Trudnoća pasa: sve što vlasnik treba znati

Trudnoća psa je razdoblje razvoja oplođenog jaja u budućem štenci, do trenutka njegova rođenja. Za životinju uvijek je stresno, a tijekom tog perioda kronične bolesti mogu biti pogoršane ili mogu nastati novi zdravstveni problemi.

Opterećenje na dišnom sustavu, kardiovaskularnom sustavu, jetri i bubrezima povećava se.

Koliko dugo traje trudnoća kod pasa?

Normalna trudnoća u pasa traje 60-62 dana. Međutim, održive štenad može biti rođen ranije - od 58 dana ili kasnije od ovog razdoblja - do 72 dana. To može biti posljedica individualnih karakteristika tijela kuje.

Uzrok prijevremenog porođaja prije 58. dana može biti trauma, skrivena bolest, loša spremnost za trudnoću: iscrpljenost, prekomjerna gojaznost, premlada ili previše staro tijelo.

Ako kuja nije samostalno rodila 72 dana, trebala bi joj operativna pomoć (carski rez).

Psi-dan-trudnoća: znakovi i simptomi

Kako odrediti trudnoću u psu? Znakovi trudnoće ovise o vremenu. Tako je do trećeg tjedna gotovo nikakva promjena vidljiva, osim, možda, tog pospanosti i apatije.

 • Do 25-30. Dana, na području mliječnih žlijezda, koža se bubre i samih žlijezda postaju jasno vidljive ili ružičaste kod pasa s fer kožom. U području iza rebara može se primijetiti povećanje trbuha.
 • Pomoću ultrazvuka, trudnoća se dijagnosticira od 21. do 24. godine. Na ekranu ultrazvučnog aparata već je moguće vidjeti amnionske mjehuriće s embrijima.
 • Očevi znakovi trudnoće su nakon 29. dana. Mliječne žlijezde uvelike su uvećane, a 7-10 dana prije rođenja, iskusne majke dobivaju mlijeko. Samo kod psa s prvom trudnoćom može se oblikovati mlijeko tijekom poroda ili nekoliko sati prije.
 • Od 33. dana, težina trudnice počinje dramatično porasti.
 • U šestom i sedmom tjednu trudnoće (između 38 i 45 dana), u maternici su zadebljali zasebni fetusi, rebra i kosti lubanje zametaka se razlikuju. U tom razdoblju, uz pomoć X-zraka, možete točno odrediti broj štenaca. To je osobito važno kod velikog smeća.

Prva trudnoća

Ovo je posebno težak test za mlade pse. Prva trudnoća može trajati dulje nego one kasnije, a teže je nastaviti.

Vlasnik mlade kuje ne bi se trebao osloniti na "prirodu", budući da domaće životinje nisu uopće prirodne. I u šumi, daleko od svih preživjeti, ali samo najzdraviji i jaki.

Stoga, trebate planirati prvu trudnoću tri do četiri mjeseca.

Za to vrijeme, životinja mora biti dobro razvijena mišića, višak masnoća je zatrpan, dijeta je pažljivo odabrana, sva cjepiva su napravljena i buhe i crvi su eliminirani na vrijeme.

Pas prvog rođenja, pas se može ponašati previše nemirno: skočiti, trčati po sobi ili kavez za ptice, kao da "ne zna" što učiniti sa štencima. Vlasnik se ne treba brinuti, u roku od 7-10 dana proći će. Potrebno je postaviti psa štenadima i pobrinuti se da ne slučajno ozlijedi djecu.

Briga prvorođenog psa često je posljedica činjenice da ima puno mlijeka, a premalih štenaca nisu u mogućnosti to sve sisati. Kada se pojačaju, pas će se smiriti.

Lažna trudnoća kod pasa: simptomi i liječenje

Ovo je sindrom fizioloških i mentalnih poremećaja u ženskom tijelu, koji su uzrokovani abnormalnostima u aktivnosti spolnih žlijezda.

Prema vanjskim znakovima lažna trudnoća vrlo je slična onom uobičajenom: pigmentacija mliječnih žlijezda mijenja se, trbuh raste i pojavljuje se kolostrum. Međutim, u stvarnosti, nema trudnoće.

Jedini znak na kojem je neiskusan pas uzgajivač može razlikovati lažnu trudnoću je nedostatak kretanja ploda u psa želuca. Iskusni redatelji također primjećuju pretjeranu uznemirenost kuče. Izgleda da gubi mišljenje. S posebnim entuzijazmom gradi "gnijezdo" i vodi posebnu pozornost na pseudo-ploče: meke igračke itd.

Nevoljko odlazi na ulicu, a kad se vrati, ona odmah žuri da se brine za svoje "štence".

S takvim pojavama majčinstva trebate se obratiti veterinaru. Međutim, vlasnik može ubrzati kraj zamišljene trudnoće. Da biste to učinili, ne možete dekantirati mlijeko iz mliječnih žlijezda, potrebno je isključiti iz prehrane mliječnih proizvoda, često odvratiti kuja iz njezine "majke zabrinutost", dati sedative.

Više o ovome možete pročitati u članku: Lažno zujanje u pasa.

Pobačaj kod pasa

S obzirom na posljedice neplaniranih parenja i mogućnost pobačaja, veterinari u ovom slučaju podijeljeni su u dva logora. Neki vjeruju da je bolje da se riješe nepotrebnih štenci, a drugi da je za kuja zdravija proces porođaja, a ne pobačaj.

Za prekid korištene droge Mesalin. Ovo je estrogenski lijek ili steroidni hormon s aktivnom tvari - estradiol benzoatom. Davanje se intramuskularno 3. i 5. dan nakon parenja, a ako je vrijeme parenja nepoznato, to je također 7. dana.

Kontraindikacije ovog lijeka nisu službeno utvrđene, ali već je uočeno da se nakon upotrebe mogu pojaviti upala maternice, krvarenje, propuštene trudnoće, produljenje trajanja estrusa, razni hormonski poremećaji.

Stoga mnogi veterinari savjetuju da još uvijek rađaju psa i pridaju štenad u dobrim rukama.

Koliko dugo traje trudnoća kod pasa: trajanje, znakovi, simptomi

Pas je jedno od najvjernijih stvorenja na planeti koja može postati pravi prijatelj ljudima. Odgovoran i pažljiv vlasnik uvijek zna što se točno događa sa svojim kućnim ljubimcem i kako reagirati na njega.
Jedna od najvažnijih faza u životu kućnog ljubimca je trudnoća.

Članak će razmotriti informacije o tome koje znakove trudnoće psa nosi, koliko dana treba uzgajati štenad i kako ublažiti tijek trudnoće kod psa.

Znakovi trudnoće kod pasa velikih, malih i srednjih pasmina

Prije nego što počnete raspravljati o karakteristikama karakteristične za trudnu životinju, valja napomenuti da nema značajnih razlika u njihovim pojavama u različitim pasminama. To jest, svaki od dolje navedenih znakova karakterizira i male pse i velike pasmine.

