Akita Inu

Akita Inu - psi slični Spitzu, uzgajani su u sjevernom Japanu (Akita prefektura). Imaju mišićnu tjelesnu i debelu kratku kosu. Karakter je dominantan, neovisan, zahtijeva čvrsto odijevanje i poštovanje. Ova pasmina je pogodna za iskusne uzgajivače pasa, mirne i sigurne ljude. Postoje dvije linije koje se povremeno klasificiraju kao različite pasmine: Akita Inu ("autentična" podvrsta) i američka akita.

1 mjesec

Štenac bi trebao dobiti dovoljno za njega da jede. Preopterećenje nije bolji od prehrane. Prava količina hrane se odabire na temelju dobi i težine štenci, no u tom će procesu znati bolje jeste li štene jeli ili trebate povećati / smanjiti dio. Težina 3,5 - 4,5 kg.

2 mjeseca

Za jednog hranjenja, dajemo štene 15-20 minuta vremena, nakon čega hrabro izvadite neobojenu kašu u hladnjak, bez obzira jeli li jeo ili ne. Na taj način podučavate štene da jedu bez istezanja procesa hranjenja pola dana, zbog čega će se hrana vjerojatno pokvariti. Pokušajte biti strogi u tom smislu. Težina 8 - 10 kg.

3 mjeseca

Nema potrebe zamijeniti meso ili mliječne proizvode s manje skupim sastojcima. Na primjer, umjesto mesa, hrane više žitarica ili povrća. Ova činjenica je jasna većini uzgajivača pasa, ali sudeći prema iskustvu, a ne svima. Težina 12 - 14 kg.

4 mjeseca

Pokušajte jesti drugačiju hranu. To je, ponekad dati ribu umjesto mesa, a ponekad kefir umjesto svježeg sira, itd. Međutim, dogodilo se da štene imaju veći apetit za meso nego za ribu, odnosno za bilo koji određeni proizvod. Zatim je više logičnije davati više omiljene hrane češće, a manje voljenima da prestanu davati zajedno za neko vrijeme. Za tjedan ili dva ili duže. Nakon nekog vremena apetit za ove proizvode trebao bi se vratiti u štene. Trebate malo pauze. Težina 18 - 22 kg.

5 mjeseci

Nemojte učitati štene aktivnom tjelesnom aktivnošću odmah nakon jela. Neka bude 1 - 2 sata, tada možete igrati aktivne igre ili pokrenuti. Agresivno opterećenje odmah nakon jela oštetiti štene ili ga čak ubiti. Ali treba pokušati. Samo nemojte prisiliti štene da prođe kroz silu. Igrajte neke neaktivne igre. Težina 22 - 25 kg.

6 mjeseci

Akitam do 18 tjedana ne izuzetno preporučuje prekomjerno fizičko naprezanje, jer čak može biti opasno za kosti i zglobove. Psi ove pasmine ne vole monotonu obuku s čestim ponavljanjem iste momčadi, tako da se vježbe trebaju mijenjati, najbolje u obliku igre. Težina 26 - 28 kg.

7 - 9 mjeseci

Obavezno postavite štand za hranu i vodu za svoje štene tako da se ne nasloni na pod i pokušava doći do zdjelice. Trgovine prodaju staje na podesivim stativima, što će vam omogućiti da jednostavno prilagodite željenu visinu kada štene postanu uzgojene. Koristite redovitu stolicu ili sami postavite postolje, glavna stvar je postaviti zdjelu na prsima. Težina 30-37 kg.

10 - 12 mjeseci

S dobi, sve veći naglasak stavlja na žitarice s mesom i povrćem, a mliječni proizvodi, neka je malo manje. Šteneta nakon 10 mjeseci može se dati mliječni proizvodi dva ili tri puta tjedno. Uglavnom kefir, sir i jogurt (izraditi sami, bit će jeftin). Visina 64-70 cm, težina 30-40 kg.

Akita Inu, knjižnica uzgajivača, rast Akita, struktura vune, boja, rodoslovni oblik iz Japana prepoznat od FCI / RKF, Akita Inu kožne bolesti

Sažeci iz predavanja MR.Shiya Kuroki - predsjednik Odjela Akite u JKC (2005)

I. Mišljenje o veličini psa Akita.

Do sada smo čuli drugačije mišljenje od uzgajivača o Akita muškaraca male veličine ili "nedovoljnog rasta": "Ovaj pas je vrlo mali...". Takvi uzgajivači vole uzgajati velike, visoke muškarce. Prema gospodinu Kuroki, to su troškovi "mješovitih" Akita puta, kada je u mnogim europskim zemljama sudjelovalo u uzgoju američke Akite (BJS), Akite i "mješovite" Akite. Samo stručnjak u prstenu određuje i odlučuje je li pas Akita premalen ili velik, velik ili visok.

Primjer: ISE UNRYU ISEMEIWA KENSHA, muškarac, AKIHO 88-1325, bio je samo 62 cm visok i smatrao se jednim od najkvalitetnijih pasa u Japanu. Odlikuje se pravilnim sastavom, izvrsnom vrstom pasmine i izvanrednim karakterom. Bio je producent potomaka sa standardnim veličinama: ženke 58-64 cm, mužjaci 64-70 cm.

U prosincu 2010. godine u Naganou, na izložbi AKIHO, organizacijski odbor otkazao je gornju granicu rasta za Akitu Inu, budući da su određujući čimbenici vanjštine u cjelini: rast, težina seksualnog dimorfizma, kostur, mjera visoke prednosti, mjera velike glave i pasmine, mjera ukupne vlage ( suhoća), kompaktnost tijela, mjera masivnosti i ravnoteže volumena u cjelini, mjera visokog nogu (heathiness), kutova udova, temperamenta i karaktera, pokreta, ugriza, boje, kvalitete vune.

