Beba je lice chihuahua

Želite kupiti bebu Chihuahua, ali niste sigurni da je štene koje vam se sviđa "pravi". Također je moguće da ste već postali sretni vlasnik Chihuahua, ali mučili su sumnje o vrstama mrvica. U ovom članku ćemo govoriti o glavi i licu Chihuahua, kao jedan od glavnih i važnih karakteristika pasmine. Standard Chihuahua pasmina jasno navodi da "lubanja treba biti oblika jabuka", no neki autori uporno pripisuju riječi "okrugli" i "veliki" na ovu frazu.

Prvo pogledamo samu jabuku, mogu biti velika i mala, vrlo zaobljena ili s utisnutim rubovima. U svakom slučaju, "upisivanje" glave u obliku jabuka na sliku Chihuahua ne smije zaboraviti da je pas trebao biti skladno presavijen, što znači da ne bismo trebali dobiti patuljak s loptom na svojim ramenima, već i veliki pas s malom glavom veličine velike breskve biti neprikladan. S obzirom da će naš pas biti do 23cm u grebenu i ne više od 3kg, odmah ćemo utvrditi da rodoslovna chihuahua ima glavu koja nije okrugla, već "kupolast" u obliku jabuke.

Sada govorimo o stupnju "okruglosti" i veličini glave. Široki, okrugli oblik lubanje, kada glava izgleda velika, karakteristična je za japansku bradicu, a ne Chihuahua. Blago zaobljen oblik lubanje, dok je mali u odnosu na tijelo pasa, karakterističan je za papilonsku pasminu. Usput, bit će rečeno da je u Papillonsu oblik lubanje u obliku jabuke znak diskvalifikacije. U pomeranskom, glava je klinastog oblika i sliči lisicu, proporcionalnom kvadratnom formatu psa. U terijerima igračaka glava je klinasta (prilično uska u obrazima zglobova), mala u odnosu na ukupnu veličinu tijela, izgleda zaobljena samo u profilu, lubanja su visoka, ali ne široka (širina u jagodicama ne prelazi visinu lubanje). Što je tada pokrivena glava?

Obratimo se službenoj kinološkoj terminologiji. Enciklopedijski rječnik psećih pojmova Spire Kh.R. kaže da je glava chihuahua ekstremna manifestacija "jabuka" (jabuka glave) ili "kupolastog" (konveksnog) tipa lubanje, tj. krov lubanje ima oblik prevrnutog hemisfere, zaobljen ili zakrivljen u svim smjerovima u ekstremnom stupnju. Za usporedbu, blago kupola lubanje psa pasmina je Munsterlander, pomalo kupolast u Pirenejski planinski pas, vrlo domobran pas u kralju Charles Spaniel. Zaobljena lubanja se smatra zaobljenom kada je lubanj (gornji dio lubanje) zakrivljen (zakrivljen) u oba smjera - od prijelaza čela do njuške (frakture) do stražnjeg dijela glave i od uha do uha, ali ne do takvog pretjeranog stupnja s kupolastom lubanjom koja je inherentna takvim parodijama, kao japanski hin i pug. Za vizualnu razliku između kupolastih i zaobljenih lubanja, predlažem da razmotrimo fotografiju lubanja Spaniela i Pug (razlike su očite).

Pa, zašto Internet inzistično ispisuje pretpostavku da je "najvažnija vrsta pasmina jedne chihuahua idealna okrugla glava", možda nije riječ o chihuahua koji je ukraden u stoku, ali japanski dunji (na primjer) i sigurno prenose svoje "lijepe glave"? Na izložbama, on je glava od chihuahua koji ima najveću težinu u ukupnoj procjeni, jer Oblik "jabuka" glave chihuahua znak je pasmine. Gledajući glavu s prednje strane, oči i nos trebaju izgledati kao tri mjesta koja se nalaze na vrhovima jednakostraničnog trokuta. Reći ćete da je sve na neki način komplicirano, neka stručnjaci (suci-stručnjaci) raspravljaju o ispravnosti glave i njuške Chihuahua, s obzirom na psa s lijeve i desne strane, a mi (amateri) samo želimo dobiti "ispravan" Chihuahua u vrtiću. Možda je to tako, ali ne smijemo zaboraviti da suci na izložbama također imaju svoje osobne sklonosti i viziju pasmine.

Važnu ulogu u vizualnoj percepciji oblika glave odlikuje se chihuahua's cimbalom. Prema standardu, chihuahua njuška je "kratka, ravna u profilu, široka u podnožju, sužava se do režnja", zaustavljanje (od čela do njuške) je "dobro definirano, duboko i široko, jer se čelo počinje odmah zaokružiti iz nosa." I opet se postavlja pitanje: koja je čahura čašica kratka? U Americi se pojavio čak i pojam "dječje lice", što se odnosi na iznimno kratku lice lutke koja, u kombinaciji s ispupčenim očima, daje psu dječji izraz fizionomije. Pogledajte fotografiju japanskog brada, podsjeća li ga na nekoga?

Vratimo se u Spyra H.R. i analizirati sve varijante psa u njušku. Lice psa oblikuju dio lica lubanje, donje i gornje čeljusti. Ovisno o razvoju frontalnih kosti, čelo može biti ravno, konveksno, široko, usko, s oštrim ili postupnim prijelazom na njušku. Njuška pasa može biti duga (ako je dulja od čela) i kratka (ako je kraća od čela). Ako pogledate u profilu, gornja linija njuške (nosni most) može biti paralelna s linijom čela, spuštena (ako je usmjerena prema dolje) ili podignuta (ako je podignuta na vrh), može biti oštra, šiljka i dosadna. Stupanj razvoja zigometnih kostiju i masivnost mišića pričvršćenih na njih mijenjaju oblik glave kada se promatraju s prednje i gornje strane. S dobro razvijenim jagodicama i masivnim mišićima glave nastaju ispupčeni obrazi, naglo se pretvaraju u relativno uski dio lica (lice) - takav oblik glave zove jagodica. Manje razvijeni zigomatski lukovi i slabo razvijeni mišići čine obrazi ravnom, s postupnim prijelazom na njušku i daju glavi oblik "klinastog" ili "lisica". Visina čela je definirana kao udaljenost između gornje noge i gornje noge lubanje. Prijelaz s čela prema njušnici trebao bi biti izražen u vidljivom "kvrgu" - malom dimnjaku veličine graška. Glatki prijelaz s čela na lice Chihuahua neprihvatljiv je. Istodobno, lice chihuahua ne bi trebalo biti toliko kratko kao da pug ili pacizant, niti dugo kao igrač terijer. Ako približite gotovo pitanje, kratka njuška znači kraći od lubanje, ali ne manje od 1/2 duljine, vrlo kratka njuška - jednaka 1/3 ili 1/4 lubanje.

