Kako je trudnoća chihuahua?

Pletenje se uspješno dogodilo, a sretan vlasnik oplodene kuje je otišao kući. Čini se da je najteža stvar gotova, ali u stvarnosti sve je samo naprijed.

Dan koncepcije označen je kalendarom kao referentnom točkom iz koje je Chihuahua započeo trudnoću. Od ovog dana započinje priprema tijela pasa za majčinstvo, prenatalni leglo i naknadni razvoj fetusa, koji se zajedno zove trudnoća.
Posljednja faza procesa je rođenje štenaca.

Odgovoran uzgajivač dužan je pažljivo pratiti trudnoću Chihuahua, pratiti sve faze njegovog protoka. Potrebno je maksimalno oprezno u kontaktu s životinjom, radikalno pregledati prehranu, ispitati psa kod veterinara, stvoriti povoljne uvjete za porođaj. Ne zaboravite da se normalni tijek trudnoće i porođaja u groznoj chihuahua kuči u dva uvjeta:

 • Potencijalna majka teži najmanje 1,8 kg;
 • Dob psa ne prelazi 6 godina. Idealno doba kuge za reprodukciju zdravog potomstva: od 1,5 do 4 godine, ako nema drugih veterinarskih kontraindikacija.

Zanemarivanje stanja može dovesti do spontanog prekida intrauterinalnog razvoja štenaca (pobačaja), mrtvorođenih, postpartumnih komplikacija i čak smrti trudne Chihuahua.

Prvi znakovi trudnoće

Pravovremeno određivanje trudnoće u chihuahua omogućit će vlasniku da se bolje pripremi za "nadopunjavanje", kako bi se pažnja i pažnja posvetila životinji.

U početnim stadijima, pratite prve znakove trudnoće u Chihuahua:

 • Značajno smanjenje aktivnosti životinje: letargija, pospanost, umor.
 • Povećana apetita i briga za hranu.
 • Trbuh počinje rasti, postaje čvrst i elastičan.
 • Povećano mokrenje kao rezultat povećanja pritiska maternice na mjehur.
 • Bradavice se povećavaju i progutaju, eventualno mala količina kolostruma.

Nakon pojave prvih simptoma, preporuča se doći u veterinarsku kliniku za ultrazvučnu dijagnozu (ultrazvuk) kako bi se testirali na prisutnost relaksina u krvi, hormon koji proizvodi jajnici i placentu. Postupci se provode 32-35 dana od trenutka parenja čiuaua, kako bi se izuzela lažna trudnoća, da bi dobili potvrdu da je pas stvarno trudna i čeka štence.
U slučaju pozitivnog rezultata, potrebno je usredotočiti se na organizaciju uvjeta za sigurnu i udobnu trudnoću za kućnog ljubimca.

Koliko dana traje trudnoća Chihuahua?

Chihuahua trudnoća obično traje od 58 do 66 dana, što je otprilike 9 tjedana (2 mjeseca). U tako kratkom vremenu, prirodni biološki procesi javljaju se u tijelu chihuahua. Gnojiva jajašca (zigoti) u jajovodi jure u rogove maternice, gdje su implantirane u sluznicu i počinje razvijati embrij.

Kod 4-5 tjedana trudnoće, promatra se srčani ritam fetusa. U drugom je mjesecu ubrzan razvoj embrija, prepoznaje se prepoznatljiv oblik štenci. Do kraja drugog mjeseca ili početka trećeg, štenad je spreman napustiti majčinu utrobu, vlasnik se najprije mora pripremiti za njihovo rođenje. Standardni broj štenci u stelju: 2-3, ali postoje slučajevi višestruke trudnoće.

Prošlo je više od 70 dana, ali pas nije pušio? Odmah se obratite svom veterinaru za savjet. Možda će vam biti potrebna operativna dostava putem carskog reza.

Chihuahua kalendar trudnoće po danu

Kao što je gore spomenuto, duljina trudnoće u chihuahua je 9 tjedana, što odgovara 2 mjeseca. Tijekom tog razdoblja, savršeno formirana štenad se razvija i oblikuje u utrobi majke iz samo nekoliko kaveza. Pogledajmo što se događa dan u danu u utrobi trudne chihuahua prije nego što se rodom rodio:

1-7 dana (1. tjedan)

Spermi prolaze kroz jajovodnu cijev prema jajetu. Gnojidba jaja, formiranje zigota, prva podjela. Iz vagine se ističe, ili ne, prozirna ili svijetlo ružičasta sluzavna konzistencija - to je normalno!

7-14 dana (2. tjedan)

Stanice počinju rasti i podijeliti, sićušni novi embriji spadaju u maternicu. Tu ostaju za cijelo sljedeće razdoblje trudnoće. Početkom 2. tjedna embrij se sastoji od 4 stanice, a na kraju 64 stanice.

14-21 dan (3. tjedan)

Embriji se ugrađuju u sluznicu sluznice maternice, gdje primaju vitalne hranjive tvari i životnu podršku koju tijelo kuje pruža. Veličina fetusa u ovoj fazi ne prelazi 1 centimetar. Bradavice počinju povećavati, možda smanjenje apetita.

21-28 dan (4. tjedan)

Veterinar ili iskusni uzgajivač već palpirati zametaka u maternici svojim prstima. Oči i kralježnica počinju se razvijati, noževi stječu poznati oblik. Veličina fetusa iznosi približno 1,5 cm. U roku od 4 tjedna bradavice se nabubre, može se opaziti sluznica iz vagine. Trudni se pas može osjećati bolesno na pozadini toksikoze. Vuna na trbuhu i oko bradavica je stanjivanje.
U 4. tjednu, štenci su ranjivi na oštećenja i nedostatke u razvoju. Ograničite svoj pas iz aktivnih igara i naporne vježbe. Provjerite kod svog veterinara o prehrani, dodatnim vitaminima.

28-35 dana (5. tjedan)

Otprilike 32 dana u maternici povećava razinu amnionske tekućine u normalu, kako bi štitili štenad od vanjskih prijetnji. Od sada, palpaciju trbuha je teško ispitati štenad. Štakori su manje od 5 tjedana osjetljivi na nedostatke i razvojne teškoće. Počinju se odvojeni prsti šapa, pukice i brkovi rastu, a genitalija muških i ženskih osoba razvijaju se. Teškoća kuge u ovom trenutku počinje se značajno povećavati. Ovaj tjedan možete napraviti ultrazvuk kako biste utvrdili broj i spol potomaka.

35-42 dan (6. tjedan)

Chihuahua trudnoća očito je većini ljudi zbog impresivne veličine trbuha. A trbuh će nastaviti rasti i bradavica će postati zamjetno tamnija. Oblikovana boja i pigmentacija vune. U ovoj fazi, gradite kuću za "gniježđenje" iz šperploča ili kartonske kutije, zagrijte, podučite životinju da spava tamo tijekom trudnoće.

42-49 dana (7. tjedan)

Pet može postati razdražljiv. Vježbanje i hodanje trebaju biti umjereni. Postoji gubitak (vune) vune na abdomenu. Na kraju 7 tjedana, vlasnik smanjuje količinu hrane koja sadrži kalcij u prehrani psa i zaustavlja dodavanje aditiva koji sadrže kalcij u hranu.