Općenito, proces trudnoće je važan period u životu životinje, u potpunosti ovisi o tome koliko će zdravi budući potomci biti. Vlasnik mora biti u stanju utvrditi što je ranije moguće da je kućni ljubimac "na položaju" kako bi prilagodio prehranu životinja, njegovu dnevnu rutinu, intenzitet napora na šetnje i unos vitamina i dodataka.

Uvijek je potrebno liječiti kućne ljubimce s dužnom pažnjom, ali vrijeme trudnoće je poseban, a ako pomognete kurici u ovoj fazi, bit će joj lakše roditi.

Vlasnik bi trebao biti svjestan da je prilično teško čak i profesionalno vizualno odrediti u početnim fazama trudnoće, jer se simptomi slabo pojavljuju, na primjer, mogu se lako zbuniti sa simptomima bolesti.

Formirani trbali mogu se vidjeti tek neposredno prije porođaja - oko 62 dana.

No, istinski pronicljivi vlasnici mogu primijetiti male promjene u ponašanju životinje, au prvom desetljeću uključuju:

 1. Kuja je počela spavati više, smanjuje apetit.
 2. Životinja je manje razigrana, ponaša se apatično, inertno, tromo.
 3. Želja za povlačenjem, posebno živo se očitovala kod onih kućnih ljubimaca koji su prije bili društveni.
 4. Fiziološki aspekt je najjasnije izražen kroz bradavice, tako da se tijekom 14-21 dana nabubre i izbacuju iz abdomena i postanu svijetle boje lila.

Nakon trećeg tjedna moguće je dijagnosticiranje ultrazvuka, a 30. dan se značajno povećavaju mliječne žlijezde, nakon čega psa počinje brzo povećavati težinu. Vidljiva trudnoća postaje dijelom u ovom trenutku.

Trudnoća kod pasa nakon 2 mjeseca već je tako očigledna da ga samo jedna nepažljiva osoba može previdjeti.

U razdoblju od 39 do 45 dana su moguće putem palpacija probe embrija uzeo oblik (ima rebra i lubanje), ali takav postupak je bolje povjeriti vješt jer neoprezan pokret može ozlijediti osjetljivu voće i dovesti do neželjenih posljedica.

Veterinarima preporučujemo uporabu rendgenskih zraka kako biste provjerili broj štenaca mladih kuja koje imaju prvu trudnoću.

Sredinom drugog mjeseca (46-51 dana) mlijeko može početi strujati od bradavica.

Koliko štenaca ima pas?

Prema statistikama, tipičan je za kurva da nosi štenad oko dva mjeseca (60-64 dana). Nakon što mnogi roditi jedan ili drugi pas ovisi uglavnom o pasmini životinje i njegovoj veličini.

Veterinari primjećuju da psi malih pasmina (lapdog, corgi) obično rađaju 60, rijetko 56-57 dana. Velike pasmine (njemački ovčar, Veliki Danci) rađaju štenad malo kasnije - u 64-66 dana.

Ako trudnoća traje nešto više od 10 tjedana, onda to nije uvijek razlog za zabrinutost jer je moguće da je vlasnik zbunio pojam začeća. To je uobičajeno ako je kuja nekoliko puta uzastopno sudjelovala u parenju, u trajanju od nekoliko dana, zbog odanosti potomstva.

Međutim, ako životinja prijeđe dopuštenu granicu, svakako se obratite stručnjaku za pomoć!

Ako kuja pripada velikoj pasmini (voli, vukovi, napuljski mastiffs), onda njena potomka ne sastoji se od velikog broja štenaca. Broj potomaka ne utječe na trajanje porođaja, već se odnosi na veličinu novorođenčadi (manja su u jednom mačju - veća je veličina). Zadnji je trenutak vrlo važan ako pas ponovno presađuje fetus, jer joj je teško roditi velike štenad.

Kao što je gore navedeno, mali pas pasmine (igrač terijer, pekingese, spitz) trudne se malo manje od predstavnika velikih pasmina, oko 60-62 dana. Problemi s porođajem slični su onima s kojima se suočavaju srednje i velike pasmine, naime ako štenci velikih potomaka.

Veterinari primjećuju da je manja životinjska pasmina veća njegova potomka.

To je prepuna komplikacije da maternica s potomstvom može zauzeti previše prostora i zatvoriti želudac, što dovodi do problema. Kako bi se to izbjeglo, potrebno je hraniti stoku s visokom kalorijskom i frakcijskom hranom koja će se brzo apsorbirati i redovito navodnjavati.

Psi srednje veličine kombiniraju kvalitetu prethodno pregledanih pasmina. To je najčešće rađaju u razdoblju od 62 do 64 dana. Komplikacije tijekom trudnoće nisu mnogo različite od onih koji se javljaju u drugim pasminama.

Faze trudnoće

Pasmina trudnoće brzo napreduje, zbog toga vlasnik mora imati informacije na kojima je moguće utvrditi u kojoj je fazi fetus i što se događa unutar svog ljubimca.

Uvjetno možete podijeliti trajanje trudnoće u sljedeće faze:

 1. Prva faza punog trudnoće počinje s činjenicom da se srca formiraju u potomstvu, obično se događa na kraju trećeg tjedna nakon parenja. Obično je proces obilježen povraćanjem u psu, primijetivši to - povećavajući svoj dio hrane.
 2. Štenci stječu formirani izgled do kraja trećeg tjedna (dan 27-28), ali još nisu pokriveni s kosom.
 3. Embriji se mogu vidjeti na ultrazvuku bliže danu 32, već su dobili četvrtinu njihove težine.
 4. Kosti rebra i udova ojačane su do 34 dana.
 5. 37 dan je važan jer su svi vitalni sustavi u mladom tijelu već formirani.
 6. Ispitivanje potomaka s rendgenskim zrakama moguće je 45. dan, tako da možete odrediti koliko štenci čeka kuja.
 7. Dan 56, životinja aktivno lizuje i pokušava se povući za porod.

Razlika u trajanju stadija u potpunosti ovisi o veličini i uzgoju kućnog ljubimca. Za svako razdoblje, bolje je konzultirati stručnjaka. Ovaj savjet je osobito važan za one koji se prvi put pripremaju za roditi psa.

Za kvalitetnu pripremu za usvajanje porođaja trebalo bi jasno definirati za sebe, od kojeg dana se brojati i općenito razmotriti ultrazvukom ili paravanjem. Iskusni uzgajivači pasa obično računaju na parenje, ali početnici bolje vode ultrazvučna dijagnostika i stručno mišljenje. To će izbjeći neugodne greške.

Briga za trudni pas

Najvažniji uvjeti za trudnice su prehrana i vježba. I u prvoj polovici razdoblja ne možete biti vrlo strogi, glavna stvar je uvođenje u redovitu uporabu vitamina i minerala od strane pas, koji će ojačati budućnost ploda.

Razmotrimo da u trudnim životinjama potreba za tim tvarima raste više od 2 puta. Dobro rješenje bilo bi moguće odbacivanje suhe hrane i prijelaz na posebnu hranu za pse na "položaju".