Pa, što je s "veličinom" chihuahua glave? Pogledajte fotografiju 80-ih Chihuahua. "Jednostavno, malo, svjetlo......" - kažete. Tako je, tako su bili i Chihuahuas sve dok nisu postali izuzetno popularni (glava jabuka i velike uši). Moderni chihuahuas nose karakteristične znakove moda za dječju naivnu mops, iznimno kratko, ukočeno lice s ispupčenim očima i malim ušima. I očigledno ništa strašno, da su "najuspješnijih" velikih štenaca rođeni kroz carski rez, jer je glavni rezultat... i, nakon svega, majka priroda vodila brigu o glavi najstarijih pasmina pasa - Chihuahua, koji u divljini trebaju proizvoditi svoje potomstvo bez intervencije. Sigurno iznenadena ptica, glupo izražavanje oči psa je vrlo lijepo s gledišta većine onih koji sanjaju o chihuahua, pa, gdje je meksički inteligentan, pažljiv i zlokoban izgled ići? Zbog nepotrebno kratke njuške, pas stvara grunting zvuk, kada aktivno udahne zrak tijekom igre, snores za vrijeme spavanja.

Zaključno, želim reći da je prisilna evolucija Chihuahua zbog neuništivog i ponekad nekontroliranog uzgoja konačno će u potpunosti izbrisati svoje izvorne značajke od pojave Chihuahua i sve više zbuniti Chihuahua s drugim malim psima na ulici.

Opis Chihuahua tip kobi

Vjerojatno ste čuli da postoji kobi tipa chihuahua? Danas ćemo reći o tome kako razlikovati vrstu i vrstu "jelena" među štenadima "cobby". Također ćemo posebno razgovarati o vrsti cobi - kako treba izgledati prema standardu i kako se pravilno brinuti za to.

Chihuahua je uvijek na vrhuncu popularnosti, i čini se da mu se sviđa. Odabir štene je teško odlučiti tko odabrati jer su svi štenci tako lijepi. Teško je razlikovati pasmine, pogotovo ako ste neiskusni uzgajivač koji sanja o malom nestašnom.

Vrsta pasa

Što je Cobby (Kobe) i zašto ova sorta postoji? Zato što je želja za zdepastim štencem Chihuahua bila prevelika među velikim stanovništvom. Uzgajivači su radili i dobili tako tanak tip s kratkim vratom, masivnom glavom i široko razmaknutim ušima. Cobby je gušći od mišića i mišića. Čarobnjak želi imati polovicu čitave populacije planeta, vjeruje se da imaju deblji krzno i ​​kraće noge, mirniji su i poslušniji.

Vrsta "Oleniy" naziva se samo "dir", a pasu ove vrste ima vitkiju gradnju, manju jabučnu glavu i vunu raskošniju, s ne baš debelim podlogom. Chihuahua jelena ima mali prsni koš, suženo lice i duge uši. Oni su lakši u težini, pa se pokreti psa razlikuju od prethodnog tipa - stražnje noge su manje odbijene od tla. Dakle, koraci su znatno smanjeni i ispada da kihanje kao mince.

Uzgajivači i dalje dijele pasmine u dugokose i glatke kose, razlikuju se po boji i ponašanju. Postoji još nekoliko lažnih vrsta, ali ćemo još jednom razgovarati o njima. Ako ste odlučili da želite kupiti psa kao cobi, onda, nakon što ste proučavali malo informacija o standardima, to možete učiniti bez ograničenja. Doznajmo više o tome kako izgleda zdrava mini pasmina.

Kakav komad "tip" izgleda

Kupujete štene, pogledate njegovo ponašanje, izgled i, naravno, dobijete ono što želite. Ali kako ne biste pogriješili i precizno odabrali pravi pas za sebe? U Chihuahua tip Cobby takvih karakteristika:

 • Velika i okrugla glava nalik jabuli;
 • Skraćena njuška;
 • Velike oči i nagnuti nos bili su također nazvani "lice za bebe";
 • Male uši, ali široke u podnožju;
 • Kratke šape, ali čvrsto;
 • Veliki rebra;
 • Udaljenost između očiju i ušiju je znatno veća od onoga u smjeru;
 • Rep je zbijen u podnožju i sužen na kraju, kratko;
 • Tijelo je moćno i mišićavo;
 • Gusti temeljni premaz i deblji sloj;
 • Leđa je ravna;
 • Pokreti su grublji i širi korak, zahvaljujući pritisku stražnjih nogu.

Kako se ne bi pogriješili

Ali to nisu sve karakteristike kojima morate odabrati Chihuahua Kobi tip štene. Činjenica je da za svaki tip nema specifičnih standarda. To jest, i dir i cobby ne moraju biti iste kao što je opisano, pogotovo ako ste stekli štene iz ruku. Da bolesna štene ne dobije, morate obratiti pažnju na neke detalje.


Previše mase u štencu može ukazivati ​​na prisutnost bolesti, ako su njegovi roditelji premali, posebno. Nemojte kupiti štene za dušu, ako će mu biti bolesno bez kraja.

Da, oni su predstavnici najmanjih pasa na svijetu, ali ne biste trebali ići u cikluse i trčati nakon mode, jer čak i ova pasmina ima svoj vlastiti okvir ispod ili iznad koje ne biste trebali "premjestiti".

Uostalom, želite li psa roditi dijete ako dobijete djevojku. I kihanje s malom težinom vrlo je teška radna aktivnost.


Na primjer, težina Chihuahua u 3 mjeseca ne smije biti manja od 400-500 grama. Nemojte se bojati, a zatim dolazi trenutak aktivnog povećanja težine. Ali ako je manje, valja razmisliti trebate li ga kupiti. Normalna chihuahua raste do 1,5-3 kg s pravim sadržajem. Ako overfeed psa, to može težiti još više, i to je već opasno za zdravlje.

Obratite pažnju na čeljust - štene bi već trebale imati 12 inciziva i očnjaka. Ako ovaj set nije prisutan ili su zubi pogrešno locirani, to je krivo, nisu bijele, već različite boje - odbijaju kupiti. Činjenica je da chihuahuas može patiti od akumulacije plaka, a zatim i tartar s pogrešnom strukturom zuba ili pogrešnim zagrizom.