49-57 dana (8. tjedan)

U idealnom slučaju, štenci bi trebali provesti još jedan tjedan u utrobi, ali s višestrukom trudnoćom ili s prevelikim štenadima, trudna Chihuahua može se slomiti 8. tjedna. Možete osjetiti priložene dlanove poput štenaca koji se kreću u majčinom trbuhu. Počevši od ovog tjedna svakodnevno provjeravajte tjelesnu temperaturu. Sa svojim smanjenjem na 36,6-37 stupnjeva Celzija, pripremite se za rođenje. Krajem 8. tjedna kurva počinje proizvoditi kolostrum, hranjiv mliječni prekursor bogat bjelančevinama.

57-65 dana (9. tjedan)

Posljednja faza trudnoće u Chihuahua, rođenje štenaca je neizbježan, spremni ste postati "tata". Kuja postaje nemirna, tražeći samoću u "gnijezdu". Apetit može se smanjiti. Kolostrum se oslobađa iz bradavica. Temperatura tijela psa mjeri se nekoliko puta dnevno kako bi se utvrdilo nadolazeće početak rada. Vlasnik priprema alate i pribor.

Briga za trudnu kučku

Kada trudnoću Chihuahua potvrdi liječnički pregled, vlasnik mora obaviti neke korake kako bi štenci rođeni snažni i zdravi, a rođenje je prošlo bez ozbiljnih komplikacija. Sada pas treba više ljubavi i njege.

Nakon parenja, pas pokazuje ravnodušnost prema šetnji i aktivnim igrama. Chihuahua počinje spavati i odmarati se više. Izgubljena zanimanja za vaše omiljene stvari i igračke. Značajno mijenja ponašanje. Vlasnik sljedećeg razdoblja trudnoće chihuahua ne smije biti uznemiren i vježbati životinju.

Podignite i uzmite trudnu Chihuahua da budete oprezni. Pažljivo uzmite pazuha i stražnjicu kako bi trbuh držali u slobodnom položaju. Kategorije je nemoguće da životinja skoči s visine, izgradi sigurne ljestve gdje je to potrebno.

Istaknite osamljeno i sigurno mjesto u apartmanu, organizirajte privremeni "sklonište" u kojemu trudnica može biti sama. Kasnije će postati "roditeljska bolnica" i mjesto raseljavanja novorođenih štenaca, tako da sklonište treba biti prostrano i toplo. Velika kartonska kutija sa starog TV prijemnika vrlo je prikladna. Postavite čistu vunenu ili pletenu tkaninu, ili staru pamučnu odjeću, tako da Chihuahua stvara ugodan "gnijezdo" iz krpe. Sintetička tkanina je nepoželjna!

Ako u obitelji postoji mala djeca, njihov je kontakt s životinjom neprihvatljiv. Malo dijete, ne shvaćajući to, može spriječiti trudnu životinju koja će dovesti do spontanog pobačaja. Štenci također nisu igračka za djecu! Općenito, za cijelo razdoblje trudnoće okolina koja okružuje psa mora biti mirna, bez prekomjerne buke i oštrih zvukova koji bi mogli uplašiti životinju.

Jednom tjedno, posjetite veterinara za ispitivanje trudne kuje. Veterinar bi trebao promatrati kako je chihuahua trudna. To će omogućiti pravodobno otkrivanje odstupanja od normalnog tijeka trudnoće. Prema statistikama, više od 50% chihuahuas ne može roditi prirodno. To je zbog male veličine psa, uske zdjelice i velike glave štenaca. U hitnom slučaju carski rez obavlja veterinar. Samo veterinar može objektivno procijeniti šansu o neovisnoj dostavi.

Vlasnik treba razgovarati s specijalistom kako postupati u ovim ili drugim nepredvidivim situacijama. Poželjno je da veterinar ima priliku hitno stići u kuću pozivom na pružanje profesionalne veterinarske skrbi ženi koja radi. Usluga pozivanja veterinara u kuću za prijem porođaja dostupna je u većini klinika za pse. Usluga se plaća, trošak od 1000 rubalja. Ako je ovo prva trudnoća chihuahua u vašem životu, a niste sigurni u svoju snagu, onda budite sigurni da koristite uslugu, to će biti mirnije.

Kako hraniti trbuh chihuahua?

Ako hranite komercijalni feed, prva 3 tjedna nastavite ih hraniti. Počevši od drugog tjedna trudnoće, povećajte svaki tjedan dnevnu dozu hrane za 2-3%. Od 3-4 tjedna idite u specijaliziranu trgovačku hranu za trudne i pasivne pse od uobičajenog proizvođača. Komercijalna hrana obično zadovoljava potrebe psa u "zanimljivom" položaju.

Dodatni vitamini i minerali nisu potrebni ako veterinar nema odgovarajuće indikacije. Više kućnog ljubimca pokvario svježe voće i povrće: mrkve, krastavac, bananu, kupus, zelenu jabuku i tako dalje.

Prilikom hranjenja chihuahuas s prirodnom hranom, uključite više hrane fermentirane mlijeka (sir, kefir, kiselo vrhnje, sir), povrće i voće u prehranu. Trudna chihuahua treba više proteina, kalcija i vitamina za razvoj organizma štenaca. Čista voda za piće trebala bi uvijek biti dostupna životinji.

Kupus i mrkva su vrlo korisni, stoga bi ovo povrće trebalo biti glavni sastojak povrća. Heljda je bogata proteinima, kalcijem, željezom, vitaminima i mineralima. Daj u obliku kaše pomiješane s voćem ili povrćem. Mršavo meso u malim količinama, ne više od dva puta tjedno. Količina dnevne hrane svaki tjedan, sustavno povećava za 4-5% kako bi se izbjeglo prejedanje i prekomjerno nakupljanje masti na stranama psa.

Sjetite se da katastrofalni nedostatak kalcija u krvi trudne chihuahua u većini slučajeva dovest će do kobne bolesti - eklampsije. Međutim, višak kalcija u krvi psa u posljednjim tjednima trudnoće također će dovesti do neugodnih posljedica. 2 tjedna prije rođenja, minimizirajte hranu bogatu kalcijem i bjelančevinama u prehrani pasa.

Općenito preporučujem povjerenje veterinara koji može kompetentno napraviti prehranu tijekom cijelog razdoblja trudnoće vaše chihuahua kuge, ako je potrebno, propisati mineralne i vitaminske prehrambene dodatke. Učinit će optimalnu dnevnu dozu hrane u određenom slučaju. Amater može ozlijediti.

Što treba obratiti pažnju na posljednje razdoblje trudnoće?

Kada razdoblje trudnoće chihuahua dolazi do logičnog zaključka, trebali biste se usredotočiti na prve znakove početka zmaja. Trudne kuje nekoliko dana prije nego što su štenci rođeni promjena u ponašanju. Ponašaju se zabrinuti, gnjaviti, kopati u krpe, izgradnju "gnijezda" u njihovom "skloništu". Apetit u posljednjih nekoliko dana znatno je smanjen.