Savršeni opis može dobiti i visoku Akitu, a ne visoku.

Akita ocjena u omjeru%:

5. Prednji i stražnji udovi - 20%

7. Kvaliteta vune - 10%

Ocjena je izvrsna, u iznosu od 100%.

II. Čimbenici koji utječu na kvalitetu Akite vune.

Razrjeđenje: Izbor od strane uzgajivača

Standardno prolijevanja, koja je norma, odvija se dvaput godišnje. Svaka akita ima pojedina razdoblja, ali jesenski mjeseci (rujan, listopad, studeni) i proljeće (ožujak, travanj, svibanj) obilježeni su na ruskom teritoriju. Nakon početka zlatnog mesa, Akita baca podlogu za 1-2 tjedna i može izblijedjeti Tijekom mjeseca, "gladovi", što odgađa proces sam za gotovo 1,5-2 mjeseci. Utječući na glavni faktor - vrijeme.

Redder Akita s manje krutim ali obilnim podlogama počinje proliti "iznutra", tj. odbacuje veliku količinu pahuljica, a kosa straže mijenja posljednje. Akita, koja ima tvrdu okomitu kovčeznu kosu i manje mekana, ali debela podlogu, baca, "strews" s ravnom kosom, zatim češljajući podstavu. U svakom slučaju, nakon što "napusti" veću masu podsloja, bolje je oprati psa i navlažiti ga klimatizacijom.

U prstenu o pravilnoj kvaliteti vune, svaki stručnjak može govoriti samo kad se Akita obnovi nakon muljaža ili je u opisu "vuna izvan stanja" teško naglasiti.

Kao što je ranije spomenuto, u prehrani Akite, morate održavati "prehrambeni režim" s pravilima "odvojene hrane".

Akita - pas s rastom od 64-70 cm obično ima težinu od 30-40 kg.

Akita-kuja s rastom od 58-64 cm obično ima težinu od 20-30 kg.

Bilo koja hrana, suha hrana ili prirodna hrana mora biti niska u masti, a ne visoko u bjelančevinama. Hrana u ljeto treba biti zasićena povrćem, svježim sirom i vrlo malom količinom mesa (u slučaju korištenja suhe hrane, za Akita koja se hrani 1 puta dnevno) Meso (proteina i masnoća dijeta se povećava zimi, osobito za sadržaj "kavez za akita") Japanski vole raditi glavnu hranu ujutro, za bolju probavu i probavu, kao i prirodno "čišćenje" zubnog sustava.

Akita, jedući previše mesa i hrane, kao i masnu suhu hranu, često imaju problema s kvalitetom vune (gubitak), anksioznosti zbog osipa (šuga) i ekcema. Masna hrana uzrokuje čitav popis kožnih bolesti koje dovode do teškog dermatitisa, vezanja stafilokoka i generiranja demodikoze u cjelini.

Izvana, odrasla osoba Akita trebala bi izgledati suha i mršava, a ne masna i mrvica. Akumulirani sloj masti uzrokuje gubitak problema vune i kože.

Akita ne bi smjela živjeti u grijanim sobama. Da, naši kućni ljubimci vole leći na nogama i na kauču, otići na stol za ručavanje, itd. Ali to se odnosi na komunikaciju, a ispravan sadržaj Akite je ulica, "zarobljena", izvan grada, ali ne i stanovanja.

Problemi kože javljaju se u bilo kojoj dobi zbog:

1. sadržaj kaveza u visokoj temperaturi, ravnomjeran život tijekom vrućine.

2. Pogreške u hranjenju (visoka razina bjelančevina masti).

3.klimatski uvjeti. Vruća klima dovodi do promjene u strukturi i volumenu vune, kao i bolesti kože.

4. Neispravan psihološki pristup sadržaju i tijekom treninga Akita.

5. izložbeni psihološki stres dovodi do slabljenja imunološkog sustava.

6. Neispravno cijepljenje ili nekompatibilnost sojeva s Akitinim imunološkim sustavom.

7. Alergijski patogeni na području boravka Akite.

III. Kvaliteta i boju vune:

1. Glavne boje upotrijebljene: crvena, tigrasta (dimljena (plava), crna, crvena "tigar" mrlja, svijetlo dima (bijeli tigar)), bijela.

2. Uparivanje dviju crvenih Akita je savršeno, od kojih jedan u paru mora imati vrlo snažnu pigmentaciju, u pravilu je muški pas. Kada je crvena crvena, međutim, u 4-5 generaciji sve crvene kuje moraju biti povezane s tigrovim muškarcem, inače će kosa kose postati prekasna bez podslope. "Osvježavajuća" tigrisna kosa boja, struktura straže postaje duga, a podsloja je gusta.

3. Uparivanje crvenog i bijelog nije savršeno. Potomci prikupljaju ružnu, previše primjetnu bijelu granicu (i ponekad mjesta) na ušima. Prilikom parenja bijele kuje, muškarac mora imati jako snažnu crvenu pigmentaciju fiksiranu u liniji.

4. Parenje crvene i tigrasta - rezultat velike crvene boje ili pravilnog tigrasta. S vremena na vrijeme u smeću može se identificirati plemenski brak vunom (dugogodišnje, pušenje).