Tada se takvi problemi brzo razvijaju u parodontitis i krvarenje. I pas vas i boli. Bolje je upozoriti unaprijed nego otići u bolnice. Usput, ulazi u naviku brige o svojim zubima i provjerava njihov izgled, kao i četkanje zubima posebnom pasta za zube. Kod kratkog tipa ili lažnih pasmina s previše uskim njušcima, takvi problemi su na prvom mjestu.

Kada kupujete bilo koju vrstu chihuahua, pregledajte je i osjetite trbuh tako da nema oteklina, gledajte u uši tako da ne emitiraju loš miris i da su čiste, oči također ne bi trebale proizvesti blatne sadržaje.

MirTesen

Sve o psima i štencima

Vrste pasmine Chihuahua, Chihuahua beba lice.

Postoje razne vrste chihuahuas. Ovi mini psi mogu se razlikovati u vrsti tijela, duljini kaputa, vrstama boja, karakternim osobinama. U ovom članku saznat ćete može li ova mala pasmina imati visinu razlike, koliko chihuahuas žive s različitom tjelesnom težinom, da li su mini i mini mini psi raspravljeni u mjerilu, zašto su kršteni "dječji lice" i još mnogo toga.

labrador ave concorde freestyle

St. Petersburg Cocker Spaniel

Trenutačno, standard koji je usvojio engleski kennenski klub prepoznaje dvije vrste Chihuahua stas:

Akita Inu u Bjelorusiji

Želio bih odmah zapaziti da neki trgovci opisuju ovu vrstu Chihuahua kao "Kobe". Ali to nije točno jer je naslov ovog tipa došao iz britanskog "cobby-tipa", odnosno, to će biti istina - "cobby", s 2 "b".

glazba besplatno preuzimanje pit bull

Kobby tipa mini psa različitih gusta i čučnja tijela. Mikro predstavnici pasmine s ovim tipom tijela imaju tipične karakteristike koje se razlikuju od druge vrste:

pit bull hay baby

 • mali psić tip cobby glava je prilično ogroman;
 • velike okrugle oči u odjeljku s noktima, za koje je pasmina dobila nadimak "beba lice";
 • uši su manje, ali dovoljno široke u podnožju;
 • psa tipa cobi ima veću udaljenost između ušiju, kao i između očiju;
 • dovoljno velika pukotina;
 • guste i mišićave šape male dužine;
 • najmoćniji rep u sredini ima pečat;
 • uska cobby tip kosa ima posebno izražen podsada;
 • tijekom kretanja ove vrste chihuahua čini stražnji udovi snažan poticaj.

spitz slike japanski

Vrsta pasa jelena ili jelena je vrlo slična malom jelenu, jer se ova vrsta naziva i "jelena poput jelena". Chihuahuas s oznakom strukture tijela ima svoje osobine:

ukrajinski boksački olimpijski prvak

 • glava malog tipa mini psa;
 • izduženi šalicu čini se lako vidjeti;
 • ogromne uši su vrlo slične šišmišima;
 • prsni tip dir manji od onoga tipa cobby;
 • šape malo duže i tanji od drugih tipova tijela;
 • uski rep dugo;
 • dlaka od srednje debljine s gotovo bez poddlaka;
 • Chihuahuas ove vrste gradnje moraju poduzeti više koraka tijekom pokreta, jer su stražnje noge odbijene od tla čak i slabije od mini-psa.

Unatoč činjenici da standard prepoznaje obje vrste strukture patuljaste pasmine, uzgajivači općenito preferiraju tip cobi.

Pug ocjenjuje Minsku

stupanj potrošnje goriva peugeot boksač

Ali mnogi nepošteni trgovci u svrhu dobitke pokušavaju implementirati chihuahua s drugim vrstama tijela koliko ne vrijedi. Standard prihvaća samo dvije vrste strukture tijela, stoga budite oprezni što je više moguće.

yorkshire terijer puni njegu

Da bismo vam pomogli shvatiti gdje je istina, i gdje je hereza, dajemo primjere neslužnih tipova filozofije chihuahua:

detaljni komentar standard labrador

Aboridžina - zaobljena glava, oštra erizipela, uši, poput očiju, vrlo su međusobno blizu, velika težina, veliki rep koji leži na leđima - sva ta svojstva ne uklapaju se u standard Chihuahua pasmine.

Irski setter na morskoj regiji

Britanski - sljedeće značajke ne uklapaju mini paski standard: velika tjelesna masa, velika nakupina tijela, gruba struktura kostura.

Yorkshire terijer od 5 tisuća do 15 tisuća

Kineski crest crude prvi estrus

Ekstremno - u standardu Chihuahua nema takvih značajki kao što su nepravilnosti oka, vrlo tanke noge, mala glava. Ovi super mikro psi najvjerojatnije će patiti od bolesti patuljastih, što privlači ogromne prepreke. Potrebna su im briga i stalna pažnja. S vremena na vrijeme zbunjuju se s dječjim licu zbog okruglih očiju i nagnutog nosa.

engleski buldog za mene

Tradicionalni - mali psi ove pogrešne vrste nešto su slični predstavnicima vrste dir. Ali glava ima najmanji volumen, erizpelas je duži, kut zglobova zgloba je netočan.

Kineski Crested kada hodaju

To su samo najčešći tipovi zabluda pasmine Chihuahua, ali barem neko nepošteno prodavatelj može nabaviti bilo koji broj lijepih imena da bi prodao svoju robu što je skuplji.

disney crtići download 101 dalmatinski

Da biste izbjegli probleme u budućnosti, pogotovo ako očekujete da uzgajate Chihuahuas ili sudjelujete na izložbama, odaberite pse samo standardnih vrsta za ovu vrstu pasmine.

crijeva kurs rkf 2542974 wdf 487

Dakle, ako vam se ponudi chihuahua s lijepim, pa čak i poznatim imenom, primjerice mikro psa s bebom, prije kupnje, usporedite njegove parametre sa standardom ove pasmine.

karlikovy pao Pekingese

Nina Bogdanov Spitz

Duga kosa Chihuahua ima finu strukturu kose. Zbog velike duljine kaputa, takvi psi nazivaju se dlakave. Na dodir je ova vuna vrlo meka.

yorkshire terrier cijepljenje

"Trn" ili ovlažen ovratnik izgleda vrlo lijepo na vratu chihuahua, baš kao i "hlače" na šapama. Na repnoj vuni je posebno gusta. Duga kosa na ušima čini rupu. Na tijelu ravnog kaputa nije osobito dugo, s osjećajem - nimalo nepristojnim.

Kuglica nije dopuštena standardom, osim svjetlosnih valova. Isto tako, prema standardu, podloga može biti odsutna, iako je u gotovo svim slučajevima dovoljno razvijena.