Mnogi trudni chihuahuas u prenatalnom vremenu počnu disati i često, srce brzo ubrzava. Oko dana prije rođenja, temperatura tijela pada na 36,6 do 37 stupnjeva Celzijusa, tako da u posljednjem tjednu mjerite kuću tjelesnu temperaturu 2 puta dnevno. Štenci se smrznu i čekaju u krilima.

Čim temperatura padne, budite spremni vidjeti neobičan fenomen - rođenje novog života. Što je potrebno i kako se roditi u Chihuahua, pročitajte sljedeći članak.

Napišite kako je nastavila prva trudnoća vaše chihuahua? Jeste li rodili sebe ili uz pomoć iskusnog uzgajivača (ili veterinara)? Ili će vam psa po prvi put roditi u vašem životu, zašto ste ovdje?

Kako se hraniti trudna chihuahua

POGLAVLJE 7. PREGNOST

7.6 Hranjenje trudne kuje

Jaki, zdravi štenad može se dobiti od kuje samo ako je ona dobro hranjena, savršeno zdrava i u dobrom zdravlju tijekom trudnoće.
izvrsni uvjeti.

Tijekom prvog mjeseca nema potrebe promijeniti prehranu kuje. Ako se obično hrani koncentratima za pse, onda bi tijekom trudnoće trebala biti njezina hrana
dodati meso (govedina, janjetina, itd.) i sirovi žumanjci. Mala kuja treba dva žumanjka tjedno, a velika kuja može dodati dva
žumance u jednom hranjenju.

Nije uvijek tijekom trudnoće kod kurva povećava apetit. Ako kuja nije previše masna, treba joj dati što više hrane koliko želi, naravno, u
razumne granice. Zapravo, glavna stvar nije količina hrane, već njegova kvaliteta. Trudna kuja treba hranu bogatu prehranom.
jer je to glavni građevinski materijal. U svojoj hrani značajan udio treba biti meso, riba, mliječni proizvodi i jaja.
Količina hrane koja sadrži škrob, na primjer, žitarice, proizvodi od brašna, keksi ne smije se povećavati u usporedbi s uobičajenom prehranom.

Do četvrtog tjedna trudnoće, količina hrane trebala bi se značajno povećati, ali samo na štetu proizvoda koji sadrže životinjske bjelančevine. Osim toga,
Osim toga, kuja treba riblje ulje, kao i vitamine, osobito A, B1, D i E, koje treba dati tijekom trudnoće. Vrlo važna kuja
Dobila je kalcijeve pripravke, na primjer, glicerofosfat i laktat, pogotovo kada se očekuje velika littera. Inače može biti previše propuštanja kalcija.
od kurvinog tijela, što će joj naštetiti znatno više od štenaca, jer dobiva sve što im je potrebno od kuje.

Kako kuja postaje teža, vjerojatno je bolje podijeliti njezin dnevni obrok u nekoliko hranjenja. Najprije morate jesti dva, a zatim tri, i
onda možda četiri puta ako se očekuje da će leglo biti velik. Nisu svi hrana trebali biti mekani, ona bi definitivno trebala dati nešto
zijevati, na primjer, jabuku, mrkvu ili dati meso oko velike kosti (ali ne i golotinja!), inače se kamen počinje akumulirati na zubima. S najviše
prvih dana trudnoće, kuja treba dati vodu za bez ikakva ograničenja - tijelo proizvodi amnionsku tekućinu koja se nalazi u vodi
mjehurići koji štite štence.

Kaka koja je previše gusta često ima teško porođaj, pa ako je kuja sklona pretilosti, trebate smanjiti količinu žitarica u svojoj prehrani. kako
dodatak prehrani koji ne uzrokuje pretilost je dobro povrće, to je osobito važno za nadutog pasa.

Psi obično ne trebaju primati vitamin C iz hrane, jer se sintetiziraju u njihovim tijelima, a jetra akumulira rezervne količine.
Ali ponekad se smanjuje sadržaj vitamina C u tijelu psa, što rezultira anemijom ili različitim manifestima kože. U ovom slučaju, naravno,
trebate dodati u vitamin C hrane u bilo kojem obliku.

Mliječni proizvodi bogati su vitaminima, kalcijem i fosfornim spojevima, tako da se kuja mora dati koliko god želi, ako to ne uzrujava.
probava. Pola litre jogurta ili kefira sadrži više bjelančevina od 85 g sirovog mesa. Kuhano jaje sadrže toliko proteina kao i 56
g mesa dobre kvalitete. Sirokom psu treba dati samo žumanjak, ako dajete cijelo jaje, onda morate kuhati ili napraviti omlet od nje.
Sirovi protein sadrži avidin, koji veže jedan od vitamina B, koji proizvode bakterije u crijevu - biotin. Dakle, ako je pas
daju velik broj sirovih jaja (ili bjelančevina), a potom joj nedostaje biotin, što zauzvrat ima značajan učinak na
stanje dlake.

Ekonomična hrana za bjelančevine je riba, na primjer svježa ili zamrznuta morska riba - haring ili sprat. Sprat se može dati sirovi. Trebate ukloniti
glave i repa, mljevene ribe i pomiješajte s žitaricama ili povrćem. Sve ostale ribe treba kuhati u tlačnoj peći do
sve kosti će kuhati.

Bolje je koristiti žitarice pšenice od hrane za pse, jer sadrže vitamin B, bez kojih je žitarica gotovo neupotrebljiva. Kompleksni vitamini
Skupina B najčešće nedostaje u hrani za pse. Puno je tih vitamina u pivovaru - dobro je dodati farmaceutski pripravak iz pivskog kvasca na hranu.
trudna kuja.

Kako se hraniti trudna chihuahua

Chihuahua parenje dogodilo, potrebne dokumente su prikupljeni i potpisao, Chihuahua djevojka vratio kući. Vlasnici imaju dva mjeseca znatiželje i očekivanja, a kuja ima razdoblje brzog restrukturiranja cijelog organizma i raste voće u utrobi. Zapravo, minimalni postotak novorođenih vlasnika chihuahuas ima ideju o nadolazećim događajima, a neposredno nakon parenja, neki vlasnici jednostavno čekaju nadolazeće rođenje, drugi grozničavo "čitaju" predmetnu literaturu.

Trudnoća u chihuahua traje 58-64 dana, rođena je tri ili četiri štenca od 60-61 dana, a smanjenje trajanja uočeno je u višestrukim trudnoćama (često premalih zbog njihove mnoštva), a povećanje trajanja označava jedan ili dva voća (i prilično dobro hranjen). Proces začeća doprinosi promjeni ponašanja vašeg psa: cijelo vrijeme, mirna chihuahua može se pretvoriti u nestašni huligan i malo huligan - u moćnu matronu, ali većina vlasnika neće primijetiti nikakve promjene.

Prvi mjesec trudnoće chihuahua je razdoblje kada:

 • konačno se formira dijeta trudnoće i laktirajuće chihuahua (odabrana je hrana, vitaminski dodatak za 2 polovice trudnoće i cijelo razdoblje laktacije);
 • priprema se gnijezdo (gdje će stajati, da li odabrano mjesto voli psa, bilo da su joj pristupi prikladni);
 • skakanje (skakanje) s kauča kako bi spriječili probleme kada se "trbuh na nosu";
 • šetnje na otvorenom zraku (moguće na rukama, u krilu) su povećane, neželjeni šokovi su isključeni (domaćica koja je otišla na godišnji odmor može vratiti na smrznutu ili otkazanu rođendansku trudnoću).