Toksikoza je negativni fenomen koji se može pojaviti kod psa tijekom trudnoće i popraćen je odbijanjem hrane i povraćanja. To se može izbjeći pažljivim odabirom proizvoda koje kućni ljubimac konzumira u hrani. Obratite pažnju na muljanje, ako psa za kosom ispadne, tada je ovo alarmantan signal i trebate se posavjetovati s liječnikom.

Druga polovica trudnoće zahtijeva pažljiviju pripremu prehrane za kućnog ljubimca.

Bjelančevine i minerali - glavne tvari koje doprinose aktivnom rastu fetusa trebaju se unijeti u tijelo životinje u pravoj količini.

Što hraniti

Naravno, briga o životinjama nezamisliva je bez organizacije odgovarajuće prehrane.
Imajte na umu da hranjive tvari zadovoljavaju i sam psa i štenad koji rastu u njemu.

Osim kalorija i povećati preciznost jačine do 3 puta dnevno, 14 dana prije poroda - do 4 puta, s malim obrocima. Fed životinja meso (po mogućnosti ne podebljano), jaja (žumančanom 3 tjedna poboljšanje vuneni cover), Brewers kvasac, povrće, žitarice i voće.

Pokušajte izbjeći stres kod svog psa. Nemojte je opet smetati, izbjegavajte izložbe, ne trebate dugo vremena u automobilu, strogo ograničite od trese i skakanja s visine. Aktivni način rada trebao bi biti onemogućen.

Ako trebate podići ljubimca, to oprezno i ​​polako, poduprite tijelo psa odozdo i čvrsto ga pritisnite za sebe.

Što se tiče higijenskih mjera, potrebno je svakodnevno pregledati životinje. Četkicom temeljito četkajte kaput i promatrajte kožu vašeg ljubimca. Druga polovica trudnoće može biti popraćena sekretima iz porodnog kanala, koje se pas obično licksira, ali ako to ne učini, operi ih sami.

Pripreme od helminti trebaju biti pijane prije parenja. Ako to nije učinjeno, ograničite ih na dva tjedna nakon parenja. Nakon toga, uzimanje lijekova je opasno za buduće potomke. Mongoli i lutalice ne smiju biti u kontaktu s trudnom osobom.

Nemoj se zakleti ako životinja koja je "na mjestu" slučajno ispraznila mjehur kod kuće, bez čekanja za šetnju. U posljednjoj fazi, životinja je teško zadržati se. Do trenutka kada vaš dragi dođe na vrijeme da se probudi, pripremite joj mirno mjesto, bez skica i prikladnim pristupom, kojemu će imati vremena da se koristi.

Harbingeri porođaja

Postoje dva glavna prekursora na kojima su obični žablji i čistokrvni kuja skloni, što omogućuje da s sigurnošću utvrdimo da će pas uskoro morati roditi. Životinja postaje nemirna i traži "gnijezdo", mjesto gdje će to biti udobno, dok se kućni ljubimac može navaljivati ​​i žuriti.

Najbolje je pripremiti sličan "kut" unaprijed.

Drugi znak prikazan na fotografiji je porast temperature i propust 3 dana prije abdomena (gornji dio pada i donji je zaokružen). Pored toga, kućni ljubimac se češće emitira, počinje povraćati.

Kako preuzeti isporuku?

Čak i ako je vlasnik odlučio preuzeti vlastiti pas, bolje je upozoriti prijatelja veterinara da u slučaju komplikacija može pomoći.

Pripremite "veterinarski generički set", koji se sastoji od: gaze, tkanine, jod i škare.

U slučaju da vaš pas ima dugu kosu, odrežite ga na područje blizu vulve. Nemojte uznemiravati ljubimca još jednom i zapamtite da u većini slučajeva proces napreduje prirodno i bez dodatne pomoći.

Obratite pozornost na interval između kontrakcija, kada počinje dosegnuti 10-12 minuta, onda je to znak da se rad približava.

U roku od 60 minuta intenzivnih pokušaja, nakon odlaska vode, pojavit će se fetus, maksimalno razdoblje tijekom kojeg se štene neće pojaviti - 6 sati. Nakon tog vremena nazovite veterinara odmah.

Znajte da se fetus pojavljuje ispred glave ili šape - to je njezin uobičajeni način iz vulve. Može se rodio i periconceptional mjehura, što je potrebno razbiti, a nos i usta s štene sa suhom krpom. Kabel sama obično nagriza „mama”, u ekstremnim slučajevima, može se rezati škarama (3 cm od želuca bebe prije toga čvrsto namota konac).

Potpuno rođenje traje oko 14 sati. Nemojte pokušavati uopće ubrzati, može izazvati grčeve ili rupturu maternice.

Nakon što završite, životinja treba potpuni odmor, da daju malo vode i bez hrane, to može uzrokovati refleksije gaga. Vlasnici skrbi svakako će pozvati veterinar sljedeći dan, koji će moći pregledati ljubimca za skrivenim problemima.

Konačno, valja napomenuti da u skoro nijednom drugom razdoblju psa ne treba tako pažljivu brigu i pažnju vlasnika kao i tijekom trudnoće. Ranjivost životinje trebala bi nadoknaditi onakvom ljubavlju koju će njezin vlasnik darovati, samo ako je to slučaj, vjerojatnost da će cijela potomka biti zdrava je visoka.

Trudnoća u psu

Bez obzira na to jeste li parenja vašu kuju ili je li riječ o spontanoj romantičnoj ulici, poznavanje znakova trudnoće psa i pomaganje u porođaju, sveta je dužnost svakog vlasnika.

Dijagnoza, znakovi trudnoće

Oni su daleko od toga da su karakteristični za sve one koji postanu trudni. Činjenica da je uparivanje bila uspješna, reći će takve fenomene (vidljive već 1-2 tjedna), kao što su:

 • toksikoza je obično privremena. Pružite vašem psu čistu vodu i, ako je potrebno, sorbente.
 • slab apetit - zbog fluktuacije hormonalnih razina;
 • apatija i povećana pospanost;
 • napuštanje igara i povećana želja za privlačenjem;
 • ranije oticanje mliječnih žlijezda (zabilježeno kod žena koje su rodile kuju);
 • stezanje kože blizu bradavica (tijekom prve trudnoće);
 • mijenjaju boju u vruću rozu (kod pasa svijetle boje).

S početkom drugog mjeseca trudnoće, toksikoza obično nestaje. Ako se prateće simptome (mučnina, slabost, povraćanje) i dalje javljaju, trudnica se mora pokazati veterinarskoj osobi: toksikoza glatko teče u opijenost.

Trećeg tjedna možete izvesti test krvi za prisutnost relaxina u njemu, čija će visoka koncentracija govoriti o zanimljivom položaju životinje.

