta morate hraniti psa: pravila i vremena obroka

Psi svakodnevno treba odgovarati snazi, pasmini i dobi koje provodi.

 • Veliki psi jedu više, ali sadržaj kalorija u hrani može biti manji.
 • Štenci i mladi psi čiji rast nije prestao zahtijevati gotovo tri puta više hrane nego što je navedeno u gore navedenim normama.
 • Psi koji moraju puno trčati ili raditi (lov, jahanje i ostali), naravno, trebaju dobiti više hrane od pasa, uglavnom kod kuće. Čista lizalica je pokazatelj da je količina hrane dovoljna.
 • U zdjelu se ne smije jesti ništa. Ako pas, nakon što je pojede, gleda s moljcem pogledom i laje u isto vrijeme, sljedeći dan količina hrane trebala bi biti lagano povećana.

Ako pas počinje dobiti masnoću, količina hrane trebala bi se smanjiti. Međutim, ovaj pad mora biti postupno, ali čvrsto i uporno i dokle god pas ne dođe u pravilan oblik. Vrlo je teško ili čak nemoguće primijeniti ovu metodu kod pasa koji su navikli na dobivanje raznih tidbita na stolu.

Sati hranjenja treba se pridržavati što je točnije moguće. Za hranjenje štene do tri mjeseca svakih 4 sata (na primjer, na 7, 11, 15, 19 sati), mladi psa do sedam mjeseci - tri puta dnevno (npr., 8, 14, 18 sati), kasnije dva puta dnevno i odraslog psa jednom dnevno.

Pas se brzo navikne na takav režim i to zna za nekoliko sati. Prekid između dva hranjenja u 24 sata je najkorisniji za pravilnu probavu. Jednoga dana cjelokupnog posta po tjednu korisno je samo za psa, a ako dobije nešto više, neće je ni ozlijediti.

Grabežljiva životinja svakodnevno ne zarađuje hranu i ponekad se prisilno suzdrži od toga još duže. Ali, nakon što je ubio bilo koju životinju, jede u gomilu.

Značajke hranjenja štenaca i mladih pasa

Štenci i mladi psi trebaju uvijek dobiti najbolju hranu. Što hranjivije hrana, što više udovoljava standardima, to su bolje kosti i mišići ojačani. To se postiže ne količinom već sastavom hrane. Hrana za štene ili mladog psa trebala bi se sastojati od sirovog mesa, povrća, mlijeka i kruha.

Bolje je trljati meso za štenad, pržiti, ispijati povrće. Od šest mjeseci, malom psu treba dati meso u sitnim komadima, a umjesto pržene kruške od raženog. U isto vrijeme možete hraniti pseće kekse.

Mlijeko u trbuhu nije tako savijeno, korisno je dodati žlicu meda u šalicu mlijeka. Mlijeko treba dati redovito, ali ne previše. Hranjenje štene trebao bi biti praćen njegovim odgojem. Mladi pas uvijek želi jesti ukusnu hranu i ne mrzi se prosjačenja. Njezin je nos neshvatljivo upućuje na ono što se događa u blagovaonici, što se radi u kuhinji, za stolom za vrijeme obroka.

Ako barem jednom prestanemo s njom, izgubit ćemo kontrolu nad poštivanjem jedne prehrane. Bilo da se hranimo psa ispravno, možete procijeniti njezino izmet. Uz pravilnu prehranu, izmet je mekan, kobasica i smeđe ili svijetlo smeđe boje. Tvrdo bijelo ili svijetlo žuto izmet ukazuje na to da dajemo psu previše kostiju. Gotovo crna izmet - previše mesa. Zobena kaša, bezoblična izmet - hrana nije dovoljno hranjiva.

Što još trebate znati za hranjenje psa ispravno?

Kada pas jede, ne treba se miješati. Ne treba ga glacati niti se pozvati na sebe jer se u ovom slucaju uzbuđuje drevni instinkt - kako bi zaštitio plijen. Stoga se događa da se grblja čak i kod svog gospodara. Obratite pažnju na to da ne biste trebali biti. Pusti pas mirno nastaviti svoj ručak. Nakon večere, psa mora odmarati 1 do 2 sata. To je neophodno da tijelo u potpunosti asimilira prihvaćenu hranu i posebno je važno za mlade psa.

Uz povećano kretanje, tijelo ne apsorbira sve hrane koju jede. Atrakcija tjelovježbi nije zamka, već samo urođena imovina divlje životinje. Ako pas zakopa kost prekriven mesom u zemlju i nakon što ga je dan ponovno povukao, već mirisno i zeleno, djeluje poput mnogih predatora koji se vraćaju u plijen čak i kada se već znatno propadne.

Stalo ili razmaženo meso se lako probavlja. Grabežljivci nisu osjetljivi na tzv. Rak. Ne biste trebali spriječiti psa da pokopa ostatke vašeg ručka u tlu. Ovo je drevni instinkt, prisiljavajući životinju da stvori svoje vlastite rezerve. U većini slučajeva, pas nije zainteresiran za zakopane u budućnosti.

Ako se ova instilacija javlja redovito, tada preopterimo psa i njegovu prehranu treba smanjiti. Lovačkim psima ne smije biti dopušteno zakopati hranu, jer tada mogu pokopati i pucati u igru ​​umjesto da ga dovedu vlasniku. Kažu o takvim psima da postanu "grobnici".

Ako pas jede izmet koji pronalazi, ne možete je kazniti za to. Grabežljive životinje plijena koje su ubijale u većini slučajeva, prije svega, suzu peritoneum i proždiru unutrašnjost sa svim svojim sadržajem. Ovaj sadržaj, kao i stolica, koristan je ili čak potreban za grabežljivce. Isto vrijedi i za naše pse.

Konzumacija konja i krava posebno je bogata životinjama, u kojima postoje neprobavljene čestice celuloze, koje dobro čiste crijeva pasa. Ako hranimo psa raznovrsnom hranom koja sadrži sve tvari potrebne za psa, ta neugodna sklonost za nas bit će svedena na minimum.

Uz zdjelu za hranu trebao bi biti zdjela za vodu, uvijek napunjena slatkom vodom. Iako pas ima veliku količinu tekućine uz hranu, treba im dati priliku da ugasi svoju žeđ prema volji. Ako odraslog psa dobije mlijeko, on također smanjuje unos vode na isti način.

Koliko često trebam hraniti odraslog psa i štenaca

Pravilno hranjenje kućnog ljubimca temelj je njegovog zdravog života. Za svaku pasminu pas ima svoje prehrambene standarde. Veliki, srednji i mali kućni ljubimci trebaju drugačiji sastav hrane, kao i različiti broj obroka. Posebno je važno pratiti prehranu kod štenaca - tijekom tog razdoblja tijelo se formira i zdravlje postaje sve jače.

Preporuke za štene

Prije nego što postavite način i dijetu, morate znati što i kako štene jeli od prvih vlasnika. Prijenos na feed treba postupno, bez drastičnih izmjena.

Broj hranjenja dnevno ovisi o dobi djeteta. Što je mlađi pas, to češće treba hranu. Volumen dijelova ovisi o veličini štene i vrsti hrane. Mora postojati slatka voda u neograničenim količinama i besplatan pristup tijekom cijelog dana.

Do 3 do 4 tjedna, štenci hrane majčino mlijeko koliko god žele, a apsolutno je nemoguće odvojiti takve bebe. Od mjeseca daju mamce i glatko prenose na hranu.

Koliko puta dnevno po godinama

Dojenje po dobi štene izračunava se na sljedeći način:

 • od 1. mjeseca do drugog: 6 - 7 puta dnevno (otprilike svakih 3 sata);
 • 2 - 4 mjeseca: 5 puta (vrijeme između obroka se povećava za sat, sada daju hranu svakih 4 sata);
 • 4 - 6 mjeseci: 4 puta (svakih 5 sati);
 • 6 - 10 mjeseci: 3 puta (ujutro, ručak, večera);
 • Od 10 do 12 mjeseci moguće je prenijeti na 2 obroka dnevno (ujutro i navečer).