U prvom mjesecu prehrana se ne mijenja, između 7 i 10 dana između prvog i drugog mjeseca kučka se prenosi iz uobičajene hrane u hranu "za laktirajuće i laktirajuće kuje", dio se ne povećava, postaje hranjiviji. Nemojte hraniti trudnu chihuahua, čak i ako njezin apetit bjesni, teško će joj roditi! Nudimo "gutljaj" kao dodatni kravlji sir, ribani mrkva s kapljicom maslinovog ulja, komadić jabuke itd. Međutim, također je svetogrđe "gladi" trudna chihuahua, jer buduća mama-chihuahua ne može jesti jednom dnevno. Za ženke koje su na prirodnoj hrani, u drugom mjesecu trudnoće, dodaje se još jedno hranjenje, primjenjuje se dodatak vitamina i minerala.

Nakon tri ili četiri tjedna nakon parenja, kuja može postati hirovita, njezino napuštanje uobičajenog hranjenja, pospanost, a ponekad i oporavak nije razlog da se ne hrani. Bebe u trbuhu trebaju redovito uzimati hranjive tvari, pa će morati "samostalno" uzimati s dodatkom (bujon, fino usitniti komad piletine, govedinu, sir).

Važno je da vlasnik trudne chihuahua zapamti da se na početku trudnoće, iz raznih razloga (psihološki, fiziološki, patološki), proces razvoja fetusa može zaustaviti, što je praćeno mumificiranjem ili resorpcijom voća. Pažljivo i pošteno postupajte s djevojkom iz chihuahua, koja je "u zanimljivom položaju", posavjetujte se s liječnikom.

U drugom mjesecu trudnoće, chihuahua kuja hrani hranu koja će trajati cijelo razdoblje laktacije. Ovo je vrlo važno, inače ste u opasnosti od alergija kod štenaca. Odbijanje hrane tijekom tog razdoblja uopće se ne prihvaća, svaki dan, bebe postaju sve više i više, potrebne su svježe "materijale za izgradnju tijela". Aktivno piti Mommy-Chihuahua kefir, ryazhenka, ponuditi komad kuhane govedine, pola kuhane kokošje jaje. Pazite da uđete u dijetu: kalciniranu krastavu ili curd "Tema" s dodatkom tablete kalcijevog glukanata, ili? babette od droga "Kanvit" (kalcij + fosfor). Ni u kojem slučaju ne dajte kurac mlijeko, jer u odraslog psa, to će dovesti do dramatičnog opuštanja stolice!

Nedostatak kalcija (hipokalcemija) prijeti trudnoj chihuahua s eklampsijom, nekom vrstom konvulzivnog stanja. Ako ne uzimate terapijske mjere, mama i djeca mogu umrijeti! Znakovi eklampsije: kod prvog porasta anksioznosti i uznemirenosti, čestog disanja i ludog pogleda psa, ako ne poduzmete mjere, a nakon nekog vremena (minuta - sati) salivacija i "pijan", vidljivi su ograničeni hod. S ozbiljnim posljedicama od neaktivnosti vlasnika, psa uranja u komatozno stanje, ponekad se skoči, gleda okolo i pada opet, zatim prestane disati i umre.

2 - 2,5 tjedna prije rođenja, bebe u trbuhu počinju se zamjećivati. Ova činjenica je važna značajka stvarne trudnoće od lažnog! Lažna trudnoća (definitivno!) Zahtijeva liječenje! Priprema za porođaj, petlja kuge postaje edematous, malo povećana i omekšana, a sluz mucus se promatra. Sada Mommy-Chihuahuas treba "paziti", jer može odlučiti da se sklizne u zatvarajuća vrata, pametno skoči na kauč, proganja mačku itd. Na dan poroda, Chihuahua odbija jesti, rektalna temperatura trudne Chihuahua počinje pasti na 36.9-37.0 C, očito je kučka očito zabrinuta, često kopa, "hack", pokušavajući pronaći "bolje mjesto". Budite oprezni, nemojte spavati, uskoro će se sve dogoditi.

Chihuahua trudnoća je vrlo važan period za:

 1. puni razvoj ploda u maternici,
 2. održavanje zdravlja i imuniteta chihuahua bitches,
 3. priprema domaćina za nadolazeće porođaj i dojenje Chihuahua.

Kako pravilno pripremiti za majčinstvo chihuahuas?

Parenje je bilo uspješno i djevojka se vratila kući. Što domaćin očekuje za ovih nekoliko mjeseci? Chihuahua trudnoća, u prosjeku, traje oko 58-64 dana, ako se razdoblje trudnoće smanjuje, onda to može ukazivati ​​na veliki broj štenci, ali povećanje razdoblja trudnoće štenaca može nam reći da se leglo sastoji od jedne ili dvije bebe i vrlo velikih.

Chihuahua je minijaturni pas, dakle, u "zanimljivom položaju", teže je nositi svu majčinu, nespretno ide okolo i zahtijeva pažnju. I vlasnik psa mora naporno raditi za štenad kako bi se ispravno razvili u maternici i uskoro su se rodili zdravi.

Razmotrite što pas osjeća i kako se ponašanje mijenja tijekom trudnoće, kako hraniti Chihuahua i kako pravilno rađati.

Chihuahua stanje nakon parenja

Konačno, željeni trenutak je završen, parenje je završeno, a vlasnik i njegov ljubimac se vraćaju kući. Kako bi se utvrdilo da je kuja trudna je lako, promatrajući ponašanje, možete vidjeti pogoršanje apetita u prvim danima nakon parenja.

Trudnoća kućnog ljubimca iskusni su svaki na različite načine, općenito, pas više ne nastoji izaći van, pokušavajući spavati kod kuće, odmoriti se. Za nekoliko tjedana trbuh će se povećati.

Trajanje normalne trudnoće je 58-72 dana, odstupanja od normalne to se događa.

To ovisi o tome koliko štenci rađaju u slučaju višestrukih trudnoća ranije ili, naprotiv, kada postoji samo jedno štene u utrobi. Možete izračunati točno vrijeme po danu i napraviti raspored. S prstima možete osjetiti prisutnost štenaca 20 do 22 dana, ali to treba učiniti pažljivo. Najbolje je da se obratite veterinaru, on će to učiniti ispravno, bez dodirivanja štenaca i bez ozljede želuca pasa.

Što se tiče sigurnosti, chihuahuas postaju nespretni, pa se vlasnik mora pažljivo podizati trudnu ženu. S jednom rukom morate uzeti pazuha, drugi da poduprijete zdjelicu.


Neki se psi počnu osjećati bolesnim zbog nekih proizvoda, drugi reagiraju na hranu kao i prije. Ako se to dogodi, nemojte silovati psa, samo mu potražite pristup - uzmimo ovu hranu, nakon čega se ne suzbija, jer djeca trebaju jesti, a hranjive tvari dobivaju iz krvi majke. Uobičajeno i različito, potrebno je jesti, ne preopteretiti, ali ne oduzimati hranu.