Kratkoročni super mini psi se obično nazivaju glatko-kose, jer je ova vrsta kose vrlo glatka. Također je karakteristična za takvu strukturu kratka, čak i dlake koje tijesno pristaju na tijelo Chihuahua. Kaput ove vrste je vrlo lijepa: sjajna, meka i svilenkasta na dodir.

Odvojene vlasi mogu biti duže u vratu i repu. I u području grla vuna je najrjeđa. Kao i ostale vrste vune, standard omogućava odsutnost podsloja. Ponekad na mjestima najkraće vune, možete vidjeti kožni pokrov.

Američki Eskimo Spitz u Samari

Tako postoje samo dvije vrste pokrivača vune, koje su navedene u standardu. Ako super mini psa ima mješoviti ili srednji tip, onda je pod parametrima standarda takav pojedinac vjerojatno da ne odgovara.

Chihuahuas imaju izrazito stabilnu psihu, koja već već godinu dana dosegne svoj razvoj. Teško je susresti kukavice i histerije među njima, iako, naravno, postoje iznimke - koliko pasa, toliko mnogo mogućnosti. Za vlasnika, ovaj pas će biti izvrstan prijatelj i odani, ponekad ljubomorni prijatelj. No, neki predstavnici pasmine, ovisno o različitoj vrsti kaputa, mogu imati različita ponašanja.

Vjeruje se da psi s dugim tipom kaputa imaju mekanu i poslušnu prirodu, mirniji temperament. Dok su chihuahuas s kratkom glavom često hot-tempered i živjeti aktivniji život.

Sada razgovarajmo o bojama. karakteristična za pasminu. Raznolikost boja kaputa ovih super malih pasa ogromna je. Čak i najizbirljiviji kupac će moći pronaći boju štene koja odgovara njegovu ukusu. Ali postoji jedno važno pravilo - oči i nos psa uvijek moraju odgovarati sjeni kose.

Maska za pse može biti odsutna ili biti smještena na različitim mjestima lica. Veličina maske može također biti drugačija.

Između raznovrsnih nijansi, moderni modi preferiraju bijele, čokoladne, sable, crne, vukove i đumbirske boje. Dvobojni i trobojni psi također izgledaju lijepo. Posebno lijepa je rijetka plava chihuahua, čija je boja oka slična rubinu. Općenito, mnogo je boja.

Chihuahua - najmanji pasmina pasa iz svih postojećih. To potvrđuje super mini psa pod imenom Boo Boo, koji je već više od godinu dana bio u Guinnessovoj knjizi rekorda zbog male visine: visine deset centimetara i šesnaest dimenzija težine od šest stotina sedamdeset pet grama.

Ali bez obzira na to kako nema "mini" i "super mini" u standardu ove male pasmine, jednostavno ne postoji. Pa, nema imena takvih vrsta na izložbama. Tako se zove ova pasmina kao cjelina, zbog svoje minijaturne veličine.

Zapravo mikro psa nije ništa više od bolesti patuljaste ili posljedica preranog rođenja. Nemilosrdni uzgajivači rado prodaju takve vrlo male pse i uz punu samopouzdanje pozivaju ih na nove pjesme u pasmini. Koliko takav pas košta ovisi samo o pohlepi prodavatelja.

Kupnja mikro psa, vjerojatno vas neće moći uzgajati u budućnosti, pa neće proći kroz osnove standarda. Stoga neće moći sudjelovati na izložbama. Žive mnogo manje u usporedbi sa čistokrvnim Chihuahuasom, do najviše deset godina. Uz sve to, čak je teško zamisliti koliko će se truda morati staviti da bi takav pas živio do te dobi. Standardni psi žive u prosjeku od dvanaest godina.

 • krhka tjelesna struktura;
 • nepotpuni set zuba;
 • podnožni;
 • prevelik proljeće;
 • oslabljeni imunitet.

Patuljastost ove pasmine je sasvim normalna, ali umjereno. Chihuahuas s premalenom težinom obično ne žive dulje od deset godina. Ako još uvijek odlučite na takav hrabar korak kao što je kupnja super mikro Chihuahua štene, onda prvi razmišljam o tome koliko truda morate staviti u stalno brigu i pratiti vaš mali ljubimac. Evo osnovnih pravila koja se moraju ispuniti:

 • Nemojte pustiti mini psa;
 • uvijek gledajte pod noge tako da ne slučajno krenete na životinju, pogotovo ako živi u stanu;
 • djeca se ne mogu igrati s njom - najmanja ozljeda može koštati ljubimcu život;
 • nemojte uzeti super mini bebu s vama na krevetu tako da ne ispadne;
 • takvi psi ne mogu igrati s drugim životinjama kako bi izbjegli ozljede;
 • za takve štence, veterinari pružaju poseban režim hranjenja, na primjer, ne smiju jesti zrna ječma, piti mlijeko, jer može dovesti do većih problema s probavom.

Hrana za patuljasti pas u početku će morati žvakati na vlasnika i dati samo u ovom obliku. Takvi super mali psi i ne žive dugo, pogotovo ako propustite nekoliko hranjenja. U tom slučaju, kućni ljubimac može započeti s hipoglikemijom, zbog čega pas ima kršenje motoričke koordinacije i naknadne konvulzije što ponekad dovodi do smrti životinje. Ovo stanje može uzrokovati bilo kakvo uzbuđenje.

Uz sve osobine i razlike vašeg psa, uvijek morate uvijek paziti na nju, mladoženja i njegu. Svaka Chihuahua je individualna, ali uvijek će odgovoriti na vašu ljubav s predanošću, klanjanjem i poslušnošću.

Chihuahua vrste sorte

Postoje različite vrste chihuahuas. Ovi mini psi mogu se razlikovati u vrsti tijela, duljini kaputa, varijacijama boja, temperamentnim značajkama. Iz ovog članka saznat ćete može li ova mala pasmina imati visinu razlike, koliko chihuahuas žive s različitom tjelesnom težinom, da li su u standardu navedeni mini i super mini psi, zašto se nazivaju beba i mnogo više.

Tipovi tijela

Do danas, standard koji je usvojio engleski kennenski klub prepoznaje dvije vrste Chihuahua tjelesne:

Tip Cobby

Želio bih odmah zapaziti da neki prodavači opisuju ovu vrstu Chihuahua kao "Kobe". Ali to nije istina, budući da ime ove vrste dolazi iz engleskog "cobby-tipa", točnije - "cobby", s dva "b".