Smanjenjem broja hranjenja dnevno, povećajte volumen obroka. Korisno je pridržavati se režima i dati hranu istodobno. To će osigurati pravilno funkcioniranje gastrointestinalnog trakta i puni dobivanje hranjivih tvari od strane štene tijela.

overfeeding

Preopterećenje je opasno za nezrelog mišićno-koštanog sustava, a pothranjenost može dovesti do razvojnih kašnjenja i problema s metabolizmom. Za prehranu štenaca velikih pasmina potrebno je obratiti posebnu pažnju jer brzo rastu i posebno su blagi u tom razdoblju.

Hranjenje odraslih velikih pasmina

Odrasli kućni ljubimci moraju se hraniti 2 puta dnevno. Dakle, pas bolje apsorbira prehrambene komponente i rad probavnog sustava je dobro uspostavljen. Večernji dio može biti jutro.

Pri prirodnom hranjenju volumen obroka ovisi o težini kućnog ljubimca. U prosjeku, dnevna stopa hrane velikih pasa varira od 1 kg do 3 kg. Posebno veliki predstavnici divovskih pasmina mogu pojesti do 4 kg prirodne hrane dnevno. Nemojte zaboraviti da je ovaj volumen podijeljen u 2 prijema - doručak, večera.

Kada se hrane sa suhom hranom, volumen dijela je lako izračunati - proizvođač uvijek označava detaljne upute o pakiranju. Dijelovi takvog hrane su znatno manji: u prosjeku, od 350 g do 700 g dnevno. Giant pasmine ponekad se daju do 900-1000g, ovisno o fizičkom naporu i stanju tijela.

Hrana se daje 30 - 90 minuta nakon hodanja i treninga.

Hranjenje medijskih pasmina

Odrasli predstavnici srednjih pasmina hrane se 1-2 puta dnevno. Jednim obrokom dajte hranu u večernjim satima. Dovoljno je dva obroka na dan - tako da se opterećenje na probavnom sustavu učinkovitije distribuira. Važno je pridržavati se režima.

Potrebno je pratiti sastav i količinu hrane za životinje. Psi bi trebali dobiti sve potrebne hranjive tvari u pravi iznos. Količina dnevne potrošnje prirodne hrane varira prema težini, zdravlju i načinu života kućnog ljubimca. U prosjeku, psi od 10 do 25 kg težine konzumiraju od 300 g do 1,5 kg prirodne hrane dnevno. Ako se dio ne jede - zdjelu se mora ukloniti, a sljedeći put donijeti manju količinu hrane.

Količina suhe hrane izračunava se prema tablici koju je proizveo proizvođač. Za prosječne pse, dnevna norma kreće se od 150 do 400 g, ovisno o težini psa.

Koliko često treba hraniti male pasmine

Mali psi su skloni pretilosti, stoga njihovo hranjenje treba pažljivo pratiti. Tako kućni ljubimci dobivaju hranu 1 - 2 puta dnevno. Baš kao i kod drugih pasa, večera igra važnu ulogu.

Kada je prehrana prirodnih proizvoda za pse do 10 kg tjelesne mase dovoljna od 50 do 350 grama hrane dnevno. Ovisi o proizvodima i pokazateljima psa.

Proizvođači suhe hrane savjetovani su dati 30 - 180 g ove vrste hrane dnevno. Precizno izračunajte količinu obroka za svaki kućni ljubimac pojedinačno pomoći u podacima na paketu.

Mali psi dobro poznaju molitvu za poslastice. Nemojte ih organizirati česte zalogaje, posebno proizvode iz stola. Iznimke su tretira i nagrade, na primjer, tijekom vježbanja.

Stručni savjeti

Ne trebate pretjerivati ​​pas, ali važno je osigurati da je jeli punu. Ako je jedan obrok propušten iz bilo kojeg razloga, sljedeća šarža nije povećana kako bi nadoknadila hranu koja se posljednji put nije pojela. Dajte uobičajenu količinu.

Tijekom trudnoće povećajte nutritivnu vrijednost hrane, podešavajte dnevni volumen (može ostati isti ili malo povećati) i dati za 3 do 4 primanja manje od uobičajene, u obrocima.

Ispravak volumena i količine hranjenja također se podvrgava prehrani za bolesne i oporavljajuće pse. Preporuke koje je dao veterinar.

Moj stražar

Pas Blog - Moj Watchdog

Što hraniti psa

Imajući kućnog ljubimca znači potpuno brigu o njegovom zdravlju na ramenima. Nije uvijek moguće razumjeti sve suptilnosti izbora prehrane za četveronožne prijatelje. Naučimo kako hraniti psa kako bi najučinkovitije utjecalo na njegov izgled i zdravstvene pokazatelje.

Kako hraniti psa?

Načelo dobre prehrane se ponekad zbunjuje s viškom hrane u prehrani. Mnogi psi, po svojoj prirodi, nezasitni su, nemaju osjećaj proporcije, a gostoljubivi vlasnik se raduje dok njegov pas sve više apsorbira i dobiva debele pred očima. Ali poznato je da je debelog psa koji je pretilo u različitim stupnjevima, ima veću vjerojatnost od bolesti srca, gastrointestinalnog trakta i zglobova. Budući da svaki vlasnik mora znati kako pravilno hraniti psa, kako ne bi bio uznemiren, ali i da ne bi bio gladan.

Važno je! U svakom slučaju, hrana iz našeg stola ne bi trebala postati dijeta psa, bez obzira na to kakva je pasmina. Uostalom, začini, teški za probavne proizvode i veliku količinu šećera i soli, prije ili kasnije će negativno utjecati na zdravlje ljubimca.

Brižni vlasnik trebao bi znati koliko puta dnevno hraniti psa kako bi zadovoljio svoju glad i zadovoljio potrebu tijela za hranjivim tvarima. O tome možete saznati, a ne samo čitajući članak do kraja.

Kako hraniti psa prirodnom hranom?

Ako ste već odlučili što hraniti psa i poželjeti prirodnu hranu, onda vam čestitam - ovo je izvrstan izbor! Ostaje samo saznati što je korisno za hranjenje kućnog ljubimca i koji su proizvodi strogo zabranjeni. Dakle, odraslog psa bilo koje pasmine (straža, psa, ukrasni) kod kuće može se hraniti:

 • sirovo meso i ostalo (govedina, teletina, kunić, piletina, puretina, janjetina, bubrezi, pluća, jetra, traheja, vimena, želuca);
 • morska i oceanska riba (hake, lišaj, skuša, chum);
 • mliječni proizvodi (kefir, sirut mlijeko, soda);
 • povrće (bundeva, tikvice, mrkve, repe);
 • croup (heljda, riža);
 • voće i bobice.

Važno je! Strogo je zabranjeno hraniti odraslog psa s takvim proizvodima kao što su:

Imajte na umu da kada hranite pse s mesom, svi dijelovi trebaju biti očišćeni od masti, a ptica s kože. Nadalje, valja napomenuti da se veći dio mesa (otprilike 80%) treba hraniti sirovi i malo kuhati. Obavezno kuhanje mora biti izloženo jetri, jer može sadržavati parazitske ličinke.

Važno je! Psi odrasli mogu zamijeniti ribu jednim mesom hranom po tjednu, jer ribe u velikim količinama ometaju apsorpciju vitamina B.

Također slijedi sudbinu da pogrešno sastavljeni izbornik za psa može uzrokovati kronični nedostatak potrebnih tvari. Stoga se psa redovito mora davati vitaminima na tečajevima 3-4 puta godišnje, kao i okus hrane s mineralima, poput kostiju.

Kako hraniti psa sa suhom hranom?

Sve više i više vlasnika vole hraniti svoje domaće pse sa suhom hranom. No, nije uvijek jasno - to je bolje feed-feedove proračunske kategorije ili premium klase. Uostalom, postoje recenzije koje malo štedi, savršeno možete zadržati životinju, a ne preplatiti. No, veterinari imaju drukčije mišljenje - jeftina hrana, koja se sastoji od niskokvalitetnih i ponekad štetnih sastojaka, često uzrokuje probleme kod pasa. To može biti alergija, probavne smetnje, gubitak kose, prhuti i druge nevolje.