5. Tigar parenje - rođenje tigrova štenaca. Iz nekog razloga, japanski vjeruju da su djeca takvih roditelja rađena pretjerano plahom, kukavičljem ili pretjerano agresivnom. Za Rusiju, ovo je stvar bliske budućnosti.

6. Uparivanje tigrasta i bijele Akite - pod uvjetom da je bijela kuja, a tigrasta ima muškog psa. Kvaliteta štenaca, bijelih i tigrova, vrlo je visoka, do rođenja bijelih štenaca s crnim nosom.

7. Supružnici bijelci koji su bili akitani, s lošom kvalitetom vune, oslabljuju imunitet.

U Japanu su uglavnom dobrodošli mužjaci s jakom crvenom ili tigrom pigmentacijom. Bijeli psi nisu uključeni u uzgoj, kao glavni proizvođači.

Postotak boja u Japanu: 60% - crvena (cijeli spektar boja), 30% - tigar (cijeli spektar boja), 10% - bijela.

IV. Moja Akita "propustila", nije zatrudnjela. Što učiniti?

1. Nije prvi uzgajivač, a ne prvi vlasnik Akite suočen je s jednim problemom. Trenutak u psu odvija se svaka 3-4 mjeseca. Pas ulazi, a ponekad i ne, u "lovnoj pozornici" i dopušta psu da pokrije. Trudnoća se ne pojavljuje zbog:

- nije dostatna fiziološka sazrijevanje

- stanje nakon bolesti

- prisutnost cista u jajnicima (ultrazvuk reproduktivnog sustava)

2. Odgoda estrusa na procijenjeni raspored. razlozi:

- prošlih bolesti, antibiotska terapija

3. Jedna kuja neprestano rodi 2-3 štenaca iz različitih mužjaka, a druga donosi puni leglo od 7 ili više štenaca. razlozi:

- kuja doživljava stres tijekom parenja (prisilno parenje)

- habitualna promjena staništa

- cijepljenje prije i tijekom estrusa

- "zaglistennost" organizam ili deworming tijekom estrus

- Ultrazvuk tijekom estrusa

- utjecaj transportnih opterećenja na putu na vezivanje

- mijenja način i sastav prehrane od početka estrus (velika želja vlasnika da odmah počnu davati vitamine i mineralne dodatke)

Jitaro Nakagawa - predsjednik Nacionalnog akita Inu Cluba u Japanu.

V. Nasljeđivanje dugih dlaka u Akiti


-Je li dugodlakan nasljednik naslijedio?


-Je li moguće da su mužjaci, poput kuja, nosači dugogodišnjeg gena i prenose ovu osobinu?

- Ne, dovoljno je da jedan od roditelja ima sličan gen.

VI. Tribal Position JKC određuje dob za Akita za parenje najmanje 10 mjeseci. Podnositelj zahtjeva za rodovničkim certifikatom koji se koristi za uzgoj bliskih srodnika (majka i sina inbreeding, otac i kći, braća i sestre) ne dobiva rodovnice za takve štence. Parnični postupak i registracija čopora provodi se 90 dana od dana rođenja.

Primjer plemenskog certifikata u JKC, priznat od strane FCI-RKF:

Odabir par uzgoja Akita Inu.

Uzimajući u obzir rodovnice, osobito Akitu (Akita Inu) uvezenu iz Japana, često promatramo da se ubrajaju, kao oblik podudaranja s parom.

U ovom članku neću se udubiti u znanstvene definicije inbreedinga i napisati tekst o bilo kakvim problemima genetike. A još više neću sudjelovati u treningu za izbor parova. Sve je to vrlo teško. Moj cilj je da mnogi vlasnici i uzgajivači Akita Inu počnu razumijevati složenost cijelog posla, jer se akitina pasmina i dalje smatra malim, a nedostatak uzgojnog materijala se osjeća. Ali došlo je vrijeme kada morate razumjeti što radite i kakav rezultat želite postići.

Najvjerojatnije ste vi sami često postavljali pitanje: takvi prekrasni i lijepi roditelji, a djeca su rođena nije jasno tko je i najzanimljiviji - ZAŠTO? Ovdje, tako da sami želite odgovoriti na ovo pitanje, odlučio sam napisati članak, naglašavajući važnost nekih područja podudaranja par za uzgoj.

Glavno je razumjeti da je inbreeding krvni odnos, tj. vaš otac i majka vašeg štene imaju zajedničke predake.

Zadatak svakog uzgajivača je da nauče ne samo "gledati" u rodovnik nego i razumjeti rad prethodnog uzgajivača (morat ćete utvrditi dobro ili loše nakon toga). No, iako ste malo naučili za SEE rodovnicu, više nećete glupo potjerati japanski uvoz i slušati uzgajivače koji naglašavaju kvalitetu rada samo u tim pasima koji se uvoze iz Japana.

1. Ako se ista Akita (ili nekoliko) dogodi u rodovnici majke i oca unutar prvih pet redova generacija, tada se vaš Akita-Inu dobiva inbreed. Ako u prvih pet redaka nema zajedničkih predaka (pažljivo pogledajte "littermates" koji imaju različite nadimke i prefikse, ali su rođeni u drugim uzgajivačima iz istih roditelja.), Tada se pas ne smatra unbredom, tj. Cijeli niz generacija To je heterogen, ali pripada istom tipu - pasminu Akita.

2. Kada vidite jednog predaka - to je jednostavna crta. Kada se susretnete s jednom ili dvije (par ili "čitavom generacijom od četiri retka), složen ili složen urođen.