Jedući trudnu kučku

Dijeta Chihuahua bi trebala biti raznovrsna, uključujući sir, kefir, mršavo meso, voće i povrće. I dati meso samo u slučaju da trudnica ne jede sve drugo, a zatim u malim količinama.

Prvi tjedni trudnoće nisu posebno zabrinuti za prehranu. Ako chihuahua jede suhu hranu, tada je usred trudnoće potrebno zamijeniti posebnom hranom za trudne pse.

Ako je pojela domaće proizvode, samo uključite više kiselog mlijeka, voće i povrće, postupno jedite lagano meso 1-2 puta tjedno. U drugom slučaju, trebate dodati mineralne dodatke i vitamine, nakon savjetovanja s veterinarom.

Svaki tjedan će morati povećati prehranu, dodajući malo proteinske hrane, jer djeca trebaju rasti i jačati. Ali tjedan dana prije očekivanog rođenja, naprotiv, smanjiti unos proteina i kalcija. Budući da je višak kalcija vrlo štetan za chihuahua, može uzrokovati probleme kod minijaturnog psa tijekom porođaja.

I nedostatak ovog elementa u tragovima može uzrokovati konvulzije, nakon čega nastaje slinjenje, a pas čak može umrijeti. Što je tragično za štenad i vlasnika. Nakon savjetovanja s veterinarkom na početku trudnoće psa, lako ćete odrediti potrebnu dozu kalcija, možda će vam liječnik propisati u tabletama i reći vam kada i koliko dati.

Što tražiti prije rođenja

Najvažnija stvar je gledati na trbuh, postupno se treba razvijati, a ne na brzinu. Također, izgled kuje bi trebao ostati umjereno atraktivan, tj. Rebra, kao što je bilo, ne bi trebale plivati ​​s masnoćom. Ispuštanje krvi ili s neugodnim mirisom razlog je da se posavjetujte s liječnikom.


U posljednjih nekoliko tjedana, prije porođaja abdomena je potpuno spuštena, leđa je luka, a genitalije postaju labav. Pas će aktivno graditi "sklonište" kako bi napravio prašinu, kopao i okrenuo poput whirlpoola. Može zijevati, štenci u tom trenutku, naprotiv, zamrznuti se i ne kretati.

Tjelesna temperatura pada na 37 stupnjeva dan prije rođenja, a u vrijeme rođenja opet skoči. Kolostrum počinje istaknuti, pas često odlazi u toalet.

Kada primijetite da je ponašanje promijenjeno, mjerena je temperatura, možete izgraditi dvije kuće - jednu za kučku, drugu za štence. Položite posteljine, podmazite, pripremite pelene, toplom vodom, zagrijte sobu, obavijestite veterinara.

Postupak rođenja

Proces porođaja odvija se s kontrakcijama, kao i kod bilo kakvog razrješenja trudnoće, prvo su kontrakcije kratke s dugim prekidima, a obrnuto. Prvo štene može se roditi unutar sat vremena nakon kontrakcija, a možda i nakon 4 sata.

Ako se ne rodi nakon 5-6 sati, trebate obavijestiti liječnika, najvjerojatnije je fetus zaglavljen u rodnom kanalu. Stoga veterinar mora biti unaprijed upozoren da je blizu vašeg doma.

Kada se rode štenad, trebate tražiti da svatko diše, ako nema disanja, dijete se pretvori i trese, tako da je sluz je van. Možete ga samljeti na krv koja cirkulira kroz tijelo. Nemojte očajavati ako još ne uspije, štene mogu uzeti prvi dah samo 20 minuta nakon rođenja.

Potrebno je računati koliko se kasnije dogodilo, tako da se podudaraju s brojem štenci. Možete piti piti da jede prvo rođenje, ima puno hranjivih tvari, a pas u ovom trenutku je gladan. Potreba raskidanja ruku, zatim obrišite štene pelenama, izrežite pupčanu vrpcu i pričvrstite se na majčinu bradavicu.

Prva sisanja će izazvati daljnju kontrakciju maternice i rođenje ostalih štenaca.

Pa, proces rođenja je gotov, možete disati uzdah olakšanja. Djeca već aktivno sisaju mlijeko, ako netko nema vremena, morate ga staviti i dati najviše gužve bradavice, inače zaostaje će rasti sporije. Mama nakon poroda, oprana toplom vodom, očistiti "gnijezdo", jer čistoća jamči zdravlje i pravilan rast štenaca.

Kako chihuahua pasmina pasa rađaju kod kuće?

Uzgajivači početnika imaju puno pitanja o tome kako roditelji rađaju chihuahuas. Njihova zabrinutost je sasvim razumljiva - uostalom, ova pasmina smatra se najmanjim na svijetu. Trudnoća i porođaj veliki je stres za bilo koji organizam, što možemo reći o takvom "bebu".

Trudnoća i porod Chihuahua

Priprema za trudnoću

Chihuahua trudnoća je ključno razdoblje u životu životinje, posebno ako je to prvo. U ovoj fazi, tijelo psa podliježe velikim promjenama koje ne utječu na njeno fizičko stanje ili ponašanje. Chihuahua porod, ne samo ludi stres, ali, često - opasnost za život majki i beba. Stoga je važno da se u ovom teškom razdoblju za vašeg ljubimca "potpuno pripremi".

U prosjeku, psa trudnoća traje od pedeset sedam do šezdeset i šest dana. Trajanje nošenja djece ovisi o tome koliko je štene "naselilo" u majčinom trbuhu. Tri do četiri pasa fetusa nosi oko šezdeset dana. Što više štenci - manje trajanje trudnoće. Ako chihuahua ima samo jedno dijete, tada takva trudnoća može trajati cijelo šezdeset i šest dana.

Što se tiče toga koliko pas možeš postati majka, tada najprikladnija dob prve trudnoće je od jedne i pol do tri godine. Nakon osam godina života, pasmine pasmine chihuahua ne preporučuje se trudnoću. Postoji još jedan uvjet za povoljan rođenje - težinu životinje. Veterinari ne preporučuju da pljune pse manje od dva kilograma. Razdoblje trudnoće i porođaja u Chihuahua s malom težinom ispunjen je opasnošću za majke i bebe.

trudnoća

Da biste utvrdili prisutnost trudnoće i razlikovali prave i lažne, možete provoditi laboratorijske pretrage u veterinarskoj ordinaciji. "Iskusni" uzgajivači psa, promatrajući psa, određuju svoje stanje posebnim značajkama. U prvih nekoliko dana nakon parenja, chihuahuas može doživjeti pospanost i žeđ. Njeno se ponašanje također mijenja. Pas može postati "nasilan" ili, obrnuto, apatičan.

Razdoblja trudnoće

Zbog brzine transformacije u životinji, razdoblja trudnoće štenaca ne smatraju se mjesecima, kao kod ljudi, nego kroz dane i tjedne. U prvih dvadeset dana trudnoće, izgled vašeg ljubimca ostat će gotovo nepromijenjen. U ovoj fazi, ona spava više i pije puno vode. Do dvadeset prvog dana, oplođena jaja životinje ugrađuju se u zidove maternice.