Kobby tip mini psa različite guste i čvrste strukture tijela. Mikro predstavnici pasmine s ovim tipom tijela imaju posebne karakteristike koje se razlikuju od drugog tipa:

 • glava cobi poput mini-doggie prilično velikog volumena;
 • ogromne okrugle oči u kombinaciji s naborom, za koje je pasmina dobila nadimak "beba lice";
 • uši su manja, ali široka u podnožju;
 • cobi tipa psa ima veću udaljenost između ušiju, kao i između očiju;
 • prilično prostran prsa;
 • guste i mišićave šape male dužine;
 • snažni rep u sredini ima pečat;
 • uska cobby tip kosa ima posebno izražen podsada;
 • tijekom kretanja ove vrste chihuahua čini stražnji udovi snažan poticaj.

Vrsta jelena

Pas tipa jelena ili jelena tipa vrlo je sličan maloj fawnu, stoga se ova vrsta naziva i "jelena poput jelena". Chihuahuas s oznakom strukture tijela ima svoje osobine:

 • glavu jelena tip mini psi malog volumena;
 • izdužene njuške izgledaju lako vidjeti;
 • velike uši su vrlo slične ušima šišmiša;
 • prsni tip dir manji od cobby tipa;
 • šape malo duže i tanji od druge vrste tijela;
 • tanak rep dugo;
 • dlaka od srednje debljine s gotovo bez podsloja;
 • Chihuahuas ove vrste gradnje moraju poduzeti više koraka tijekom kretanja, budući da su stražnje noge odbijene od tla mnogo slabije od mini-psa.

Iako standard prepoznaje obje vrste strukture trupa patuljaste pasmine, uzgajivači općenito preferiraju tip cobi.

No, mnogi nepošteni prodavači pokušavaju prodati Chihuahua s drugim vrstama tijela za onoliko profita koliko to ne vrijedi. Standard prihvaća samo dvije vrste strukture tijela, stoga budite vrlo pažljivi.

Da bismo vam pomogli shvatiti gdje je istina i gdje je laž, dajemo primjere neformalnih tipova Chihuahua:

Aboridžina - ovalna glava, oštra njuška, uši, poput očiju, su preblizu jedna drugoj, velika težina, veliki rep koji leži na leđima - sve te osobine ne uklapaju se u standard Chihuahua pasmine.

Engleski - Sljedeće značajke ne uklapaju se u standardni mini psa: velika tjelesna masa, velika nakupina tijela, gruba struktura kostura.

Ekstremno - u standardnoj chihuahua nema takvih karakterističnih osobina kao što su izbočeni oči, previše tanke noge, mala glava. Ovi super mikro psi vjerojatno će patiti od dwarfizma, što podrazumijeva velike probleme. Potrebne su nježne njege i stalnu pozornost. Ponekad su zbunjeni zbog dječjeg lica zbog okruglih očiju i nagnutog nosa.

Egzotično - iste značajke kao ekstremni tip, samo manji rast.

Klasični - mali psi ove lažne vrste nešto su slični predstavnicima tipa dir. Ali glava ima manji volumen, njuška je duža, kut zglobova zgloba je pogrešan.

To su samo najčešći tipovi lažnih tipova pasmine Chihuahua, no bilo koji beskrupulozni prodavač može doći do što više lijepih imena kako bi prodao svoju robu što je skuplji.

Da biste izbjegli probleme u budućnosti, pogotovo ako očekujete da uzgajate Chihuahuas ili sudjelujete na izložbama, odaberite pse samo standardnih vrsta za ovu vrstu pasmine.

Dakle, ako vam se ponudi chihuahua s lijepim, pa čak i poznatim imenom, primjerice mikro psa s bebom, prije kupnje, usporedite njegove parametre sa standardom ove pasmine.

Vrste pokrivača vune

Chihuahua vuna razlikuje se samo u duljini hrpe. Postoje dvije vrste vune:

 • dugo;
 • kratko.

Prvi tip

Duga kosa Chihuahua ima finu strukturu kose. Zbog velike duljine kaputa, takvi psi nazivaju se dlakave. Na dodir je ova vuna vrlo meka.

"Trn" ili ovlažen ovratnik izgleda vrlo lijepo na vratu chihuahua, baš kao i "hlače" na šapama. Na repnoj vuni je posebno gusta. Duga kosa na ušima čini rupu. Na tijelu ravnog kaputa nije osobito dugo, s osjećajem - nimalo nepristojnim.

Kuglica nije dopuštena standardom, osim svjetlosnih valova. Također, u skladu sa standardom, podnožje može biti odsutan, iako je u mnogim slučajevima dovoljno razvijen.

Druga vrsta

Kratkoročni super mini-psi obično nazivaju glatke kose jer je ova vrsta kose vrlo glatka. Također je karakteristična za takvu strukturu kratka, čak i dlake koje tijesno pristaju na tijelo Chihuahua. Kaput ove vrste je vrlo lijepa: sjajna, meka i svilenkasta na dodir.

Odvojene vlasi mogu biti duže u vratu i repu. I u području grla vuna je najrjeđa. Kao i ostale vrste vune, standard omogućava odsutnost podsloja. Ponekad na mjestima najkraće vune, možete vidjeti kožni pokrov.

Tako postoje samo dvije vrste pokrivača vune, koje su navedene u standardu. Ako super mini psa ima miješani ili srednji tip, tada takav pojedinac teško je prikladan za standardne parametre.

Razlike u temperamentu

Chihuahuas imaju izrazito stabilnu psihu, koja već već godinu dana dosegne svoj razvoj. Teško je susresti kukavice i histerije među njima, iako, naravno, postoje iznimke - koliko pasa, toliko mnogo mogućnosti. Za vlasnika, ovaj pas će biti izvrstan prijatelj i odani, ponekad ljubomorni prijatelj. No, neki predstavnici pasmine, ovisno o različitim vrstama kaputa, mogu imati različita ponašanja.

Vjeruje se da psi s dugim tipom kaputa imaju mekanu i poslušnu prirodu, mirniji temperament. Dok su chihuahuas s kratkom glavom često hot-tempered i živjeti aktivniji život.

Vrste boja

Sada razgovarajmo o bojama karakterističnim za pasminu. Raznolikost boja kaputa ovih super malih pasa ogromna je. Čak i najizbirljiviji kupac će moći pronaći boju štene koja odgovara njegovu ukusu. Ali postoji jedno važno pravilo - oči i nos psa uvijek moraju odgovarati sjeni kose.

Maska za pse može biti odsutna ili biti smještena na različitim mjestima lica. Veličina maske može također biti drugačija.

Između raznovrsnih nijansi, moderni modi preferiraju bijele, čokoladne, sable, crne, vukove i đumbirske boje. Dvobojni i trobojni psi također izgledaju lijepo. Posebno lijepa je rijetka plava chihuahua, čija je boja oka slična rubinu. Općenito, mnogo je boja.