3. Pažljivo pogledajte koji dio odraslih osoba ide - majčino ili očinsko, ili kakva se alternativa umnožavanja (npr. Nakon generacije na "stupnjevit način", ali samo uvijek na muškoj liniji ili samo na majčinoj liniji.) Neki uzgajivači rade samo na očinskoj liniji ( muškaraca) dodavanjem zajedničkog pretka. Neki u radu rade samo majčinskom (ženskom) dijelu. Ovaj izbor ovisi o mnogim čimbenicima, od kojih je glavna kvaliteta pojedinca (tip, zdravlje, eksterijera, mogućnost prijenosa koristi novoj generaciji itd.)

4. U mnogim rodovnicama možete pratiti upotrebu jednog ili više predaka do određene točke. A u posljednja dva naraštaja to nije i štene, rođene od lijepih roditelja, žive u vašoj mačevima. Namjeravate ga koristiti kao uzgajivačku životinju, tj. u uzgoju pasmine. Pitanje: što dalje?

Ne može se govoriti o bilo kakvoj genetskoj vrijednosti Akite. Ne znate o tome. U pravilu gledamo slike i fotografije predaka u online rodovnicama. Evaluacija se vrši vizualno (poput ili ne voljeti). Kakvu genetsku vrijednost svaki predak može reći samo uzgajivač koji već nekoliko godina (gotovo 6-7) promatra i vidi rezultate rada za nekoliko generacija.

Rezultat vašeg rada određuje koliko dobro odaberete par.

Nemojte biti lijen i pročitajte definicije homozigotnosti i heterozigotnosti. Ovo je važno. U raznim izvorima, naći ćete takvu definiciju koju ćete najviše razumjeti. Inbreed, kao dodatak u svakom ili stvaranjem jedne ili više rođaka, dovodi do povećanja homozigotnosti i smanjenja heterozigotnosti.

Pojedinci koji ne gube skupljene kvalitete (uzgojne osobine) u sljedećoj generaciji, tj. Imaju homozigosnost. imaju u genima jasnu konsolidaciju (u jednostavnim terminima, isti oblik) pomoću inbreedinga.

Pojedinci koji imaju različite plemenske kreposti, nisu okupljeni u jednu cjelinu (oblik), imaju heterozigosnost, sve dobro (i loše) gube se u različitim smjerovima gena, što je praktički nemoguće uhvatiti. Moguće je sve ovo zamisliti kada se rodi smeće, u kojem su iz nekog razloga štenci različiti, a ne istog tipa.

 1. Svaki rodovnik Akite ima određenu razinu homozigotnosti i neki stupanj heterozigotnosti. Stalno povećanje homozigosnosti (povećana uporaba rođaka) vodi već u 5. generaciji nakon što se povećava do slabljenja i pretvara u heterozigotnost. tj poprsje s inbreedom. Također se događa s konstantnom uporabom pasa u paru koji nemaju rođake. U balu Akita Inu ste balansirali neke osobine, ali u jednom trenutku prestaju se pojavljivati. Sva obilježja potrebna za uzgoj nisu fiksna, već postaju vrlo hlapljiva. To je praktički nemoguće jasno izračunati kako će se takvi geni međusobno kvačiti, ali je moguće analizirati. Postoji smisla kontrolirati upotrebu inbreedinga u uzgoju paralelno s upotrebom neobojenih pasa u paru.
 2. Spajanje vrlo blizu krvi je povećanje homozigota do 75% od 5. generacije. A uparivanje udaljenih, ne bliskih srodnika, to povećanje na 8-9 generacije na 90%.
 3. Referentna točka svakog inbreed, po mom osobnom mišljenju, je do 60% inbreed u pedigre, inače ružno je neizbježan.
 4. Inbreeding općenito proizvodi negativan stav među mnogim uzgajivačima. Prije svega, to je zbog nemogućnosti primjene. Pogrešno krvarenje je smanjenje održivosti, slabljenje i stanjivanje kostura (skelet), smanjenje imuniteta i plodnost (sterilnost). Pa ipak, inbreed ostaje važna metoda uzgoja. Primjer je jedna generacija uzgojnog japanskog uzgajivača Koji Shirai. Psi u prstenu uvijek su vidljivi, a nemoguće je zbuniti s drugima. Kroz složen i dugoročan rad, stvorio je "svoje lice" i tipičnost u vrtiću - genetskoj sličnosti.
 5. Upotrijebite inbreed mora biti učinjeno pažljivo, znajući da je to određeni rizik. Kada ste sami spremni riješiti ozbiljni zadatak odabira pred vama, možete riskirati.

Akita Inu Težina

Akita Inu težina po mjesecu

je li vam se svidjelo? udio u društvu. umrežavanje

Ostali srodni članci

"Akitski učitelj mora imati snažan karakter."

Priča o vlasnicima Akite Inu.

Poznati Akita Inu

Akita Inu, proslavljena pasmina.

Akita Inu Nadimci

Kakvo je ime Akita Inu?

Kako odabrati štene Akite Inu?

Kako odabrati štene Akita Inu i nećete požaliti kasnije?

Akita Inu Care

Kako se pravilno brinuti za Akita Inu?

Akita Inu Health

Koje su pasmine Akita Inu pasmine?

Novo na web mjestu

Što hraniti Boston terijer?

Kako napraviti hranu za bostonski terijer?

Boston terijer: podizanje štene

Kako školovati i trenirati Boston terijer?

Boston terijer: Karakter

Koji je karakter bostonskog terijera?

Boston terijer: standardni

Što izgleda boston terijer psi?