Trajanje trudnoće, razdoblja

Nosivost traje od 53 do 71 dan, za velike pasmine - 63 dana, za minijaturne - 60. Pojam je individualan i određuje anatomija, kao i nijanse određene pasmine. Vjeruje se da štence koje su se pojavile prije 53. dana često imaju poteškoća s otvaranjem pluća, a odgođene osobe pate od trovanja i hipoksije. Promjene u zdravstvenom stanju majki i razvoj embrija mogu se pratiti tjedno po tjedan.

prvo

Samo se formiraju embriji, a kuja postaje pospan i apatičan, kako u odnosu na muškarce, tako i na ponuđene hrane.

Drugi

Zametci dolaze do maternice i pridaju se djetetu. Pas može pokazati letargija i umjerenu apetit. Kod onih koji rađaju oteklina mliječnih žlijezda, u primiparama stječu svjetliju sjenu.

treći

Voće (u kojoj su organi postavljeni) već se može otkriti na ultrazvuku, razina relaksacije u krvi je povišena, placenta se zgusnula. Pas ima smanjenu aktivnost, povraćanje je moguće (ujutro).

četvrta

Kod štenaca, odvija se forma kostiju, a poriluk i čičak rastu. Voće se može naći uz opreznu palpaciju. Toksikoza ostavlja psa, apetit normalizira, pojavljuje se energija.

Peti sedma

Zbog dojenčadi koja raste u maternici, apetita njihove majke počinje rasti. Kod štenci u ovom trenutku nastaje orgulje, kaput i kostur, a kuja brzo dobiva kilograme. Bliže porodu, pokušava se brinuti za trbuh, oprezna i smanjuje tjelesnu aktivnost.

Osmi (konačni)

Već možete vidjeti kako uzgojene štenad guraju u trbuhu. Pripremaju se za izlazak, glavu dolje. U mliječnim žlijezdama pasa dolazi kolostrum, uterus spušta, trbuh vise.

Buduće majke dobivaju teške pokrete, uključujući jednostavnu podizanje na njihove šape iz sklona položaja. Potpuno traži kut za "krevete", teško je na poslu kopati pod, često "privatizira" čarape i meke igračke.

Održavanje i briga za trudni pas

Ako je vlasnik uvjeren da je parenje produktivno, potrebno je, bez odlaganja, prilagoditi psa prehranu i režim.

Što hraniti trudni pas

Noge iz prve trudnoće (posebno male pasmine) primaju kalcij i potrebne dodatke, uključujući vitamin C, od dana planiranog začeća, a nakon 30 dana prenose se na poboljšanu prehranu. Pasmine s "mješovitom" krvlju ili bolestima zglobova (na primjer, York, Spitz, Kaukazanski pastir) moraju se hraniti kalcijem, vitaminom D i fosforom. Ne zaboravite na točnu dozu.

Ako je vaš ljubimac sklon svim alergijama, hrana se odabire na savjetu veterinara. Psi koji se koriste za industrijsku hranu treba vidjeti "sušenje" za trudne i dojilje u svojim zdjelama. Imajte na umu da višak suhih granula može uzrokovati probavne smetnje, konstipaciju ili torziju crijeva.

U svakodnevnom izborniku očekivane majke treba biti prisutna:

 • kuhano meso (govedina, teletina);
 • filet morske ribe (povremeno);
 • svijetle žitarice (riža, heljda, valjane zobi);
 • jaja (može biti prepelica);
 • mliječni proizvodi bez voća i drugih punila;
 • povrće i (opcionalno pas) voće.

Nakon mjesec dana trudnoće ili dodajte kap Vitamin E u hranu malo ranije.

Važno je! Do četrdesetog dana, štenci koji su odrasli u maternici počinju stavljati pritisak na unutarnje organe, uključujući trbuh, koji zahtijeva prijenos majke na frakcijsko hranjenje - pola posluživanja 4-5 puta dnevno. Kako bi se olakšao prolazak kroz rodni kanal prvog štenca, u 53 dana trudnoće, meso, dodatak i kalcij su isključeni iz prehrane.

Nemojte zaboraviti pratiti težinu psa: mali sloj debelog crijeva smatra se normalnim, sloj viška masti - anomalija koja dovodi do komplikacija tijekom porođaja.

Aktivnost i ostatak trudnog psa

Zaštitite ju od dosadnih klinaca, smiješne igre s rodbinom, kontrolu pokreta, isključujući skakanje, udaranje, trčanje po stepenicama i pada. Nemojte dopustiti da životinja leži na vlažnoj travi, zemlji i svim hladnim površinama. Nemojte ga valjati satima u automobilu, kako ne biste izazvali napad morske bolesti.

Ali vježba treba biti dnevno, pogotovo ako je kućni ljubimac u dobrom fizičkom stanju. Izvadi je za šetnju pola sata nakon jela. Jake sisice teških pasmina hodaju malo intenzivnije od ostalih, ali, naravno, bez fanatizma: blage umora. Hodanje - to su i sunčeve zrake, bez kojih će se metabolizam u majčinom tijelu razgraditi, a sinteza vitamina / elemenata u tragovima će prestati.

Moguće je da vaš pas (poput svih trudnica) povremeno bude nestašan, odbijajući poslušati vaše zapovijedi. Ako ona ne želi ići, prikazuje slabost i legne na tlo, uzmi je u svoje ruke. Samo to mora biti ispravno:

 • Pobrinite se da nema kratkog daha i da je svjesna.
 • Nemojte puknuti trbuh psa: jednu ruku, pričvrstite ga pod dojku, a drugu - ispod zdjelice.
 • Kod kuće stavite "glumicu" na četiri šape odmah.
 • Ne uklanjajte ruke sve dok ne shvatite da je pas u ravnoteži i da je sam.

U kasnijim razdobljima, morat će se odmoriti, ali bolje je prenijeti krevet unaprijed, istodobno čineći ga udobnijim i prostranijima, jer trudna majka jedva da pronađe udobnu poziciju za odmor.

Psi za cijepljenje tijekom trudnoće

U ovom trenutku ženke se ne cijepljuju, kako ne bi štetile potomstvu. Optimalno vrijeme za cijepljenje je 1-2 dana prije parenja: na taj način štenadima je zajamčena maksimalna količina antitijela koja će primiti kroz placentu i kolostrum. Ako niste posadili kučku prije estrusa, morat ćete to učiniti kada prestane hraniti svoje mlade (oko 2-2,5 mjeseci nakon rođenja).

Tijekom trudnoće i laktacije dopušteno je liječenje buha i krpelja, ali uz uporabu agensa koji ne sadrže organofosfate i piretroide. Frontline®, Fiprist®, Fiprex® i Stronghold® prikladni su za kontrolu vanjskih parazita.

Ne možemo dopustiti štenci zaraženim crvima, često ih prolazeći od majke kroz posteljicu. Za sigurno i učinkovito uključivanje droga s fenbendazolom: kod visokog rizika od infekcije se koriste svaki dan (od 40. dana gestacije).

Herpesvirus, koji dovodi do poroda, pobačaja i smrtnosti dojenčeta, opasno je zbog umora simptoma. Kako bi se izbjegla infekcija, zaštitite kucu od komuniciranja s kongenijeri 3 tjedna prije i 3 tjedna nakon poroda. Trebao bih vam podsjetiti da je uporaba bilo kojeg lijeka tijekom trudnoće moguće samo na savjet liječnika.