Razdvajanje po visini

Chihuahua - najmanji pasmina pasa iz svih postojećih. To potvrđuje super mini psa pod imenom Boo Boo, koji je već više od godinu dana bio u Guinnessovoj knjizi rekorda zbog male visine: visine deset centimetara i šesnaest dimenzija težine od šest stotina sedamdeset pet grama.

No, budući da je moguće, u standardu ove male pasmine nema "mini" i "super mini". I nema imena za takve sorte na izložbama. Tako se zove ova pasmina kao cjelina, zbog svoje minijaturne veličine.

Zapravo mikro psa nije ništa više od bolesti patuljaste ili posljedica preranog rođenja. Nemilosrdni uzgajivači rado prodaju takve vrlo male pse i uz punu samopouzdanje pozivaju ih na nove pjesme u pasmini. Koliko takav pas košta ovisi samo o pohlepi prodavatelja.

Kupnja mikro psa, vjerojatno vam se neće moći dodatno uzgajati i neće proći kroz osnove standarda. Stoga neće moći sudjelovati na izložbama. Žive mnogo manje u usporedbi sa čistokrvnim Chihuahuasom, do najviše deset godina. Čak je teško zamisliti koliko će se truda morati staviti da bi takav pas živio do te dobi. Standardni psi žive u prosjeku od dvanaest godina.

Super mikro psi često imaju sljedeće nedostatke:

 • krhka tjelesna struktura;
 • nepotpuni set zuba;
 • podnožni;
 • prevelik proljeće;
 • oslabljeni imunitet.

Patuljastost ove pasmine je sasvim normalna, ali umjereno. Chihuahuas s premalenom težinom obično ne žive dulje od deset godina. Ako još uvijek odlučite na takav hrabar korak kao kupnja super mikro Chihuahua štene, onda prije svega razmišljam o tome koliko truda morate staviti u stalno brinuti i pratiti vaš mali ljubimac. Evo osnovnih pravila koja se moraju ispuniti:

 • Nemojte pustiti mini psa;
 • uvijek gledajte pod noge tako da ne slučajno krenete na životinju, pogotovo ako živi u stanu;
 • djeca se ne mogu igrati s njom - najmanja ozljeda može koštati ljubimcu život;
 • nemojte uzeti super mini bebu s vama na krevetu tako da ne ispadne;
 • takvi psi ne mogu igrati s drugim životinjama kako bi izbjegli ozljede;
 • Za takve štence, veterinarima se daje poseban režim hranjenja, na primjer, ne smiju jesti pastu od ječma, piti mlijeko, jer to može dovesti do većih problema s probavom.

Hrana za patuljasti pas u početku će morati žvakati na vlasnika i dati samo u ovom obliku. Takvi super mali psi i ne žive dugo, pogotovo ako propustite nekoliko hranjenja. U tom slučaju, kućni ljubimac može započeti s hipoglikemijom, zbog čega pas ima kršenje motoričke koordinacije i naknadne konvulzije što ponekad dovodi do smrti životinje. Ovo stanje može uzrokovati bilo kakvo uzbuđenje.

Uz sve osobine i razlike vašeg psa, uvijek morate uvijek paziti na nju, mladoženja i njegu. Svaka Chihuahua je individualna, ali uvijek će odgovoriti na vašu ljubav s predanošću, klanjanjem i poslušnošću.

A što je vaše tijelo tipa i boje u vašoj Chihuahua? Da li vaš pas odgovara standardu?

Mini Chihuahua: izgled, savjeti o odabiru štene, održavanje, njegu, zdravlje (+ fotografije)

Pregledavajući oglase s vrpcom, primijetit ćete da su mini Chihuahuas puno skuplji od standardnih. Iskusni "uzgajivači pasa" ne mogu pronaći logiku, jer mini-psi zahtijevaju bolju skrb, više su osjetljivi na ozljede, većina ih je zatvorena za karijeru i uzgoj. Što je ulov? Odgovor na banalnost je jednostavan - sva krivnja mode i potrebe "tržišta".

Povijesna pozadina

Mnoge činjenice pokazuju da je priča Chihuahua puno dulja od službenog. Možda su ovi maleni psi našli civilizaciju u samom početku razvoja, ili su možda samo mitovi. Samo one činjenice koje su zabilježene ili na drugi način evidentirane dostupne su čovječanstvu.

Na karti povijesti, Chihuahuas se pojavio u 18. stoljeću, ali otkriće malih, okruglih pasa na otocima Meksika datira iz stoljeća Kolubme (XV). Dvjesto godina prije svjetske turneje poznatog navigatora, izgled Chihuahua bio je zarobljen u slikarstvu. U svakom slučaju, čim su Chihuahuas otkriveni, započela je njihova cesta za veliki svijet.

Mali psi nisu bili moderni osim u zoru civilizacije. Chihuahuas postali su zavidna i vrijedna roba za prodaju i razmjenu. Nakon širenja diljem Meksika, mrvice su postale poznate i željene u Europi. Danas Chihuahua kenneli rade diljem svijeta. Usput, američki standard pasmine malo se razlikuje od europske, a proces uvoza aboridžinskih pasa (iz Meksika) nastavlja se i do danas.

izgled

Chihuahua je minijaturni, dekorativni pas proporcionalne građe (u odrasloj dobi). U štenad, veličina glave nije proporcionalna tijelu, pored toga, kod odraslih pasa, izražena okrugla glava lubanje. Standard prepoznaje samo dvije vrste Chihuahua - zdepastog coby i slično kao bijeli jeleni. Takav koncept kao beba lice podrazumijeva ravno lice, što je neprihvatljivo standardno.

Razlika između mini i standard je veličina pasa koji je dosegao 12-15 mjeseci starosti. Točnije, samo je težina važna za diferencijaciju: mini do 1,8 kg, standard od 1,5 do 3 kg. Chihuahuas težine do 1,7 kg i više od 3 kg bezuvjetno su odbijeni od uzgoja.

Standard pasa

Na temelju prakse velikih i uglednih zajednica pasa, možemo sigurno reći da mini i standardni Chihuahuas razlikuju se samo po veličini. Najmanji znakovi degeneriranja patuljaka (uključujući i lice djeteta) trebalo bi ozbiljno kažnjavati tijekom provjere kolega.

Važno je! Chihuahua ima skraćen, ali ne spljošten, i sigurno ne depresivan lice. Takve "užitke", hrabro nazvane vrline, jamče prisutnost problema s disanjem budućeg ljubimca.