Tridesetog dana trudnoće psa se mijenja. Može odbiti njena omiljena jela, koja je povezana s promjenama u hormonalnoj pozadini. Životinja spava puno i pomiče se s pažnjom. U tom razdoblju možete napraviti ultrazvuku chihuahua, što potvrđuje trudnoću, ali kasnije ćete saznati koliko će se štenci roditi.

Četrdesetog dana trudnoće, veterinar će moći probe tijela štenaca palpiranjem trbuha vašeg psa, a pedeset, ultrazvuk će pokazati broj budućih beba. U ovoj fazi pas je znatno pun i brzo umoran. Brzo kretanje, aktivne igre i duge šetnje su joj kontraindicirane. Deset do četrnaest dana prije rođenja, mliječne žlijezde životinje se povećavaju. U istom razdoblju možete pratiti kretanje štenaca u trbuhu moje majke.

Prenatalno razdoblje

Od tri do sedam dana prije nego što chihuahua rodi, dobiva kolostrum. U tom razdoblju morate izgraditi "gnijezdo" za buduću majku - mjesto gdje će roditi. Pustite da pas spava tamo, kopa i učini sve što želi - glavna stvar je da se navikne na to. Mjesto bi trebalo biti udobno, tiho i udobno.

Nekoliko dana prije očekivanog rođenja, počnite mjeriti temperaturu kućnog ljubimca. Temperatura zdravih pasa doseže trideset osam i osam stupnjeva. Na kraju trudnoće promatrane su temperature od trideset sedam do osam do trideset sedam i dva stupnja. Dan prije rođenja, temperatura zatim skoči na normalu, a onda pada na trideset i sedam. Prije porođaja, temperatura može pasti na trideset i šest stupnjeva i osam stupnjeva - to je signal da je rok isporuke došao.

Priprema za porođaj

Konačno ste blizu dana kada će vaš Chihuahua roditi. Prvo što morate odlučiti gdje će se to dogoditi je kod kuće ili u veterinarskoj klinici. Obično, ako nema medicinskih kontraindikacija, Chihuahuas roditi kod kuće. Ako je za vas ovo prvo rođenje pasa, bolje je potražiti pomoć od veterinara. Odaberite vrijeme i pročitajte posebnu literaturu, pogledajte fotografije i videozapise o porodu chihuahua.

Nekoliko dana prije očekivane isporuke pripremite:

 1. Kutija s visokim stranama - to će biti "kuća" za štenad.
 2. Kutiju s niskim stranama, gdje staviti madrac i grijaće jastučić. U njoj ćete postaviti novorođene štence.
 3. Pamučne salvete. Od njih će se morati brisati rođene bebe.
 4. Žice za vezanje pupčane vrpce.
 5. Nekoliko inzulinskog šprica.
 6. Podmazivač za majku.
 7. Vuna.
 8. Škare, pipete, pincete - sve to treba sterilizirati.
 9. Zaražite na sljedećim lijekovima: ne-spa, kamforni alkohol, kardiomi, emulzija slična sintonizmu, voda za ubrizgavanje, sjajno zelena.

Sigurni znakovi početka rada u chiahuahua su odbijanje jesti i propuštanje trbuha trudnice, kada se stvori dojam da su strane "urušene". Pas počinje pokazivati ​​anksioznost, drhtanje, teško i često diše. Takvo stanje životinje može dugo trajati i uplašiti Chihuahua, osobito ako je to prvo rođenje. Danas ne ostavljajte svog ljubimca - treba vam svoju ljubav i podršku.

Početak procesa

Deset do dvadeset minuta nakon što se voda u psu udaljila, maternica će početi s kontrakcijom, "gurati" bebe. Prvi je mjehurić vode, koji je odmah eksplodirala. Tada dolazi štene u amnionskoj vrećici. Ako sve ide dobro, beba će se pojaviti deset do dvadeset minuta nakon prvih kontrakcija, no događa se da proces traje dosta dugo - do šest sati.

Najčešće, štene dolazi glavom i natrag gore. Čim se pojavi dječja glava, trebali biste brzo kretati - da li se pas može nositi ili vam treba pomoć. Ako su pokušaji žene u radu jaki i pas je dobar na poslu, neka majka učini sve sami. Događa se da beba napusti maternicu bez poroda, u ovom slučaju - izvucite pupčanu vrpcu i izvucite je. Zatim izrežite pupkovinu na udaljenosti od dva centimetra od trbuha štene.

Štene izgled

Izvadite dijete iz amnionskog mjehura tako da ga nježno poderete na štenadovu glavu. Odmah obrišite nos, oči i usta novorođenčeta, oslobađajući ih od tekućine. Onda dobro obrišite cijelo tijelo psa. U to vrijeme bi trebala početi stvarati zvukove, oslobađajući pluća od tekućine. Trudite novorođenčad glavom nekoliko puta, držeći je čvrsto u ruci - tako ćete ga spasiti od tekućih ostataka.

Dok se novi pokušaj ne odvede u ženu, na neko vrijeme, novorođenče možete pričvrstiti na majčinu bradavicu. S početkom rođenja bratom ili sestrom, novorođenčad se mora izvagati i staviti u kuhanu kutiju s podlogom za grijanje, koja bi trebala biti na polju gledišta majke. Pauza između štence traje od petnaest minuta do dva sata. Ako je stanka odgođena - odmah zatražite pomoć liječnika.

Mogući problemi

Čak i najčistiji psi tijekom porođaja mogu imati problema, uzroci koji su vrlo različiti. Da bi se znalo što učiniti u ekstremnoj situaciji, vlasnik se mora unaprijed upoznati s mogućim problemima i rađati se "potpuno naoružan". Ako tijekom trudnoće postane jasno da će porođaj biti težak, chihuahuas bi trebao biti "poslan" da bi rođen u veterinarskoj klinici. Čak i ako je sve dobro, vrijedi se dogovoriti s veterinarkom o njegovu hitnom odlasku u slučaju nužde i cijelo vrijeme rođenja da bude u kontaktu s njim. Razmotrite neke od karakterističnih problema predstavnika pasmine pri rođenju.

Pelvic prezentacija

Pelvicna prezentacija karakterizira činjenica da će djeca izaći noge prema naprijed. Ako vidite da su se noge štenaca pojavile i nalaze se u amnionskoj vrećici, pričekajte sljedeći pokušaj. Kada mama gurne dijete, brzo razbiti mjehur. Sve daljnje manipulacije su iste kao kod prezentacije glavobolje.

Često se događa da pokušaji psa oslabe, a dijete ne može izaći. Ako štene grčevito trzaju stražnje udove - to je signal da nema kisika. U tom slučaju, zamotajte bebe noge s salvete i lagano povucite. To bi trebalo biti učinjeno sve dok polovica leđa novorođenčadi ne izađe. Zatim odrežite amnionsku vrećicu i povucite psa po stražnjem dijelu psa, postupno se krećući prema glavi.