Lažna i smrznuta trudnoća

Znakovi srama mogu se pojaviti 1,5-2 mjeseca nakon estrusa. Izvana se čini da se kuja priprema postati majka, pogotovo jer se promjene u njezinim navikama i fiziologiji rječito dokazuju:

 • ona često lizuje omču, mijenjajući boju;
 • oteklina mliječnih žlijezda;
 • trbuh raste i temperatura se povisi (povremeno);
 • bitch nipples (za dojenje), colostrum pojavljuje;
 • pas jede i pije mnogo;
 • u jutro su emetski poticaji;
 • postoji povećana nervoza, ili, obrnuto, ravnodušnost i letargija;
 • nestalo je zanimanje za zabavu pasa (umjerenost u pokretu zamjenjuje skokove).

"Majka" može pozornici rađanja povlačenjem nekoliko mekih igračaka na ležaljku. Imaginarna trudnoća može se lako zamijeniti za pravi ili zbunjena hormonskim i drugim odstupanjima.

Važno je! Lažne zastrašujuće strašne posljedice, uključujući mastitis (ponekad gnusav); neoplazme maternice, mliječnih žlijezda i jajnika; pyometra i endometritis; vaginitis i spolno prenosivih infekcija, kao i mentalnih poremećaja.

Prije nego što se pribjegavate teškim artiljerijima (hormoni i operacije), pokušajte razgovarati s psom i mijenjati uobičajeni ritam svog života:

 • ukloniti s vidnog polja stvari koje vas mogu podsjećati na štence (igračke, čarape, papuče i šalove);
 • smanjiti udio uklanjanjem mliječnih proizvoda i smanjenjem udjela mesa;
 • simulator hrane jednom dnevno (na ručku);
 • ne kuhajte juhe i tekuće žitarice;
 • dajte vodu tri puta dnevno u malim obrocima, uklanjajući trajnu posudu za pijenje;
 • ne potiču kuje da smanje svoju motornu aktivnost;
 • hoda puno i igraj s njom (bolje u prirodi).

Nakon 2-3 dana, pretvornikova svijest (u većini slučajeva) se briše, a ona zaboravi da će vas učiniti unučadima sretnim novim smećem. Kada se simptomi prikazuju, trebat će vam pomoć veterinaru koji će propisati hormonske lijekove ili operaciju.

Zamrzavanje trudnoće (nastalo zbog hormonalnih poremećaja, abnormalnosti fetusa, infekcija i drugih uzroka) određuje se ultrazvukom, što će pokazati da li postoje živi embriji u maternici. Ako su svi umrli, čekajući pobačaj, ako samo dio zametaka nije održiv - trudnoća se čuva (tijekom porođaja, mrtvi će izaći s živim mladunčadi).

Majka se ispituje za ostatke embrija koji nisu ostavili maternicu. Ako se počnu raspadati, potiču trudove u kuji da egzorciraju mrtve plodove, ili ih steriliziraju.

Rođenje psa, preporuke

Točan datum porođaja čak i ne zna veterinar, koji je povezan s dugim očuvanjem (5-7 dana) muškarca u tijelu oplodene kuje. Zato se u istom smeću djeca iz različitih očeva ponekad sužavaju. Pogreška u proračunu nije dulja od 10 dana, nakon čega prelaze u carski rez.

Rođenja su podijeljena u 3 faze. Prvi je kontrakcija, s napadom od kojih dodatni ljudi napuštaju sobu, ostavljajući samo vlasnika pored psa. Vrijeme pripreme traje od 6 do 30 sati. Kada izbacuju voće, krv je zasićena adrenalinom, uzrokujući ženama u naporima skakanje i skakanje. Uloga vlasnika je da je smiri i pomaže joj da se udobno za nadolazeći rad.

Kontrakcije se pretvaraju u pokušaje na kojima peritonej aktivno djeluje. Prema promatranjima, prvo se pojavljuje najveći dječak. Preostali štenci izašle su s intervalom od 10-30 minuta. Ako isporuka traje manje od 3 sata, oni se nazivaju brzi. Primjerno porođaj traje onoliko sati koliko se rodi mladi. Pet štenci - 5 sati.

Važno je! Udariti ženu u radu na leđima i trbuhu kako bi smirila njezine bolne senzacije. Također možete napraviti nježnu masu za točenje lijevo / desno duž kralježnice.

U sitnim psima s brojnim potomstvom, rad može biti odgođen pola dana. Ali to vam ne daje razlog za ubrzanje procesa, povlačenjem štenaca i njihovih pupčastih užeta. Odrastanje ostavlja odmah ili na kraju rođenja (za jedan sat). Nakon izlaska svih dječjih mjesta, krv i sluz mogu proći iz genitalnog trakta. Ovo je normalno.

Isporuke su dovršene ako su svi odrasli izostali, a nema borbi i pokušaja više od 2 sata. Psu dobiva vodu i dopušta jesti 3-4 porodno: veća količina će dovesti do proljeva.

Ako rođenje nije opterećeno patologijom, vaš će se kućni ljubimac sam nositi s njima. Vaš je zadatak biti bliski, poticati i podržati.

Trudnoća kod pasa: koliko dugo traje, i kako se pravilno brinuti za štene

Porijeklo novog života je čaroban proces koji zahtijeva mnogo problema s okolinom buduće majke. U nastavku ćemo raspravljati o tome kako utvrditi je li parenje uspjelo, koliko dugo trudnoća traje kod pasa, zašto tijekom ovog razdoblja kurva treba dodatnu brigu i kako se pripremiti za porod.

Za razliku od dalekih divljih predaka koji su lovili na najnovije datume, moderni kućni psi tijekom trudnoće zahtijevaju veću pozornost vlasnika.

Prvi znakovi

U prva dva tjedna, znakovi trudnoće kod pasa se očituju samo pojedinačno, a testovi u tako ranoj fazi neće dati rezultat. Nesigurnost često dovodi do činjenice da je pas ponovno pleten, au jednom stelju štenci se formalno rađaju iz različitih parenja, a možda i kod različitih mužjaka.

Stručnjaci prepoznaju četiri znaka koji pomažu u određivanju trudnoće kod pasa kod kuće u ranoj fazi.

 1. Loši apetit. Uskoro će se oporaviti i poboljšati, ali u prvoj fazi tijelo ima stres. Promjene u razini hormona i drugih senzacija sprečavaju ljubimca da uživa u hrani.
 2. Trovanje. Poput tijela trudne žene, tijelo kuge je "zaštićeno" od DNA koja se razvija u maternici. Kao i kod žena, toksikoza odlazi sama po sebi. Možete pomoći samo osiguranjem mira i pristupa čistoj vodi. Ako mučnina nije prošla nakon mjesec dana, potrebno je konzultirati liječnika - zdravlje majki i štenad više se ne ugrožava toksikoza, već potpunim trovanjem.
 3. Promjena ponašanja. Neke trudne ženke postaju pasivne, stalno spavaju i ne zanima ništa. Drugi, naprotiv, postaju pretjerano voljeni i stalno se drže ljudi.
 4. Uvjeti bradavica. U iskusnim majkama, bradavice mogu početi nabubriti u prva dva tjedna, kod pasa s prvom trudnoćom, boja bradavica može se promijeniti, a koža oko njih može postati gušća.