Boston terijer: Povijest pasmine

Kako, kada, gdje i zašto su Boston Terriers dobili odskočiti?

Akita Inu

Akita Inu - jedna od najstarijih pasmina pasa na Zemlji, uzgojena u sjevernim dijelovima Japana. Ovo je ponosan, snažan i posvećen ljubimac.

Kratke informacije

 • Ime psa: Akita Inu
 • Zemlja podrijetla: Japan
 • Vrijeme rođenja: 1964
 • Težina: 23 - 39 kg
 • Visina (visina na grebenu): muškarci 64 - 70 cm, ženke 58 - 64 cm
 • Životni vijek: 10-12 godina

pramenovi

 • Akita Inu ne voli druge pse, pogotovo njegov spol.
 • Pravilno odgajanje, dugoročna socijalizacija i kompetentno usavršavanje izuzetno su važni, inače se životinja može razviti agresivno.
 • Oni su plemeniti i rezervirani, ali samo kad prepoznaju vlasnika kao neosporni vođa.
 • Akita baca obilje dvaput godišnje.
 • Psi se dobro osjećaju u kući i stanu, ali zahtijevaju česte šetnje, fizički napor.

Akita Inu - psi slični Spitzu, uzgajani su u sjevernom Japanu (Akita prefektura). Imaju mišićnu tjelesnu i debelu kratku kosu. Karakter je dominantan, neovisan, zahtijeva čvrsto odijevanje i poštovanje. Ova pasmina je pogodna za iskusne uzgajivače pasa, mirne i sigurne ljude. Postoje dvije linije koje se povremeno klasificiraju kao različite pasmine: Akita Inu ("autentična" podvrsta) i američka akita.

Pasmina karakteristična

Akita Inu povijesti pasmine

Prema podacima drevnih povijesnih izvora Japana, predak modernih predstavnika pasmine je Matagi Inu (Matagi je etnička skupina lovaca, Inu je "pas"). Podrijetlo Akita Inu smatra se prefektu Akita na otoku Honshu. Matagi Inu i njegovi preci služili su ljudima kao neophodnim pomoćnicima u lovu, dopuštajući čak i velike ili spretne životinje: japanski macaques, medvjedi, svinje.

U XII-XIII stoljeću u Japanu pojavila se nova popularna zabava - borba pasa. Postalo je okrutna selekcija za te pse, ostavljajući samo najjače, najgore i izdržljive. U XIX stoljeću, val industrijalizacije swept diljem zemlje, mnogi stanovnici preselio, broj zločina rastao. Zbog toga su se maturi inu preoblikovali radi zaštite imovine. U isto vrijeme, bullmastiffs i mastiffs, dogovs, bili su donijeli iz Europe u Japan, oživljavajući tradiciju borbe pasa. Sve više, akiti su prešli s ovim psima kako bi dobili više agresivnih i većih pasa.

To je izazvalo tjeskobu japanskih uzgajivača pasa, jer je pasmina počela gubiti svoje osobine pa je 1931. na državnoj razini Akita Inu prebačeno u status prirodnog spomenika. Uzgajivači su se aktivno bavili oživljavanjem pasmine, odabirom samo najboljih predstavnika za uzgoj. Godine 1934. uveden je prvi službeni standard, ali s vremenom se morao prilagoditi. U isto vrijeme, pasmina je dobila svoje moderno ime, a 1967. otvoren je tematski muzej.

Akita Inu pretrpjela je ozbiljnu štetu tijekom Drugog svjetskog rata - ovi su psi gotovo nestali. Oni su patili od gladi, postali su žrtve jedva preživjelih ljudi, njihove kože su odveli odjeću. Krajem rata izdana je vladina uredba za uništavanje svih pasa neprikladnih za vojnu uporabu, budući da je u Japanu počela prava epidemija bjesnoće. Zbog toga su uzgajivači sakrili neke od pasmina u udaljenim naseljima, razmnožavajući ih od Matagi Inu. Također, amateri su donijeli hibridne generacije Akite s njemačkim ovčarom kako bi ih prilagodili za vojnu službu.

Nakon rata započeo je novi krug obnove pasmine Akita Inu, čiji najveći doprinos donosi Morie Sawatayi - zahvaljujući njemu da su ti jedinstveni psi preživjeli do danas. Purebred uzorci morali su se skupljati po cijeloj zemlji, ali je donosilo plodove. Američka vojska je voljela šarmantnu i ponosnu Akitu, tako da je pasmina dovedena u Sjedinjene Države.

Video: Akita Inu

Značajke američke akite

Američka grana ove pasmine pojavila se upravo nakon Drugog svjetskog rata, kada su američki vojnici počeli izvoziti štence u svoju domovinu. Zanimljivo je da su uglavnom zainteresirani za velike mestizove, nešto slično medvjedima, a ne čistokrvnim psima. Bilo je u rukama japanskih uzgajivača pasa koji nisu željeli podijeliti pasmine s teškoćama.

U Sjedinjenim Američkim Državama nastavljena su istraživanja uzgoja, gdje je bilo moguće dobiti masivnija pse s prijetnjom pojavom - zbog toga imamo dvije vrste pasmine s značajnim razlikama. AKC (American Kennel Club, organizacija posvećena registraciji čistokrvnih pasa i novih pasmina) stekla je Amerikance tek nakon što je odbio uvoziti nove pse iz Japana. To je dovelo do snažnog ograničenja genskog bazena i stoga razvoja pasmine kao takvog. Japanci su nastavili raditi na bojama, jer su imali na raspolaganju veliku varijaciju gena. Danas, Akita Inu smatra se dobrim partnerom, posvećenim zagovornikom vlasnika i njegove imovine.

Izgled i posebne značajke pasmine

Japanska verzija zove se Akita Inu - oni su srednje velike i velike pasa s gustom, istodobno gracioznom gradnjom. Glava s malim ušima nalikuje lisicu. Prepoznaje se samo nekoliko opcija bojanja. Vuna mora biti kratka, na bijeloj maski.

Varijanta iz SAD-a ima ime velik japanski pas ili američka akita. To su izuzetno veliki psi s teškim medvjedom. Prepoznajte gotovo bilo koje odijelo u boji, uključujući crnu ili tamnu masku.

Opći opis

Akita Inu osjeća se dobro u umjerenim ili hladnim klimatskim uvjetima. Među posebnim značajkama:

 • prilično velika glava;
 • trokutastim uspravnim ušima;
 • jaka gradnja;
 • iskrivljen "donut" rep.

Muškarac odraslih ima visinu od 66-71 cm na grebenu, težina je od 45 do 59 kg. Noge imaju visinu od 61-66 cm, težine od 32 do 45 kg, dok je duljina tijela nešto duža od mužjaka. Japanska inačica pasmine je nešto lakša i manja. Osam tjedana štenadi obično imaju sljedeće parametre:

 • velika japanska masa 8,16-9,97 kg;
 • Akita Inu - težina 7,25-9,07 kg.

Rast pasa je spor, konačno razvoj životinje završava tek za 3 godine. Štenci prilično aktivno povećavaju težinu (do 7 kg mjesečno), nakon 35-49 kg njihov razvoj usporava puno, ali ne završava do tri godine života. Ne brinite se ako se vaš ljubimac ne uklapa u postojeće tablice rasta, jer to je vrlo općenita informacija. Općenito, dinamika je sljedeća:

 • 6 tjedana - štenci su velike i vrlo šarmantne, malo su slične odraslim psima;
 • 6 mjeseci - proporcije tijela se mijenjaju, pas postaje napetiji, nestaje štakorska okruglica, karakteristične osobine izgledaju jasnije;
 • 1 godina - groznica počinje za kučke, ali se ne mogu smatrati odraslima;
 • 1-2 godina - proces rasta usporava puno, ali se transformacija tijela nastavlja, osobito u području glave;
 • 2 godine - pas prestaje rastu u visini, širi se malo širine, male promjene će se nastaviti još jednu godinu.

vuna

Klasični standard je gusta kratka kosa (oko 5 cm), koja je nešto duža na vratu i repu. Pokrovni stalak, grubo straža i igla, temeljni je premaz jako gust. Akitu Inu može imati samo ovo odijelo:

 • čista bijela;
 • crvena s bijelim ulomcima i maska ​​(urager);
 • tigrasta, također s urager;
 • crvena s crnim vrhovima dlaka (sezam).

Američki Akita je svaka boja. Često se rađaju dugodlaki psi - to je posljedica kombinacije recesivnih gena oca i majke. Po znaku, oni su isti, ali ne uklapaju se u standard, jer se smatraju uklanjanjem.

U štenci, uši se spuštaju, a kod odraslih pasa - stojeći, okrenut prema naprijed i malo prema strani. Oni ne prihvaćaju ovu situaciju odmah, a na to utječu dva čimbenika:

 • dobi - samo dok sazrijevaju i ojačavaju svoje posebne mišiće, uši će se ustati. Ubrzati ovaj proces omogućuje žvakanje, grickanje igračaka;
 • promjena zuba - sve dok se stalni zubi ne pojave na mjestu mlijeka, uši neće doći do kraja.

Često se događa da se vraćaju ili stoji samo jedno uho. Ovaj proces traje od 10 tjedana do 6 mjeseci, tako da ne vrijedi brinuti se oko pola godine - položaj razine ušiju.

oči

Smeđe oči (po mogućnosti tamne boje), male, duboke. Imaju trokutasti "istočni" oblik koji je vidljiv od rođenja. Kod pasa svijetle boje, dopušten je crni "eyeliner", koji samo naglašava određeni rez.

rep

Kod čistokrvnih pasa, to je mekano, debelo, valjano u uski prsten. Malu djecu imaju ravni rep koji se kovrče u prva dva mjeseca života. Ako pas spava ili samo opušten, može se malo odmotati, ali nikad ne postaje ravno. Vizualno i na dodir, ovaj dio tijela se ne mijenja čak i tijekom razdoblja moltinga. Pepeljasti rep "bagel" kako balansira veliku glavu kućnog ljubimca.

Opis šapa se razlikuje malo po različitim standardima: ravno, svodeno, s debelim jastučićima, slično mačkama. U obje vrste Akite, prsti su čvrsto zatvoreni, što im omogućuje da dobro plivaju. Istodobno, ne uključuju se samo prednji, već i stražnji udovi. Međutim, većina pasa ove pasmine ne vole plivati, ići u vodu samo kada je apsolutno neophodno.

Fotografija odrasle Akita

srednji ljudski vijek

Životni vijek Akite Inu je oko 10-12 godina. Ženke žive malo duže od muškaraca, ali statistički je razlika mala - samo oko 2 mjeseca. Ovaj pokazatelj je isti za obje vrste pasa. Prije Drugog svjetskog rata dugovječnost je znatno dulja - 14-15 godina, ali bombardiranje Hirošime i Nagasaki zauvijek je ostavilo trag na genetici.

Akita Inu znak

Ukratko opišite prirodu ove pasmine je teško. Akita su vrlo svestrani psi. Američka podvrsta razlikuje se od ozbiljnijih navika, japanski su nešto više razigrani i neozbiljni. Istovremeno, većina predstavnika pasmine nisu glupi divani kućni ljubimci ili pretjerano sumorni psi. Postoji nekoliko glavnih značajki lika.

 • Vlastita neovisna razmišljanja - često je pogrešna za tvrdoglavost, ali zapravo je dovoljno uspostaviti međusobno razumijevanje.
 • Hijerarhijski osjećaj razvija se vrlo snažno pa stoga pokušavaju uspostaviti položaj u odnosu na druge pse vlasnika. Važno je postići prepoznavanje osobe kao vođu u prvim tjednima i mjesecima života pasa, inače će dominirati.
 • Učenje - Akita Inu psi brzo shvaćaju nova znanja i vještine pa se počnu dosađivati ​​ako dugo ponavljaju iste stvari. Vrlo je važno da razumiju zašto bi trebali obavljati određene zadatke pa je stoga vrijedno paziti na razvijanje ispravne motivacije.
 • Nedostatak straha od visina - vrijedi blokirati balkon i druga opasna mjesta, jer su štenci vrlo hrabri i nisu previše pametni. Psi odraslih skočiti visoko, brigu malo o mjestu slijetanja.
 • Voznja na otvoreni prostor - vole puno trčati, uživati ​​u prirodi, posjetiti nova mjesta. Tjelesne aktivnosti su vitalne.
 • Žudnja - psihički su ovi psi vrlo osjetljivi, lako se uvrijediti.
 • Odanost vlasniku - Akita se neće smetati i miješati se u dnevne aktivnosti, odmor, ali to su vrlo lojalni stvorovi. Vole tiho pratiti svoga gospodara posvuda.
 • Strpljenje - unatoč dominaciji, pravilno uzgojeni pas razlikuje se nevjerojatno strpljenjem. Ona će vas skromno čekati s posla ili tiho sjediti pored kreveta, čekajući buđenje.
 • Stav prema drugim ljudima - Akita se dobro slaže s ljudima starije generacije. Stav prema djeci ovisi o njihovom ponašanju, pripadnosti obitelji.
 • Stav prema psima - ako je drugi pas manji i živi u istoj obitelji, prijateljstvo će vjerojatno biti. Teško je razviti odnose s predstavnicima svoje vrste i istog spola, potpuno stranih pasa. Posebno aktivna agresija (barem u obliku rika) očituje se ako je drugi ljubimac iste ili veće veličine.
 • Strah uskih mjesta - Akita Inu psi ne vole preblizu zatvoreni prostor. Oni pokušavaju dobiti dobar pregled i kontrolu nad prostorom.
 • Agresija - ovi psi vrlo su osjetljivi na odnos gostiju i vlasnika. Posjetitelji dobrodošlice ne bi trebali brinuti Takvi psi ne vole strance pa će pažljivo pratiti gosta dok ne shvate koliko je prikladno njegova prisutnost u kući. Upravljanje kongenitalnom agresijom samo će ispraviti obuku.
 • Sigurnost - oni nisu loši stražari, ali se ne odmah žure da zagristi. Na primjer, oni će pokušati ne dopustiti lopov iz kuće, čekajući pomoć vlasnika.
 • Barkingovi su prilično tihi psi, ali vrlo su osjetljivi na nove ljude, životinje i zvukove te stoga mogu koristiti glas koji upozorava one koji napadaju njihov teritorij.

Obuka i obrazovanje

Temelj obrazovanja je socijalizacija djece. Najvažnije razdoblje je od 3 tjedna do 4 mjeseca - to u potpunosti određuje može li se pas dobiti s nekom osobom ili ne, bez obzira na to će li agresivno rasti, kako će u budućnosti reagirati novim ljudima i životinjama. Akita Inu bi trebala shvatiti da samo vlasnik definira granice svoga svijeta, s pravima vođe. Uvesti psa na najveći mogući broj mjesta, događaja, ljudi. Razumijevanje svijeta, koji se postavlja u ovoj fazi, korijen je do godine i više se ne može ispraviti. Uzmite u obzir da prije "izlaska na svijet" trebate uzeti sva cijepljenja i pričekajte malo.

Od prvog dana pomicanja štene u novi dom, treba odrediti hijerarhiju. Neki vlasnici dodiruju mali, dopuštajući im da se ponašaju na neprikladan način, ali već u blagom dobu Akita razumije sve i proučava granice njegova vodstva. Vlasnik mora biti briga, ljubazan i smiren, ali s jakim karakterom. Ako ga pas ne prepozna kao neosporno dominantno, nevolje će uskoro nastati. Riječ je o činjenici da neki ljudi bacaju ili čak stavljaju na spavanje psa, nesposobni da se nose s njegovim obrazovanjem. Od velike važnosti su nekoliko točaka.