Ruptiranje amnionskog mjehura

Opasno je ako beba izađe bez amnionskog mjehura - može se gušiti s amnionskom tekućinom. U ovom slučaju, nemoguće je čekati pokušaj, i morat ćete ga izvaditi iz svoje majke. Možda će štene trebati reanimaciju. Nakon uklanjanja novorođenčeta i oslobađanja usta i nosa iz tekućine, stavite psa na dlan desne strane i pritisnite prstom na djetetovoj strani u području srca. Pritisnite tri puta, pauzi i tako dalje.

Ostale opasnosti

Postoje brojni pokazatelji u kojima je tijekom rođenja potrebna specijalistička pomoć Chihuahua:

 1. Velika voćna osobina pasa težih manje od dva kilograma. U tom je slučaju označen carski rez.
 2. Veliki fetus uz prsni prikaz također podliježe carski rez.
 3. U slučaju slabog rada, koji se često uočava kod pasa pasmine Chihuahua, veterinar mora uzeti isporuku.

Postpartum razdoblje

Nakon završetka rođenja, pas mora biti opran. Zatim ga stavite, zajedno s novorođenčadi, u kutiji s visokim stranama. Na dnu kutije stavite madrac i pokrij ga s jednokratnom pelenijom. Ispod madraca stavite podlogu za grijanje, koja bi trebala zagrijati majku i bebe još tri dana, sve dok se ne pojačaju.

Nakon stresa povezanog s porođajem pas gubi puno snage - pomoći joj oporaviti. Za početak, piti mladu majku čaj s mlijekom. Zatim, nekoliko sati, nemojte je dodirivati ​​- neka se odmara. Nakon poroda, majke-psi će imati iscjedak krvi, koji će nestati za tjedan dana.

Mini-enciklopedija rodilišta za "početnike" Chihuahua

Dakle, odlučili ste da je vrijeme da vaša Chihuahua djevojka ide. Vrijeme je da postanete mama. Ali chihuahuas su toliko sićušni! U veličini, ovi mini-psi sami podsjećaju na štenad. Anksioznost koja se smješta u dušu vlasnika za vrijeme kada se njegov ljubimac priprema da postane majka je sasvim razumljiv.

Može li takvo dijete moći nositi i roditi zdrave potomke? Kako joj pomoći u tome? Koliko dana je normalna trudnoća? Je li moguće roditi životinju ili trebate pozvati veterinara? Kako nastaviti ako se isporuka odvija s komplikacijama? - Tako je. Pitajte se onoliko pitanja koliko možete i pronađite odgovore na njih! Dobro je poznato: prethodno je zabilježeno!

Imanje štenaca budućoj mami

Vlasnici moraju biti vrlo odgovorni da se približe pitanju majčinstva Chihuahua. Kako bi se smanjio rizik od komplikacija tijekom isporuke vašeg kućnog ljubimca, potrebno je dobiti barem konzultacije s veterinarom prije parenja. Najbolje od svega - provesti anketu. Potrebno je da je u vrijeme parenja chihuahua kuja bila jedna i pol godina stara, a njezina težina bila je najmanje dva kilograma.

Najbolje za prvo ležanje Chihuahua štenaca smatra se starim od 1,5 do 3 godine. Zadnji put chihuahua treba zatrudnjeti u dobi od najviše osam godina.

Chihuahuas, poput kuja bilo koje pasmine, nose svoje bebe u prosjeku 63 dana. Hormonska pozadina minijaturnih pasa, njihova težina, stanje i ponašanje tijekom trudnoće prolaze kroz brzu promjenu. Da biste popravili takve izmjene, ne možete odgovarati tjednima (primjerice, u ljudima), već po danu.

Trudnoća po danu

Koliko dana bi trudnoća chihuahua trebala biti normalna? - Od 57 do 66 dana. Koliko dana traje trudnoća ovisi o broju budućih štenci. Tri ili četiri fetusa rođeni su 60-61 dana. Ako ima više chihuahua beba, vrijeme trudnoće smanjuje. Ako majka chihuahua čeka blizanke ili samo jedan mladunčad, gestacija će biti dulja - oko 65-66 dana.

Psi za dobivanje težine bit će zanemarivi. Dnevni režim kućne ljubimce ostaje isti kao i prije trudnoće.

U tom razdoblju treba povećati broj hranjenja: hrana treba biti tri obroka dnevno.

Od 31 dana do kraja trudnoće, morate obogatiti izbornik ljubimca s mineralnim dodatkom. Kao takva prehrana, veterinari preporučuju koštani obrok - 25 grama dnevno.

Ručak buduće majke chihuahua trebao bi uključivati ​​svježi sir, meso, ribu. Također tijekom trudnoće, tetrapods zahtijevaju vitamine A, D1, D3, tetravit ili trivit.

S dozom lijekova pomoći će veterinar. Kako bi razvoj ploda bio točan, prehrana Chihuahua mora biti dopunjena tekućim mliječnim prahom.

Ultrasonografija se također može izvesti tijekom ovog perioda. Ova metoda će vam omogućiti da razmotrite kako se srca ploda formiraju u detalje. Normalno, u to vrijeme su ventili, atriji i ventrikuli već bili razvijeni. Izraženo otkucaj srca bebe upućuje na normalan tijek trudnoće.

Na početku tog razdoblja, do 41. dan, poželjno je da se buduća majka prenesu iz uobičajene hrane na poseban način za pse za dojenje i dojenje. To smanjuje rizik od razvoja alergija kod štenci tijekom dojenja.

Često u ovom trenutku, trudna trudnoća se očituje u gubitku apetita. Od tada, dnevni obrok Chihuahua podijeljen je u četiri doze. Kako bi se izbjegla konstipacija, kuji ne bi trebalo dobiti kosti i tetive.

Meso je isključeno iz prehrane buduće majke, a dnevna stopa konzumacije kuhane ribe povećava: 100 grama mesa zamjenjuje 150 grama ribe.

ponašanje

Danima 21-28 nakon što je lov na chihuahua kučku može pokazati neraspadljivost. Možda mu se ne sviđa uobičajena hrana. Pas hirovima povezan je s promjenama hormonalnih razina.

Od 42. dana trudnoće, buduća mumija Chihuahua ne bi trebala iznenadno kretati ili se baviti aktivnim igrama. Koliko dugo trebate trenirati s psom u ovom trenutku? Trajanje šetnje ograničeno je samo dobrobiti mačke. Ne možete joj dopustiti da prekovremeni posao. Ako primijetite da pas pokušava leći dok hodate, dovedi ga u svoju kuću u rukama.

Na dan rođenja, Chihuahua može odbiti jesti. Njezino ponašanje je nemirno. Duboko diše, promišlja i pokušava pronaći mjesto gdje će se roditi buduće bebe.

Rođenje i porođaj u Chihuahuasu

Tri mjeseca proricanja: tko će se pojaviti? koliko će djevojaka biti? koliko dječaka? - iza. U prenatalnom razdoblju, anksioznost se dodaje agonirajućim očekivanjima da li sve ide kako treba. Da bi sve bilo glatko, trebate se pripremiti za pojavu novorođenih chihuahuas. Kako?

Što trebate kuhati?