Provjera provjere

Znanost će potvrditi činjenicu koncepcije od trećeg tjedna. U tom razdoblju možete provesti test trudnoće za pse. U laboratoriju, ispitajte krv životinje. Povišene razine hormona relaxina pokazuju uspješnu oplodnju.

Nakon tri tjedna liječnik već može slušati srčane udarce štenaca, a također možete napraviti i ultrazvuk, iako je bolje čekati 35-40 dana, kada će studija moći pružiti potpune informacije o broju štenci i njihovom zdravstvenom stanju.

Koliko dugo traje trudnoća kod pasa: normalno svakodnevno

Neiskusni ljubitelji psa, koji se postavljaju za dugoročnu brigu o svojoj budućoj majci, postavljaju se pitanje: koliko mjeseci pas nosi štenad? Proces je vrlo kratkovidan - dva mjeseca, i ako je sve ispravno učinjeno, postat ćete majstor najslađi plijen.

Točna duljina trudnoće kod pasa je individualna, ovisno o veličini i zdravlju životinje, broju štenci u stelju i brojnim drugim čimbenicima. U prosjeku:

 • trudnoća kod pasa malih pasmina - traje do 60 dana;
 • trudnoća kod pasa velikih pasmina - traje 63-65 dana.

Ako se u stelju nalazi mnogo štenci, porođaj može početi ranije.

Osobitost psihičke fiziologije je da gnojidba ne nastaje zbog parenja. Muški spermatozoidi ostaju održivi u ženskom tijelu nekoliko dana nakon parenja. Točno određivanje dana začeća nije uvijek moguće. Prvi znakovi nakon parenja također se ne manifestiraju odmah, pa se vlasniku bolje usredotočiti ne samo na kalendar, već i na zdravlje psa i zaključak veterinara. Zabrinutost je kada se gestacijsko razdoblje približava 70 dana - postoji opasnost od podnošenja. U tom slučaju, veterinar će odlučiti o promociji rada ili carskog reza.

Stadij kongenitalnog i fetalnog razvoja

Dva mjeseca nošenja štenaca uvjetno su podijeljeni u šest stupnjeva trudnoće.

 1. 0-20 dana. Od gnojidbe jaja do formiranja srca potomaka.
 2. 20-28 dan. Potomstvo uzima izgled budućih štenaca, ali bez krzna. Od tog razdoblja, trudnoća je već vidljiva golim okom, pas raste trbuh, mijenja kretnje i navike.
 3. 28-34 dan. Štenci su jasno vidljivi na ultrazvuku, već su dobili četvrtinu buduće težine, ojačali su kosti udova i rebara.
 4. 34-37 dana. Formiranje svih sustava za životnu podršku tijela ulazi u završnu fazu.
 5. 37-55 dana. Kraj oblikovanja tijela, dobitak na težini, priprema za porođaj.
 6. Od 56 dana. Bitch počinje tražiti osamljeno mjesto za porođaj, teško lizati, bradavice već mogu dodijeliti kolostrum.

Briga za vašu buduću mamu

Prva faza brige za zdravlje budućih štenaca i njihove majke tijekom trudnoće počinje davno prije samog procesa začeća. Prije svega, pogledajte uvjete sljedećeg cijepljenja u vetpasportu i povežite ih s očekivanim razdobljem trudnoće i hranjenjem štenci. Ako se ne podudaraju, dobro. Ako su isti, posavjetujte se sa svojim liječnikom i dobijete cijepljenje malo ranije.

Potrebno je godišnje cijepljenje otprilike tri mjeseca prije pojave estrusa, koji se planira parirati. Veliko razdoblje je zbog činjenice da je više od četvrtine nemoguće liječiti životinje od crva, a postupak de-worminga je obavezan i prije cijepljenja i prije parenja. U oba slučaja, provodi se dva tjedna prije postupka.

Mjesec prije parenja psa bi trebao biti sveden na stručni ispit i, po vlastitom nahođenju veterinaru, testirati na herpes, streptokok, stafilokok, klamidiju, brucelozu i druge bolesti.

Tjelesna aktivnost

U prvom mjesecu izvana, životinja se praktički ne mijenja. Ako unutarnji procesi glatko nastave, promjene u prehrani i dnevni režim nisu potrebne. Ovisno o simptomima trudnoće kod pasa u ranoj fazi, na primjer, u slučaju toksične bolesti, to može zahtijevati dodatnu prehranu ili obratno, smanjujući udio povećanjem udjela proteina i smanjenjem ugljikohidrata. Ako je vaš ljubimac ujutro bolestan, pokušajte napraviti svoju prehranu neutralnijom, dodajte juhu, kefir, sirovi sir s malo masnoće. Psi bi uvijek trebali imati čistu vodu. Stručnjaci čvrsto ne preporučuju da u ovoj fazi povećate količinu hrane, jer možete izazvati povećanje težine. Dijeta je i dalje ista - dva puta dnevno.

Šetajte dok možete i trebate biti. Životinja zadržava uobičajenu aktivnost, i kao mjera opreza, dovoljno je izbjeći intenzivna opterećenja i vježbe. Iznimke su neke radne pasmine, na primjer, njemački pastiri, koji se čak i tijekom trudnoće preporučuju duge šetnje do razumnog umora u životinji. Neaktivni psi malih pasmina po prirodi trebaju biti dodatno zaštićeni od skakanja s visine.

Vrijeme je da pregledamo tjelesnu aktivnost vrtića i njegovu prehranu u četvrtom ili petom tjednu. Većina kuja u tom razdoblju postaju manje pokretljiva, a nije potrebno teretiti s dugim šetnjama. Čak i ako su sva cijepljenja napravljena, zaštitite životinju od nepotrebnog kontakta s drugim psima, posebno kod pasa. U tom razdoblju normalno je da životinja spava puno, traži samoću ili obrnuto. Sredinom drugog mjeseca, mnoge ženke imaju instinkt majke, što ih čini brigu o njihovoj omiljenoj igračnici i biti osjetljiva na bilo kakve cviljenje, nejasno nalik na schenyachi.

higijena

Čak i prije nego što je dijagnoza potvrdila trudnoću, učinite to pravilom za pranje šape nakon hodanja s slabom otopinom kalij-permanganata ili sličnim sredstvom za dezinfekciju.