Chihuahua je osebujna osobina - to je lubanje u obliku jabuka, s visoko podignutim repom (ravno ili lagano savijen) i ispravno postavljenih, velikih ušiju. Ako pogledate psa, oblik njegovog tijela treba stati na trg, ali za kuje, recimo pravokutni tip.

Standard omogućuje bilo koju boju osim merlea. U službenom navodu više od 60 različitih boja Chihuahua. Raspon boja od bijele do crne do egzotične plave i duboke čokolade. Standard je dopušten krap, trobojno, tan, bijele mrlje i obojene mrlje na bijeloj pozadini. Prema strukturi auta, Chihuahuas su:

 • Glatke ili kratke kose - malo klip malo duže, recimo laganu prugu na stražnjoj strani repa. Za dir-tip, dopuštene su kratke velurne vune i izduženi kruti. Podnato nerazvijen ili odsutan.
 • Longhair - awn soft, kosi, slaba waviness je dopušteno. U odrasloj dobi pas ima peraje na ušima, repu, abdomenu i zaštitnoj kosi između prstiju (papuče).

Obratite pažnju! Chihuahua štenci rođeni su gotovo ćelav, ali u dobi od 3 mjeseca ćemo odrediti vrstu kose.

Savjeti za odabir štene

Odlučujući da odaberete mini Chihuahua štene, namjerno odbijaš sudjelovati u uzgojnom radu i izložbama, ali za mnoge potencijalne vlasnike, ti čimbenici nisu važni. Kada kupujete psa na jastuku, fokus bi trebao biti na fizičkom zdravlju budućeg ljubimca, a ne na ugrizi, u boji ili na druge estetske podatke.

Obratite pažnju! Štenci s bojama merle podliježu odbacivanju, čak i ako njihova težina odgovara standardu. Nemojte potjerati zamišljenu ljepotu, jer boja merle nosi iskrenu prijetnju zdravlju psa.

Mini chihuahua bitches neće moći rađati sami, a u procesu nošenja štenaca postoji veliki rizik od smrti i legla, a majka. Ako odlučite kupiti psa, unaprijed razmislite o sterilizaciji, odabiru klinike i iskusnom veterinaru. Što manje pogađa, to je još gore anestezija, pa izaberite veterinar koji ima iskustva s minijaturnim psima.

Mnogi mini Chihuahua štenci rađaju se s nerazmjerno velikom glavom i produženim proljetom, a to je povećan rizik od hidrocefalusa. Predvidjeti razvoj ili prisutnost bolesti je vrlo teško. Štenad Hydrocephalus spava puno, oštro reagira na promjenjive vremenske uvjete (imaju glavobolju), i razviju se sporije. Usput, uspoređivanje brzine razvoja standardnih i mini štenaca nije sasvim točno, jer su djeca a priori malo iza. Međutim, mrvice bi trebale biti odsutne znakove gubitka orijentacije, apetita, interesa u svijetu i majke.

Važno je! Vidljivi su jasni znakovi hidrocefalusa u dobi od 3-5 mjeseci.

Kako ne biste izgubili veličinu štene? Čak i uzgajivači s respektabilnim iskustvom ne mogu odgovoriti na ovo pitanje. Rast i izgradnja psa postavlja genetika, tj. Ako je štene rođeno prefiksom "mini", tada neće rasti standardno ili veliko, ali postoji niz nijansi:

 • U leglu jedne kuje, mogu se roditi standardni i mini-Chihuahuas.
 • U višestrukim legovima rađaju se mali štenad, koji polako dobivaju težinu do 3 mjeseca, a zatim ubrzavaju rast.
 • U skutera od 1-2 štenad, bebe su velike i dobivaju težinu i do 3 mjeseca, ali nakon stopa rasta usporavaju.

Savjeti: nemojte obratiti pozornost na slogane oglašavanja uzgajivača. Prečesto su najave o super mini-Chihuahua i drugim "nano-vrstama". Kupite slučajno psa, stoga je mudrije doći s obzirom na vjerojatnost pogreške.

Zapravo, budući vlasnik nema takav veliki izbor:

 • Potražite štene iz para koji je već nekoliko puta bio pleten. U ovom slučaju, uzgajivač može pretpostaviti (!) Da će mini štenci biti rođeni u smeću.
 • Kupnja odraslog ili odraslog psa je jedina zajamčena metoda.

Savjeti: nemojte se "odmarati protiv" beznačajnih detalja, glavna stvar je zdravlje! Razmislite o sebi, ako odlučite kupiti mini-Chihuahua, nakon što je prethodno odbio izložiti posao i uzgoj, treba li se gnjaviti o veličini budućeg prijatelja?

Karakter i trening

Prema glasina, karakter Chihuahua ne može se nazvati šećerom. Mnogi psi pokazuju agresiju, nestašni i nervozni bez razloga. Je li to tako? Nažalost, ove su glasine djelomično istinite, ali (!) U njihovoj nervoznosti nisu psi, već vlasnici, koji ne obraćaju pažnju na socijalizaciju kućnog ljubimca.

Kao i sve žive stvari, Chihuahuas imaju svoj temperament. Ako ne idete u detalje, onda se među predstavnicima pasmine može razlikovati:

 • Koleric - dominantni tip.
 • Sangrijani muškarci su pratioci, razigrani i veseli.
 • Melankolični - kauč ili sumochny pas.
 • Flegmatični - mislioci koji gledaju na svijet s visine.

U većini slučajeva temperament psa "eruptira" za 3-4 mjeseca, to jest, u trenutku kupnje, svjesno odlučite koliko će vaš ljubimac biti aktivan. Ne računajući svoje vrijeme i energiju, budući vlasnik kupuje najzabavniji i najaktivniji dječak (kolerijska osoba). Kasnije, kada štene postanu odrasle, počinje pokazati karakter, a kao odgovor na to treba dobiti "dio" socijalizacije i komunikacije. Ovog trenutka počinju problemi, vlasnik nema vremena za igru ​​ili hodanje s kućnim ljubimcem, a potonji pokušava "gurati" više. Kao rezultat toga, pas odraslih postaje neurotičan, agresor i diktator.

Savjet: pristupiti izboru štene temperamenta, kao dugoročno. Prilikom odabira najvećeg, najaktivnijeg ili najzabavnijeg djeteta slijedi "udžbenik", koji ne kaže da vlasnik ima pravo na posao, odlazak na godišnji odmor ili nešto drugo osim podizanja psa.

Neočekivane značajke pasmine se nalaze nakon činjenice. Na primjer, vlasnik kupuje kučku, računajući na činjenicu da će biti vezana i natječajna, ali dobiva zlobu koja zahtijeva "kraljevski" odnos. Psi pas Chihuahua poznati su zbog svoje nježnosti, odazivosti i naklonosti prema ljudima, iako se skloni uključiti u "obračun" s drugim četveronošcima.

Važno je! Nemojte nepotrebno izvaditi Chihuahua od remena, pogotovo ako veliki psi hodaju u blizini ili se kolica nalaze.

Bez obzira na spol i vrstu temperamenta, Chihuahua treba aktivnu socijalizaciju, odgoj i osnovnu obuku. Pokušajte posvetiti maksimalno vrijeme za komuniciranje s četveronožnim i hodanjem. Ako često napuštate dom za osobno poslovanje, uzmite torbu za nošenje, odnesite svog ljubimca s vama.

Obrazovanje u globalnom smislu uključuje pravilnu izgradnju hijerarhije u obitelji. Chihuahua mora shvatiti da je član čopora, a vođa je vlasnik. Ponekad su bebe netolerantne djece. Takvo se ponašanje može objasniti samoobranom, no rizici su neprihvatljivi za mnoge potencijalne vlasnike. Chihuahua se ne preporučuje za obitelji u kojima djeca nisu navršila 11-12 godina ili nisu prije imala životinje.

Obratite pažnju! Ako mačka već živi u vašoj obitelji, razmislite dvaput prije nego što imate Chihuahua. Jedna odrasla mačka je jača, okretnija i teža od Chihuahua, au slučaju borbe, pobjeda će biti s praskom. Ozljede očiju iz mačjih kandža vrlo su česte među Chihuahuasom.

Održavanje i njegu

Chihuahua metabolizam se može nazvati hiperaktivan, ova značajka je posljedica činjenice da je pas uvijek hladno. Održavanje minijaturnog psa podrazumijeva tijekom cijele godine život u kući, ne previše dugih šetnji i niz važnih nijansi:

 • Chihuahua može razbiti šapu jednostavno klizanjem, tako da hranilište i drugi sklizak podovi trebaju biti pokriveni.
 • Drugi razlog za ozljede je pad s visine od više od 0,5 metara, što znači da ne bi trebalo biti "povišenja" dostupnih psa u stanu.
 • Njega uključuje redovite posjete veterinarki, budući da se većina nasljednih bolesti Chihuahua razvila tajno.
 • Minijaturni psi trebaju odjeću, odnosno, veliku garderobu za zimsku, jesensku i proljetnu pasminu.
 • U regijama snježne zime, Chihuahuas će trebati cipele, inače su zajamčene zamrzavanje i kemijske opekline šapa.
 • Chihuahuas se ne smije staviti u WC, jer imaju tendenciju da urolitijaza. Ova nijansa riješena je čestim (4-5 jednosmjernim) šetnji ili treningom psa u ladicu.

Praksa pokazuje da većina novootvorenih vlasnika nije svjesna svih prednosti i zla čuvanja Chihuahua. Pretpostavljajući da malom psu treba manje vremena, vlasnici propustili važna razdoblja života i nijanse zbrinjavanja ljubimca. Kao i svi psi, Chihuahuas se mora okupati, ali ne vrlo često i vrlo pažljivo. Čak i mala skica nakon kupanja može dovesti do upale dišnog trakta, a predstavnici pasmine već imaju tendenciju problema s disanjem. Bez obzira na vrstu vune, bebe se zamagljuju i moraju se češljati.

Chihuahuas trebaju rezati kandže, jer nemaju vremena da se istroše prirodno. Ako se ovo pravilo zanemari, pas će ozlijediti hodati. Uši trebaju preventivno čišćenje s posebnim rješenjima. U zimi, kao profilaksu otitis, pas treba nositi šešir i čistiti uši samo kada je apsolutno neophodan.

Većina Chihuahuas ima problema sa svojim zubima, a njihov raspon je vrlo velik. Bez obzira na kršenje razvoja denticije (ili njihove prisutnosti), bebe moraju četkati zube barem jednom mjesečno. Budući da su odrasli psi vrlo temperamentni, preporuča se trenirati četkanje zubi od štene.

Nisu svi, ali mnogi Chihuahuas su alergični, što podrazumijeva poseban pristup pripremi prehrane. Dječju hranu se ne preporučuje suha hrana, ali ako želite industrijsku hranu, granule se moraju pomiješati s konzerviranom hranom. Ako se pas nalazi isključivo na sušilici, postoji veliki rizik od habanja cakline.

Obratite pažnju! Psi s slabim zubnim sustavom imaju malo težine za žvakanjem. Tvrdio je da Chihuahuas ne znaju žvakati, ali to je daleko od istine. Važno je odabrati pravu vrstu hrane, a ako se vaš ljubimac odbija osušiti, mora se natopiti ili zamijeniti polu-vlažnom hranom.

Chihuahua prirodna prehrana je prihvatljiva s razumnim pristupom. Bita treba temeljito presaviti hranu i ponovo zagrijati prije posluživanja. Previše hladno hrana može nepovoljno utjecati na sluznice grla, stanje zuba ili čak dovesti do potpune hladnoće.

zdravlje

Dobra nasljednost, životni vijek Chihuahua kreće se od 14 do 18 godina. Neki stogodišnjaci oduševljavaju vlasnike na 20 godina, ali suprotno, s lošom naslijeđom, psi jedva žive do 10 godina. Sljedeće su najčešći uzroci Chihuahua:

 • Hydrocephalus - razvoj zbog abnormalne strukture lubanje.
 • Epilepsija.
 • Medialna dislokacija (kongenitalna ili stečena), zajednička displazija, reumatizam tkiva kostiju.
 • Problemi s zubima - odgođeni rast molarnih zuba, dvostruki red, nepotpuna dentalna formula, superfleksija (lažna ili istinita).
 • Problemi s gumom i opća upala usne šupljine.
 • Poteškoće disanja - povratno kihanje, trahealni kolaps.
 • Katarakta kod starijih osoba, atrofija retine.
 • Zastoj srca, nerazvijenost ili atrofija / displazija srčanih ventila, plućna stenoza.
 • Bolesti bubrega, urolitijaza.
 • Hipoglikemija je kronično stanje s niskim šećerom u krvi.
 • Demodoza, dermatitis i druge kožne bolesti.
 • Alergije na hranu.
 • Problemi u porođaju - slaba radna aktivnost ili nedostatak, uska zdjelica kod žena, smrt fetusa, razne komplikacije nakon poroda.
 • Kriptorhizam.

Važno je! Chihuahua štenci i odrasli psi su "pohlepni" zbog virusnih infekcija i prehlade.