 • Pokušajte ne napustiti štene na prvi sami - upoznati psa u stan, stvari, ali ne bacajte. Ako želite otići, zaštitite bebu od opasnosti i krhkih stvari.
 • Počnite trenirati što je ranije moguće - ti kućni ljubimci su vrlo pametni, pa razumiju potrebne minimalne naredbe za 8 tjedana nakon rođenja. Nekoliko mjeseci možete proširiti popis tehnika i dovesti ih do automatizma.
 • Cijela obitelj bi trebala komunicirati s štencem, prijateljima - udar, držite ga u naručju, igrajte se. To će psa pomoći da se prilagodi buku, djeci (ako ih ima), au budućnosti će biti lakše podnijeti češljanje i druge higijenske postupke.
 • Naučite svoje dijete na činjenicu da vlasnik ima pravo uzeti bilo koju stvar ili hranu - to bi trebalo biti učinjeno u dobi od 2 mjeseca barem do šest mjeseci. Uzmi igračku, ali nemojte zafrkavati, pauzirati i vratiti ga. Akita će se naviknuti na činjenicu da će vlasnik uvijek vratiti ono što zaslužuje, pa mu se može vjerovati. Ako ne razvijete takav stil ponašanja, odrasli pas bit će iznimno agresivan u odgovoru na pokušaj da pokupi nešto što se uzima bez dopuštenja ili nezakonite hrane.
 • Unatoč velikom iskušenju, nemojte uzeti štenad da spava u krevetu - to nije samo strašno, već se psa mora naviknuti na činjenicu: vođa spava na krevetu, Akita je na podu (dogovoriti mekani pokrivač ili zasebni kauč).
 • Prije nego što tretirajte štene, dati naredbu "sjediti".
 • Pokažite tvrdoću lika, ali ne bojite se i ne tuku životinju - Akita Inu bi trebala poštivati ​​vlasnika, a ne strah.

Njega i održavanje

Unatoč neugodnosti za zatvoreni prostor, Akita Inu je pogodna za stanovanje u gradskom stanu i za čuvanje u privatnoj kući. U svakom slučaju, neophodno je osigurati duge šetnje tijekom kojih će pas moći ostvariti svoju energiju. Počnite učiti o svijetu nakon što ste proveli sva cjepiva.

 • Prošećite, a ne samo, svaki dan, promijenite rute.
 • Posjetite i tiha i bučna mjesta tako da je pas naviknut na što veći broj situacija (park, šuma, trgovine, plaža, tržnica, trgovina kućnim ljubimcima, trg). U budućnosti, kada je pogođena na prepunom mjestu, neće biti pod ozbiljnim stresom.
 • Na šetnji, držite Akitu na remen, pokazujući kontrolu nad vođom.
 • Iako predstavnici ove pasmine ne vole druge pse, poučiti ih da se ponašaju mirno. Kad se susrećete s drugim kućnim ljubimcem na remen, neka se sastaju, njuškaju jedno drugo. Ako sve ide dobro - nemojte se miješati. U slučaju agresije i rika, pasmini pasa.
 • Učite svog psa da putuje u automobil - počnite putovati 5-10 minuta dnevno, postupno povećavajući ovaj put na 35-45 minuta.

Osobitosti njege

Akita Inu jako baca dva puta godišnje: od siječnja do veljače i od svibnja do lipnja. U tom razdoblju pas se mora češljati svakodnevno ili barem 3-4 puta tjedno. Ostatak vremena dovoljno češljanje 4 puta mjesečno. Stalna muljanja moguće je u kući s vrlo toplim i suhim zrakom. Drugi uzrok je bolest ili loša prehrana. Ne morate rezati i obrezati "krzneni kaput" kućnog ljubimca. Postoje i druge smjernice za njegu.

 • Piti pas ne više od 1-2 puta godišnje kako ne bi oprali posebnu zaštitnu mast vune. Ovi psi su vrlo sami čisti, sposobni lizati, a ostatak prljavštine će biti uklonjen tijekom češljanja.
 • Četkajte zube 1-2 puta tjedno. Koristite samo poseban alat.
 • Redovito pregledavajte oči i uši Akita kako bi uočili upalu, iscjedak ili neugodan miris u vremenu - sve to upućuje na hitnu potrebu da posjetite veterinara.
 • Trim kandžama svaki mjesec, ako nisu prirodno odstranjeni.

Na sve postupke poučavajte svog psa još uvijek u dobu štene. Kod odraslog psa jednostavno se ne možete nositi ili izazvati stres i izgubiti samopouzdanje.

Akita Inu Zdravlje i bolest

Ova pasmina razlikuje se od dobrog zdravlja, pod uvjetom da štene nemaju ozbiljnih kongenitalnih nedostataka. Ponekad pate od genetskih bolesti, osjetljivi su na pojedine lijekove. Od kongenitalnih i stečenih / dobnih bolesti nalaze se:

 • entropija (volvulus stoljeće);
 • displazija kuka;
 • nadutost;
 • glaukom;
 • katarakta;
 • pseudo-paralitična miastenija (slabost svih mišića tijela);
 • von Willebrandova bolest (patologija krvi);
 • atrofija retine.

Kako odabrati štene

Možete kupiti pedigre štenad samo od velikih, pouzdanih uzgajivača. Glavni znakovi zdravog djeteta Akita Inu:

 • kretanje i veselje;
 • prosječna masnoća štene;
 • lijep sjajni kaput;
 • uvjeren trčanje, čvrsto na svojim šapama;
 • ne agresivno, ne boji se glasnih zvukova.

Obratite pažnju na boju i oblik oči Akite Inu - ako su okrugle i svijetle, to nije čistokrvni ljubimac. Obilježja očnog oka su nužno urođena i boja se mijenja sa starošću samo na upaljač. Ugriz bi trebao biti ispravan, pigmentacija nosa i usta. Ako kupite štenad starije od šest mjeseci, a rep nije još uvijen - to je loš znak. Ako namjeravate sudjelovati u natjecanjima, izložbama, onda bolje odabrati dijete s iskusnim očnjakom. Pri kupnji običnog kućnog ljubimca dovoljno je upotrijebiti gore navedene kriterije.