Bolje je odbiti kupanje za ovo razdoblje i vrijeme podizanja štenaca - bilo koji stres može naškoditi trudnici i bebama. Ako je ipak neophodno, izbjegavajte propuste i hipotermiju, a nakon pranja temeljito osušite vunu i podlogu.

obrok

U drugoj polovici trudnoće kritički proučite svoje drago. Ako je prekomjerna tjelesna težina vidljiva golim okom, ne povećavajte dnevni unos kalorija. Ako životinja izgleda tanka, morat ćete povećati dio. Često, tijekom ovog perioda, apetit psa povećava se jer jede ne samo za sebe već i za djecu. U slučaju male trudnoće, pas možda neće trebati bogatu hranu za štence. Usredotočite se na izgled i ponašanje kućnog ljubimca.

Važno je da tijekom tog perioda životinja dobije uravnoteženu prehranu koja pokriva potrebe tijela za hranjivim tvarima, vitaminima i mineralima. Ali važno je zapamtiti da se tijekom trudnoće ženka treba pojaviti samo tankim slojem masti, a ne pretilosti, što će komplicirati porođaj. Budući da štenci postaju veći i mogu fizički pritisnuti unutarnje organe, bolje je prenijeti psa na tri obroka dnevno, au kasnijim razdobljima se hraniti do pet puta dnevno u malim količinama.

Životinje koje se hrane sa suhom hranom prenose se u posebnu hranu za trudnice. Važno je pridržavati se doze preporučene od strane proizvođača, ne preuzimati životinju i osigurati okrugli pristup pitkoj vodi. Prirodna prehrana nužno uključuje mliječne proizvode, mršavo meso, kuhane nusproizvode bogate vitaminima i makronutrijentima. Kefir, sir, na zahtjev, povrće i voće mogu se dati kao umjereni dodatak suhoj hrani. Jednom ili dva puta tjedno za vunu je korisno dati jaje.

U posljednjem tjednu trudnoće, prehrana je više prehrambena, praktično isključuje meso i dodatke kako bi se olakšalo porođaj. Vitamine ili posebne komplekse vitamina i minerala za trudnice trebaju se dati prema uputama proizvođača. Neki se uvode u prehranu od prvog dana, drugi počinju davati čak i prije nego što su viskozni.

Pas treba primati dodatne doze kalcija. Pasmine koje su sklone zajedničkim problemima također trebaju fosfor i vitamin D. U drugom mjesecu, možete dodatno dati kap vitamina E po posluživanju.

Početna permutacija

Do drugog mjeseca trudnoće, vaš pas će zahtijevati dodatne pogodnosti. Životinja postaje teža, raste u volumenu, postaje manje okretna i treba imati udobno mjesto za spavanje i odmor. Kupite, posudite ili napravite od starih deka novu, veću površinu, klupu za štednjak.

Tjedan dana prije rođenja, psa može početi odabrati osamljeno mjesto na kojem planira rađati. Može biti ormar, ladica, udoban kvaki. Možete joj ponuditi kutiju prekrivenu pokrivačima ili opremiti njeno izabrano mjesto. Budući "rođenje" treba biti dovoljno prostrano, vi ili veterinar trebali biste imati pristup pomoći.

Pobrinite se da se u sobi u kojoj će majke i novorođenčad živjeti, temperaturni režim zadržava se oko 30 ° C. Hipotermija i toplina štetni su za štence. Malo kasnije, mama i potomke trebaju igralište ili improviziranu kavez za ptice, odakle će jedna odrasla životinja moći lako izaći, ali djeca neće.

Izračunajte približne datume isporuke i pokušajte uzeti nekoliko dana ili odmor. Pripremite unaprijed:

 • gumena pelena - za kutiju;
 • pelene, sterilne zavoje ili gaze za brisanje štenaca;
 • pamučna vuna, jod, briljantno zeleno, vazelin - i antiseptik za ruke i alate;
 • sterilne niti - za pupčanu vrpcu;
 • višestruke vunene niti - razlikovati štenad;
 • sterilne škare - s zaobljenim krajevima, za pupčanu vrpcu
 • šprica - za uklanjanje sluzi iz nosa;
 • vage i bilježnica - snimiti vrijeme, težinu i slijed pojave beba;
 • Šprica s oksitocinom - ekstremna mjera za stimulaciju kontrakcija.

Sati za dodavanje

Moguće je utvrditi da se rad približava tri do tri do pet dana za bjelkasti iscjedak iz genitalija nakon spavanja ili urinacije. Ovaj sluzni čep, čije oslobađanje daje početak pripreme tijela za rođenje potomstva. Kontrolirajte temperaturu životinje - dan prije rođenja smanjuje se za jedan i pol stupnjeva. U ovom trenutku, životinja se ponaša čudno, traži nešto, pokušava iskopati nešto u podu, istražujući ih u očima vlasnika.

Nekoliko sati prije kontrakcija, snažna mješavina hormona puštena je u krvotok životinje, što privremeno može učiniti pas neodgovarajući, previše pokretljiv i društven. Nemojte dopustiti da žena rodi daleko od vas. Nakon što životinja počne urinirati i čučanjati često, možete ga nježno staviti u "sobu za roditelje", nemate više od sat i pol prije prvog štene ostavlja. Nakon rođenja, možda ćete trebati:

 • zasebnu kutiju s grijaćom podlogom - po potrebi odvojite štenad od majke;
 • kozje mlijeko ili dojenčad - u slučaju nedostatka mlijeka;
 • mlijeko ili bujon - za obrtnike.

patologija

Trudnoća se ne smije održavati ili se prekida zbog raznih razloga, uključujući neusklađenost partnera, bolesti, infekcija, parazita i tako dalje. Važno je redovito pregledavati psa, uključujući i uz pomoć testova i ultrazvuka, kako bi se pratilo normalni tijek zujanja i razvoj fetusa.

stajao

U slučaju propuštenog pobačaja, jedan ili više fetusa prestaje razvijati. Najveći rizik u trećem tjednu jesu u fazi implantacije, odnosno konačnog formiranja embrija, ili sedmom ili osmom tjednu, kada završava razdoblje placente. Tijelo majke može se osloboditi smrznutog embrija, bilo pobačajem, resorpcijom embrija, ili mumificiranjem i razgradnjom smrznutog fetusa u maternici i porodnom kanalu.

Pobačaj može biti popraćen boli, purulent iscjedak, ili proći potpuno asimptomatski. U svakom slučaju, psa mora biti pregledan od strane veterinara. Pobačaj može biti djelomičan, a zatim održive štence ostaju u maternici, a trudnoća se nastavlja. S potpunim pobačajem, svi potomci umiru. U potonjem slučaju, važno je osigurati da nema ostataka u maternici.

ektopično

Postoje slučajevi ektopične trudnoće kod pasa. To može biti uzrokovano poremećajem u seksualnom i endokrinom sustavu psa, ili posljedicom traume abdomena, kada je stjenka maternice rastrgana i jedan ili više fetusa ulaze u trbušnu šupljinu. U tom stanju nema specifičnih simptoma, manifestira se bol u abdomenu, može biti iscjedak iz genitalija, unutarnje ili vanjsko krvarenje. U većini slučajeva, trudnoća je prekinuta kod pasa. U ranoj fazi, to može biti medicinski učinak, kasnije - operacija.