Važno je! Što se tiče volumena, posluživanje suhe hrane za životinje značajno se razlikuje od posluživanja prirodne hrane. Potrebno je pažljivo pročitati podatke o pakiranju, kao i kupiti hranu koja odgovara određenoj pasmini.

Obratite pažnju na to kako možete hraniti psa, kako ne bi štetio njegovom zdravlju i povećati ga. Premium, Super Premium Class, kao i holistiku:


Kada je vlasnik odredio koju vrstu hrane za hranjenje prijatelja, trebali biste biti upoznati s njegovom pravilnom upotrebom, budući da proces hranjenja ima svoje nijanse. Znate li da pas koji jede suhu hranu trebaju dobiti dvostruko više vode nego na naturalki? Uostalom, za oticanje suhih dijelova zahtijeva puno tekućine. I još jedna korisna informacija - zasićenost psa sa suhom hranom, dolazi malo kasnije od prirodnog, jer je vrlo jednostavno preopteretiti hranjenjem neiskustva.

Upozorenje! Prevođenje psa iz prirodne na suhu hranu, potonji se može natopiti u vodi za oticanje. Tako će se pas brzo naviknuti na promjenu prehrane.

Koliko puta dnevno hraniti psa?

Dok je štene još uvijek mala, trebalo je hraniti doslovce po satu. No, već godinu dana, dijeta se distribuira na jedan ili dva hranjenja. Neki vlasnici vole davati hranu ujutro i navečer, dok drugi hrane samo za vrijeme spavanja. Veterinari smatraju da su obje opcije prihvatljive, premda je prva još uvijek bolja.

Važno je! Bolesni ili stari psi trebaju biti hranjeni svjetlom, low-fat hrane, prekidajući uobičajenu prehranu za 3-4 prijem za bolju probavu.

Ako životinja nije propisana drugačiji režim, onda pitanje "prije ili poslije hodanja za hranjenje psa" ne bi smjelo biti bitno. I to nije stvar navike ili vlasnika psa - liječnici su jednoglasni u tom smislu - možete dati svom ljubimcu jesti samo nakon šetnje, a ne obratno. Činjenica je da je gastrointestinalni trakt psa dizajniran tako da hrana koja prelijeva tijekom aktivnog kretanja može biti upletena, stvarajući torziju trbuha i dijela crijeva. Stoga, prvo aktivno hodajte i poslije jela.

Ako postoji potreba hraniti životinju prije hodanja (ne može se oporaviti normalno, a da se hranu ne napuni želuca), hodanje u ovom slučaju trebalo bi se odvijati u neaktivnom obliku, samo kako bi se nosile s prirodnim potrebama. Samo sat vremena kasnije, psa se može dopustiti da se veseli.

Važno je! Zimi, u hladnom vremenu, treba povećati količinu i kalorijski sadržaj hrane za psa, koji se nalazi u uvjetima kaveznice.

Kako hraniti psa kako bi dobio težinu?

Mršaviti tanki pas nije lako. Za početak, trebali biste saznati što je uzrokovalo gubitak težine psa. Možda je to prerano iz ranog doba, kada se štene još formiralo. U tom slučaju, popraviti nešto može biti jednostavno nestvarno. Ali ako je pas bio bolestan, onda je često prilično realno da se izliječi i počne čvrsto podešavati težinu.

Obratite pažnju na ono što treba učiniti s psom koji ima težinski deficit:

 • kontaktirajte veterinara koji potvrđuje da je pas pretijesan;
 • na preporuku liječnika, dvaput de-worming životinja, kao banalni paraziti su često uzrok slabosti u pasa;
 • ako nema bolesti kao što je dijabetes, u kojem životinja gubi na težini, možete ponovno razmotriti prehranu;
 • ako pas dva puta dnevno pojede, uključite i ručak;
 • hrana bi trebala biti bogata proteinima i ugljikohidratima, a ne masti, kao što mnogi misle, jer njihov višak može pogoršati određene bolesti; bijeli pileći meso, banane (ako ih pas voli), mliječni proizvodi su najbolji;
 • ako ne znate kakvu vrstu kaše s visokim sadržajem ugljikohidrata hraniti psa, onda u slučaju kada pas nema netoleranciju mlijeka, obični griz je vrlo dobro.

Sada razgovarajmo o tome kako hraniti trudni pas, laktirajući pas ili nakon poroda. Uostalom, tijekom svih ovih razdoblja, kuja zahtijeva veću pozornost na sebe, kao i na njezinu prehranu:

 1. U prvom mjesecu trudnoće, psu treba dati malo više hrane nego inače ili dodati još hranjenja. Oko 2 tjedna prije isporuke treba smanjiti prehranu, uklanjajući maksimalno ugljikohidrate i masti. Umjesto toga, kuja bi trebala dobiti protein, multivitamski kompleks i riblje ulje.
 2. Nakon poroda iu procesu dojenja, kuja se intenzivno hrani, s visokim sadržajem kalorija, sve dok mušica ne usisava majku. Vrlo je korisno u ovom trenutku za psa za govedinu cicatrix - želudac koji sadrži enzime potrebne za majku koja briga za brzi oporavak.

Što ne može hraniti psa?

Znajući kako hraniti psa, možete joj dati nekoliko godina života. Ali nepravilna i nepravilna prehrana, naprotiv, može potkopati zdravlje četveronožnog prijatelja i skratiti ga na već kratko stoljeće. Pas nije hranjen "ljudskom" hranom. To znači da su ti proizvodi štetni za nju:

 • krumpira;
 • grah;
 • proizvodi od brašna;
 • agrumi;
 • slatkiši;
 • začini;
 • dimljenog mesa i kiselog mesa.

Važno je! Za hranjenje velikog ili malog psa s naturalka ne znači hraniti je s kostima! Cijeli, ne sjeckani, sirovi šećerni jama su dani štene tijekom razdoblja zubiranja trajnih zuba, kao i nagrada za odraslog psa. Ali oni nisu zamjena za meso, jer često dovode do crijevnih blokada, pa čak i raskida.

Neki vlasnici uspijevaju hraniti pse s mačjom hranom. To je apsolutno nemoguće, jer psi i mačke imaju potpuno različite potrebe, a takva hrana, naravno, zadovoljit će, ali neće biti korisna.

Što još trebate znati o hranjenju pasa?

Svake godine svaki odrasli pas treba doći liječniku radi preventivnog cijepljenja. U pravilu, životinja tolerira cijepljenje bez posljedica, jer je tijelo već razvilo snažan imunitet.

Ali čak i ovdje postoji nijansa - ako odlučite prenijeti psa iz jedne vrste hrane u drugu (od suhog do prirodnog ili obrnuto), tada ni u kojem slučaju ne bi trebalo to učiniti prije cijepljenja. Razmislite o tome nekoliko tjedana prije odlaska na veterinara ili pričekajte isto nakon injekcije.

Svi slučajevi hranjenja pasa s prirodnom ili suhom hranom prikladni su za zdravu životinju. Ali što učiniti ako se kućni ljubimac iznenada razbolio ili se njegova bolest pokazala neizlječivima? Otkrijmo kako biti.

Što hraniti psa nakon trovanja?

Pita li vaš pas sve za šetnju? Tada ima sve šanse da se pokvare razmaženim proizvodima. Kad trovanja pas izgubi mnogo tekućine, a toksini napadaju tijelo iznutra. Neposredno nakon trovanja životinje, poželjno je obaviti pranje i staviti nekoliko dana na gladnu prehranu. Nakon toga, da biste olakšali stanje ljubimca, trebali biste se pridržavati sljedećih načela:

 • prijenos psa na frakcijsku prehranu (4-5 puta na dan);
 • dati hranu malo zagrijati;
 • ukloniti masnu hranu;
 • dati svjetlo bujon;
 • žitarice - samo riža i heljda;
 • meso - piletina ili konjskog mesa.

Što hraniti psa s proljevom?

Poremećaji probavnog trakta nisu samo neugodni, ali ponekad i opasni problem. Smetnje se trebaju obustaviti barem jedan dan. Umjesto da hrana u zdjelici mora biti stalno čista voda u neograničenim količinama. Kada se uzrujava pas ne daje masti i sirovo. Čim stvari budu glatke, lagana hrana treba biti uključena u prehranu, isključivo u kuhanom obliku.

Važno je! Psi hrane, s otrovanjem, proljevom ili povraćanjem morate dodati sol kako biste vratili razmjenu minerala.

Što hraniti psa s dijabetesom?

Poput ljudi, psi sa šećernom bolesti započinju s problemima u prehrani (nedostatak apetita) i pas brzo gubi na težini. Da bi se smanjili gubici, trebali biste češće hodati svojim kućnim ljubimcem, hraniti apetit i pokušati mu dati više hrane bogate kalorijama. Ako je pas bio na suhoj hrani, veterinar će vam savjetovati o posebnoj zdravstvenoj hrani. Prirodni proizvodi trebaju uključivati:

 • tvrdi sir;
 • juhe od žitarica u juhu od mesa;
 • meso različitih vrsta, kao i riba, ali u kuhanom obliku.

Budite pažljivi! Povrće, voće i rafinirana riža nisu dopušteni za pse s dijabetesom.

Kako hraniti psa s alergijama?

Poput ljudi, životinje također pate od alergija. Može se manifestirati u obliku:

 • osip na koži;
 • gubitak kose;
 • svrbež;
 • neugodan miris iz usta;
 • proljev;
 • suzenje i oticanje sluznice.

Najčešće, krivci ovog stanja su hrana. Utvrdite da je alergen vrlo težak. Dakle, morate djelovati metodom eliminacije.

Općenito, kod alergijskih reakcija javljaju se:

 • meso peradi;
 • jaja ili bjelanjak;
 • med;
 • matice;
 • morska riba;
 • "Tretira" za pse;
 • mlijeko;
 • proizvodi od soje;
 • krupica, pšenica, zobeno brašno;
 • vitamine i minerale kao dodatke;
 • jeftina suha ili mokra hrana;

Kao što vidite, dio je popisa proizvoda koji su zabranjeni za pse. Ipak, neki vlasnici, ignorirajući preporuke o prehrani životinja, daju im, time izazivaju zdravstvene probleme s kućnim ljubimcem. Znajući kako hraniti psa, odgovoran vlasnik nikada neće namjerno štetiti.

Koliko puta dnevno trebam hraniti psa?

Na osnovi hranjenja najboljih prijatelja čovjeka.

Bez obzira na kvalitetu hrane koju odaberete za vašeg psa, nećete donijeti opipljive prednosti ako ne slijedite pravila hranjenja. Pričajmo o njima u našem članku.

Pravilno hranjenje nije samo kvalitetna prehrana već i usklađenost s normama u pogledu količine i broja obroka dnevno, kao i niz drugih nijansi. Na primjer, ako ste podigli savršenu suhu hranu za svog psa, ali ne slijedite norme hranjenja ili miješajte organsku hranu s pripremljenom hranom, ljubimac ne može izbjeći probavne probleme. Nije tajna da je odgovarajuća prehrana jamstvo zdravlja. Učenje za hranjenje kućnog ljubimca ispravno!

Kako hraniti psa: osnovna pravila

 • Izaberite kompletno uravnotežene feedove klase koji se podudaraju s karakteristikama vašeg ljubimca. Na primjer, ako imate veliku pasminu, to će biti prikladno za velike pojedince itd. Za životinje sklone alergijama ili s bilo kojom bolesti, idealno je ne klasična, već funkcionalna hrana koja ima za cilj borbu protiv problema. Odaberite prikladnu opciju za pomoć veterinarskom stručnjaku.
 • Nemojte miješati u istoj prehrani suhu hranu i gotove proizvode. Ovo je izravan put do neravnoteže u tijelu i kvar probavnog sustava.
 • Preporuča se njihovo kombiniranje strogo u skladu s normama za hranjenje na pakiranju. Više o tome pročitajte u članku "Je li moguće kombinirati meku i suhu hranu?".
 • Strogo se pridržavajte brzine napunjenosti naznačenom na pakiranju. Prejedanje i pothranjenost opasni su za psa.
 • Potrebno je hraniti kućnog ljubimca istodobno, nakon šetnje.
 • U zdjelici treba uvijek biti čista slatka voda.
 • Ako ste nositelj prirodne hrane, ni u kojem slučaju ne smijete hraniti psa sa slatkišima iz stola: svaka slana, zrnata, začinjena, dimljena, masna i slatka hrana. Ljudska hrana nije prikladna, morat ćete pripremati hranu odvojeno od ručka. Prirodna hrana za kućne ljubimce je visoko kvalitetno meso (uglavnom govedina), žitarice i mliječni proizvodi.
 • Hrana mora biti na sobnoj temperaturi.

Koliko puta dnevno trebate hraniti odraslog psa?

Dva mjeseca štenci obično se hrane 6 puta dnevno, ali kako rastu, broj hranjenja se smanjuje. Odrasli pas treba jesti samo 1-2 puta dnevno. Ovo je optimalni broj servings za pravilan razvoj.

Ovisi o dobi i veličini kućnog ljubimca. Ako ga hranite gotovim obrocima, držite se brzine napunjenosti naznačenom na pakiranju.

Također će biti korisno konzultirati se sa odgovornim uzgajivačem svoje pasmine, on će detaljnije reći o kakvoj se hrani hrane pas.

Optimalni dio za odrasle ljubimce je onaj s kojim se kontrolira za nekoliko minuta. Uobičajeno, nakon jela, životinja lizati zdjelu i mirno ga ostavlja. Ako kućni ljubimac i dalje lizati zdjelu i okrenuti se oko nje, dio se treba povećati. Ako hrana ostaje u njoj, naprotiv, smanjuje se.

Kakvu hranu hraniti psa?

Gotova hrana ili organska hrana? Ovaj se izbor suočava sa svakim vlasnikom. U praksi, sve više pasmina pasa odabire prvu opciju, i to ne čudi. S prirodnim načinom hranjenja teško je postići potrebnu ravnotežu hranjivih tvari, dok sastav visokokvalitetnih gotovih hrane uključuje sve što kućni ljubimac treba svaki dan. Osim toga, gotove hrane ne zahtijeva vrijeme za kuhanje, prikladno je i ekonomično.

Koliko puta dnevno trebate hraniti psa: način i stopu hrane po dobi i težini

Zdravlje kućnih ljubimaca uglavnom ovisi o njihovoj hrani. Preopterećenje je prepuno prekomjerne težine, pretilosti i povezanih bolesti. Nedovoljna količina hrane nepovoljno će utjecati na razvoj i zdravlje psa. Dnevna prehrana treba prilagoditi kad se pas odrasta.

U procesu brige za životinje treba pratiti svoju težinu. Ako brojevi na vagi prelaze normalne vrijednosti, trebali biste smanjiti volumen obroka ili povećati trajanje šetnji i aktivnih igara.

Od prvog dana pojave štene u kući, morate ga odmah podučiti da živi u novim uvjetima. To će vam pomoći razviti potrebne navike i vještine kućnog ljubimca, kako bi oblikovali svoj karakter.

Prilikom hranjenja psa preporučljivo je pridržavati se sljedećih pravila:

 1. 1. Izračunajte volumen obroka i broj obroka ovisno o dobi kućnog ljubimca.
 2. 2. Rasporedite hranjenje po satu i, ako je moguće, ne kršite ga.
 3. 3. dnevni volumen hrane podijeljen na jednake dijelove.
 4. 4. Ostavite zdjelu hranom za hranjenje 15-20 minuta, a zatim uklonite, bez obzira na to je li nešto ostalo u sebi ili ne.
 5. 5. Nemojte hraniti psa neposredno prije hodanja ili odmah nakon povratka s hoda. Održavajte interval između fizičkog napora i unosa hrane 1-1,5 sati.
 6. 6. Osigurati životinjama stalni pristup čistoj vodi. Ako pas jede suhu hranu, sipati tekućinu u zdjelu brzinom od 1 l po 0,5 kg hrane.

Količina dnevnog volumena hrane izračunava se pojedinačno u svakom slučaju i ovisi o dobi i težini životinje. Kada pas dobije suhu hranu, obično se ne pojavljuju problemi: na svim pakiranjima proizvođači postavljaju tablice koje označavaju normu prema težini i dobi kućnog ljubimca. Dovoljno je pronaći slike koje odgovaraju parametrima psa i podijeliti naznačenu dnevnu stopu u željeni broj prijema.

Situacija je malo složenija kada pas jede prirodnu hranu. U ovom slučaju, mogu se dati samo prosječni standardi kao preporuke, koje čine 4 do 7% težine ljubimca. Dakle, svaki kilogram tjelesne težine psa bi trebao primiti 40-70 grama prirodne hrane dnevno.

Prilagodite dnevnu količinu potrebne hrane ovisno o dobi, zdravlju i životnim uvjetima kućnog ljubimca. Taj se pokazatelj treba povećati za vrijeme:

 • intenzivan rast, koji se u različitim pasminama pasa javlja u različito vrijeme;
 • trudnoće, počevši od drugog mjeseca;
 • veliki fizički napor;
 • oporavak od bolesti;
 • zimski sadržaj na ulici.

Ako pas svaki put jede dio svaki put i pažljivo leti zdjelu, vrijedi povećati količinu hrane. Ali kada dio hrane ostane od dijela ili psa vodi sjedilački način života, preporučljivo je smanjiti količinu pojedinačnog hranjenja.

S ove slike možete odrediti kako zdravi pas treba izgledati. Ona ima vidljivi struk, a njezina rebra se ne guraju, ali se lako osjećaju rukom.

Koliko hrane dati psa dan

Količina hrane za psa ovisi o kriterijima kao što su fiziološko stanje životinje, razina aktivnosti, uzgoj, dob i životni uvjeti.

Na primjer, količina posluživanja hrane povećava se ili smanjuje, ovisno o tome hoće li kućni ljubimac živjeti u toplini ili na ulici, bolesna ili zdrava, kao i od trudnoće, starosti.

Količina hrane za štene varira ovisno o veličini, aktivnosti, metabolizmu. Overfeeding štenci mogu dovesti do deformacija kostiju i drugih zdravstvenih problema.

Energetske potrebe aktivnih pasa su veće, pa im je potrebna hranjiva hrana, hranjiva. Međutim, ne smijemo zaboraviti da povećanje hranjive vrijednosti hrane ne znači povećanje količine hrane. Usput, nemoguće je hraniti aktivne kućne ljubimce neposredno prije i neposredno nakon treninga. Da bi se zadovoljila glad, ljubimac se može davati delikatesama u procesu obuke i ne ograničava pristup pitkoj vodi.

Stariji kućni ljubimci imaju smanjenu aktivnost, stoga trebaju smanjiti kalorijski sadržaj hrane, ali volumen dnevnog dijela može ostati nepromijenjen.

Pas može promijeniti apetit, i to nije razlog za smanjenje ili povećanje dijela svaki put. Međutim, gubitak apetita, koji se promatra nekoliko dana i prati simptome bolesti, trebao bi biti razlog da posjetite veterinar.

Koliko puta dnevno hrani psa

Broj hranjenja ovisi o dobi životinje, kao io ukupnoj količini hrane. Norma se izračunava pojedinačno za svaki pas, postoje samo opće preporuke na koje možete kretati, ali da kažete točno koliko hrane treba pas, nitko osim vlasnika ne može reći. Životinja ne bi trebala sam odlučiti o tome kada i koliko hrane treba konzumirati. Slobodno hranjenje neprihvatljivo je jer prijeti pretilost, briga.

Bolje je hraniti prema rasporedu, na primjer, 2/3 dnevne norme treba dati ujutro, a ostatak u večernjim satima. Usput, psi imaju tendenciju da spavaju nakon jela i, znajući ovu značajku, možete ga koristiti. Ako kućni ljubimac ostaje sama kod kuće, a vlasnik je na poslu, a nakon što ujutro jede veliki dio, životinja će vjerojatno posvetiti većinu dana na spavanje.

Broj hranjenja, ovisno o dobi psa

* Psi za odrasle su dovoljno za hranjenje 1-2 puta dnevno. Na primjer, veliki pas za pasminu treba do 1 kilograma hrane dnevno, no poželjno je podijeliti taj volumen na dva dijela i hraniti kućnog ljubimca dvaput dnevno. Psi srednje veličine može se hraniti jednom dnevno.

Ako je obrok propušten, iz bilo kojeg razloga, onda ne možete povećati sljedeći dio. Kućni ljubimac neće umrijeti od gladi, ali lako će moći previše jesti.

Koliko prirodna hrana dati psu

Količina prirodne hrane ovisi o tjelesnoj težini životinje. Dakle, do 6 mjeseci, štene treba dati hranu (prirodno hranjenje) u iznosu od 5-7% težine štene. Na primjer, štene su 10 kg, a 7% njezine težine iznosi 700 grama. Izračunata dnevna stopa trebala bi se podijeliti na dva jednaka dijela od kojih će polovica prehrane biti meso s internim žitaricama, a ostali polutvrti mliječni proizvodi (10%), kao što su sir, jogurt niskog masnog tkiva, žitarice (30%) i povrće (10%). Da biste izračunali točan dio mesa, potrebno je umnožiti 1 kg težine pasa za 30-40 grama mesa. Nakon 6 mjeseci volumen hrane je prepolovljen i dnevna se stopa već izračunava na sljedeći način: 3,5% težine životinje.

Velike pasmine štenaca treba hraniti u malim dijelovima, jer brzo dobivanje težine uzrokuje različite probleme s mišićno-kožnim sustavom.

Koliko suhe hrane dati pas

Poteškoće s definicijom dnevnog volumena suhe hrane ne bi trebale nastati, jer paket obično ima tablicu koja pokazuje norme hranjenja, ovisno o težini i dobi životinje. Međutim, neki psi trebaju više ili manje hrane, ovisno o načinu života, primjerice, nisko aktivni psi smanjuju udio i povećavaju sport. Smanjite potrebnu količinu hrane i starije pse, kao i životinje sklone pretilosti. No, za početak hranjenja sa suhom hranom trebalo bi biti točno s propisanim normama, a zatim, promatranje kućnog ljubimca, odrediti željenu količinu dnevnog obroka.

Količina suhe hrane ovisi o svojoj klasi. Poznato je da je superprijenos klasične hrane više koncentriran i treba manje zasićiti i dobiti potrebne hranjive tvari za psa, dok hrana za ekonomiju klase zahtijeva još 100-200 grama.

Suha hrana za male, ali zdepaste pasmine, kao što su pugs, je niska u bjelančevinama i masti. Prilikom odabira hrane i određivanja dijela, razmotrite sadržaj:

 • životinjskog proteina, koji bi trebao biti najmanje 18% za odrasle pse i 22% za štence;
 • masti, koja u dnevnoj prehrani odraslih pasa treba biti najmanje 5%.

Svakako imate slobodnu količinu slatke vode, najmanje 1 litre na 500 grama suhe hrane.

Kako razumjeti da pas ima dovoljno hrane

Preopterećenje, kao i nedovoljno opuštanje, opasni su za zdravlje životinje. Stoga je važno biti u mogućnosti odrediti dnevni volumen hrane, a za to morate promatrati životinje. Njegovo ponašanje će vam reći hoće li povećati ili smanjiti dnevni dio.

Smanjenje količine hrane treba biti u slučajevima kada ljubimac odabere hranu iz zdjelice, a ne jede određenu hranu, a nakon hranjenja odbacuje dodatne delicije. Pas bi trebao jesti svu ponuđenu hranu, bez traženja dodataka. Ako zdjelica ostaje dio hrane, tada je poželjno smanjiti njegovu količinu.

Postoje situacije u kojima ljubimac jede sve do posljednje mrvice, ali istodobno ima i debljanje. U takvim situacijama trebate smanjiti i dio.

Ako pas jede sve i uzme ono što se daje kao dodatni tretman, a zatim šetnje oko sebe i snižava hranu, onda je najvjerojatnije pothranjeno i dio se treba povećati.

Nakon jela, životinja treba ostati gladna, zasićenje dolazi kasnije, i ako uzmemo u obzir da životinje brzo apsorbiraju hranu, mogu jesti još nekoliko porcija prije zasićenja. Stoga ne biste trebali nastojati hraniti svog ljubimca do trenutka kad on sam odbija jesti.

Normalna težina kućnog ljubimca provjerava se prema izgledu, kao i prema težinskim vrijednostima u standardu pasmine na koju se možete kretati. Pas s normalnom težinom osjeća rebara, ali ne bi smjeli biti vidljivi u oku; trbuh je uvučen, ali u isto vrijeme pas ne smije izgledati mršavo; kada se gleda odozgo, abdomen se već uspoređuje s prsima (počevši od posljednjih rebara).

Kako hraniti psa

Informacije o hranjenju pasa na Internetu podsjećaju na gustu šumu, u kojoj je teško ne izgubiti, ali još je teže pronaći odgovor na glavno pitanje svih ljubitelja pasa: koja je sveprisutna uravnotežena prehrana i kako ga pružiti vašem ljubimcu.

sadržaj:

Pravilna ishrana: osnovna pravila i preporuke

Pothranjenost neizbježno podrazumijeva različite bolesti (slabo varenje, pankreatitis, gastritis, ulkus, enteritis, trovanja, alergije, dijabetes, pretilost, kardiovaskularne bolesti, bubrega, zatajenje jetre itd.), Što utječe na kvalitetu i dugovječnost. Činjenica da su mnogi vlasnici nemarni oko hranjenja pasa, kaže barem činjenica da je oko 40% svih ne-zaraznih bolesti uzrokovano nepravilnom prehranom. Drugim riječima, svakih pet pasa pati od činjenice da vlasnik ne brine pitanje uravnotežene prehrane, što reći o potrebi poštivanja režima, raspodjeli težine hrane i drugih važnih pravila.

Dijeta je dnevni set proizvoda koji zadovoljava potrebe tijela i sadrži određenu količinu hranjivih tvari (proteini, masti, ugljikohidrati, vitamini, minerali itd.), Drugim riječima, mora biti uravnotežen. Izbornik je izrađen uzimajući u obzir nekoliko čimbenika: dob (štene, tinejdžer, odrasla osoba, starenje i starije osobe), razina tjelesne aktivnosti (dom, posao, sport), sezona (ljeto, zima), prisutnost bolesti.

Pas treba redovito primati hranu u jednom trenutku. Tako se probavni trakt priprema za sljedeći obrok, koji osigurava visoku probavljivost hranjivih tvari. Mnoštvo hranjenja ovisi o dobi:

 • 1-2 mjeseca - 5-6 puta dnevno;
 • 2-3 mjeseca - 4 puta;
 • 4-12 mjeseci - 3 puta;
 • Od jedne godine do 8-9 godina - 2 puta;
 • Od 8-9 godina - 3-4 puta;
 • Tijekom trudnoće i dojenja - 3-4 puta dnevno.

Ako psa u roku od 15 minuta ne pojede dio, zdjelica se uklanja do sljedećeg hrane. Ako hrana ostaje neprekidno, trebate smanjiti udio, ako se brzo pojede, a posuda je lizala, možete lagano povećati. Potrebno je hraniti pas hodati za 1-2 sata, a isto nakon aktivne tjelesne aktivnosti. Nepoštivanje pravila otežava probavu, a kod velikih pasmina povećava se rizik od trzanja želuca.

Volumen i raspodjela težine hrane trebaju biti otprilike jednake, odgovaraju kapacitetu trbuha i sposobnostima tijela. Tijekom dana dnevna se stopa dijeli na sljedeći način:

 • Hranjenje 4 puta dnevno - 25/20/20/35%;
 • 3 puta -20 / 40/40%;
 • 2 puta - 40/60%.

Ako je jedno hranjenje propušteno, bez obzira na razloge, u sljedećem obroku, dio se ne povećava, dati, kao i obično. Paski pasa u hladnoj sezoni, kao i sport i lov tijekom velikih opterećenja, dodajte 1-2 jela, povećavajući kalorijski sadržaj dnevne prehrane za 50-150%.

 • Tijelo psa mora biti naučeno jesti tekuću kašu, gustu juhu ili suhu hranu različitih marki. Glatko se krećite od jedne vrste hrane u drugu. Pažljivo uvesti nove proizvode.
 • Ne možete ponuditi hranu za psa za birati, hraniti hranu sa stola ili se smijete jesti samo ukusna. Ako životinja čeka "raznozolov", čak i malo gladuju.
 • Hrana treba biti svježa, pripremljena od kvalitetnih proizvoda. Važno je njegovo pravilno skladištenje. Zdjelu treba prati nakon svakog hranjenja, čak i ako je lizan na sjaju.
 • Pas gubi hranu u velikim komadićima, tako da hladnoća nema vremena zagrijati, a vruća se ne ohladi. Hrana, osim sušenja, treba grijati na 30-35 ° C.
 • Važno je da pas uvijek ima slobodnu vodu, osobito kada se hrani sa suhom hranom.

Hrana za suhu hranidbu

Naravno, možete hraniti pseću suhu pasu. Glavna stvar je odabrati kvalitetan proizvod, provjeriti integritet ambalaže, rok trajanja, individualnu toleranciju. Granule bi trebale biti sretne za jesti psa, ne uzrokuju alergije, probavne poremećaje i zadovoljavaju potrebe životinje, koje se može suditi tek nakon određenog vremena.

Suha hrana je ekonomična i praktična.

Koji feed je bolji

Idealno, to bi trebalo biti super premium ili holistički feed. U njihovom sastavu nalaze se mesa, žitarice, voće i povrće, probiotici, potreban kompleks vitamina i minerala. Proizvodnjom se koriste prirodni konzervansi. Unatoč većim troškovima, potrošnja visokokvalitetne hrane je manja. Vrlo klasični feedovi razlikuju se od niskokvalitetnih sastojaka, no neki od njih su doista životinjski proizvodi. Sadrže konzervanse, veliku količinu žitarica, brašna, soje i drugih balastnih tvari. Feedovi klase gospodarstva izrađeni su od niskokvalitetnih sastojaka, obično otpada iz hrane, soje, kukuruznog brašna, koja uopće ne probavlja. Njihov sastav često je slab u vitaminima i elementima u tragovima, osim toga postoje štetni pojačivači okusa i okusi.

Kako ne pasti za trikove proizvođača

Gotovo svaka reklamirana hrana pripada gospodarskoj klasi, razlike koje su gore opisane. Zaključak - ne vjerujete oglašavanju. Pri odabiru hrane također se ne biste trebali oslanjati samo na relativni omjer proteina / masti, koji se tako često govori na forumima. Na primjer, proizvod s indikatorima: protein - 35%; masnoća - 25% (koja će potvrditi neovisnu laboratorijsku analizu) može se pripremiti od:

 • 1 kožna prtljažnik;
 • 1 jastuk od pera;
 • 1 kg piljevine.
 • 1 l. reciklirano motorno ulje;

Ono što je važno nije postotak bjelančevina, već indikacija njezina podrijetla. U svakom hranjenju postoji sastav, a što je kraći, to bolje. Proizvodi su raspoređeni u silaznom redoslijedu. Na prvom mjestu treba biti meso, 1-2 vrste. Ako je naznačeno "meso janjećeg mesa" ili "svježi kengurski meso" - 35%, uklanja se vlažnost od njega i zapravo ispada - 7%. Popis bi trebao biti hidratiran mesni ili mesni obrok identificiranim bjelančevinama (piletina, janjetina, zec, itd.). Ne smije postojati slabo probavljiva zrna (kukuruz, pšenica, jam, ciro). Još je gore kad postoji nekoliko takvih komponenti. Krupina ne smije biti više od 2-3 vrste. Smeđa riža, zob, ječam, puna žita je poželjno. Hrana bez žitarica nije pogodna za sve, a može uzrokovati omekšavanje stolice. Otpad od prehrambene industrije skriva se pod imenima: rezanih, mljevenih pahuljica, hidrolizata biljnih bjelančevina, glutena. Buba ne smije biti veća od 5 pozicija. Budite sigurni da u hrani mora biti prisutan ulje (suncokret, laneno ulje, losos) ili masti. Dobar plus bio bi prisutnost brašna od morske ribe, sušene bobice, bilje (ružmarin, cikorija, lucerna), pred- i probiotici, kao i kompetentan odabir vitamina i elemenata u tragovima. Omjer kalcija i fosfora je 2: 1. Sadržaj pepela dobrog hrane ne prelazi 7%. 8-10% kaže da veliki broj tvari koje ne nose nutritivnu vrijednost.

Klasa pripadnost psa hrane

 • Holistički: Akana, Artemis, Kanidi, Chichenova juha, Idi, Grandorf, Innova, Izvorni, Test divljih, Wellness, Almo Nature.
 • Super premije: Almo Necher, Artemis, Eagle Pak, Arden Grande, Fest izbor, Pronature Holistic, Bosch, Belkando, Nutra Gold.
 • Klasična klasa: Anf, Brit Kea, Diamond, Eukanuba, Happy Dog, Hills, Nutra pas, Yozer, Yoral Kanin, Pronature, Original, Advance, Bozita, Brit Premium, Nutra Nagets, Purina Pro Plan, Purina Dog Chau.
 • Klasa gospodarstva: Chappy, Darling, Pedigri, ARC.

Pravila za hranjenje suhe hrane

Hrana treba zadovoljiti fiziološke potrebe psa što je više moguće: dob (štene, juniori, odrasli pas, starije osobe), veličina (patuljak, mali, srednji, veliki, div), aktivnost (dom, aktivno) i zdravlje. Razvijeni obroci za zdrave životinje i pse s različitim problemima, ali se mogu dati samo nakon konzultacija sa svojim liječnikom. Dodatci za okus mogu biti bilo koji: s ribom, mesom, piletinom, dok god vole psa.

Trajanje hranjenja po jednoj prehrani je individualno pitanje. Prije svega, to ovisi o dobi psa. Na primjer, prenose se od juniora do odraslih ration u dobi od oko godinu dana, i da se hrane za starije životinje u dobi od 8-9 godina. Međutim, također je važno uzeti u obzir stanje životinje. Dogodilo se da je desetogodišnji štenac puno aktivniji i energičniji od petogodišnjeg Pekinškog, pa ima smisla zadržati ga više na dijeti "mladih". Na promjenu hrane morate misliti ako je pas bolestan, simptomi alergije, probavne smetnje, kao i promjenu apetita na gore. Nema smisla mijenjati hranu, ako je pas jede s užitkom, izgleda i osjeća se zdrav.

Ne manje važno pitanje: koliko vam je potrebno hraniti psa. Dnevni dio izračunat prema težini, na temelju preporuka navedenih na pakiranju. No, moguće ju je lagano prilagoditi, smanjiti ili, naprotiv, lagano povećati, ako postoji jasan gubitak težine na licu (ili bolje, na licu).

Prednosti i nedostaci hrane za industrijsku hranu

 • Nema potrebe kuhati;
 • Praktičnost (suha hrana može uzeti izlet);
 • Ekonomske koristi (čak i visoke klase hrane obično koštaju manje od dobre prehrane s prirodnim proizvodima). Osim toga, nema potrebe potrošiti dodatak vitaminima i mineralnim dodatcima.
 • Jeftini hrani nose minimalnu prehrambenu vrijednost;
 • Ako se pravila o skladištenju i integritet paketa ne poštuju, hrana se može pogoršati i uzrokovati trovanja različitih stupnjeva težine;

Prirodna prehrana

Za 1 kg težine pasa potrebno je 15-25 g mesa. Dakle, odraslog psa težine 15 kg treba dobiti 225-375 g mesa dnevno. Hranidbena vrijednost ribe i mesa je otprilike ista, ako je meso zamijenjeno odrezom, tada je potrebno dati ih oko pola puta više.

Prihvatljiva dijeta kao postotak je kako slijedi:

 • 30-50% mesa, iznutrica ili ribe;
 • 25-35% žitarica;
 • 20-30% fermentiranih mliječnih proizvoda;
 • 10-15% povrća i voća.

Međutim, idealno, u prehrani mesa i mliječnih proizvoda trebao bi biti više:

 • 50-70% mesa, iznutrica ili ribe;
 • 30-40% fermentiranih mliječnih proizvoda;
 • 10-20% povrća i voća;
 • 10-15% krupice.

Svakog dana dodaju se malo suncokretovog ulja (1-2 kapi po kilogramu težine) i riblje ulje, unose sirove ili kuhana jaja 2-3 puta tjedno. Vitamin-mineralne dodatke daju se tijekom razdoblja aktivnog rasta i kasnije u offsasonu. Štenci velikih i divovskih pasmina također neophodno hrane hondroitin, glukozamin, kalcij i masti topljivi vitamini za normalno stvaranje mišićno-koštanog sustava. Tijekom sezone molting, kože i vune kompleksa su prikazani.

Prirodna prehrana - povjerenje u kvalitetu proizvoda

Koja hrana treba sadržavati psa?

Meso (govedina, perad, zec) treba biti s određenom količinom hrskavice, tetive, masti. Janjetina za mnoge pse je previše masna i uzrokuje probavni uzrujanost. Svinjetina se ne preporuča hraniti sirovo zbog sadržaja masti i vjerojatnosti oštećenja parazita koji su uništeni tijekom toplinske obrade. Meso se nadopunjuje ili 2-3 puta tjedno zamjenjuje bjelanjka (srce, bubrega, vimena, ožiljak od goveđeg mesa). Dobro je da je pas već od djetinjstva naviknut jesti sirovo proteinsko jelo pre-zamrznuto, može se također kuhati ili lagano kuhati. Meso se miješa s povrćem i žitaricama.

Riba je bolje dati sirovo. Kada se hrane samo sirovom ribom, razvija se hypovitaminoza B1, ali taj problem nije relevantan za domaću mješovitu smjesu. Ribu se daje umjesto mesa 2-3 puta tjedno. Prikladni filet morske ili oceanske ribe, filetići moraju biti smrznuti ili kuhani, čime se izbjegava kontaminacija helminta.

Mliječni proizvodi u obliku svježeg sira, jogurta, kefira, kiselo vrhnje 10-15% masti. Većina pasa ne apsorbira puno mlijeko. U mliječnim proizvodima možete dodati malo meda, voziti u jaje. S vremena na vrijeme korisno je pripremiti psa s kalciniranim svježim sirom. Svakodnevno, davanje mlijeka nije potrebno. Međutim, u onim danima kada je odsutan, potrebno je povećati količinu mesa i iznutrica. U jednom hranjenju mliječni proizvodi i mesni proizvodi ne miješaju se.

Žitarice kuhane u kostiju. Riža i heljda su najprikladnija, ponekad je moguće davati ječam krumpir, zobeno brašno. Ne smijete kuhati kukuruz, ječam, kašicu od mahunarki koje su slabo probavljene.

Povrće je najbolje hraniti sirovo, prikladno: mrkve, krastavci, kupus, paprike, tikvice, bundeve, repe. Ako loše jede povrće može biti malo pirjana. Svakako dodajte zelje, a ljeti i bilje (kopriva, maslačak, knotweed).

Kakva hrana ne bi trebala biti u prehrani psa

Svaki vlasnik treba znati hraniti psa:

 • Isključivo mesni i bjelančevinski proizvodi - snažno opterećuje bubrege;
 • Kosti nemaju hranjivu vrijednost, mogu dovesti do zatvora i ozljeđivati ​​gastrointestinalni trakt;
 • Proizvodi koji nisu standardi mogu uzrokovati trovanja različitog ozbiljnosti;
 • Slatkiši uzrokuju alergijske reakcije, naglašavaju jetru, izazivaju pretilost i razvoj dijabetesa;
 • Masna, pržena hrana opterećuje jetru i gušteraču;
 • Sol izaziva taloženje soli, zajednički problemi, neravnoteža elektrolita;
 • Spicy hrana nadražuje želučanu sluznicu, koja je puna gastritisa, čira;
 • Sirove riječne ribe i svinjetina mogu biti zaražene crvima;
 • Mačka hrana s visokim udjelom proteina i masti može dovesti do zatajenja bubrega;
 • Mliječni proizvodi, proizvodi pšeničnog brašna i teške žitarice povećavaju nadutost u crijevima, a kod velikih pasmina mogu izazvati trbuh.

Pro i kontra prirodne prehrane

 • Povjerenje da pas dobiva kvalitetne proizvode.
 • Sposobnost samostalnog podešavanja prehrane.
 • U pravilu, to je skuplje od suhe hrane i zahtijeva redovite injekcije vitamina i minerala.
 • Potreba za redovitim pripremom i zauzimanjem prostora u hladnjaku.

Mješovita hrana

Proizvođači hrane i veterini često kažu u jednom glasu da je miješanje naturalke i sušenja neprihvatljivo. Poremećena ravnoteža i probavljivost hrane. Za cijepanje prirodnih proizvoda i suhe hrane, tijelo koristi neke enzime, ali fizika probave je drugačija. U suhim krmnim smjesama već su pripremljene tvari, one zahtijevaju manje enzima za apsorpciju, ali prije nego što uđu u "posao" moraju ležati u trbuhu, upijati želučani sok i vodu. Prirodni proizvodi odmah počinju probaviti, zahtijevaju više enzima i manje vode. Ako se miješate u jednom koraku sušenja i prirodne hrane, prva će biti u tranzitu, slabo probavljena, a naturalka će početi stagnirati i lutati.

Ako se pas stalno hrani suhom hranom i naglo se prenese na prirodnu hranu, njegova probavljivost bit će izuzetno niska, ali ako u prehrani uvijek postoje prirodni proizvodi, probavljivost obiju i drugih bit će dovoljno visoka. Glavna stvar je ne miješati ih u jednom koraku. Suha hrana se daje ujutro, a prirodni proizvodi za noć ili obratno, ovisno o opciji u kojoj je naglasak na bjelančevinama.

Ono što obično nadopunjuje sušenje miješane prehrane

Ono što nedostaje: svježe voće, bobice, povrće i fermentirani mliječni proizvodi, jaja, sirovo meso i ostalo, morska riba. Nema smisla dodati sušenju kaše. Balast punila tamo i tako oko 70-80%. Miješani vitamini i mineralni dodatci ne smiju se davati. Većina holista je preopterećena proteinima i mastima, dodavanje njihovog mesa može dovesti do trovanja bjelančevinama.

Tko je prikladna mješovita hrana

Mješovita hrana pogodna je za zdravu srednju ili veliku radnu pasminu pasa (BEO, BUT, SAO, Moskva Watchdog), sport i neki lovci (Malamute, Husky, Huskies) koji vode aktivan stil života i trebaju dodatne proteine, ribu ili sirovo meso, Za miješanu hranu koja se pribjegava u rasadnicima kako bi podigla leglo. Kiseli mliječni proizvodi, mljevena govedina i ostali dijelovi se dodaju prehrani kako bi se raznolikost prehrane i pripremilo tijelo za različite vrste hrane koju bi budući vlasnik mogao odabrati. Sjeverni jahači i neki primitivni psi, Huskies, Yakut huskies, Akita bi svakako trebali dobiti svježu ribu.

Pro i kontra mješovite hrane

 • Dopuna prehrani s prirodnim delicijama (suhi pluća, sir, povrće, voće, zelje);
 • Spasenje za one koji odabiru meso iz bočice i stoga ne dobivaju niti jedan gram žitarica, voća, povrća ili mliječnih proizvoda, pa stoga dobivaju najmanje ugljikohidrata, vlakana i vitamine.
 • Utvrditi štetu ili korist ove vrste hrane može se samo eksperimentalno;
 • Rizik nepopravljive štete zdravlju neuravnoteženjem prehrane;
 • Nisu svi psi pristali na ovu vrstu hrane, počinju zahtijevati samo prirodne zalogaje ili, naprotiv, žele ništa osim sušenja.
 • Nije vrijedno eksperimentirati s miješanim obrocima vlasnicima minicara, starijih pasa i životinja koje pate od bolesti gastrointestinalnog trakta, jetre, gušterače, urinarnog sustava.

Mogućnosti hranjenja štenaca

U prvom tjednu, štenci sisaju majci najmanje 12 puta dnevno. U tjednu 2 - 8, tjedno 4 - 6 puta i prije odbića 4-5 puta. Za umjetno hranjenje prikladnije je upotrijebiti gotove zamjene mlijeka od kuge. Zbog nemogućnosti pripreme mješavine samostalno na osnovi cijele krave, koza ili ovčjeg mlijeka. Nije ga potrebno razrijediti, već je inferiorna od kuje u sastavu. Da biste dali više hranjive vrijednosti po 100 grama cijele kravljeg mlijeka, dodajte žumanjak jajeta, žličicu kreme, žličicu od 40% glukoze, 3 kapi askorbinske kiseline i 1-2 kapi trivitamina. Od 3 tjedna početi davati mliječni semolina, vodu. U roku od 4 tjedna uvedena je govedina juha i kalcinirani sir. Od 6 tjedana mljevenog mesa, jaja u obliku omleta, od 1,5 mjeseci povrća u obliku pire krumpira.

Ukupna težina štene hrane izračunava se na temelju tjelesne težine.

 • Do 6 mjeseci - oko 7%.
 • Od 6 do 12 mjeseci volumen hrane podešen je na 3-4% težine.

Do 3 mjeseca, štenadova prehrana sastoji se od 40-50% mliječnih proizvoda, 40% se daje mesu, ribi i ostatku povrća i žitarica. Nakon 3 mjeseca, omjer se mijenja u korist mesnih proizvoda: 50-70% mesa i ostalog, mliječni proizvodi 20-30%, ostatak je žitarice i povrće.

Hranjenje bolesnih i starijih pasa

Kod bolesnih i starijih pasa metabolizam se smanjuje. Životinja postaje manje pokretljiva, usporava peristaltiku. Važno je spriječiti razvoj pretilosti, što će dodatno pogoršati postojeće probleme i generirati nove. Količina masti i ugljikohidrata trebala bi se smanjiti, a povećati broj povrća kako bi se poboljšao pokretljivost, uvođenje dana posta. Ako postoje problemi s zubima, prebacite životinju na meku hranu.

Prehrana bolesnih pasa zaslužuje posebnu pažnju. Ako životinja ima urolitijazu, dijeta se podešava ovisno o vrsti kamenja. Kada bolest bubrega, smanjiti količinu proteina. Za srčane probleme, preporučuje se niska razina natrija. U svakom slučaju, veterinar treba prilagoditi prehranu na temelju stanja psa, dijagnoze i izvedivosti.

Značajke hranjenja pasa različitih veličina

Psi patuljastih pasa zahtijevaju više hrane bogate proteinima od velikih pasmina, često su skloni ranijem gubitku zuba, zbog čega su slatkiši potpuno isključeni. Preporučuje se hraniti u malim količinama barem 3 puta dnevno, čak i odraslih. Istodobno, osnovna smjesa se ne daje noću, već u podne. Predoziranje dnevnoj stopi pretilosti treba podijeliti u 4 doze. Povrće se daje u obliku pire krumpira, meso je dopušteno da se u mljeveno tijesto. Dnevni omjer za srednje i velike pse hranjen je u dvije doze, glavni je večer. Jednom tjedno korisno je dogovoriti dan posta. Meso je izrezano na komade, a povrće se utrlja na veliku rešetku.

Nema savršene hrane ili hrane. Ono što odgovara jednom psu možda ne odgovara drugom. Puno je dijete u kojoj životinja ne mijenja tjelesnu težinu, ne pokazuje znakove metaboličkih poremećaja, apetita, reproduktivne funkcije ili osnovnih zdravstvenih pokazatelja.