Odlučite unaprijed gdje će se roditi chihuahuas. Nekolicina vlasnika stavlja kućice u kliniku. Uglavnom, to je učinjeno iz medicinskih razloga. Ako nema takvih dokaza, priprema se za prihvat novorođenčadi kod kuće. Iskusni vlasnici to rade sami. Ako chihuahua rodi, prva je i za psa i za vlasnika, bolje je pregovarati o odgojnoj skrbi kod kuće s veterinarom.

Što je potrebno za rodni rod?

 1. Unaprijedite predaka od Chihuahua. Trebao bi biti tih, rasvjeta ne bi trebala biti oštra. Pa, ako će mjesto rođenja štenaca biti uređeno na takav način da bi buduća mama mogla širiti, tako da zadovolji svoj instinkt.
 2. Istodobno organizirati kuću za buduće štence. Kuća bi trebala imati visoku stranu tako da novorođenčad ne bi slučajno ispala iz njega. Potrebno je zagrijati pod s debelim pokrivačem, pokrivajući ga mekanom pelenijom na podlozi maziva. U prva dva tjedna života da štenci žive na ovom mjestu, pelena će se morati mijenjati svakih nekoliko sati.
 3. Osim toga, trebali biste pripremiti kutiju u kojoj možete staviti štenad odmah nakon rođenja. Dno kutije također je obloženo madracom i pelenama. Ispod madraca trebat ćete staviti grijaće jastučić (kada se štene rodi).
 4. Zagrijte sobu u kojoj će se isporučiti, do 26 stupnjeva. Zračite sobu: zrak treba biti svjež, ali bez skica.

Chihuahua generički paket uključuje:

 • inzulinske štrcaljke;
 • voda za ubrizgavanje;
 • Zelenka;
 • kardiomin;
 • Nospanum;
 • sintomicin emulzija;
 • krpe za brisanje novorođenčadi;
 • navijanje pupkovine.

Pripazite na termos snažnog slatkog čaja s mlijekom - trebat će vam je nakon porođaja kako bi podržao oslabljenu majku.

Kako roditi u vrtiću?

Dakle, odlučili ste: vaša djevojka od chihuahua rađa kod kuće. Dobro promatrajte životinje.

Ako vaš ljubimac ima sljedeće:

 • spuštanje trbuha;
 • pojava kolostruma;
 • snižavajući temperaturu na 36-37 ° C;
 • tremor;
 • brzo disanje;
 • potpuni nedostatak apetita;
 • anksioznost u ponašanju, -

znam: sve će se dogoditi uskoro.

Koliko brzo - Želuca se spusti za dan ili dva, promjena temperature - za jedan dan, odbijanje jesti - 12 sati prije početka rada.

U ovom trenutku, morate svakako organizirati trajno promatranje psa. Slažem se s domom o dužnosti. To je priroda prirode: prije nego što postane majka, pas će tražiti osamljene kutove. Pokažite joj mjesto koje ste pripremili za nju.

Kada voda chihuahua izlazi, trebate biti blizu nje, da podržite psa. Osjećaj domaćina prenosi se na životinju: mora biti mirno i pouzdano. Nakon 10-20 minuta nakon oslobađanja vode, okidač mehanizma - kontraktilni mišići maternice - pomažu štenci da se rodi.

Prvo se pojavljuje mjehurić vode, koji se prekida. Prvo dijete pojavljuje se u amnionskom balonu. Ako štene ostane u rođendanskom kanalu, tada se stezne opreznim (!) Helikalnim pokretima, uzimajući vješalice.

U normalnom tijeku trudnoće i snažnom radu, dijete izlazi iz majčine majke samostalno. Umbilikalna žica je izrezana na udaljenosti od 20 mm od tijela djeteta. Ruptura amnionskog mjehura u glavi. Tada je dijete u smjeru vune obrisalo krpom i stavilo ručni trbuh prema dolje. Možete dati štene lizati svojoj majci.

Da bi napravio pluća novorođenčeta chihuahua, uzima ga grčeviti vrat i lagano potresao u položaju "naglavce". Jeste li čuli cvrčanje? - Dječak je udahnuo! Odmah ga nanesite na majčinu bradavicu.

Na ovom mjestu, najsigurnije na zemlji, štene mogu ostati do sljedećih kontrakcija - od 15 minuta do dva sata. Tijekom sljedećih pokušaja, težina već rođene bebe mjeri se i pohranjuje u kutiji s podlogom za grijanje. Važno je da je kutijica smještena pokraj žalosti žene u radnoj snazi ​​kako bi se izbjegla mama nepotrebna zabrinutost!

Ako između rođenja bebe traje više od dva sata - odmah zatražite pomoć od veterinara!

Možete sami preuzeti isporuku jer ste to saznali s videozapisa. Na primjer, ovi vlasnici preuzeli su odgovornost samohrane dostave vrtića i suočili se s njom! Pogledajte videozapis:

Koje moguće komplikacije treba pripremiti?

Bez obzira koliko se pažljivo pripremate, iznenađenja i vrlo neugodna mogu se dogoditi. Kakva?

Što trebate znati o trudnoći i porodu Chihuahua

Minijaturne dimenzije chihuahua ostavljaju trag na reproduktivnom ciklusu. Pletenje psa, nakon čega slijedi trudnoća, zahtijeva posebnu pažnju i brigu vlasnika. Najteži trenutak je porod od chihuahua, budući da život i zdravlje žene s potomcima ovise o njihovom povoljnom smjeru.

trudnoća

Iskusni psi stručnjaci savjetuju parenje kiša s djecom od 1,5 do 8 godina. Mora postojati interval od 10-12 mjeseci između rodova, tijekom kojeg se žensko tijelo obnavlja.

Postoji nekoliko načina da se osigura da životinja nosi potomstvo:

 1. Laboratorijski test krvi (3 tjedna nakon parenja). Sa svojom pomoći, određuje se prisutnost opuštenog kurva u krvi. Ovaj hormon potvrđuje zanimljiv položaj. Točnost od 99%.
 2. Ultrazvuk (4,5 tjedna). Točnost 100%. Ispitivanje za 40 dana pokazat će broj štenci u stelju.
 3. Mjerenje temperature (1 dan prije isporuke). Trudni pas ima temperaturu tijela od 38-39. Prije početka pušenja, oštro se pada na 36 i vraća se na normalnu razinu nakon pojave bebe.

Uvjeti i znakovi

Dugoročna praksa pokazuje da prosječno trudnoća chihuahua traje od 58 do 64 dana. Ako zapošljavanje počinje ranije, očekuje se veliko lišće. Dugotrajni reproduktivni ciklus ukazuje na mali broj novorođenčadi.

Prvi znakovi zanimljivog položaja:

 • slab apetit;
 • smanjena aktivnost, letargija, apatija;
 • neugodan hod.

Oko mjesec dana nakon parenja, trbuh počinje rasti. Nakon 3. tjedna, vlasnik može nježno osjetiti trbuh kako bi odredio broj budućih beba.

Stazi zanimljiva pozicija

Kalendar tijeka trudnoće, obojen po danu, pomaže vlasnicima kihanja da plove u stanju svojeg odjela.