Također, potreba za prestankom trudnoće može nastati iz medicinskih razloga ili zbog neplaniranih parenja s nepoželjnim partnerom. U tom slučaju morate kontaktirati veterinarsku kliniku što je prije moguće. Dok pas ne pokazuje znakove trudnoće, moguće je uz pomoć lijekova spriječiti da se oplođeno jaje pričvrsti na stijenku maternice. Pobačaj s kirurškim zahvatom često dovodi do naknadne sterilizacije životinje.

Recenzije

Na dijeti trudne kuje. Prije nekoliko godina probala sam kraljevsku hranu HT 42 d za trudnice (od prvog dana estrusa do 42 dana trudnoće).

Počela sam pokušati na Labradors, bio sam impresioniran, sada mopsses su grunted tijekom trudnoće. Voljela sam činjenicu da ona osigurava potrebnu količinu proteina, kalcija i vitamina, dok pas ne dobiva prekomjernu težinu, što je važno za normalan prolazak trudnoće. A činjenica da su čak i izbirljivi jeli s užitkom. Veliki plus za mene bio je to što su djevojke koje su primile ovu hranu postale vrlo mliječne. Kao što znate, mliječnost je položena u razdoblju kada je pas trudna.

Dva tjedna prije rođenja prelažem se starteru, a time i razdoblje laktacije, hranim im plus, ako moja majka ne dodaju apetit "Starter Mousse".
Od 3-4 tjedna počinjem hraniti bebe "Starter Mousse" i postupno počinjem dodavati sušenje Startera, prije svega u natopljenom obliku, naravno.

Budući da ne znam što će se budućni vlasnici djeteta hraniti kad dođe u njihovu kuću, počela sam dodavati prirodnu hranu (meso, kvasac, ryazhenku, itd.) Od mjeseca do tjedna kako bi beba bila Novi dom mogao se brzo prilagoditi redovitoj prehrani.

Jedina minus kraljevska za trudnice je da je pakirana u velikim vrećama. Za veliki pas to je zgodan, ali za pug... Ja obično još uvijek imaju pola vrećica lijevo.

O ograničavanju aktivnosti trudnice. Zdravi pas nije ništa. Tijekom trudnoće, savršeno će trčati i skočiti i roditi prekrasne zdrave štence. Ako želi veseliti se, nemojte ga ograničavati. Teret ne bi trebao biti jači nego prije trudnoće, a isti opterećenje može ostati, pogotovo u prvoj polovici trudnoće.

No, nemoguće je kategorizirati dopuštenje borbe za pse da se unesu tako da ih ne narušavaju tijekom borbe.

Ovdje u drugoj polovici trudnoće, možete ograničiti aktivnost, ali već pogledati određeni pas, znam mnoge slučajeve gdje doslovno jedan dan prije rođenja kuče skočio, ran i sve je u redu s njima.

Trudnoća kod pasa: glavni znakovi i uvjeti

Ako ste sretni vlasnik neprekinute ili nerazvrstane kuje, prije ili kasnije, problem reprodukcije će vas potpuno dotaknuti. I jedan od najvažnijih bit će razdoblje trudnoće vrtića. Ono što uzgajivač treba znati i koje nijanse treba posvetiti posebnoj pozornosti, budući da se upravo sada polaže vitalnost i zdravlje budućih potomaka.

sadržaj:

Koliko dugo traje trudnoća kod pasa?

Klasični razvoj uključuje početak trudnoće 5. dan nakon parenja. Optimalno trajanje nošenja štenaca je 63-65 dana. Ako nakon 73 ili više dana pas ne pokazuje znakove rada, onda bi idealno rješenje bilo kontaktirati veterinara.

Produljena trudnoća može uzrokovati ozbiljne probleme u tijelu kuge, što će neizbježno imati negativan utjecaj na stanje štenaca.

Datumi trudnoće u velikim i malim pasminama

Prosječno trajanje trudnoće iznosi 63 dana. Ali za male pasmine to može biti manja, a izgled potomstva trebao bi se očekivati ​​nakon 55-62 dana. Za predstavnike srednjih pasmina smatra se optimalno razdoblje od 62 do 63 dana. Za velike i divovske pasmine dopuštena je duljina trudnoće od 66 do 72 dana.

Valja napomenuti da trajanje trudnoće štenaca ovisi o njihovom broju, fiziološkom stanju psa, njegovim uvjetima održavanja, razini tjelesne aktivnosti i uravnoteženoj prehrani.

Što su bliži gore navedeni čimbenici onima preporučenim za određenu vrstu, to je veća vjerojatnost rođenja zdravog potomka u vremenu. Ako postoje odstupanja u uvjetima zadržavanja ili fiziološkog stanja životinje, šanse za prijevremeno rođenje ili produljenje trudnoće povećavaju.

Znakovi i simptomi trudnoće

Početni uzgajivači skloni su odmah nakon parenja kako bi pronašli promjene u ponašanju i stanju zdravlja mačke. Za veterinara ili iskusnije vlasnike očito je da će se prvi znakovi "zanimljive situacije" pojaviti tek nakon 3 tjedna.

Među promjenama koje ukazuju na trudnoću uključuju:

 • Jednostavna apatija. Pas postaje manje aktivan i troši manje vremena igranja i aktivnih šetnji;
 • Pospanost, koja nije prethodno bila karakteristična za kuću;
 • U znaku postoje flegmatske značajke.

No, čak i ti znakovi samo su neizravna potvrda pojave trudnoće. Točniji rezultat može se dobiti zbog:

 • Provedeno ispitivanje, koje pokazuje promjenu hormonalnih razina;
 • Otrovna toksičnost. Očito se očituje u jutarnjem vremenu i traje, u prosjeku, ne više od 7-10 dana. Meka hrana koju pas prima u malim dijelovima pomoći će ublažiti ovo neugodno stanje;
 • Oticanje mliječnih žlijezda i promjena boje potražuju se na kraju četvrtog tjedna nakon parenja.

Iskusni uzgajivači također se usredotočuju na sekundarne znakove koji potvrđuju uspješno parenje:

 • Povećana apetita. Životinja aktivno apsorbira hranu, a to se odnosi i na one koje vlasnici smatraju "malim";
 • Povećan struk. To se može vidjeti golim okom. Idealno je ako uzgajivač nakon parenja izmjeri visinu struka kućnog ljubimca. Usporedbom podataka nakon 3,5-4 tjedana možete vidjeti razliku između dva pokazatelja;
 • Promjene znakova. Neki psi postaju više povučeni i agresivno reagiraju na one oko njih;
 • Nakon 40-45 dana, voće se već može lagano palpirati.

Pažljivo promatranje stanja vašeg psa omogućit će vlasniku da identificira trudnoću mijenjanjem stanja i prirode psa bolji od najiskusnijeg veterinara koji prvi put u životu vidi psa.

Trudnice trudnoće po danu

Zanimljivo je da svaki uzgajivač razumije što se događa u tijelu svog ljubimca i kakva budućnost potiče u različitim fazama trudnoće. Postoji klasična shema oblikovanja štene koja će vam reći kako se dijete razvija u maternici: